Juni

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

 

 

Chaiyaphum DCCCXXIII, Thailand

 

Forts. från förra kapitlet... Dock så är jag lite tacksam i smyg att Dan ville åka och erbjöd sig att jag fick åka med. Yongyut är egentligen inte alls mogen att köra ute i trafiken. Ingen av alla dessa thai som de delar ut körkort till här i Thailand är mogna. De är livsfarliga helt enkelt om man jämför med falangländerna. Ändå händer det naturligtvis många olyckor hos oss i västvärlden.

 

Men det är bara att notera, hos oss dör 300 styvt om året, här i Thailand dör det 27.000!!!! OK säger någon men Thailand har 65 miljoner invånare medans Sverige ”bara” har 9 miljoner. Ja ta pro rata på dessa siffror, då skulle Sverige om de hade samma siffror som Thailand döda 3,735st per år, men vi är faktiskt ljusår ifrån sådana hemska siffror med våra 300st....

 

Så nog är körkortsutbildningen väldigt viktig nu för Thailand att ta tag i..... De utbildar, om man nu skall använda ett sådant ord här i Thailand, i stort sett vettvillingar som har utvecklat absolut ingenting ifråga om trafikkänsla. Så om Yongyut håller sig hemma denna gång ifrån Khon Kaen-resan, så mår jag mycket bättre.

 

Jag kommer istället att fortsätta att låta Yongyut köra bil genom att vi hyr bil ett par timmar då och då så hon får bli lite mer rutinerad. Hon kör egentligen inte sämre än någon annan i väst som jag stött på som är gröngöling, men hon behöver MYCKET mer utbildning i trafikvett och körvana framförallt!!!

 

På tal om skillnader i olika kulturer. Vi vet ju alla hur facket och sossarna har påverkat Sverige alltsedan tidigt 1900;tal. För det mesta till det bättre faktiskt tycker nog de flesta av oss. Men alla system har ju avarter och ett av dem är ju den instutition som numera är fullständigt överflödigt och närmast kan liknas vid en parasit-amöba, nämligen fackföreningarna.

 

Fick en skrift tillsänt till mig, som var menat som ett skämt, och varför inte egentligen, så mycket annat med facket är ju också som ett skämt, så varför inte detta då?? Läs och njut av följande händelse.... inga nämnd och ingen klämd som man ju säger:

 

*Fördelningspolitik à la Sverige*

10 glada personer går ut för att äta middag tillsammans. Notan blir 1000kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas i Sverige:

- De första fyra (de fattigaste) betalar ingenting

- Den 5:e betalar 10 kr

- Den 6:e betalar 30 kr

- Den 7:e 70 kr

- Den 8:e 120 kr

- Den 9:e 180 kr

- Den 10:e personen (den rikaste) betalar 590 kr

 

De 10 personerna äter middag på restaurangen varje dag och är nöjda med uppgörelsen om 1000 kr. En dag säger restaurangägaren: "Ni är trogna kunder så jag lämnar 200 kr rabatt på era middagar i fortsättningen".

 

En middag för 10 personer kostar nu endast 800 kr och det är nu det händer grejer. Man vill fortfarande betala middagen såsom skatter betalas. De första 4 påverkas inte. De får fortsätta äta gratis. Men hur ska de andra 6 göra?

Hur ska de dela upp rabatten på 200 kr så att alla får sin del? De inser att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Drar de bort beloppet från varje persons andel får den 5:e och 6:e personen betalt för att äta.

 

Restaurangägaren föreslår att i rättvisans namn är det bättre att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknar ut de belopp varje person skall betala. Resultatet blir att även den 5:e personen får äta gratis.

 

Den 6:e får betala 20 kr, den 7:e betalar 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalar 520 kr istället för tidigare 590 kr. Alla får ett lägre pris än tidigare och nu får 5 personer äta gratis.

 

Utanför restaurangen börjar de jämföra vad de sparat... Jag sparar bara en tia av rabattens 200 kr, börjar den 6:e personen. Han pekar på den 10:e och säger: Men han sparar 70 kr!

 

Precis, jag tjänar bara en tia och det är orättvist att han får sju gånger så mycket som jag, säger den 5:e personen. Det är sant! Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara får 20? De rika ska alltid ha det lite bättre, gormar den 7:e personen.

 

Vänta ett tag! Skriker de 4 första som äter gratis varje dag. Vi får ingenting. Det här systemet utnyttjar de fattiga! De 9 personerna skäller som hundar på den 10:e och kallar honom för allt möjligt och anklagar honom för att suga blodet ur de fattiga.

 

Nästa kväll kommer inte den 10:e personen till middagen. Skönt tycker de andra 9 och sätter sig ner för att äta. När notan sedan landar på bordet upptäcker de något väldigt märkligt:

Det fattas 520 Kr...

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXIV, Thailand

 

Idag när jag var ute och cyklade så tänkte jag på det att man ju flyttat runt 10 timmar hemifrån, usch så långt. Men så kom jag på en grej och skrattade gott åt det. Jo på stenåldern, så var ju 10 timmar bort runt 4-5 mil om man skyndade sig, alltså Göteborg-Bollebygd i runda svängar.

 

På 800:talet med häst och vagn, så kunde man nog ta sig Göteborg-Borås och runt 7-8 mil. På 1600:talet med bättre hästar och bättre vagnar, så kunde man nog komma styvt 20 mil på samma tid, alltså Göteborg- Helsingborg om man la manken till. På skiftet 1800-1900:talet med tåg så kunde man nog komma t.om 30 mil typ Göteborg-Örebro.

 

Sedan kom bilen och tågen utvecklades ytterligare och 10 timmar med bil representerade cirka 80 mil om man struntade i att pausa, alltså runt Göteborg-Sundsvall. Och till slut i våra dagar så sätter vi oss på ett flygplan och susar styvt 10 timmar och dimper ned i Bangkok i Thailand.

 

Och med dagens möjligheter till kommunikation så är inte avstånden på jorden längre mätbara i mil och tid utan endast i de möjligheter till kommunikation som vi erbjudes. Australien är inte längre, som det var på 1600-1700:talet, 3-4 månaders seglats på böljan blå, eller som det är idag med fartyg 1 styv månad. Utan det är bara ett telefonsamtal eller ett fax eller ett mail bort ifrån där vi bor överallt på jorden, fantastiskt va???

 

Vad jag vill ha sagt med detta?? Absolut ingenting, fan jag måste ju skriva nåt, eller hur??? Här kommer ytterligare tankar som far runt i huvudet när man hojjar runt här bland risfält och kossa muuh och en hemskans massa vattenbufflar.!! Varför är thaiarna så hysteriskt fästa vid sina: hönor och tuppar och kycklingar, och hundar och katter (lite grand).

 

Jag märker ju det på gatan här där vi bor. Det bor ju dessa äldre kvinnor här som vaktar husen för sina döttrar och falangsvärsöners räkning. Och samtidigt så passar de barnbarnen. Det är runt 4st av denna vara bara här på denna lilla gatstump med 12 hus!!! De alla lägger ut plastpåsar för hundarna. Ingen fan på denna gata äger ens en hund, och de hundjävlar som vågar sig in på gatan blir bortskrämda av undertecknad medelst stenkastning.

 

2 av dessa 4 har nu skaffat kycklingar och t.om en har skaffat en tuppfan som galer vareviga morgon. Och då skall man betänka att dessa tanter helt gratis bor på en ren och snygg gata med vettigt folk, och ändå så drar de hit sådant skräp som tuppar och kycklingar och hundeländen... Det är ju helsjukt ju!!! Jag tror att de struntar i hur det ser ut, och de känner sig antagligen trygga med att ha dessa husdjur som de alla haft i ”byn” sedan 1000:tals år tillbaka i historien.

 

Nu är i alla fall Cody och Joe installerade i syster Alaams hus, och de har bott där nu alltsedan 7 maj. De är 2st som skrivit på kontraktet, men de ville gärna ha chans att skaffa fram en 3.e som kunde vara med och dela då på dessa stackars 7.000 baht (SEK: 1.500:-), inga problem sade vi, bara ni sköter Er och sköter om huset.

 

Nu bor där förutom 3st falangkillar ävenledes 3 flickor samt tydligen en thai-kille också. Och i tillägg till detta så bor där en hundfan också, vilket vi icke gett dem tillåtelse att ha. Nu var det ju så satans dumt att när Alaam och hennes pojkvän var här förra helgen, så var de och kollade på huset och fick se hunden, och så fick se att de skitet runt 8st skitkorvar som låg kvar där inne runt huset.

 

Jag har i dagarna förberett och printat ut ett papper, en s.k. varning där jag meddelar dem att om de tänker ha fler människor boende i huset, så kommer också hyran att stiga i förhållande till det. Vidare så har vi inte gett tillstånd till hunden, och tänker heller inte göra det. Och till sist verkligen skriver att vi förväntar att de håller ordning och snyggt i huset och runt huset..... forts. nästa kapitel......

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXV, Thailand

 

Forts. från förra kapitlet....... Nu, sade jag och Yongyut i tisdags att vi INTE skall påminna om hyran. Den förfaller enligt kontraktet den siste i varje månad. Cody bad oss sista gången vi sågs, att få betala hyran den 3 juni istället för siste maj. Bara för att skolan så här första månaden alltid brukade vara sena med att betala ut lönen. Vi sade OK.

 

I skrivande stund fredag 3 juni klockan är nu 15.30, ingen har hört av sig om hyran och vi tänker alltså inte säga något förränn i morgon. Och då kommer de också att få varningen. Jag hoppas verkligen inte att detta återigen skall bli samma skit som med den där äckliga jäkla lesbianbruden som hyrde förra gången!!!

 

Yongyut har fått till det jättefint på baksidan och hängt upp dessa orkideer som jag ju bara älskar. Kolla foto ovan, jag kommer snarast i dagarna, kanske redan innan detta kapitel publiceras, att handla in även schyssta röda orkideer som jag verkligen älskar. De är dock ”dyra”, de kostar 50 baht per styck, medans alla de andra bara kostar 20 baht per styck.

 

Kan ni tänka Er orkideer som kostar 4,50/st och 12:-/st för de dyra.... hemma får man ju betala allt mellan 100:- - 300:-/st för dessa orkideer tror jag!!! Det är verkligen en fröjd att ha det blommigt och färggrannt i trädgården, hela kroppen blir liksom glader på något lagom sätt tycker jag!!!

 

Jag ringde i alla fall, trots allt Cody, lördagen 4 juni. Han var urtrevlig och bad så mycket om ursäkt, jag fick ge honom en liten uppsträckning. Annars är det ju risk att det brakar iväg med dessa hyresgäster, och de tror att de kan göra som de vill med allting.

 

Jag berättade de saker son jag nämnt tidigare t.ex. då att vi skrev kontrakt med 2st killar, det tillkom en 3:e, och det är helt OK, men jag VILL ha kopia på hans pass. Sedan så frågade jag honom om det bodde massa brudar där i huset också. Nä sa han, bara min fästemö.’

 

OK sade jag, inga problem alls, men om hon skall bo där Cody, så är det ditt ansvar att tala med henne och få henne att förstå att det är falangregler som gäller nu, och hon får inte förvandla huset och tomten till en svinstia!!! Men vad menar du säger han då. Ja nu var det så att ägaren till huset var och kollade förra helgen. Får se att det finns en hund i huset, vilket vi INTE kommit överens om, och sedan så får de se massa hundskit som ligger där, och ingen plockar upp det.

 

De gick in och tog upp totalt 8st hundskitar, och DET är inte meningen. Vi har pratat om det, och eftersom hunden verkar vara en riktigt fin hund och inte en sådan där jäkla gapstare som alla andra thaihundar är, så får han stanna, men det är då Er uppgift att verkligen ta hand om hunden och ta hand om trädgården. Cody hade inga problem alls med detta.

 

Och sedan sade jag slutligen till honom att det är OK naturligtvis att ni har Era flickvänner där, men förvandla nu fan inte detta till ett thaiinferno med en jäkla massa thai boendes där. Nä för sjutton säger han, OK plocka bort då den thaikillen som spenderar natten där. VI VILL INTE HA NÅGRA THAIKILLAR BOENDES DÄR, DÅ KOMMER VI ATT HÖJA HYRA PRORATA..... OK vi är överens sade Cody. Jag måste säga att jag gillar Cody och hur han uppför sig...

 

Usch va lurigt det är att komma igång igen och skriva i bloggen. Förut så var man liksom inne i nåt slags flyt med skrivandet och tapporterandet om vad som timar och sker varje dag. Nu känns det som om man missat en en hel massa som hänt här, vilket man säkert gjort också!!

 

Jag kör igång nu imorgon igen med ett fräscht nytt grymt kapitel och hoppas att det faller i god jord. Kommentars-funktionen är OK nu igen, jag hade tydligen stängt av den efter det att missforstret hade skrivit för 4.e gången och varit otrevlig!!!

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXVI, Thailand

 

Det sista som nu skett är att Reine H. Har backat ur våra phillipintankar. Jag kommer inte ihåg hur mycket jag berättat tidigare men låt oss ta det ifrån början igen. Jag har en kompis sedan många år, vi har för övrigt också arbetat ihop hemma iSverige. Han (L.G.) har gift sig och flyttat till Phillipino-landet förra året!!

 

Vi brukar prata med varandra via SKYPE, och jag har ofta undrat hur kan klarar sig därborta med sin inkomst?? Vi kom då in på att prata priser och också valutan nämnde han som en väldig plusfaktor. I thailändska baht sett så får jag 23.000 baht extra varje månad i inkomst om man bor och tar ut sina SEK i Phillipino-pesos!!! Och ni förstår redan nu köpkraften av 23.000 baht.... där en middag kostar 45 baht.....

 

Jag blev då så himla sugen så jag började att kolla priser och hur mycket det skulle kosta att leva där en månad. Jag fick priser av LG, och det visar sig att Phillipinerna numera är billigare att leva i än Thailand. Elen dock är mycket dyrare än i Thailand, men för resten så verkar det vara en bit billigare att bo där. Dessutom så verkar det som om immigration där inte alls ger en lika mycket gråa hår som här i det ökända Thailandet!!

 

Men om jag bara för jämförelsens skull utgår ifrån att det kostar lika samma i Thailand och Phillipinerna, så tjänar jag extra 23.000 baht varje månad. Och den summan gör ju att jag kan fortsätta att betala av vårt hus precis som vanligt i Chaiyaphum medans vi til äventyrs då skulle bo på Phillipinerna.

 

Detta skulle ge mig ett boendealternativ som skulle vara fantastiskt, jag skulle kunna komma ifrån naturen här, alltså enbart i stort sett risfält. Och få en liten variation i mitt liv. Resorna emellan här och där kostar orabatterat 7.500 baht per person, vilket är enkelt att spara ihop under 6 månaders tid, det är ju bara runt 2.500 baht i månaden.

 

Livskvaliteten kommer att höjas väsentligt tror jag och möjligheten att bo där 1-2 månader per år är ganska stora. Vi behöver inte spara och gneta och köpa in dyra möbler eller investera i ett boende. Dert finns färdigmöblerade hus där att hyra för runt 15.000 pesos (11.000 thaibaht). Och det verkar ju vara kanonbra!!! Glöm inte att vi hade ”extra 23.000 baht per månad....

 

Nu hade Reine deklarerat att han mer än gärna ville åka med oss dit, och jag sade Ok det låter görkul, när kommer du då?? Han meddelade då att han kommer i oktober, ojoj va kul tyckte vi. Nu talade jag med Reine igen efter 4 samtal och 2 veckor, där vi sdkojat och fantiserat om Phillipinerna, och han tyckte plötsligt att det var dyrt (!!!) att åka dit och ville nog inte åka!!! OK sa jag till honom, då tänker jag heller inte vänta tills oktober att åka, utan jag sticker nog ganska snart då. Kanske redan i juli nu!!!

 

LG är eld och lågor, och det skall bli skitkul, ojojoj va dieten kommer att ta stryk där. Gin och tonic i oerhörda mängder och mycket av onyttig mat!!! Yongyut ville nu att jag skulle åka ensam, vilket jag ju inte alls gillade, men hon menade på att hon hellre ville spara ”sina” pengar till att köpa en bil.

 

Och dessutom så menade hon på att jag kunde göra denna resa och umgås med min vän och samtidigt kolla om det finns kanske rent av möjlighet för henne att jobba, typ städa eller nåt liknande, under tiden vi är där då!!! Ok jag lovade att göra det. Men innerst inne...... Phillipinerna är ju lika fattigt som Thailand tror jag så där finns säkert inga jobb!! Man hör ju hela tiden om Phillipinos som arbetar runt om ute i världen p.gr.a. dåliga tider därhemma....

 

Jag ser fram i alla fall mycket mot detta, och skall verkligen ger det en chans, tänk att kunna förgylla sin tid man har på jorden, det är ju helt fantastiskt ju!!! Det är ju inte många som har möjlighet att hamna i den sitsen som jag är i och som kan förverkliga sina drömmar såpass relativt enkelt!!!

 

Handskak -Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXVII, Thailand

 

Nu till något annat. Huset här hemma, alltså syster yster (Alaam) hus är ju uthyrt till 1 amerikanare Cody samt 1 engelsman Joe samt ytterligare 1 Joe men han kommer ifrån New Zealand. Vi var där igår och plockade bort en hel grymt stor stock med bananer. Och sedan efter det så attackerade Yongyut stammen som hade burit upp bananstocken med en machete och fällde hela skiten.

 

De stod där med munnarna och undrade vad hon gjorde. De var ju lika okunniga om detta som jag var när jag kom hit första gången. Bananträdets stam dör ju när det har producerat en bananstock, dock så kommer det ju nya stammar i en rasande fart. Men man måste ta bort den grova stammen snabbt annars kväver ju den de nya stammarna som kommer.

 

Idag så gick jag lite mer på djupet med att kolla priserna från Bangkok till Clark, Phillipinerna. Jag kollade lite datum i Juli, och fann inga specialpriser föränn den 16 augusti, fasten oxå va länge det var då!!! Jag gjorde för skojs skulle en ”bokning”, och när jag kom till typ sidan 3, så stod det där om jag ville donera 140 baht på utresan och 140 baht på hemresan till WWF. Alltså för att stödja att göra luften ren. Alltså den luft som flygbolaget förstör.

 

Jag tänkte lite grand, Tänk om det är smart att säga ja här. Jag fyllde i JA på 280 baht. Och sedan dog eletriciteten, och datorn dog, och kom tillbaka efter ett par minuter igen. Jag loggade in igen på flygbolagets sida, och fick börja om från början igen med att leta efter promopriser (extrapriser), jag kom SNABBT fram till den 9 juli och även min hemresa 16 juli funkade bra, för där stod det klart och tydligt promopriser till mitt förfogande.

 

Så nu inbillade jag mig att de stöttar de som donerar pengar och ger dem lite första tjing på extra-priser. Skillnaden mellan extrapris och normalpriset är; 9.913 baht och 5.316 baht, alltså en skillnad på 4.597 baht, vilket är runt SEK: 900:-. Det är alltid kul att se alla dessa speceripriser som flygbolagen kör med.

 

Det påminner mig mycket om det som vi själva hade i shippingvärlden förr i tiden , och gubevars ävenledes nu för tiden, med alla möjliga olika avgifter hit och dit, allt för att sno kunderna på pengar. Se här hur detta flygbolag har spaltat upp sina priser för denna resa:

 

Travel insurance 172.83 baht

WEB adminfee 160.00 baht

WWF donate 280.66 baht

Seat-reservation 2x150.- 300.00 baht

BKK-Clark 1.399.00 baht

Clark- BKK 1.399.00 baht

Taxes and fees 1.605,20 baht

 

Typiskt nog så hade jag inga pengar hemma i Sverige på kontot som är kopplat till mitt VISA-kort, utan de finns ju här i Thailandet. Så jag kunde sjuttan inte hoppa på extra-priserna. Jag får hoppas att de finns kvar senare i juni när det börjar drälla in pengar så jag kan betala med VISA.

 

Nu över till något annat. Ja jag vet!! Det börjar bli tjötigt, men ibland undrar jag över livet, och över hur man är funtad. Jag är en typ av sockertorsk, inget snack om den saken. Jag har alltid älskat socker. Jag slutade ju helt abrupt med socker i mitten av mars nån gång, och det gick bra tycker jag långa stunder i mars och april.

 

Sedan i maj så började jag sakta glida tillbaka och ”unna mig” lite sött här och där. Yoghurt började komma in i mitt liv, 1 tesked socker i kaffet dök också upp. Och sedan så har jag druckit lite onyttiga sockergroggar då och då.

 

Jag har bara sedan sista veckan käkat pannkakor ihop med barnen och jag har käkat hemmagjord pizza också ihop med barnen. Flera gånger under maj och juni, så har jag dagligen käkat 1 paket yoghurt om dagen, alltså 4st. 1 yoghurt om dagen är nästan snudd på för mycket om jag skall sköta min diet OK. Forts. nästa kapitel....

 

Handskak – Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXVIII, Thailand

 

Och nu kommer min stora hemlighet. Igår så käkade jag upp 8st yoghurts, och det var bara så himla gött!! Jag fick faktiskt dåligt samvete, så nu har jag bett Yongyut att ge fan i att köpa hem någon mer Yoghurt, det måste bli slut på det!! Så idag tisdag, så har jag ”bara” drucket en gin och tonic ihop med Dan, det är allt i sockerväg som jag fått i mig idag.

 

Och så idag under min cykeltur, så flög fan i mej och jag stannade vid sjukhuset och bad att få låna vågen, ty den har ju stått fullständigt still nu i 1,5 månader, och det är jäkligt frustrerande. Jag klev upp och bara gapade på våghelvetet.... den visade 90,8 kilo. Jag har alltså gått ner 2,2 kilo under de sista 10 dagarna.

 

Jag fattar ingenting alls hur detta funkar egentligen. Men jag är i alla fall glad att jag aldrig stannat upp och slutat med min motion, utan jag håller på ännu. Det har gått 3 år och de dagar som jag missat en cykeltur är väldigt få. Jag cyklar dagligen runt minst 2 timmar och det är då som sagt var runt 2,8 – 3,5 mil.

 

Kanske att det är det som har räddat mig och också sett till att jag faktiskt förlorar vikt fortfarande. Ja livet är underligt ibland, och man kan inte alltid fatta det. Men om jag kan misssköta mig och ändå fortsätta att tappa vikt, så är denna diet kanon ju!!!

 

Nu den 18 juni ( till lördag) så fyller Yongyut år, och vi har bjudit in Lasse och Bhoo, Tony och see, Kevin och Suree samt Dan och Amphorn till groggar, förätt middag samt efterrätt och mera groggar. Jag har handlat in Gin och jag har handlat in Brandy som jag skall ta till Irish Coffee, det funkar faktiskt med Brandy, jag drack det hemma sist hos Lars och Bhoo, jättegott!!!Så med ungar, så blir vi 15 st som skall uppvakta henne. Hon ville ju inte att jag skulle säga att hon fyllde år, men jag har nog sagt det ändå.

 

De är ju inte speciellt noga härnere med sådant, och de firar faktiskt inte alls födelsedagar här i Isaan. OK i de familjer där det finns en falang, så gör de det, men inte annars. De vet inte ens i många fall vilket är de är födda har det visat sig. Se bara på Yongyuts farsa. Han själv säger att han är 72 år och Yongyut säger att han är 68 eller 69. Hon har inte exakt kläm på det, säger hon!!

 

Den 22 juni bär det av upp till Khon Kaen och immigration där och köpa min RE ENTRY PERMIT som ju kostar 1.000 baht!! Jag måste ha den så jag inte får mitt uppehålltillstånd cancellerat här i Thailand när jag åker ur landet. Det är därför man måste köpa dessa Permit på Immigration.

 

Nu har Dan och Amphorn fått klar sin baksida också. Ni kommer väl ihåg att det oxå tog fart när vi satte igång med att fixa vår baksida. Yongyut ville ju ha tak plus ställning över sitt grönsaksland och elkontakter o.s.v. Det brukar alltid bli så att Dan och Amphorn brukar haka på och göra samma sak, men försöka att göra det lite bättre bara.

 

Så denna gång kostade kalaset 25.000 baht plus kostnad för skåp och dylikt, jag tror att de lagt nästan 35.000 baht på allting medans vi kom undan med 6.300 baht!! Vi har ju lite tur för vårt hus är nog lite mer välplanerat tror jag man kan säga!!! Och det behövs inte dom där kanondyra investeringarna. Det är skönt tycker jag!!

 

Jag har fått allt det som jag ville ha tack vare att Yongyut tjötade på mig. Så där hänger nu en hel massa orkideer så vackert i alla de färger, och Yongans grönsaksland har blivit också vad jag ville, nämligen lite ordning och reda och inte bara som van ligt en miljon massa olika örter kryddor och växter som växer hej vilt där. Jag gillar inte den stilen i ett grönsaksland.

 

Dan har gett mig lite tips om hur jag kan komma igång och starta upp med att lära ungarna att läsa och skriva engelska. Det är ju en frapperande löjeväckande sak som sker i skolorna här i Thailand. De har lärare (inhemska) som i stort sett uinte kan prata engelska alls. Dessa lärare sätter skolan på att lära ut engelska till ungarna. Följden blir då att de hanterar böcker som är på engelska språket till 100%, inte ett ord thai är i böckerna. Forts. nästa kapitel...

 

Handskak -Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXIX, Thailand

 

Forts, från förra kapitlet... De skickar hem ungarna med ”gaan-baan”, alltså hemläxa och ingen kan ens läsa i boken. Så jag frågar Soda och Namkaeng vad är läxan. Ja säger de då kanske, man skall dra ett streck mellan det skrivna ordet ”åtta” och dra strecket till siffran ”8” somk står en bit bort i boken.

 

Det är otroligt löjligt, och ungarna lär sig inte ett skit faktiskt, inte ett skit. För varken Soda eller Namkaeng kan ”läsa” ordet ”åtta”, så de vet ju inte hur de skall dra strecket. Så då ber de mig att hjälpa dem att visa hur de skall dra detta streck. Jag frågar sedan ofta Soda om läraren brukar kolla om de gjort läxan. Nä säger han, de kollar aldrig!!!

 

Så jag är 100% övertygad om att de thailändska lärarna enbart sitter av tiden i skolan, och skiter i att lära ut engelskan ordentligt. Viljan att lära sig språk ligger väl runt NOLL skulle jag tro. Och hur man kan mäta det, jo kolla bara på TV;n, de dubbar precis allting, och visar NOLL ifrån andra länder. Enbart vulkanutbrott och tsunamis är något som de tycker är kul att visa på TV;n här, resten är fullständigt ointressant verkar det som.

 

Har suttit nu i 2 dagar och försökt att tänka till, så jag kan köpa den där förbaskade flygbiljetten Bangkok-Clark-Bangkok. Jag har ju inga pengar på VISA-KORTET som är kopplat till mkin svenska bank. Då kom jag på den ”glänsande” idee´n att prata med Dan och nyttja hans kort, så kan ju jag ge honom kontanter. Jag har ju besparingar härnere i Thailand ju.

 

Han tyckte att det var OK, så jag stövlade övertill honom efter 2 timmar cirka, och då kom vi snabbt på att det ju inte funkar alls. I reglerna så står det att flygbolaget vill se det kort som används för att betala resan. Och då visa upp ett kort som står i Dan Davids namn och biljetten i mitt namn, det funkar inte på dessa konstiga breddgrader faktiskt!!

 

DÅ säger Dan till mig, men för sjuttan använd bara ditt ATM-kort som är kopplat till ditt konto här i Thailand, bara du har pengar på kontot så skall de fungera. Ja sjuttan, varför hade jag inte tänkt på det för??? Hem igen, in framför datorn och knappade återigen in hela satans flygbokningen till Clark, och skriv in till sist kortdetaljerna för mitt ATM-kort. Vad händer tror ni??? Jo då!! Allting bara slog bakut och bokningen nekades. De kunde inte acceptera en betalning med denna typ av kort!!!

 

Va bra, tack för maten. Så nu MÅSTE jag bara vänta tills den 20 juni innan jag kan betala resan, jag får sannerligen hoppas att dessa promopriser finns kvar då, för skillnaden som ni kommer ihåg var ju nästan halva flygpriset. Fullt pris runt 9.900 baht och mitt rabatterade pris var 5.700 baht totalt inklusive rubb och stubb!!!

 

Jösses, jag vann 1st 5:a på V65 plus dagens dubbel i måndags kväll, vilket då blev 630:- på satsade 92:-, så det kändes gött. Pengar inför lördagens V75:a är ju inte helt fel.... men oj va svårt det ändå är att vinna på travet. Man tycker när man lämnar in raden, att det känns som om något stort är på gång, och så känns det vareviga gång. Men oftast slutar det med ett magplask av Ulrika Knape!!

 

Nu börjar det, ja jag säger då det... Nu börjar det!! Vadå??? Jo alla dessa olycks-korpar som alla samhällen i världen är fyllda med. Olyckskorpar som består av människor som oftast inte vågar ett skit själva. Nu handlar det om att jag skall åka ensam till Phillipinolandet. Och Yongyuts polare en efter en talar om för henne att den och den falangen gjorde det och det. Och alltid så slutar det med katastrof, alltså att falangen försvinner och kommer aldrig åter.

 

Som tur är så har jag och Yongyut pratat ganska mycket med varandra, och ävenledes låtit barnen lyssna och lära. Och jag har förklarat för Yongyut när hon varit bitter emot sina egna landsmän (männen alltså), jag har förklarat för henne att det finns både bra och dåliga människor i ALLA länder på detta jordklot, det finns mängder av bra thaimän i Thailand, och mängder av falanger i Falangland. Forts. nästa kapitel....

 

Handskak –Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXX (830), Thailand

 

Forts. från förra kapitlet... Hon vet och hon förstår detta. Hon kommer in till mig och berättar nu under de sista dagarna än den ena och en den andra skräckhistorien om hur falangen försvann för gott. Nu sist så var det en finländare som åkte hem till Finland efter 6 år i Isaan. Han hade hus och han hade 2st barn med sin thaifru.

 

Han ringde vid hemkomsten till Finland upp frun i Thailand, och förklarade att det var bäst att hon glömde honom, och intala sig att hon aldrig känt honom och lade sedan på luren.... Ja sådana människor finns det överallt, och det verkar som om väldigt många av dessa drägg bland falangerna dras hit ner. Och lägg då ihop detta med alla de lokala drägg som finns i Thailand, och det är en oerhörd mängd skall jag säga.

 

Kvinnorna är oerhört utsatta, och att vi män kritiserar dom för både det ena och det andra är på gränsen till löjeväckande tycker jag själv. Har man blivit blåst, bränd, misshandlad, våldtagen och gjorts gravid, och mannen sedan skrattande talar om att han inte tänker betala ett skit. Och han har hela ”sin” familj bakom sig med detta. Ja då känns det verkligen kul att vara kvinna i Thailand.

 

Att många kvinnor (en bråkdel av alla) söker sig till olika ”karriärer” för att tjäna ihop sitt levebröd. Det tycker inte jag i alla fall är ett dugg konstigt. Bra gjort av dem. De åtminstone, till skillnad emot deras jäkla svin till karlar sätter i alla fall sin avkomma i första hand. Bra gjort!! De kommer sedan ”söderut”, och hamnar i händerna på oss falanger som skrattande intar barer och olika inrättningar för att få oss ett nummer eller bli tillfredställda på andra sätt.

 

Vi talar sedan nedsättande om dessa kvinnor. Bl.a. så hör man ju dagligen bland dessa falanger historier som att;

 

”Jo thaikvinnor gillar att pippa eftersom de struntar i hur och vilka hål som används, de har icke samma känsloliv som vanligt folk, och antagligen ligger detta i deras religion, de kan därför hoppa från en säng till en annan med ett leende och bryr sig icke alls”.

 

Det är rent otroligt hur sneda vi människor överlag är, vi tar inte reda påå ett skit innan vi dömer utan bara brötar på i livets alla skeden. Detta gäller både män och kvinnor antaglutgen i alla kulturer ochländer. Men nu pratar vi om oss falanger, och med vår satans kristna religion, så är vi väl snudd, nej fel icke snudd, vi är helt definitivt rejält sämst på detta och vi är tillåtna att döma folk hej vilt.

 

Kasta sten i glashus kommer väl man att tänka på i m,ånga fall. Många falangkvinnor kommer ned till Thailand, strosar med sin man i ett grymt fast grepp i handen utefter ”horgatan” som man ju kallar den. Kvinnan har med sig kameran och numera även videokameran. Och det filmas och fotograferas hej vilt.

 

Sedan så tar man hem detta material och visar upp det på lördagsmiddagen med grannarna/vännerna och man berättar stolt hur man vågat sig in på horgatan och filmat. Och det är många suckar och aj och Oh,s där bland kvinnorna. Och de talar fördömande om sina medsytrar i Thailand. Kvällen avslutas i lyckligt sällskap med ett avslutande glas vin till damerna och en avslagen grogg till herrarna.

 

Nere i Thailand så är klockan redan 5 timmar mera och nu så närmar sig klockan 04.00 och den thailändska kvinnan kommer slutligen hem till sin egna säng och lägger sig under filten och hennes tankar strax innan hon somnar handlar ofelbart om hennes kvarlämnade 2 barn uppe i byn och hon tänker på sin mor, far och gammelmolrmor, och hon saknar dom nåt oerhört. Några tårar trillar ned på kudden innan hon stilla somnar in.

 

Hemma i Sverige så lyser fridens lampa hemma i hallen, medans herrskapet sover sin skönhetssömn som det heter,. Kvällen var lyckad och det mesta kunde inte vara bättre. Mannen dock, han tänker på sina erövringar hemma i Sverige och undrar i sitt absoluta innersta inre, han vågar ju inte prata om detta med sin fru, aldrig att han, den könlöse skulle våga prata med rödstrumpan om detta... Forts. nästa kapitel....

 

Handskak – Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXI, Thailand

 

Forts. från förra kapitlet.... Vadå?? Jo han tycker där i sina tankar att skillnaden emellan det som de alla spydde galla om, över middagen med vännerna, angående bartöserna i Thailand, det är ju ingen skillnad alls från vad de själva upplevt med svenska kvinnor hemma i Sverige.

 

Falangtanterna skall ju alltid värmas upp med uppvaktning i form av allsköns saker innan man får ”komma till”. Det skall vara middagar, det skall vara långa samtal, det skall vara smycken, och det skall vara hus, och sedan giftemål med efterföljande uppdelning av mannens inkomster vid den ofelbara skilsmässan.

 

Så tänker han. VAD FAN ÄR SKILLNADEN. Egentligen är ju thaikvinnan bara en bra mycket mer ärligare version av falangkvinnan. En gladare version och faktiskt en mycket trevligare version.... Men han kan nog inte tänka sig att säga nåt till någon annan, nä, då blir han ju köns-stympad en gång till ju!!!

 

Ojsan nu flöt vi grymt långt ifrån vad det handlade om ifrån början. Men sjuttan va gött det är att kunna säga vad man tycker här på bloggen, man menar varenda ord man säger, och man behöver inte vara orolig för att hela kompaniet av rödstrumpor skall gå i attackställning, så som de gör hemma i falangländerna. Tänk ändå vad starkt ”sex” är egentligen!!

 

Utan sexualdriften och fortplantningsvansinnet, så hade det nog varit fullständigt helkört emellan män och kvinnor tror jag!!! Kvinnor lockar med sex, och män vill ha sex över allt annat. Det är bara så och har alltid varit så, och kommer alltid att vara så. Kvinnor ser långa ändlösa samtal, vi ser sex. Kvinnor ser smycken, och vi ser sex, kvinnor ser ett hem med 6 barn och vi män ser sex.

 

Vi förnekar detta intill dödagar, så att kvinnorna nästan tror oss. Men de vet innerst inne våra kvinnor hur vi män är funtade, eller hur???? Gå nu inte Era mesar och avslöja det jag skriver till Era kvinnor, ni tjänar inga pluspoäng på det alls, ni gräver bara Er egna grav ännu djupare än vad den är nu i dagsläget!!

 

Jo just det vi kom ifrån ämnet lite grand. Yongyut blir nästan dagligen uppskrämd av sina väninnor som har massor av dåliga erfarenheter med sina falangmän, eller har ”hört” ifrån annat håll hur dåligt det kan gå!!! Jag tror dock att Yongyut är starkare än så, så det skall bli bra med det hela..... jag åker och rekar läget därborta och ser om jag kan hitta ett vettigt boende där under typ 1 månad per år....

 

Nu stundar snart valet här i Thailand igen. Och som vanligt så är det ett väldigt kattrakande här mellan de som styr för tillfället (Abhisit) och de rödas företrädare. Här är det lite svårt att sätta ett namn inom parentes, men vi alla vet ju att det är den förhatlige Thaksin som styr den mobben/gängen.

 

När man är ute och cyklar så ser man en sådan mängd porträtt i jätteformat utefter vägarna av de olika kandidaterna. Thaksin har ju lovat att respektera valresultatet, men det kommer han aldrig att göra. Han styr och med alla sina miljarder i bakfickan så delar han ut dusörer till hans anhängare som får order om att göra än det ena och än det andra!!

 

De håller på för fullt med att sabotera detta valet så gott det går. De rider ju på att de sprider ut att regeringen försakar alla sina fattiga i landet, alltså hela landsorts-befolkningen. Och hur svårt är det att styra och manövrera bönderna egentligen? De människorna ifrågasätter ju aldrig någonting. Det är ju precis som oppositionen här hemma i Sverige när de lovar runt. De behöver ju inte stå till svars för något.

 

Så de röda har antagligen ett ganska bra stöd häruppe i Isaan där jag bor och i flera landsändar där de inte har det för fett!! Att de sedan håller på med fusk och fegspel är mig en gåta egentligen. Jag ser ju alla dessa affischer utav Abhisit, där de skickar ut ungdomar och partianslutna på vägarna, och så skär de sönder affischerna och speciellt ansiktet på Abhisit.

 

Det ser tyvärr ganska tråkigt ut för Thailand när man ser den stilen tycker jag i alla fall. Men men men, det är inget som varken jag eller övriga falanger skall bry oss om. Vi är utlänningar och fullständigt rättslösa, och det är som det skall vara, vi är ju inga medborgare här.

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXII, Thailand

 

Idag så dök svärmor upp, precis som vanligt helt oannonserat, men det är OK. Jag försökte dock att säga till Yongyut att det är bra om hon ringer först, tänk om vi inte är hemma då??..... Skall hon sitta på farstukvisten i timmatal då eller. Men Yongyut såg nog inte riktigt problemet här. Hon menade på att svärmoderns telefon var ur lag, så allt OK då!!

 

Men hon är faktiskt skittrevlig tycker jag. Det var lite jobbigt när hon bodde hela tiden med oss i det andra huset, men nu sedan vi splittrades upp och vi flyttade in i vårt egna hem utan henne, så ser jag henne med helt andra ögon. Och hon är faktiskt skitbra och gör så gott hon kan. Men det är fortfarande vissa saker med henne som jag inte riktigt fattar och förstår!!

 

Ta t.ex. det här med att sova. Hon kom till oss kl. 08.30 imorse, rullar in i huset, går upp till Namkaengs säng och lägger sig att sova i nästan 4 timmar, tills maten är klar för henne. Hon är en riktig jävel på att sova, och det är väl förresten thai överhuvud-taget, de kan fasenimej sova dygnet runt om det vore aktuellt.

 

Men hon är trevlig som satan tycker jag. Jag drog återigen upp det där ämnet med födelsedagar, Yongyut fyller ju år nu till lördag. Så jag frågade henne om hur gammal hennes man var, alltså Yongyuts pappa. Jag har ju haft detta uppe innan i bloggen. Gubben säger till mig förra året 72..... Yongyut sade 68...... jag frågade Alfa, och hon sade 69 eller 71!!! De har alltså varit gifta i snart 50 år!!!!

 

Nu bestämde sig i alla fall Yongyut för att han är 70 år, 2 år äldre än Alfa. Så ni som tjötar emot och inte håller med om det här med att fira födelsedagar och veta hur gamla de är, lägg ner det. De firar icke naturligt födelsedagsfirande här i Thailand. Denna sedvänja kör de med när det finns falang i huset. DÅ, brukar tårtan komma fram och så skall falangen bjuda på middag.Men sinsemellan, så firar de icke födelsedagar....

 

Jag måste också säga att Alfa numera är en jäkel på att försöka att göra saker som de vet att jag uppskattar,och det uppmuntrar ju mig då att skärpa till mig och vara trevlig tillbaka. Alfa numera hälsar ALLTID både när hon kommer och när hon går, och det är ett grymt steg hon tagit där, och hon gör det med ett leende dessutom!!

 

Jag bjöd henne att äta ostmacka med mig idag plus slafsa lite svensk pannkaka, och hon säger då medans hon äter, - ”Very good”!! Alltså på engelska. Detta uppskattar jag mycket, och så brukar hon numera tacka. Allt detta fanns ju bara inte hos dem när jag kom hit, utan de gör det för att vara bussiga emot mig, och det gör mig lite rörd.

 

Så idag när Yongyut frågade mig om Alaam och hennes pojkvän Pots kunde få låna 20.000 baht på 2 månader och betala 10.000 varje månad, så kunde jag inte mer än säga OK, Vi har ju ändå de pengarna på banken, så det skall väl vara OK. Dessutom så hjälper ju Pots mig att införtulla min servis nu när den kommer på lördag till Bangkoks hamn. Tänk va kul att få den hit till Thailand. Det är den sista saken som jag hade kvar i Sverige efter mitt långa liv där. Så nu finns inget mer.

 

Idag så skall Yongyut upp till Nong Bua Daeng, och samtala mera med den familj som vill handla en liten liten bit av Yongyuts mark däruppe. Hon köpte ju som 14;åring, och fick avbetala i en hel massa år, 10 år tror jag det var, denna mark. Och därute, nästan som i vildmarken, ja det är faktiskt vildmark, så är ju inte värdet lika mycket som det skulle ha varit runt här i Chaiyaphum.

 

Hennes mark, skulle då säkerligen ha varit värd upp emot 7-8 miljoner baht. Nu köpte hon all sin mark för 240.000 baht, och det handlar om säkerligen runt/cirka 10-15 km2 mark. Familjen som handlar marken vill ha just bara ha en liten bit som omringar ett område där de vill bygga en infartsväg till området.

 

Alltnog, De hade pratat om 80.000 baht som ersättning och köpeshilling för detta. Idag/imorse så ringde de och ville träffa Yongyut, och de meddelade att de ville betala 78.000 baht, alltså pruta ner det 2.000 baht. Går Yongyut med på detta bums redan i telefonen, så är det det största beviset på att hon är en mespotta, och då kommer de aldrig att sluta att pruta. Forts. nästa kapitel....

 

Handskak – Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXIII, Thailand

 

Forts. från förra kapitlet... Jag sade till henne att INTE avgöra något pris via telefon, ALDRIG. Endast godkänna det lagda budet på 80.000 baht, absolut inget annat!!! Yongyut talade om för dem att hon kommer upp idag kl. 11.00 och förväntar sig då att de kommer överens, annars är det ingen ide´ att hon åker alla dessa mil och spenderar en natt däruppe till ingen större nytta!!!!

 

Yongyut är ju jätteglad nu att hon har möjlighet att kunna vara med och hjälpa till med ekonomin i ”sin” familj, alltså ”vår” familj, och dessa pengar hon får för marken skall gå in på hennes bankkonto och användas till att köpa bil. Men det är skitskoj att se hur stolt hon är över att hon bidrager, och det värmer även hos mig, nog har man haft tur där över att ha träffat denna kanon-kvinna!!!

 

Heaven is Where:

The Police are British,

The Chefs are Italian,

The Mechanics are German,

The Lovers are French and

It's all organized by the Swiss.

 

Hell is Where:

The Police are German,

The Chefs are British,

The Mechanics are French,

The Lovers are Swiss and

It's all organized by the Italians.

 

Idag fredag, så kom Yongyut hem, redan på bussen hem, så ringde hon och hon riktigt strålade av stolthet. Hon hade gjorde klart ”köpet”, och pengarna lovade de skulle finnas på hennes bankkonto på måndagen. Hon berättade att hon hade varit snäll men ganska tuff!!! Han hade låtsas skita i hela grejen med försäljningen. För hon har ju falang, och är INTE i något direkt behov av de ”lusiga” 80.000 bahten.

 

Hon var övertygad om att köparna blev väldigt medgörliga över detta med falang. Och insåg nog att det inte var någon ide´att köra den vanliga ”pipsvängen” som de kör här med avtal och priser. Det är ju ett evigt kattrakande som aldrig har en ände om man inte helt enkelt slutar att spela med.

 

Jag sade dock till Yongyut nu när hon kom hem och var själaglad. Lugn och fin nu Yongan!!! Vänta tills du har pengarna på ditt bankkonto, DÅ kan du fira, men inte innan, allting kan gå åt helvete som du vet...

 

Idag fick jag ett underbart uppslag utav polaren magikern Reine Hast. Jag berättade för honom att jag tänkte göra Irish Coffe på Brandy!!! Men sa han, varför inte köra vår gamla going från sent 60:tal??? Du vet Lumumba??? Det är ju Brandy, choklad-dricka och is.

 

Ja sjuttan Reine sade jag, secken go ide´, den grejen skall vi ha. Jag, Lars den andra svensken och engelsmannen Tony, vet ju vad Lumumba är, aj fan Tony, engels-mannen är ju ganska ung (40 år), han kanske inte har en susning om detta?? Kevin och Dan, de 2 amerikanarna har absolut inte en aning om vad Lumumba är, men det är så gott, så det skiter jag i.

 

Så istället för Irish, så blir det Lumumba till startdricka... jag lägger dessutom på toppen dit vispgrädde och riven mjölkchoklad, det kommer att göra hela drinken kanongo och eomotståndlig för killarna. Tjejerna kommer ju att dricka SPY GOLD, så de kommer icke att dricka samma som killarna.

 

Handskak -Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXIV, Thailand

 

Idag, så rultade Yongyut in på mitt arbetsrum och såg lite konstig ut.... jag märkte det direkt.... Hon kan ju inte vara bakfull för damerna drack ju nästan ingenting igår, det var bara vi gentlemen som sörplade brännvin igår. Jag frågade henne vad som stod på? Hon langar då fram en bankbok som jag aldrig sett förut!!!

 

Jag öppnade den och där stod det hennes namn och insatt belopp, och ja där stod insatta belopp alltsedan 11 augusti 2010!!!! Vad är detta undrade jag då. Jo berättade hon. De som ville köpa hennes mark, de hade inte så mycket pengar rätt upp och ner, utan de ville avbetala det på ett år berättade hon. Så hon öppnade ett konto i en helt annan bank. Nu har vi fasenimej konton alla banker som finns här i Thailand känns det som.

 

Och så har de hållit på allt sedan augusti förra året att sätta in lite då och då!!! Och nu i lördags, så var Yongyut då uppe i Nong Bua Daeng, och avslutade affären som jag trodde. Visste det gjorde hon, men vad jag inte visste var att hon redan fått alla pengar gällande markförsäljningen . Så nu har hon 80.000 egna baht på en bank och sedan har hon sparkontot som vi gemensamt sparar på i en annan bank.

 

Jag försökte få henne till att vi kanske kunde ha alla sparpengar på en och samma bank, men det föll icke i god jord av någon anledning. Hon menade på att detta var hennes pengar och de skulle inte röras (??) jag försökte ju då att röra lite i ”grytan” genom att fråga, så detta är DINA pengar??? Och mina pengar jag tjänar är VÅRA pengar (??)

 

Jajamensann blev svaret, och inte den minsta förståelse i blicken jag fick av henne. Jag måste säga att i detta avseendet så kanske alla kvinnor världen över, är precis likadana och stöpta i samma form, eller vad tror ni?? Spelar dock ingen stor roll, men alltid kul att se hur olika vi människor är stundtals, men ändå lika på ett annat!!!

 

Igår kväll, så rullade då våra gäster in lyckligt och väl. Alla utom Tony och hans fru, alltså våra grannar!! De rullade in cirka 19.30 när vi redan satt och åt vår mat, så de fick sätta sig vid dukat bord och äta det som var ”över” kan man säga!!! Inte ett ord om ursäkt, ingenting, och jag var lite ”pissed off” över det. Jag frågade när de kom,,, -” jaha, nu kom ni ihåg att ni skulle hit??”. Då drog han en lam version om att de var nere hos hans svärmor.

 

Jaha tänkte man, åk därifrån i tid då för helvete!!! Men man säger ju inget, vill ju inte skapa otrivsel, det räcker ju att Yongyut och jag mådde skit över deras stil!!! Kommer nog inte att vara speciellt sugen at bjuda in dem fler gånger, vet inte,, eller så struntar man i det.... Men för min del att få detta att försvinna det är nog bra att vi snackar om det med varandra.

 

Denna helg kommer till att gå till världshistorien över min horisont som helgen som knäckte min snygga diet fullständigt, nu måste man börja om ifrån början med all jäkla sallad och man måste se till att vara skitsträng i sin ansträngning att hålla sockret borta.

 

Denna helg har jag då slafsat och druckit följande saker som INTE ingår i min stränga diet lördag: 2 goa Gin och tonic innan gästgerna kom, alltså medans jag gjorden maten. Ävenledes innan gästerna kom så var jag tvungen att dra i mig 3st Lumumba för att utröna om detta var något för oss, vilket det var!!! 1 öl till maten. Potatis till maten. Ytterligare 4st Gin och Tolnic efter maten samt 2st Lumumba.

 

Igår söndag, så fortsatte det med Cacaodricken plus grädden och farinsockret 3st sådana härliga drinkar. 4st äpplen samt 4st yoghurtar samt 6st smörgåsar. Ni fattar att jag behöver handbojor va..... Och jag har slarvat nu riktigt mycket de sista 2 veckorna måste jag säga, och trots detta så gårt jag ned i vikt.

 

Men vi får väl se nu hur detta slår till viktmässigt och ”socker i blodet mässigt”, skall kolla mig framåt tisdag eller onsdag nu (21-22 juni..... Och se hur jag ligger till..... Dessutom på onsdag 22 juni så skall jag och Dan till Khon Kaen Immigration igen. Båda 2 skall vi handla på oss 1st re Entry Permit för våra respektiva utlandsresor.

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXV, Thailand

 

Ja nu börjar då som sagt var en ”vanlig” vecka igen!! Och det skall bli skitskönt att komma in igen i min vanliga tråkiga jäkla rutin med allt jäkla salladsätande och enahanda köttätande.... Varför inte egentligen. Om det nu får mig att må så bra. Det är bra konstigt att man skall må bra när man tar bort så mycket av livets goda. Jag inser ju nu med all önskvärd tydlighet hur viktigt det verkligen är att ”äta rätt” i livet.

 

Hur bra och viktigt det är för mig att slopa potatis, ris och pasta till vardags. Att helt försöka att slopa sockerintaget, i alla fall så himla bra det nu går, lite skiter jag i sockermässigt, men min gamla stil är över i alla fall och dessutom så bör jag sluta med brödet också. Har dock hittat ett bröd härnere som är sockerfritt, brunt och jäkligt gott och som inte till synes påverkar min vikt för mycket???

 

OK min viktnedgång är långsam och slö så kanske brödet är en liten osynlig bov där i dramat!!! Men jag kände ju direkt när jag i lördags förmiddag började att dricka mina groggar att den vanliga livslusten inte infann sig precis som den brukar göra med alkohol. Utan nu fanns den där men var kombinerad med lite olustkänslor i kroppen också.

 

Detta då beroende på att min kropp är avvand med socker och nu plötsligt så öste jag in socker i kroppen.... Så det är väl inte konstigt att kroppen reagerar negativt!!!! Nä slut med det tjötet nu..... Över till mer thailändska saker att avhandla.

 

Idag blir det till att köpa in min biljett till Phillipinerna. Min stora glädje i mitten av förra veckan över det underbara priset på 5.700 baht med utresa den 9 juli förvandlades idag i alla hast till ett cirka 4.000 baht depressions-scenario. Det fanns inte ett promopris så långt ögat räckte, jag kollade ända fram till mitten av augusti.

 

Nada, jäklar va ledsamt alla extrapriser var borta, och de resorna var sålda. Jag fick nu vackert ta skeden i vacker hand och helt enkelt boka på ordinarie priser. Ordinarie i detta sammanhang är alltså 9.200 baht!!!! Jag bokade då också in resan 1 vecka tidigare, skitsamma nu när jag inga extrapriser har att ta hänsyn till, kan lika gärna åka tidigare då!!!

 

Jag bokade 2 – 9 augusti, och det fungerade ju bra med betalningen nu denna gång. Nu när jag fick använda mitt vanliga VISA-kort, och inte de värdelösa bankkorten ifrån Thailand. Så nu är den delen av resan avklarad, och nu gäller det för mig att handla för LG lite go mat och brännvin och ta med mig!

 

Här kommer en önskelista som heter duga, hahaha, det kommer ifrån 2 olika leverantörer så det blir kul att åka till busstationen och plocka upp eländet;

 

ORDER HOS BM FOODS

Christmas Ham fresh 5-6 kilo x 255 baht/kilo c:a = 1.400 baht

Bismarck herring in brine 2st x 192,50/st = 385 baht

Herring fillets in dill brine 2st x 192,50/st = 385 baht

Total order hos BM Foods c;a = 2.170 baht

------------------------------------------------------------------------------------

ORDER HOS SCANDINAVIAN DELI

art nr 96 Falukorv 2 st = 590 baht

art nr 142 Prinskorv á 6 st 5 pkt = 275 baht

art nr 118 Kalles kaviar 2 tuber = 598 baht

art nr 47 Rårörda lingon 2 brk = 570 baht

art nr 116 Senap stark 1 st = 289 baht

art nr 199 Marabou mjölkchoklad rullar 5st x 95 baht/st = 475 baht

Total order hos Scandinavian Deli = 2.797 baht

 

Till detta så tillkommer det en flarra Famous Grouse, så nu skall vi förgylla dagarna för LG på Phillipinerna likadant som Reine H + Krister J. förgyllt mina dagar här i Thailand när de tog med sig grejor till mig här.

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXVI, Thailand

 

Onsdag 22 juni Khon Kaen hos immigration och köpte mitt ”Re entry permit” som alltså möjliggör för mig att åka utomlands och slippa att få mitt retirement-uppehållstillstånd cancellerat. Det kostar alltså 1.000 baht runt 220:-, men det är det värt faktiskt.

 

Skulle jag alltså strunta i att köpa detta ”permit”, så kommer det att kosta mig istället för endast 1.000 baht, jag får göra om alla ansökningshandlingar, ta foton igen, ta fotokopior av ID, Pass samt mitt bokföringsbevis på var jag bor någonstans plus 1.900 baht. Så nog är det bra att köpa för 1.000 baht sig fri från detta.

 

Jag har ju lovat att med mig till L.G. matvaror ifrån något som heter ”Scandinavian Deli”, nere i Bangkok. Jag hade gjort klar hela listan och det var 34st produkter ifrån deras sortiment. Allting sådant som L.G. saknar i sitt dagliga liv härborta i Asien. Jag skrev en mail till dem för 3 dagar sedan och ville ha svar på lite frågor eftersom jag ju inte har haft med dem att göra förut och jag kunde heller inte finna informationen på deras hemsida.

 

Typ ”Hur lång tid ifrån ordertillfället tar det för dem att leverera godset upp till mig i Chaiyaphum”?? Jag har ju inte tid att vänta veckotal, jag åker ju till Phillipinlandet nästa lörsdag den 2 juli ju!! Jag har ännu icke fått svar ifrån dem överhuvudtaget, jäkla skitföretag med sån stil.

 

Det får mig att undra genast.... är detta verkligen ett Scandinaviskt företag??? Det är verkligen inte likt ett Scandinaviskt företag i alla fall med den dåliga stilen. Imorse, alltså på 3.e dagen så har jag provat under 2 timmar nu på morgonen att ringa till dem, ingen som svarar förstås!!!! Jag provade bara för att kolla ytterligare på deras faxnummer.... det funkade inte!!!!

 

Detta då ihop med ett de inte svarar på ett mail, gör mig misstänksam och betänksam att överhuvudtaget lägge en order där hos dem. Jag skall ge dem chansen även idag att komma i kontakt med dem, och lyckas inte detta, så kommer jag att föreslå för L.G. att vi skiter i detta, drömmen var för bra för att vara sann tydligen.

 

Då var det andra företaget BM Foods mycket bättre de har svarat på direkten på 2 mail och varit verkligen aktiva. De har inte alls samma utbud av varor, men om det skiter sig med detta Scandinavian Deli, så tvekar jag nog inte att beställa vad de har på BM Foods och vara glad för det... Vi får se under dagen idag, jag återkommer om denna kommande thailändska katastrof i vardande, hahaha!!!

 

Dock så vill man ju inte byta nu när man sett hur himla mycket de har i lager på Scandinavian Deli, om de nu inte ljuger förstås. Detta kan jag beställa i nuläget hos den nya BM Foods;

 

Christmas Ham fresh 5-6 kilo x 255 baht/kilo c:a = 1.400 baht

Bismarck herring in brine 2st x 192,50/st = 385 baht

Herring fillets in dill brine 2st x 192,50/st = 385 baht

Logans Falukorv (โลแกน ฟาลูคอร์ป) 1 kilo = 275 baht

Logans Prinskorv 3" (โลแกน ปริ๊นคอร์ป 3 นิ้ว) 3 pkt = 330 baht

Total order hos BM Foods c;a = 2.775 baht

 

Och det är ju inte mycket att hänga i granen. Synd där på flera saker, hade ju tänkt att köpa in lite extra sill, så kunde vi köra en liten efterhands-midsommar i Phillipino-landet med sill snaps och kall öl!!! Det vore grejor det, men vi får la se!!!

 

Sista skriket nu i denna förveckling. NU fick jag äntligen kontakt med Scandinavian Deli, och de lät faktiskt riktigt seriösa!!! Men tyvärr så har jag arbetat i hela mitt liv, och mött så himla många olika personer och företag, och jag blir ALLTID misstänksam när de inte gör vad de lovar, eller att deras kommunikation ut till folk bara inte är bra!! Forts. nästa kapitel.....

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXVII, Thailand

 

Forts. från förra kapitlet..... De lovade mig nu i alla fall att om jag lägger order, så kan de leverera redan dagen efter till mig. det lät ju skitbra. Måste jag säga!!! Så jag kör då på det som jag tänkt, och ger chansen till Scandinavian Deli och ber till högre makter att detta kommer att funka!!!

 

Fick samtal ifrån Pots nerifrån Bangkok. Pots är ju den trevliga killen som polar ihop med Alaam, Yongyuts syster yster. Han lovade ju att ta hand om införtullningen och hemtransporten av min låda med min servis som Krister Jilde´n till sist lyckades packa för mig. Stort tack för det!!

 

Nu meddelade han att han ville att jag skulle betala ned till honom 8.500 baht, vilket ju är ungefär lika med svenska kronor: 1.820:-, Så ihop med sjöfrakten på 1.000:- ifrån Göteborg till Bangkok, så skulle kalaset då gå på totalt 2.820:-. Och ni som inte visste det, glöm aldrig av att det alltid finns kostnader utöver frakten i både avgångs som ankomsthamnen, speciellt ankomsthamnen.

 

Han skall redovisa för mig medelst kvitton/fakturor, så får vi se hur redovisningen blir. Allt vad som kostar, hur mycket, alltid kul att veta för framtida bruk!! Dock så blev jag nog lite sådär tvär, tycker nog att SEK: 3.000:- för att få hit en jäkla servis är lite mycket pengar, Men å andra sidan så är min servis värd en hel del pengar har det visar sig.

 

Min servis i 100 delar såldes nyss på auktion i Stockholm för SEK: 26.000:-. Jag tror dock inte att min servis har 100 delar, men den innehåller allt en hel del saker. Där finns tror jag, skall kolla när den kommer, 12 mattallrikar, 12 desserttallrikar, 12 djupa tallrikar, 8 st uppläggningsfat, skålar i alla de former och såsbehållare.

 

Allt som allt så borde vi snacka om i alla fall minst 65-70st delar i servises tror jag!!! Så jag ville inte bara lämna denna servis hemma till ingen nytta alls. Så det får bli en liten ekonomisk uppoffring då med vidhängande transportkostnader. Men nu så får den allt stanna här i Thailand tror jag. Om nu inte någon samlare erbjuder mig 20.000:- plus frakten betald förstås, då vete sjutton om jag inte skickar tillbaka den igen till Sverige!!! Hahaha!!!

 

Nu så kommer sakta men säkert civilisationen till Chaiyaphum och till Thailand i allmänhet. Jag tänker då på sådan skit som kommunikation mellan datorer. Ett av de absolut mest farliga element som ett lands invånare kan ledas in i med fel vägledning ifrån familjen. Jag tänker då på de mest mottagliga familjemedlemmarna; barnen.

 

Igår här hemma så blev det tjöt om Facebook. Soda hade redan ihop med sina polare startat med att sätta upp Facebook-konto för sig själv, och ävenledes hans polare hade detsamma. Nu hjälpte Soda igår Namkaeng att få ett sådant också. Och då flög fan in i mig.

 

Det visade sig naturligtvis, att jag blev ensam på min sida av skranket, helt ensam för övrigt. Ingen av de övriga förstod ett dyft av vad jag menade, när jag uttryckte mina farhågor och faktiskt ren ovilja att låta lilla Namkaeng (8 år) sitta där vi datorn och kommunicera ensam på datorn.

 

Alla var rörande eniga om att detta var skitkul och jättebra...... Soda skulle facebooka med sina polare och Namkaeng skulle Facebooka med sina. Jag försökte förtvivlat förklara för dem att internet är inte att leka med, och det finns en jädra massa ”predidatorer” (rovdjur) därute i cyberspace som letar efter barn och i synnerhet flickor, unga aningslösa, helst som inte fattar någonting.

 

Jag försökte förklara att dessa onda män surfar runt på alla möjliga och omöjliga ställen på internet bl.a. då facebook och söker efter offer. Tillvägagångssättet mycket enkelt.. de blir ”vän” med sina offer, och slutligen så uttrycker de en önskan om att träffas, -”men säg inget till din mamma och pappa”!!! Forts. nästa kapitel...

 

Handskak – Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXVIII, Thailand

 

Forts,. Från förra kapitlet... Här hemma så tyckte de enbart att jag lät konstig och att jag enbart var ute efter att förstöra för barnen och Thailand i synnerhet. Thailand är i ”barnstadiet” vad det gäller nästan allting, så hur skall man få dem att kunna relatera till vad man säger.

 

Det finns noll förståelse eftersom de aldrig råkat ut för detta förr, och det pratas aldrig om sådana här saker i Thailand. Den enda gång det överhuvudtaget nämns är då i samband med att barnet ”offret” ligger där i dikeskanten våldtaget och mördat...

 

Usch och tvi ”Bad men” säger dom på nyheterna, och visar närbilder på liket och sedan vidare till nästa nyhetsinslag.... Ingen som helst känsla för att skapa opinion, skapa debatt om vissa saker, för att förhindra att katastrofer inträffar, glöm det!!!

 

Men det som ändå trots allt känns bra, är att barnen får en snabb och bra övergång till datoråldern här hemma. Det problem som ”våra” 2 ungar då har, är att Thailand är alldeles för fattigt ännu, och det är extremt få människor som har en dator hemma. Det är såpass ovanligt så bland 40 elever i en klass, så gissar jag att maximalt 2st har dator hemma, inte mer....

 

Så ett nätverk av datorer finns inte, och därför så är också allting med datorer här väldigt dyrt än så länge. Nu menar jag relativt dyrt förstås. Jämfört med Sverige så är det skitbilligt. Ta internetkostnaden, den är skithög i jämförelse med vad man får för den. Här har jag köpt på mig 4 mB, det vanliga är 2 mB. Jag betalar varje månad SEK: 350:- för denna skithastighet på internetet, fasen det borde kosta maximalt 50:- inte 350:-!!!!!!

 

Lördag idag. Och det bästa med denna dagen den 25 juni 2011, är att det innebär att midsommarafton är överstökad, och kan läggas till handlingarna. Jag slipper att längta efter att fira den på över ett år nu och det skall bli skönt. Har tänkt mycket på sill och nubbe, potatis och gräddfil, och dans kring stången o.s.v.

 

Ungarna är ju goa ju, kan inte hjälpa det så himla mycket, men de börjar mer och mer att vilja ha mat som jag gör och dricka som jag gillar. Igår kväll till TV;n så fick de önska och naturligtvis så valde de Ovaltine (kakao-typ Oboy) med vispgrädde på toppen och farinsocker därpå.... Har aldrig sett 2 ungar som bara satt där utan ett ord och sörplade i sig detta naturens under, hahaha!!

 

Imorse kom Soda in och sade till mig. – ”wan sao today! You fix breakfast for me and Namkaeng??” oki doki, inga problem i fix it!!! Gick in i köket, jag visste precis vad han fikade efter till frukost. jag värmde upp mina pannbiffar (mer som tillplattade köttbullar), la på ostskiva samt lättstekt ägg på toppen och underst så låg allt detta på 2 rostade mackor....

 

Jäklar va de tyckte att detta va gött!!! Uncen.... Saturday everyday säger Soda!!!! Det värmer ju gott när ungarna gillar ens mat. Klart att de fullkomligt älskar sin thaifood, men det är kul att man lyckats att slå in en ”mat-kil” i familjen, hahaha!!! Men Yongyut däremot, den madammen är jäkligt svår att charma. Hon är ju fullvuxen, så hon är väl som jag är, vi har våra vanor och våra smaker och håller oss till det...

 

Nu närmar sig Phillipino-äventyret med stormsteg och det skall bli skitskoj att åka dit. Och till L.G;s stora glädje så kommer det att ordna sig med ALL maten som är beställd. Jag fick tag i chefen på Scandinavian Deli i Bangkok (svensk) och efter 5 meningars pratande med varandra, så var alla problem ur världen. Maten kommer att anlända hit till Chaiyaphum med bussen runt kl. 18.00 idag, så jag håller alla tummar som jag har.

 

Allt är dock fixat, betalningen gjorde jag igår middag så det är också avklarat!!! Förstår att det kommer att bli gött med lite svenskmat därborta i förskingringen. Jag vet att L.G. läser denna blogg, så jag kommer att ställa frågan direkt till honom; Jag har 2 tuber med pepparrot (riven) härhemma i kylen. Gillar du pepparrot??? I så fall tar jag gärna med mig en tub till dig!!!!

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXXXIX, Thailand

 

Allting gick bra, bussen kom när den skulle, och de glömde INTE att lämna kartongen med matvarorna. Yongyut sitter därbak på vespan och håller den jättestora kartongen innehållande maten och den konstgjorda isen!!! Jag gick igenom hemma innehållet mot min order och fann utan omsvep att de missat att skicka 1 kaviartub, så istället för 2st Kallaes Kaviar, så blev det bara 1.... sorry LG. Vidare så hade jag beställt 2 askar av sillen 85 sorter), men de skickade bara en ask av varje sort. Men lite midsommar skall vi nog kunna fira Lasse va???

 

Livet här i chaiyaphum är lite stillastående just nu känns det som. Om detta beror på att jag börjar bli ”mätt” i mitt skrivande eller om det verkligen är dött här, det får vi se efterhand!!!

 

Namkaeng och Soda stack alltså igår kväll iväg och skulle träffa sin farfar, en kille som arbetat i Japan i en massa år, och han har aldrig sett Soda eller Namkaeng förujt. Han ville att ungarna skulle skita i skolan några dagar och vara med hans fam ilj nu när han var hemma.

 

Yongut dock satte ner foten direkt och sade till dom att skolan är barnens framtid, och de skall inte missa en endaste dag i skolan för detta. Hon menar på att denna familj kan visa sitt intresse på flera andra sätt än att plocka bort dom ifrån skolan. De kan t.ex. hjälpa till med försörjningen som ”riktiga” människor gör. Och de kan också försöka att visa intresse lite oftare överhuvudtaget.

 

De har inte visat ett skit på ett år nu, inte ett samtal eller någonting. Jag har sagt vad jag tycker i denna fråga, och jag har sagt till Yongyut att jag inte tillåter någon av deras familj kommer innanför dörrarna i vårt hem. Så länge som de håller barnens pappa bakom ryggen och låter fanskapet slippa betala för sina barn, ja då vill jag inte ha dom här springandes heller.

 

Yongyut tycker i sak precis likadant och det är jättebra tycker jag. Igår så kom enbart en dotter, alltså en faster till barnen och hämtade upp dom. Vi mötte upp ute på gatan, och jag hängde på min grind som jag höll stängd, så det blev aldrig aktuellt att komma in överhuvudtaget.

 

Vill dock inte visa ungarna vad vi tycker för mycket. OK, de vet att vi tycker det är dålig stil att inte sköta om sina barn och ta hand om dem, men i övrigt så pratar vi naturligtvis inte om barnens släktingar på pappans sida. Det är nog ingen bra ide alls tycker vi!!

 

Idag så blir det swimmingpoolen och det känns ju bra. Lite gött tjöt i poolen med vännerna och sedan en steak till middag. Dessa söndagar brukar kännas skitroliga. Oftast så brukar vi prata av oss lite grand, om nu inte våra kvinnor är närvarande, men det är inte mycket egentligen som kommer fram.

 

Dan och jag brukar ”prata” riktigt med varandra, men mellan oss andra killar så är det bara det vanliga lite tråkiga vädersnacket, och den typen av snack kan man ju ha egentligen med vem fasen som helst som man stannar på gatan. Jag fattar inte varför så många människor har så himla svårt att öppna upp sig och prata lite vettiga saker istället för rena skitpratat.

 

Alltså precis samma skitsnack som man hör på cocktailpartyt eller när man intar drinkarna innan middagsbjudningen som grannen har!!! Fy secka trökmånsar!!! Jag har verkligt svårt att umgås med och verkligt svårt att kalla folk för vänner när de inte har något att erbjuda alls i snacket. Nej bort med det, bort!!!!

 

Lite kuriosa!!!! Visste ni om att man måste betala an avgift när man ”lämnar” Phillipinerna??? Enligt min polare så ligger det runt 3.000 pesos (SEK; 450:-), va fan det låter ju väldigt konstigt att köra med sådant skit, vadå ”Exit-tax”. Är de inte nöjda med de pengar som man spenderar där eller??? Jaja, vi får väl se när jag åker hem hur det blir med den saken!!

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXL (840), Thailand

 

Jag satt och läste föregående kapitel, helsicke va tråkigt jag skriver nu för tiden. Förut var det ju mer berättande, men nu skall jag försöka att skärpa till mig. Det här får ju inte bli en sömngångarblogg, då kan man ju lika gärna skita i att skriva i den och för den delen också läsa i den för Er andra!!!

 

Här på gatan där jag bor, så bor det en allsköns blandning av människor, jag skall försöka att beskriva dem för Er så ni får en uppfattning hur man kan ha det häruppe i Isaan bland risfält och byar och städer.

 

Till att börja med, så valde vi med ren och skär vilja bägge två, både Yongyut och jag, att icke bosätta oss i en lägenhet inne i stan. Dels så är de oftast väldigt små här i Chaiyaphum, de har dålig kvalitet på allting och de är fruktansvärt osäkra vad det gäller inbrott.

 

Vi ville absolut inte heller by inne i ”byn”, och här var det jag som var mest bestämd. Jag klarar bara inte av ”bylivet” som sådant. Det är ett liv där man lever i ”samklang” med både bu och bä!! Man har inte en endaste chans i denna värld att ”värja” sig för någonting.

 

Man lever inpå varandra till den milda grad så att jag åtminstone skulle bli fullständigt tokiger vet jag. Man kan i stort sett höra folk prata ifrån grannhuset, man får deras lukter rätt in sitt egna hus, och deras avträden och sopor och skräp ligger rätt ute på deras tomter. Det ser helt enkelt för jävligt ut enligt min åsikt.

 

Och på toppen av allt detta så har vi alla festerna, det försigår fester de flesta dagarna i veckan, och där är ALLTID musik som spelas, hela tiden utan avbrott. Att sedan höra dessa hundar skälla, se dem göra utfall och se dem rafsa runt i avfallet på grannens tomt nätterna igenom, nä fy satan.

 

Vår familjs kompromissande blev då att vi valde ett s.k. ”prospekt”, alltså ett inhängnat område med moderna hus och med moderna människor. Vi kunde då stänga ute hundarna, och vi kunde alla på gatan enas om hur vi ville ha det här inne.

 

Oavsett hur andra tycker, jag tänker då på de som alltid tycks klaga när en falang inte sväljer precis allting härnere, utan har mage att öppna käften och ha en åsikt, så anser vi som bor här, och det gäller troligtvis thailändarna också ungefär samma sak.

 

Ingen av oss familjer har hund, ingen av oss har kyckling, höna eller tuppjävlar. Och ingen av oss skitnar ner på gatan genom att slänga ut våra sopor på gatan. Vi är alla anslutna till sophämtning. Den kostar magra 20 baht per månad, och det är för mig en gåta att inte Thailand helt enkelt tvingar folk att vara anslutna, då skulle de för en billig peng bli av med alla de sopor som idag ligger inne i byn på tomter, gator och torg och utefter landsvägarna. Ganska billigt va!!

 

Vi har 2st anställda som håller rent och snyggt och samtidigt håller kollen så att utomstående inte tar sig in och gör inbrott. Vi har inte haft ett endaste inbrott de 2 år vi bott här, alltså ingen av oss. Vi hör dock utanför området, att det inte alls är ovanligt med just inbrott. Och man kan ju tänka sig då vilken dragningskraft ett falanghus måste ha för tjuvar...

 

Så de thaiare som bor här på gatan drar nytta av de fördelar som detta boende innebär, och de inlämmar sig finfint i vårt lilla samhälle. Jag skall berätta lite om vilka som bor här på gatan, det är;

 

Huset längst ned, 1 familj bestående av herr och fru, benämns kineser, men antagligen så är väl detta som det brukar vara. Thailändare, men med kinesiskt blod i sig sedan 250 år tillbaka i tiden..... De är högutbildade, lärare bägge 2 på universitetet här utanför Chaiyaphum.

 

Trevliga människor, håller sig lite grand för sig själva. Odlar ris (!!) i sin lilla mini-trädgård, varför?? Ingen aning!! Kanske de saknar sitt ”arv”, sin uppväxt eller nåt sånt... Men det ser lite lustigt ut faktiskt att ha risfält inne på en tomt som är cirka 8 x 8 m...Forts. nästa kapitel....

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXLI, Thailand

 

Granne med dessa bor då den nyinflyttade Tony med fru See, han är engelsman och hon är en lokal förmåga, mycket trevliga människor med 2 små barn, väluppfostrade ungar också!! De leker med Namkaeng så allt bra på den fronten. Han kan leva här i Thailand tack vare att han, vad han säger, har gjort lyckade investeringar i unga år. Han är runt 40-42 år ung kille, bra gjort i så fall!!!

 

Huset bredvid deras där bor ensammen helt och hållet en 76:årig thailändsk dam. Ibland typ 1 gång i veckan så dyker det upp en släktning på moped och kollar om allt OK. Jag har dock ingen kläm på varför hon bor där ensammen, och var hennes ungar är, och varför inte de som äger huset bor i det!!!

 

Granne med tanten ligger huset där det bodde en familj med thai där damen dog (45 år ung), hon dog ju i cancer för lite mer än ett år sedan. Vet för övrigt inget om den familjen mer än att det ju var turbulens där tidigare i år, när en annan syster till den avlidna på eget bevåg hyrde in folk med pick up, och bröt sig in och ville stjäla saker ur dödsboet. Folk här på gatan ringde polisen som snabbt kom hit och stoppade det tilltaget.

 

Granne med dem bor Mr Amerika, alltså min polare Dan, och ni vet väl i stort sett allt om dem vid detta laget tror jag. Granne med Dan bor Teacher ”A” och hans fru, de är för övrigt bägge lärare. Det är han som brukar köra alla ungar på gatan till skolan, vi ger honom 500 baht för det.

 

Sedan är vi på toppen av gatan och där bor de som startade och byggde alla husen i området. Ett thailändskt par som äger fabriker i Bangkok, och de äger flera industrier runt om i Isaan. Tydligen hyggligt rika människor. Det är han för övrigt som har 2 fruar som jag berättat om tidigare!!

 

Sedan kommer det 1 hus där det bor en familj som jag inte vet ett skit om, mer än att där bor också en gammal dam, alltså en typ mormor eller farmor, och ibland bor där yngre människor. Har inget med dem att göra, så jag vet inget. Men de verkar alla vara skittrevliga i alla fall.

 

Det kommer sedan ett hus som är under byggnad, och det går sakta, men varför ha bråttom???

 

Sedan kommer det ett hus som står klart och har varit klart för försäljning nu i snart 1 år. Det kostar sina modiga 2.400.000 baht, alltså samma som vårt. Men de som varit här och kollat, har tydligen inte fått lån ifrån banken, och inte kunnat flytta in därför. Men de kämpar på och försöker att sälja det.

 

Sedan kommer vårt hus, kronan i området.. hahaha!!! Bredvis oss, så ligger sedan de som Yongyut kallar ”Old food”, menandes alltså ”inget att bry sig om”. Det var de som ”stal” 25.000 baht ifrån en granntant under förespegling att de skulle fixa en falang åt deras dotter. Sket i det och behöll pengarna...

 

Och sedan är det ju de och deras dotter som tar hem och pippar falanger i en lång rad, Alla falangerna väl troendes att de är de enda på denna jord, och de är alla ensamma om att vara ”pojkvän” till dottern i familjen!!! Torskar är de hela högen tyvärr, och eftersom de gör noll ansats till att vara trevliga och hälsa eller prata när de kommer hit upp, så skiter jag i dem faktiskt numera, låt dom bli lurade.... Hade folk här fattat min svarta humor, så hade jag nog föredragit att kalla deras hus för ”Raising Sun”, men det faller nog inte i god jord tror jag, haha!!!

 

Huset bredvid ”Raising Sun”, är alltså då där tanten bor som blev lurad. Hon är runt 60 år, och hon bor där och passar huset för sin dotter och hennes man. De bor i Holland med äldsta dottern till frun, den yngsta dottern bor kvar i huset med mormodern då. Mycket trevlig familj.

 

Nästa hus och längst ned på vår gata, bor det en polisman, och det är till STOR glädje för oss alla. Dels så är de en fin trevlig familj och dels så vet alla satans pack i närområdet om att de gör nog bäst i alla hålla sig borta där det bor polismän, annars blir konsekvenserna vederstyggliga här i Thailand..... Så detta gynnar oss alla i vårt lilla microkosmos mitt i Isaan, Thailand.

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXLII, Thailand

 

Sitter och kollar på amerikanska TV-shows, och det sista nu så har jag blivit ”hooked” på ”Pawn-stars”. Det är alltså pantbank på ren svenska. Och sjuttan va kul TV-program detta är. Det är korta avsnitt på styvt 22 minuter och det händer hela tiden roliga saker. Det kommer alltså in folk på pantbanken och vill sälja olika saker och det är inte vilka saker som helst, utan ofta riktigt roliga och intressanta saker som folk vill sälja!!

 

Fick idag smaka hemma hos Dan en fantastiskt god pizza. Han hade hittat ute på nätet ett nytt sätt att enkelt göra underdelen till pizza. Jo han åkte ner på stan och handlade upp sig på en paket med Tortilla, alltså de där runda ”underläggen” som man använder när man göra Tacos... man lägger ju mat på dem och sedan viker man ihop dem och käkar sin tacos, ja ni fattar säkert.

 

Jo, påhittige Dan, han tog först den ene, gned in smält smör och ost på en av dem. Tog sedan ytterligare en och gjorde samma sak, och satte sedan ihop dem, och hade då sin Pizzaunderdel. Sedan lade han på lite olika grejor, och jag måste säga att den pizzaunderdelen lätt var den godaste pizzaunderdel jag någonsin hade ätit.... Kanon-bra ide´av Dan, skall köra med den i fortsättningen också......

 

Vår granne, alltså den unga tösen som brukar ”ragga” på Thailovelinks efter falangkillar, har fått napp igen!! OK igen är väl för mycket sagt. Denne kille har varit här 2 ggr tidigare, och tycks gilla att komma hit och få sig en vända i sänghalmen. Hur mycket han får betala (bidraga) med i reda kontanter har jag ingen aning om, men den familjen mjölkar välderliga när det kommer till just pengar, så billigt blir det inte för honom!!

 

Hon är som americanarna säger ett ”busy bee”, för 3 veckor sedan spenderade hon 1 vecka häruppe med en annan engelsman och sedan ytterligare 1 vwecka nere i Phuket med honom. Så hon är fram gångsrik, synd bara att hon är så jävla otrevlig falsk jädra brud, annars hade jag nog skitit i det hela, men nu retar det mig lite grand.

 

Idag onsdag och det närmar sig med stormsteg för avresan till Phillipinlandet. Och det skall bli så himla kul att dels träffa LG och dels komma härifrån. Doppa sin risfälts-andfäktade kropp i salthavet och bara njuta!!! Få lite havsluftssol, kanske med lite flyt så kanske dessa människor i detta landet åtminstone har förstånd till att tillaga kräftor och räkor som de skall tillagas, alltså kokas i saltvatten, så att de är salta när man grillar eller tillagar dem vidare i hushållet.

 

Ni som till äventyrs läser detta förstår kanske att jag kommer att ta ett break då under den vecka jag är borta. Men skall i gengäld samla på mig lite skrivklåda tills jag är tillbaka igen. Så bloggen dör den 2 juli och den kommer igen den 10 juli igen...

 

Precis varit på Big C och köpt på mig nötfärs till att göra mina pannbiffar/köttbullar. Priset?? Ja jag brukar handla 4 paket om vardera 0,225 gram cirka, så vi pratar om nästan exakt 1 kilo, varje paket kostar runt 33 baht, så vi pratar om totalt för kilo 132 baht vilket då är lika med SEK: 28:- !!! Det är ganska billigt här i Thailand tycker jag. Skall bli intressant att kolla in Phillipinerna med alla sina priser och sedan göra jämförelser.

 

Nu skall jag försöka att förklara hur himla löjligt dåligt det är här i Thailand med engelska-undervisningen. Man har i sin läroplan (om det nu finns en sådan vill säga), att ungarna skall ha undervisning och lära sig prata engelska.

 

Man har ett stort antal falang-lärare som man får in ifrån de engelsktalande nationerna såsom; USA, Canada, England, irland, Scotland, New Zealand samt Australien. Jag har kanske glömt något ytterligare engelskspråkigt land därute i vida världen.

 

De kommer hit, får en snabbkurs i en skolverksamhet nere vid phuket tror jag det är, och efter 2 månader så är de färdiga ”lärare”, och den enda kvalifikationen de kräver av dem är att de har engelska som sitt modersmål och sedan så är de lärare här i Thailand. Forts. nästa kapitel...

 

Handskak - Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXLIII, Thailand

 

Forts. från förra kapitlet... Detta är ju naturligtvis inte bra alls för ungarna här, ty resultatet är rent beklämmande, dessa unga ”falang-lärare” brukar stanna max 2 terminer verkar det som. OK kanske något enstaka undantag finnes därute. Det innebär att de drar vidare efter ungefär 1,2 år och lämnar efter sig skolklasser som inte kan läsa engelska och inte kan ens prata lite grand engelska.

 

Inte nog med detta. De stackars barnungarna får stå ut med inte bara detta utan också de inhemska s.k. engelskalärarna. Att kalla dem engelskalärare är ett stort och rent hån emot både lärare och mot folk som kan göra sig förstådda på engelska.

 

Dessa lärare kan alltså inte själva varken uttala eller prata engelska. Det är fruktansvärt dåligt att låta dessa styra och ställa och försöka att lära ut till barnen. Jag har ju varit här nu i över 3 år, och jag vågar säga att så gott som INGEN av barnen här i landet kan prata engelska, ingen!!!

 

Man stöter på dem i olika situationer och frågar kanske efter vägen, eller så arbetar de i affärer eller andra offentliga inrättningar. Ingen av alla dessa förstår vad jag frågar och ingen av dem kan ens knappt säga goddag eller adjö på engelska.

 

Att jag själv är förbannad och bryr mig beror helt enkelt på att jag ju har Soda 11 år och Namkaeng 8 år härhemma, och de har denna skiten varje dag i skolan. Båda ungarna är överlägsna sina lärare i engelska, överlägsna. Jag har själv försökt att prata med dessa lärare och de nästan flyr numera när jag närmar mig dem.

 

Ett exempel på hur man gör med ungarna här i Thailand för att lära dem engelska. Och jag som absolut inte är lärare ser ju direkt hur jädra korkat det hela är. Jo se här:

 

Det står först på thai till vänster:

#¤%&/&%¤”)/&%¤&

Och sedan ut till höger så står det 2 alternativ: a) How do you do?

b) What is your name?

 

Sedan skall ungarna dra ett streck emellan det skrivna på thai till det motsvarande på engelska. Och Nu kommer det roliga i kråksången..... De kan fan inte läsa ju!!! Vad för rena rama idioter är det som försöker att få tiden att gå i skolan och lyfta en hygglig lön på detta sätt, stolpskott!!!

 

Jag har försökt att prata med lärarna i skolan, och frågat dem rakt ut varför i herrans namn de inte lär ungarna att läsa engelska först innan de skall dra streck till något som är helt obegripligt för dem. tror ni att jag, en falang, får ett svar. Nä, de låtsas icke förstå och till slut så inser man ju att de skiter i det.

 

Men jag säger detta och jag menar det. Thailand kommer på ett hårdhänt sätt att upptäcka att de är det absolut sämsta landet i Asien när det gäller att språka engelska. Redan nu så har länder som Malaysia, Vietnam och Kambodja sprungit om det i utvecklingen vad det gäller att språka engelska.

 

Och pratar du inte engelska, så får du också svårt att hitta ”sittplatser” vid matbordet som är marknaden i väst och Thailand är väldigt känsligt för att bli bortkonkurrerat av något annat frimärksland i Asien. Och DÅ kan man ju försöka att dupera folk med sin starka valuta!! Ingen går på det då längre.

 

Jag har sagt detta förut, jag är ingen lärare och jag vet sjuttan inte hur man lär ungar att läsa och skriva engelska. Det är ju ett helt nytt alfabet och skitsvårt för ungarna, så de förtjänar ju att ha duktiga lärare som kan ta hand om dem... Men vi får kämpa på. Namkaeng och Soda kan i alla fall rabbla alfabetet, och de kan räkna. Men så fort som man tar bort det där jäkla rabblandet, så faller alla kunskaperna som ett korthus.

Jag vill nu säga att jag kommer alltså att publicera ett kapitel fredag morgon och ett kapitel lördag morgon, och sedan blir det tyvärr semester i styvt 8 dagar, då jag sticker till Phillipinolandet. Och jag tror inte jag sätter mig på ett internetkafe för att skriva, jag kommer nog att ha för mycket att göra, så ha det bra, så höres vi runt den 10 juli 2011 nästa gång!!

 

Handskak – Glegolo

 

 

Chaiyaphum DCCCXLIV, Thailand

 

Så sitter man här igen då utan internet. Detta jävulens påfund, och som ofta ofta ofta INTE fungerar alls för mig. Jag stack ner på gatan strax utanför mitt område och min egna gata, och där stod internet i full blom och alla dansade och var glada. Men varför i helsicke är det bara jag som drabbas av denna skit. Kanske att jag är den enda på vår gata som har leverantören T o T, medans de andra har den andra stora leverantören här 3 BB.

 

Efter 3,5 timmar så kom plötsligt internetet tillbaka igen, helt oförklarliogt, Yongyut ringde bolaget, och de hörde aldrig av sig igen till oss. Men som sagt var det löste sig. Att få något åtgärdat i Thailand är en stor plåga, jag har hört exakt samma sak ifrån falanger över hela Thailand.

 

De pratar om det i Pattaya, Phuket, Bangkok, Hua Hin, Khon Kaen, Chiang Mai och Chaiyaphum. Alla så har de samma problem. Internetanslutningen är kass, det kommer och det går, och vad de alla har gemensamt är att hastigheten är ALLTID mycket under vad vi alla betalar för härnere.

 

Kom just hem ifrån Dan som idag har bjudit oss i familjen på en avskedsmiddag med Irish coffee och Pizza. Jag sticker ju imorgon bitti. Man är lite glad i galoschen och ser fram emot morgondagen med tillförsikt, allt OK, full mage och hjärnan lite yr efter dessa 2 Irish Coffe samt 1st LEO.

 

DÅ ringer plötsligt syster yster Alaam till Yongyut, som kommer in till mig och säger att Alaam och Pots gråter (!!!?) – ”jasså, säger jag! Varför då? Är Alaam gravid eller??” nej säger Yongyut, hon och fästemannen Pots, de har ett tråkigt besked till oss (mig!!)

 

De har tappat lådan med min keramik-servis. Dessa juveler hade bett en bekant att bära min låda med grejorna i, och denna hyrda hand hade tatt upp lådan på axeln, och sedan helt enkelt tappat den sade de!! Och nu gråter de bägge välderliga. Fan när folk är ledsna så kan jag bara inte bli förbannad, det funkar inte. Faaaaan, det är ju JAG som skall vara riktigt ledsen och gråta, så nu tog de förutom själva servisen också gråten ifrån mig, helvete!!!

 

De är ju på väg upp till mig med sakerna. Jag har betalt tråkigt nog totalt 15.000 baht för transporten, vilket är drygt 3.400 SEK. Och allt detta till ingen glädje alls. De ville ersätta sade de på telefonen, men vem fan vill plocka pengar utav thailändare. Jag skulle känna mig ännu mer eländig då än vad jag gör nu när jag har missat allt detta. De fattar bara inte vilket satans skada de gjort mig. Men jag kommer aldrig att säga något till dem.

 

Denna servis förutom då att jag haft den i min ägo alltsedan 1979, och skött om den minitiöst, den har visat sig vara oerhört värdefull. Kanske det enda värdefulla som jag någonsin ägt i hela mitt liv. Jag såg på internet att ”min” servis VISTA ALEGRE, gick på auktion för SEK: 26.000:- nu för några månader sedan uppe i Stockholm.

 

De kom fram till oss här i Chaiyaphum ifrån Bangkok klockan 03.30 inatt 2 juli. De hade med sig 2 kolli till mig. 1 kartong med det som var oskadat och det som var kras låg i en stor rissäck. Jag ville inte ens titta inuti det sönderslagna, det gjorde för ont.

 

Jag öppnade istället kartongen med det resterande, och fann inte mycket. Där var 4 mattallrikar, 6 assietter, där fanns 2 djupa tallrikar och där fanns 1 potatisskål samt 1 sås-skål, detta var allt utav en servis på drygt 70 delar!!!! Så inte bara tappade de en låda full av min servis 41 år gammal i helt oskadat skick, de tappade fanimej också SEK: 26.000:- vilket är jäkla 123.500 baht!!!

 

Jag satt här i 10 minuter och tänkte efter!! Va fan är det att gnälla över, lägg ner det nu!!! Jag sade till dem via telefon att de inte skulle känna sig illa till mods, köp mig en flaska vin, så är vi kvitt, och jag menar det verkligen!!! Forts. nästa kapitel....

 

Handskak – Glegolo