September/Oktober

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

Chaiyaphum MDCXX, (1.620) Thailand

31 oktober 2013

ATM-kurs 4.788

 

 

Forts. från förra kapitlet... Min kompis kunde bara inte hålla sig, för detta var ju bara fullständigt bortanför hans horisont. Han frågade sin fru – ”Men har du inget agg till din pappa som bara sket i Er och övergav Er för ett annat fruntimmer”?? Hon svarade genast – ”Nä det är hans liv, och han gör vad han vill med det!! Kompisen funderade och jämförde så klart med falang-papporna, som tog ansvar för både familj och barn, för annars skulle dom vara utskämda för resten av sina värdelösa liv.

 

Vid ett annat tillfälle berättade kompisen att dom skulle skicka deras dotter till college, och min kompis försökte då att säga till sin fru – ”Kanske detta är ett bra tillfälle att din pappa kan göra rätt för sig och betala tösens skolgång”??, Frun svarade då honom – ”Nä det var ju ingen bra ide´ för pappan hade ju sin egna familj att ta hand om”…. Kompisen berättade hur besviken han var, och hur lite han hade lust att ens träffa denna odugling till pappa, och att han var så förvånad över hur faktiskt lite förväntningar och krav thaipappor har på sig i samhället här…..

 

Ja fortsatte jag, de kanske startar hela denna ”trip” för thaimännen redan i barnaåldern och sedan skolåldern, där kraven på dom verkar vara rent av minimala. Föräldrarna verkar vara mycket mer fokuserade på att uppfostra döttrarna till en prydnad för familjen, där dom i allas åsyn skall ligga platt fall på marken, och vördsamt kyssa föräldrarnas fötter vid vissa tillfällen. Jag har ALDRIG sett en pojke behöva göra detta, men jag har la fel som vanligt…

 

Min känsla är, ärligt talat, rakt ut, jag skiter i Thai-ursäktarna” nu, att pojkarna har så mycket ”slack i linorna”, så det går helt enkelt inte att hala in dessa oduglingar sedan, det är helt enkelt försent… Det är sprit, skita i att arbeta i många fall, pippa och skaffa barn, men tröttna snabbt, och skita i sina egna barn. Detta blir effekten av den avsaknad av uppfostran som många thaipojkar har. De har noll respekt för andra än sig själva, och jag ser alla vuxna thai som förvuxna tonårspojkar rent ansvarsmässigt!

 

Livet leker på häruppe i Orust och Stala. Är ute i det svenska skitvädret lite grand och då kånkar jag omkring på Sir Ones gåva, den häpna kameran, och då med det enormt stora objektivet käckt fastskruvat. Motiven och objekten flyger och springer omkring och oftast så hinner "offren" iväg innan man har ställt in kameran med alla finesser som finns där.... Men skoj är det och snart när känslan och lusten kommer,så skall jag plocka in korten i kameran, och hitta en mjukvara som kan ta emot korten..... Det blir säkert snart!!

 

Idag så fick man strömming och potatismos a la morsan, det var Maisie, syrran, som åstadkomma detta underverk, och det var gott som sjuttan..... Vi njöt alla, även Yongan njöt, men först efter det att hon ersatt moset med ris, och lagt dit redigt med chilli.... Strömming med chilli, ja vart är denna värld på väg undrar man, hahaha!!

 

I samband med detta så vill jag faktiskt framhäva Yongyut lite grand och trots att någon enskild gubbe tyckte att jag alltid höjde henne till skyarna, så har jag faktiskt INTE gjort det, och det har varit medvetet... Egen ros luktar illa säger man ju...

 

Jo Yongyut skall ha all kredit som finns, och bland de saker som är väl värda att minnas och hålla henne god för, är då kanske bl.a. hennes helt orädda approach gentemot det främmande. Normalt sätt, thai´s egna förhållningssätt gentemot främmande är att inte bry sig, och i stort sett vara avvisande och rädda och ointresserade att lära sig. Yongyut hon bara kör på, ser som sin uppgift att hjälpa mig i alla situationer både i Thailand som i Sverige, och det är oerhört uppfriskande för min egna del.

 

Yongyut lärde sig blixtsnabbt: vilka dokument och hur man skulle bära sig åt för att gifta sig, ta körkort och skaffa Gul Husbok (tabien baan)...Hon tacklade utan minsta rädsla alla tröga dumskallar i den thailändska förvaltningen, som ville i alla lägen kändes det som, "obstruera" vår önskan att skaffa dessa saker. Hon körde på, och när det blev stopp, t.ex. vid införskaffandet av Tabien Baan, ja då ringde hon helt sonika Spritmagistern, han kom ner till kommunhuset i finaste uniforms-munderingen, och folk på kommunkontoret visste inte hur snabbt dom skulle jobba, för att göra oss nöjda och ge oss den gula husboken.....

 

Yongyut har hjälpt Dan (Mr America) samt York (Mr Germany) också med dessa saker, och telefonsamtalen hem har blivit ganska många under åren, där hon glatt hjälper dom som vill ha hjälp. Allt detta skriver jag som svar på den dönicken som en gång på ChaiMai-forumet skrev att jag alltid tjötar om hur bra Yongyut är.

 

Jag tycker helt tvärtom, jag känner att jag istället har hållit henne för lågt istället, och hon har förtjänat bättre, men jag har inte viljat skrävla om min egna familj.... Men nu gör jag det ty Jante-nissar skall fan inte vinna, inte i min värld i alla fall..

 

Handskak

Chaiyaphum MDCXIX, Thailand

30 oktober 2013

ATM-kurs: 4.828

 

 

Nu har jag pratat med mina 2 systrar, och vi har tillsammans helt enkelt kommit fram till att jag och Yongyut stannar i Sverige ända tills det löser sig med operationen. Jag kan nu alltså i lugn och ro söka en förlängning av Yongyuts besöks-VISA här ytterligare 3 månader, och sedan slippa att åka hem igen till Thailand och avvakta där.

 

Jag ville ju gärna detta ifrån början, men nu när man börjar kolla in ekonomin mer i sömmarna och effekten av att resa hem och sedan med nya biljetter o.s.v. så blir det faktiskt en ren förlustaffär känns det som… Lasse och Inger vill ju att vi kommer ner till dom en sväng till, och då gör vi det, och sedan avvaktar vi januari häruppe på Orust (Stala)….

 

Det känns oerhört skönt faktiskt att veta att vi kan göra denna grej, och ta det lugnt. Jag hoppas att dessa 2,5 månader kommer att gå fort, och jag hoppas att vi inte stör för mycket våra vänner, bekanta och släktingar med vår närvaro….

 

Många brukar undra över thaiarnas fullständiga besatthet av att köpa hem hundar. För oss som bor här, eller varit här en tid vet ju intuitivt anledningarna, och också hur thai sköter om sina s.k. husdjur!! Dessa människor som frågar, kommer hit på semester kanske, ser att i varje hem så har man köpt på sig 2-4 hundar minst, och de ser också att absolut ingen bryr sig och tar hand om hundarna.

 

De ser att thai köper hem hund, och öppnar sedan grinden eller dörren och sedan får de flesta hundar leva sitt liv på gatan. Dessa människor undrar förstås varför i helsicke thai anser att de måste ha hund i alla lägen.. Historiemässigt så vill väl thai i förstaläget ha hunden som skydd, som säkerhet emot folk som vill bryta sig in i deras hus antar jag.

 

Det verkar sedan ha blivit en ”grej” utav det hela, de köper helt slentrianmässigt verkar det som, ungefär bara för att det skall vara på det sättet, en eller flertalet hundar i familjen…Kanske man skulle notera att även falang i sina länder lufsar runt som stollar med ett helt gäng hundar, vad som driver dessa människor till detta kan man ju bara spekulera om, eller som en kille sade till en gubbe som hade 4 hundar…. Ja du gillar dina 4 hundar, det gör dig lycklig,,,, Undrar vad dina grannar tycker då???

 

Men sedan spricker det för mig fullständigt, och det är thaiarnas helt och hållet besinningslösa nonchalans gentemot sina husdjur. Det finns noll och ingen empati, de vägrar helt enkelt att ta hand om dessa hundar, och hundarna lufsar omkring nätterna igenom, och deras huvudsyfte är att göra jävelskap och ställa till oväsen nätterna igenom, alltmedans deras ägare bara skiter i allting..

 

Det gör som mest ont i mig i alla fall när man ser dessa hundar med brutna ben, med infektioner, och med dessa svampangrepp runt mun och ögon. Det kan stundtals hänga stora klumpar runt ögon och mun på hundarna, och ingen thai ens bryr sig överhuvudtaget…. Så återigen då, varför i hillvitte tar dom inget ansvar ens för sitt husdjur…. Att de skiter i sina egna barn och avkomma förstår jag, dessa kostar ju pengar, men t.om hundarna skiter dom i…. Någon som har lite input kanske????

 

Ni får faktiskt nu faktiskt ursäkta mig, men ett samtalsämne som jag vidrört tidigare har återigen bubblat upp i min närhet. Och jag finner det vara oerhört krävande för mitt tålamod att höra om denna thaiskit gång efter annan….För att sedan finna alla dessa, vad jag kallar thai-ursäktare”, kråma sig av missmod och skäller i både mot som medvind över alla som dristar sig till att nämna negativt om Thailand.

 

I alla fall denna gång, en ganska nära vän i Thailand berättade för mig följande historia som bara känns ack så bekant sedan tidigare. Killens fru som nu är 41 år gammal, hon och hela hennes familj med mamman och hennes 4 döttrar blev övergivna av deras pappa som helt sonika bara stack, och lämnade hela sin familj vind för våg. Han hade nämligen upptäckt att han blev lite kåtare av en annan dam i en annan stad….

 

Denne thai gav absolut noll stöd och pengar till sin familj, han bara övergav sitt egna kött och blod och sket i dom fullständigt. Han hörde av sig kanske vart 5:e år bara och undrade hur dom hade det, Men absolut noll pengar eller annat stöd erbjöd han…. Killens (min bekant) fru, hon berättade om hunger och deppighet under de åren när dom led av att inte ha en försörjare i familjen….

 

Nu då till den del i det hela som min polare absolut inte kunde fatta i följande fortsättning av denna historia. Denne värdelöse pappa hamnade så småningom efter 30 år på sjukhuset med en allvarlig åkomma, troligtvis cancer som dom alla får tydligen. Nu fanns på stört hela den övergivna familjen vid hans sida på sjukhuset, och det hölls böner och predikande och rökelse och annat för denne odugling!!! Forts. nästa kapitel…

 

Handskak

Chaiyaphum MDCXVIII, Thailand

28 oktober 2013

ATM-kurs 4.851

 

 

Ja jag fick ju en fråga av AWU som frågade: - ”Hur mycket dyrare blir levernet i Sverige på en mån? Jag hade pröjsat och åkt på momangen”!!!

 

Jag själv som då har turen att bo med släkt och vänner lever ju ändå förhållandevis billigt, om man jämför med ett vanligt boende där man skall pröjsa för precis allting. Jag slipper ju hyreskostnader, och vi delar ju hela tiden på matinköpen, vilket också gör den delen lite billigare, än om vi hade varit enbart 2st som skulle bo och betala här i Sverige.

 

Men låt oss säga att vi bor i Thailand, så har jag ju maten 18.000 baht, vilket innefattar maten till 2st barn också. Stannar vi i Sverige, så börjar jag snart bli lite tvehågsen till om det verkligen blir så himla mycket billigare i Thailand vid jämförelse just i mitt fall. Låt säga att vi äter för runt 200:- per dag i Sverige jag och Yongyut, det skulle väl då ge SEK: 6.000:- i matkostnad… Nu tror inte jag att vi äter för 200:- per dag, så med samköpen med systrarna och vännerna, så ligger det nog istället närmare 4.000:- per månad.

 

SEK: 4.000:- är lika med 19.200 baht, så nu börjar man så smått börja undra om det är värt jobbet med en värkande rygg, och sitta 15 timmar hem till Thailand, och sedan lägga ytterligare runt 12.000:- på en ny biljett för mig och Yongyut och sitta ytterligare 15 timmar. Har taskig värk just nu så det blir snabbt sämre dag för dag, så det kanske slutar med att man försöker höra sig för om man kan stanna ytterligare en extra månad för att slippa åka hem till Thailand.

 

Jag får använda denna nu kommande månad innan hemgång, för att fundera på den saken. Till detta kommer det då också förlängning av Yongyuts besöksvisa här i Sverige, vilket måste fixas….Och det kan ju också ta tid och besvär…. Ja vi får se, men fan va värdelöst att tjöta om sjukdomar, ja ni får påminna min när detta är avklarat om att min hemsida sedan kommer att bli stängd för allt sjukdomsprat och pladder….

 

Varför är thailändare så smala generellt sett. Visst för Er som älskar att knäcka generaliseringar med enstaka undantag, så finns det feta thai också, det finns finniga thai, det finns stygga thai och det finns snälla thai. Så nu har vi överstökat den grejen. Men för hela den majoriteten som är smala,,, hur kommer det sig vad är anledningen egentligen, vet vi det?? Några glänsande idee´r??

 

Beror det kanske på att ungarna som små leker ute bland ängarna, där de vuxna bränner gräset och de blir förgiftade. Eller beror det på chillin som ju som bekant är ämnes-omsättningshöjande?? Kanske att den allstädes närvarande Binnikemasken gör sitt till??

 

Jag själv ser ju på Isaanmaten som ju ätes överallt där jag bor att den består till 80-85% av just bara sallad som ju är minst 80% vatten. Kanske att det också är en orsak till att thai är magra och ganska små… Deras proteinintag är ju inte skrämmande högt precis…

 

En annan sak, förolämpningar!!! Hörde ifrån en kille som bott härnere runt 9 år nu och han pratar väldigt bra thai, och förstår andemeningen i så gott som allting som thai säger runt omkring honom. Han berättade för mig att det förkommer rejält många förolämpningar gentemot falang, och de sägs utan pardon rakt i närvaron av falangens fru och eller fästemö. Nu handlar detta mestadels om turistorterna och de typer av människor som rör sig i de kvarteren…

 

Thai kan ofta referera till falangen som ”det”, som typ man pratar om en hund eller ett djur. – ”Har det ätit färdigt ännu”?? Förolämpningarna kan lätt bli ännu grövre, eftersom det verkar som om thai inte verkar bry sig om att andra thai hör vad de säger, även om det skulle visa sig att dessa thai skulle vara fruar eller flickvänner. Så en bra sak är att man nog helst inte skall skryta och skrävla om att man pratar thai, för då kan man få höra sanningen om vad som ”avhandlas” runt omkring oss…

 

Men fortsatte han, säg det gärna när ni lämnar stället, och ni då får se förödmjukelsen i deras ögon och kroppsspråk, när de upptäcker att falangen har förstått hela vidden av deras skitprat…. Men fortsatte denna kille, inte alla thai är på detta sättet, utan de flesta är ju jättebra och speciellt då uppe i Isaan och utanför turistorterna, där är kvaliteten på thai väsentligt mycket högre än nere i Jomtien-Pattaya.. Så hur upplever ni läsare denna sak, några erfarenheter på skitsnackarfronten???

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDCXVII, Thailand

25 oktober 2013

ATM-kurs: 4.850

 

 

Idag tisdag, så var vi landat i Stala, och det var verkligen kul att träffa mina berömda ystra systrar. Lasse i Bonnagård var ju helschysst som körde oss dit upp, en verklig hyvens vän i nöden skall sägas, och det kommer aldrig att glömmas bort…. Innan vi kom till destinationsorten i Stala, Orust, så stannade vi till hos Kenneth Bräcks fabrik i Kungälv, alltså Göteborgskex bräckaffär… Den är ju berömd sedan en annan gick i skolan för 50 år sedan ju….

 

Och där var det ju stängt förstås, en hel halvtimma till öppningsdags, men vi struntade i det och åkte vidare norrut…. Kom fram till Stenungsund och nu ville Lasse leta upp en gammal polare ifrån förr som heter Phillipe, en gammal detroniserad…. Välartad fransman… han hade en restaurant som heter…??? Jo Phillippe´s förstås, och käkade där den mest magnifika lunch man kan äta för 79:-… Kanongott!!!

 

Vi anlände till systrarna och sjuttan va kul det var att träffas efter dessa 5,5 år. Man kände sig välkommen och huset såg ut som man kommer ihåg, förutom då att d var tillbyggt för att min andra syster också har flyttat in i huset. En grymt bra ide´tycker jag att dela på boendet och ekonomin, istället för att 2st madammer som mina systrar, skall bo ensamma och var för sig!!

 

Jag har ju varit i kontakt med kreti och pleti och verkligen försökt att sammanställa all information, och få fram slutsatser och åtgärder vad att göra framledes i min situation. Jag tror nog nu att jag slutligen har sett ett ljus i slutet av tunneln. Den enda lilla barriären är väl då att jag inte vet när läkaren skall utvärdera mig. Mölndals sjukhus läkare skulle ta 1 år på sig, men då faller jag ju in i vårdgarantin på 3 månader.

 

Och enligt BÅDE min egna ortopedläkare som Spine-centers personal, så behöver jag bara ringa till Vårdgarantin, och be dom att skicka en betalningsförbindelse, och sedan så faller jag in i Spine-centers egna ”kö” som idag är på 4-6 veckor, och det vore ju kanon om detta kunde funka på det sättet då. Jag åker hem till Thailand, väntar tills de hör av sig. Åker sedan tillbaka till Sverige, och fixar hela den här grejen…

 

Så nu när planeringen börjar bli ordning på, så gäller det nu för mig att avsluta, hälsa på kompisar o.s.v. På lördag så skall jag hem till Rustan G. som varit gift i 20 år nånting med en thailändska, hoppas att jag fattade rätt och riktigt. Och sedan skall jag hem till Christer, eller som han kallar sig Kongo24….

 

Därefter blir det hem till Lars och Inger igen på ett par dagar, och sedan avfärd till Thailand…. Vi får se hur många dagar det blir, för jag vet inte just nu hur och när jag kan ändra mina returbiljetter hos Norwegian……

 

Idag fredag, och tillbaka på noll igen känns det som. Ibland skulle man lugna sig och skriva om hur framtiden blir. Jag satte mig imorse vid datorn och skulle ändra hemresan med en styv månad, och INTE vänta ända tills 5 december. Och ta mig fan Norwegian, visst har de ombokningsbara biljetter. Men det är inte bara att boka om dig. Nä då! De vill ha kraftigt betalt minsann.

 

För mig på vilken dag jag än letade, så var minimum att de ville ha i tillägg mellan 3.500:_- upp till 4.800:- för oss bägge ihop. Detta alltså var på toppen av att resan redan var betald s.a.s.. Jag tycker att det känns för jävligt faktiskt, men skitsamma, jag lägger inte 4.000:- extra bara för att komma hem. Jag talade med mina systrar, och med Lars och Inger, och inga problem alls, de verkade nästan glada att vi stannar denna extra månad.

 

Hade häromsistens när jag var i Thailand lite snack med en av gubbarna som bodde lite avsides, och han var så himla glader att inte ha några falanger runt sig. Jag frågade varför han var negativ till det?? Och hans luddiga svar om ”falangghetto” o.s.v. visade bara på att han var en av alla de konstiga typer som ville ”gömma” sig i en by, och sitta och hinka Lao Khaoo eller nåt sånt, med den lokala befolkningen.

 

Jag frågade honom om han inte gillade att få riktiga polare och ett vettigt umgänge.. Men nej, han fattade inte alls det konceptet. Jag försökte att förklara att ha polare som var ifrån samma kultur som man förstod ordentligt och som förstod dig. Och där man hade samhörighet, kunde ju vara ganska ”givande”. Men det tyckte inte han. Han tyckte istället att den lokala thaiaren förstod honom bara allt för väl och där var inga problem. Nivån på den killens problem var nog alldeles för låg för att vidare snack i denna sak skulle vara fruktbar. Jag vände snart näsan åt mitt egna håll i livet, och min egna sociala värld och lämnade denne konstige typ åt sitt öde!!

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDCXVI, Thailand

24 oktober 2013

ATM-kurs 4.836

 

 

 

Så en fråga som är stor och som dök upp en gång drog jag mig till minnes nu, hemma i Chaiyaphum förra året. Vi hade en stor snackafton och groggarna flöt och vi var ett gäng som stortrivdes ihop. En av frågeställningarna som dök upp bland oss var vad en thai förväntar sig att få i sin relation med en falang.

 

Det skall väl också sägas att de flesta av oss runt bordet är gubbs som inte alls tillhör den där skitsnackargängen som enbart tycker att alla thaikvinnor är barbrudar och som alla väntar på att lura och scamma sina män och fästemän. Så snacket var ganska hyggligt och civiliserat tycker jag själv, om jag får säga så!!

 

En kille som faktiskt snackade ganska bra berättade att för hans del så när man tog sin fru/flickvän till sitt hemland, så fick dessa kvinnor med egna ögon uppleva hur sattans dyrt det faktiskt är hemma i falangland, och de förstår riktigt först då hur sant falangen har pratat redan ifrån start… Det är berättade han, så himla viktigt att thaikvinnan är med hela vägen och lär sig.

 

Hon skall vara med när räkningarna betalas och hon skall vara med när det handlas. Först DÅ förstår hon hela omfattningen av den ekonomi som falang lever under. Visst falang har en grymt hög lön i jämförelse med thai, men falang har också grymt höga omkostnader, och nettot som blir över är inte riktigt dessa hissnande belopp, som många thaikvinnor tror och är övertygade om..

 

Killen fortsatte, så trots allt struntprat som man hör bland alla dessa besvikna bedragna killarna söderut, så är faktiskt inte de flesta thaikvinnornas förväntningar så himla annorlunda än man kan tro. De vet redan ifrån början att falangmännen är mer lojala, trogna, omhändertagande, och mindre våldsamma än sina thailändska motsvarigheter… Detta i stort alltså!!

 

Så detta är faktiskt vad dom förväntar sig av sitt liv ihop med en falang. Och att levnadsnivån naturligtvis blir mycket större än med en knappt arbetande thai man… Så allt det där snacket om att thaikvinnan egentligen enbart är en lurendrejare, som svindlar pengar av sin falangman, för att sedan i nästa sekund krypa hem tillbaka till sin alltid undangömde thaiman, det är nys och struntprat till 99%, av mestadels försupna falanger runt stenborden nere i Pattaya och andra turistorter….

 

Vi var nog ganska överens om detta som den killen pratade om allihopa. Plötsligt så vände en gubbe ifrån New Zealand på steken, och hela frågeställningen vändes till vad vi falanger egentligen förväntade oss av vårt förhållande med thaikvinnan. Ja den frågan i början var ju ganska lättbesvarad. Vi förväntar oss kärlek, ärlighet och trohet kanske i förstaläget…..En kille fyllde i, ja kanske samma saker som vi förväntade oss av falangkvinnorna hemma, men som vi oftast inte fick…

 

Så när man tänker efter, och orkar sig på att gräva lite grand, så skiljer det faktiskt inte speciellt mycket emellan oss människor. Ta en thaikvinna till Sverige, efter ett år eller vad är det ni brukar säga, så har kvinnan adopterat en hel del saker i sitt uppförande och tyckande, även om hon kanske är enveten (precis som vi falanger är)… och behåller många vanor ifrån det ”gamla” landet!!!

 

Så avdramatisera thaikvinnan och avdramatisera falangens viktighet i livet, och att han alltid skall vara mittpunkten och navet kring allting snurrar, så är vi nog ganska lika trots allt, och misstänksamheten emot det främmande kanske avtar så smått med det, när man får den insikten…

 

Idag är det måndag och dagen började med en liten ”trall” bort till GE-KÅ, Ullared igen, saker behövde bytas och Yongan köpte in en riskokare till. Denna skulle tas med upp till Orust och mina systrar, så dom vilddjuren får lära sig att koka ris lite mer civiliserat, hahaha!!! Vi bytte även storlekar på lite klädesplagg…

 

Kom hem och käkade lite lunch, och så slog jag det ganska viktiga telefonnumret till SU Mölndal för att om möjligt få till en tid för mitt läkarbesök dit.. Jag ringde och sköterskan som svarade var i början ganska svår att tala med, stressig och villa bara avsluta samtalet hela tiden. Men jag frågade på och DÅ visad det sig enligt henne, att jag INTE kunde förvänta mig att få någon tid för utvärdering av läkaren inom åtminstone ett helt år….. ETT HELT JÄÄVVLA ÅR??

 

Ja vi har hemska köer, och vi har extremt dåligt med läkare… Men vad händer med vårdgarantin då?? Ja den har myndigheterna hittat på, vi inom sjukvården har inte en chans att hinna med de 3 månaderna…. Extremt många läkare hoppar av jobben i vården i Sverige, för att istället gulla med den i Norge och andra länder som betalar mycket bättre….

 

Så nu sitter jag i skiten om man får säga så….Hur skall man göra`??? Deppigt som fan… Detta tar bort den mesta planering som jag småpillat med. Jag mailade just min läkare i ett sista försök att höra om, det fanns något man kan göra överhuvudtaget!!! Typ kanske skriva sig på en adress i en annan region där köerna inte alls är så farliga….. Ja vi får se….. Men om inte annat, så blir det hemresa nu snart, och väntan skall ske i Chaiyaphum istället. Om nu inte ett under skjuter till förstås…

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDCXVI, Thailand

23 oktober 2013

ATM-kurs 4.801

 

 

Forts. från förra kapitlet…. Jag å min tur hade med mig en present till Sir One ifrån hans penn-pal ifrån Chaiyaphum och det var nog välkommet tror jag. Och sedan skickade Sir one en present åter till damen…. Så alla var nöjda men mest glad var jag tror jag…. Fina presenter och ett kanonsällskap denna lördag. Vi åkte sedan tillbaka i skymningen med tåget, och samma fina känsla även denna gången…

 

Lasse väntade på oss vid tågstationen i Falkenberg och vi körde direkt hem till Susanne och Micke som ju bor grannar med Lasse och Inger och de hade mat färdig att starta med när vi kom, gissa vad? Jo hon hade gjort Tacos och det var kanongott, men efter all mat plus 2 groggar och 2 glas vin under dagen plus jordnötter, så var jag nästintill mätt redan när vi kom. Men jag sympati-åt 2st tacos och de var kanon.

 

Vi kom sedan hem i vettig tid, och vi lade oss också i vettiger tid. Jag somnade men vaknade flera gånger, och mest jobbigt var mitt finger… Bakgrunden var att mr. Bean återigen hade haft en smärre olycka i köket, varför släpper aldrig denna otur?? Jag körde fingret in i sidan på en skåpsdörr och rände in kändes det som en trästicka in under nageln….

 

Jag ha haft detta nu i 3 dagar och det blir bara värre och värre och nu gick jag upp kl. 02.30 och satt vid datorn i 2 timmar… smärtan var jobbig. På morgonen så berättade jag för Yongyut, 3 minuter senare kommer denna hemska människa nerför trappan med sina jäkla operations-verktyg som hon älskar att släpa med sig.

 

OK hon har kurerat mig vid ett flertal tillfällen, men alltid smärtsamt som sattan. Hon säger bara – ”big man but small heart”.. va fan det GÖR ONT, fattar hon inte det eller. Alltnog, satte ner mig vid bordet, och körde in första verktyg in under nageln, medans jag satt uppe i taket av smärta så slet hon loss en bit av nageln, ropade triumferande, jag ser den,,, vad då skrek jag tillbaka… TREE, sade hon…….Å jag som bara såg stjärnor…

 

In med en annan grej slet loss en bit till,,, sade till mig att sluta lipa, och sedan och utan någon medkänsla alls tryckte in en vass tång bara slet ut den lilla trätaggen med köttslamsor och allt, och log med många tänder…. Jag var ledsen förstås, och Lasse stod där med ett glas med Whisky,,,,, bussiga vänner man har.. Han fattar i alla fall vad smärta är. Jag är numera frisk och glader och min kommande natts sömn kommer nog att bli god tror jag….

 

Idag är det söndag och det var tänkt att Reine Hast med fru skulle komma ner till oss i Falkenberg och hälsa på. Han hörde inte av sig, så jag ringde kl. 10.30 men då meddelade han helt sonika att det regnade för mycket (!!!!!!!!!!!!!!) jag sade till honom, va fan, du sitter i en bil och du har tak här när du sitter och fikar med oss, så vad är problemet. Ja han kommer inte, och vill han inte, så vill han inte, men det var en av de dummaste ursäkterna på länge som man hört….

 

Vi var idag istället på Ullared, och Inger och Yongyut gick in, och det var fanimej snudd på att de inte kom ut, Lasse gick iväg med deras hund på vandring och jag fann allting svinkallt, och ställde mig vid utgången och väntade. Efter ett bra tag kom en äldre gubbe och ställde sig vid mig och börja starta upp ett samtal. Han frågade lite löst om jag väntade på någon. Jag vände mig mot honom lagom nedstämd och sade lågmält: - ”Jag väntar på min fru….. Hon gick in här 2010 och har inte kommit ut än”!!!!

 

Gubbens blick på mig när han backade undan och lämnade mig, var bara så go, men jag höll mig för flabb, och det var obetalbart, uschiamej va stygg man e ibland… Men håll med, stället är så stort så visst kan ens fru försvinna några år därinne…..Hahaha!!! Men damerna kom ut efter styvt 90 minuter, och dessa 90 minuter kändes som 2 dagar faktiskt. Yongyut hade köpt för 480:- och det var henne väl unt, och hon gillade mycket att gå ensam med Inger därinne och ”tjejhärja” liksom.. Tyvärr så måste vi åka tillbaka imorgon igen för att byta 2 paltar som hon köpt som var för små!! Men det funkar, inga problem.,..

 

Inger som ju är danska tog fram sin gamla sångbok när hon var liten på slutet femtiotalet och början sextiotalet. Och ta mig sjutton även i Danmark hade dom de där konstiga riktiga uttrycken för vad saker och ting är, inget illa ment, men man förändrar absolut noll och ingenting bara för att man döper om folk och situationer. Så här kommer ett foto på låten om folk ifrån Afrika som skördar bananer, alltså negrer då… Hoppas ingen kväljer sig, men så här skrev man förr och så såg också världen ut, tro det eller ej men PK har ljugit för Er i hela Ert liv…

 

Handskak

Chaiyaphum MDCXV, Thailand

21 oktober 2013

ATM-kurs 4.776

 

 

Inte undra på att det föds mindre och mindre antal barn i Sverige….. Dom e ju helt opålitliga ju, kolla nedan länk bara:

 

https://www.youtube.com/watch_popup?v=sDaRLZF9HqY&feature=player_embedded

 

Japp lördag kom, och vi blev nerkörda av Lasse, verkligt hygglig kille tycker jag. Jag själv har inte åkt tåg sedan 1997 ungefär, och mina erfarenheter och kunskaper är då ifrån den tiden. Vi gick upp till själva tågstoppet och där fanns en inbyggd liten vänthall, mycket trevligt. Kanske svårt att hysa en sådan uppe i Göteborg bland alla jäkla förstörande människor där, men här ute på landsbygden så fungerar det tydligen fint….

 

Nu var det dags att ”köpa” biljett av en liten mickapär som stod där…..Tryck kortet mot en glasruta och hela SJ vet genast hur mycket pengar man har på sitt kort…. Sedan handlar det bara om att trycka dit station , antal vuxna och ut kommer det en biljett, jättesmart…. Förutom en sak då… Jag torskade på runt 45:- på studs på dessa 2 enkelbiljetter, och det ingick INTE i planerna, nu hade man ju plötsligt för lite pengar på kortet för att kunna köpa biljett på tillbakavägen samma kväll…

 

Efter att ha pratat med människor där,så visade det sig att jag nykomlingen, skulle ha tryckt på en knapp benämnd ”DUO/FAMILJ”, och INTE på det rent uppenbara… ”ANTAL VUXEN/ADULT”, den jääkla knappen innebar att jag pröjsade normalpris…. När jag handlade mitt ”kort” dagen innan på Resebyrån, så föreslog ju denna trevliga kvinna att jag skulle handla ditten och datten, och jag sade både JA och BRA, och fick mitt kort…..

 

Vad denna dam ”glömde” att nämna när hon sålde till mig, var ju att hon enbart sålde ett jävvla plastkort värt noll och ingenting….Hon kunde väl ha nämnt att det enbart var ett pengakort och inget annat…. OK mitt fel, skulle ha vetat, varit borta i 5 år och inte åkt tog på 15 år lika med en dålig ursäkt…… Jag skulle ha vetat vad det handlade om… Men ursäkta om en människa är så jääkla okunnig som jag var, så kanske säljarkvinnan skulle förklarat någonting för mig..

 

Skitsamma nu kör vi vidare och stiger på tåget… och det var en kanontrevlig erfarenhet faktiskt. Tåget var kanonsnyggt, fint inuti, det kördes så mjukt och ganska snabbt och på toppen av allt detta, stora fina fönster, och dessutom så kom det snart sjuttanimej en serveringsvagn med kaffe, macka, bullar och Marabou mjölkchoklad. Livet var nu fulländat och resan blev jättego…

 

Jag var lycklig och det kanske återspeglade sig i både Yongyuts och mina öppnade munnar när vi tittade ut över landskapet… Vid ett tillfälle så öppnade havet sig framför oss, och naturen var så himla grann, och jag sade till min fru – ”Yongan, look at ”tha lii” (havet alltså) beutiful va?? Hennes svar lät inte vänta på sig när hon pekade ut genom glasrutan – ”Look Saaallaaad…”

 

Så klart hade hon kollat in ett litet salladsfält alldeles bredvid tåget, hennes intresse för havet och den fullständigt förödande vackra naturen var noll och ingenting. Nu gällde det enbart sallad…….Va goa dom är våra thailändska vänner, Finns det någonting överhuvudtaget som kan få en thai och INTE tänka på mat.. OK kanske pengar då i vissa stycken…

 

Vi kom fram till Helsingborg till slut, och där stod Frank och väntade på oss. Riktigt kul att träffas igen, en mycket trevlig familj med huvudsäte i Svalöv…En metropol i sig, även om den ligger en bit utanför…….allting….. Vi körde våra 2,5 mil, och kom fram och där väntade Sir One, och där väntade inne i hemmet Fru Flank med Flanks dotter.

 

Jättekul att träffas igen,,,, Vi fick till plägnad en kanonlunch med en soppa med okänt namn, men smakade himmelskt med en touch av havets läckerheter,,,, En sådan där trögflytande soppa som man bara älskar…. Huvudrätten sedan bestod av hederliga skånska potatis utan tillägg ifrån nordsvenskar ifrån Göteborgstrakten, där var tunna kanongoa skivor av grisekött samt en smarrig fet gräddsås….

 

Där fanns också grönsaker, men i detta läget så la man ingen ansträngning på grönsaker utan det var full fart emot köttet istället. Efter maten så drog vi ut på stan och lämnade in en gemensam spikharry. Tog oss hem igen, och tjötade framför tv;n och kollade loppen på travet där emellan. Vi vann ingenting, men det var skoj att vara med i alla fall…..

 

Sir One hade med sig en kanonkamera till mig en Canon med en massa bokstäver efter, och denna imponerande kamera med en imponerande extra lins kommer att komma så väl till pass när jag kryper omkring bland kobror, myror, fjärilar och insekter och blommor och tar mina närbilder. Ävenledes långa bilder med zoomen kommer att bli en barnlek.. Jag kan förvandla 200 meter till 25 meter…..fantastiskt.. Forts. nästa kapitel…

 

Handskak

Chaiyaphum MDCXIV, Thailand

18 oktober 2013

ATM-kurs: 4.776

 

 

Läste ju för ett tag sedan om vådan med att sitta och leka med, och operera med en mobiltelefon av tvivelaktig kvalitet. Ni kan ju granska den handen som råkade ut för denna exploderande telefon. Och man kan ju lugnt önska att man inte vore närvarande, fy sattan för det i alla fall. Helt handikappad för all framtid med högernäven….

 

Talade med storasyrran RoseMarie, hon och Maisie min andra storasyrra uttryckte sin glädje i att Yongyut och jag kommer upp till dom. Och de ville gärna att vi stannade ett tag med dom däruppe på Orust. Så vi åker upp kommande tisdag och stannar kanske 2 veckor nånting. Yongyut dock, kanske blir nedskickad till Falkenberg efter 10 dagar för hon skall vara ihop ett par dagar med Inger och hennes kompis ifrån Danmark , så kan de resa runt Ullared och andra hillvittes ställen som vill att man skall handla där…

 

Det skall bli kul i alla fall och träffa familjen och träffa ens systrar, det var ju i alla fall 5 år sedan minst som vi sågs… Det känns ju hemskt att säga så, men risken är ju att man kanske får haka på och ta chansen att träffas, mycket kan hända, ingen av oss är ju längre 20 år …. Torpet som mina systrar bor på, som ligger i Stala, var ju ifrån början ett soldattorp, och där var jag en hel del med min dotter åren 1975-1980 någon gång!!

 

Efter det så köpte min syster ut både mina föräldrar som min andra syster, och de har sedan rivit det gamla torpet, och byggt ett jättefint åretrunthus där i stället, rena rama idyllen… Skall bli spännande och se hur allting har förändrats. Om pappas arv lägger sin skugga över planteringarna eller om min syster med sina gröna fingrar har mer satt sin egna prägel på stället.

 

Vi hade ett gött snack idag med Lasses fru Inger. Det är ju som ni alla förstår himla tufft att bo hemma hos andra människor. Man liksom klampar in och sätter en oerhörd press på de välkomnande människorna som bor där. För det är ju som så, även om de själva bjudit in en, att pressen blir stor på båda parter, speciellt alltså de som äger stället.

 

Jag själv har ju vis av tidigare erfarenheter liksom gått på nålar och bara väntat på att någonting INTE skulle vara OK mellan oss och Lasse och Inger. Men tvärtom Lasse och Inger har fortsatt varit oerhört välkomnande, och oerhört enkla att bo ihop med. Idag så satte sig Inger med mig och Yongyut och uttryckte sin glädje över vår närvaro.

 

Hon uppskattade mycket Yongyuts glädje att laga mat, och att sköta om städningen medans Inger själv var på sitt arbete. Och hon gillade att jag kunde hålla Lasse sällskap på dagarna…. Hon själv säger hon, ser absolut inga problem med vår närvaro, tvärtom, det är bara roligt och trevligt…

 

Jag fick mail ifrån York idag och det gör riktigt ont av saknad efter bonnlandet i Thailand och Chaiyaphum och mitt hem där…. Han berättade att regnet har bara fortsatt och fortsatt och fortsatt, och det har hållit på alltsedan vi lämnade Isaan i stort sett. Han har sedan länge fått ställa in sina motorbiketurer med fika här och där, och det är skittråkigt tycker han, Och nu när inte jag heller är där så är det dubbelt tråkigt!!!

 

Ja vattnet finns där, och det är översvämmat rejält lite varstans och det är inte roligt alls. Jag fick lite foton av York som jag skulle kunna visa upp, men jag har nog supit bort dessa tror jag….. Men ni kanske kan tänka Er hur översvämmat området kan se ut efter 1 månads ihållande regn….

 

Fredag den 18 oktober idag, normalt sett en sketgo annorlunda dag i sinnet, men som jag beskrivet redan tidigare, alla dagar i veckan är numera den andra lik, så ingen större upphetsning, inte ens tanken på att kunna med gott samvete klämma en grogg eller två får mig att bli speciellt upphetsad faktiskt.

 

Yongyut har spytt inatt av sin migrän, det är ju skettaskigt om henne, dessutom så får hon fan ingen hjälp av Thailand alls, detta med en kombination av egen förlamenhet i agerandet gentemot sjukhus i Thailand gör att hon har noll support där i Thailand. Jag har ju försökt att få henne till en hjärnröntgen, men det går hon inte med på av någon okänd verkligt dum anledning. Jag själv är ju mest rädd att det kanske inte enbart är migrän, utan kanske en tumör, och då vill man ju ta bort fanskapet som ni kanske förstår.

 

Jag fick nu några starka goa hederliga svenska migräntabletter, så får vi se om det hjälper på henne. Risken med Yongyut är ju att allting som thai får av utlänningar och i utlänningsland, är helt underlägset alla dessa jävvla piratkopiemediciner som de får hålla tillgodo med där borta…Så risken är att Yongyut säger att det är skitsamma med Ingers medicin, och sedan bara helt lugnt återgår till sin egna receptfria ifrån Thailand som vi har med oss….

 

Handskak

Chaiyaphum MDCXIII, Thailand

17 oktober 2013

ATM-kurs: 4.760

 

 

Ja svaret ifrån min läkare kom snabbare än vad jag vågade ana. Det såg ut som följer:

 

quote

Hej! Dr Ulf Ande´n har tagit del av ditt mejl.

Han sänder remiss idag till SU/Mölndal med önskan om prioritering. Valfrihetskansliet informerar om att steloperation rygg, diskbråck-(komplicerad) mm ej ingår då det tydligen anses som högspecialiserad vård, men då väntetiderna är så långa på SU/Mölndal brukar man ändå få sända patienter vidare, förhoppningsvis inom tremånadersperioden. Kanske du kan stöta på innan unquote

 

Jag skrev då tillbaka och tackade och frågade om de möjligtvis visste vilken avdelning jag skulle kontakta på SU Mölndal, och kanske de också hade ett tel.nr. Svaret lät vänta på sig runt 10 minuter. Jag måste säga att denna läkare och hans anställda är helt enormt duktiga och serviceminded, med beröm godkända… De sade:

 

quote

Hej igen! Tel.nr. xxxxxxxx (kontaktpunkt 2, SU/Mölndal). Där kan du fråga om när du blir kallad till ortopedläkarbesök. Med vänlig hälsning unquote

 

Precis sådan här service som man vill ha. Så jag tar nog och väntar nu några dagar och sedan ringer jag och kollar med avdelningen på SU Mölndal, om de kan ge mig en tid för återbesök där hos deras ortoped…… När jag vet den grejen, så kan jag också fatta ett vettigt beslut om hur göra. Om jag skall vänta, eller om jag skall sticka hem och vänta i Thailand….

 

Jag var nere med Lars idag på nåt som hette resecentrum (??), och handlade på mig först lite information om resan vi skall göra på lördag ner till polarna i Helsingborg och Malmö. Tösabiten bakom disken berättade glatt och trevligt om de olika alternativen som hette en massa olika saker. Jag hittade nåt som kanske hette ”polarna” eller nåt sånt….

 

Istället för 198:- per väg och person, så rullade priset ner till 168:-. Sedan berättade jag att min fru skulle med också, och då hittade hon nåt som kanske hette ”family” eller nåt sånt, och nu var vi nere på 135:- per resa och person. Nu var hon i extas, nu skall du köpa ett kort sade hon, då kommer din resa att enbart kosta 120:-/resa/person, och alltså totalt hamna på hemska 480:- bara för att träffa dessa buffalos nere i Helsingborg. Jag tror att dom heter Frank och Sir One….hahaha!!

 

Skojar bara, skall bli skitkul att träffa dom, och Yongan får träffa Frankies fru och käka luktärtor, hahahaha!!!! Nä kvistar löv och skjälkar kokta ihop i 10 timmar, och sedan besudlade med Naamplaa…… Men skoj skall det bli, vete fan om man inte hystar i sig en grogg också när man ändå är där…… Men Frank är en hyvens kille , han släpper in oss och bjuder på mat. Jag tror att jag köper med mig nåt i presentväg till honom, säg bara inte nåt, det blir en överraskning!!!

 

Nu när Insayt verkar ha dragit sig tillbaka lite grand, förhoppningsvis tillfälligt, så kanske jag skall våga mig på lite mer nyheter och historier som timar sig i Thailandet. OK ibland är dom lite negativa, men det kan ju inte jag hjälpa. Det är ju ungefär som att Göteborgs-posten inte skriver ett skit varje gång som IFK Göteborg förlorar, bara tiger ihjäl det. Och så vill vi inte ha det, vi ÖISARE!!!

 

Jag skulle vilja fråga Er läsare om en sak. Jag själv lider inte alls av det i min familj ty jag har snackat om det, och min släkt vet vad jag tycker, och hur min kultur är. Vad jag tänker på är Mitt, ditt eller alla andras??? Prylar…… Gräsklippare, trimmer, utrustning i köket, ja vad som helst,,, bilen motorbiken cykeln…..Det tas, och det frågas inte, det bara tas när det behagas.

 

Våra fruar har föga förståelse, utan säger kanske Mai Pen Rai,,, family!!!!!! Själv blir man skogstokig, om man nu, vill säga, har förnuftet fortfarande intakt, och inte Isaan-grumlat!!! Vi är ju vana vid respekt för ägodelar, och vi frågar, vi tackar och vi tar oftast ansvar när det går sönder t.ex.

 

Ofta med thai så tas det utan att fråga, lämnas knappt ens tillbaka, utan man får chansfråga flera stycken om dom har den och den grejen!! Och sedan när den ”lånade” saken går sönder…… Då är den plötsligt MIN igen….Och mitt problem…. Så någon som tycker att detta är styggt att skriva detta,, Kan vi prata om det??

 

En gubbe här sade…. Gå till din granne och bara ta hans motorbike på morgonen och sedan lämna tillbaka den på kvällen, eller varför inte bara låta den stå kvar hemma hos dig. Nä då vill du snabbt finna ut att delandet av prylar mestadels gäller bara falangens saker inte grannens. Men då rycker den andra gubben in och fräser,,,, sketgubbar….. detta är inte Thai way… detta är enbart några idiotiska thai´s way… inget annat!!! Hm….. vad säger ni??

 

Handskak

Chaiyaphum MDCXII, Thailand

16 oktober 2013

ATM-kurs; 4.744

 

 

Ja det första jag gjorde imorse 15 oktober då var att ringa Spine-center, det var ett 020-nummer och en automatisk damröst som lotsade mig igenom med en massa tryckningar hit och dit. Samtalet avslutades sedan med att rösten bad om mitt telefonnummer, vilket jag då tryckte in också.

 

Rösten avslutade sedan med att bekräfta att – ”Vi ringer kl. 08.13 – Vi återkommer”. När klockan var 17.50 på dagen så slutade jag att spänt vänta på deras telefonsamtal. De var tydligen alldeles för upptagna med att uppfylla sina löften att ringa åter. Jag får hoppas på att de ringer mig och lämnar referensnumret imorgon istället.

 

Dan, som jag berättat tidigare, han åkte ju iväg till Philippinerna med en polare, och dessutom sin fru Amphorn. Jösses han som vägrar göra en endaste sak utan henne. Han var borta ett par dagar och återkom igår kväll den 14 oktober 2013. Han skrev mail till mig och erbjöd sig att lägga ut pengar till svärmor och barnens matkostnader och för mina räkningar gällande elen och vattnet. Internetet pröjsade jag ju 3 månader i förväg innan vi åkte iväg.

 

Jag förstår ju att Dan mådde ganska illa p.gr.a. att han sabbade mitt bankkort, men va fan, det kan ju hända vem som helst, skrev jag snabbt tillbaka, och bad honom sedan att glömma hela händelsen. Dock verkar det som om han är sketrädd att lämna ut sitt bankkontonummer till mig, så jag kan transferera pengar till honom. Så det får bli så då, det blir 9.500 baht att lägga ut varje månad, om han inte ger med sig och lämnar ut transferdetaljer till mig!!

 

God morgon och en riktig skitmorgon!!! Jag fick en ingivelse nu imorse 16 oktober och ringde istället ifrån den fasta telefonen här hemma till 020-numret! De ringde tillbaka inom 3 minuter faktiskt. Jag talade om för dom att jag ringt 2 ggr igår, och att de kunde radera det. Ja sade dom, vi ringde dig 4ggr igår… Jag sade bara – ”jävvla mobiltelefoner och vilken skittäckning i Sverige”.

 

Alltnog, damen jag pratade med förklarade för mig att hon alls INTE ringde ifrån Spine-center, utan ifrån vårdgivaren, Alltså V:a Götalandsregionen, och att det var hon som skulle skicka betalningsförbindelsen, om jag fattade det hela rätt och riktigt!!

 

Hon frågade mig vari mitt problem var, och jag förklarade att jag skulle stelopereras. Då säger denna människa till mig – ”ryggar och sådana svåra saker ingår icke i denna ”valfrihet i vården”… -”det är enbart lättare skador, inga svåra”…. Så jag kommer alltså enligt henne nu då att vara tillgänglig för den vanliga 3 månaders vårdgarantin här i Sverige. Skit också!!

 

Min läkares remiss skall postas till ortopeden på Mölndals sjukhus, ingen annanstans… och när den remissen ankommer dit, så skall min operation bli av inom 3 månader. Jag tillskrev min läkare genast imorse ett mail, och förklarade det jag fått reda på. Jag avvaktar hans svar naturligtvis, men sedan så tänker jag boka om min biljett och resa hem igen till Thailand, det skall fan sitta här och uggla i kalla och svindyra Sverige så pass länge…..Fasen också vad kass man känner sig nu då….

 

Yongyuts kompis i Jönköping (Ingemar´s Fa) hon berättade för Yongyut att det finns boende i Jönköping för 3.800 baht i månaden, så visst kunde vi stanna och inte åka hem!!! Jag pratade med Yongyut, och sedan ringde jag Ingemar bara för att reda ut det hela. Det visade sig bara 2.800:- svenska kronor, alltså runt 15.000 baht, och det handlade om en studentlägenhet, väldigt liten….

 

Jag hade ett snack med Yongyut att jag INTE tänkte sitta och pröjsa 15.000 baht extra per månad bara för att slippa betala SEK: 6.000:- för en ny biljett hit till Sverige…. Jag tror att Yongan fattade det hela, men man kan aldrig veta med thai.. plötsligt kan de 2 timmar senare fråga om just den grejen man trodde var stenklar.

 

Men allt är klart nu känns det som. Jag avvaktar min läkares svar på mitt mail, och handlar det om bara att vänta utan några som helst utsikter att få en operation innan 3 månader, så åker vi hem, och jag åker tillbaka ensam nästa gång och fixar operationen. Jag längtar hem som sjuttan. Jag/vi måste bara se till att hälsa på våra vänner först innan vi sticker….. Men sen bär det iväg!!

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDCXI, Thailand

15 oktober 2013

ATM-kurs 4.772

 

 

Idag så plingade det plötsligt till på telefonen, och jag fick se att någon skickade SMS till mig. Normalt i Thailand så brukar jag ALDRIG bry mig, för det handlar ALLTID om SMS ifrån zigenare eller thaiare som vill nyttja thai´s vidskepelse i livet. Dessa SMS brukar handla om lyckliga turnummer, eller så skall de luras på något sätt.

 

Andra scam är att när det t.ex. ringer i telefonen, så startar en thairöst att prata och mala, och man kan inte avbryta den, så det är en inspelad röst. Många människor överallt i världen är så snälla så dom kan inte med att avbryta rösten. Och det kostar MYCKET pengar per sekund att lyssna på den rösten…

 

I alla fall, denna gång av någon anledning, så tittade jag efter och såg att där stod ett telefonnummer. Såg att det var ett GBG;s-nummer. Jag gick in på datorn och ENIRO och såg att numret tillhörde min läkare. Jag ringde snabbt tillbaka, och satt där och lyssnade på en telefonsvarare, när jag plötsligt hörde att någon lyfte på telefonen. Jag frågade, och där var min läkare plötsligt i egen hög person.

 

Jag presenterade mig, och han berättade att han just ringt mig, ja tänkte jag, nyhet för mig också (haha)!!! Sedan berättade han, om jag får ta detta lite kort, att han fått utlåtandet att de goda nyheterna var att inga nerver låg i kläm i alla fall. Men mina smärtor berodde på att kotorna i stort sätt låg i kontakt med varandra. Så en operation är nog av nöden, och då en steloperation.

 

Han berättade sedan att bästa vägen för mig att ta, om jag ville försöka att snabba upp detta lite grand, var att jag tog en parallellväg till den vanliga vårdgarantin. Och det var att jag kontaktade Spin-center. Att jag bad dom om ett s.k. ”Valfrihetsnummer”… När jag fått detta nummer, så skulle jag sedan kontakta tror jag V:a Götalandsregionen, och be dom att skicka en ”betalningsförbindelse” med detta valfrihetsnummer som referens till Spin-center.

 

Nu sade min läkare att detta skulle kunna gå betydligt snabbare, än att invänta vårdgarantin på 3 månader…. Lycka till sade han, och bad mig återkomma när jag fått in betalnings-förbindelsen till Spin-center. Han skulle då skicka sin remiss dit också….Det kändes oerhört uppfriskande att höra detta, och min önskan om att genast återvända till Thailand, och invänta operation där, dog ut ganska snabbt. Nu skall vi i alla fall invänta detta lilla administrativa äventyr, och sedan får vi ta allt därifrån. Totalt sätt, så kändes det mesta bra….

 

Idag innan detta telefonsamtal, så var vi ihop med Bertil och Dawan inne i Falkenberg, och de handlade upp sig på lite thaimatsingredienser i en affär som ägdes av muslimer, och där fanns mest arabmat såg jag, men även lite vanligt käk. Priserna var dubbla emot Göteborg, konstaterade Bertil med en snygg Vessigebro-grimas….. Jag själv gjorde bara en endaste insats, och det var att jag köpte på mig en MER, fasen va god den var. Har nog inte druckit MER sedan tonåren tror jag!!

 

När vi gick ut ur affären, så fick jag plötsligt ett ”pizzainfall”, och kom att tänka på att jag inte ätit en vanligt bakad pizza ifrån en pizzeria sedan 2008. Bertil fick göra nödstopp på Tommy´s pizzeria i Falkenberg, och där slafsade jag i mig en Carlzone inbakad, och den var ljuvligt mättande. Jag sitter här nu 5 timmar senare och är lika proppmätt fortfarande.

 

Jag har nu framför mig att göra en vettiger planering för att försöka att hinna med och träffa de flesta av mina vänner. Jag har ju varit lite grand ur balans, och inte riktigt känt för att planera detta, eftersom jag ju inte riktigt vetat hur allt detta med ryggen kommer att sluta. Nu känner jag åtminstone ett litet ljus i tunneln, och med det kommer viljan att planera och träffa folk också. Man skall ju inte nämna folk med namn, så jag skiter i efternamnen då, men jag funderar lite grand på följande turneér.

 

Jag börjar ju med en resa till Svalöv och där träffa Frank samt Sören, Yongan får käka löv och skjälkar med Frankies fru…. Sedan skall jag träffa Christer (Kongo) med fru i Göteborg och Yongan är med och käkar löv och kvistar med hans fru….. jag skall träffa min gamla gamle kamrat sedan barnsben som jag inte sett sedan 1962 tror jag!!! Han heter Rustan, och han är också gift med thai sedan en herrans massa år, och Yongan skall med och käka kvistar, löv och skjälkar med hans fru.

 

Jag skall upp till mina kära systrar Rosa och Maisie på Orust, och stanna nån dag eller två, vilket skall bli skitkul, Yongan skall med förstås, och nu får hon en utmaning, nu blir det falangmat…… Tror jag!! Men med min vanliga osis, så vill väl mina systrar smaka på Yongyuts underbara thaimat,, och lukterna kommer att sprida sig som 1700:talets pest i Stockholm…. hahaha….

 

Jag skall träffa Brita och Björn i Askim, och det blir garanterat minst en tur till Reine Hast med familj…. Så besöken kommer att bli många och det skall bli skitkul faktiskt…..

 

Handskak

Chaiyaphum MDC, (1.610) Thailand

14 oktober 2013

ATM-kurs 4.776

 

 

Ja hur Yongyut tar denna resa till dom kalla vidderna, och där snålblåsten drar musten ur den starkaste viking. Jo tackar som frågar, hon tar det som en hel karl kanske man kan säga, eller tar det som jag själv kanske har tagit det. Alltså huttrat och frusit så ända in i hillvitte. Att se denna gallanta going stövla omkring här klädd som en eskimoo med dubbla paltor på sig från topp till tå, det är en granner syn.

 

Har skrivit det förr, men när man skall gå och nana, kommer in i sovrummet och förväntar sig en käck syn där,så ser man bara ett orörligt påpälsat bylte som ligger där orörlig i sängen. Man med med viss ansträngning endast se en mänsklig kroppsdel och det är Isaan-näsan som sticker ut ur påslakan, filtar, handdukar, mössor, vantar, dubbla tröjor med ytterjacka, långkalsong, joggingbyxor och VINTER-strumpor….

 

Min fru har gått i mänsklig vinterkoma verkligen, men hon tycker det är skitkul att vara här, och telefonen går varm mer nu än någonsin, när hon stolt i rösten förklarar för sina vänner och kamrater, att hon tyvärr inte kan träffa dom nu, för hon ÄR I SVERIGE..... Hahaha skryt på högsta nivå, men hon är skitlycklig verkligen…

 

Hon säger till mig: - ”I am a swedish göl now”, och menar att hon äter lite potatis eller annan falangmat…och är nu i Sverige minsann och klarar kylan….. Strax efteråt, så plockar hon fram 8st chilli, sätter sig och sin mortel på golvet och bånkar frenetiskt. Jag frågar henne då – ”daling, you swedish göl now?”… Hennes svar kommer snabbt och rappt, precis som förväntat – ”you are a bad man, you make family kaputt”…..

 

Livet rullar annars på i en lugn maklig takt som kan göra vilken människa som helst halvhysterisk. Jag har nu kommit fram till att bo här i Sverige är rent ut sagt värdelöst om man bortser då ifrån vår fina sjukvård så klart!! Kostnaderna är enorma, och jag känner att jag måste göra nåt för att undvika att bara ”ge bort” pengarna som vi tjänar jag ovch Yongyut.

 

Mina tankar rullar nu åt detta hållet faktiskt. Jag får en tid hos läkaren denna vecka, jag luskar med honom lite grand om väntetider o.s.v. och märker jag att 3 månaders väntan är oundviklig, så ombeställer jag våra returbiljetter till Thailand, och tidigarelägger återresan så snabbt som möjligt. Jag avvaktar sedan tiden och dessa 3 månader hemma i Thailand, och lever på 1/5:edel mot kostnaderna i Sverige.

 

Jag åker sedan ensammen tillbaka till Sverige för operationen då tror jag, och låter Yongan stanna i Thailandet och vänta på mig!! Sverige är verkligen ett grymt dyrt land att leva i, och jag är så himla tacksam gentemot livet att det lät mig upptäcka att man kan leva gott utanför Sverige, och dra nytta av en fullständigt annorlunda prisnivå… Jag har ju tjänat lite extrapengar nu under september-oktober, men dessa pengar försvinner rätt ner i en ”apkäft” (Sverige) känns det som.

 

Vi försöker att leva vettigt Yongan och jag, och vi slösar inte i onödan, även om vi unnar oss en hel del saker.. Men vill ju inte leva som familjen Hedenhös, men trots att vi håller i ekonomin ganska strikt, så rullar det på i en farlig fart. Jag fattar idag inte hur en vanliog svensk familj kan leva och ha det bra i Sverige.

 

Deg måste vara ett enda långt evigt pinande och hållande i slantarna ända tills man dör. Jag hade ju det så också, och har förståelse för det. Men när man handlar för att göra middag och kostnaderna per person hamnar på runt 70-80:- med allting inräknat,, ALLT då!! Jag känner i alla fall då att man snabbt når gränsen för vad man klarar av mentalt…

 

En middag i Chaiyaphum 8:- per skaft (maximalt) på marknaden, mina egna luncher och middagar hemmavid till vardags för 2 köttbitar plus sallad plus vatten till maten, kostar i runda slängar 10-11:- per skaft!!!! Att känna den tryggheten i livet att man nästan aldrig behöver tänka på pengar är underbart, och det unnar man verkligen alla.

 

Så trots att Yongyut verkligen var lycklig när hon och Inger själva stoltserade omkring på Ullared och fönstershoppade, hittade till slut lite grejor, och stolt kom fram till mig och visade att hon hittat en munkjacka görbilligt till mig, det var oprisbart. Så trots detta så måste det bli ett slut på detta enorma leverne som egentligen saknar relevans i vårt liv, mer än att man ville så gärna göra Yongyut lycklig, och få komma till Sverige och se hur det var här…..

 

Handskak

Chaiyaphum MDCIX, Thailand

12 oktober 2013

ATM-kurs 4.772

 

 

Tiden lusar på här i Sverige, och jag vet inte riktigt vad jag skall tycka egentligen. Jag/vi har det jättebra här hos Lars och Inger, och de är frikostiga och generösa, och det är riktigt trevligt att bo här ihop med dom. Ingenting är konstigt underligt eller ”osagt”.. Tycker man nåt så säger man det, ”innan” det blir otrevligt, och stämningen blir påverkad. Det är ju himla viktigt att man har det på det sättet, om man skall bo ihop med andra människor, och kunna trivas ihop.

 

Vi försöker att hjälpa till så mycket som möjligt, och önskar Lars och Inger hjälp med något så säger dom bara till, så det är bra med den saken och vi fixar det. Yongyut sköter städning, försöker att hjälpa till med tvätt och så lagar hon mat med jämna mellanrum. Vi brukar också försöka att bidraga med att ta hand om disken efter våra matsejourer… Det verkar som om det funkar skitbra faktiskt, och dom är nöjda med det.

 

Jag försöker att hålla kollen även på det ekonomiska, och vi delar på maten naturligtvis, och eftersom dom inte vill ha hyra av oss, så har vi bestämt att vi också bidrager till elräkningen som är den tunga posten i deras hushåll!!! Nu imorgon lördag så skall jag själv göra middag och vi får se hur det går med den grejen…. Men jag fikar nog efter att göra nåt som typ steka grisfile´ koka potatis, och göra en god pulversås till detta.

 

Men för övrigt så händer det inte mycket, och jag inser hur lyckligt lottad jag är i flera bemärkelser borta i Thailand. Bl.a. så verkar det hända hillvittes mycket där borta som jag kan rapportera om. Grannar bråkar, släkten har hyss för sig, och thai runt omkring gör underliga saker. Allting kan jag skriva om, och det är faktiskt väldigt kul. Men jag kan skriva om en vanlig dag här nu i Sverige i mitt liv så får ni se!!

 

Vaknar 06.00, smyger upp, käkar frukost med Lars och Inger, Yongyut är i koma. Sätter mig vid datorn, och försöker att jobba undan det som hänt under natten borta i Thailandet. Går ut till hästarna och stoppar 2 äpplen var i käften på dom, allt medans schäfervovven Zevita hoppar runt benen och skäller ut de 2 stackars Shetlandshästarna…. Om jag är i form så går jag ut vid lunchtid och krattar lite löv, men är inte kul alls, 10 minuter senare så är där fullt igen.

 

Lasse brukar vilja sticka in till Falkenberg och göra allsköns som jag kallar det ”pensionärs-uppdrag”, alltså lite halvt om halvt onödiga uppdrag/ärenden, som skall ta ganska lång tid i anspråk. Jag hakar på, bara kul att vara med honom och sköja och härja där i Falkenberg. Ibland sticker vi till Äpplekonga här i Falkenberg, som har mängder av äpplen och han brygger äppelmust eller vad det heter.

 

Killen hette Janne, och det visade sig att han var uppvuxen i Lunden, Göteborg. Jag frågade honom, då känner la du Reine Hast?? Javisst, jag bodde ovanför honom i samma svale där i Lunden under hela vår uppväxt. Dessa 2 gubbar har alltså varit bästa polare under 10-12 års tid då under skoltiden, och så stöter jag på denne Janne, mitt ute på landsbygden utanför Falkenberg… Världen ÄR riktigt liten stundtals, eller hur???

 

Men hur bra det än är, så visst längtar och trängtar jag tillbaka till Thailand, och till mitt hem och mina vänner där. Men all heder till dessa Lasse och Inger, som jag anser vara riktigt bra vänner, vilket jag aldrig kommer att glömma. Men det gäller att ha tålamod, och fokusera på varför jag är här.

 

Jag måste helt enkelt försöka att så snabbt som möjligt få till stånd en steloperation, men man svävar ju i ovisshet fullständigt, jag vet ju inte ens hur min egna ortoped-läkare reagerar på röntgenplåtarna som togs i tisdags i Göteborg. Så positivitet är en nödvändighet, och sedan försöka att söka alla mina vänner som jag lovat att besöka. Men en sak är säker, hade jag haft styvt 50.000:- eller kunnat låna dom, så hade jag gjort det på stört och opererat mig privat här i Göteborg, och kunnat vara hemma igen kanske redan om 1 månad…..

 

Det verkar nu som om vår ”träff” i Göteborg den 19 oktober kanske måste blåsas av…. Där skulle då ju finnas: Patrik, Petchabun, men han har brötit foten på 2 ställen nere i Spanien, och har tackat nej tack……. Vidare så finns där Birger (Åke), men han bor ju bortåt Småland (Jönköping) till, så han får jag försöka att träffa vid ett annat tillfälle. Kanske han kan komma hem till Ingemar och Fa, vi skall ju dit nu på söndag.

 

Till sist så finns ju där Christer (Kongo24), men han skall jag ju ändå träffa vid annat tillfälle. Så jag kommer helt sonika att gå ut med mail och be att få arrangera detta som så, att jag tar den enskilt med killarna i Göteborg, och sedan så sticker jag ner till Malmö, och träffar där Frank och Sören, och har en kväll ihop med dom där. Yongyut hakar på, så får hon en ”käkathaimatskväll” med Franks fru… jag tror att detta blir till det bästa faktiskt.

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDCVIII, Thailand

10 oktober 2013

ATM-kurs: 4.79

 

Vi har en kille i Chaiyaphums-området, han är faktiskt 73 år ung. Hans urgoa trevliga livskamrat är hela 56 år yngre än han själv, och är således 17 år i ålder. Vi alla tycker väl lite si och så om det hela. Vi vill väl inte alla ge mun över vad vi tycker för öppet. Ingen av oss vill väl kväsa detta förhållande, tycker kanske att det är upp till dom själva att hantera detsamma. Flickan 17 år gammal kunde vara hans barn, ja hans barnbarn.

 

Vi har alla träffat denna flicka 17 år gammal, och alla finner henne vara kanontrevlig, och hon ser bra ut på ett vuxet sätt, och hon har också ett vuxet sätt i allt som hon företar sig. Verkar nästan finnas en vuxen kvinna därunder kroppen i denna 17:åriga flicka. Dock så tycker man ju själv inombords att det känns ganska underligt hela denna situation.

 

Jag försöker dock att inte genera honom eller henne, och jag försöker heller inte att helt hänge mig åt mina värdelösa kristna värderingar, dessa värderingar har NOLL plats borta i Asien, och skapar enbart problem för alla andra. Vi tycker ju i västerlandet att åldersgränser är helt allena görande, och är det enda viktiga i ett förhållande mellan man och kvinna.

 

Och vi är så tvärsäkra på detta så vi går t.om över stock och sten för att sabotera för andra, som ens vågar att andas om att bryta denna konvention om ålders-skillnad. Folk kommer ner ifrån västerlandet till Thailand, och deras första ambition verkar det att fördöma allt och alla i karla-väg som lever härnere, och som har lyckats hitta lyckan i att vara ihop med en partner eller en fru som är lite, mycket yngre än mannen ifråga.

 

Jag själv ser denna gubbe som har en 17:årig tös vid sin sida som ganska ”konstigt” erkänner jag själv, men fan också jag vill inte vara som alla dessa mesar som fördömer folk bara för att dom inte passar in i mesarnas form i livet… Killen i Chaiyaphum är jättelycklig, och vad vi andra förstår, så har flickan funnit en kille som hon tycker om och respekterar mycket.

 

Hennes man är alltså bra mycket äldre än hennes egna föräldrar, men de misstycker inte. Ur deras egna synvinkel så skall livet överlevas, och man måste jobba för att hålla sig vid liv. Det är upp till var och en att göra vad man kan. Att ha en man som är mycket äldre än en själv är här inte den yttersta synden, eller det yttersta misslyckandet i livet, det är bara ytterligare ett sätt att överleva för människorna här,……

 

Så vad vi än lipar över, och vad vi än gnäller över, så fortgår livet med oförbrukad kraft. Människorna är praktiska som tur är, och ser sin överlevnad som det yttersta målet. Inte löjliga konventioner, etiketter, eller fjantiga regler som måste efterlevas, annars kommer man inte till den Jantehimmel som vi alla i väst strävar efter att komma till.

 

Men vad tror ni andra, kommer detta förhållande att hålla? Killen själv skiter fullständigt i vilket. Han har bott härnere i Thailand ända sedan Vietnamskrigets glada dagar på tidiga 1970;talet…Så han är väl en förhärdad själ antar jag….hahha!!! Nån sade till mig angående detta med åldersskillnad att ”Halva din egna ålder plus 7 är en god tumregel”….. Vad tror ni??

Gulp……. Det stämde ju exakt in på min egna situation med Yongyut, på året dessutom!!!

 

Så för att lätta på stämningen lite grand…. Jag vill gärna fråga Er i gänget, vilken thai maträtt gillar ni mest av alla som finns. Ge fan i att käcka Er nu utan säg ärligt vad ni tycker, inga sådana där mesiga Berralund-fraser nu, sagda i ren rädsla att ligga illa till hos en underårig fru!!

 

Om jag får börja, så tänkte jag först säga sådana där pinnar med griskött på som dom grillar, och man doppar dom i någon typ av nötsås (kanske jordnöt),,, och man har Khaunioo till det…. Men sedan så väljer jag nog trots allt ändå Pad Thai moo, det är bara för himla gott när man klämmer dit lite manaoo på toppen…… Men vad gillar ni andra??

 

En liten fråga bland Er med thaifruar eller thaifästemöar….. Hur många av Era stryker Era kalsonger?? Det verkar vara en thaisjukdom att stryka allt som skall finnas på kroppen. Yongan t.om stryker mina strumpor,,, mina strumpor… Dom e la goa de små liven, men skönt ändå att de är så arbetssamma och tar hand om oss så förträffligt!!!!

 

Ja så var då röntgen över för denna gången. Jag fick genomgå magnetröntgen samt vanlig röntgen, och det var en snabb och trevlig tilldragelse. Tydligen så har saker och ting privatiserats sedan jag var igång senast med dessa saker. Nu var det effektivt snabbt och mycket trevligt.

 

Dock så är jag fortfarande förundrad över hur läkare på dessa röntgeninstitut skall behöva ta en hel jäkkla vecka på sig, att utvärdera röntgen-resultatet, innan de är kapabla att avge sin ”dom” till min läkare inne i stan…. Där går det inte snabbt inte….

 

Handskak

Chaiyaphum MDCVII, Thailand

7 oktober 2013

ATM-kurs: 4.818

 

 

Forts. från förra kapitlet… Nä i Sverige, så hade vi kollat både 2 och 3 gånger innan vi ens hade börjat dejta denna kvinna med barn. Vi hade seglat ytterligt sakta framåt, hon vår svenska motpart hade fått styra oss med en fantastiskt skicklig moderlig hand i sin avsikt att låta oss ta hand om hennes avkomma….Vi hade tänkt i den ålder vi hade varit i, att detta med att börja om igen med barn, är nog inte ”vår grej”!!!

 

Men i Thailand och med våra thaikvinnor, då tvekas det inte en sekund, för snart emellan första och andra samlaget, så har vi redan beslutat oss för att ta hand om kvinnan, barnet och även svärmor, svärfar och alla fastrar… Livet är konstigt och vi människor är konstiga i mångas ögon.

 

Jag själv agerade exakt som jag beskrev ovan, hur många andra det är som är karlar för sina åsikter vet jag inte…. Men visst hade hon vackra ögon, och vackra händer, precis som PK säger hemma, men inte var det för ögonen som vi föll för…. Vi köpte hela konceptet, och vi gjorde det helhjärtat och utan tveksamhet oftast. Och kvinnligheten bedårade oss fullständigt!!

 

Men varför agerar vi så himla olika i samma situation, vad det gäller just att ta hand om andras barn?? Är det egentligen inte thaikvinnans förtjänst att vi är så generösa? Är det p.gr.a. det otroligt kalla ”människoklimatet hemma i Sverige mera?? Är det p.gr.a. att vi blir bekräftade, att vi blir ”sedda”. Att vi plötsligt är en människa som räknas i samhället.

 

Vem kommer inte ihåg med värme dessa leenden, dessa försök till samspråk som thai gör med oss där ute på landet där vi bor? Bara att de vill prata med oss, att de tittar på oss överhuvudtaget gör en himmelsvid skillnad emot Avenyn i Göteborg, Östermalmsgatan i Stockholm eller Storgatan i Malmö.

 

Där kan vi gå i dagar, och ingen ens bevärdigar oss med en blick, att förvänta sig ett leende, då är man inte riktigt klok. Detta händer i stort sett ifrån 50:års åldern. Detsamma händer ute på arbetsmarknaden i tidig 40:års-ålder faktiskt. Vi reduceras till 85 kilo dött kött, och finns inte längre till varken hos våra kvinnor, eller på våra arbetsplatser.

 

Kvinnorna har ju redan sedan länge jagat oss med alla dumma jävvla uttryck som dom älskar att köra med för att få oss karlar att framstå som idioter och handlingsförlamade mesar. Det kan låta: - ”karlar är barnsliga ifrån de föds till de dör”!!! – ”Hade det inte varit för mig, så hade vi inte haft några vänner alls”!!!!

 

Märk väl då att detta kommer ganska snart efter det att kvinnan tvingat sin manlige partner att slopa alla SINA polare ifrån förr, för de är ju så oansvariga, barnsliga, och olika oss, och passar inte in i vårt umgänge!!!! – ”karlar är slarviga med pengar” – ”karlar är lata”, karlar kan man inte lita på i några sammanhang”……

 

Och det sista hon gör då, när hon själv ramlar in i bitterhetens bistra period, eller skall man kalla det avsaknad av en ”period”, då börjar hon med kommentarer om sin man offentligt inför andra och verkligen chikanderar/generar honom på ett ganska rått sätt.... Mannen är nu i detta skede i sitt liv en extremt nedtryckt figur, som inte ens själv fattar hur han har utvecklats. En undfallande feg liten figur som låter hemska ”Hulda” regera hemmet utan några större utmaningar.

 

Plötsligt i sin högmodiga stil, så beslutar Hulda att nu är det dags att självförverkliga sig. Antingen ramlar hon in i någon sekt typ Livets Ord, eller nåt annat konstigt, eller så har hon själv letat upp ett annat ”offer”, och nu beslutat att dumpa sin man. Den man som hon ifrån dag 1 försökt att förändra, och till sist så lyckades hon förändra honom över årens lopp och han blev till en kopia av hennes drömkarl.

 

Men då beslöt hon att han var tråkig, icke längre speciellt utmanande, och inte längre kunde fylla hennes liv med innehåll. Ut med karlen. Vi killar ramlar oftast ner på fötterna likt katten, drar till varmare land, och låter oss få en dust med vackra yngre kvinnor som älskar oss för vad vi verkligen är,,,,,, Men vem bryr sig. Så länge det funkar så funkar det.

Och till vår stora förvåning i väldigt många fall, så fungerar det faktiskt strålande bra. Nu börjar man få konstiga email, konstiga brev och framförallt konstiga telefonsamtal ifrån X.et som förskräckt uttrycker sig att man borde skämmas, och att man vanärar barnen därhemma, som blir tvungna att se sin far ihop med en kvinna i nästan deras egna ålder……

 

Kvinnan är hatfylld, och har insett för länge sedan att hennes uppgift nu är att hennes egna exman ICKE skall få bli lycklig igen i sitt liv enär hon själv mest är bitter och anklagar mannen över att ha stulit hennes ”bästa” 40 år av sitt liv….. Mannen nu ganska rutinerad och numera betydligt mer ”bredaxlad”, rycker bara på desamma, ler i mjugg och ger sin nya livskamrat en go kram och säger – ”kapohm”

 

Handskak

Chaiyaphum MDCVI, Thailand

6 oktober 2013

ATM-kurs 4.811

 

 

De grävde med sina extremt smutsiga naglar i pojkens alla sår på högerfoten, och de grävde tills det började att blöda ifrån flera olika ställen. Flera av dem sade sedan under blodflödet, att de tydligt kunde se 2st märken efter ormbettet på foten… Till sist så undersökte medicin-mannen i byn, alltså häxdoktorn. Han höll i högerfoten mumlade böner ganska hetsigt med ett ordsvall som var imponerande, och i sin högerhand höll han ett ben, inte omöjligt att det benet kan ha kommit ifrån en avliden släkting kanske!!!

 

Häxdoktorn flera gånger spottade rejält rakt in i det blödande såret, och lite varstans på högerbenet också…. York berättade sedan att nu skämdes han ganska mycket över vad som hände, men han, tysk som han är, och ordningsam, han tappade besinningen, och röt väldigt rakt över församlingen, kallade dem Neanderthalare (tur att de inte fattade vad han sade), och sedan så schasade han ut hela gänget från huset och tomten .

 

Han tog pojken till kliniken, den jourhavande doktorn kunde inte heller finna något ”ormbett”, Doktorn började sedan att behandla pojken, inte för ormbett, men för alla de upprivna sår han hade på högerfoten och benet… men han lät pojken sedan stanna för observation över natten.

 

York och hans fru plockade upp pojken dagen efter, och alla var glada men mest glad var pojken som hade fått en glass för modigt uppträdande under natten på sjukhuset… Så allting slutade bra och OK, men det hade det nog inte gjort om de hade vetat vad York hade kallat dom… Och det hade nog heller inte slutat bra för pojken, om inte York hade tagit honom till sjukhuset.

 

Först en mängd bakterier via smutsiga naglar ifrån 20 st människors rivande och sedan medicinmannens saliv rakt in i såren….. Nä fy sjutton vad folk det antagligen dör av för dom oförklarliga saker ute i byarna…. Men allting skylles alltid på Phee……. Spöken och onda andar…På så sätt så går folk fria ifrån ansvar i många fall…

 

En liten mellan-notis bara, är ni oroliga över att ta hem en kartong med ägg i normalfallet?? I så fall kolla hur thai sköter det hela:

 

http://youtu.be/ft9RKttCSMk

 

Rent otroligt eller hur?

 

Imorgon fredag 4 oktober 2013, så skall vi ha besök här hemma hos Lars och Inger, det är Ravi och Anthony, deras adoptivsöner som kommer och skall käka lunch, och dessutom så vill gärna mamman till Inger, som är hela 93 år gammal också komma äta. Hon har alltsedan första träffen med Yongyut blivit väldigt förtjust i henne.

 

Jag tror att Yongyuts kramar och klappande och pratande med mamman har gjort susen. Hon föll pladask för Yongyut och vill nu gärna äta hennes mat. Riktigt rörande tycker jag, en 38:åring och en 93:åring finner samvaro via maten….. Hemskt kul för mig också,, och glädjen hos Inger när hon ser sin mamma glad är också go att kolla in…

 

Fann mig själv sittandes här och funderade på hur olika vi uppför oss i vårt egna hemland, och hur vi tacklar samma problem borta i Thailandet. Nu i detta läget så tänkte jag på situationen där våra kvinnor har barn med en thaiman redan. Detta är ju ett faktum verkar det i nästan 99% av alla fall. ALLA thaikvinnor har ett barn redan, och det är samma historia som ALLA kommer med.OK undantag finns, men i 99% av fallen så är det exakt samma ”visa” som uppdagas för oss falanger.

 

Thai ung kvinna blir ”bergstagen” av en kondomhatande ung thaiman….. kvinnan blir duperad av thaimannen, eller så skiter hon i konsekvenserna, eller så har thaikvinnor så enormt svårt att motstå hormonsvängningarna i sin egna kropp, och bara faller till föga och ger med sig, och släpper taget om Treon som hon egentligen skall ha fastklämd emellan sina knän…

 

Vi står inför faktum när vi möter våra drömmars kvinna i Thailand, och vi i de flesta fall tvekar inte en millisekund över att ta hand om både kvinna och hennes avkomma. Ta samma scenario i Sverige, och inbilla mig att utfallet hade blivit detsamma!!! Forts. nästa kapitel…..

 

Handskak

Chaiyaphum MDCV, Thailand

5 oktober 2013

ATM-kurs 4.

 

 

York, mitt språkrör hemma i Chaiyaphum fortsatte sin rapportering, och tydligen så tycker han detta är skitkul, och jag bara uppmuntrar honomn, ljuger lite grand om hur många det är som läser dessa alster jag skriver, säger 500st människor per dag, när det ”bara” är runt 200st snart!!!

 

Nu hade han egenhändigt varit i kontakt med thaikulturen i fruns hemby häromdagen och han var helt upphetsad, när han berättade hur olika vi människor är ifrån olika kulturer. I detta fallet så handlade det faktiskt om ett ormbett, eller åtminstone ett påstått sådant.

 

Han York, som annars är extremt respektfull gentemot thai och deras agerande, och han pratar också jättebra thai, och klarar sig i de flesta situationer med sitt språkkunnande, han var nu nästan lite småförbannad, vilket förvånade mig lite grand..

 

Men skall ju tro att bondebefolkningen och folk därute på landet, borde ha välderliga kunskaper om i detta fallet ormar!! Men nu denna gång så fick han bevittna den totala avsaknaden av denna kunskap, och också okunskapen och den dåliga respekten för falangens kunskaper i samma ämne.

 

Thai tycker ju alltid i stort sett att falang inte kan någonting, och hur de funderar på hur vi kan ha så mycket pengar, och vara så dinga på samma gång, är för mig också en gåta som tål att begrundas över en numera kall vodka/cola!!

 

Yorks fru´s syster tar hand om i byn där dom bor ett par ungar, några är hennes egna, och några är ett tredje syskons barn, alltså samma stil som hela Thailand kör med av olika orsaker. Ett av barnen som var dryga 4 år gammal, kom strax efter skymningen, och påstod att han blivit biten av en orm inne på sitt rum. En orm som han hade väldigt svårt att beskriva.

 

Pojken sov denna kväll och natt hos en granne, som bodde dryga 400 meter bort. Pojken startade alltså att promenera 400 meter över till Yorks fru´s systers hus, och talade om detta med ormbettet. York lufsade tillbaka, men fann ingen orm alls inne i rummet, och inte heller värdfamiljen hade sett något, men de verkade inte alls ha lust att leta speciellt mycket…

 

Pojken sade att ormen hade bitit honom på den högra foten, varefter York böjde sig ner och kollade noga efter märken av ett ormbett, vilka ofta kan vara ganska lätta att identifiera. Förutom den grymma mängd med märken och ärr efter tusentals bett ifrån myggor och insekter som fanns där, så kunde York INTE se några ormbetts-märken alls faktiskt…

 

York föreslog då ett tryckbandage eller nåt sånt, och att York sedan skulle köra pojken bort till Kliniken som låg runt 5 km bort utefter vägen…. Detta möttes av det sedvanliga thaimotståndet i form av – ”varför göra sig extra exter, det blör ju inte”!!!

Nu började en pantominteater av stora mått, och djungeltelegrafen tog vid, berättade York för mig!!

 

Det kom nu släktingar och vänner i mängder, och det var massor av dom. Det kändes som om hela byn kom över.Och det var nog troligen sant också, de flesta verkar ju vara släkt i byarna på ena eller andra sättet!! Där var byns fyllo, och fastrar, mostrar, kusiner, kusinbarn. Svärmor och svärfar kom också över för säkerhets skull, och till sist kom också den prominente medicinmannen (witchdoctorn) som fanns i byn.

 

York återigen tog till ton, och ville organisera den nu upprymda skara som samlats. Han undrade om inte vissa av dom samlats enkom för att andra hade samlats, och inte hade en susning varför församlingen ens var där. York sade, det verkar inte vara ett ormbett, men bättre att vara säkra i denna sak, så jag kör honom till kliniken avslutade han!!

 

Församlingen ganska snabbt avfärdade återigen helt Yorks åsikt i detta, och ville ta en helt annorlunda väg för att lösa denna dilemma…. Hela högen eller skall man säga allihopa, en och en och i vissa fall två och två, började nu att turas om att söka efter ormbettsmärken. Forts. nästa kapitel….

 

Handskak

Chaiyaphum MDCIV, Thailand

4 oktober 2013

ATM-kurs: 4.869

 

 

Pratar ju varje dag med polare nere i Thailand, och får till livs lite grand av vad som händer därnere i min frånvaro. Det verkar dock som om det mesta går i slowmotion, och att dom väntar på min återkomst, så att alla byintriger och saker kan börja hända igen, och som jag sedan kan rapportera om. Nu är det stendött verkar det som även där nere i Thailandet.

 

York berättade dock, väl medveten om min supertorka om nyheter följande. Jo i Chiang Mai, så har thai börjat med följande scam gentemot turisterna, och så klart så är polisen med på ett hörne. Hela denna händelse har dock en ganska go knorr i sig som vi alla kanske som är nere i Thailand skall ta till sig. Följande hände i alla fall.

 

Falangens bil körde nerför gatan i närheten av Big C, föraren noterade att någon stod vid sidan av vägen när han passerade och han nickade åt någon. Nu efteråt så förstod falangen åt vem han nickade.

 

Efter runt 200 meter när falangen körde där på gatan, så dyker det snabbt upp en SUV som kastar sig in framför falangens bil. Bakom hans bil där ligger redan en annan främmande bil som inte har med det hela att göra, men nu är falangen i alla fall några ögonblick helt instängd.

 

Det finns inga registreringsskyltar på den framförvarande SUV;en. Falangen kastar sig i alla fall på sina bromsar för att undvika kollision med denna framförvarande idiot. Ingen kontakt alls mellan bilarna blev det som tur var. Stollen stannar plötsligt därute på gatan, ut kommer en storvuxen thai, han ställer sig framför falangens bil, falangen försöker kryssa sig förbi, men thaien följer bilen och ställer sig återigen framför.

 

Den store thaien (stollen) står där, och han tittar intensivt på sin kofångare som har ett skrapmärke, ett skrapmärke som funnits där en tid, det ser ut som om han väntar på någonting. Snart nog inom 30 sekunder kommer en av alla dessa allstädes närvarande poliserna, de poliser i Thailand som ALLTID är med på alla bedrägerier, och vill dryga ut sin lönekassa med detta.

 

Polisen kan naturligtvis ingen engelska, så passande, den store thaien börjar ”showen” med att prata högt och snabbt med polisen, både polisen och den store thaien kommer upp till falangens sidolruta och pratar upphetsat där. Falangen, en av de kallaste som vi hört talats om, han helt sonika tar fram sin webkamera som ALLA bör ha med sig i Thailand.

 

Falangen riktar sin kamera genom rutan mot polismannen, och säger WEB-camera – smile…….Inom en milisekund så säger den store thaien till falangen, han kan nu engelska plötsligt, att – ”I have no problem with you”, han lämnar sedan ”scenen” i all hast. Polismannen skruvar besvärat på sig och säger liksom undfallande – ” kor-toad, Mai-pen-rai ” flera gånger, har sitt skitflin i nyllet, och slänger sig på sin motorbike och far iväg.

 

Man riktigt kunde se besvikelsen i hans äckliga ansikte…. Så gott folk, glöm aldrig att ta med Er en helst video-kamera, och bara filma idioterna, de är livrädda för detta, trots att även deras chefer är rena rama gangsters klädda i poliskläder. Detta är Thailand, och alla människor som har med turistnäringen eller polismännen att göra försöker att lura turisterna.

 

Hur dessa nötter tror att man kan öka sina turistsiffror är mig en gåta, men å andra sidan så är hela Thailand en enda stor gåta. Tur för Thailand i alla fall att den vanliga befolkningen finns, och att de är i överflöd, för det är för deras skull som vi falanger överhuvudtaget tycker att landet är såpass bra som det är…..

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDCIII, Thailand

2 oktober 2013

ATM-kurs: 4.837

 

 

Ja nu har det regnat till sig rejält med vatten i Chaiyaphum denna regnsäsong också. Jag trodde nog att vi var förskonade ifrån översvämningar och dylikt, men det verkar som om allt det jobbet Chaiyaphum stad gjorde, var till noll och ingen nytta, fan va dåligt egentligen.

 

Jag bifogar lite bilder ifrån Chaiyaphum och vattensituationen, det lär vara etter värre i Khorat för att inte tala om situationen i Bangkok. Staden där tydligen alla Thailands idioter bor. De har grymma översvämningar år efter år, som nu pågått alltsedan staden byggdes UNDER havsvattennivån. Där allt det vattnet som kommer norrifrån stannar så fint i Bangkok, och sedan INTE kan rinna ut i Siam-bukten p.gr.a. nivåskillnaden.

 

Den enda tidpunkt där man kan släppa ut lite vatten i Bangkok, är när det är lågvatten och månen alltså tillåter detsamma. Så när dom fått vatten och översvämning i Bangkok, så har dom skiten liggande där i drivor i giftigt vatten under styvt 2 månader efter det egentligen slutat regna….

 

 

Så det är med viss glädje som jag noterar att jag själv åtminstone slipper att uppleva detta en 6:e gång på raken. Jag är ju i Sverige, och kan se allt eländet på foton hitskickade av min vän York hemma i Chaiyaphum. Jag bifogar foton och hoppas att ni får glädje av att titta på dom. Dom är ifrån centrum av Chaiyaphum… Även bilder runt Cheta´s hem i God Maeng syns där ju…

 

Hip hip hurra, jag fick följande mail idag ifrån ”min” läkare:

 

Tid för undersökning: Den 8 oktober. Magnetkamera ländrygg kl 08.00, röntgen ländrygg kl 08.30.

Med vänlig hälsning

 

Va skönt, nu kan man ta det ifrån röntgen och sedan avvakta läkarens besked om vad han tycker, och sedan får vi se med resten. Alltid händer det något. Utan att verka för kaxig, så känns det som om jag ligger lite före tidtabellen faktiskt i och med detta röntgenbesked.

 

Men det som gjorde att jag ligger före var ju att denne ortoped gav mig en besökstid, då slapp jag ju att härja med någon allmänläkare, som skulle käcka sig med utlåtande om något som han inte känner till…. Nä nu håller vi tummarna, och hoppas att detta går i raketfart….

 

Tiden kan ju gå lite långsamt här, men det är ju bara att gå ut dagtid och lufsa runt, kanske ta med sig schäfer-hunden och gå på tur. De enorma fälten utanför huset, där ser man kanonstora flockar av gäss, ja tusentals av dom, och det är ett härligt tjafsande på dom, de kacklar ju som ena riktiga panelhönor och Fredrika Brehmare.

 

Idag t.ex. så gick jag ut i deras trädgård och krafsade löv, det låg enorma högar med löv där, och jag krattade nog 3 ggr, och det kom bara mer och mer löv i dagen när jag krattade…Men solen sken, vinden blåste inte, och det var härligt varmt, 16 gradigt väder tror jag…..

 

Yongyut har gjort en deal med Lasse och Inger och det är att hon sköter städningen i huset som tack för deras gästfrihet. Väldigt schysst tycker jag. Yongan är skitglad över detta, och så är jag också…..

 

Vi har jätteproblem med internet här också, men bara när klockan närmar sig 19.00. Då sjunker internetet ner i botten, och jag som sitter på nedervåningen en bit ifrån routern (heter det så?), min dator faller först av alla. Däremot när jag slår på den på morgonen, så funkar det så fint och man är jättenöjd. Ja jag får väl sluta att pilla med datan på kvällstid tråkigt nog……

 

Vi har mängder av fallfrukt i form av äpplen och jag tror att det är Gravenstern och Bosco eller nåt sånt, och de är ju inte mina favoritäpplen precis, men ändå så äter man dom med glädje, och de fungerar suveränt bra med äppelpaj och äppelmos och slika saker. Kul att plocka både från träden som från marken tycker jag. Vädret här i Falkenbergs inland är fortfarande kanongött, och i solen på dagtid så är det t-shirt som gäller…. Men det måste vara vindstilla då, annars spricker det och blir görkallt.

 

Handskak

Chaiyaphum MDCII, Thailand

29 september 2013

ATM-kurs 4.799

 

 

Igår kväll fredag, så var vi över till Lasse och Ingers grannar, mannen där fyllde 52 år, och där var massor av folk minsann, och de hade kokat potatis doppade i skorpsmulor, helt enkelt kanongoa var dom, där var en röra som liknade gubbröra lite grand i smaken, och där fanns kanongoa file´bitar också…

 

De hade dessutom bakat en kanonkaka till tårta, så man fick mängder av mat, kaffe och vitt vin i sig. Jättefint för dieten som man bedriver….Mycket trevligt folk måste jag säga, bönder och annat blandat med varandra hej vilt, men alla trivdes bra ihop, varför inte egentligen?

 

Idag lördag och V75, och en allmänt mysig dag. Jag fick igår talat med Bertil i alla fall, och förklarat för honom att jag nog inte var så där himla sugen att bo där borta i Vessigebro. För mig representerar detta hus ett fruktansvärt fall nerför spiraltrappan, 2st stora djupa sår i skallen. Man kunde ju faktiskt ha dött i det fallet.

 

Jag vill inte bo där mer, kanske att vi kan åka dit några dagar då och då, men bo där nä.. Oturshuset känns det som, och händer det något så känns det som om man är alldeles för utsatt, och ensam och isolerad, och det är ju livsfarligt om det händer något. Och när nu Lasse och Inger i Bonnagård kom med inbjudan att vi gärna fick bo hos dom, ja dom insisterade, så var inte valet så svårt.

 

Inte för att Vessigebro var fel, nä Bertil ochb Dawan är skittrevliga människor som jag trives gott med, men här känns som hemma, och Lasse finns hemma på dagarna, och man kan känna att man är omgärdad av människor som man känner lite grand från förr. Ja jag känner även en del av grannarna här sedan 10 år tillbaka….

 

Vi åkte idag återigen in till Falkenberg, vi lämnade in en till V75, och vi gick till torget och köpte fräscha goa kantareller, och det visade sig att det unga paret som sålde var en svensk kille och thailändsk tös. Yongyut pratade med henne och utbytte email-adresser, och vi fick gratis en påse trattkantareller, mycket trevligt folk…..

 

Jag köpte blåbär av dom också, vi åkte sedan hem och slafsade i oss blåbären, OK de var lite tama i sötningen, men de gick ner. Lasse här gick i taket och tyckte att detta var ena jävvla ryska blåbär, och de var kass i smaken, han satte sig och åkte 2 mil in till Falkenberg och skällde ut säljaren av blåbären, vilken sade att dom var svenska. Lasse påpekade att de för hillvitte var ryska det kunde han känna. – ”I Sverige har vi rektiga grejer” påpekade han…..

 

För övrigt så är det faktiskt riktigt trivsamt här hos dessa underbara människor, det är ju ett känsligt kapitel att bo hos människor, lätt att snacka innan, men när det kommer till kritan, så synas nog vänskapen ganska tufft i sömmarna. Människor och vänskap är känsligt, och viss vänskap tål nog bara att intas i små portioner, medan annan vänskap kan vara stark och tålig trots att den inte är så intensiv.

 

Man kan ju med vissa bo ihop bara några dagar, och sedan så rasar den snabbt och effektivt. Så om man skall ge ett litet tips, så är det nog att om man har goda vänner, bo inte ihop över en lång period, ni riskerar bara att krascha den vänskapen. Så nu är det 3 saker som kan sabba vänskap och det är väl närmast då:

 

a – Bo inte ihop med varandra om ni är goda vänner. b – Låna inte ut, eller låna pengar av varandra, c- till sist, arbeta inte heller ihop, det är ett bra recept för katastrof…. Och som ett extra gratistips, gift Er inte med varandra, då går det definitivt åt hillvitte….

 

Jag undrar om inte jag kommer att få lite svårt att hitta ämnen att skriva om medans vi är här i Sverige, bli inte förvånade om jag stundtals kanske blir tvungen att hoppa över någon dag då och då…… Det kan bli tufft tror jag….. Men trots detta så är det oerhört glädjande att finna att så himla många människor bryr sig och vill ha kontakt med oss nu medans vi är i Sverige.,.. Det är värmande….

 

Vi skall ju ha ett möte i Göteborg den 19 oktober är det bestämt med de som vill vara med…. Nu befinner jag ju mig i Falkenberg har skåningarna upptäckt (Insayt, Sir One och Frank), och då vill dom gärna ändra mötesplatsen ifrån Göteborg till Malmö istället. För min egna del spelar det ingen roll, jag åker dit vi skall träffas…. Vi får se om gubbsen kan bestämma plats definitivt eller inte….

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDCI, Thailand

28 september 2013

ATM-kurs: 4.799

 

 

Forts. från förra kapitlet….. Faktiskt så kändes ryggen OK, men jag var öm som sattan runt omkring på sidan av kotpelaren, så jag tog det hemskt försiktigt, och hoppades att det inte skulle förvärras, och att skallskadan skulle vara enda skadan. Nu 3 timmar senare och 2st Paracetamol senare, så känns ryggen (ta i trä) bra, och huvudet känns bra.

 

Yongyut och jag gick ner till affären här i Vessigebro och handlade på oss gasbinda plåster och Desivon, och lite vit skadetejp för omplåstringen av skallen. Och sedan vidtog det som man hatar mest av allt tycker jag. Man är med om en olycka av nåt slag, man får ont, man genomlider smärtan, och smärtan stillar sig så småningom!!!

 

Då när allt är lugnt, så uppenbarar sig våra kvinnor och skall göra rent i såret. Men va faaaan….. Hälla Desivon i såret är ju en himla tortyr, jag försökte ljuga mig fri och säga att jag var allergisk, visst… hon gick INTE på den enkle, hon blev änna mer sur och hällde på ännu mer Desivon. Jag lever ett farligt liv, helt i händerna på en grym kvinna, ovanlig situation, inte alls, vi alla gör detsamma!!

 

Eftermiddagen har nu gått, huvudvärken har försvunnit, inget illamående och ryggen känns inte sådär himla ovanligt öm faktiskt, vi får hoppas att jag kom undan med blotta förskräckelsen…..Men man får väl ta det vackert lite grand några dagar framåt. Tanken var ju annars att åka upp till mina 2 systrar i Stala, Orust imorgon, och ta med mig Felicia, mitt barnbarn…. Vi skjuter detta lite grand framåt tills nästa vecka!!

 

Imorgon kommer min gamle spelarpolare ifrån 1970:talet Lasse (trubaduren) på besök, och vi skall åka hem till honom 15 km härifrån. Hans fru kommer att bli skitglad att träffa Yongyut vet jag…. Skall bli urkul hela den grejen. Att åter få komma till ”Bonnagård” i Falkenbergs socken är stort.

 

Bonnagård där björnbären stod som spön i backen under augusti månad…. Där äppelkarten gjorde hästarna lika glada som människorna. Där solen sken i kapp med skit-låkta ifrån gårdsgrisen….. Men kul kommer det att bli…. OBS… de har ingen gris, det var bara lite poetisk frihet…..

 

Men väntan på röntgen, och väntan på läkaren och hans beslut, tär på nerverna redan nu efter bara en vecka… Och sedan kanske 3 månaders väntan på en möjlig operation med lite flyt…. Faaan man kanske fastnar här i Sverige….. Nääääääää, ingen risk med den grejen, det är helt riskfritt hoppas jag…..

 

Lasse kom och hämtade oss kl. 12.00 på torsdagen, och vi åkte hem till Bonnagård och käkade lunch. Sedan stack vi in till Falkenberg och handlade på oss matvaror. Yongyut fick lova att göra thaifood till Lasse och Inger…. Ojsan ojsan, va glad Inger och Lasse blev över maten, jättekul för Yongyut. Även jag fick en tallrik med inte så himla starka kryddor som sabbade maten….

 

Lasse och jag blev körda in till Falkenberg lite senare på kvällen och kollade på IFK GBG-Gävle, trodde vi alltså!! Lasse hade ringt in till pizzerian i Falkenberg och de hade bedyrat att de hade den matchen. Det visade sig när vi kom dit att de hade alla matcher, men INTE IFK-Gävle……

 

Så vi blev sittande och tittandes på 2st skittråkiga matcher helt utan intresse för oss två… AIK-Djurgården och Norrköping-Halmstad. Jag satt där och kände ögonen falla ihop ganska snart, usch va besvikna vi blev…Vi blev hämtade av våra damer runt 21.00 och åkte hem, och så var den dagen över, men jösses va trevliga och generösa människor dessa är som bebor Bonnagård.

 

Idag så tyckte jag att det var läge att kolla om det hade hänt något angående min inskrivning till Sverige, eller om jag fortfarande var utskriven. Det skulle ju ta 10 dagar drygt sade ju handledaren, och det är först på måndag ……

 

Jag loggade in via fil på Skattekontoret, och tog fram ett personbevis, och till min oerhörda förvåning och glädje, så var jag redan inskriven i Sverige….. Vad bra!!! Va snabbt det gått, 1 vecka bara ju, inte 3 veckor…. Sedan tittade jag på datumen, och såg att jag var skriven på min nya adress fr.o.m. den 18 september 2013, alltså INNAN jag ens lämnat Thailand.

 

Bra jobbat där kära anställda som handhar inskrivningar. Jag vet ju att de kräver hit och dit utbildningar, den ena finare än den andra, och universitet och högskolor skall det vara… Men kolla IQ på dom INNAN dom anställer dessa människor, nä det funkar inte…… Så allting klart då, jag är inskriven redan 2 dagar innan jag ens var nere och fyllde i mina ansökningshandlingar.

 

Handskak

Chaiyaphum MDC, (1.600) Thailand

26 september 2013

ATM-kurs 4.797

 

 

Fick en fråga idag om hur Yongyut tar det hela och trivdes med vädret bl.a. och Yongyut tycker detta är kanonspännande än så länge, och trivs nog hyggligt bra tror jag. Vädret är dock alldeles för kallt, och det är vantar (rosa), sockar, långkalsonger, stickad tröja, och hade jag inte sagt stopp, så hade hon nog haft mössa på sig också vid sänggåendet, hahaha!!!....

 

OK solen värmer hyggligt, men jag har gått nu i 5,5 år på raken i sandaler, shorts och t-shirts... så detta är jobbigt!! Det enda lilla positiva är ju den torra luften, man svettas ju ingenting här, och man luktar så gott och rent hela tiden, även om man inte hänger runt duschkabinen hela dagarna....

 

Men jag är mest otålig känns det som, lättirriterad och tycker att allting inte funkar som man vill. Men det funkar BRA, jag lovar…. Men jag tror att det mest handlar om hemlängtan till Chaiyaphum, och det liv som jag valde att leva där. Jag visste var alltings fanns och vad som fanns, och fanns det inte, så fixade jag det på ställen som jag kände till och det kostade noll och ingenting eller runt 100 baht.

 

Här i Sverige,så kan man fixa allting, men jag vet inte var och inte vad, och det kostar ”fläsk”. Oh!! Utbrister kompisen nu skall vi äta gott, och iväg till matlagret eller vad det hette granne med Elgiganten på Backaplan, visst de hade den mest underbara husmanskost o.s.v. kostnad 79:-. Detta ses ju då som något väldigt billigt här… Alltså dryga 370 baht för att käka en vanlig husmanskost, hemma i Chaiyaphum betalar jag absolut maximalt 60 baht, men oftast 40-45 baht, alltså runt SEK: 10-11:-

 

Det är inte lätt att ställa allting på högkant i livet, och liksom börja om ifrån början igen…. Faan jag är otålig. Nu sitter vi i Vessigebro, och har lovat att åka till mina syrror som sagt var uppe på Orust. Jag ser problem, men Yongyut vill gärna ändå åka som vi lovat.

 

En sådan trip kommer att ta hela dan för sjutton. Först bussen in till Falkenberg, sedan buss till Göteborg, och sedan byta där till bussen till Varekil. Det är ju för fan lika långt som att åka till Nordafrika ju!!! Men vi gör det, klart vi skall göra det, det ärväl värt att få träffa sina ohängda syrror, de vill ju så himla gärna inspektera den sista svägerskan i släkten, hahaha!!!. Hoppas nu bara inte kallelsen till röntgen kommer under tiden, då blir det ju läskigt körigt…….

 

Kommer den kallelsen via posten eller via mailen?? Kommer den posten, så hoppas jag att vi får reda på det utav Eva-Lotta och Tommy bara, så vi inte missar den tiden, kommer den email så är det väl förhoppningsvis inga problem, då jag i normalfallet brukar vara inne och kolla min mail hela tiden, hela dagen lång!!!

 

Men nu sitter vi här i Vessigebro just nu, och jag har köpt en ”sticka” med internet för en månad framåt. Min polare Bertil här försökte hela kvällen igår att installera densamma, men misslyckades, Han skall idag kontakta Comviq som kanske kan hjälpa oss att få det att fungera för oss. Annars kommer vi ju att ha hemska problem härnere i det som känns som rena rama ödemarken….

 

Ödet i form av MrPutte ryckte in via telefonen, och med hans eminenta hjälp så lyckades dessa 2 teknikfynd fixa till stickan och internetet för mig i alla fall, så nu skall detta kunna fungera då!!!

 

Telefonen ringde, jag svarade och pratade med polarn Bertil. Jag tyckte det knackade på dörren, kollade på Yongyut, hon ryckte också till, så jag gick fram till sidofönstret och tittade ut snett emot ytterdörren för att se vem det var som knackade, kunde inte se någon, och tog ett steg till för att kunna se, och det steget var ett steg rakt ut i luften..

 

Jag hann tänka – ”jääääklar, trappan ner till källaren”, och sedan blev det en 3 meters färd med huvudet före nedför. Jag landade med en 62:årings graciösa känsla på källargolvet till slut, och fann mig själv liggande hållande handen på huvudet av alla ställen. Förstod snart varför, det strömmade friskt med blod nerför ansiktet och 2st rejält stora jack var där…,

 

Yongyut kom rusande och var rejält uppjagad, jag förstår henne, den store falangen föll om kanske inte med flaggan i topp, men i alla fall med stön och duns…. Hon fixade papper i en handvändning och pressade emot såret i huvudet. Jag själv fokuserade i det läget inte lika mycket på skallen som på ryggen,,,,, min tanke var faktiskt mer praktiskt än smart… - ” Jaha det är så här man skall göra om man verkligen vill säkerställa en ryggoperation”. Forts. följer nästa kapitel…

 

Handskak

Chaiyaphum MDXCIX, Thailand

25 september 2013

ATM-kurs 4.807

 

 

Idag är det fredag, och nu gäller det att gå till doktorn, ortopeden som jag hade turen att få bokat tid hos, trots att jag icke ens är skriven i Sverige. Jag kom dit och blev väl mottagen utav en mycket kunnig läkare. Han var väl förberedd, och han var påläst om mig, vilket kändes bra. 300 kronor sade han lite tvunget, och langade över kvittot till mig i samma veva.

 

Sedan kollade han och bad mig att röra mig åt olika håll och kanter, han klämde lite grand, och sedan så frågade han en massa frågor. Sedan berättade han att han inte bara rakt av föreslog operationer, utan han ville först låta röntga mig med svenska plåtar gjorda av svensk utbildad personal, han sade till mig i lite försiktiga ordalag, att vi kanske har något bättre röntgen här, och han ville ha något bättre plåtar av mina kotor.

 

Han berättade sedan när han pekade på sidorna av mina kotor, och pekade på små utväxter där, att kroppen faktiskt stelopererar sig självt i vissa fall, Den gör det genom att dessa utväxter på sidorna växer ihop, och därmed fixerar kotorna, och då behöver man som läkare inte tänka på stel-operation.

 

I andra fall fortsatte han, så räcker det att man går in och borrar bättre hål för nerverna mellan kotorna, och då behöver man ju heller inte steloperera, eftersom ju smärtorna reduceras bort genom att nervbanorna får fri passage emellan kotorna…

 

Men sade han, vi tar en sak i taget, jag skickar dig på röntgen, och sedan avvaktar vi de plåtarna och sedan pratar vi igen… Det kändes kanonbra att läkaren visade sådant intresse, och jag hoppas verkligen att detta är något bra framledes.

 

Efter läkarbesöket,så beslöt jag att chansa och skriva in mig igen i Sverige, och ta den ökade skatten. Annars opererar de ju inte mig inom sjukförsäkringen här i Sverige, det kostar mig minst 12 månaders extra skattebörda på 1.000:- i månaden att göra detta men det är det värt.

 

Jag kom i alla fall in på Skattekontoret på Nordstan, och tillsammans med 225st muslimnegrer eller nåt sånt, så köade jag. Men ta mig sjutton,. Det tog max 15 minuter, tydligen så höll den andra gängen på med andra saker än att skriva in sig, så jag smet förbi hela det ”mörka”gänget.

 

När det blev min tur, så kom jag till en dam som granskade min ansökan om inskrivning och sade till mig, - ” släng den”!!!! Skriv en ny!!!! OK sedan visade hon mig vad jag skrivit fel, hon sade att jag annars icke skulle bli inskriven.,Och hon sade att jag INTE skulle nämna att jag fikade efter att operera mig.

 

Så jag skrev en ny ansökan, lämnade den till henne och drog snabbt därifrån, men inte innan jag hade fyllt i en medlemsregistrering hos försäkringskassan först!!!! Tydligen måste man göra det enligt denna supertrevliga dam som hjälpte mig så bra.

 

Så allt som allt på Skattekontoret, så tog det runt 25 minuter bara… 10 dagar skulle detta ta sade hon, och det var ju en hyggligt glad överaskning, enär en annan polare hade tjötat och sagt att detta skulle ta minst 3 veckor,,, så om 10 dagar, så är jag kanske spelklar igen…

 

Vi har nu dragit vidare igen, och nu finns vi nere i Vessigebro, som ju ligger inne i landet ifrån Falkenberg sett. Det är andra vänner som bor där som vi lovat att också bo hos. Så vi lämnade Eva-Lotta och Tommy, och vi kommer att sakna dom förstås mycket. Nackdelen med detta är ju ganska stor, och gör hela denna grej svårhanterlig med läkarbesök uppe i Göteborg och röntgenbesök uppe i Göteborg också.

 

Alla dessa besök kommer att ta hela dagar med bussresor i det oändliga. Dessutom så är vi ju ”skrivna” i Göteborg på förra adressen, så vi måste ha tålamod o.dyl. i detta. Att besöka mina systrar på Orust kommer vi att få skjuta lite grand framåt i tiden tyvärr. Och hälsa på andra vänner i Göteborg likaså.

 

Däremot att träffa folk i Skåneland känns ju inte lika långt faktiskt. Har ju polare i Malmö, och faktiskt en polare på Bonnagård här runt 15 km härifrån…

 

Handskak

Chaiyaphum MDXCVIII, Thailand

24 september 2013

ATM-kurs: 4.833

 

 

Vi åkte ifrån Chaiyaphum kvällen den 17 september kl. 11.00, Dan, amrisen var snäll och körde oss. Vi hoppade av på Langsit och tog en taxi till Suvarnabhumi. Man upptäckte ju snart att avståndet var bra mycket längre än kompisar och bussvärdinnan sade till flygplatsen. Vi körde under en lång stund, och mätaren stod på 802 km och 725 baht att betala. Annars visste ju jag att avståndet från Mooshiit inne i Bangkok endast är runt halva, och hälften av pengarna.

 

Vi kom till flygplatsen redan 04.45, och fick vänta lite grand, och äta en bit mat innan det blev dags att checka in kl. 06.00. Ingen kö alls, trevliga människor som sjutton. Passkontrollen gick snabbt också, och vi kom till taxfree i god tid, i RIKTIGT GOD TID innan vi skulle flyga iväg kl. 09.00.

 

Vi käkade Burger King, och vi köpte 4 x cheeseburger med oss på planet plus 2 drickor. Vi sparade på så sätt hela 2.500 baht genom att ta med oss mat istället för att köpa mat på planet. Det kändes som om det var lite för dyrt för vår smak, men en sak skall sägas, att detta var en fantastisk flygning.

 

Servicen var den bästa som jag någonsin har upplevt, och flygvärdinnorna (thai) var de vackraste man kunde tänka sig. Men priserna, hualigen…. Planet flög på 11.500 meters höjd i snitt, och allting över 10.000 maters höjd är ju bra, då man ju reducerar luftgropar och turbulens nåt oerhört genom att stiga förbi 10 kilometers höjd…

 

Vi damp ner enligt schedulen på Arlanda i alla fall, och det första man upptäckte var ju det som man nu sluppit i 5 år. Och det var dessa jäkla ”jagande” storstadsbor. Vi promenerade i gångarna på Arlanda, och folk svischade förbi i en hiskerlig fart. Vart var dom på ”väg” egentligen? Hade dom ett vettigt mål, eller håller dom bara den fart som finns stämplad ända in i pannbenet på varje storstadsbo, utan deras egna vetskap??

 

Jag sade på skoj till Yongyut, konstigt att man inte känner igen en endaste människa, jag måste ha varit iväg ifrån Sverige alldeles för länge, men hon förstod nog inte det skämtet tror jag… Och sedan så rusade Jan Gillou förbi, liten och satt, med en fru eller dotter, som var spädare än ett spjällsnöre i en kamin…Detta var den enda människa som jag kände igen där på Arlanda….

 

För ovanlighetens skull, en snabb flygfärd ner till Göteborg i fortsatt regi av Norwegian, och ingen turbulens alls på hela resan. Mycket trevligt. E-L och Tommy stod och väntade på Landvetter, och våra väskor kom som dom skulle, så man väntade nästan på att något jävulskap skulle hända, som kompenserade för denna perfekta resa för oss bägge!!

 

Hem, och vi var ganska slut, och vi käkade en bit mat hemma på kvällen, svepte ett par groggar, närmare bestämt 3st vodka-cola på man, och sedan sov man som en gris…. Vi fick sedan hjälp av Tommy dagen efter, som körde oss till MrPutte som var så himla snäll, så han lånade ut en dator till oss på 6 månader….

 

Jag hade problem med densamma, och fick det inte att fungera riktigt, så Yongyut bad att få lov att låna den, så hon kunde tjöta SKYPE och pilla med facebook…. Jag antog att Putte inte hade nåt emot det, och sedan dagen efter, så gick vi och handlade på mig en splitter ny dator, bärbar historia som heter: Toshiba C870D-119. Denna dator fanns på nätet för 3.790:- och borta på Elgiganten så ville dom ha 4.490:-

 

Jag visade lappen med priset för säljkillen, och han sade direkt att de matchade det priset. Hem med datorn, och sedan började det med ett hillvitte att försöka att lära sig all skit som dom ändrat Windows 7 till denna värdelösa version som dom kallar 8:an….. Ändrat fullständigt, och jag säger bara, vill man tappa kunder så är detta den fullständigt riktiga pedagogiska vägen att gå…. Ändra på allting…eller???

 

Vi bor här på Styrfarten, och det är ju en himla tur att man har dessa fullständigt underbara vänner som man har haft lyckan att ha haft alltsedan början av 90:talet… Vi bor bra i ett eget rum och känner oss välkomna här utan krusiduller, och kan röra oss fritt. Ja där ser man vad bra det är med goda vänner.Jag hoppas verkligen att jag och Yongyut får chansen att bjuda igen, och ha dessa 2 underbara människor hemma hos oss en tid……..

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDXCVII, Thailand

23 september 2013

ATM-kurs: 4.835

 

 

Jag tänkte jag skulle berätta lite grand om det som jag lyckats fiska upp om folk, speciellt ett folkslag i bergen runt Chiang Mai/Chiang Rai, de kallas för på engelska ” The Yao Hilltribe”, men kallas bland dom själva för ”Lu Mien”

 

http://youtu.be/mwkQiXh6ACs

 

Det är inte mycket känt alls om dessa folkslag där i bergen, och om just denna bergs-stam berättar en som kommer därifrån, och som växt upp i väst följande på engelska, vilket är kul att läsa tycker jag:

 

“The Yao Hilltribe is also known as Iu Mien. The Yao (Iu Mien) are orginally from China. I believe we started migarting to Southeast Asia a century ago. Thailand, Loas, Vietnam, and Cambodia were probably the counties we migrated to most. Reason for leaving, to be honest, I'm not sure.

 

I haven't meet an elder or anyone that can tell me the real history. We didnt have an alphabet. writing materials or paper so i believe thats why we dont have anything in writing. Our history is word of mouth”

 

Denna video ovan är runt 7 minuter lång, och det kan man gott kolla på, men är man riktigt intresserad så följ denna 50 minuter långa video, det är fantastiskt vilken mångfald det finns i Thailand när man skärskådar det lite grand. Man får ju lätt en känsla av att vi falanger kastar in ALLA thai i ett fack, i en kategori, som ett endaste folkslag, medans de i själva verket är en hel mängd helt olika folkslag... Så kolla videon här då:

 

http://youtu.be/uWflBUfw1z8

 

Ytterligare en kommentar, denna gång ifrån en ganska kunnig engelsman som var där på 1970:talet, han berättar om denna stam som heter: Hmong Thai:

 

”Beautiful. I visited Hmong and Yao hill tribes in the late '70s and it was similar.The cheroots you see them smoking are filled with tobacco.It's a tradition you can also see in Burma.

 

I doubt if the children of the hill tribes smoke today. This area is part of what was called the Golden or Opium triangle and perhaps some of the cheroots might contain it or the local Ganja. It's one way of controlling hyperactivity. Laudanum also an opiate was given to British children in 19th century”.

 

Så thai är en mångfacetterad nation med många olika inslag, och helt omöjligt att bara rakt av säga att dom är si eller så… Man har ju själv ramlat I den fällan mer än en gång kan jag lova!!

 

Nu har det hänt igen. Denna gång så sitter det en grek mitt i vägbanan lipandes över sina pengar. Han lägger alla sina ägg i samma korg, och sedan är han inte beredd att ta konsekvenserna. Så klart skall man tycka synd om killen, men för mig är han bara dum och enfaldig.

 

I detta fall, så köper/ bygger han hus på mark som han investerar i, flera miljoner bahts värde, och han har ett delat (hahahaha) bankkonto med sin thaidam, som han känt i hela 2 år. Där finns 2 miljoner baht liggandes på kontot och visar tänderna. Killen flyger till USA i nåt ärende, och hans thaitjej kan då inte hålla fingrarna i styr, utan nekar honom tillträde till egendomen när han kommer tillbaka, och bankkontot finns inte mer.

 

Han menar på att han nu är utblottad och kräver rättvisa. För mig är detta rena rama ”grekiskan” (555) faktiskt... Lär sig aldrig dessa killar. Många thaidamer, sägs det ”söderut”, är bara ute efter att lura falanger, och det finns ett talesätt där som florerar runt, pubar barer och restauranter; - ”Man skall titta på sin framtida thaifru, och sedan fråga sig om en liknande dam i hans egna hemland hade gift sig med honom för kärlek”!!!!

 

Det är ju ändå taskigt det hela men det händer hela tiden härnere, än är inte den siste idioten född....

 

Handskak

Chaiyaphum MDXCVI, Thailand

22 september 2013

ATM-kurs; 4.816

 

 

Forts. från förra kapitlet.....men vi kör på, och nu imorgon tisdag kväll är sista dagen som Yongyut och jag kan hjälpa henne. Så det gäller att få henne självgående, men det verkar väldigt segt.... Nivån på kunskaperna här ute i bushen är inte hög, den är extremt låg. Inget att säga om det, men man måste vara beredd på att kämpa, ha ett glatt humör och se vad man får istället.

 

Jag lever lyckligt och har folk runt mig som gillar mig och skyddar mig, och jag måste säga att jag är tacksam...Här behöver jag aldrig vara rädd eller orolig för någonting, thaiarna gillar falanger här, för vi är inte så himla många.

 

Men men men, nu tillbaka till Alaam, Vi måste utbilda Alaam så hon kan klara att kommunicera med falang själv utan att vi ”babysitter” henne hela tiden. Hon har ju bättre förutsättningar än Yongyut hade när hon träffade mig. Yongan kan ju varken läsa eller skriva latinska bokstäver, men det kan Alaam göra, och då är ju halva slaget vunnet, eller hur?

 

Men Alaam är en helt annan typ än Yongyut, som är öppen, tjötig och jävligt charmig person, medans Alaam är som en liten tyst mus, trots att hennes förutsättningar borde vara 100% bättre än Yongyuts med tanke på att hon fick fortsätta i skolan för sina föräldrar, men icke Yongyut. Men där ser man, IQ kan icke mätas i utbildning enbart, utan i allting som man kan suga åt sig i livet kunskapsmässigt!!!

 

Alaam har nu att kommunicera med en falang ifrån Wales, och det är ju ett ”minfält” som heter duga. Det är knappt så jag vågar skriva om det. Men eftersom många av Er måste få lite spänning och skandaler i Era liv, så får väl jag bli den då som står för det.... Mannen från Wales är Gary, och det är han som är gift med Noi som ni kommer ihåg förskingrade 10 miljoner baht uppe i Baan Khwaoo.

 

Noi råkade ju ut för att få cancer i magen, liksom de flesta här i Thailand känns det som. Men Noi är ju bara 42 år, och cancern brukar ju dyka upp mellan 50-60:års-åldern, så detta var ju olyckligt. Gary i sin tur,, har haft en jävla otur tycker han med nästan allting. Först så fick han en nasty skilsmässa på halsen i Wales, där frun snodde precis allting ifrån honom, och han fick börja om ifrån början.

 

Sedan träffade han Noi här i Thailand, och hon och hennes familj har snott precis allting ifrån denne Gary. Han byggde ju det där stora snygga fina skrythuset i Baan Khwaoo på mammans tomt, vilken han köpte av henne (mamman). De lät huset stå kvar på mamman p.gr.a. Nois 10 miljoners-skuld. Bankerna skulle annars i en rasande fart sno både hus och mark, om det stod på Noi som ni säkert förstår.

 

Nu har Gary betalat av det mesta för henne, och Noi har lyckats med att komma till tals med banken tack vare detta på resterande belopp, och nu har de en överenskommelse, och kan börja leva igen med tillgångar i hushållet. Gary pratade då med mamman, och bad henne att skriva över huset på Noi, men nu vägrade mamman, och sade helt sonika att Noi hade kostat henne mycket pengar i sitt liv. Och började yra om utebliven Sin Sod m.m.

 

Så kärringfan behöll allting som han byggt. Bilen han köpt har dom snott också, och Noi hans fru, har spenderat pengar som om det inte fanns en morgondag, Han berättar att hon kräver av honom, att köpa smycken bara på en rent ingivelse en dag för kanske 100.000 baht och se glad ut, och han är ju ganska ding, och har gjort det vid flera tillfällen.

 

Nu har Noi insjuknat i cancer, och kommer att dö runt januari-mars någon gång.... Gary som också för 5 månader förlorade sin enda dotter i en trafikolycka, är en riktigt tuff jäkel, som alltid är positiv och glad trots all skit runt honom. Han ringer mig och vi pratar, och jag försöker få honom att se längre än bara till dödsbädden för Noi....

 

Gary ringde förra veckan, och frågade mig vad jag tyckte om att han kanske började ”prata” med en thaidam, bara för att skingra tankarna, och den mörka vardagen han hade just nu med alla problem. Ja va fasen sade tuffe jag. Prata sade jag är helt OK, men inte att inleda förhållande, och han sade att det ville han verkligen inte. Det skulle ju kännas görkonstigt, med tanke på att hans fru ligger därhemma cancersjuk. Nä bara prata, säger Gary, bara prata.

 

Sedan frågade han mig, men Yongyuts syster är ju ensam, kan jag inte snacka med henne då?? Jo klart du kan göra säger jag, kostar ju inget (skämt – kanske??) Nu är Yongyut och Alaam jätteglada för framtiden om detta nu skulle falla bra ut. Men alla är pinsamt medvetna om att dom balanserar på en väldigt tunn moralisk lina här...

 

Huvudsaken som jag själv ser det, är att Gary gör exakt det som han sagt hela tiden. Nämligen att han finns där för sin fru, och tar hand om henne ända ”til the bitter end”, och inte låter henne lida för andra saker än just sjukdomen. Alla är införstådda med detta. Men det är mycket lärdom nu som Allam måste lära sig med SKYPE, email och SMS. Dock så är det INGA personliga samtal som kommer att ske... ENBART kommunikation i skriftlig form dom emellan....

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDXCV, Thailand

21 september 2013

ATM-kurs; 4.828

 

 

Forts. från förra kapitlet... Yongyut har talat med Dan och Amphorn och Alaam som nu är här varje dag, hon är också välkommen och komma med och äta med mig Yongyut och Namkaeng...... Alaam hon kom idag som vanligt, och Yongyut håller på som en vilde och försöker att fösa denna dam ifrån 1786 till år 2013 nånting .... Och där har hon att göra minsann, min stackars Yongyut!!

 

Nu kom Alaam tillbaka efter det att hon stack härifrån med Namkaeng för drygt 30 minuter sedan, och vad har de gjort tror ni? Jo TROTS att jag hade en jäkla föreläsning för Yongyut om middagen idag, så åker denna stupida brud ut och tar med sig Namkaeng, och vräker i sig mat, 1,5 timme INNAN Dan skall servera sin lagade goa mat!!!

 

Ni får säga vad fan ni vill, men i mina ögon så vittnar detta om noll respekt gentemot människor som vill bjuda på mat. Jag skiter i olika kulturer, och allt man kan försvara sig med. Men fan inte komma mätt till en middagsbjudning, då skall man stanna hemma och skämmas, skitsamma om man är thai eller om man är västerlänning.

 

Jag påtalade detta för Alaam, och fick det vanliga, snett ögonkast, ”falang-dting-dtong- blicken”, och så säger hon det som jag hatar mest av alla idiotuttryck som thai har för att försvara sin allstädes närvarande dumhet: – ”no ploblem”!!!

 

Inga problem sade jag till henne, Dan har tagit på sig runt 2,5 timmar för att laga till maten och du kommer MÄTT, och dessutom så skall Namkaeng KOMMA MÄTT....Ja han blir säkert lycklig.. jag hade mest lust att bara säga till dom att stanna hemma, och att dom inte fick följa med, men då skulle väl Yongyut bli topp tunnor rasande på MIG förstås, inte på det dumma stycket till syster....

 

Idag söndag 15 september 2013, så stack jag och York upp till clinicen dit vi skänkt 35.000 baht för toalettbygget. Jag ville ha York som kontaktkille nu när jag är borta. Vi fick prata med chefen på kliniken, och hon berättade för oss att bygget kommer att kosta nu 200.000 baht. What, sade jag, ni sade ju 50.000 baht i från början. Ja men nu skall vi bygga en toalett för ”henne” och 1 toalett för ”honom” på patientsidan, och en toalett för allmänheten...

 

Ja men det är ju en jäkla massa baht som saknas nu för att färdigställa detta bygge!!! Ja men vi ansöker via Chaiyaphum-Amphue och centralt i Bangkok, sade hon då, och verkade inte alls nervös, utan menade på att det löser sig snart. Sätter dom igång med bygget och färdigställer bygget när jag är borta, så kommer York att få reda på det, och han kommer att skicka foton till mig, och jag sätter in det på min hemsida och ävenledes på forumet naturligtvis...

 

Vi håller på med intensivutbildning av Alaam Yongyuts syster så vi måste dra henne ifrån år 1713 hela vägen fram till 2013. Visst, hon är som alla thai fullständigt begeistrad i sin mobiltelefon, och vet hur den fungerar när man skall prata med varandra, men de andra funktionerna där är det fullständigt blankt.

 

Så Yongyut då som inte alls är någon trollkarl försöker att hjälpa sin syster, det är som en blind leder en blind. Dessa 2 goingar vänder sig sedan till mig för hgjälp, och jag får då en mobiltelefon i näven som är inställd på thaui, snacka om att det där också är som en blind leder en blind. Men det går sakta sakta framåt, extremt sakta skall jag säga.

 

Vi måste ju också lära henne att sända email ifrån datorn, sända email ifrån telefonen, Hon gick nämligen och köpte en ny telefon, typ smartphone, och kan nu sända email den vägen, vilket ju är kanon. Och telefonen har ju även SKYPE, Det är nu en masa olika användarnamn och olika passwords, så det är rent otroligt....

 

Jag visar dom gång efter annan, och de lär sig bara inte känns det som. Tro fan det, de skriver inte upp en endaste grej som jag lär dom. De förstår inte här thaiarna att man skall skriva upp och notera det man lär sig flyktigt så man kan träna på det sedan när man är ensam. Men det är som med Yongyut och handla... Hon frågar om jatg vill ha nåt på Big C. Javisst säger jag, köp det och det och det o.s.v. kanske 6 saker.....

 

Hon kommer hem har inte skrivit upp ett skit, skriver ALDRIG upp, och det saknar 4st saker av 6.... Helt otroligt.... Alaam är likadan, har väl lärt sig av Yongyut kan jag tänka. Och alla de kunskaper som jag vidarebefordrat till dom är helt förgäves känns det som, och man blir himla irriterad.... Forts. nästa kapitel.....

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDXCIV (A), Thailand

17 september 2013

 

Jag kommer ikväll tisdag 17 september 2013 att stiga på bussen till Bangkok. Flyget går imorgon bitti kl. 09.00, och jag ankommer till Sverige imorgon kväll svensk tid. jag vet inte om jag kommer att missa att lägga in ett nytt kapitel därför imorgon onsdag, men det är troligt.

 

Jag kommer att kompensera detta med att lägga in 2st kapitel på torsdag istället. Hoppas att det är OK för Er läs-sugna människor!!! Ha det bra så länge, så syns vi snart igen, eller rättare sagt, hörs vi snart igen.

 

MVH

Glegolo

Chaiyaphum MDXCIV, Thailand

17 september 2013

ATM-kurs: 4.833

 

 

Forts. från förra kapitlet.... Nu skall jag avslutningsvis säga faktiskt vad jag själv tycker... Det handlar om kompromiss, och kompromissa måste thai lära sig att göra. Jag tycker alltså, att jag ställer INTE upp på några himmelska belopp att ge bort, möjligtvis kan jag ordna fram stålar, om jag vet att det enbart är en syn för ögat, och att man får tillbaka kulorna senare efter ceremonin.

 

Grunden då för hur jag skall agera i ett sådant här tillfälle är: Om jag gifter mig med en thailändska, och vi bosätter oss i Thailand ihop med släkten i deras hemort, då måste jag följa deras tradition, allt i akt och mening att inte utsätta min egna familj i Thailand som jag gifter in mig i för ett brustet anseende bland de andra thais runt omkring... DÅ måste jag rätta mig efter traditionen till viss del....

 

MEN gifter jag mig, och vi har bestämt oss för att leva i falangland, då skall jag INTE betala Sin Sod alls, jag skiter i vad alla andra säger, detta är ett 50/50-äktenskap och där vi bor, de reglerna skall gälla. Jag gör bara ett stort undantag i så fall, och det är att thaidamen slipper att pröjsa MINA föräldrar någonting, den traditionen kan vi skippa... Men för övrigt, bor vi i Sverige, så gäller fan inte några Isaan-traditioner i grunden, löjligt att bara tycka såå....

 

Så Sin Sod är så himla farlig då.... jag tittar själv på TV, jag ser dessa föregångare i USA, denna kultur som sätter sin enorma prägel på bl.a. Sverige. jag ser hur dessa stupida amrisar tar detta med bröllop till sådana ekonomiska höjder, så folk är nästintill helt barskrapade när dotterns eller sonen jäkla bröllop är överstökat. Jag finner det löjligt, helt urbota löjligt, och det visar bara hur svaga vi människor egentligen är i att följa med allting ”mainstream” eller skall man kalla det PK...

 

Vi gnäller på Thailand och kallar dom för golddiggers, lyckosökerskor, gamar, snikna jävla typer när det handlar om deras tradition hemgift (Sin Sod). Men när det gäller våra egna regler och traditioner, så är ingenting för heligt verkar det som. I vissa fall så överstiger värdet på bara förlovningsringen till bruden, värdet på hela bröllops-festligheterna nere i Thailand med 800 gäster...

 

Men DÅ är allting OK när bruden står där, och lipar ikapp med antalet karat på diamanterna i ringen. Ju färre karat ju mindre lyckogråt.... Sedan så skall man ju handla bröllopsringar, och bröllopet kan kosta allt mellan 50.000:- upp till vad som helst, men summor som 2-400.000:- har man ju hört... Tittar man på USA, så kan bröllopen där kosta 3-4 ggr så mycket som hemma i Sverige...

 

Vidare så tycker ju falangen att thaitjejen skall vara oskuld om han skall pröjsa, annars är det bedrägeri.. Den grejen har man ju hört, och det var säkert ett krav för länge länge sedan, men tiderna förändras ju även här som ni alla vet.... men falangen vill bara inte fatta det.

 

Dock så har han inga problem att fatta att konceptet med oskuld var ju extremt stark i vår egna kultur för inte så länge sedan, och i USA t.ex. så är den stark fortfarande..... Hur många falangbrudar är oskulder när dom gifter sig, hahahah!!!! Om oskuld är detsamma som vita klänningar på ett falangbröllop, så vore den industrin som lever på vita klänningar, snart slagen i trasor, och i konkurs sedan länge, hahaha!!! Ibland så tänker vi inte bara, vi bara fördömer....jag också!!!

 

Jag bara undrar vad fan är detta för traditioner, och de bara eskalerar ju. För varje år så skall det överträffas, och ökas mer för varje gång.... Och sedan vältrar vi oss i gny och gnäll, för att vi kanske borde hjälpa svärmor/svärfar med kanske några tusenlappar per år...... Är vi bara snåla??? Är vi bara okunniga???? Är vi bara ogina?? Eller är vi bara egoistiska taskiga västerländska grisar??? Avslutningsvis, ha ett trevligt buddistiskt bröllop, och LEV.. våndas icke!!

 

Vi är inbjudna till Dan och Amphorn för middag, typ avskedsmiddag, mycket trevligt av dom. Dan verkar vara en helt annan människa nu, när vi försöker att liksom börja om igen med vänskapen, Väldigt omtänksam och så,,, så då får la jag också skärpa till mig, hahaha!!!! Middagen skall vara klar kl. 16.00, och detta har jag meddelat Yongyut. Forts. nästa kapitel.....

 

Handskak

Chaiyaphum MDXCIII, Thailand

16 september 2013

ATM-kurs: 4.808

 

 

Forts. från förra kapitlet... Nu till pengarna, finns säkert någon falang som säger – ”OK stålar skall dom få”, och langar fram 500 baht. Men det funkar inte. Sin Soden är också ett tecken på hur väl man anser att föräldrarna har uppfostrat sin dotter. Thai själva kallar detta alltså för ” kha nam nom”, kanske kan kallas för amning!. Värdet på Sin Sod i thais ögon beror på hur mycket som föräldrarna själva (vid thai/thai giftemål), tycker att den uppfostran är värd som dom gett dottern.

 

Så det är normalt att rika familjer ger rikare hemgifter förstås, inget konstigt i det alls.

Så för att gå tillbaka till falangen med sina 500 baht. Jag tror att alla vi i västerlandet hade blivit jävligt förbannade om någon dyngade upp 500 spänn på bordet, och sade att detta är vad du är värd, inte mer!! Så låt oss enas i alla fall, 500 baht kan säkert ge dig ett halvt nummer på Soi Nana, men det är inte mycket att komma dragandes med till en vigsel i Thailand.

 

Nuförtiden, så ger nästan alltid storstadsthai tillbaka Sin Soden i sin helhet till bröllops-paret som en s.k. ” ngern kwan toongor” , vilket alltså då blir till en ny start för den nya familjen... De flesta vill ju inte ge sina barn en dålig start!! Men det är inte alls ett tvång att ge tillbaka hemgiften, men i normalfallet, vilka föräldrar vill inte att deras dotter och hennes nya familj skall få en ny start...

 

Problemet nu då med mixade kulturer, och även ”olika” kulturer inom Thailand, är ju att i fallet med att en falang gifter sig med en thailändska, då kan det ju uppstå en situation som denna kultur ännu inte till 100% har inlemmat hos sig. Många föräldrar anser nog tror jag i alla fall,, speciellt häruppe i de fattigare delarna av landet där thaiarna inte har mycket vetskap om någonting alls utanför sina egna gränser, att dom säkert anser att pengarna skall stanna vid föräldrarna, falangen har ju ändå ”pengar gräs” som spanjackerna sade på 1960-70:talet.

 

Så storstadsregionen tyder sin tradition på sitt sätt, och thai uppe i Isaan de tyder den på sitt sätt, ganska logiskt tycker jag. Traditioner var ju anpassningsbara sade ju vi, det är ju därför som dom överlever.... Vissa föräldrar kan ju faktiskt ta en del av pengarna för att bekosta festligheterna, och själva bröllopet som ju ofta blir till en ganska dyr överdrift härnere i Thailand.

 

Så nästa gång som din flickvän för Sin Sod på tal, bli inte som tokig då. Din flickvän kommer att älska dig oavsett vilket belopp som du går med på att pynta upp. Damerna förväntar ju sig inte att bli betald 100 miljoner baht som den där amerikanske-Canadensiske idioten pröjsade borta i Roi Et. Han har ju bara ett undantag som förstört för så enormt många!!

 

 

Detta som jag berättar nu handlar väl mer om vanliga damer som är seriösa och som lyckats med bedriften att lägga sin bakgrund åt sidan, om hon nu ”jobbat falang” tidigare, eller om hon är en vanlig arbetande dam bara. Men för de av Er som stöter på någon av dessa s.k. Golddiggers, och då ni redan förmodligen supportar damens föräldrar, så gäller ju inte detta Er alls. Ni tillhör en alldeles egen klass.

 

Argumenten om detta med hemgift står ju som spön I backen, och som jag sade tidigare, det handlar alltid ifrån falangernas sida hur dumt detta är, och att det borde dö ut, och inte finnas till bla bla bla bla!!! Det är enbart löjligt att höra detta snack, vi falanger skall inte tala om för thai vilka traditioner de skall leva efter och hur de skall leva efter dom. Det är vidare varken heller muslimernas, somaliernas eller zigernarnas sak att tala om för svenskarna, när och hur vi skall fira våra egna traditioner.

 

Inkrökthet finns på alla ställen i alla kulturer och de värsta av de inkrökta är de som inget orkar lära sig, och inte orkar ta reda på, och som inget förstår i sin omvärld. Ty även om man inte gillar en främmande tradition i ett annat land, så lär man sig i alla fall att med upplysning kommer förståelse att man inte har någon rätt att kräva andra folkslag att fimpa sina traditioner.... med undantag möjligtvis i sällsynta fall av kannibalism då...hahaha!!!

 

Som jag sade, det finns könstigt folk lite varstans... tror ni romantiker på fullt att en thaiman är beredd att pröjsa en Sin Sod till en falangkvinna som han skall gifta sig med?? Hahahahaha aldrig i livet, DET skiter dom fullständigt i, DÅ minsann gäller inte traditionerna längre.... Forts. nästa kapitel......

 

Handskak

Chaiyaphum MDXCII, Thailand

15 september 2013

ATM-kurs: 4.799

 

 

Forts. från förra kapitlet.... Falangerna har ingen pardon och de har ingen kunskap och de har ingen önskan emellan alla ölen dom dricker att lära sig heller om thai´s kultur, och hur det går till och varför det går till....Man får höra kommentarer ifrån dessa s.k. ”gentlemen”:

 

-Löjligt, JAG skulle aldrig pröjsa för att gifta mig här!!

-Jag har inte den typen av pengar att undvara

-Jag trodde hon älskade mig för mig (sagt i en sarkastisk ton förstås)

-Secka typer sälja sin dotter...

 

Många falanger ser Sin Sod som en tradition som borde ha dött för länge sedan, de har ingen susning om varför , men det passar väl syftet och plånboken att säga så. Kanske dessa gubbar har rätt utan att veta om det. Kanske denna tradition borde ha dött ut för länge sedan. För länge sedan när tiderna förändrades och förutsättningarna förändrades för det thailändska folket. Men det gjorde inte det! Traditionen lever kvar hos dom, och traditionen är dessutom viktig för dom.

 

Den dag som vi slutar att fira midsommar-julafton-kräftskivor eller påsk, kanske är samma dag som thai droppar sin Sin Sod, vem vet!!! Det är ju alltid enklare att kräva saker av ting av andra än sig själv, eller hur??

 

Själva sedvänjan med att mannen överlämnar en massa stålar till kvinnans familj, hade ju ett praktiskt syfte som passade in helt och hållet i den tidens samhälle, och faktiskt om man tänker på det, även till viss del i dagens samhälle!!! Jo pengarna överlämnades till kvinnans familj, för det visade att mannen nu tog hand om familjen.

 

Och nu måste han åka till annan ort, och vara borta ganska länge för att arbeta och tjäna pengar. Under den tiden så ville han försäkra sig om att familjen hade det bra därhemma.... Detta var starten för Sin Sod, och sedd ur det perspektivet så kanske fyllegänget nere i Bangkok och Pattaya (falangerna alltså), kunde t.om. dom fatta detta med hemgift utan att komma med löjliga kommentarer utan någon som helst kunskap som bas!!

 

Som sagt var, traditionen lever kvar, även i de familjer där många thaikvinnor idag tjänar lika mycket pengar som mannen gör. Dock, så tror jag att bruket av Sin Sod har förändrats i dessa dagar, och har gått ifrån livsuppehållande funktioner, till mer att bruka pengarna till att starta upp hemmet, köpa hus, möbler och kanske en bil.....

 

Så då är ju frågan – ”Varför är alla dessa thaidamer så himla förvånade och förbannade, när falangen många gånger visar ringa intresse för att ge bort dessa enorma fantasipengar, som han tjänat och slitit ihop i hela sitt liv”!!!! Jo det hänger, tror jag, mer ihop med att denna Sin Sod visar den respekt som du kan förväntas få av resterande i familjen, ovh den respekt som du själv visar gentemot din kommande familj..

 

Bidrager du med ett större belopp, så hamnar bruden på ”tronen”, och alla ser upp till henne och hon vet om detta... Har hon ett snåljåp som inte gör mycket för sin familj, så hamnar thaikvinnan ihop med sin make på samma plats i respektens marker,, kanske närmare skithuset.... Gifter du dig med en thaiflicka så gifter du dig också med hennes familj, vare sig du vill det eller inte!!!

 

I denna veva så finns det också andra ceremonier, ta den typ ”Khan Mark”, där gåvor utbytes på bananblad, hela ceremonin mynnar egentligen ut i all man ber om lov att få gifta sig med deras dotter!! Föräldragenerationen finner just denna delen i bröllopet som extremt viktigt och det för också de 2 släkterna närmare varandra!!! Och gör man inte ceremonin ordentligt, så verkar det ju mer som om man smiter iväg som en tjuv i natten med deras dotter, och visar noll respekt!!!

 

Så tittar man på allt detta ur ett vidare perspektiv, så förstår man kanske varför thaidamen vill ha denna typ av bröllop, typ ”Buddah-vigsel”.... Det är inte enbart för Sin Sod som hon vill gifta sig, det är för att få acceptans ifrån det samhälle som hon fötts in i, och som hon är uppväxt i!!!

 

Jag tror nog att med lite kunskap och god vilja, så kan vi falanger säkert förstå denna inställning. I alla fall jag som normalt sett inte har mycket till övers för traditioner har svårt för att fatta grejen med det hela.... Forts. nästa kapitel.....

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDXCI, Thailand

14 september 2013

ATM-kurs: 4.818

 

 

Sitter här och pillar med en lista som jag skall ta med mig, alltså en maskinskriven lista över alla mina mediciner. Såg att dom godkände 3 månaders förbrukning i alla fall. Och med de priserna som man betalar i Sverige för blodtryck och socker-medicinen plus all annan skit, så är det väl värt att ta med sig för 6 månader framåt, kostar ju nästan ingenting alls här ju!!

 

Man är ju lite rädd också att dom skall tro att man smugglar knark eller nåt sånt....Så det är nog kanonbra att ha en lista att luta sig emot, med beskrivning vilken medicin det är... Mitt upp i allt detta, så noterade jag bland pappren ifrån Immigration, att jag faktiskt denna gång för ovanlighetens skull hade sparat båda kvittona för uppehålls-tillstånden 1.900 baht samt för Re Entry permit.

 

Beviset är ju klockrent, killen skrev ett normalt kvitto på immigrationens kvittoblock, och sedan skrev han ett privatkvitto ifrån sitt ”egna” lilla block på 1.000 baht för Re Entry Permit. Kvitto på de resterande 2.200 bahten blev det ju ingenting alls av som ni förstår.....

 

 

Men jag har kvittot från honom för 1.000 baht, tänk om det kvittot skulle hamna nere i Bangkok på huvudkontoret därnere, och kanske den chefen blev sketsur för att han inte fick del i kakan... Skulle va kul att få se den fajten mellan skurkarna... Men men, blir inget med den grejen, av skäl som jag redan redogjort för i förra kapitlet..

 

Sin Sod är ju ett ämne som har pratats om tidigare, och kanske tål att berättas om igen och igen. Förespråkarna till detta med Sin Sod i Thailand, menar på att om vi skall ”härja” och bo i Thailand och vara delaktiga i detta lands aktiviteter, då skall vi också vara delaktiga i deras kultu,r och anamma deras kulturyttringar som dom är.

 

De som inte riktigt gillar det här med att blint hoppa på ”kulturtåget”, dom vill att vi utlänningar skall vara rejält försiktiga, och fråga oss själva om detta egentligen är ”vår ” grej här i livet!!! Thaiarna vill ju mer än gärna att vi skall betala hemgift, och dom drar ju sig inte för att kräva hemgift vid alla upptänkliga tillfällen.

 

Falangerna som är både kära, dumma och mesiga i många fall, bara ”åker med” och de blir rejält dragna vid näsan med denna hemgift i många många fall. Dock så har man ju hört ett flertal killar som stått på sig, och ändå gjort rätt för sig på andra sätt, och med detta vunnit ”familjens” respekt och tillgivenhet.

 

När det kommer till situationer när thaikvinnan börjar bli lite till åren, inte längre är oskuld, hon har kanske barn, och så har hon varit gift med en thaiman eller falang innan... Vid alla dessa tillfällen så skall inte denne falang pröjsa en baht i hemgift, inte en baht!!! Man betalar bara Sin Sod vid ett endaste tillfälle i en kvinnas liv, och det är vid första giftemålet, inte annars....

 

De som lurar falangen med denna skit är familjemedlemmar, som är rena rama skurkar (mamman och pappan), och som hyser noll tillgivenhet för sin dotters fästeman, han är bara för dom en vandrande ATM i ordets rätta bemärkelse..

 

Det brukar inte vara ett speciellt bra läge att bo i närheten av slika människor, jag hade inte gjort det i alla fall.... Jag tycker nog att det mer känns som bedrägeri gentemot mig, och sådana fiender och människor, vill man ju inte ha i sitt liv några längre stunder!!

 

Denna ceremoni inkluderandes Sin Sod är ju egentligen en ganska udda företeelse och lite underlig ävenledes för rena thai-par skall ni veta. Så fort som det handlar om pengar mixat med kärlek och relationer i dagens läge, så blir det udda och lite underligt hur man än vrider på sig. Själva förekomsten av Sin Sod är sprungen som allt annat i kulturen ifrån nödvändigheter förstås.

 

Men det känns ändå olustigt, den inställning som extremt många falanger har gentemot denna kulturyttring. De sitter vid middagsbordet falangen, flickvännen och hennes familj och så dras ämnet upp, och man pratar pengar och Sin Sod.

 

Efteråt när falangen nämner detta för sina falangpolare, så blir genast flickan tagen i betraktelse och synad som en glädjetös ifrån Nana-området eller liknande (Pattaya). Alltså en guldsökerska. Forts. nästa kapitel...

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDXC, (1.590) Thailand

13 september 2013

ATM-kurs: 4.828

 

 

Forts. från förra kapitlet...... Han fixade Re Entry Permit-stämpeln, och skrev kvitto på 1.000 baht, allt OK där. Han fixade sedan Extension Of Stay fram till 1 oktober 2014, och det var ju kanon, och skrev ett kvitto på 1.900 baht där. Så jag bad Yongyut om pengar så jag kunde pröjsa, det var ju 1.000 baht + 1.900 baht + dessa extra 200 baht således totalt 3.100 baht!!!!

 

Han höll sedan på och fyllde i papper efter papper och jag undrade lite grand vad han höll på med. Jag kan ju inte allting som han har att göra med sitt jobb... Efter ett tag så började han snacka, och sade att jag inte behövde komma tillbaka mer förrän 1 oktober 2014!!!!! Jasså varför då? Jag har ordnat för dig säger han, men du kan inget säga för då blir jag av med jobbet.... Varsegod säger han sedan, det blir 2.000 baht!!!!

 

Va faaaaaaaaaaaaannnnnnn!!! Den jävlen lurade på mig 4st 90 dagars-rapporteringar på ett bräde. Dessa rapporteringar som är gratis, Yongyut säger, men vi behöver inte åka hit mer på ett år...... Nähä säger jag framför killen, men jag kan skicka detta med posten ju, kostar inga 2.000 baht... Jag fick sedan lugna ner mig, för i dessa muttider, och bland dessa helkorrupta människor i Thailand, så är man chanslös att göra någonting.

 

Om jag skulle ställa mig upp och gasta om detta, så hade jag gjort mig själv fullständigt omöjlig i framtiden, och de hade aldrig hjälpt mig med en endaste sak, de hade hittat på jävulskap hela tiden, och tvingat iväg mig att skaffa läkarintyg ena gången, för att sedan bara nästa gång skicka ner mig till Bangkok igen för nåt löjligt påhittat annat saknat dokument papper.....

 

De kan göra vad som helst i detta frimärksland som de flesta av Er vakna människor vet.... Men det kändes för jävligt att jag blev dragen vid näsan på 2.200 baht... sataans jäkla mutskithögar i Thailand.... men men jag får spela med tyvärr och, hoppas att dessa as åker fast till slut, vilket dom aldrig kommer att göra, för cheferna är ju i högsta grad med på det hela med hull och hår...

 

Katt eller Cobra, vad tror ni, kolla på videon här och döm själva:

 

http://youtu.be/J2zJ53S_drc

 

Hur otroligt snabba är inte våra djur i naturen, när sjutton lät vi våra mänskliga reflexer bli så otrooligt långsamma som dom är nu?? Är verkligen hjärnan så överlägsen, så kroppen ansåg att reflexer är ett helt onödigt verktyg i den mänskliga arsenalen??

 

Jag hoppas ni alla är införstådda med att det kanske kan eventuellt bli lite problematiskt för mig att författa nytt kapitel vareviga dag nu under resan hem till Sverige, så tålamod är en bra grej nu lite framöver. Jag försöka så gott jag kan i alla fall att hålla Er ajour av vad som sker i mitt liv!!

 

Det kommer ju att bli många olika scenarios, som kanske kommer att fylla mitt liv nu när jag dimper ner i Sverige. Jag kan ju t.ex. få den LÅNGA BEHANDLINGEN med lite oflyt, vilket jag naturligtvis skall kämpa som fan för att slippa, och då kan det hela med sjukhus och olika saker ske enligt följande, usch säger jag bara:

 

- inskrivning 2 veckor

- ortoped 1 månad

- ortoped 1 månad

- svar sjukhus 3 månader

- nytt val av sjukhus vänta 1-2 månader

- återhämtande från operation 1 månad

 

Så nu med lite otur, så kanske vi pratar om 7-8 månader? Är detta verkligen möjligt?? Det är ju i detta läget, som jag måste försöka att vara lite mer aktiv än normalt, annars låter kanske sjukvården detta dra ut i det oänderliga... Så jag får pressa på så gott det går, och kanske göra som engelsmännen ibland säger – ”cut some corners”, för att tjäna in tid...

 

Tjöta kanske är ett sätt, men definitiv mitt sista alternativ fungerade superbra, så man blev sedd och noterad i sjukvården, och det var helt enkelt att inte spela hjälte, utan ringa ambulansen mitt i natten och låta dom ta en till sjukhuset när det är som värst, DÅ vid bägge tillfällena, så opererade sjukhuset mig inom 1 vecka, och de gjorde det kanonbra..

 

Så jag skall kämpa på och inte vara passiv i alla fall..

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDLXXXIX, Thailand

12 september 2013

ATM-kurs 4.861

 

 

Nu imorgon den 11 september (onsdag), så bär det iväg till Khon Kaen, och Immigration-kontoret där, jag skall ju rapportera och förbereda allting för min frånvaro under det kommande året. Jag har 4st saker som jag måste klara av, och det är ju kanon att det förefaller som att precis allting nästan ramlar på plats datummässigt så enormt bra. Jag tänkte ju inte alls på detta utan det bara blev så med allting.

 

Jag skall då göra följande saker:

-Låta immigration föra över alla stämplar från mitt gamla pass till det nya passet!

-Förlänga mitt uppehållstillstånd för 11 september 2013 – 11 september 2014

-Bekräfta min adress – alltså det som kallas 90 dagars-rapporteringen

-Köpa ett s.k. Re Entry Permit så att jag kan lämna Thailand utan att mitt uppehållstillstånd

cancelleras vid utresan, utan hålls vid liv tills jag kommer tillbaka igen!!

 

Vi kommer att köra bil upp denna gången, Yongyut tjötar om att vi skall bruka den bil (Alaams f.d. fästemans bil) som står här på gatan. Jag sade efter mycket tvekan ja igår, så vi får verkligen hoppas att skrället håller ihop under resan dit upp..... Vi kommer också i Khon Kaen att sammanstråla med Dawans farsa som skall ge oss en massa dokument som Dawan behöver ha i Sverige.....

 

Så nu hoppas jag bara att allting skall gå bra med immigration, så man kan fokusera på resan till Sverige resten av tiden.... Och bygga upp lite ekonomi, så man kan göra rätt för sig hemma och inte gneta på kompisarna... Vi har ju blivit erbjudna att bo hemma hos både Eva-Lotta och Tommy S. och Bertil och Dawan C., och det är ju oerhört snällt.

 

För saken är ju faktiskt den att vi hade INTE kunnat ha råd att åka till Sverige och operera min rygg och samtidigt betala ett boende med de svenska kostnader som florerar. Jag har ju trots allt mitt boende i Thailand att betala för varje månad, så pengarna hade inte räckt till båda. Men nu är ju jag så lyckligt lottad, så jag kommer att ha lite extrapengar, och kommer att kunna göra rätt för mig/Yongyut gentemot våra vänner, så ingen skall behöva lägga ut en krona för ”sina fattiga kusiner ifrån landet långtborta”!!!

 

Nu är det onsdag, och bilen vi skulle använda startade INTE i morse,skitbilens batteri som vi laddade för 2 dagar sedan är återigen stendött. Jag kan inget om batterier eller teknik överhuvudtaget, men om jag får vara rasistisk och generalisera lite grand, så har jag u i stort sett enbart dåliga erfarenheter av batterier och Thailand.... Fan, säljer dom 2:a sortering här eller.....

 

Vi tog vespan och stack ner till bussterminalen och tog bussen kl. 06.00 imorse. Vi kom till Immigration precis kl. 08.45 och jag var ganska lugn med allting hade ju lagt de 4 sakerna jag skulle göra där i 4st olika plastmappar innehållande ansökningshandlingar, foton, fotokopior av husbok och passen och gud fader i himmelen....

 

Ingen var inne på immigration,så jag fick sätta mig på stört hos en trevlig ung kille (Immigrationsofficer som det ju heter), Han började att prata och kunde hyggligt bra engelska, så jag kände mig bekväm. Han startade ju med att föra över stämplarna och redan där sade han att det skulle kosta 200 baht.

 

Fan jag skulle redan då ha börjat ana mossa i ugglorna, ty detta skall ju vara gratis enligt lagen. Men jag kan bara skylla på att jag var lite nervös, 4 grejor att fixa och så nära inpå avresan till Sverige, så jag sade bara – ”javisst”.... Han ordnade det hela, och det var ett sattans stämplande och härjande, men jag var bara glad att det flöt på. Forts. nästa kapitel.......

 

Handskak

Chaiyaphum MDLXXXVIII, Thailand

11 september 2013

ATM-kurs; 4.877

 

 

Nu känns det verkligen som om resan till Sverige är riktigt nära, och planeringen som jag/vi gjort börjar verkligen ta över våra liv här i Chaiyaphum. Vi kommer ju att få leva efter en typ av budget hemma i Sverige, vilket kanske alla gör därhemma i falangland. Men jag har ju blivit oerhört bortskämd, och har inte alls knappt behövt tänka på stålarna...

 

Jag menar, kostar en middag på nightbazar 35 – 55 baht och vattnet gratis, så kan man ju käka ute varje dag, varje måltid om man vill, och ända ha stålar över ända tills nästa utbetalningstillfälle. Jag var idag och köpte 1 paket med griskotletter, riktigt fint kött... Det var 3 stora kotletter i paketen, och den kostade 72 baht, det handlar ju då om runt 24 baht (SEK: 5,20) per måltid.

 

Jag äter sallad till detta hemma, och totalkostnaden för en köttbit då plus salladen blir cirka SEK: 9:- eller 42 baht per måltid......tar man detta, tar ett snitt på ute och hemmakostnaden, och gångrar med 60 måltider , 2 lagade mål mat om dagen, så kostar maten oss per vuxen falang i familjen 2.610 baht för en månad...alltså runt SEK: 570:-...

 

Detta låter helt otroligt, och jag skulle verkligen önska att det fungerade på det sättet, men någonting händer på vägen, och eftersom jag släppt greppet om det hela, så vet jag inte riktigt vad som sker med pengarna. Allt snack om att dom försvinner in i andra fickor kan vi och ni helt glömma, det är INTE sant och det vet jag till 100%. Yongyut och jag jobbat emot samma mål väldigt målmedvetet, och så jäkla dumma är inte folk här att dom sabbar sin egna framtid.

 

Men vad som sker, tror jag, är att jag t.ex. köper en massa saker som inte nämns här, typ ett antal fika, och ett antal glass, och ett antal donouts under månaden, ihop med kamraterna här och på våra möten. Vi har ett antal måltider ute, som inte spenderas på detta Nightbazar, så det drar iväg som skam.... Och sedan kommer då den grej där Yongyut hela tiden råbarkat nekar att jag har rätt.

 

Jag hävdar nämligen att hennes beräkning av sina egna matkostnader inklusive barnen är rena rama jäkla Ebberöds bank. Thai när man pratar med dom och frågar dom om kostnaden på deras matvanor. Dom brukar då fiska upp 1st plastpåse som dom köpt utefter vägen, eller inne i byn, och säger med skärpa i rösten att denna kostar endast 20 baht, och inte mer....

 

Och med detta så har hon effektivt bemött mitt påstående, och förklarar ihärdigt att det är falangmaten som kostar alla dessa tusentals extra thailändska baht.... Jag för min del skulle vilja ha järnkoll på det hela, och jag tror faktiskt att jag skall ta tag i det när vi kommer hem ifrån Sverige, och verkligen skriva upp varenda baht som förbrukas, och se vart stålarna tar vägen.

 

Budgeten borde ligga på runt 10-11.000 baht i mat, inte de 18-19.000 baht som försvinner varje månad. OM man betänker att maten här är mellan 5-10ggr billigare än hemma i Sverige, och att en familj i Sverige på några stycken, i katastroffall kan klara sig på runt 3.500 svenska kronor, vilket torde motsvara 17.000 baht, och vi ligger på runt samma summa, DÅ undrar i alla fall jag, om vi i vår familj är så jäkla smarta.

 

Jag tror att thaimaten kostar enormt mycket mer än vad de ger sken av, och vad de ens förstår själva, thaiarna alltså. De äter med förkärlek 3-4 maträtter vid varje måltid, och för min del så nästan äcklas jag över det jävvla överflöd som isaanfolket visar upp vid middagsbordet.

 

Alltså människor som knappt ens äger kläderna på kroppen, de äter dessa enorma mängder med mat. Och dessutom så kan dom ju inte ens laga mat, och sedan frysa in den, deras mat är helt och hållet oduglig till att frysas ner, och det är väl där som falangmaten är helt överlägsen.

 

Inte bara det att den innehåller protein som vi människor måste ha, utan den funkar också bra i att delas upp i portioner, och frysas ner och göras enormt kostnads-effektiv.... DÄR ligger nog den stora skillnaden...... Ja jag kommer nog att få en go resa med Yongyut, där hon kommer att få en inblick i matvarulivet i Sverige, och lära sig att förstå hur det verkligen skall fungera ute i livet!!

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDLXXXVII, Thailand

10 september 2013

ATM-kurs: 4.853

 

 

Jag fick detta förödande vackra foto, och tyckte att det i dag denna dag förtjänade att få sitta uppnitad på tronen under hela dagen, så vackert var det. När jag ser mina foton av min lilla Samsung för 2.900 baht (610:) , så inser man ju att pengar faktiskt är skillnaden många gånger mellan vackra foton och medelmåttiga foton.

 

Visst spelar fotografen roll också, men man kan inte komma ifrån vilka grymma färger man kan få fram med en lite dyrare kamera, och dessutom så kommer man ännu lite mer in på de objekt som man vill fota...

 

Igår måndag, så kom då polaren Ronny Rosen på besök. Hans hemvisst när han kommer ner hit till Thailand är ju Bua Yai, och då närmare bestämt några kilometer utanför Bua Yai ute i nån by där bland risfälten. Han hade med sig 2st Ahlgrens bilar, och de är så goa så man blir lyrisk. Jag blir lyrisk för att jag får ju socker in i kroppen, och min läkare blir lyrisk för han får ju sälja mer Metformin till mig, hahaha!!!

 

Dock så gav jag Namkaeng en av påsarna, vet att hon verkligen gillar Ahlgrens bilar. Och det är nog bara bra att jag inte slafsar i mig för mycket socker på en gång.... När vi satt här vid datan och brände ner lite musik, så stövlade Peter Dewar och hans fru Ewe innanför dörrarna. Det visade sig att blixten hade slagit ut deras internet fullständigt därnere i Chattulat, så han fann för gott att åka hem till mig och få fixa lite datoruppgifter....

 

Efter Peter hade stuckit igen, så åkte jag och Ronny ner till besiktningsstället här i Chaiyaphum, nu skulle Yongyuts moppe nummer 3, som var uthyrd till John Carson, Syd-Afrika besiktigas. Besiktningen gick ju till som vanligt. Man kör fram moppen till en ung grabb, såg väl ut som 16-17 år ungefär. Han böjde sig ner vid framhjulet, och grävde in med armen och näven, och fick ut en tejpbit därinne, han ersatte den sedan med en ny tejpbit, alltid samma förfarande....

 

Sedan var han nöjd med framhjulet... Ja jag vet att jag skrivit om det tidigare, men detta kan ni gott få läsa en gång till. Och sedan så lägger killen in en mätsak av nåt slag in i avgasröret, och mäter avgasskiten. Den var bäst av alla mopparna och hamnade på 81.6.. Så inga problem.... Saken är nu klar och Yongyut fick sitt skattekvitto, och sin gröna ägarbok, så allting är nu klart tills nästa år.

 

Om det finns någon trafiksäkerhet med denna skitbesiktning... kalla detta besiktning är ju löjligt. Det är enbart ett sätt att klämma 580 baht ifrån varje hushåll minst i Thailand, inget annat.... Dessutom så förstår jag att inte mer än maximalt kanske 1/5:del brukar besiktiga sina moppar, och betala skatt på dom. Det är ju fullständigt meningslöst....

 

Och att sedan polisen skiter i det hela så till den milda grad har ju sin eleganta förklaring.... Tänk efter själva. Dåligt avlönad polis, stoppar moppe, ingen besiktning och inget skattekvitto. I Sverige beslag och körförbud, och åtgärder mot ägaren av moppen. I Thailand betalning 200 baht rätt ner i fickan på polismannen, och sedan är det bara att åka vidare.

 

Polisen ser detta enbart som ett kanonbra sätt att klämma människorna på pengar och stoppa pengarna i fickan, och detta gäller hjälmar och det gäller körkortslösa. Polisen stoppar Soda 13 år, plockar honom, lilla pojke 13 år) på 200 baht, och skickar honom vidare i trafiken, bryr sig inte ett skit om ifall han skulle köra ihjäl andra, eller sig själv.....

 

Thailand är ett råtthål av flera olika anledningar, och den största anledningen är förstås korruptionen, och den andra är folk som ser på, men som blundar och bara skiter i det, och bara ser thais ändlösa tandrader och deras leenden, alltså de stupida falangerna, som enbart har kritik att ge åt sina egna falangländer, och samtidigt prisar och höjer Thailand till skyarna,, secka gubbs.......

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDLXXXVI, Thailand

9 september 2013

ATM-kurs: 4.846

 

 

Så det blev som sagt var drås i säng kl. 17.30 på lördagen. Historien var ju att vi med vänner (Sakhon Nakhon, Pon och engelsmannen Graham) hade varit på Nattmarknaden och käkat, efter det så gick vi till Siam River Resort och deras fulltankade Bar. Det blev 1st stor Leo med is på Nattmarknaden, och 4st Vodka-coke på Siam River, så det blev en något småsuddig hemfärd på kvällen vid 23:tiden på fredagskvällen. Nöjda och belåtna så dråsade vi i säng.

 

Jag vaknade på morgonen med lite värk i lite leder och var småseg mest hela dagen. Detta tilltog under eftermidagen och som sagt var kl. 17.30 så var jag färdig för sängen. Jag stannade i säng runt 2 timmar, sedan kunde jag inte hålla mig längre för V75 startade ju då.

 

Men jag satt framför datorn som en Zombie och bara tittade,,, kunde knappt göra någonting, och så tänkte jag på Glimten66 och hans turnee´r nere i Pattaya där han ju älskade att sitta i barer och bli myggbiten av Dengue-myggorna (Tiger-myggorna). Och jag var ju starkt orolig att jag hade fått någon liknande skit under de 3 timmarna på Siam River på fredagskvällen.....

 

Men jag överlevde med hjälp av Paracetamol kvällen och natten, och jag sov skitdåligt och vände och vred och var uppe och pinkade 3-4 ggr. Vaknade dock på söndagsmorgonen, och allt var som vanligt igen d.v.s. jag var frisk som en nötkärna och solen sken,,,

 

Och jag fattade ingenting. Jag har ju haft denna grej typ 1 gång om året nu under dessa 5 år, och alltid bara en dag...alltså med värk i lederna, ingen snuva alls, huvudvärk samt feber, och bara under en endaste dag bara... skitkonstigt!!!!! Att jag hade diaree´också gjorde inget, det var ju bara bonus, hahaha!!!

 

Dan (Mr America), SKYPADE in till oss igår söndag och meddelade att han ville bjuda på avskeds-middag nästa lördag, snäll kille, vi tackade naturligtvis ja till detta. Hoppas det nu bara inte blir bönor, jag hatar verkligen bönor. Och som jag fattat det, så är bönor en typ ersättning för riktig mat när man inga pengar har. Typ makaroner hemma i Sverige bland ”husvagnsfolket”...

 

Idag måndag så kommer Ronny (Bua yai) på besök, han bor inte i Bua Yai men han får det tilltalsnamnet, så Yongyut kan hålla isär alla vita falanger som kommer till oss. Namnen har hon svårt för, men orterna brukar hon vara grym på. Jag glömmer värre än en hindu utan förkläde, men hon kommer lätt ihåg 3 år tillbaka ett endaste besök bara, t.om flickvännens namn kom hon ihåg nu med Ronny´s besök här....

 

Ronny ville ha hjälp med att skaffa Thaikörkort, och han ville ha hjälp med att skaffa en gul Tabien ban (husbok), jag pratade med Yongyut, men eftersom Ronny kom ensammen till Thailand, och lämnade frun hemma i Sverige, så har ju Ronny ingen som garanterar hans boendeadress, och då får han varken det ena eller det andra i detta fallet sorgligt nog.

 

Hade gärna viljat hjälpa honom, även Yongyut ville som vanligt hjälpa till.... Så vi får hitta på annat att göra under dagen idag, men det skall vi välan klara av tycker jag. Käka tjöta och åka moppe....ja det är ju aldrig fel tycker man!! Och så skall jag ta med honom på besiktningen i Chaiyaphum, hahaha ja det finns faktiskt en existerande besiktning. Ja kalla det besiktning är ju synd och skam, men de kollar ju moppen eller bilen lite grand INNAN de räcker över det nyinköpta skattekvittot för nästkommande år.

 

Jag har inte varit närvarande själv vid en bilbesiktning bara hört talats om den grejen, vilket är en stor skam för hela bilnäringen faktiskt, men vem fan bryr sig i ett land som Thailand. Vad det gäller mopeder dock, så har jag personligen sett besiktningar nu flera stycken varje år under hela 5 år, och de gör 2 saker enbart.

 

De lägger in ett munstycke och en slang kopplad till en apparat som läser avgaserna. Värdet skall då ligga på nånting, och våra värden var 83, någonting och 84, någonting och killen var lycklig över den siffran, sedan fick han andra värden också ifrån samma slang som han skrev ner.

 

Sedan sneställde han styret, grävde med näven in under där och fick fram en tejpbit. Ja en jäkla tejpbit, kollade den, och rev sedan av en ny tejpbit i 2 bitar, skrev nåt på tejpbiten, och grävde in med näven igen och fäste dessa 2 tejpbitar där. Alla gånger exakt likadant skall ni veta...... Moppen var nu besiktigad, och jag fick mitt betalda skattekvitto gällande nästkommande år....

 

De absolut flesta mopparna här i Chaiyaphum är moppar som aldrig klarar en poliskontroll för dom är aldrig skattade, och aldrig besiktigade, och knappt ens betalda antar jag. Så det är därför som det alltid är full panik bland alla thai när dom ser en poliskontroll, för dom vet att dom kommer att få betala till polismannen 200 baht, innan dom sedan får köra vidare....

 

Men att moppen tas ifrån dom, aldrig. VARFÖR?? Då skulle ju polismännen tappa den möjligheten att stjäla dessa pengar ifrån folket....Så dumma är dom inte här, varken stasmakten eller folket...

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDLXXXV, Thailand

8 september 2013

ATM-kurs: 4.833

 

 

Forts. från förra kapitlet... Så hela mitt liv så har jag tyckte att måndag: skittråkig, sämst i hela veckan, Tisdag; något bättre, men inte mycket, onsdag; halvhygglig, man börjar kunna se ljuset (helgen) lite grand där vid horisonten, torsdag; ganska go faktiskt imorgon är det ju fredag sista dagen...

 

Och så då fredag som jag alltid älskat att vakna upp till jobba, veta att kvällen kanske har fröjder som bara väntar på mig, och en lördag som kommer att bli kanon..... Och sedan kommer söndag, och den är helkass. Fan en hel jäkla arbetsvecka framför mig innan det är fredag igen...

 

Så visst, nu plötsligt i denna miljön i Thailand, så vaknar jag upp, och den andra dagen skiljer sig inte alls ifrån den föregående, det är endast klockan i nedre högra hörnet på datorskärmen som ändrar sig känns det som... Mitt liv är rent ut sagt fantastiskt, det känns som fredag hela veckan lång. Jag kan göra vad jag vill, precis när jag vill, så därför bär jag med mig den känslan hela tiden av att alla dagar är en ”fredag”, och det är en grymt go lyckokänsla.....

 

Till saken hör väl också att jag nogsamt har undvikit att ramla in i skuldfällan som många människor gör.. Jag vill helt enkelt INTE sabotera mitt liv med skulder och avbetalningar. Det får vara nog med den grejen nu resten av mitt liv i alla fall. Huset är OK att avbetala, men alla kapitalvaror, sparar vi till. Aldrig en avbetalning till, och friheten är fullständig känns det som....

 

Jag tycker uppriktigt synd om alla dessa falanger som flyttar hit ner, och de är så jävvla korkade så de tar med sig en stor fet ryggsäck i form av problem, bekymmer och belastningar ifrån sitt forna liv i sitt hemland. Va sjuttan, det var ju därför som man ville börja om ifrån början....

 

Tänk att dessa människor kommer hit ner och kanske upplever sin vardag här, ungefär som jag tycker om en måndag, nä då hade jag nog flyttat illa snabbt!!! Men jag tror att dessa människor helt enkelt inte klarar av att ändra sig, och kommer alltid att vara desamma livet ut oavsett var någonstans de bosätter sig......

 

Får man langa in en kanonvits här i detta kapitlet... OK på engelska, men det klarar ni lätt tror jag.

 

Quote

The Iranian Ambassador to the UN had just finished giving a speech, and walked out into the lobby of the convention center, where he was introduced to a U.S. Marine General.

 

As they talked, the Iranian said, "I have just one question about what I have

seen in America ."

The General said, "Well, anything I can do to help?"

 

The Iranian whispered, "My son watches this show called Star Trek, and in it

there is... Kirk who is Canadian, Chekhov who is Russian, Scotty who is

Scottish, Uhura who is black, and Sulu who is Japanese, but there are NO

Muslims.

 

My son is very upset and doesn't understand why there aren't any

Iranians, Iraqis, Afghans, Egyptians, Palestinians, Saudis, Syrians, or

Pakistanis on Star Trek."

 

The General leaned toward the Iranian Ambassador, and whispered in his ear,

"That's because it takes place in the future..."

Unquote

 

Så nu avslutas lördagen med att jag dråsar I säng kl. 17.30 med hög feber........

 

Handskak

Chaiyaphum MDLXXXIV, Thailand

7 september 2013

ATM-kurs; 4.835

 

 

Jag har fått en del beröm för mina köttbitar som jag tillagar ihop med min grymma kantarellsås/Champinjonsås..... jajaja OK då... det är pulversåser, men här i förskingringen så är t.om en grabb som kan göra pulvermos legendarisk skall ni veta.... Köttet som är grisfile´ för övrigt, är riktigt bra kött. Innehåller noll fett och smakar riktigt bra...

 

Skulle uppskatta om ni gick in dagligen på denna min hemsida och klickade på högerkanten vid reklamen, då tjänar jag pengar och kan köpa alkohol till mina vänner här i Thailand.

Tack det uppskattas mycket , Era klickningar alltså!!

 

 

Jag lägger på Santa Maria´s ”All in” kryddor, och smaken får tyskar och amerikanare att bara sitta tysta och äta köttet. De frågar mig hur jag gör, och hur jag kan få köttet så mört och gott..... Ja hur gör ni då..... Ja då säger tysken att han steker i smör, och sedan lägger han på salt och peppar.... Ja, absolut inget fel i det. Men tufft att jämföra med Santa Mariakryddor det inser man ju snabbt.

 

Dan, Mr America, han riktigt långsteker och berättar noga för mig hur man skall göra för att få det gott. Smör i mängd, ost skall vara med och sedan sötsaker a la mass.... Köttbiten smakar inte ens grillat kött längre, dessutom långsteker han på låg värme.... Köttet är inte alls gott tillagad ...... Men amerikanare är världens ”salt” när det gäller barbeque, tycker dom själva i alla fall...

 

Jag förklarade för dom att jag som inte är kock skall väl inte skrävla om hur man gör detta, men jag gillar köttet stekt på hyggligt hög värme, men det måste vändas konstant hela tiden. Och för min del så struntar jag i om det stekes i smör eller vanlig olja, Bara jag kryddar och steker köttet så det är mört att äta...... Så då gör man nåt rätt här i livet då!!

 

Lördag idag, och nu verkar det som om Yongyuts kompis tänker vända hem igen med sin Graham, busschauffören till Sakhon Nakhon... Den orten är ju känd för att käka hund, som ni säkert kommer ihåg. Men denna kompis till Yongyut säger att hon aldrig skulle kunna käka hund, för hon älskar sina hundar.... Så det är nog som så att alla i Sakhon Nakhon käkar nog inte hund...

 

Igår kväll så satt vi i styvt 3 timmar efter matintaget på Nightbazar på Siam River, och jag lyckades sörpla i mig 3st friska Vodka/Coce... Det var kanongott, men nu imorse så hade jag faktiskt lite hangover som styrde morgonrytmen..... Gott när dom åker hem igen, så man inte frestas att dricka mer nu på ett tag....

 

Denne Graham, han jobbar ju som busschaufför i England, och så kommer han hit 2 ggr på året och stanna runt 1,5 månad varje gång... Han tycker att det känns hyggligt tråkigt att åka hem varje gång, och skulle gärna vilja stanna här i Thailand!! Han ville gärna försöka att få tag i nåt jobb, som han kan arbeta med som många andra gör härnere, alltså via sin dator....

 

Men tyvärr Graham, har aldrig i sitt liv jobbat eller ens lärt sig datorn, och dessutom aldrig jobbat på kontor, och har noll kontakter, så det blir ju jättesvårt för honom att kunna stanna här. Dessutom så är han ju endast 54 år, och har NOLL pension i detta läget i sitt liv..... Så han får nog kämpa på i 8-11 år fortsättningsvis, om han nu inte kan vinna på galoppen i England eller nåt lotteri.....

 

Ja det är jäkligt jobbigt för alla gubbsen som kommer hit ner, förälskar sig i livsstilen och flickan, och ser hur billigt det är att leva här. Det är ungefär som att släppa in en unge på ”Godislagret” hemma i Göteborg, men bara ge honom 10 öre att handla för..... Han blir läskad och bitter att allt det godiset slinker förbi hans näsa utan att bli uppätet av honom själv... Ungefär så känner nog sig alla falangerna, som varken har åldern inne, eller ekonomin till det att kunna stanna här i Thailand...

 

Jag förstår dom, Jag har ju exakt samma känsla som dom har. För mig känns det som om det var lördag varje dag i veckan när man bor härnere!!! Jag är så van alltsedan 16 års-åldern när man började jobba, att livet var fyllt av saker som man egentligen INTE ville göra. Men man var uppfostrad att man måste göra dom i alla fall oavsett vad man själv tyckte. Forts. nästa kapitel...

 

Handskak

ps. Är det nu någon som undrar på det översta fotot, JA det är Gin och Tonic..... Fin mat tarvar fin dreck...

 

Chaiyaphum MDLXXXIII, Thailand

6 september 2013

ATM-kurs: 4.838

 

 

Måste bara få lov att publicera detta foto, som jag tog på en toalett nere i Bangkok på GFS Globals kontor, fast i bottenvåningen. Bakgrunden för Er som inte vet om det är att på toalettfronten, så är läget i Thailand följande. Thailand har nu alltsedan de övergav gropen bak huset där de hugsatt och sket fram till för styvt 50 år sedan. Så har de ju haft dessa porslins/keramik-toaletter där man alltså skall stå med sina fötter på varsin sida av skithålet.

 

quote

Skulle uppskatta om ni gick in dagligen på denna min hemsida och klickade på högerkanten vid reklamen, då tjänar jag pengar och kan köpa alkohol till mina vänner här i Thailand.

Tack det uppskattas mycket , Era klickningar alltså!!

Unquote

 

Många människor med dåliga knän och äldre som alltid har dåliga knän finner detta vara extremt jobbigt och det är många av dom som har fallit av trötthet där de stått djupt nigsittande skitandes och pissandes... OK de skulle aldrig erkänna att det är ett korkat sätt att skita och pissa på, ty det finns trots allt fortfarande en grej som är ännu sämre i deras ögon, och det är sätten som falang skiter och pissar på, alltså sittande på en ställning av porslin.

 

Och DET är värdelöst, inte för att själva ide´n är värdelös, utan för att det är falang som kommit på ide´n, och det är falang som nyttjar idee´n.... Men trots massivt motstånd i början, så börjar falang-toalettstolar att vinna gehör även här i bakåt-strävarlandet Thailand. Och mer och mer hus som nu byggs efter mer västerländska mane´r, de har alla dessa toaletter.

 

Men fortfarande intill denna dag, nybyggen i Thailand, som thai själva gör i nymiljö av ”vanligt” folk, så bygger de fortfarande dessa värdelösa ståtoalettstolar, som ställer sådana enorma fysiska krav på Thailands invånare.... Så man kan säga att för många av Thailands invånare, så står vi vid ett vägskäl numera mellan gammal tradition stående skittoalettstol och falangs sittande-dito.....

 

Thai själva vet knappt in eller ut, och hur de skall agera. Så de gör det de vet bäst i denna värld, och det är att INTE fråga falang, de är uppfinningsrika, så när de kommer till ett ställe där det finns en falangtoalett, så ställer de sig stundtals upp på toalettringen och pissar och skiter.... Naturligtvis så blir skithuset så nergrisat, så inga andra människor än just thailändare kan gå in där när dom är klara, skit på golvet, skit på toalettringen o.s.v.

 

Thailand har nu börjat reagera på detta fenomen, och sätter upp skyltar för att förhindra de värsta grisarna att skitna ner....Om thai finner detta vara förnedrande... njaeeeee, bara löjligt,,, - ”up to me”!!!!!!!!

 

Jag är ju medlem i ett thaiforum som heter Thai-MC, och länken dit äro:

 

http://thai-mc.com/forum/index.php

 

Det är ett görkul ställe där folk som har någon slags anknytning till Thailand, eller gillar Thailand samlas, och utbyter erfarenheter. Klicka på länken, och gå dit och tryck Er fram, och läs.. Det är jättekul, gillar ni det, registrera Er, och skriv själva om ni vill......

 

Jag fann där dessa roliga kommentarer och påstående ditlagda av MrPutte (Patrik), läs och skratta:

 

- Varför kan inte kvinnor sätta på mascara med munnen stängd?

- Varför har brödrostar alltid en inställning som är så hög att den kunde rosta bröd

till en kolbit som ingen anständig människa nånsin skulle äta?

 

- Varför finns det en lampa i kylskåpet men inte i frysen?

- Varför är ordet "förkortat" ett så långt ord?

- Varför måste du klicka på "Start" för att stoppa 'Windows'?

 

- Varför pekar folk på sin handled när dom undrar vad klockan är?.. men pekar

inte på rumpan när de frågar var badrummet är?

- Varför lämnar din barnmorska eller gynekolog dig när du klär av dig? - om

de kommer att se det senare ändå?

- Varför står Långben upprätt medan Pluto är kvar på alla fyra?.. De är båda hundar?!

- Varför steriliserar de nålen för "dödliga injektioner?"

 

- Om majsolja är tillverkad av majs, vad är då babyolja gjord av?

- Varför är det så att när man blåser på en hunds ansiktet så blir han arg?.. men när

du tar honom på en biltur så sticker han ut huvudet genom fönstret?

 

- Varför få en rund pizza?.. om den ändå levereras i en fyrkantig låda?

- Varför betalar människor för att gå upp i höga byggnader, och sedan sätter in

pengar i en kikare för att titta på saker nere på marken?

- Brudar i bikini visar 90% av kroppen men vi män är så artiga att vi stirrar bara

på dom täckta delarna.

 

Jag tycker själv att den sista är den absolut bästa, tätt följd utav den nästsista... hahaha!!

 

Handskak

Chaiyaphum MDLXXXII, Thailand

5 september 2013

ATM-kurs: 4.824

 

 

Jag fick se inne på ett forum en video som jag gillade ganska mycket. Det handlar om när ett gäng amerikanare får ett paket ifrån Finland, och skall äta innehållet, varsegoda gänget:

 

http://youtu.be/m-wQhSuf6mM

 

Håll till godo, amrisarna kanske inte vill pröva en gång till.....

 

Skulle uppskatta om ni gick in dagligen på denna min hemsida och klickade på högerkanten vid reklamen, då tjänar jag pengar och kan köpa alkohol till mina vänner här i Thailand.

Tack det uppskattas mycket , Era klickningar alltså!!

 

Jag har haft besök av mackes ifrån Nong Ma i Khorat-provinsen. Han gillar ju att åka omkring på sin MC och titta sig omkring, och det var görroligt att han ville komma hit och hälsa på. Jag tog också chansen att han fick hjälpa mig med datorn lite grand. Bl.a. så hjälpte han mig att installera reklam på min hemsida, så kanske jag med lite flyt kanske kan få in några 100:lappar per år på den grejen.....

 

Dessutom så hjälpte han mig att installera något som heter Google Drive, vilket innebär att jag kan lagra precis allting där, och ha det som back up för allt mitt arbete, min musik och min hemsida. Jag slipper med detta Google Drive, att ha en hårddisk överhuvudtaget. Jag känner mig befriad att slippa använda min hårddisk, synd bara att jag hann köpa den förra året för onödiga 690 baht....

 

Vi samlades alltså igår till lunchen härhemma som jag snickrade ihop. Förutom bröd till maten som Dan hade hamrat ihop, kanongott bröd, och det passade bra till Jansson Festelse... Yongyut säger att hon misstänker att kanske det känns tråkigt för gästerna, för jag bjuder ju ALLTID på Janssons Frestelse. Ja du kanske har rätt sade jag till henne.

 

De första åren så bjöd jag ALLTID på Spagetti köttfärssås, och nu de sista 2 åren Janssons Frestelse. Jag sade till henne och gubbsen, att framgent så får det blir Hawaii Kyckling och vitt vin.... Alltså samma maträtt som jag alltid bjöd madammerna som jag fick hem dom till ”Rävlyan” i Pilegården, Askim, alltså mitt hem....En lurig maträtt enär den gör kvinnornas motståndskraft vek, och ur lag helt kändes det som då när man var yngre!!

 

Martin åkte hem precis nu, och han trodde att det bara skulle ta runt 1 timme hem, han hade fått ner restiden p.gr.a. att han hade funnit ytterligare en ny resväg hem tills sig och nu var avståndet reducerat ner till endast 765 km ifrån de modiga första 94 km......

 

Vi har nu dessutom bestämt oss för att starta och hjälpa i väldigt liten skala några thai-kvinnor att finna vettiga och bussiga falanggubbs som vill finna lycka i livet. Yongyuts syster Alaam, vill verkligen finna en man falang, för hon klarar bara inte längre av att se dessa thaimän strunta i sitt ansvar gentemot barn och fruar.. Hon ser ju Yongyut och mig, och det är klart, det skär i henne.

 

Det hjälper inte längre efter dessa 5 år, att jag alltid säger att det naturligtvis finns görbra thaimän, hon säger bara med förakt i rösten – ”Jasså, då kan väl du finna en bra thaiman till mig då, en man som vill ta ansvar och inse att man är 2st i ett äktenskap och i ett förhållande”.... Jag klarar ju inte av detta, men jag klarar kanske av att hitta en vettiger falangman som vill samma sak som alla oss andra....

 

Martin har också en svägerska, så vi skall starta upp lite långsamt, se om vi kan hjälpa dessa 2 kvinnor. Jag och Martin vill absolut inte göra som thailovelink och alla dessa datingsidor, alltså konkurrera med dom. Vi skall bara hjälpa till så gott det går i väldigt liten skala... Funkar detta bra, så all is well, funkar det inte, och vi inte hittar vettiga falangmän, så skitsamma. Men jag och Martin känner i alla fall för att hjälpa till.

 

Så ni läsare, känner ni till någon kompis, eller Er själva om ni gärna vill träffa VETTIGA thaikvinnor som inte är ute efter annat än ett fast förhållande där de kommer att ta hand om Er, och ni kommer att ta hand om dom, så hör gärna av Er, så lovar vi att vara mellanhänder....

 

Handskak

Chaiyaphum MDLXXXI, Thailand

4 september 2013

ATM.kurs 4.826

 

 

Jag har en kanonvideo, dock är den hyggligt lång, men grymt fängslande tycker jag. Här kan ju de tankar jag haft alltsedan barnsben, och man kunde tänka och förstå alltid så lite, ge mig helt rätt. Religionen är ett jävla hillvitte i sig, och vi människor är bara alltför glada för att sprida skiten. Så se videon och läs och lär, ge ingen pardon till präster, munkar och rabbiner och imamer och sådan skit, behandla dom som dom förtjänar att behandlas, som det skräp dom är:

 

http://youtu.be/2c5Xa5EOfuk

 

Ni får ge Era egna omdömen om ni nu orkar bry Er om nåt annat än mascaran i ansiktet eller jobbet som vi måste gå till varje dag...

 

I dag lördag 1 september 2013, så tittade jag ut av en händelse och där stod faktiskt brevbäraren med sin moppe och sina överfyllda brev och paket i sina väskor.... Han tittade på vår namnskylt och numret på muren, och sedan tittade han lika förundrat på sitt paket som han hade i handen. Jag gick ut till honom, han tittade upp och sade – ”Yongyut”?? Khap! Svarade jag blixtsnabbt, och fick kuvertet/paketet av honom.

 

In till huset och lämnade det till Yongan, och inuti, tro det eller ej, ligger hennes pass, och i passet, så sitter där så snyggt hennes visering in i Schengen. Vi lämnade alltså ansökan i tisdags, och idag lördag, på 4.e dagen, så är allting klart och t.om levererat här upp i Chaiyaphum... helt otroligt snabbt. Jag misstänker att mina regelbundna kontakter, och frågor till ambassaden, kanske hjälpte oss, plus naturligtvis att vi varit gifta i 4 år!!!

 

Imorse så ringde dom ifrån toalettstället (kliniken) som ju vi ,. en hel hög med gubbar har skramlat ihop till. Dom ville att jag och Yongyut skulle komma dit kl. 11.00, för då skulle vi bli officiellt avtackade inför en massa människor. OK tänkte jag, vi kan la åka dit, och träffa dom här 5-6 människorna och waia och skaka hand med dom.

 

Vi kommer dit då 2 timmar senare, för det var ju den framförhållningen som thai har i dessa lägen. Vi rullade in på Klinikens område, och det första jag får se är en otrolig mängd mopeder, och ett flertal bilar. Vad är nu detta tänkte jag.... Då hör vi röster som pratar mikrofon och applåder, och tjöt inifrån huset bredvid själva Kliniken.

 

 

Alla var samlade därinne utav klinikens personal, och därinne satt det nog runt 150 människor minst!!! Alla tittade, och man hörde ifrån massor av stolar, ordet som mumlades fram ”faaaalaaaaang”..... Vi fick komma längst fram, och strax så kom chefen för kliniken dit också, och där fick jag stå framför alla, och de hade pengarna som jag hade gett dom 2 veckor tidigare, och stack dom i min näve.

 

Jag fick nu ge dom en gång till, och så togs det foton ifrån både klinikens anställda som ifrån publiken, Denna publik var alltså med borgare och boende i byarna Cheelung, Godmaeng samt Nong Nasaeng!!! Jag tror att jag gav denna hög med sedlar 4 ggr till killen, och det togs foton och det applåderades, ocuh när detta var klart, så stod jag där med en mikrofon i näven....

 

Och så skulle jag tacka, och jag visste inte vad jag skulle säga, så jag började prata svenska i micken under mitt tal, för de fattar inte engelska ändå. Och under oerhörda skrattsalvor, och fina leenden ifrån alla människorna i publiken, så tog jag till brösttoner, och förklarade att jag först och främst hälsade till min mamma och pappa, och att jag sedan ville tacka de griniga jävla gubbsen på Thai-MC för deras grandiosa insats med ihopsamlandet av pengarna.

 

Jag tackade folket ifrån Hua Hin (Idealen), och så tacka jag folk hemifrån Sverige: Anders Olsson , Håkan Hällerö m.fl. som förbarmade sig och skänkte pengar. Folket i de 3 byarna kommer aldrig att glömma det vi gjort för dom, och vi lär heller inte låta dom glömma det, enär de sätter upp alla våra namn på väggarna på skithuset och toaletterna inne på denna klinik.

 

Jag kände för egen del en varm go känsla, och jag kände att det kändes gott att vi hade gjort något extra för folk som inte har samma resurser som vi ju oftast har. Så tack hela högen ifrån mig också.... Och var så säkra på att ni alla finns i deras Buddah-böner tack vare er generositet!! Och glöm aldrig Tam Dee Dai Dee.....

 

Handskak

Chaiyaphum MDLXXX, (1.580) Thailand

3 september 2013

ATM-kurs: 4.791

 

 

Har ni varit på bio i Thailand. OK jag vet vad flera av Er försvarare tänker säga, alltså att man finner detta överallt i världen. Javisst gör man det, men det är ju så oerhört enkelt fixat i t.ex. västvärlden, man hyschar ju bara vederbörande tjötstolle, eller stirrar ut dom, eller går till vaktmästare som kanske lyfter ut dom som sabbar filmen man vill se. Detta handlar alltså om störande element på biobesöket.. i Thailand!!

 

En kompis var med sin girlfriend på bio häromdagen, och de såg bägge fram emot att kolla på just denna filmen sade dom till mig. Det satt ett par i raden bakom, och höll låda hela tiden, och framför satt det 2st yngre flickor som höll på med sina jäkla löjliga telefoner, det ringde vid flera tillfällen, och dom svarade, istället för att stänga av telefonerna!!!

 

Kompisen blev skitirriterad förstås, och han bara kände hur dessa dumskallar förstörde filmen fullständigt. Han frågade mig hur jag skulle ha agerat.. Ja sade jag. Med tanke på hur farligt det är att överhuvudtaget öppna käften i visa lägen här i Thailand, så vet jag inte om jag har nåt bra svar mer än det vanliga, alltså hyschandet och gloandet på dom..... Men en direkt konfrontation sade jag, kanske inte är så bra,,

 

Vi satt runt bordet och York kom, och sedan kom William, killen som blir frånvarande ibland och som dom hittar på motorvägen lufsandes där utan en susning om var han är... Så med mig inräknad så var då intelligensian samlad vid ett och samma bord. De andra lyckades ju komma med flera finurliga saker. York – ”Tur att dom inte hade chipspåsar, och käkade i alla fall, det brukar göra mig tokig!!”

 

William, som trots sin ”frånvarohet” stundtals, är alltid gentlemannen, han förkunnade medan han smuttade på kaffet – ”I ask them to shut the fuck up, and it usually works”, vi andra råflabbade, för han berättar så himla roligt!!!! Mitt egna bidrag var när jag och Yongan som enda och sista gången gick till bio här i Chaiyaphum för drygt 2 år sedan. Det var en förfärlig upplevelse må jag säga!!!

 

Det var inte bara vi där, tyvärr så hade så gott som alla andra säten bokats av ett flertal skolklasser, och där var nog drygt 100st småungar i 13.års åldern och skulle kolla på filmen....jag insåg ju ganska snart att vi nog kanske inte skulle se denna film färdigt. Det började på direkten med att alla tydligen valde samma chips att käka, och att sitta där och gräva precis hela tiden i påsarna.

 

Stanken från den utomordentligt populära smaken av Dill spred sig i lokalen, lukten är ju begagnad så att säga, och den blir då totalt vedervärdig faktiskt..... När denna stank kom över oss, allt chattret ifrån 120 småungar där absolut ingen ens tittade på filmen.

 

Då bad jag Yongyut om anstånd, och vi lämnade eländet... Ingen brydde sig bland de anställda, de förstod nog inte ens att vi lämnade p.gr.a. att man inte kunde varken höra eller se filmen. Detta verkade vara ett naturligt uppförande, där ingen kan med att säga till, och lära folk hur dom skall uppföra sig!!

 

Förslagen började nu hagla, och gubbsen kunde inte riktigt hålla sig, här kom ett: – ”Jag var en gång på bio, en tjej ville inte sluta att ta telefonsamtalen som kom. Jag vände mig om med min telefon, och körde telefonens ljusögla rakt in i hennes ögon, och höll det där tills hon lämnade lokalen”..... Folk tyckte detta var en bra ide´förstås.

 

Till sist berättade York at hans fru ibland kunde göra honom som tokig när dom var på bio, och vi alla kände nog igen scenariot som han ”målade” upp, lyss på detta bara:

 

 

My wife drives me nuts too, as something is taking place in the movie she is asking me "whats going on?", "Why did they do that?" I seem to have only a few stock answers, those being:

 

1. I don't know, it hasn't happened yet.

2. I know as much as you, lets wait and see.

3. If you stop asking me whats going on and actually watch you will then know whats going on.

Jag skrattade gott åt den grejen….. och vi enades nog åt att det är inte mycket att göra åt om man vill behålla hälsan för egen del..... Så besviken eller inte, kanske bättre å stanna hemma och kolla på film än gå på bio, filmerna dom visar här är ändå rena rama skiten, gamla och utgångna, och detta p.gr.a. att dom är kopierade och antagligen gratis i inköp. Thailand köper aldrig in nytt .

 

Handskak

 

Chaiyaphum MDLXXIX, Thailand

2 september 2013

ATM-kurs; 4.815

 

 

De lever på undantag. Ungefär som den svenske mannen lever på undantag i Sverige i det kvinnovälde som finns där!!! Vissa myrsamhällen är helt osexuella faktiskt, dom klonar sig själva, och dessa kvinnor behöver inga män... Återigen , undrar om Fredrika Brehmerförbundet har myran som Avatar???

 

Myror och människor har en annan sak gemensamt med varandra, vilket ingen annan djurart har på detta jordklot..... Jo vi odlar ”andra” djurarter!!!! En annan sak, myror har 2st magar, första magen har maten till dom själva, och 2.a magen håller maten för andra myror i stacken... Man kan faktiskt se myror ”kyssa” varandra, men de matar varandra då med maten ifrån den ”andra” magen!!! Detta gör ju det möjligt för vissa myror att stanna och försvara stacken, medans andra är ute och skaffar fika, och mat till dom...

 

 

Vissa myror har faktiskt ”slavar”, visste ni det? De plockar helt enkelt myror ifrån andra arter, och gör om dom till rena rama slavarna. Detta kan gå till på 2 sätt faktiskt. Ett enkelt sätt är att en drottning kan lufsa över till en liknande art, gå in i stacken, döda drottningen och ta över hela produktionen. Hon använder arbetarna till att föda upp, och gödsla hennes egna ägg. Den ursprungliga befolkningen kommer snabbt och effektivt att dö ut, eftersom det inte finns kvar någon drottning att ersätta dom.

 

Det andra sättet är lite tuffare, man skickar arbetare ifrån en stack till en annan, just i syfte att sno äggen, ta hem äggen, och där föder man upp dessa nya myror som slavar och de får varken lön eller kärlek, hahaha!!! Myror finns på alla kontinenter, förutom Antarktis. Det verkar som om det är för kallt där för t.om myrorna..... En grej till; vissa myrarter kan faktiskt simma..... men de flesta flyter ju bra, så det funkar!!!

 

De flesta myror kan överleva runt 24 timmar under vatten!! Myror har inga lungor faktiskt, de andas genom små hål på deras kroppar. De är rent ut sagt fantastiska. En myra kan vara stendöd till synes, drunknad. Men kommer det bara lite luft igenom deras lufthål på kroppen, så återkommer dom mirakulöst till livet igen!”!

 

Vissa myror har inga ögon, de flesta av dom har extremt dålig syn, vissa myrarter har utvecklat en sådan extremt framgångsrik kommunikationsmekanik via sina antenner att dom helt enkelt inte behöver ha ögon. Det finns också ett antal myrarter som är helt blinda...

 

 

Vissa vinglösa myrarter kan, när dom faller av där dom sitter, eller går, utföra en kontrollerad glidflygning, och rikta in sig dit dom vill i stort sett, inom vissa gränser förstås... I regnskogen, så kan de flesta myrorna där faktiskt kontrollera fallet, så dom kan med flyg återvända i fallet till samma träd som dom föll ifrån. Detta för att undvika alla de faror som finns därnere på marken i regnskogen.

 

Myror sover faktiskt regelbundet, och är egentligen ganska lata till sin läggning.... Det har ju varit allmänt ”känt” att myrorna är extremt flitiga, och jobbar jämnt och ständigt. Men vetenskapen har kollat vissa myrsorter, och funnit att dessa s.k. flitiga arbetsmyror, har under ett dygn hela 253 sömnperioder på i snitt 1,1 minut per period, vilket gör det till 4,8 timmar per dygn som dom sover....

 

OK kanske taskigt att kalla dom lata om man jämför med oss människor!!! Mamma drottningen är ännu värre, hon rullar in i koma vid 92 tillfällen med ett snitt på 6 minuter vid varje tillfälle, så den lilla gumman sover sig igenom dygnet medelst hela 9,4 avskyvärt lata timmar....

 

 

Vissa myror är mer aktiva under dagen, andra under natten och vissa myror sover sig faktiskt igenom 4 månader per år. På många platser på vårt jordklot så äter vi människor myrorna, och vi människor äter ävenledes deras ägg. Häri Thailand plus de omkringliggande länderna, så anses ju detta vara en riktig delikatess faktiskt..

Till sist. Myrornas värste fiende är inte alls oss människor. Det är faktiskt andra myror.

 

Myror från olika kolonier, även inom samma art, behandlar varandra som stekheta fiender, och drar sig inte en sekund för att döda varandra. Det funkar oftast på detta obarmhärtiga sätt. En myra biter med sina käkar antingen benet eller antennen på den andra myran, och håller honom fast, medans polarna sliter den myran i stycken.

 

När dom sedan har dödat motståndet, så invaderar myrorna den andra stacken, och dödar det som skall dödas, käkar upp äggen, och/eller tar dom med sig till sin egna stack för att göra dom till slavar. När man berättar om det här så känns det nästan till 100% som ett mänskligt beteende.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum MDLXXVIII, Thailand

1 september 2013

ATM-kurs: 4.805

 

 

När vi ändå är inne på området insekter, så snälla låt mig fortsätta och avsluta det jag startade. Jag tänkte ge Er lite tänkvärt om myror. Kanske ni kände till det redan, kanske inte!! Men här kommer lite kunskap som jag har i alla fall i detta ämne, detta oerhört stora ämne. Som ni vet, insekterna var ju här före oss människor, och kommer säkert att finnas här, långt långt efter den sista människan har sopat bort sig själv ifrån jordens yta.....

 

Så vem som anpassat sig bäst, vem som är den mest konkurrenskraftiga livsformen är ju inte så himla svårt att räkna ut. Lägg därtill detta som jag funnit ut, så har vi ett resultat som inte ens den mest positiva människan kunnat räkna ut. Bland alla levande djur, så är det absolut först och främst myrorna, som är den absolut största framgångshistorien i hela djurriket, allting inräknat, så lyss då:

 

 

Den totala vikten på alla myror är ungefär detsamma som alla människor på jordklotet sammantaget, jag tror personligen t.om mer viktmässigt, så många till antalet är myrorna. För varje människa, så existerar det minst 1 miljon myror på planeten. I tropikerna där dom är ännu fler, där slår dom viktmässigt ryggradsdjuren med upp till 4 ggr..... Vackra siffror, och vi gnäller om lite myror,,, hualigen hur många e dom egentligen....?

 

Vissa myror kan klara att hålla uppe 100 ggr sin egna kroppsvikt utan att dödas. Den absolut största myrkoloni som man funnit på planeten Jorden sträckte sig 600 mil. Det handlar om den argentinska myran som normalt sett lever i små kolonier hemma i Argentina. Men här i Europa, så har den omstruktuerat sig själv, och gått i hop i superduper-kolonier. Med denna storlek, så är denna myra en ytterligt stor fara för skördarna och för boskapen.

 

Av alla insekter så har det visat sig att myran och dess drottning kan leva över 30 år!! Man fann detta i delstaten Idaho i USA. En myrsort har det absoluta snabbhets-rekordet i hela djurriket. Men nu pratar vi då inte om en löpningshastighet, utan en hastighet som myran visar upp i att stänga munnen om bytet. Hastigheten i deras käkar är 230 km/timmen, slå det om ni kan.....

 

 

Så myran kan slå, och vinna över precis allting det dom stöter på i insektsvärlden. Deras kraftiga käkar biter med en kraft som är runt 300 ggr deras egna kroppsvikt!! Visste ni att det finns minst 12.500st olika arter av myror på Jorden? Men det tillkommer hela tiden nya sorter som noteras. Och vetenskapen uppskattar det till att det borde finnas minst runt 22.000 st arter av myra på Jordklotet!!!

 

En myrart har det mest giftiga stinget av alla insekter i hela djurriket. Den heter ” The Maricopa harvester ant”, jag har inget svenskt namn på den, men den finns utspridd over hela världen. Dock så är det främst den amerikanska varianten som är såpass farlig sägs det.... 12 myrbett och de dödar en råtta. Myrans gift överstiger världens giftigaste orm flera gånger...

 

Visste ni att världens minsta myra den s.k. ”Carabara Atoma” kan leva i hjärnan på världens största myra ”Camponontus gigas”...... Myror kan flytta runt 50 ton of jord under 1 år, alltså ett samhälle av dom!! Så myror är Jordens viktigaste jordvändare mycket mycket mer viktig än vilken jordmask som helst....

 

 

I USA så spenderar amerikanarna runt 5 miljarder dollar på att hålla deras hemska myra den s.k. ”Eldmyran” (Fire-ant) i herrans tukt och förmaning... Om det hjälper vet inte! Men de måste försöka. Dessa 5 miljarder är alltså för sjukhusvård för de som blivit bitna, veterinärer för boskap som blivit bitna, och alla försök att ta livet av myrorna medelst gifter, och hela armeer av folk som i preventivt syfte jobbar med att bekriga myrorna…..

 

Kan tilläggas att myrorna klaras sig bra i sammanhanget. Människorna förlorar på alla fronter.... Visste ni dessutom detta då? Alla soldater, arbetare, och drottningen, är kvinnor!!!! Yes, hela jäkla samhället är kvinnor!!!! OK det finns män, men de är små, ser inte ens ut som myror, och deras enda jobb i livet är att gödsla en kommande prinsessa, och sedan dör dom lika stillsamt som dom föddes. Forts. nästa kapitel....

 

Handskak