GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast. Välkomna med Era förfrågningar

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig, klicka på forum Sawatdee eller direkt här på hemsidan, under menyn upptill, Transport och flytt!

90 dagars rapporteringen till Immigration

i Thailand


För att ta det hela ifrån början då! När vi har uppehållstillstånd, eller vi har ett Non Immigrant O-A VISA, så skall vi obönhörligen anmäla oss var 90:e dag till den Immigration som vi tillhör här i Thailand.

Alla ni andra med vanliga VISA är hänvisade att åka ut ur landet var 60;e eller 90:e dag, och göra en s.k. VISA-RUN...


Det blir nu mer och mer tillåtet att vi falanger med uppehållstillstånd (inte O-A VISA), att vi får lov att sköta vår rapportering via posten, och slipper på så sätt att personligen åka alla dessa mil till Immigration. Det finns regler för hur detta skall gå till, men det första som vi måste göra, och det är att vi kontrollerar, och frågar på vårt immigrationskontor om det överhuvudtaget godkänns av dom. T.ex. så frågade jag Khon Kaen, och det visade sig vara helt OK.

Så kraven för att kunna skicka sina dokument och göra sin 90 dagars rapportering via rekommenderad post är enligt följande:

1. fotokopia fotosidan av ditt pass
2. fotokopia av det gällande uppehållstillståndet
3. fotokopia av departure-cardet
4. fotokopia av ankomststämpeln till Thailand  
5. kopia av originalet av sista 90 dagars notifikationen du gjorde (spara en kopia för  
    din
egna skull hemma)
7. Ett kuvert som bifogas med frimärke 10 baht, som Immigration kommer att använda
   
och skicka tillbaka dina färdiga dokument.

Du måste posta detta kuvert med ovan innehåll till den immigration du tillhör, med deras godkännande förstås som nämndes ovan. Du måste göra detta åtminstone tycker jag 7-15 dagar innan "sista-datum". Då får Immigration också tid att sköta detta på ett bra sätt.

Om du skulle vara sen med ditt kuvert, så faller hela denna grej, och du måste åka dit personligen, så du kan pröjsa de 2.000 baht som det kommer att kosta dig. Om du blir arresterad under tiden, och missat att rapportera, så kommer det att kosta dig 4.000 baht PLUS kanske nån natt i finkan också....

Om ni skulle misstänka att något hänt med Ert kuvert, och det dröjer för länge med att få tillbaka det med posten, så skall ni göra följande 2 saker:

a - Kontakta immigration, och kolla om de verkligen har postat Ert kuvert i retur eller
     missat det.

     HAR DET GÅTT IVÄG IFRÅN IMMIGRATION SÅ;
b - Kolla på denna länk.;
      http://track.thailandpost.com/trackinternet/Default.aspx?lang=en

Din FÖRSTA ansökan om uppehållstillstånd anses OCKSÅ som en notifikation of stay mer än 90 dagar, så ifrån start så löper dessa 2 saker parallellt, alltså tidpunkten för uppehållstillståndet OCH 90 dagars rapporteringen. Men sedan brukar dom komma i olag och i otakt, så är man inte lite vaken och nyttjar de "fönster" som finns vid varje rapportering, så kanske man får åka några gånger extra till Immigration, och dels göra 90 dagars rapporteringen, och dels ansöka om uppehållstillståndet...

Notera också att OM ni åker ur landet på Er Re Entry Permit, och sedan återinträder i Thailand, så startar det nya 90 dagar vid inträdesdatumet...

TM 47 – 90 dagars-rapportering via

Internet/online?


Det verkar nu kraftigt vara på gång här i Thailand en sak som kommer att underlätta nåt oerhört för oss utlänningar. Och det är att vi troligtvis ganska snart kommer att få chansen att rapportera våra 90;dagars adress-bekräftelser till ”vårt” lokala Immigrations-kontor via internet!! Det står att läsa idag ute på internet om att det finns länkar tillgängliga för denna rapportering, men det verkar som om de flesta falanger inser att detta inte riktigt ännu är officiellt klart att påbörjas.

Det verkar som om Immigration har gått ut på internet och gjort länkar tillgängliga innan dom ens är beredda att starta upp detta projekt. Jag kommer att hålla ett skarpt getöga på detta, ty det kommer att underlätta nåt enormt för oss alla här.

Tänk Er själva. Istället för att antingen åka personligen till Khon Kaen, och rapportera, och ta en massa tid och pengar i anspråk för den grejen, eller om man går till sitt postkontor, och postar hela bibban med fotokopior och handifyllda blanketter var 90;e dag....

Så kan man alltså sätta sig vid sin dator, och fylla i formuläret, spara ner det i datorn för nästa gång, scanna in sina dokument 1 gång, de finns ju sedan i systemet, och sedan bara klicka på knappen, så är allt klart. Jag tänker på de också som typ tillhör t.ex. Khorat, där dom inte ens godkänner snigelpost, utan där MÅSTE man inställa sig personligen var 90;e dag....

Ja detta blir till en oerhört stor glädje för många falanger här nere, hoppas nu bara att inte det blir skit av hela denna grejen. Thai är ju inte direkt kända för att vara den ”skarpaste kniven i lådan”!!

En kille berättade för mig igår eftermiddag att en thai (lärare) informerade honom om att det var en thai som hade uppfunnit internet, allvarligt talat, han sade detta med en lika allvarlig min!! Jag hör av mig med mer detaljer så snart det verkar funka bra och tillförlitligt!!!


Så, efter det att detta har skrivits, så har rapporteringen kommit igång via internet,
undertecknad har gjort sin rapportering den vägen flera gånger nu, så jag kan intyga
i vart fall för Khon Kaen, att BÅDE post-rapportering som internet-rapporeringen
fungerar jättebra. Så det blir endast 1 resa per år till Khon Kaen för min del, underbart!

För de av Er som har i tankarna att rapportera via Internet, läs då dessa instruktioner, så kommer ni att få lite hjälp i alla fall, så det kan fungera OK för Er.

- Jag använder som dom vill INTERNET EXPLORER. men Chrome fungerar för mig
   också skall ni veta...
- Jag klistrar in i adressfältet denna länk; 
                       https://extranet.immigration.go.th/fn90online/online/tm47/TM47Action.do

- Jag kommer då in på immigrations hemsida.
- Mitt på sidan så finns det en stor stor fyrkant med "regler" Scrolla ner till botten, och
   kryssa i rutan där. Vilken då säger att jag fullt ut fattar villkoren.
- Där under finns 2 st rutor med ACCEPT och DECLINE.. kryssa i ACCEPT  då
  förstås...


- Ni kommer nu då till en ny sida där ni kan välja mellan 3 alternativ, det översta det
  blå,
handlar om 90 dagars rapporten
- Klicka då i den blå rutan

- Nu kommer formuläret fram, fyll i, och till sist klicka längst ned på SUBMIT.....
- Det står nu PENDING på Er ansökan när ni kollar i den andra boxen.......
- När klart från Immigration, så går det ifrån PENDING till APPROVED...
- Ett email ifrån Immigration lär sedan följa där det står att ni är godkänd...

Du kan INTE rapportera via internet INNAN 15 dagar innan datumet (due date) som står på din slip du fick av Immigration. Man INTE rapportera SENARE än 7 dagar innan........ lördagar, söndagar och helgdagar räknas in i dessa 90 dagar!!

På förekommen anledning! Om det skulle vara så att vi själva, eller någon familjemedlem eller kamrat skulle vara förhindrad att göra sin 90 dagars-rapport, så är det inget som hindrar att dom fyller i sin ansökan, och så kan någon annan ta med den, och rapportera i deras ställe.

Kanske bra att veta, om man är sjuk själv, eller har en sjuk kamrat!! Har ni frågor eller undringar, så maila mig på almergren@hotmail.com

Glegolo