Juni

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

 

Chaiyaphum CXC (190), Thailand

 

I natt har vi haft syster yster Alaam sovandes här, och detta till barnens glädje naturligtvis. Vi var hembjudna till Dan och Amphorn på middag, men jag fick strax höra att hon INTE skulle gå med minsann, och då skulle också barnen stanna hemma. De kör med denna stilen här i Thailand ofta.

Jag vet inte om de saknar uppfostran och att ta hänsyn till varandra, eller om detta är deras sätt att se på kamratskap. Men jag blev faktiskt lite förbannad, och sade till Yongyut, att jag skall tala med din syster, det här är inte alls bra. Då visade det sig på toppen att Yongyut hade kört med en nödlögn till Dan och Amphorn och sagt att barnen skulle sova i det andra huset.

 

Men som jag sade till Yongyut, Svinhugg går alltid igen. Jag menade att vilken stolle som helst kunde se att de inte skulle sova i det gamla huset, de lekte ju för helskotta ute på gatan ju!!!

Jag stegade upp till den ”glada systern”, och sade till henne helt enkelt att om hon skall sova här med oss, så går hon med oss till våra kamrater och äter där och det gör hennes barn också .- ” Dan och Amphorn kunde ju t.ex. få för sig att du hatar dem och inte vill se dem”, sade jag till henne! Men men började hon... –”jag vill att du går med oss och äter Alaam”, -”good for our house”. Det var väl inga problem, hon hakade på, och hon käkade sin mat där, visserligen utan att säga ett knyst, men jag fick min vilja igenom i alla fall. Hurra!!

 

Nu imorse så var det skolskjuts igen, precis som vanligt! Barnen åt frukost, och det var Alaam som gjorde den. Hon är noga med att göra maten när hon är hemma, för jag vet och känner på mig att hon INTE vill att de äter Falangmat!! Hon fixade mat i stor stil. Där stektes fläskkött, där kokades sallad i MÄNGD och där kokades ris blandat med räkor. Allt detta skulle barnen äta. Jag säger det...-” Big money in Thailand”. Yongyut hatar när jag säger det. För hon vet exakt vad jag menar med det!

 

Jag menar, bland dessa människor som inte har mycket till pengar,så slösas det något alldeles extra med just maten. Istället för att de skall konsolidera sin ekonomi, jobba på och hushålla med pengarna, så vräker de fullkomligt i sig käk, när det finns pengar till det. Undermeningen med detta är ju då att Jag (Falangen) finns ju till hands och tillhandahåller pengar. Yongyut vet att jag hatar detta, va fan ät frukost visst, men vräk inte i Er hämningslöst.

 

Den frukosten kostade säkerligen runt 3-400 baht och detta var bara till barnen.

Idag tog jag mig en lång djup funderare över ”landscaping”. Alltså hur jag vill ha min trädgård, och framförallt hur sjutton kommer den då att se ut om, låt säga 10 år?? Det som man mest behöver koncentrera sig på då är träd och buskar. Jag kollade igenom mina buskar och de är helt OK, dessa klipper jag och ansar, no problem.

 

Men sedan kom det. Va.. jag har 3st träd.. 1 träd fick jag lova Yongyut att behålla och det var mangoträdet, men det kunde jag klippa och hålla kort efter eget tycke, så Ok då!! Men sedan fanns där 2st andra träd, och på bara en månad så har bägge dessa två vuxit en styv meter, och en av dem börjar att bölja över till grannens tomt!!

 

Jag tog därför beslutet imorse att ta bort dem, jag betalade lokalkillen här i området 100 baht (SEK: 20:-) och så tog hand bort de två träden. jag ersatte dem med 2st vackra buskar med blommor på, alltså de där med 3 olika färger på samma buske. Jag flyttade också om 3-4 småbuskar som säljarna hade planterat för mig. När man planterar de större växterna framför de mindre, så surnar jag i alla fall till. Men det fixade jag lätt, jag bara bytte plats på dem...

 

Ha det gött, bråka inte för mycket med grannarna, det gör jag (hahaha), och framför allt, skaka hand med varandra, sluta med det där löjliga storstadskramandet!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CXCI , Thailand

 

Hahahaha... kom just tillbaka till hemmet efter att ha kört ungarna till skolan. Man kan inte annat än skratta när man varit ute i trafiken här. Ja, jag vet, vi har pratat om detta förut. Men jag måste helt enkelt få lägga till lite extra kommentarer om det hela. Vi kan lägga ner tjötet om deras undervisning i trafikregler och körning etc. För det har vi pratat om, och det lär inte bli bättre.

 

Vi har en enda rundell i hela Chaiyaphum, och när jag kommer ifrån Namkängs skola och skall hem, så kommer jag fram till denna rundell, och det är 4st filer av bilar och vespor, alltså en grym röra. Vi kommer då alla fram till rundellen, jag som skall ta höger i rundellen, jag blinkar ju, och jag ligger som man skall, i högerfilen.

 

Nu kommer det grymma i kråksången. Jo bilar ifrån de 2 andra filerna till vänster om mig, de kör utan vidare spisning rakt över de ”tänka” filerna inne i rundellen och tar sig in till innersta filen inne i rundellen, och strax efter mitten i rundellen så vräker de sig ofta, ofta över till vänsterfilen och kör RAKT FRAM!!!

 

Jag vet inte om min beskrivning var bra för Er. Men det är en grym röra i denna rundell, för ingen Thaiare har en enda susning om vad filkörning är. Den som är fräckast vinner, och tar sig snabbast fram i trafiken. Sedan två andra exempel som är belysande för den totala avsaknaden utav trafikförståelse.

Thai kommer inne i rundellen, han stannar plötsligt och börjar ”släppa” fram bilar som kommer ”utifrån” , han skapar fullständigt kaos, men de andra tycker att han var ju en trevlig Thai!!!

 

Thai kör med sin bil på gatan, vill köra in och stanna vid sidan, han blinkar då med högerblinkern och kör in vänster!!!! Fattar ni.... (vi har vänstertrafik här),det är flera som gör på detta sätt, så det har spridit sig. Det finns mängder av ”egna” trafik-regler som Thai kör med här, och ingen av dem baseras på kunskap.

Nu kommer det mest konstiga av allt..... Om man bortser ifrån oss Falanger som KAN köra bil och vespa, och vet hur man för sig i trafiken, så verkar det fungera väldigt bra härnere.

 

Visserligen så gäller det att ALDRIG lita på en Thai i trafiken, och vara väldigt vaksam varje vaken sekund när man kör. Du blir påkörd precis när som helst, precis var du än befinner dig. Det finns inga ”säkra” zoner alls härnere!!

Hade poliserna härnere varit mer alerta och verkligen arbetat med att göra det de är betalda för, alltså att ta tag i trafiken och de som kör, och se till att de gör rätt, böt-fälla dårarna i trafiken, ställa krav på trafikskolorna, så hade de nog kanske kunnat fixa detta. Men tills dess så kommer det att förbli som det är, alltså ren och skär anarki i trafiken.

 

Fortfarande hemma, tittar ut på baksidan. Vi har en mur mot grannen där, förresten det har vi runt hela vårt hus. Bra att ha för ormar och andra kräldjur... I alla fall på muren ligger det griskött i remsor liksom på ett fat. Yongyut har gjort detta flera gånger tidigare. Hon låter det ligga under cirka 4-5 timmar i solgasset,och torka, det blir nästan som om det är stekt. Och väldigt gott blir det.

 

Detta förfaringssätt har ju alla naturfolk haft genom årmiljonerna, och det har vi också haft hemma i Europa för länge länge sedan. Men för mig som en mesig falang, så ser det lite småäckligt ut måste jag säga.. Åh,, vilken mesprick säger säkert ni. Javisst, kom ni hit och se alla djur som krälar omkring här i Thailand.

Det finns fasenimej djur precis överallt. Och jag är övertygad om att det krälar djur på grisköttet också, kanske lägger ägg, eller kanske ännu värre saker i köttet. Och sedan skall lilla jag äta det.. men som sagt var.. det är himla gött att äta!! Trafik och griskött, en härlig kombination, annars brukar ju kombinationen trafik och människokött passa bättre ihop... skaka hand med varandra, sluta att kramas.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CXCII , Thailand

 

NU är vi tillbaka igen i Chaiyaphum, vi kom hem söndag kl. 14.30 efter en lång dag i bilen.

Vi åkte i alla fall i torsdags efter det att vi hämtat hem ungarna ifrån skolan kl. 15.00, vi stack nästan direkt och kom fram till Jomtien och hotellet kl. 22.30. Som tur var så hade Reine Hast säkrat nycklarna, de stänger ju kl. 22.00. Så vi kom i alla fall in på våra rum.

Vi tog oss en stadig stavnagel innan vi gick och la oss, och jösses va bra vi sov!!! Va då!! Inte jag i alla fall... det är bara sjuttan, jag kan inte sova bra alls första natten ”borta”. Det var inget fel alls på hotellet, tvärtom, jag gillar det görbra, allting med det.

 

Men ta till exempel sängen, den är hyggligt bred, men där ligger då Namkäng 6 år, när hon sover, så agerar hon karate-Kid och sparkar och boxas och tjötar, hon trycker då Yongyut närmare mig, och jag är ju den typen av kille som vill sova själv. Jag klarar inte av att ha någon som skall krypa intill, eller lägga ett ben över mig. Jag vill ha lite sovavstånd helt enkelt, men det får jag inte på dessa fina semesternätter.

 

Fredagen, så åkte vi till en Krokodil-park och kollade på massa olika djur, bl.a. då krokisar!! Och det var ju ganska kul. Sedan efter 2 timmar så ville gänget åka till ett hus som var kanonstort, och de ville se hur praktfullt det var. Jag och Reine bluffade ihop en snyfthistoria om hur mycket jag verkligen ville gå på Homepro och köpa toasits till Chaiyaphum...

De släppte oss där,och vi var lösa.. vi rullade runt där på HomePro och köpte ingenting... vi åkte sedan hem till hotellet, svepte 3 groggar snabbt och elegant och efter 2 timmar kom gänget.... Dan var trött spom vanligt och de däckade väl runt 20.30 tror jag det var!! Yongyut och jag satt med Hotellgänget i restauranten och tjötade fram till 22.30, och sedan så slumrade vi in på vårt rum.

 

Lördagen, så ville ungarna åka till Pattaya Park, alltså den där vattenparken och det blev verkligen lyckat tycker jag.. Själva anläggningen äges utav ryssar, och den var också ganska skitig, i alla fall toaletterna plus vattnet vi badade i. Men ungarna hade görroligt i Watersliden, de åkte kana ifrån 60 meters höjd rätt ner i poolen, och flabbade hela vägen ner.

 

Vi stannade i Pattaya Park till runt 17.00 och då hade vi beslutat att vi 4 med våra ungar plus Reine skulle åka till en kanonrestaurant som serverade ”Rock-Lobster”. Dan hade tjötat om dessa jädra Rocklobsters i 2 månader tror jag. När vi kom till Hotellet så ville följande andra åka med; Guttorm med Fru, Lennart (singel), Johan med fästmö, så nu var vi 14 personer istället för 7st.. Vi kunde inte åka med Dans Pick up utan vi köpte in en Tuck-Tuck eller som vissa kallar dem Baht-bus!!

 

Vi kom till restauranten, Men Dan sade direkt.. det här är inte rätt ställe. Vi misstänkte då att den där jädra chauffören tog oss till ett ställe där han fick gratis mat för han fixat kunder. Maten var säkert bra på detta ställe. Men det är som vanligt egentligen, maten är fullständigt värdelös och saltlös...

De vägrar helt enkelt trots att vi bad dem, att koka seafooden i saltvatten, de envisas med att grilla skiten.

 

Det blir en fullständigt meningslös maträtt som egentligen ingen tycker speciellt mycket om. Undantag då de Thai vi hade med oss. De förstår ju inte bättre och äter med god aptit. Medans vi andra fick sitta där med havs-salt i näven och salta våra kräftor. Jag fick ingen som helt kräftkänsla, eller är det som så att våra kräftor hemma är så himla överlägsna?????

 

Maten var helt enkelt kanondyr, kalaset kostade när jag, Yongyut och barnen hade ätit över 1.300 baht, och då så dyrt för den skitmaten. Aldrig i mitt liv att jag gör om detta. McDonald är överlägset allting i det Thailändska köket, det skäms jag inte för att erkänna.

Slutet gott allting gott.... mer grejor om Jomtien i nästa lilla söta kapitel.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CXCIII , Thailand

 

Nere i Jomtien, så sitter killarna (Gubbarna) och bara läskar och dricker vareviga dag. Fy sjuttan va tråkig tillvaro. Jag menar, om man nu är till åren och vill avsluta sitt liv i lugn och ro, så behöver man väl inte speeda fram ett snabbt slut eller??? Har man kånkat sig hitner, så är det ju görlöjligt att supa ner sig så snabbt, de måste vara idioter..

 

Men jag misstänker att det mest är människor som aldrig haft en hobby förr när de var yngre, och det får de betala för nu.. de fattar inte att man måste ha något att göra för att tiden skall gå.. annars blir det lätt att man sitter på hotellet och tar sig en blänkare eller stänkare ett par gånger om dagen p.gr.a. ren och skär leda!!

Jag är innerligt tacksam, att jag INTE byggde upp mitt Thailiv därnere i Jomtien-Pattaya, utan att jag hamnade här uppe i Chaiyaphum med Yongyut. Secken skillnad på livskvalitet!! De pratar enbart om brännvin och madammer och pengar,

 

Och deras stora bekymmer är att det är så dyrt allting (????))) fattar ni, de bor i himmelriket, kan äta för 10:- en middag, tillgång till mängder av kvinns har de,, och så gnäller de... mesproppar!!

Det hände inte mycket mer därnere, dock kommer jag ihåg att Dan gnällde som satan... inte likt honom. Men han är allt amerikan i botten, det märker man. Han gnällde på rummen, tvålen, schampot, maten, trapporna, fasen han betalade 600 sketna baht per natt... Jag lovar att rummen var kanon,, stora och rena och sängarna sov man gott i... jag har inget att klaga på alls... Så Hotell Avenue Inn i Jomtien kan jag varmt rekommendera om man skall ner och ha skitkul....

 

Vi åkte sedan hem som sagt var på söndag kl. 05.30. Vi åkte via fiskmarknaden i Pattaya, som ju Dan och Amphorn varmt rekommenderade. Jag kan säga som Göteborgare och Järnbrottare att den fiskmarknaden var skit.... kräftorna var okokta men stendöda när vi tittade på dem, trots att de hade fiskat upp dem under natten-morgonen.... nä det tror jag inte på. Jag vägrade sedan att äta dem...

Vi kom hem utan problem kl. 15.30, Dan kör verkligt bra bil, det märks att han varit patrullerande polis i USA i 25-30 år någonting!!!

 

Ikväll hann vi med att klippa Soda, och Amphorns unge ”Neck” åkte med oxå. Vi åkte först till BIG C, men den salongen var inte bemannad, de struntade fullständigt i att vara där. Allting stod där och det var öppet och vi gick in, men ingen fanns där.. Vi åkte då vidare till mina gamla kvarter och salongen därstädes. Där fanns ju den där granna Ladyboysan med de stora fötterna…

 

I stolen för att klippas satt en av mina f.d. elever At, han är 9 år gammal, och så fort de började köra med maskinen i håret får att fixa till en helsnagg på honom, så började han storlipa... ja just det storgrät gjorde han.. killen skämdes inte ett skit verkar det som. Hans 2 skolkamrater sitter alltså bakom honom, undrar om inte detta är början till en Ladyboy det också???

 

Han lipade sedan i de 12 minuter som klippningen varade, rusade ut när det var klart och gallskrek på morsan....... Sedan blev det Sodas tur, hon började klippa och han tog en handduk och låtsades torka bort en tår, hela salongen flabbade, t.om den närvarande storfotade ladyboyen gapskrattade..

När hon klippt Soda och Neck, så ville hon ha 40 baht (SEK: 8.-) för bägge (!!!!!)Härliga tider för en bahtsnål falang ifrån Sverige........

 

En observation som kan tålas i ett upplyst rum. Jag har vid flera flera tillfällen sett att vissa Thailändska killar samlar på hår.. låt mig förklara!! Jo vissa människor har ju födelsemärken i ansiktet/kinden, vissa har ganska stora sådana bruna/svarta fläckar.

 

I dessa fläckar växer det ofta ett hårstrå, eller 3 hårstrån eller i vissa sällsynta fall en trave med hårstrån!! Thailändska killar häruppe i Isaan tar inte bort dessa strån, utan de låter dem växa hej vilt, och de verkar vara jädrigt stolta över dessa fjantiga få strån... Till saken hör också att skägg inte är en given sak bland thailändska män, visst många har det, men inte alla, jag menar alltså skäggväxt!! Så jag antar att dessa födelsemärken kompenserar bristen på skäggväxt!!! Det ser skitlöjligt ut och faktiskt ganska ovårdat måste jag säga!!

 

Nu slutar vi för denna gång... jag måste återigen komma igång med att träna på min kära cykel..... bye bye

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CXCIV , Thailand

 

Blev tillfrågad förra veckan om jag ville haka på Dan och Amphorn i deras arbete i skolan 2 dagar nu (tisdag/onsdag). De skulle ha engelska träningsläger ute i buschen någonstans. Jag sade naturligtvis ja, men var väl kanske inte helförtjust i det, alltså att vara borta hela dagen fastlåst med detta,

 

Vi stack iväg kl. 06.00 tisdag morgon, och vi kom fram till deras skola kl. 07.30, där stod det 9st uttagna elever som fick åka på flaket. Med uttagna menar jag att detta läger var en tillgivelse där 30 olika skolor hade tagit ut de 10st bästa eleverna de hade. De skulle sedan då drillas på lägret i Engelska under 2 dagar.

Vi kom fram och detta blev faktiskt himla kul tycker jag. Vi är alltså i hjärtat av Isaan, som alltså är det ”riktiga” Thailand, om man nu betänker att man är borta långt långt ifrån turistorterna. Folket härute är helt genuina, de har kvar alla konstiga seder och traditioner, och de har ett märkligt interagerande emellan sig, ett sätt som man kan känna igen ifrån gamla gamla tider härifrån Sverige och Europa.

 

Jag menar, de är väldigt pigga på att göra gemensamma saker t.ex. Riset skall sås eller skördas, alla så gott som hjälper till. De knatar rakt in i ett grannhus och sätter sig och käkar middag. De går i borgen för varandra helt vilt härnere. Bankerna är egentligen riktiga skurkar. De lånar ut pengar till folk som aldrig har en chans att betala tillbaka. Varför?? Jo de tar då risfälten ifråga ifrån ägarna om betalningen fallerar.

 

Men jösses va goa de var mot mig och Dan, honom klämde de på magen, han har ju en grandios sådan.. mig tog dom ett grabbatag på mina genetalier. Men va gjorde det... Vi blev konfronterade med massor av lärarinnor, och samtliga ville de ha en falang.... var jag ensam eller?? Kände jag någon annan???

 

Jag satt under i stort sett hela dagen i en soffa i utkanten av en stor gemensam sal (Aula) och på golvet satt 300st elever i spikraka led, de satt där i stort sett i 7 timmar med avbrott för lunch bara. Sicket väldrillat folk dessa barn är. Det var fantastiskt att se för en kille ifrån Göteborg, som är van att se ungdomar ifrån olika stadsdelar hemma missköta sig i alla lägen med sina föräldrars godkännande. Jag kallar det godkännande enär de inget gör för att rätta till sina ungar!!

 

Jag fick en verkligt bra inblick i hur kass egentligen lärarna är här i Thailand på att lära ut engelska. Dan har visat mig på flera exempel och jag har också sett med egna ögon hur det finns anställda lärare i engelska som fasen inte kan ett uns nästan, engelska. Barnen /Eleverna blir ju sedan därefter eller hur??

 

Thailändska barn och vuxna anses här i Asien vara så dåliga på engelska att snart sagt alla länder härborta har passerat dem med hästlängder. T.om. ett land som Vietnam är långt före i engelskakunskaper. Men Thailändare får nu betala för den högdragenhet som de uppvisar emot allt utländskt/främmande. Det är synd att detta folk har ”köpt” detta sätt att leva och se på sin omvärld!!

 

Dock skall det sägas att det kanske , kanske snart kommer en förändring i attityd till stånd härnere. Rektorn och chefen för detta skoldistrikt, höll ett långt tal till alla lärarna innan lägret drog igång, och han avslutade sitt tal på ett grandiost sätt – ”utanför Thailands gränser, så talar INGEN Thailändska” nästan skrek han ut.. detta för att få dem att fatta, att landet MÅSTE ha ett andraspråk att kommunicera med gentemot grannar och eventuella samarbetspartners i framtiden.

 

Om detta är den nya tiden, så är det inte en dag för tidigt skall jag säga!! Jag märker också en attityd, som är mycket positiv emot oss falanger på ett sätt... men samtidigt så måste jag säga att fortfarande så är folk väldigt stelbenta, och kan inte klara att svälja intryck ifrån främmande kulturer. Även om en sak är bra,, så inser de inte det, för deras föräldrar i hyddan hemmavid har talat om att Thai är överlägset bäst i allting!!

Nu slutar vi detta, och jag skall berätta lite till om detta läger för Er i nästa kapitel... ha det bra och hälsa på varandra när ni ses...

 

Handskak

 

 

 

 

Chaiyaphum CXCV , Thailand

 

Det var faktiskt himla kul att vara med som sagt var. Vi var ju långt långt ute på ”landet” , och representationen var s.k. ”village-schools”, alltså inte de vanliga storstadsmärkvärdiga-skitförnäma-skolorna, utan här var det skolor där det inte fanns många baht i budget för driften. De är oftast privatägda, och de kämpar alltså med en ekonomi som är helt kass.

 

Dessa skolor måste förlita sig till eget arbete när det gäller underhåll och undervisning. Underhållet är väl nästintill noll eftersom ju inte många Thai gillar att pyssla och dona och göra det fint omkring sig. Dan berättade för mig att han kom till sin fru Amphorns skolsal, där utefter ena väggen låg en hög med träflis, sand och småsten, det var en myrstack (inne i skolsalen).

 

Dan reagerade naturligtvis kraftfullt direkt, och började utan att fråga ta bort skiten,, folk omkring honom började skratta åt honom, han blev bara mer förbannad. De sade till honom, det blir detsamma nästa år igen, myrorna kommer tillbaka!!! Men Dan fortsatte , och svarade dem alla – ”Ja kanske det, men fasen inte detta året i alla fall” menandes att det var bara att ta bort skiten i takt med att den dyker upp. Men ingen förstod antagligen var han menade, eller de brydde sig inte... Här lägges mest kraften på undervisningen.

 

Under lunchen, så tog jag och Dan oss en kopp kaffe, satte oss vid ett bord med småpojkar, de tyckte detta var hysteriskt kul med 2 falanger som satte sig vid deras bord, alla runtomkring stirrade mot vårat bord... snart var vi igång med trolleritricks och annat smågodis till tricks som ungar gillar. Och efter 5 minuter så hängde det väl 60 ungar runt vårt lilla bord,, görkul... de uppskattar verkligen att det kommer utlänningar till deras skola.

 

 

Jo, När lägret var över så fick ju lärarna extra betalt för sin närvaro, de vanliga Thailärarna fick 400 baht (SEK: 80:-) och Dan fick 700 baht (SEK: 140:-). Undrar vad de Thailändska tyckte om detta orättvisa. Men till Dans försvar skall sägas att han var den enda som körde totalt 40 mil med sin bil för dettta, de övriga lärarna bodde ju i närområdet!!

 

Nu skall jag berätta att Reine Hast den legendomspunne särlingen ifrån Askim, Sweden, ankom till Chaiyaphum i onsdags eftermiddag. Han hade hyrt sig en bil och kört ifrån Jomtien på morgonen. Han tyckte att det började bli för himla trökigt därnere nu... han ville upp hit till Chaiyaphum och trolla lite. Namkäng och Soda var förstås lyriska, och så också Yongyut. Dan och Amphorn har ju träffat honom förut, och de gillar honom skarpt.

 

Vi tog det lugnt, vår vän börjar ju bli till åren hahahahah!!!! Vi fick i honom lite mat och så fick han hälla i sig ett par groggar och så var det igång,, han verkade trivas görmycket. Vi gjorde egentligen inte mycket alls denna gång. Vi var på Siam Resort Hotel och badade i deras swimmingpool ( 80 baht (SEK: 16.-). Och vi var på super-marketen han och jag, första dagen ensamma utan Yongyut och barnen, och det gillade han.. Vi skojade med de som sålde och de pratade och ville veta allt,, alla tanter ville ha en falang och alla ville åka till Sverige.

 

Vi lovade i alla fall, att nästa gång han kommer ner kanske oktober/november, så skall vi ta bilen och sticka upp till Non Khai och gränsen till Laos, se Mekong-floden, det skall tydligen vara helt underbart vackert däruppe. Och handla med oss lite udda saker billiga och vackra..

 

Vi spelade in Banana Boat Song (Harry Belafonte), och Reine är ju görbra på det här med att ”lira” i låtarna.... han låter ju nästan som Harry stundtals. Som bonus så bifogar jag den låten till mailet till Er..Reine stack iväg idag söndag morgon tillbaka till Pattaya, och åker hem på tisdag, jag kommer att sakna honom!! Och det gör också ungarna och Yongyut! Ha det bra nu så hörs vi nästa gång...

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CXCVI , Thailand

 

Nu när jag är ute och cyklar så märkts det förtvivlat väl att det är såtider härute på risfälten. Samma risfält som alltså kommer att avge ris som sedemera kommer att ligga på Era tallrikar i Sverige senare i höst!!! Alla fält så gott som, är nu under såning (det heter väl så va??), och man ser alla dessa kvinnor som gör jobbet s.a.s. Deras 90 gradiga kroppar är böjda ner över vattnet där de planterar sina risknippen.

 

Det är grymt var krumma och böjda dessa kvinnor är. Deras män jobbar ju med sitt, de har ett annat typ av slit. De kör små små minitraktorer och luckar upp leran och gyttjan innan det är dags för kvinnorna. Männen behöver således ej stå böjda i kanske 10 timmar många dagar. Men de är säkert trötta de också.

Jag stod idag också och kollade en lång stund på ett risfält när de jobbade. Jag vete sjutton om jag är så begeistrad över att kliva ner där i gyttjan och kanske trampa på en kobra eller pytonorm eller giftig råtta eller illaluktande groda. Nä, jag hade nog varit en dålig risbonde tror jag!!

 

Nu skall jag delge Er något som ni inte hade en aning om tror jag, och det är uppbyggnaden/organisationen av en by härnere i Thailand. Jag vill gärna berätta för Er hur det funkar med beslutsprocessen och övrigt leverne. Naturligtvis så har jag begränsat kunnande, men jag har kollat med lite folk, de vill inte säga allt. Speciellt inte den delen med pengar som myglas med bland ledarna härnere.

 

Det finns alltså en ”village-leader”, han sitter på sin plats 4 år och han röstas in på den positionen sägs det. Dock har ju denna ledare en tendens att stanna väldigt länge på sin ”post”, så det är nog bara som det brukar här i Asien, ordet Demokrati finns i många länders ”manual”, men de vet inte vad det är!!

Vidare det finns faktiskt något som kan liknas vid en styrelse i byn. De skall egentligen ta alla beslut, men av någon förunderlig anledning så blir alltid besluten tagna efter byledarens tycke och smak.

 

Härnere, efter vad jag förstått, så är de inte lika pigga på att dansa efter de rikas visselpipa här i byarna, som vi är t.ex. i Sverige. Så om någon har mycket pengar, och det är en skitstövel, så vill inte de andra ha något med honom att göra alls, trots pengarna!! Låter faktiskt lite fräscht och uppiggande..

 

De allra flesta familjer i byn äger mark, och de ägorna kan de ha haft väldigt länge, kanske 3-400 år sägs det... Där finnes också mark som ägs utav BYN och mark som äges utav Staten Thailand. Dessa tillåter respektive familj och deras hus att ha en trädgård (skräpupplag kallar jag det). Men den marken kan aldrig säljas.

 

Vad det gäller arbete, så har jag nu lärt mig att de inte delar på arbetet så broderligt som jag skrev tidigare. Dock så hjälper de varandra så tillvida att de tar betalt för sina dagsverken. Lönen i dessa fall är 180 – 200 baht per dag!! Så det är ett himla dealande med pengar runt sådd och skördetid kan jag tänka mig...

Att ta hand om de allmänna områdena inom byns gränser, det är upp till byledaren att se till att detta blir gjort. Men här kommer då Thaimentaliteten in, de tycker väl att skiten ser snyggt ut, så de bryr sig inte alls. Alla trädgårdar, diken, vägar och allmänna utrymmen anses som godkända dumpingplatser av skräp, och sopor tyvärr!!

 

Sedan kommer vi till Thailands motsvarighet till våra kyrkor, alltså templen... alla project vad det gäller templet är frivilliga vad det gäller pengar och eller arbete. Men de tempel som har en strong ”capo del capo-munk”, han kan ha en fantastisk personlighet etc. Dessa tempel har en tendens att se bättre ut och ha mer saker till sitt förfogande.

 

Sedan har vi by-äldste,, dessa finns ju, och vi har ju också haft dem i ädre tider. De lär sitt jobb ifrån sin mamma/pappa, som i sin tur lärt sig ifrån sina diton. Dessa blir konsulterade när det skall flyttas in i hus, köpa bil/truck/MC/traktor, när man skall hämta bilen, när de skall gifta sig, (månad-veckodag etc), ja det finns ett otal arbetsområden för dessa figurer. Yrket anses hederligt och de är uppskattade personer i gemenskapen.

 

Jag har säkert missat jättemycket,,, bl.a. då pengaflödet som enbart går åt ett håll.. Och det är ju byledaren som myglar. Han drar sig ju inte för att ta ifrån det allmänna. Och när han lyckas att snuva staten (Thailand) så behåller han även dessa pengar. Det är inget snack om att hjälpa de nödställda här inte... Livet är tufft för många många här ute på landet, och skitstövlar bland Thai finns det lika gott om som hemma hos oss i Sverige.

Man ber att få återkomma i nästa kapitel och säga ... ha det...

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CXCVII , Thailand

 

Jag och Yongyut stadck ut som hastigast till hennes äldre syster Baloo och hennes man Yutin (läraren ni vet..) De höll på med att tömma ett risfält på vatten, och jag ville gärna se hur det funkade lite grand.

Jo familjen äger 50 Rye, alltså en hel del mark, och allt är risfält förutom då en jättestor pöl med vatten som används som reservoar. Vattnet pumpas ifrån eller till denna pöl ifrån de olika risfälten i takt med att det behövs. I går så tömdes alltså ett fält och det var intressant att se vilken mängd fisk det verkligen fanns. Nu fick jag se vilken enorm mängd det är.

 

Där fanns massor av stim av småfisk , där fanns kanske 50 kilo av fisk som kan rubriceras som sill-storlek, om ni förstår vad jag menar..men de är ena fula saker må ni tro. De lever ju i gyttja, så de måste helt enkelt smaka gyttja också. Men enligt uppgift så ätes de med god aptit av Thaiarna.

 

Vidare så hoppade där förtvivlat undan massor av grodor och paddor, som ville rädda sig undan Thaiarnas fångstredskap. Det är kul att se att de verkligen vill ta tillvara allting på risfältet, och omsätta det till mat.

Jo, jag har ju tidigare berättat om de jättestora snäckorna som lever på risfälten, jag har ju noterat de stora högarna av dem vid sidan av risfälten. Och antagit att detta varit skalen av uppätna snäckor. Men icke sa Nicke, dessa jättesnäckor, lever faktiskt av att äta RIS, ja just det, de är risätare, och därför skadedjur för befolkningen.

 

Och dessutom på toppen av det eländet, de smakar skit att äta och inte ens Thaiarna äter dem. Så de är rent värdelösa, och det enda de åstadkommer förutom att skada grödan, är otaliga skärsår på risarbetarnas bara fötter... jag såg de såren igår, och de var inte att leka med.De hade en thaikille anställd denna dag, och han ägde också en maskin som de använde som vatten-sugare, de forslade alltså bort vattnet i från fältet till denna reservoar.

 

Killen tjänade 200 baht och han hade också lov att ta djur från fältet med sig hem.

Dessutom så plockade han näckrosor i en annan damm. Näckrosor är också det hårdvaluta härnere, skall tydligen vara görgott. Jag vill nog inte pröva tror jag!! Så hans dagsförtjänst var nog inte så himla dålig tycker jag.

 

Småbarnen, inklusive Soda lekte i reservoaren, och det vattnet var rent gyttje- vatten. De stojade och de sam under vattnet och hade görskoj... men herrejösses tänkte jag i alla fall, tänk all den skit som lever i detta vatten, inkl. Alla bakterier. Men det enda jag kom på att säga till Soda var –”glöm inte att duscha och tvätta ögona...” jag tror att de är resistenta här nere mot all skit de exponeras inför.

 

Nu fyller Yongyut snart år, 18 juni, men hon vill inte bli firad, hon tycker vi skall köpa grejor till hemmet istället. Bra inställning tycker jag. Men någon överaskning för det allt bli!! Jag lägger på locket nu och ber att få återkomma pigg och nyter i ett senare kapitel.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CXCVIII , Thailand

 

Igår så kom det en orm krälandes, den var runt 1,5 meter lång och hyggligt tjock.. Inte giftig sade arbetarna i huset bredvid. Jag hann knappt säga va bra då,,, förränn en jäkel av dessa Thai krossade huvudet på ormen, och stoppade den resolut i en plastsäck och knöt till!! Mmmmmm, alloy, alloy, sade han och log. Sedan fortsatte han att arbeta, och jag stod där och tänkte på Animal Planet, Discovery, Green-peace, och Save the Planet och även då hur rädda vi måste vara om djuren....

 

Men men men... va sjuttan, vad skall man göra om man ingen mat har!! Folket här lever ju kvar i den hushållning de hade för 100 år sedan, där inget fick villfaras, de hade ju inga andra sätt att skaffa mat till familjen. Men nu!! Jag är 100% säker på att de INTE behöver slå ihjäl alla dessa ormar och käka upp dem, men de gör det av ohejdad vana. De struntar faktiskt fullständigt härnere i om orm A eller Orm D blir utrotade, de bryr sig inte om de omständigheterna alls.

 

Var ute igår och cyklade och jag tog lite foton på arbetet med riset ute på fälten, om någon tycker det är kul att kolla på, maila mig bara så får ni dem av mig... Jo,,, när man kommer ut som Falang mitt ute på landet här med en kamera dessutom i högsta hugg... Jösses anåda (känner ni igen det uttrycket??) va i extas alla blir. Jag stannade vid flera risfält, folk stannade fullständigt upp med sitt arbete och bara kollade och skojade med mig.

 

Jag fick ropa på dem hela högen,, att sluta larva sig och försök att verka arbets-samma nu när kameramannen kommer på besök... ännu mer skratt, sedan kom de över,,, ryggdunkningar av gubbarna, och kläm på magen av damerna... till slut så förstod de att jag ville ha foton när de arbetade, så de lunkade tillbaka.. de e la för goa härnere....

 

Jag steg av planet och jag satte mitt första steg i Chaiyaphum den 6 juli förra året, den dagen så tog jag också av mig klockan, och den har inte kommit på armen igen efter det. Jag lever mitt liv ganska tidslöst, dock inte helt. Jag har ju kvar i mig det där med planering och organisation, och då tarvas det ju en klocka eller hur?

 

Men i det stora hela, så behöver jag ingen klocka. Jag klarar av att hålla den tid som finns ändå. Men det är som jag sagt tidigare frapperande hur lite en Thai bryr sig om klockslag egentligen. Han bryr sig absolut inte om sekunder, minuter, han struntar i avtalade tider.

 

Detta beroende då kanske på att de aldrig har brytt sig om att ha en klocka. De bestämmer tider de också, visst!! Men det sker då i form av att de avtalar dag istället typ; -”OK, vi ses på söndag”!!! Sen är de fria att dyka upp när sjuttan som helst på söndagen. Att sitta där på häcken och bara vänta på en gubbe som kanske kommer, nä, det funkar bara för en Thailändare, absolut inte för oss falanger!!

 

En personlig reflektion, eller är den stulen, jag vet inte.. men jag tror att det är just klockan och tiden som gör att civilisationer bygges. Vi börjar planera och organisera oss , saker och ting kommer på plats, och allt mindre saker ”flyter” omkring i samhället, som det gör härnere i Thailand. Det är väl först då som samhället börjar att utvecklas kunskapsmässigt och tekniskt .

 

Hua, detta var ett halvtrökigt kapitel, nu skall jag satsa på ett lite roligare nästa gång, och så ser vi varsamt fram emot ett jubileum, 200 avsnitt. Sluta tjöta och gå och nana!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CXCIX , Thailand

 

Var ute som vanligt och cyklade idag. Jag möter dagligen alla dessa kossor i stora mängder, och även massor av vattenbufflar. Jag har ju hört på TV att buffeln skall vara görilsken, men det är säkert bara den Afrikanska då kanske!!!

 

I alla fall, mötte flera av bägge sorter, och på slutet kom det en stor hjord buffisar gåendes som vanligt mitt på gatan/vägen. Jag brukar kunna knö mig förbi om jag cyklar sakta, sakta och inte andas för mycket!!

Denna gång var det dock alldeles för många bufflar, och de har bara för jädra stora horn... Så jag stannade vid sidan och tänkte vänta tills de gick förbi. Jag tittade på den som skulle komma närmast mig, och den fan verkade vara lite ilsken tyckte jag, han la onda ögat på mig, och jag blev sketrädd.

 

Jag skulle ta tag i min cykel, men jag var för sent ute... jag gick av cykeln, och det var i sista stund, vattenbuffeln lyfte helt sonika min cykel, jag tyckte han log åt mig, sedan satte han ner den oskadd och bara fortsatte... secken typ..... Buffelskötaren tyckte hans buffel var kanongo och skrattade välderliga!!! Såna saker kan hända i Thailand gott folk!!!

 

Alla fel och brister på huset, åtgärdas sakta, sakta, sakta. De tar verkligen en sak i taget, med flera veckor emellan. Idag kom i alla fall killen som skall ge oss nya Toa-fönster. De gamla vi har är verkligen gamla... de har gått av i fönsterramen på flera ställen.... hur kan ramen gå av....... Vi beställde dessutom myggnät när de gjort nytt fönster åt oss.

 

Fortfarande så har vi dock vanliga fönster som är helt kaputt, vi väntar andräktigt på att de skall fixas.... Våra 3st dörrar i huset däremot har de slipat till, eller vad man nu skall kalla det. Det går numera att stänga igen dörrarna, men inte att hålla dem stängda, men man får la va nöld, e detta Thailand eller...

 

Har haft ett litet helvete med internet här i huset. Gubbarna har varit här nu 3 ggr och jag har bara görsvårt att prata med dem. Yongyut får översätta och hon förstår egentligen ingenting av internet och data och dessa grejor, så det är jättesvårt!! Idag sade hon dock att en av gubbarna tyckte att det var en inte riktigt bra data jag hade.. det var därför vi hade problem.

 

Jag förklarade för Yongyut. Min data är 100ggr mer sofistikerad än vår andra, som de tycker är så bra!! Jag blev tvärsur imorse.. började röja med kablarna för att se om jag kunde lura ut vari problemet bestod i. Det visade sig inom 1 minut att de 2 dosor som ingår i en internetinkoppling, där var det glappkontakt på 2 ställen. Jag har nu sagt till Yongyut att kräva att de kommer hit igen och fixar problemet. Vi får la se... Vi hörs snart igen.. bye bye

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CC (200) , Thailand

 

 

Oj oj oj... numro 200, jag trodde aldrig på 100.. men det är väl som med livet i övrigt; Vänjer man sig vid det svåra, så blir det svåra lätt, och det lätta blir svårt... oj oj oj poeten va framme igen...

Under min cykeltur igår, så vågade jag inte cykla mer än 9 kilometer rakt ut på landet. Tänk om man kör vilse... ingen mobiltelefon och ingen kan engelska, jättekul. Så jag tog vespan när jag kom hem, körde samma väg, passerade de 9 km och bara körde på...

 

Häärligt, jag var alltså ute i Isaan långt långt ute på landet, jag undrar om där varit några falanger förut överhuvudtaget. Men vad gjorde det. Alla hälsade och log precis som vanligt. Jag stannade i en liten by bara för att få bekräftat vägen... de fattade ingenting... men de bjöd mig på lunch...

 

Tyvärr så är jag inte i skick som falang att äta samma som de gör härute... Jag kan ju inte äta färska grönsaker (sköljt i dåligt vatten- och skuret med smutsig kniv som de haft till köttet). Jag vågar inte heller äta kyckling på alla ställen, knivarna de använder är otvättade långa stunder har jag sett med egna ögon. Och det innebär många konstiga bakterietyper som jag inte ens kan stava till...

 

Jag pratade i alla fall lite med dem, och de var görtrevliga mot mig. Jag förstod inte många ord, och de förstod säkert inte många av mina. Men ibland surnar man till lite grand i marginalen.... jag kör ju med goa Thaiord, så de skall ju normalt sett fatta. Men de klarar bara inte av att titta på mig och samtidigt lyssna på vad jag säger.

 

Jag är ju en typ av E.T. för dem, alltså en grön gubbe ifrån yttre ”Långtbortistan”, och de bara stirrar och skrattar och pratar sitt!! Men va fasen, jag hade görkul och tänkte på Er därhemma. Några av Er skulle säkert vilja vara med mig ibland i vissa situationer här, eller hur???

 

Jag körde strax vidare, och allting såg likadant ut. Där var risfält efter risfält. Här finns inga som helst skogar alls. Kanske dessa finnes uppe i norr mera, efter vad jag hört. Men här i Isaan, så finns det enbart risfält. Jag började faktiskt att bli lite orolig, kilometer efter kilometer.. hur skall jag komma hem, gå sandal-ledes eller??

 

Men nu hade jag kört så långt så att det inte var någon mening med att vända om. Jag stannade och tittade mig omkring. Ett av mina riktmärken var en bergskedja (där Tat Ton ligger). När jag startade så hade jag den bakom ryggen, och nu såg jag den rakt framifrån. Hurra tyckte Indianen i mig!! Jag kör på bara, någon gång måste det helt enkelt komma en landsväg....

 

Till slut efter nästan 3 oroliga mil så såg jag ett pärlband av bilar, och se där var en väg... Och vart gick den då? Jag hade ju ingen aning, och det började glänsande., Jag stod ju still och funderade. Emot mig kommer det en gubbe/kille gående, han hade naken överkropp och en käpp, bara det att han inte var påklädd visade ju att han var kanske lite ding!!

 

Chaiyaphum frågade jag, hans glansiga tomma ögon sade ingenting och det gjorde inte heller hans mun. Bra jobbat.. jag körde vidare, och efter en chansning på 3 km i den riktning jag tyckte, så var jag tvungen att stanna och fråga.. Vespan började få slut snart på bensin och jag var pinkenödig.

 

Jag stannade vid nåt som såg ut som en mopedverkstad, 3 killar mekade och hade sig. Jag frågade så tydligt jag kunde efter ”-Chaiyaphum”. –”Well you have to go another 4 kilometers in that direction”.. jag bara stirrade... ut ur huset kom det en typisk Engelsman. Fasen va härligt att få höra engelska i rätt tappning. Jag kom inte på så mycket annat att säga än Thank you, och så stack jag..

 

Jag kom ut på huvudvägen cirka 500 meter ifrån där jag bodde förut.... snopet va!!!Jag hade alltså snott och kört och vridit med vespan i snart 2 timmar, varit gör-orolig och så kommer man ut 500 meter ifrån sitt gamla hem... hahaha!! Nu ber jag att få säga adjö, så kanske vi kan höras i kapitel 201 istället... ha det!!!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCI , Thailand

 

Som sagt var, Yongyut fyller år idag den 18 juni. Och vill alltså absolut inte ha någon stor galaföreställning med middag på restaurant etc. Vill spara till huset istället, en mycket sund inställning tycker jag. Det är ju himla mycket fortfarande som vi behöver.

 

Men som ni vet, det är inte nyttigt för oss män att helt strunta i våra vederbörandes födelsedagar. Det kan lätt som en plätt sluta i fullständig katastrof. Så jag smyg-ringde Dan och Amphorn, så de kommer över ikväll med mat och ett soligt humör. Jag själv har handlat tårta och glass och lite sötdrickor. Yongyut blir nog faktiskt glad, och kvällen kan sluta i dur för oss alla.

 

På måndag eller fredag, nästa vecka, Sa skall vi åka till Khon Kaen (Dan och Jag), härligt, det ger mig tillfälle att handla en del saker som jag gått och ”värkt” på, en tid nu!! Bl.a. så vill jag handla 3st byråer, lite småsaker till hemmet och så snygga blommor, bl.a. då den 3 färgade busken, behöver fler ex. Av den godingen!!

 

Nu sitter jag vid datorn och det är den 19 juni, och vet ni vad.. det är Midsommar-afton. Jag håller på att koka potäter, inte färska, men ändå. Jag har handlat gräslök och jag har gräddfil hemma. Snapsen ligger i frysen, och Leo-ölen ligger i kylen, så jag skall göra det bra för mig själv och samtidigt lura Dan, de är ju så jädra fega amerikanarna ,, när det gäller mat!! Men han skall fasenimej käka sill och dricka snaps...

 

För övrigt så sitter jag och väntar på pengar. Jo jag har en kund som varit helt kanon att ha att göra med hela vägen. Hon stack till New York i onsdags och skröt med att hon har daglig kontakt med internet och kollar också sin mail hela tiden, och desutom så klarade hon galant av att kunna betala sina räkningar via internet.

Samma dag, onsdag, så gick också hennes gods iväg härifrån Sverige ned till Israel. Samma dag blev hon aviserad om hur mycket hon skulle betala samt hur hon skulle betala till mig. Jag hörde ingenting på onsdagen. Jag skrev till henne igår torsdag och påtalade att det INTE förekommer några 10 dagar netto i shipping-branschen...

 

Idag fredag inga pengar samt fortfarande inte ljud ifrån henne. Mycket besviken så skrev jag till henne just nu och påtalade att om hon inte betalade nu i brådrappet, så kunde jag inte garantera att hennes bohag skulle anlända överhuvudtaget till Israel. Vi får väl se hur detta slutar

 

Fick en smärre chock häromdagen när jag pratade med Yongyut om tvättmaskin... Jo jag har ju skrytit om hur himla billigt det är att handla än det ena och än det andra bl.a.a då tvättmaskin, Då berättar Yongyut att här i Thailand (Isaan fattade jag det som) så tvättar ALLA tvättmaskiner enbart i kallt vatten..... Jag har ju märkt under det här året att det varit förtvivlat svårt att tvätta bort vanliga hederliga fläckar!! Men inte trodde jag detta.... hahaha!! Men men men, allting funkar med ett gött humör!!

 

Nu knyter vi oss va.... nästa vecka blir en go vecka... och ni får alla ha det bra... lyssna på gräshopporna, de har ett förnuftigt leverne... de gnider sina bakben dagarna i ända och resten av tiden fortplantar dom sig!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCII , Thailand

 

Ett nytt kapitel kommer till stånd, ut ur ingenting, ganska fantastiskt egentligen tycker jag!! Igår kväll efter det att jag skrev föregående kapitel, så kom då pengarna ifrån kunden ihop med en liten ursäkt. Slutet gott allting gott. Kunde skicka iväg lite pengar till lite underleverantörer tack vare det, så att de kan få en go midsommar de också, tack vare pengarna som de skall ha för sitt arbete!!

 

Idag den 20 juni, så körde Yongyut omkull, eller heter det ikull. Det ena är väl skrivspråk och det andra talspråk va??? I alla fall, fick telefonsamtal ifrån henne, hon var ute som vanligt på morgonen och skulle handla sallad. Denna jädra sallad i alla väder!! Hon lät ledsen och bad mig att komma... Jag slängde mig på cykeln och racade de 7 kilometer det handlade om. Jag körde så snabbt så att Dan och Amphorn som Yongyut tydligen också ringt kom samtidigt med mig, och de körde bil!!! Snacka om att man fortfarande är fräsch...

 

Yongyut såg allmänt ”rörig” ut och var nästan i chocktillstånd. Hon hade fått lite behandling utav en dam i ett hus nära olycksplatsen som var sjuksköterska, och 4st killar hade hjälpts åt att få vespan upp på vägen igen. Yongyut såg ganska risig ut i ansiktet, men det var ytliga sår och ettt par stycken fina blåmärken.

Hon sade sedan efteråt, att hon hade torkat bort en insekt ifrån ögat, och tydligen glömt att titta varthän hon körde. Hon körde rakt ut mot en stolpe vid sidan av vägen, vidare in i taggtråd.. uschiamej... För Er som undrar.. vespan var i likadant skick som Yongyut och kostnaden att reparera dem var ungefär densamma.

 

Yongyut fick betala 2.040 baht på sjukhuset för rengöring samt medicin, och vi fick betala för vespan på Honda Service 2.330 baht. Jämlikhet mellan människa och maskin kallas väl detta antar jag!! I alla fall det gick bra, det kunde gått mycket, mycket värre om den riktiga olyckan varit framme!!

Lördag 20 juni, min inkorg har aldrig varit så himla tom som nu. Det kom inte ett enda mail under natten, så man utgår ifrån att ni fylletrattar hemmavid haft haft det riktigt roligt och trevligt. Jag är avundsjuk i ordets alla bemärkelser, notera det!!

 

Dock är jag inte avundsjuk på alla Er som nu idag har ett litet helvete med baksmälla och orolig mage.... hahahaha!!! Flera av Er har väl mått illa och spytt va?? Och flera av Er är väl rejält trötta i ögat. Men ni var ju så himla duktiga igår kväll, så nu skall ni allt få betala för det...hahaha!!

 

 

En lite notering om internet. Igår så kom då internetkillen hit igen för 4:e gången, jag har ju den där glappkontakten, och internetkillarna tyckte ju att min dator inte var något ”bra”!!! Vi fick hit dem i alla fall, och jag sade till dem att jag har en jädrigt bra dator, och de gör bäst i att fixa till glappkontakten. Då sade denna Thai till mig, att han varit snäll och redan fixat till anslutningen på utsidan. (???)

 

Han hade när de installerade internet varit på min föregående adress och tagit med sig de gamla kablarna, begagnad skit alltså. Jag har ju dessutom bytt leverantör sedan senast. Så det denne kille gjort var ju för sjutton brottsligt. Ta kablar ifrån en konkurrent och ge en ny kund gammal begagnad skit.... Han såg att jag var chockad (tror jag), och skruvade isär bägge smådosorna med internet och fixade och donade. Nu har internet fungerat fläckfritt ett helt dygn utan avbrott, ta i jättemycket trä.... Nu slutar vi, och så återkommer jag med mer frapperande nyheter ifrån ett avsides Thailand.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCIII , Thailand

 

Jo TV; n är OK, jag betalade 1.493 baht nånting (per månad) och får mängder av kanaler, 99% skräp och en del bra...

3 -4 fotbollskanaler. 1 amerikansk brottnings-skit, 2 golfskitkanaler (vem orkar med det??), 4st moviekanaler varav 2 pratar de engelska, de andra 2 enbart thai och ingen text.. 1st animal planet 2st discovery och sedan är resten rena rama skräpet. Men alla kanaler av dessa bra, så talar de enbart Thai (skit också) förutom då de 2st moviekanaler som språkar engelska med Thaitext..

 

Så jag är nöjd..... men de andra i familjen återgår blixtsnabbt till de gratiskanaler vi har, (3st) när jag inte sitter med dem framför TV;n dessa är rena thaikanaler och kör med dokusåpa 24 timmar om dygnet, verkligen lärorikt, detta måste vara himmelriket för den bildade eliten (om det finns någon sådan här), att ha en befolkning som är helt förslöade och enbart nöjer sig med Falcon Crest (ett exempel enbart) dygnet runt....

 

Nu dök Alfa upp helt oförhappandes här... plötsligt stod hon ute vid grinden. Det är bara fan också att man inte kan ha ett normalt förhållande till denna människa, hon är ju dock Yongyuts mamma och barnens mormor. Det är detta jädra smygande runt buskarna med henne som gör mig tokig ibland.

I stället för att bara säga, - ” idag så kommer ”mamma” hit”, så föredrar de att ljuga och säga när hon kommer, och jag frågar dem,, - ”ojoj jag visste inte!!!” Jag hoppas bara inte att detta är början på något som liknar boende här, för det tänker jag då sätta stopp för i så fall.

 

Nu när dagen är över, så sitter jag här och jag fick nöjet att köra Alfa vidare till det gamla huset. Så den saken är ur vägen nu i alla fall. Hurra idag fick jag min Aircondition installerad i musikrummet. Nu är där kallt och görgött.. Jag har haft ett speciellt litet helvete alltsedan 6 maj när vi flyttade hit, mitt lilla rum har ju varit rena rama bastun under dagarna.

 

Jag tror att det inte alls är bra för våra nordeuropeiska kroppar att ständigt och ihållande bli exponerade för denna värme som finns härnere. Vårt egna lilla värmesystem får ju jobba något kopiöst, och det är vi ju inte vana vid. Därför kan det vara jätteskönt att få sitta och arbeta under dagen i en temperatur som är mer anpassad för oss.

 

”VAT Refound for tourists”, stod det på skylten till receptionen på BIG C. Jag frågade när jag ändå var där –”How much is the VAT in Thailand”?? ,Flicka 1 och flicka 2 hade inte en susning av vad jag pratade om. Kille nummer 1 visste inte heller vad det hela handlade om. Jag höll även upp deras egna stora fina tryckta skylt framför ögonen på dem, och trots att de var anställda i receptionen , så hade de ingen aning om vad VAT var för något, Glänsande Thailand....

 

Det är rent frapperande hur nollade de är på engelskan, jag har nämnt det förut. De har lärare, men problemet är att dessa thailändska engelska-lärare inte själva kan språka engelska, och då blir ju deras adepter också värdelösa på att prata engelska. Jag tror dock att i storstaden Bangkok, så måste det helt enkelt vara bättre ställt med de kunskaperna. Någon som vet nåt om det...

Nu säger jag Arrividerchi Roma, och så ses vi nästa gång!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCIV , Thailand

 

Betydelsen av riset här i Thailand. Det är så himla mycket mer än någon av oss någonsin kan tro, hoppas jag inte är fel ute med Er andra nu – ni kanske är specialister på ris....

Visste ni vad frukost. Lunch och middag heter på Thai??? Jo det är ”Khaoo Chaoo”, ”Khaoo Tiang” samt ”Khaoo Yen” Vet ni vad Ris heter på Thai?? ”Khaoo”, fattar ni.. ris är så betydelsefullt att t.om färgen vit heter samma som ris på Thai, vit heter ”Khaoo”....

 

I alla lägen när Thai pratar om att t.ex. –”ajaj, låt oss käka, jag är hungrig”, så säger han eller hon helt sonika bara –”låt oss äta ris”... så ni förstår riset är basen i allting, de kan äta precis vad som helst. Men nog fasen finns där en skål med ris. Det är inte som hos oss, där vi har en väldig variation av maträtter, och inte alla innefattar nödvändigtvis potatis ta t.ex. soppor och dylikt.

 

Idag 23 juni, så beställde vi av samma kille som gör om våra toafönster plus sätter dit mosquito-nät, också det där taket över uteköket, detta för att man skall kunna stå där och koka mat och diska, även om det regnar ute... bra va.. kostnaden för det hela blev väl lite mer än jag hoppades på. Men jag får vara nöjd med 20.500 baht som det blev (SEK: 4.100:-). Det är ju ändå ett 8,5 meter långt och 3 meter djupt tak som han skall installera på uteplatsen.... Det blir i alla fall görbra...

 

Jo, jag glömde ju att rapportera en sak. Jag körde ju Alfa tillbaka till det andra huset, ni kommer ihåg va?? Hon ville att jag skulle ta vägen via ”olycksplatsen”, där ju Yongyut så olyckligt ramlade med sin motorbike. Jag körde henne dit, och jag blev faktiskt nästan rädd när jag hörde henne uttala sina besvärjelser, jag lovar, det var nästan så att buskaget med bambuträd tog ett par steg tillbaka!!

 

Jag förstod inte ett enda ord av vad hon sa, hon språkar ju dessutom Lao, när andan faller på. Men tonfallet var inte att leka med, och de ord som rrrrullladde ur hennes mun gjorde mig skrajsen, hualigen sicka Eder!!!!! Yongyut var ju beordrad utav henne att lämna störtkrukan kvar på platsen, den var olycksförföljd!!

Att olyckan sedan berodde på , tror jag, att Yongyut nog pratade telefon när hon körde, det hade tydligen inte med saken att göra. Utan detta var ren otur!! Yongyut påstod när jag frågade att det var en insekt i ögat, men jag tror inte ett dugg på det. Hon vet att jag skulle bli fullständigt vansinnig om jag fick reda på att hon kör och pratar samtidigt telefon.

 

Ni kommer ihåg olyckan på marknadsplatsen tidigare i år, när en flickfan i 14 års-åldern körde rakt på mig, kastade omkull mig med en hemsk kraft. Den sketungen pratade i telefon och var helt okoncentrerad på körning. Yongyut vet att jag INTE tolererar sådan dynga. De är ändå så himla dåliga trafikanter att de knappast har råd med att förlora sin koncentration med telefonprateri, detta gäller väl alla!!

Detta blev ett lite kort kapitel, men desto mer kanske i nästa...

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCV , Thailand

 

Andra-hands-marknaden i Thailand är verkligen besvärlig. Vi har avhandlat detta förut,, men skall försöka nu att åskådliggöra detta med foton och lite mer god ut-läggning denna gång!!

Secondhandmarknaden för skor (alltså begagnade) är lysande här i Thailand, medans marknaden då för andrahandsköp av hus är en ren katastrof. Köp ett hus härnere och förvänta dig inget annat än att äga det sedan tills det är fullbetalt. Ingen vill köpa det.

 

Anledningen är helt enkelt att det EJ finnes någon styrsel på byggandet härnere, det byggs hejvilt, och varje Thaiare med lite kulor som de kommit över på olika obskyra sätt, vill investera dessa i tomtmark och bygga nya hus. Här bygges snygga nya hus i expressfart, till så låg kostnad som möjligt.

 

Här bygges i en rasande hyperfart bostäder (typ kedjehus) för den lokala befolkningen (Thai). De är små, verkligt små, jag uppskattar boytan till kanske 45 m3. Det blev ett fundamentalt gigantiskt misslyckande hela den satsningen av de privata ”byggnissarna”. Kolla på mina foton, ALLA bostäder i denna senare kategori står tomma, ingen Thai har pengar verkar det som, och de som till äventyrs har det, de vill väl fasen inte bo i hus som det är ”hyddvarning” på!!

 

Nej, dessa Thai köper hellre hus som är mycket större, jag har noterat att i den takt som dessa nya Thai flyttar in i ett husområde med redan ganska många Falanger boende, så flyttar det ut lika många falanger i samma takt. Rena snygga hus-områden blir snabbt förvandlade till skräpupplag av alla de sorter. Det börjar på tomterna.. här ligger all upptänklig skit. När det inte längre finns plats för sopor och skräp, så flyttar Thaiarna helt sonika ut skräpet på gatan utanför sin tomt, och bara låter det ligga där!!

 

Oväsendet börjar bli alltmer krävande, det är inte bara oväsen iform av högt spelande radio eller stereo Thaimusik, utan gången på morgnarna är; kl. 05.45 en munk eller nåt liknande hamrar på en kyrkklocka (ursäkta uttrycket), efter det så börjar en Thaidam att prata så ända in i glödheta.. efter det så tar en Thaiman över och pratar också han i styvt 15 minuter. Det avslutas sedan med 20 minuter Thaimusik.

 

Allting spelas med hög volym, och det sker via de där jädra högtalarna som finns uppsatta precis överallt.

Jag börjar dock förstå värdet av högtalarna,, väldigt, väldigt många av Thai kan inte läsa eller så struntar de i att läsa nyheter . Så det är ett bra sätt för byledarna att få ut information till sin befolkning.. Det är också nätterna igenom ett joggans ylande av deras jädra hundar, alla har 2-4st... alla hundarna är fullständigt ouppfostrade, och får hålla på med vad det vill näterna igenom.

 

Och på detta sätt håller det på. Falangerna är kvickast med att finna nya prospekts iform av nybyggda husområden, de flyttar in, och sedan fortsätter karusellen på samma sätt. Men det skall sägas att eftersom det ju är en kraschad andrahands-marknad, så är det olika falanger vi pratar om hela tiden.

 

Jag menar, de som flyttar ut ifrån ett område, kan de sälja, så klart de gör det, men det är en ren förlustaffär ifrån början till slut. Argumentet i Thailand lyder –”varför handla dyra andrahandare när det finns mycket billigare förstahandare??” Så vart tar de falanger vägen, som känner sig tvingade att överge sina hem, och flytta ifrån dessa kulturskillnader??

 

Ja jag vet faktiskt inte tvärsäkert. Men vid det laget, så ger många helt enkelt upp, jag talar nu om falanger häruppe i Chaiyaphums obygder!! En del flyttar ned till Bangkok, Jomtiern/Pattaya, Phuket eller Hua Hin o.s.v. och börjar om därnere. En del vet jag, flyttar ut på landsbygden till sin ”dams” gamla hem. Men ojoj vilken tabbe det är.. Därute är det en fullständig jätteskillnad emot staden Chaiyaphum.

 

Att bo ute i dessa småbyar, då har du kommit rakt in i smeten av seder och bruk och traditioner 100:tals år gamla.. där förändras ingenting, jo kanske på ett sätt... sättet att plocka åt sig pengar ifrån myndigheter och sina grannar!! Rent generellt så finns det inte en chans för en falang (jag talar ej om undantag) att kunna bo i dessa byar. Flera, flera har försökt, men skillnaden är enorm.

 

Lukterna, skräpet, oväsendet och den vanliga mänskliga isoleringen, vi pratar ju inte Thai, och vi kommer ALDRIG att bli sedda som thai heller för den delen. Ta bara som exempel den lilla flickan i Namkängs skola, hennes kamrater refererar till henne helt öppet som falangflickan.. Hon är född här i Thailand, har en helylle Thai-mamma, men, har då en falangpappa... Hon kommer aldrig att bli sedd som en ren Thai..

 

Så vi glömmer alternativet att bo i en by... alltså så flyttar det iväg många falanger härifrån, när det blir för himla jobbigt... Så här ser jag på det. Det är en ren personlig observation jag gjort, och den kan synas lite rasistisk, men inget illa menat, det är bara en ren beskrivning av verkligheten!! Ha det gött alla och kolla fotona bifogat.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCVI , Thailand

 

Här vankades det spagetti –köttfärssås igår till middag, och det räckte till lunch OCH middag idag också, härligt. Tog lite knäckebröd med smör på, till det, smakade ljuvligt!! Har tur såtillvida att Yongyut inte är så förtjust i falangfood, hennes smak-lökar är i ett uselt tillstånd, och det krävs superstark mat för att tillfredställa hennes lökar och smak för mat!! Men det skall sägas, hon försöker ALLTID smaka, så all heder åt den damen.

 

Barnen däremot åt med friskt mod, speciellt när de märker att ingen vuxen längre ”häcklar” dem... Det var ju lite taskig stämning i det andra hemmet, när ungarna visade på friskt humör på att smaka min falangmat, då hörde man i skymundan kommandon på Thai där det deklarades att falangfod minsann inte är nyttig mat och att den heller inte är mättande.

 

Och som bevis på detta löjliga påstående, så tog man en (1) potatis plus lite kött, ingen sås. Och sedan bevisades detta påstående med att man blev hungrig igen fyra timmar senare när man skulle nana!! Detta är som tur är, slut nu i vårt nya hem. Här kan man äta vad fasen man vill, och ingen säger nåt!! Utom jag föstås som inte kan sluta att reta Yongyut för de härliga lukter hon presterar i köket. Det luktar sjuttan-imej brakfis ibland på vissa kryddblandningar, hua!!

 

Idag torsdag 25 juni, så gav slutligen min monitor (bildskärmen till datan) upp!! Jag har lirkat med den i snart 2 veckor nu, och där har funnits glappkontakt. Till slut så gav jag upp, och åkte ned till affären och fick dem hit hem och bytte till en nyare. I detta sammanhang, så vill jag fråga. Och jag är TACKSAM för svar, om nu någon vill engagera sig i mina småproblem.

 

Texten och skriften som kommer upp på denna nya bildskärm är lite underlig tycker jag. Den är lite oskärpt och lite svårläst. De foton som jag har i datorn blir avlånga på denna bildskärmen, så var INTE fallet på min andra skärm.. kan man reglera detta, och fixa till det på nåt sätt. Snälla ni som läser detta. Hjälp mig.....

 

Från gång till annan så sitter jag och skickar in lite olika ”posts” på olika forum härnere. Alltså forum for oss ”expats”, Alltså för folk som bosatt sig härnere i Thailand. De kan heta t.ezx. Pattaya Addicts eller Thaivisa.com. genom att läsa alla dessa olika inlägg som folk skriver om alla möjliga sammanhang, alltifrån politik till hur hitta skruvar till skrivbordet, så märker man vilken fantastisk samling människor som finns härnere.

 

Och det är en otrolig mängd människor som är medlemmar, jag tittade på medlemsnumren och där finns som jag såg upp till 77.000 någonting på Pattaya.Addicts. Thaivisa vet jag inte. Men det skall också sägas att det är en väldig variation på typen av människor. Där finns riktiga ”råingar” märker man, och där finns vanliga familjefäder, boendes långt ute i obygderna i någon glömd liten by med sin familj. Alltså ALLTING finnes härnere!!

 

De hade gjort en medlemsförfrågan om olika saker, bl.a. då var folk bodde och hur gamla de var plus 15 andra frågor. De allra flesta bodde i Bangkok, cirka 35%, och 40% bodde som jag ungefär ganska långt ifrån Bangkok och Pattaya och sedan bodde resterande utspritt på Koh samiu, Phuket, Hua Hin och Pattaya/Jomtien.

 

Åldern är i stort övervägande antal mellan 55-60 år... sedan kom i turordning 61........ på en tredjeplats kom 40:taggarna, men de var långt långt efter... och de ännu yngre 20-30 åringarna fanns nästan inte siffermässigt i denna statistik. Men det är inte så konstigt, dessa unga har ju inga möjligheter att försörja sig härnere, så de måste hem till sina hemländer och jobba ihop sina pengar mellan vistelserna i Thailand. Så de är väl att betrakta som turister..

 

Nu skall jag duscha, en av dagens höjdpunkter, det är himla gott efter all svettning dagen lång, sedan blir det 1 timmes TV-tittande på en engelskspråkig kanal förstås, och sedan blir det inget mer tjöt utan ett härligt nanande!!!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCVII , Thailand

 

Vi/Jag har fått tag i en “ny” maträtt härnere, som Yongyut fixar till lätt och elegant, och hon får en bra touch på det också. Det är fisk, typ fiskpinnefisk, men i formen som en file, jag vet inte vad det heter med skorpsmulor/brödsmulor på, men ihop med ris och Smögensås, så blev detta en upplevelse som närmast kan liknas vid en mental orgasm för undertecknad utlokaliserad patriot!! Det var så himla gott så jag ville inte ens ta öl till det, jag tänkte.. ölen kommer att förstöra den kanongoda aromen.

 

Idag så fick vi betala vår första sophämtningsavgift. Vi har en Tunna stående utanför vår tomt, och den fyller vi då med vårt hushålls-avfall. Varje tisdag natt kl. 04.00 så brötar de in här på vår lilla idylliska väg och tömmer tunnorna här. Sophämtningen kostar oss 20 baht i månaden.. det är alltså c.a SEK: 5:- per månad!!

 

Nu imorse måndag 29 juni, så kom det killar som har varit yhtterst ansvariga för byggandet av vårt hus. Dem har jag inte sett till förut. Vi har ju en vattenläcka någonstans. Och de tittade lite här och var. Mest förvånade blev de när de tittade på våra 2 toaletthandfat. Sedan frågade de, vill ni att vi kapar av dem till en lägre höjd??

 

Ni kommer ihåg va?? Det var ju dessa som går upp till bröstvårtan på mig. Jag kan inte titta mig i spegeln, kommer inte åt, och barnen når inte vattenkranen. Värde-löst att ha handfat med den höjden. Vi har klagat förut, men inget har hänt. Nu erbjöd de sig på stående fot att byta bägge handfaten, och kapa av dem till lägre bättre höjd, så vad kan man säga... hurra eller!!!!!

 

Igår så var Dan inne, och pratade in en dikt till. Musiken har ju tagit sin tid att komponera, men Dan blev nöjd och det var ju huvudsaken. I det fall ni vill lyssna, så bifogar jag låten/dikten till Er, hav nöje, hoppas ni gillar den. Dikten har Dan som vanligt kokat ihop själv.

 

Fick imorse ett nyhetsbrev ifrån Pattaya Addics, där var det en rubrik typ ”british couple wrongly accused for shoplifting”. Utan att veta om det var rätt eller fel, så gick jag in och läste artikeln, den var publicerad i THE TIMES i England. Jag bortser ifrån artikeln, men vill säga att de kommentarer som var publicerade under denna artikel, var bara alldeles för mycket för mig.

 

The Times hade låtit folk svara på artikeln, och de kommentarerna var inte så himla roliga att läsa. Visst fasen är jag negativ till det mesta kan det tyckas... men notera att jag skriver vad jag känner, och jag slåss mot det jag känner är kass. Inte fasen skriver jag till Er andra och säger ÅK ALDRIG HIT... för det är rent struntprat.

 

Landet är alldeles fantastiskt, och att det händer bedrägerier, stölder och annat elände från tid till annan..... OK Åk till London då.... där finns inga fickstölder, där finns inga inbrott, där finns inga mutkolvar till poliser..... Alla länder har sina problem, men det gör inte landet alldeles omöjligt tror jag... Det är klart, utan att nämna något... det finns säkert vissa länder jag ALDRIG i helskotta vill åka till eller bosätta mig i!!

 

Med detta illavarslande ordpeteri, så avslutar jag och ber Er notera att här är det vackert och folk är alldeles för jädra trevliga. Som motvikt till de mesiga jädra engelsmän som skrev skiten om Thailand, så skall jag berätta om de möten jag haft bara nu under helgen och idag, så får ni döma om det är kass här eller inte;

a)var nere på Supermarket, hade med mig Namkäng, och det ropades ifrån en sån där TuckTuck som ni kallar det, -”hello number one”, och fick tummen upp av killen...

 

b)1 minut senare, så satte en gubbe upp handen i bröstet på mig och sade %&/¤%&, Nong Nasäng??? Jajamensann sade jag, och han var sketlycklig, han hade pratat med en Falang.... (jag bor i Nong Nasäng!!)

c)fredag lördag söndag och idag måndag 29 juni, så har polisen stoppat mig, de gör det nästan varje gåång vid kontroller men oftast för de vill gärna klämma på mig och tala lite engelska ord..... de ler och gör tummen upp och kallar mig Mr. Swede´n, notera accsangen över e´et.

 

d)Idag på förmiddagen, så stoppade en polis mig, jag känner igen de flesta av dem nu, denne kille stannade mig skrattade med sin kollega och bad att få se på körkortet,, sedan gapskrattade bägge två..... fattar ni??? Ingen av dem kan ju läsa mitt körkort....

 

e)Varje gång jag/vi är på BIG C, så vill de att jag busvisslar. Ingen Thai kan bussvissla.. Det går till som så att när jag kommer och skall parkera min Vespa, så hör jag en visselpipa ljuda, och det betyder att jag skall vissla samma ton, och varje gång jag gör det, så finns där cirka 4st vakter som skrattar så gött åt det hela.... de fattar bara inte?? Hur gör falangen egentligen???

 

f)Jag får leenden varje dag i MÄNGD, folk hälsar så glatt, där gick sköterskan på sjukhuset och hejade på mig, där gick tösen som serverar på goa kycklingstället vilken blick (!!!) och där hälsade mamman till ungen som jag lärde engelska.... jag känner mig allt annat än ensam....

 

Jag slutar nu, för listan kan bli hur lång som helst.... vill ni som sagt var läsa artikeln som vi pratade om ovan... klistra in länken då i Ert adressfält ovan.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/worl...icle6590584.ece

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCVIII , Thailand

 

Imorse så slog Thai ett alldeles eget “rekord” tycker jag. Och det var i att väcka upp folk. Deras gång är ju att först är det då munken med klockan, sedan kommer det musik och sedan en kärring eller gubbe som pratar en 15 minuter cirka. Imorse vaknade jag med ett ryck, det fullständigt skrölade ut ur de jäääädra högtalarna med Thaimusik... efter 10 minuter av denna skit så startade då kärringa att prata.

 

Behöver jag säga att jag var på ett jädra dåligt humör.. jag tog cykeln ut ur ”vårt” område och kollade in var någonstans högtalarn närmast satt. Jo den fann jag 400 meter utanför vårt område, men med den grymma volymen så kändes det som om den satt utanför vårt hus ju!! Men det är inget att göra de har haft det såhär allsedan Thai upptäckte att det fanns högtalare, för kanske 30 år sedan tror jag!

 

Och det är inte mitt land, så jag låter dem hållas, men det hindrar inte mej att ha en åsikt, eller??? Jag frågade Yongyut direkt efter min cykeltur vad den kärringen egentligen pratar om såhär på morgonen. Jo lyssna här; -”She takes care of us-she tell us about much water when raining, work rice quickly”. Vidare så pratar denna dam om att när det blir åska och blixt gå inte ut, och allt annat som kan hända den vanlige Thailändske medborgaren, så hon tar alltså hand om dem.

 

Jag utgår ifrån att detta alltså är en byledare. Förresten nu skall jag berätta om den där släktingen till Amphorn som är byledare... Han var ju lärare om ni kommer ihåg, sedan så slutade han som lärare när han blev vald till byledare. Hans lön som lärare efter 25 års tjänst var cirka 30.000 baht, vilket anses som en kanonbra lön. Han tjänar MER som byledare, fattar ni nu omfattningen på den ekonomiska biten med att vara byledare. Så där finns ofantliga möjligheter att tjäna pengar på stor bekostnad utav byn och dess invånare....

 

Igår eftermiddag köpte jag 2st slangbellor... hahaha!! Nu leker livet.. det har börjat dyka upp lite hundar utanför vårt lilla idylliska bostadsområde. Området är ju jungfrulig mark s.a.s. eftersom här inte finns några hundar nu. Hundasen runt häromkring har upptäckt detta revir och att det inte är ”claimat” ännu.

Anledningen till att de nu har upptäckt detta område, är att det finns en Thaikärring längst ned på gatan. Det är en sådan där äldre, som en stackars falang har fått med på ”köpet”. Jag upptäckte häromdagen, att hon går ut varje dag och utfordrar de jädra hundarna.

 

Jag kom förbi och grimaserade åt henne och pekade på hennes mat och hundarna som käkade febrilt, och måttade åt 400 meter längre bort. Menandes att det är bättre om hon nu är så jädra sysslolös, att hon springer ut och fordrar vildhundar. Så kan hon gott gå dessa 400 meter med sin mat åt djuren, då slipper vi ju dem här i området.

 

I alla fall igår kväll, så gick jag ut när jag hörde hundarna mäta sina krafter medelst käfteri eller slagsmål och naturligtvis ett jädra skällande... tog med slangbella och plockade åt mig några små godingar till stenar... hundarna var så himla upptagna med varandra att de inte såg mig.

 

Jag tog sikte på den störste vovven, och fick faktiskt in en fullträff på första skottet. Hunden slutade direkt att bråka med sin antagonist, och gav upp ett ylande och stack som blixt ifrån området.. hahaha.. härligt!! Så nu skall jag köra med slangbella och jaga dessa monster minst 500 meter härifrån.

 

Problemet kvarstår dock. Thailändarna matar dessa smutsiga lopphotell till kött-stycken, så de lär komma tillbaka och tillbaka och tillbaka.. men jag ger mig aldrig och så länge det finns slangbellor och sten så kommer jag att jaga bort dem. Dessutom så räcker inte ”hundtransporterna” till. Visserligen så försvinner det hundar varje dag ifrån omgivningen, men de ersätts snart av nyfödda små valpar som dessa vildhundar fixar till!!

 

Förklaring, hundtransport menas alltså dessa bilar som kommer in till Chaiyaphum och närområdena och hämtar hundar ifrån gatorna. Nej snälla ni.... inte för att ha till en kennel, nej snälla ni... inte för att adoptera bort (hahaha) nej fattar ni inte.. de käkar hund i byarna ute på landet häromkring... mumsfilibabba, lättgrillat och mört...

 

Nu slutar vi med en liten grimas, och förstår gärna att vissa i världen inte kan välja vad de skall äta. Det var väl samma här i Europa i äldre tider va??? Det åts häst, det åts råtta, och där strök säkert med en och annan hund också, var så säkra.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCIX , Thailand

 

Idag tisdag, så håller de på fortfarande med att banka hål i ytterväggen samt banka hål i golvet på nedre toaletten. Vet ni vad? De kör med hammare/slägga plus ett skarpt ämne, hade de kört med vanlig stötborr, eller vad det nu heter. Så hade jobbet varit klart på 2 timmar tror jag. Nu är de inne på 2:a dagen. Snålheten härnere bedrar visheten väldigt ofta...

 

Letar som en liten blå här i Chaiyaphum efter 2st byråer. Var nu ute vid middagstid och i 2st affärer så hade de ingenting i stort sett, bara de där offantliga byråerna med klädgarberob till. På BIG C så hade typ IKEA byrå för styvt SEK: 320:-. På en sista affär jag var på så hade de ett bra utbud cirka 6st olika typer av byråer, men bara en av varje förstås.. där låg kostnaden lite hög tycker jag, även om det var bra grejor, cirka 600:- + 800:- !!!

 

Min förhoppning med min razzia bland byråer var att hitta något här i Chaiyaphum så jag slipper att släpa grejorna i onödan ifrån Khon Kaen. Eller att ta reda på var priserna ligger på inför resan imorgon till Khon Kaen, så man inte handlar dyrare där än här s.a.s.

 

Nu skall jag berätta om brännvin och lite grand om läget ur arbets-aspekt. Jag har märkt något om spriten och Thailändare. De har lite synen på alkohol som vi har på alkohol och ”Guldruschens glada dagar”. Kommer ni ihåg den grymt bra filmen ifrån 60;talet . Där hanterades ju spriten på ett bra sätt, och ”bäst” hanterades den ju av Lee Marvin,,,, hehehehe!!!

 

Jag har nog aldrig sett någon göra ett sådant positivt intryck på mig, som när han gestaltade huvudpersonen och var görfull nästan hela filmen igenom. Trots det så var han hjälten.... Nu så håller ju gubbarna på med att fixa vattenläckan och också samtidigt så kapar de våra 2 handfat till en mänskligare höjd!!

 

Yongyut kom på att fråga dem om de ville hjälpa henne med att fixa till en liten kant runt hennes 3 bassänger av salladsodling, alltså lägga och cementera tegelstenar runt dessa 3 avsnitt. Ganska enkelt , men det tar ändå tid och material. Förmannen deklarerade stolt att de 2 gubbarna ville ha en pava brännvin att dela på, och det skulle minsann inte vara ”Hong Tong”, som ju alla dricker här, utan den mer celebra ”Lao Khaao”.

Fortfarande whisky, men de tycker tydligen att den är finare. Till min glädje så visade det sig att den var billigare. Jag fick betala 80 baht (SEK: 18:-) för flaskan. Så det blev väl trots allt ganska billigt för både arbete och material...

.

I alla fall, så ville de ha flaskan nu innan jobbet började, och Yongyut bad mig att gå och handla. Jag svarade faktiskt NEJ. Först arbetar ni sedan dricker ni brännvin,så gör vi falanger... De gick med på det utan gnäll! Så nu jobbar de så fint utanför mitt musikrumsfönster och har ögon som förväntansfulla barn inför julafton!!!

 

Stolt kan man vara när man delar en flarra mellan sig på jobbet. Detta försikommer i stort sett varje dag i huset bredvid där de bygger. Ingen säger något, och ingen tycker att detta är konstigt. Men så finns det ju inga försäkringar för dessa gubbar som arbetar, och ingen tar hand om dem när de måste åka till sjukhuset efter att kanske ha fallit p.gr.a. spriten. Så de får hållas med många saker skall ni veta.

Nu är det slut, som Ugglan sa i ”Fablernas Värld”..

 

Handskak