Juli

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

 

 

Chaiyaphum CCX (210) , Thailand

 

Nu rullar det på bra igen, missa nu inte ni som vill kolla bloggen, att den är ”up to date” nu, och skall så förbli... Livet rullar på... mitt liv handlar väl inte längre så mycket om att göra samma saker som hemma i Sverige, utan det är väl mer ett försök att ”mysa till det”, de sista skimrande åren.. men man undrar ju dock lite grand. Jag skall nu försöka att inte låta negativ, så försök att tolka detta positivt, och se det som ett sätt att försöka att kolla in vad man skall göra om något händer!!

 

Ibland tänker man.. vad sjuttan skall man göra om det sker en....., eller om jag blir... skall jag betala en förmögenhet härnere med en tvivelaktig sjukvård minst sagt, eller skall man komma hem med svansen mellan benen och åtgärda felen???? Helst vill jag inte göra det sistnämnda, utan jag vill verkligen stanna här hela tiden, och ta ett problem i taget och fixa till det.

 

Men det är så mycket som kan hända, och det är så lite man vet om det nu i förväg! Så det är väl ingen ide´att spekulera om någonting antar jag. Jag får väl försöka att hålla på med min motionscykling, försöka att äta rätt saker och hålla mig undan brännvin och andra luriga sker. Nä nu slutar vi med detta tråkiga men nödvändiga spekulerande och undrande.

 

Är precis hemma ifrån Khon Kaen, det är bara görsvårt att få tag i rätt saker här i Thailand. Visst kan man hitta rätt saker, men det gäller enbart om du är snusfull med pengar, och köper allting på samma ställe. På dessa få svindyra ställen, så kan man hitta Europeisk standard, och få ihop det mesta.

 

Men att springa runt och pussla, är bara görsvårt. Vi åkte alltså till khon Kaen i akt och mening att finna 2st byrå, bordsdukar i textil samt bestickslåda med speciellt mått. Någon vettig byrå till ett bra pris fann jag ej. Bordsdukar finns inte heller att finna i miljonstaden Khon Kaen, de har plastdukar, men vem, fasen vill ha en ful jädra plastduk på finbordet...

 

Bestickslåda finns bara inte att få tag i, i rätt storlek... dock fann jag själva bestickslådan, men den ingick om man handlade ett svindyrt skåp till köket!! Jag skall nu göra följande; Bestickslåda skall min polare Krister ta med sig när han kommer (om han vill..), likaså tygdukar..

 

Avslutningen, eller rättare sagt det nästsista som hände i Khon Kaen var att jag fann typ IKEA byrå för 999 baht (220:- per styck), som jag nu ikväll skall skruva ihop, fy den lede va tråkigt. Jag fann en snygg rosa toasits till Yongyut och så fann jag en liten matta till Yongyuts makeupavdelning...

 

Nu till det sista som hände..... när jag kom till kassan på HOMEPRO, så kom jag på, jag måste ju betala, ställde undan vagnen och gick ut till bankomaten, apparaten ifråga fick alla sina svar ifrån mig typ lösenord etc etc etc. Sedan blev det bomstopp, varken pengar eller kortet kom ur maskinen. Full panik,,, talade med personalen, men de kunde inget göra,

 

-”Ring banken så de får komma hit och serva den jädra apparaten då”, nästan skrek jag!! Kom precis då på att det ju för sjuttan var HALF YEAR BANK DAY, de Thailändska bankernas största helg för året, så inget var öppet alls idag. Som tur var, så lånade Dan mig 3.000 baht, så jag kunde handla det jag hade i vagnen.

Nu får vi hoppas med stora bokstäver, att inte vårt bankomatkort har hoppat ur maskinen, och en ful fisk har kommit över det. Vi har 21.000 baht på kortet, så det blir jädrigt surt om nåt skulle hända. Imorgon bitti, så måste vi spärra det snabbt som ögat på morgonen, och hoppas då att inget hänt idag och ikväll. Saken är klar, benet är av, som Madicken sa till Tjorven.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXI , Thailand

 

 

Nu är det morgonen efter Khon Kaen, och tillbaka till verkligheten. Nu skall byråeerna monteras ihop. Ve och fasa.... Jag återkommer när jobbet är gjort. Jag har ju god lust att lämna över 100 baht och be gubbarna att göra jobbet!!

 

Det jag skrev ovan var bara en önskedröm visade det sig. Yongyut lade en förbannelse på mig, om jag tänkte muta någon för att göra byråjobbet. Fasen oxå!!! Jag har nu hållit på hela förmiddagen fram till 12.00 och lyckats att montera ihop en byrå!!! Den andra får jag ta imorgon.. jag orkar bara inte pilla med det mer idag!!

Yongyut ringde mig ifrån banken imorse, allt var OK, vi spärrade kortet, och vi tog ut ett nytt. Så där var vi glada i alla fall.

 

Var på sjukan och förnyade blodtrycksmedicinen. Det verkar faktiskt som om de höjer priserna hela jädra tiden för mig. Nu så tog jag ut en dos på 2 månader, det kostade mig 1.960 baht. Det känns som om det är dyrare än de 3 månader jag tog förra gången!!

Nääää, tänkte jag, jag finner mig sjuttan inte i detta. Jag pratade med dem på sjukan,och visade dem att jag verkligen inte var nöjd, utan snarare att mitt hjärta var sorgset över den dyra medicinen. De lovade att kolla upp om det var något fel, och ringa till Yongyut inom 2 dagar!!

 

Jag åkte direkt ifrån det sjukhuset till det andra stora fina privata, stegade in och fann genast en engelsktalande sköterska. Hon hjälpte mig direkt med priserna, i alla fall delvis. Min ena medicin kostade 11 baht för 10 tabletter, jag hade ju köpt 60st på det andfra sjukhuset, så kostnaden för dessa 60st blev ju då totalt 66 baht...

 

Detta innebär att sjukhus nummer 2 behöver debitera mig 1.900 baht för 30 tabletter av den andra sorten, för att de skall komma upp i samma belopp som det första sjukhuset!! Jag tror inte det va... Det luktar mygel och båg lång väg, och om det är så att jag får ett mycket bättre pris, så tänker jag åka med det priset tills sjukhus nummer 2 var så säkra..

 

Vissa saker är ju bara nya för mig skall ni veta. Ta till exempel skitstopp på toan.. Jag är en jäkel på att ordna stopp i toan, och detta trots att jag inte levererar stenhårda ”paket”. Jag kan liknas vid Al Bundy, om ni kommer ihåg den gentlemannen. Som ni kommer ihåg så ordnade jag stopp i Dans toa 2 gånger på raken. Nu har jag alldeles nyss fixat ett eget stopp på min egna toa. Det är ju ”skämmigt” tycker jag...

 

Lösningen var, hör och häpna, en sån där sugpropp som man har till köks diskhandfatet. Men denna sugpropp är bra mycket större. Den kör dom ner i holken och så vevar de runt... plupp, så är det klart, kanonbra!!! Nu är jag lycklig igen, och kan fortsätta att leverera.... –”nu är det över”, Som de sa till Ceasar” när han låg där på golvet för 2.200 år sedan!!

 

Handskak

 

 

 

 

Chaiyaphum CCXII , Thailand

 

Talade just med Reine Hast och Krister ”Kistan” Jilde´n. Bägge har ju satt sig för, att komma hit ner till oktober ungefär. Och det skall bli himla kul att träffas (igen). Kistan går hemma och ”värker”, och väntar. Och idag när vi språkades vid, så var han så upphetsad när jag sade att han skulle akta sig för Thaimaten, att han på stående fot lovade att äta precis samma mat som Yongyut under en HEL dag!!

 

Gör han detta, så kommer han nog att sätta något typ av rekord. Jag lovar att jag inte skall jävlas med honom, men jag VILL se hans minspel när han skall äta de där Isaanrätterna (som jag skall låta Alfa tillaga (!!!!!!) med den goa salladen, som skrämmer slag t.om på de inhemska djuren här. Hahahaha. Det skall bli kul att rapportera hem om detta.

 

Idag fredag, har inget jobb framför mig förränn i augusti verkar det som. Men allt kan hända väldigt snabbt vet jag. Ojojojoj, just nu ringde telefonen, (ni fattar att ni är i direktsänding hela tiden va) det var en kund som jag lagt på is nu i 5 månader. Hör och häpna... han ringde nu, och ville ha en container NU.. fredag eftermiddag jättelätt....

 

Tur att man jobbat med detta i 41 år nu, och känner folk. Jag lyckades ordna fram en container, och en SIMA-bil, och skall köra containern till kunden i eftermiddag. På måndag är allt klart, och man kan få in lite goa extrakulor. Hoppas nu bara inget händer medans jag skriver detta. Det är ju lite ”ta i trä” över detta uppdraget.

 

Det brötar och bankar och borras och kapas alulister på baksidan, så hela huset dallrar. Taket håller på att komma på plats nu. Men det var nära att jag ledsnade fullständigt. Denne trevlige thaikille, som verkade så lycklig över detta uppdrag, för han hade öppnat eget nu och hade bil med stora avbetalningar varje månad.

Han lovade förra veckan att komma denna vecka, inte den veckan som han var här, men denna. Måndag kom, tisdag kom, onsdag kom och då sade jag till Yongyut, jag gillar inte detta.. Hon gick då över till Thaao, som var dennes kontakt här på gatan, de ringde och han lovade att komma torsdag.... Torsdag kom och gick, på eftermiddagen blev jag förbannad och de fick ringa igen, tyvärr han hade förhinder med arbetet uppe i Surin (20 mil härifrån). Jag tyckte nog att det var OK, det kan lätt bli skit med arbetet. Han lovade högtidligt att komma fredag istället.

 

Fredag kom, jag gick upp kl. 06.00. kanske de skulle komma kl. 07.00 ?? klockan blev 08.00 ingen kommit, 09.00 ingen kommit, 09.45 fasen ingen kommit, och nu blev jag jädrigt förbannad. Stegade upp till Thaao och sade att kommer han fan inte hit i rödaste rappet, så blir det CANCEL av jobbet!!!

 

Hon ringde direkt och han lovade att komma idag. NEJ nästan skrek jag ut... - "det blir sjuttan inget idag. jag litar inte på Thai när de säger idag".jag tvingade henne att ringa direkt genast en gång till, och hon förklarade för honom hur omvärlden ser på en klocka!! Och hon tvingade honom att fastställa en tidpunkt.. annars blir det cancel av hela jobbet!! han lovade då att komma inom 15 minuter.

 

Han kom inom 14 minuter och var nästan nere på knä och bad om ursäkt. Jag sade till honom, - ”DU HAR LA EN TELEFON”.... ja sa han.. – ”ANVÄND DEN DÅ, Jag har suttit och väntat på dig hela dagen igår och nu på morgonen.... Vill du jobba åt falanger, så måste du fatta att man håller tider, annars kan du glömma att få jobb av dem...”

 

Nu är klockan 17.30 och de har jobbat undan bra. Och allt OK, men det var jädrigt gött att få säga till dessa Thai hur bedrövliga de är med tider.... Nu gör jag som Baloo gjorde med Mowgli, jag lägger in sylten och går och nanar!!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXIII , Thailand

 

Idag lördag 4 juli så åkte Yongyut till ett bröllop i byn där hennes äldre syster bor. Hon frågade om jag ville följa med. Men det är faktiskt inte kul för mig att följa med. Ingen i byn kan prata ett uns engelska, de klarar inte ens att säga hello. Detta innebär att Yongyut måste ”ta hand” om mig hela kvällen, och det är sjuttan inte kul för henne.

 

Jag avstår därför med sorg i hjärtat och stannar hemma och har det tråkigt (!!!). Jag planerar att äta nåt görgött, kolla Arsenal-Liverpool på TV;n (gammal match-men strunt samma) och stilla somna in kl. 22.37 framför TV;n. Kan livet bli mycket bättre, så säg!!

 

Jag har himla ont i stortåa igen. Alltså samma goa stortå som en doktor opererade för hand för 5-6 månader sedan, om ni minns!! Det var ju en lyckad grej för min del, och priset var väl runt 300 baht om jag kommer ihåg det riktigt!! Jag hade ju nageltrång. Har bett Yongyut att gå med mig idag och vi stack redan kl. 07.30 imorse, för att slippa för långa hemska köer.

 

Kliniken som vi var på förra gången var stängd, men vi beslöt att sticka till kliniken som hade laser om ni minns!! Väl där, så talade läkaren om att han inte vill handoperera tån, han ville ta laser till hjälp!! OK, vad kostar det då??? 1.000 baht, fasen också va dyrt,, men va skall man göra....

 

När det blev dags att betala, så gav de oss medicin för eftervården av tån plus medicin för att jag tydligen hade fått svamp igen, eller om det var ringorm... de bad oss om 1.600 baht.... nu blev jag änna sur, men höll masken och lovade mig själv att inte kom hit igen till detta jädra rövarställe!!

 

Efter en halvtimmes väntande, så stegade läkaren in, tryckte in en spruta i tån och H:VETE va ONT det gjorde.... efter en 15 sekunder så var min vackra fina grandiosa stolthet till stortå fullständigt lealös. Likadant skick som en impotent 73.åring!! jag kände ingenting, men usch va otäckt det var, speciellt när man efter en liten stund började känna oset av kött och nagel som mosades av lasern!!

 

När det var klart, efter en evighet, så satte jag mig upp och kollade vad han hade gjort. Usch och fy... jag kan inte vinna några skönhetstävlingar med den tån, det kan jag lova! Köttet på sidan nageln var fullständigt i upplösningstillstånd, och det blödde ymnigt!! Men enligt läkaren, så såg det fint ut....

 

Söndag idag, den lilla värk jag haft efter gårdagens vedermödor, har nästan slutat helt, men jag tvättade och bytte förband. Stortåa kan jag inte presentera på någon utställning längre kan jag säga. Jag hoppas dock snart på en förbättring.

 

Har precis ätit en lunch nu bestående av potatis sedan gårdagenskvällens festlighet på egen hand, och också då hårdstekt bacon samt 2st slafseägg. Det var bara så gott, både igår kväll som nu på lunchen, så jag kan inte beskriva det bättre än vad Ivanhoe gjorde till Zigenartjejen i den gamla filmen – ”Du är den goaste, vackraste och mest fulländade maträtt , som jag ätit”, eller nåt sånt!!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXIV , Thailand

 

Idag 5 juli, så har det regnat hela natten och nu ända fram till lunchtid. Jag kan inte påminna mig att jag sett ett sådant ihållande skyfall sedan jag kom hit. Det har mest varit spridda skurar. Skall bli kul, när det slutat att regna, att se hur himla mycket risfälten har fyllts med vatten. Risbönderna går ju och väntar på detta regn.

 

Det är ju som så att vissa Thaiare har gått ihop och de har ett vattensystem, där de pumpar vatten mellan sig fram och åter. De behöver aldrig vara oroliga för vattenbrist. En i deras gäng har alltid tillgång till vatten via floden. Så han pumpar därifrån till sig, därefter så släpper han vidare detta vatten in till grannarna efter behov.

 

De som är utanför denna gemenskap, när jag tittar ut över fälten, så verkar det vara kanske 20%, så har de snustorra fält. De kan inget göra, varken jobba med fältet eller så ris på fältet. De går bara och väntar på att vår herre skall pumpa vatten till dem, i form av ett rejält skyfall. Jag misstänker att detta regn som nu kommit, är Gudasänt för dessa 20%

 

Yongyut slötittade på fotboll på TV;n, och när det var 3 minuter kvar så började folk att gå hem. Dock så var matchen så himla avgjord att fler och fler gick hem, så det blev INTE någon större vits med att lämna arenan då, alla ville ju gå hem tidigare. Jag försökte att förklara det hela för Yongyut enligt följande,

 

- ”En tanke då bland någon i publiken, kanske man vid sådana här matcher, skulle gå hem i början av matchen istället, då borde man ju bli ensam om det, och man kommer hem snabbt och smärtfritt. Naturligtvis så började ju flera ”ta efter” detta, när de märkte att det funkade så bra.

 

Då kom ”utmärkte Ture”, på den mest genialiska tanken av dem alla. Tänk om man helt sonika helt struntade i matchen, och stannade hemma istället, då fick man ju absolut inga trafikproblem. Sagt och gjort, han gjorde detta. Alltfler supportrar noterade att ”Utmärkte Ture” numera var en lugn och balanserad supporter och inte alls stressad längre.

 

Så alltfler följde hans exempel och stannade hemma. Det dröjde sedan inte länge förränn fotbollen hade tappat all publik och numera spelar därför alla brännboll istället på amerikanskt mane´r... fy sjutton va hemskt det kan bli, så säg!! Ända positiva med det hela är väl att vårt kära IFK Göteborg, lätt kunde övergå till brännboll ifrån fotbollen, deras spelstil är ju långa bollar på Ture, och det är ju liksom detsamma inom brännbollen.”

 

Yongyut helt ovetandes om fotboll, tyckte att jag förklarat bra, och att slutklämmen blev bra. Hon tog nog detta som ett skämt, tror jag!!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXV , Thailand

Idag så äntligen gav Yongyut upp. Hon har ju hårdnackat kört enbart med borste och skyffel inomhus, de alla här i Thailand gör det. Dammsugare är nåt de inte gillar. Mest p.gr.a. att det är något nytt, och de är inte uppväxta med det i hyddan-hemmet plus att de inte hade någon el o.s.v.

 

Jag lyckades ju vid inköpet av den sista A/C;n pruta, så att vi fick en dammsugare på köpet. Därför så är det ju jättebra om vi kan använda den också. Jag har försökt under en styv månad att få dem att inse att borste är jättebra, mitt på en plan golv-yta, men hörnen och kanter, där ligger skiten, och det ser för jävligt ut, ”rent ut sagt”, oj secket skämt!!!

 

Men nu så är alltså den bron överkörd som man säger, och Yongyut kör med dammsugaren i hörnen och kanter. Och sin kära borste ”elsewhere”, Alla är nöjda Och belåtna med det... hurra!!!

Nu är det dags för tempel och munksvängen igen. Yongyut skall imorgon gå till ”sitt” tempel. Det är väl egentligen mammans (Alfas) tempel, men strunt samma. Det hela denna gång började med att Dan´s Amphorn ville ha med oss bägge till ”hennes” tempel som ju ligger 5 minuters gångväg härifrån.

 

Jag vet ju anledningen, Anhängarna till de olika templen försöker ju att hitta sponsorer till dem, så de kan bygga och härja där. När jag hörde detta om att vi var på väg att gå dit (också), så satte jag stopp för det. Jag sade till Yongyut, OK ge pengar till ”ditt” tempel, men inte till flera som vi gjort tidigare. Jag är kristen och inte Buddist, och jag ger inte till kyrkor hemma, så varför nu????

 

Amphorn har ju lyckats med att ”vigga” pengar av oss tidigare till sitt tempel, men det är alltså slut nu. Jag har jobbat hela mitt liv, och inte fasen tänker jag börja nu på ålderns höst att skänka dessa pengar till religösa ting!!! Yongyut blev först lite sur, de lyssnar ju inte så himla bra.. men sedan när hon fattade att jag sade att hon kunde ge till ”sitt” tempel, då var allting bra igen!!

 

Alla tempel överallt verkar vara eftersatta, och de har alltid projekt på gång. Tillbyggnad och ombyggnad och restaurering och gud vet vad!!! Men jag förstår.. allting sköts av själva templet, de får inte ett skit av staten (som vanligt härnere), utan varje tempel (munk) får jobba för sitt. De byinvånare som har ”sitt” tempel ställer upp för det, och ger pengar eller mat eller sin egen arbetskraft så mycket de orkar!!! De är ju här i det fattiga Isaan THAI-PUT, vilket ni ju hört mig nämna tidigare, alltså starkt religösa, precis som alla fattiga delar i världen!!

 

Taket över utediskplatsen är snart på plats nu,. Det fattas bara styvt 2 timmars arbete sade de!! Det blir bara så himla bra det hela. Vi kan stå därute och jobba med mat, eller diska, och då även så tar vi ut tvättmaskinen på utsidan av köket, och skapar mer utrymme inomhus. Jag har sett till att de svetsat upp 3st långa stänger så Yongyut kan hänga tvätten därute också. Så det hela blir kanonbra... jag skickar foton snart, när det hela är klart!!!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXVI , Thailand

 

I går måndag 6.7.2009, så startade Buddisternas högtid “one a san ha Bho cha”. Jag vet inte så himla mycket om den mer än vad Amphorn och Yongyut berättade för mig!!! Vid denna tidpunkten för året för länge länge sedan (alltså kanske 500 år sedan) så svärmade alla munkar som fanns ut över risfälten, och skulle värva pengar, mat och andra munkar till sina tempel.

 

De var så energiska så t.om folket tröttnade på dem, de störde ris-sådden och trampade ner grödan i gyttjan för de stackars fattiga bönderna. Myndigheterna satte till slut stopp för detta elände, och därför än i dag, efter alltså 500 år, så SKALL alla munkar vara på sitt tempel och inte vistas ute alls bland folk. Det har blivit så strängt, så att om en munk råkar vara hos ett annat tempel än sitt egna, så måste han stanna där t.om september ut, annars blir Buddah sur, hörde jag!!

 

Taket över uteköket/diskbänken är nu totalklart. Det blev jättefint måste jag säga. Dock lyckades Thai i vanlig ordning sabotera någonting. Han, den trevlige killen svetsade stänger och han såg inte till att lägga ett skydd över kakelplattorna på marken.

 

Nu fixade han så jag måste byta mellan 6-9st plattor. De tyckte det inte var så mycket att bråka om. Men det skiter jag i. De tycker ingenting är värt att bråka om. Men jag fick betala 20.000 baht för den uteplatsen, och då skall fasen inte en hantverkare komma och tala om för mig vad jag skall tycka.

 

Vi har nu bestämt oss för att slå till med att bygga in uterummet som jag pratat om tidigare. Det skulle ju kosta 50.000 baht, i alla fall grannens kostade det! Vi bad samma kille som gjorde taket att räkna på jobbet och det skulle han göra. Jag flikade in, att då tar vi pengar därifrån och ersätter det han förstörde!!

 

Vi har haft ett grymt musikflöde nu cirka 5 dagar och kvällar/nätter på raken. De är ena riktiga jävlar på att festa loss härnere måste jag säga. Först dog en gubbe, och han firade de i 2 dygn, först var det lite sorgset i musiken och sedan 2.a dagen så blev det gladare igen...

 

Direkt efter att den grejen var klar, så blev det bröllop minsann. Och de har nu firat 3 dygnet på raken. Ni måste förstå en sak härnere. Till skillnad mot våra fester som hålls inomhus för klimatet, och också för att man vill ta hänsyn till andra här i livet. Så festar Thai loss utomhus ALLTID. ni skall veta att huset är något som de INTE använder i socialt syfte alls. De släpper inte gärna in någon där verkar det som. De ser till att stoppa folk på utsidan. I alla fall de hyr dessa grymt stora högtalare som jag nämnt tidigare, ställer dem sedan på en pick up. Och sedan brötar de loss, så ända in i glödheta!!

 

Denna picken upen är ju grymt bra. Dagtid så kör de omkring och stör allt och alla med sin musik och nattetid parkerar de bara rakt ute på gatan,och så är festen igång!! De har i alla fall görkul alltid, och det är väl bra!! Men som gammal svensk-europe så undrar man ju lite grand över folket härnere.

De äger inte många centimos, om ens någon.... de jobbar i bästa fall ihop för maten, och sedan så sitter eller ligger de bara och tjötar med varandra i en hängmatta eller de där sittborden hela dagen lång!! Jag fattar inte hur de tänker egentligen.

 

Har försökt att luska med Yongyut, men hon tycker att mina frågor är enerverande, och hon tror jag menar illa varje fråga jag ställer!! Men det är ju det där som jag nämnt förut, om ni kommer ihåg!! Falang jobbar för att få semester medans Thai jobbar för att få mat.

Deras ambitionsnivå är inte större, och inte undra på. Varken staten-regeringen eller överhuvudtaget någon, har ju försökt att pränta in i Thaifolket att det finns något som heter samla på hög. Eller konsolidera sina tillgångar. Har någon pengar, så bränner de sina stålar lika snabbt som kobran hugger.

 

Men allting detta kommer förhoppningsvis att ändras i takt med att utbildningen sprids bland befolkningen och i takt med att den blir bättre och då kommer Thai också att bli mer mottagliga för västerns later och olater, på gott eller ont.... Nu slutar vi detta med att säga som Fantomen sa till busen i baren – ”säg godnatt nu, det är dags att nana”.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXVII , Thailand

 

Har en ide´gott folk!! Jag tänker ge Er ett par exempel på vilket krångel man kan ha på ålderns höst med språket. Egentligen så är man ju ding!! Här har man släpat sig igenom grundskolan, lärt sig speaka kanonengelska och rullar runt flytande på 2 språk alltså!! Nu börjar ”Nisse” att käcka sig, som man säger, och skall lära sig ytterligare ett språk, Thailändska!!! E de nåt fel eller???

 

Lyssna på detta. ”ngoo lööam”, detta är alltså pytonorm, jag inte kommit iväg ännu, men skall sticka nu till lördag jag lovar, och kolla desa vildvuxna jätteormar... I alla fall uttalet är inte helt lätt, lyssna här! NG-ljudet är detsamma som i vårt svenska ord MÅNGA, ta bort m,å och a. Tungan ligger längst bak i struphuvudet. Där startar vi då och säger NGOO. Lätt va.. nä, det tog mig 6 minuter och massa tjat sedan satt det där...

 

Jag tycker det låter perfekt efter all den träningen på ETT enda ord, thailändarna garvar och tycker jag pratar lustigt och obegripbart!! Och så här håller det på. Jag stöter på ord efter ord, och efterhand så inser man att man varken har lust eller ork till att lära sig detta språk flytande. Jag nöjer mig med att speaka engelska med thaiord invävt i meningarna, det funkar bra, ofta i alla fall!!

 

De andra orden som florerar här i huset är de vanliga, de är enkla och lättfattliga.. FEL.......................... kniv = meet, sked = soom... javisst jag läser det som om det är Göteborgska.. men de ger sig inte, uttalet skall fixas till och man blir matt i alla ben i kroppen. Kniv, meet, uttalas mer som miiht, skeden är ännu värre, där skall det låta som tsååhm.. men det fixar sig!!!

 

Imorse onsdag 8 juli, jag vaknade med ett ryck kl. 05.25 utanför hördes det en jäkligt hög musikvolym som ekade öve nejden, men va f;nnnn nu då!!!!! Gick upp ur sängen, steg på cykeln och tog mig dit ljudet kom ifrån, det var samma ställe som de senaste 2 nätterna.

 

Kom fram såg en (1) gubbe gå omkring med kvasten och städa efter gårdags-kvällen. Han tyckte väl att livet var tråkigt eftersom han var ensam, så han satte på musik. Han struntade helt fullständigt i att han störde allt och alla runt nejden. Men att han inte förstod det, det kan man inte klandra honom för. Eftersom ingen av dessa fega Thailändare vågar kritisera och konfrontera varandra med skit, så fattar ju heller inte idioterna att de gör fel...

 

Här går alltså en städare omkring och bara vräker på musik kl. 05.25 och ingen kan med att säga till idioten. Jag bor alltså runt 700 meter därifrån, men det låg ungefär 300-400 hus närmare än mitt, ingen säger nåt, förstår ni nu då!! Jag som utlänning kan ju inte säga så mycket, tycker jag. Jag skakade dock på huvudet mot dåren och åkte ivåg. Det var mitt bidrag.

 

Däremot så tar jag konfrontation här på ”min” gata!! Inga problem. Hade ju killen för ett tag sedan som jag berättade om som satte på en jädra volym och bara gick sin väg.. och lämnade radion på full volym.men han fick sina fiskar varma, var så säkra på det!! Detta var änna ett ”avigt” kapitel, nästa får bli lite mer ordning på tycker jag, så,

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXVIII , Thailand

 

Idag torsdag 9 juli, så kom killen som gjorde utetaket åt oss förra veckan. Han lämnade som vi önskade sitt pris för att bygga in utematplatsen. Han räknade och hade sig ett bra tag, men inte så farligt ändå!! Till slut när röken lagt sig, så gav han oss ett pris på 53.500 baht.....

Det var inte bra, för jag var tvungen att meddela honom att mitt hjärta var sorgset och förvånat. Han frågade vad som stod på. Och jag berättade då att grannen bara betalade 50.000 baht för sitt. Så jag kunde inte förstå varför jag skulle betala mer, var detta ett Falangpris kanske????

 

Han var trevlig och förklarade för mig, att han visst inte ville att hans kunder mådde dåligt, så 50.000 baht fick det bli!! Vi skakade hand på det, visst jag vet, men jag fixade det strax efteråt!! Och han sätter igång på måndag. Detta tack vare containern ifrån i fredags som lösgjorde lite kulor åt oss!! Sedan skall vi starta att betala av lite på huset som omväxling. Vi har det mesta nu, så vi skall kunna reda oss tycker jag!!

 

Rakade mig imorse (som vanligt), och uppptäckte att det gjorde lite ont. Kollade på toppen på min Braun, och se, det lilla gallret hade gått hål på. Måste bytas. Det är sådana små saker, plus då maten som gör det jobbigt att flytta hemifrån. Ni vet, här nere finns ingenting sådant. Braun är fullständigt okänt. Så det blir till att be Reine, eller ”Kistan” om hjälp att köpa in sådana reservdelar. Helst med en gång innan de tar slut hemmavid. Ni vet de olika modellerna är ju kortlivade, så det gäller att handla in. Annars måste man kanske snart köpa in en helt ny rakapparat istället!!

 

Skall berätta lite grand om Dan (Mr Amerikat) och hans familjeförhållande. Han vet ju inget om svenska språket, så jag vågar berätta tror jag. Men notera dock, att det jag berättar gäller nog de allra flesta falang/thaikvinna-förhållanden. I alla fall det är stundtals ett himla tjöt och Dan är besviken och irriterad allt som oftast verkar det som.

 

Och lika ofta handlar det om missförstånd och en grymt stor skillnad mellan våra olika kulturer, och dessutom ligger ju skillnaden mellan man och kvinna och gnager.. haha!! Dan blir som mest irriterad över att Thaifolk ALLTID INTE kan hålla överenskommelser riktigt. Jag talar nu om planerade aktiviteter. Det bestämmes, och sedan så antingen ändras det fullständigt, låt mig ta ett exempel som förhopp-ningsvis kan belysa hur det kan gå till.

 

Dan och Amphorn skulle åka till Khon Kaern förre helgen. Amphorn hade ett seminarium för sin skola där, och hon var ombedd att åka dit för sin skola. Först blev Dan görsur för att det alltid är hans fru som de utnyttjar och skickar iväg på sådana här uppdrag. Det var nämligen mitt i en totalt 5 dagar lång ledighet, och alla de andra inklusive rektorn, och den som egentligen skulle åka, ville ju vara lediga...

Men, men, de bestämde sig för att åka, och Dan och Amphorn pratade om att Ok, då tar de in på hotell lördag/söndag-natt, och har lite ”honeymoon”. Amphorns 11:årige son skulle åka till Khorat hade HAN bestämt. Så följande händer då;

 

a)Dan går hela lördagen och väntar och väntar, de skall ju åka iväg.. till slut när han tröttnat på att vänta, så säger Amphorn, sent lördag eftermiddag (kl. 16.00) att nu skall de åka och sonen, som nu ändrat sig skall följa med och dessutom en kamrat till honom!!!!!

b)De skall åka via en avlägsen by och plocka upp en bekant till Amphorn, och den bekantingens 2 barn skall också åka med!!!!

c)När de kommer till Khon Kaern (15 mil), och Dan undrar som mest , vad skall hända nu, så meddelar Amphorn att hon och bekantingen skall ut på stan och fönster-shoppa eller nåt liknande!! Kvar lämnar de Dan....... med barnen ...

 

d)Ingenting av det som Dan/Amphorn i stillhet hade planerat, blir av. Bekantingen släpper aldrig greppet, och Amphorn gör inga ansatser hon heller att dumpa bekantingen, så att Dan och hon kan bli ensamma.

e)Natten tillbringas på hotellrummet med 2st barn, ingenting blev som Dan hoppades på, och Amphorn förstod inte ett jota av det hela, absolut ingenting förstod hon...

 

f)Söndagen, så gick Amphorn på seminariet, och Dan lämnades med de 2 barn som var ”hans” på resan!! Så fort som Amphorn var klar, söndag sen eftermiddag så stack de direkt tillbaka hem hit till Chaiyaphum.

Enligt Dan, så blev detta en fullständigt värdelös Honeymoon-resa.... och han var så himla trött på det hela, så han stack när de kom hem ut med bilen i 3 timmar för att lugna sig. Han gör så, så att han inte skall säga hemska saker som han sedan ångrar!!

 

Thai tillsammans, bestämmer nog inte någonting tror jag. De bara låter allting flyta på, och se vad som händer, de har ju ändå ingenting eller allting.. fritid – arbetstid, vad är skillnaden för en vanlig thai..

Thai tillsammans med en falang har svårt att klara det här med att lova och hålla det, det må gälla tidsbestämmelser eller vad ni vill. Och sedan i tillägg till detta elände, så har vi ju den grymma språkbarriären, som skapar missförstånd absolut hela tiden. I am nu tired, kan I sluta now!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXIX , Thailand

 

Sitter här vid datorn, och jag kommer inte på något kul i nyhets väg alls känns det som. Hörde en tråkig sak, och det är att Alaam, systern till Yongyut som ägde det andra huset som vi bodde i först, och som vi betalade oskäligt med pengar för. Nu kommer problemen för henne.

Hörde att hon redan har börjat att låna till att betala banken, så hon måste helt enkelt snart sticka till Korea, som hon ju snackat om sedan i januari i år!!! Hon måste helt enkelt börja att tjäna pengar. Hålla på och vänta på att den där Koreanen med handsvetten skall skicka pengar till henne, är ju ett väldigt korkat sätt att leva på!!

 

Alternativet för henne är också när hon är borta, att hon hyr ut huset till någon annan, och får in pengar den vägen!! För det måste ju betalas, och jag ställer INTE upp och betalar för andras sätt att leva. Min insats ihop med Yongyut är ju att ta hand om hennes 2 barn Soda och Namkäng, vilket vi gärna gör!!

Jag hoppas att de utav Er som var intresserade, läste artikeln ifrån Bangkok Post som jag mailade över till Er. Rubriken, ”Thailand, a nation of Thieves”, var ju lite väl tuff tycker jag i alla fall, men han som skrev ville väl ha läsare antar jag. Har ni inte artikeln, och vill ha den, maila mig då...I alla fall, anledningen till artikeln var att det återigen hade gjorts en undersökning bland Thai levandes runt om i Thailand.

 

Och på frågan, så tyckte 84% att det var Ok att fuska och lura till sig pengar och förmåner av sina landsmän. 51% tyckte att det var Ok att poliser och alla andra ”officials” tog mutor och skapade extrainkomster ifrån sina egna landsmän. Författaren menade på att detta nog var den största anledningen till varför Thailand, trots sina fina förutsättningar, inte alls kan hänga med länder som Japan och Korea m.m. här i Asien.

 

Dessa länder har sprungit ifrån Thailand ekonomiskt. Gemensamt för dessa länder är också att de VILL lära sig att prata utrikiska, speciellt då engelska. Det hjälper ju dem i alla kontakter både med export/import-affärer som med turister. Här i Thailand, så skrattar de åt folk i stort sett, som pratar engelska, och menar att HÄR pratar de minsann Thai.. Detta är alltså unga människor som relativt nyss har gått ur skolan.

 

Jag tycker dock personligen att denne artikelförfattare saknar en sak i sin utläggning, och det är uppförandet av Thailändare utanför de stora turiststråken. Som jag berättat om tidigare, här i Isaan, så är Thai alldeles fantastiskt ärliga, har aldrig ens sett en tillstymmelse till något sådant i ett annat land under min livstid.

 

Jag har berättat om det tidigare, jag lämnar mina matvaror i påsar på cykeln-motorbiken och ingenting är rört när man kommer tillbaka 2 timmar senare. Grymt fantastiskt faktiskt. Så det vill jag framhålla som en plusfaktor. Men så har vi ju det som jag har rapporterat till Er om polisen speciellt.. de plockar pengar av sina landsmän, och av oss falanger i stort sett hela tiden. Det verkar på snacket här som om jag är den absolut ende falangen som ingen polis har stulit av ännu... de känner ju mig(???)

 

Jag tror att det nog tar cirka 40-50 år, med denna inställning som de har här, innan de börjar få lärare som kan lära ut engelska, innan de slutar med sitt dumma ”dubbande” av TV-program, vilket effektivt hindrar Thai att komma i kontakt med engelska. Men låt oss hålla tummarna, för att det skall gå snabbare..

 

Det pratas lite grand ute i marginalen nu igen, om att det eventuellt skall devalveras här i Thailand. Vi utlänningar som lever här, vi är ju bara så himla positiva till detta. Kursen på alla våra valutor (förutom USD.) har ju gått käpprakt rätt ned, och det är många goa baht som bara försvunnit sedan juli förra året!!! Så en devalvering är mycket välkommen, hit till den mer än överskattade valutan baht....

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXX (220) , Thailand

 

Microwaveugnen gick sönder....... det är ju typiskt mig alltså.. här skall man fixa bakade potatisar, och så händer följande. Första potätan gick bra, helfin och mysig. Potäta nummer två, 2 minuter in i bakeriet, så lägger bara Micron av.. helt död!! Jättebra för den middagen....

 

Yongyut började direkt, -”Detta är Thailand, not same Sweden.. cannot fix falangpotatoes so long time”.. ja ha!! Vadå då??? Hon menade på att man kan inte ta en Thai Micro och köra 9 minuter och förvänta sig att den skall klara detta!! Jag tog i alla fall eländet ned till stället där vi köpte den ( SEK:400:-), och de skall reparera den.

 

Jag sade samma som Yongyut, men de sade bara, struntprat. Visst skall man kunna laga mat med den, det går även bra att baka i den... Så vi får väl se vad som komer tillbaka till oss, men jag misstänker starkt att det är en billig skitmicro!!! Och jag satsar, när röken har skingrats, på att köpa en lite dyrare istället, kanske 5.000 baht (SEK: 1.000:-)

 

Skall berätta vidare att Dan, som förlorade sin första fru för 4 år sedan, han skrev under sorgetiden en novell, en kort sådan, och nu så skall vi fixa till nåt bra med den. Det blir ju ett lite längre project än bara en liten dikt... Min tanke med detta är i alla fall att spela in hans röst, när han berättar sin novell om sig och sin fru. Till detta så lägger jag upp kanonmusik ifrån Mike Oldfield samt ett intro i form av Paul/Linda McCartney och deras låt My Love som är så himla go..

 

Den får bli något slags ledmotiv. Vi tar sedan detta ljudscenario till ett Powerpoint-program, så kan han skicka detta via DVD till sina söner och till sin släkt i Amerikat. Han är övertygad om att detta blir en bra gåva i åminnelse av sin första fru. Och jag tycker det skall bli kanonkul att göra det. Han skriver faktiskt bra poesi,och det är inte fel, eller hur??

 

Idag kom vattenräkningen igen, och ta mig sjuttan om inte de där 2.100 bahten dök upp igen.... Förra gången så lämnade vi ju denna räkning till de som sålde huset till oss, de skulle ta tag i denna vattenläcka och fixa allting med räkningen!!! Det visade sig nu att de inte gjort ett endaste skit, bara pratat prut... Räkningen visade klart att vi ”fortfarande” var skyldig Vattenbolaget 2.100 baht ifrån förre månaden...

Vi gick över till Amphorn som ju är syster till den som ”står” som säljare för huset, hon ringde systern och bla.bl.a så betalde vi 513 baht , men lät de 2.100 bahten stå där.. Systern lovade att åtgärda detta!!!! Det vete sjuttan....

 

Idag köpte jag biljett för bussen ned till Gong Thep (Bangkok), Jag skall hämta mitt nya pass därnere, så inte det ruttnar på Ambassaden.. skall bli lagom kul att åka de där himla sura 68 milen återigen, men vad gör man inte för att leva härnere!! Jag tycker faktiskt inte ens att det är kul att åka dit ner till avgas-smutsen och stressen och storstads-människorna därstädes!!! Nä tacka vet jag Chaiyaphum och lite lantlig idyll, där man åtminstone är någon och har en identitet!!

 

Handskak

 

Chaiyaphum CCXXI , Thailand

Idag så brötas, hamras och slamras det å det värsta utanför mitt fönster. Men denna gång så är man inte irriterad bara behagligt rörd. Killarna håller på med mitt uterum, som nu blir inbyggt. Vi skall ju ha detta till att spela kort och dricka grogg, äta och dricka grogg eller kanske enbart dricka grogg, vi får se.. men det blir grymt fint.

 

Lovar att maila foto på det om ni vill. Det blir alltså en cementmur på 1 styv meter högt, klädd med urgranna tegelstenar i 3 olika färger som jag valt; gråvita, bruna samt mörkoranga, det bör bli kanon när man lagt mönstret. Ovanpå detta på höjden då, så blir det glas i väldigt mörk ton. Vi kan se ut, men ingen kan se in... Vi får på detta sättet ytterligare ett rum i huset.

 

Ikväll när Soda satte på datorn däruppe, så började det lukta rök/bränt. Han kom ned till mig och var jätterädd. Det var ju bra att han kom, så inget kom till skada. Jag gick upp och kände rökdoften, och jag rykte kontakten till fördelardosan ur väggen genast. Jag tog bort de 3 sladdarna ifrån datorn, och se, ett av hålen var fullständigt sönderbränd.

 

Och sladden till monitorn på min dator, på kontakten så var en av de tre pluggarna helt borta, helt smält och satt sig i elkontakten,Där ser man vilken jädra skit man får här i Thailand med deras billiga priser!! Jag är tacksam att ingen kom till skada och att datorn är intakt och inte gick i 1.000 bitar!!

 

Jo glömde ju i förra kapitlet att berätta. Ni kom ihåg vår Microwave som gick sönder, vet ni mer vad som pajade innan detta hände? Jå vi har ju köpt tallrikart o.dyl. i material ”Superware”, inte hårdplast utan just Superware. Jättebra för man kan micra med dessa superware tallrikar....

 

Jag tog en av potatisarna (den första lyckade ni vet), efter de lyckade 9 minuterna så var potatisen klar, men det kan man nog säga om tallriken också... den var helbrun och sotat ända in i märgen över nästan hela framsidan. Så det var Super-ware det!!!!! Bra att veta. Imorgon skall jag ta med den till Tesco Lotus och klaga.

 

De kommer inte att göra ett skit det vet jag, men klaga skall jag!!! Härnere bryr sig inte affärerna alls om deras produkter går i kras, går sönder eller helt enkelt inte fungerar. Synd om konsumenten, men inte om affären. Och de kommer undan med det, Folk kan inte med att klaga här....

 

”Kistan” ni kommer ihåg, min kompis ifrån Askim, som skulle ha kommit den 15 maj, sedan så pajade han helt sitt knä på sin ”förjolade” Harley Davidsson. Han fick ju ställa in resan tyvärr. Nu fick jag ett litet förhandsbesked, att han bokat resan till mig till den 17 september. Hoppas att detta nu funkar, skall bli görkul tycker jag!! Och ”Kistan” själv är ju eld och lågor.

 

Han har jobbat som en galärslav med sitt knä och skött sitt REHAB med den äran. Varje dag har han jobbat och slitit, och lipat av smärta. Men det har nu burit frukt. Han ligger flera veckor ”före” i sin rehablitering tack vare detta!! Nu får la vi hoppas att allt bara håller i sig, och att han håller sig jädrigt långt ifrån sin hemska Motorcykel.... och underliga exerciser i sänghalmen hemmavid, det kan ta styggt på ett medelålders knä!! hahahaha!!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXII , Thailand

 

Fick kvitto ifrån en av mina absolut äldsta vänner, att det nog var ganska värdelöst att maila över artikeln ni vet om Tjuveri härnere i Thailand. Jag fick svar ifrån honom att –”det var ju kul att en kille ifrån Järnbrott, skulle krafsa i gruset, och hitta tjuvar i Thailand, medans Thai stjäleri räknas i 1000,tal så stjäl ”våra” aktieskurkar i miljoner”, sade han!! Och sedan var det bra med det.

 

Tilläggas bör väl då att denne gamle kamrat är religöser, och de resor han gjort hit ned har varit med sin fru till Phuket, och de har gått och tittat på barflickor, och sedan gett dem himlande blickar. De vet sedan allting tror de, och de vet i sitt rosenskimmer att Thailand minsann är ett romantiskt näste, och man skall inte baktala det.

 

Jag tycker i så fall att han har rätt, men jag tycker att man skall försöka att kolla in läget varthän man än är ute i världen. Det fantastiska dock med denna artikel var ju att den var skriven av en Thai och handlade OM Thai. Normalt sett, så händer det aldrig att detta utomordentligt konflikträdda folk skriver en sån här sak, och dessutom så var den bra skriven tycker jag.

 

Nä, nu lägger vi detta åt sidan, förhoppningsvis så är ni andra lite mer på alerten, och vet vad det handlar om. Jag skall nu planera min nästa resa upp till Tha Li. Är tvungen att titta igenom mina papper ännu mer noga nu inför stämpling och dylikt, eftersom det framkommit via andra falanger och på ”THAIVISA” , alltså ett forum som vi falanger har härnere ute på nätet!!

 

Att de anställda på detta Immigration office, vill ha pengar för att ”utföra tjänster”. Alltså tjänster som ett Immigration office skall göra. T.ex. då stämpla VISA och utfärda intyg. Det finns avgifter i vissa fall fastställda, och i vissa fall är det gratis. Detta Office lägger till 1.000 baht när de märker att falangen är desperat och kanske bara lägger till 250 baht i normalfallet. Allting hamnar naturligtvis i den anställde skurkens egna ficka.

 

De är stora skitstövlar, och vi kommer att se till att Bangkok får reda på detta, vad som sker däruppe i Thai Li!! Vi alla har kommit överens om att vägra betala, och meddela Bangkok att vi tyvärr inte fick vårt VISA stämplat p.gr.a. att det sitter folk däruppe i Tha li , och vill ha extrapengar av oss... Vi hyser väl inga större förhoppningar. Men det skall i alla fall bli jobbigt för dem att fortsätta i samma omfattning!!

 

Vill ni veta hur man tillagar en fisk här i Isaan, Nordöstra Thailand??? Jo, man häller lite vatten över den, precis som om fisken skulle bli rädd av det eller??? Sedan så kastar de den helt enkelt i stekpannan, fräser till den lite grand i olja, och sedan upp på bordet med den, avskuren på mitten (inte längs med-utan rakt av). Huvudet finns kvar och allting inne i firren (oftast).

 

Sedan är det ju läge att få den lite smaksatt, och det är bara att blanda en tugga av firren med t.ex. en köttabit eller en mathistoria med mycket chilli i!! Sedan är de nöjda härnere. Jag som falang, har ju ett helt annat tillvägagångssätt. Vi vill ju gärna rensa och skrapa firren, och gärna smaksätta den lite grand med förslagsvis salt och andra mindre dominerande kryddor. Och detta göres INNAN den hamnar i koket eller stekpannan eller ugnen.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXIII , Thailand

 

Askims IK F-94 är med i år igen i Gothia-Cup, världens i särklass största ungdomsturnering i fotboll. Himla kul att få följa ”sitt” lag via datorn. Lagets sköts idag, liksom de föregående åren, fantastiskt bra utav en skader ledare ifrån egna föräldraledet med finfina idrottsmeriter själva!!

 

I måndags 13 juli började de mot ett Norskt lag som blev ”slaktat” utav fräscha madammer ifrån det kärnfriska Askim med hela 12-0, bäva måtte Oslo och Holmenkollen!! I dag så spelade de små duvungarna emot ett svenskt lag och vann igen, denna gång med 6-0. Sedan spelade de mot Hyllie och vann med 3-0. I sista gruppspels-matchen, så mötte man Hammarby DFF, som tydligen leder högsta serien i Stockholm. och DÅ är man Bra.

 

Askim förlorade visserligen med 1-2, men lär ha gjort en kanonmatch. Hammarby var denna dag för starka. Dock, laget var vidare in i A-slutspelet.Tänk va kul om det kunde gå lika bra eller bättre än förra året, då de gick hela vägen till finalen på Ullevi gräsmatta.

 

Där det dock blev torsk mot ett starkt Åsa!! Men nu är det andra starka tag, så vi får hoppas. Kul i alla fall att ens adepter ifrån förr fortfarande älskar sin fotboll och hänger i.

Har ju nu inför månad 2 med mitt paket (GOLD) som jag köpt av Tv-bolaget. Gett mig fasen på att jag måste ha lite engelska kanaler. Som det är nu, så kan det i bästa fall vara 2-3st kanaler (värdelösa sådana) som språkar engelska och resten Thai!!

 

Jag gick ned till TV-bolaget TRUE, och förklarade hur himla trött jag var på detta. Och att om de inte kom och gjorde om mina kanaler till åtminstone lite engelska, så tappar jag lusten att överhuvudtaget betala för dem. De sade då med ett leende, - ”vilken av dessa 3 fjärrkontroller har du???” –”ja, jag har den svarta där....” Men tryck då på den knappen då, så kan du välja mellan engelska och Thai.

Och här har jag då suttit hemma och svurit i lönndom över hur jädra jobbigt det är med TV i Thailand..... jag kom hem och himmelriket öppnade sig för mig. Inget mer gnäll ifrån min sida inte!!

Min trädgård har börjat att opponera sig mot mig!! De utsökt snygga buskar i 3 färger jag handlade in har släppt alla sina blomster. Jag har dock vidtagit åtgärder. Jag har gått in på internet, tagit reda på vad de heter på engelska och kollat in hur man skall sköta dem.

 

Jag hoppas att det är omställningen ifrån kruka till min trädgårdsjord som gjorde att blomman reagerade negativt såhär i början. I sig så är den inte så himla bortskämd, utan med lite vatten dagligen och lite koskit emellanåt, så skall den ”ta sig” med tiden. Låt oss hoppas det, för de två buskarna är ju områdets helt klart snyggaste monster.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXIV , Thailand

 

På tal om att bo härnere. Det är nog knepigare för många än vad man tror vid första tanken, tror jag i alla fall. Det är ju enkelt att säga –”ja, jag skall bo därnere, och jag kommer att trivas storstilat, inget snack om den saken”.

Jag har ju bl.a. på Thaivisa-forum sett hur många många falanger far illa, och också mår illa uppe i byarna här i Nordost!! De säger inget, de vill ju inte låta sina fruar veta hur de misstrivs. Men jag hör ju rena rama sanningen på dessa forum, där folk använder alias, så de slipper ståta där med sina namn.

 

De nämner ensamheten, alltså isoleringen där i byn. De nämner det konstanta oväsendet som Thai står för, och de nämner stanken och skräpet som ligger precis överallt. Det är som en ren pesthärd säger dom. Men samtidigt är de väldigt förtjusta i det Thailändska folket och vill dem absolut inget illa!!

Men de far illa, tänk bara tanken, här kommer det en kille från U.K., låt säga London. Blir kär, gifter sig och blir övertalad av frun att flytta ut till hennes födelseby där alla hennes släktingar bor. Och de kan bo nästintill gratis... Det är säkert en lockelse för många, men man förstår ju denna engelsman, och hur han kan hantera detta. Inte bra tror jag.

 

Det är då som det sociala livet kommer in i bilden. I den byn finns det säkert, låt säga en tysk eller en norrman. I den intilliggande staden (3 mil) där bor det kanske 4st falanger till, de söker sig så sakta till varandra. Och om de är vakna på att överleva mentalt, så har de snart ett lagom umgänge också med varandra. På så sätt så kan man åtminstone bli av med isoleringen.

Jag är som tur är absolut inte i det läget alls.. jag har ju ett flertal vänner här bland falangerna och ett aktivt socialt liv. Men innan jag fick igång detta, så undrade man i sin ensamhet vad sjutton man skulle göra, var detta resten av ens liv eller????

 

Så gott folk!! Att immigrera är inte bara att packa.. att immigrera tror jag är att man har ALLT klart för sig, i alla fall att man har tänkt på det mesta. Att man har tänkt på isolering, att man har tänkt på ekonomi och att man har tänkt på överlevnad över-huvudtaget!

Det svåraste för mig som gammal inbiten ungkarl, polarna hemma tyckte jag var lite grand som Archimedes, ni vet den gamle greken... han sade ju alldeles innan romarna dödade honom –”rubba icke mina cirklar”!!! Och polarna tyckte att jag var lite sådan, jag ville att allt skulle förbli som det alltid varit och ville inte ha förändring!!

 

Kanske man var sådan, men det visade sig att det inte var jag som var sådan, det var ju polarna. Jag stack iväg och de behöll sina ”cirklar”, på gott och ont!! I alla fall, det svåraste var att behöva lämna hela det sociala livet man hade byggt upp hemmavid, och också lämna alla de grejor som man byggt upp typ, aktiviteter....

 

I början satt man ju härnere som en gammal berguv och undrade var är fotbollen, var är kamraterna och var är travet och musikpolarna.... allting skulle börja om på nytt!! Men det konstiga med oss människor i gemen är, att det fungerar, vi anpassar oss, det är väl därför som människan är den högst stående varelsen på jorden!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXV , Thailand

 

Vi var nere i Bangkok i torsdags, vi åkte ned onsdag med nattbussen. Skulle hämta mitt nya pass och lite intyg och andra papper på vår ambassad. Vi passade på att åka med Dan och Amphorn som skulle ner och fixa Dans VISA-förlängning!! Det blev en hyggligt händelselös resa, men där fanns ju alla dessa småting att notera.

 

Vi kom fram precis som vanligt alldeles för tidigt. Med bussen anländer man till Bangkok kl. 05.15 och Ambassaden öppnar kl. 08.00. Det är ju bara görsegt att vänta dessa timmar tills man får komma in. Vi tog en kaffe/mackafrukost medans vi väntade och sedan tog vi en prommis bland fyllosar och prostituerade.

Allt detta skedde bara rakt över gatan ifrån Ambassaden sett. Stanken var också olidlig måste jag säga där på gatan. Och de sålde mat i oändliga rader och skapade denna skitlukt rent ut sagt. Här låg Falanger ned på marken och halsade ölburkar-flaskor, och klockan var 05.45 vid detta laget.

 

Hit ned till Thaiiland kommer det ett axplock av folk som har rent ut sagt har problem med alkohol måste jag säga. Och den övervägande delen är faktiskt engelsmän. De finns överallt här i Thailand, och det handlar om antagligen upp emot så mycket som 100.000 totalt sett över landet. Mest naturligtvis då i Pattaya, Bangkok och en del i Hia Hin samt Phuket.

 

Efter den touren som vi brukar ta på morgonen när vi är i Bangkok, så var det dags att släntra bort till Ambassaden. 1 timmes väntande, men vänta... vad var det där?? Jo vakten sade ju att de öppnade för oss kl. 07.30 istället, härliga tider! Vi blev anvisade upp och kom in i ett väntrum, jatg kände inte igen mig, vi fick sitta framför en tjej, som inte verkade ha en aning om vad det var jag pratade om. Jag frågade henne rent ut då.. –”är du säker på att du kan ditt jobb??”

 

Då sade hon jag vill att ni går till ambassaden med dessa papper och kommer tillbaka till mig för översättning.????????? Jag förstod blixtsnabbt vad det handlade om..... Vi gick ner och väntade igen, och strax blev klockan 08.00 och vi fick komma upp till vår ambassad. Jag fick mitt nya körkort, men skulle ha översättningar av ett intyg också, och han sade till oss att fixa det. Ja sa jag, vi var på 19:e våning här, har du något annat tips???

 

- ” Jag har en lista på översättningsbyråer här, och de på 19:e finns inte på listan. Ja men vart skall vi gå då?? – ”gå ned till 17:e de hjälper Er” Då var de så jädra fräcka denna jädra byrå på 19:e att de öppnade lite tidigare, fick vakterna därnere i vestibulen att eskortera oss plus alla andra till detta företag, snacka om att de fick extrapengar för det!!

 

Vi gock till 17.e och oj va trevliga de var... de pratade svenska (!!!!), engelska och Thai, så vi hade INGA problem alls att prata med varandra. Det vi nu hade att göra var att översätta ifrån engelska till Thai ett intyg, gå vidare med detta intyg till Minestry of foreign affairs för legislation, och lämna in detta till myndigheterna.

Dan (Mr Amerikat) hade sagt att om allt går bra överallt, så har jag ändå just denna sista instans att brottas med och det tog honom cirka 5 timmar att få en stämpel!!!! Medans vi sitter och väntar på översättningen , så tittar Yongyut på bordet, där ligger en prislista, där det står att företaget kan kurira över dokumenten till dem, och fixa allting för oss till en kostnad av 600 baht (SEK: 130:-)....

 

Tvekade jag länge eller... Vi betalde och kom ut därifrån görlyckliga redan efter 15 minuter. Vi ringde till Dan, för de var redan klara och hade i tankarna att åka långt innan oss, hem till Chaiyaphum igen. Men nu kunde vi åka tillsammans även hem. Tänk va bra det blev ändå, enda negativa med det var att pappren skulle hamna hos myndigheterna cirka 4 dagar senare än förväntat, men det struntade jag FULLSTÄNDIGT i!!

 

Det sista jag tänkte på med Bangkok förutom stanken var, vilket tempo de har härnere, man märkte så himla tydligt skillnaden ifrån småstaden mot storstaden... taxibilarna körde oerhört fort.. jag är ju uppvuxen i Göteborg och vi har ju ett ganska gött och högt tempo hemmavid, men det är ingenting i jämförelse med vad Bangkok har.

 

Dessutom så märkte jag på den lilla trafik vi såg, att de var oerhört mycket bättre bilförare härnere i Bangkok än hemma i Chaiyaphum, där de ju är rena rama natta. Vi kom hem, och alla var glada för det tror jag!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXVI , Thailand

 

Plötsligt igår lördag 18 juli kl. 05.55 vaknade med ett ryck... ojojoj, hade ju glömt!!! Stort partaj hade det sagts att grannen skulle ha, och det skulle spelas musik mycket högt och dansas 2 nätter långa!!! Men va ända in i H:skotta.. varför starta nu 05.55??? Secka stolpskott..... jaja, det är ju lika bra att gå upp för jag hörde massa konstiga ljud ifrån mitt hus.

 

Jag kom ut ifrån sovrummet, ut i hallen däruppe, och hörde direkt inifrån Toaletten att vattnet/+luften i rören därinne drogs upp och ned och skapade nåt ljud som kanske liknar när man spelar bastuba..... Himla skit tyckte man, secka stolpskott!!! Gick nedför trappan och hörde ljud inifrån mitt musikrum, kom in.. och tittade på väggen. Där hänger min akustiska countrygitarr!! Den gled alltså upp och ner på väggen.

 

Den hänger alltså i sin gitarrem i en X-krok på väggen, och glider alltså på remmen upp och ned... detta tack vare att de spelade musiken utanför med en grym bas, och detta basljud skapade dessa fenomen i mitt hus, helt enormt. Gick ut till köket, och där var det inte bättre, kastruller och tallrikar och glas förde ett jädra oväsen, det var nästan lite spökvarning på det hela.

 

Jag fick i mig mitt ägg plus macka plus kaffe och sedan stack jag hemifrån. Inte fasen kan en normal människa bo eller vara i ett hem där de för ett sådan jädra oväsen!!! Senare på dagen, så stack både Yongyut och jag in till Chaiyaphum och vi stannade där hela dagen, och kom hem först runt 18.30-tiden. Då var musiken GRYMT HÖG, och jag sade till Yongan, nä du, inte stannar jag här inte... vi tar in på hotell..

 

Ojojoj, jag tycker musiken är fin, inga problem, jag kan sova... du ja, men jag är ifrån Järnbrott svarade jag, och jag klarar inte detta. Men vi kan titta på TV och en DVD.. och ha högt ljud hemma. Vi kan spara pengar!! OK, då blev man ju lite glad att det skulle sparas lite. Jag satt vid datorn fram till kl. 20.00, duschade och sedan tittade vi på TV, och ”Dansar med Vargar” med Kevin Costner, den är ju görgo, eller hur??

 

Jag genomled 2,5 timmar med den och det jädra oväsendet utanför, sedan jag gick ned igen tills kl. 23.00 och jobbade med datorn. Gav upp det, gick till sängs kl. 23.55 och för första gången i mitt liv så tog jag fram ett gäng öronproppar och tryckte in i örat, och ojojoj va bra de funkade, hörde inte ljud.

 

Jag kände att Yongyut klappade mig på axeln, hörde inte vad hon sa, tog av öron-propparna, och hon berättade då, att de inte var så HIMLA bra, ljudet kunde inte höras därför att de precis slutade att spela när jag tryckte in öronpropparna. Nu var jag så slut att jag bara somnade inom 37 sekunder.....

 

Nu idag söndag 19 juli, så blev uterummet klart. Vad jag behöver göra nu är att det behöves finmålas, för de har ju i vanlig ordning lagt cementputs på väggar och tak, så det måste fixas för annars ser det ju bara billigt ut.... men för övrigt ojojoj, va tufft det blev, tycker jag i alla fall!! Foton har ni redan fått.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXXVII , Thailand

 

Fortfarande söndag 19 juli, det som ifrån början skulle vara två (2) dagars spelande på högsta volym av grannen, och det skulle dessutom pågå hela 2 nätter.. det inskränkte sig till just igår kväll fram till kl. 23.55 plus denna morgon. En popgrupp livespelade fram till kl. 12.00 ungefär, sedan har vi inte hört ett dyft, -”Gud ske pris i höjden” som mormor alltid sa..... Så ikväll hoppas jag på att få nana i god tid och inte bli uppväckt av mördarmusiken igen!!!

 

Har haft en riktigt lyckad tid nu 2 dagar inne på ett Thaiforum härnere. Som jag berättat så finns det ju en hel skader av olika typer som bor härnere. Jag tror att det finns alltifrån perverser till normala människor i ena och andra änden av ”repet”. Jag fick en ingivelse plötsligt att nu skall JAG minsann starta en tråd. En tråd är alltså ett ämne att diskutera.

 

Jag drog till med; varför är falanger så jädra tråkiga och vill inte ens hälsa på varandra när man möts, är de socialt handicappade eller??? Och herrejösses sicka goa svar jag fick in.. det är ju ett forum, så alla kan se vad alla skriver... Det finns en hel drös med minst sagt ”udda” figurer där och de kan vara rent ut sagt J:ligt jobbiga mot varandra,

 

I alla fall svaren drösade in, och de flesta i början handlade om hur himla konstig jag var som krävde att folk skulle besvara en hälsning på en shoppingmall. De tyckte att går man ut och shoppar då är man så koncentrerad på att shoppa då har man inte tid med att hälsa, eller så ville man inte hälsa för man visste ju inte om den andra var: homosexuell, en pervers typ, en amerikansk mormon eller kanske rent av ville låna pengar.

 

Och så höll det på. Jag ”tuttade” ju på glöden och elden hela tiden med svar och nya inlägg, och många blev nog sura men till slut så insåg nog de flesta att de lät jädrigt korkade. Här bor vi så många falanger och vi är helt ensamma i många fall, varför inte nicka och säga good morning!!!

 

I alla fall alla gav upp eller insåg då det dumma i allting, förutom en som kallade sig ”neverdie”, tydligen hade denna typ en massa anhängare ute på nätet, och han hade ett gott självförtroende minst sagt. I ett inlägg så anklagade han mig för att jag påstod att han sagt saker, vilket han absolut inte hade gjort, och det var ett jädra sätt, skrev han!! Vidare så krävde han att jag skulle visa upp stället där han påstod det, eller offentligen be honom om ursäkt!!

 

Enkelt svarade jag honom.. och så tog jag fram ett ställe där han hade sagt om ett annat inlägg, -” bra håller fullständigt med dig”. Och så skrev jag. Du skrev att du höll med, och det är detsamma som att man sagt det.. kanske ursäkten skulle komma till mig nu då istället.

 

Herrejösses va sur han blev, han skrev personliga mail in på min inkorg, och skrev att han minsann kunde be om ursäkt. Vilket han gjorde... men det blev bara värre, han fortsatte, och jag svarade honom –” bara för att du blev tvungen att offentligen be mig om ursäkt, behöver väl inte göra dig revanschsugen eller, go and NANA now, skrev jag till honom... detta håller på ännu.. secka folk det finns. Han trodde han var guds gåva till skrivandet tror jag!! Slutar nu och fortsätter i nästa kapitel.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXXVIII , Thailand

 

I morse när jag öppnade min mail, så hade jag fått ett nytt mail ifrån detta forum, och det kom ifrån någon som kallade sig IVANK, han skrev en minst sagt ”pittoresk” engelska, men jag blev faktiskt lite orolig.... jag kopierar in vad han skrev så får ni se vad som kan ske i Thailand hahaha;...

quote

 

Privyit,i see you have taken to the neverdie man with unfrendliness.I wish to inform yuo,he is not the man for make fun of.I have the pleasure work with him on job collect the money.He the wild man,and the good man for find other poeple.He has the many contacs here,not the good man for enemy.i cannot keep up with the anger on him,he like the fight on road.He have many freind on thailand,he half the thai ands half the australion.Former the policeman in australiaa he track good the isp of many person.He my freind collegue. Since i first the met him,he the mean person. unquote

 

Jag skrev direct till denne typen neverdie som höll på värst av dem alla, och sade till honom att om han inte lade av detta nu, så säger jag upp medlemsskapet och lämnar in anledningen till de som styr skutan på ThaiVisa!!!

 

Jag fick direkt 3st långa mail ifrån honom, där han bedyrade att han inte kände denna gubben IVANK, utan sade att detta är en av alla dessa ”wierdos” som finns i Thailand. Vi gjorde ”UPP” med varandra, och kom överens om att ”spela upp” en pjäs för denne IVANK, så han gör bort sig rejält offentligt!!!så nu skall väl allt vara Ok tror jag. Men det är kul ändå att trampa på folks ömma tår och elda på i folksjälen, speciellt den engelska där de tror att de är nummer ett i de flesta sammanhang!!

 

Idag annars har det inte hänt ett endaste dugg, tycker jag. Men det är väl som vanligt, tror jag i livet, inget speciellt händer om man nu inte ser till att det sker saker förstås. Och på tal om det, detta som kommer nu kanske kan intressera flera av Er som lever hemma i Sverige.

 

Jag tänker då på pengasituationen här i Thailand. Vi har ju nu fr.om. idag kommit riktigt i ordning tycker jag, och vi har handlat in det absolut nödvändigaste och viktigaste, så det ser jättebra ut tycker jag. Så idag, imorse så satte jag mig ner ihop med Yongyut, och vi gjorde upp en budget.

 

Tidigare under det året jag varit här, så har vi egentligen bara öst ut ”kulor” och handlat och unnat oss ”allt”. I stort sett bara levt, inte tagit ansvar för de pengar som vi använt!!! Men nu med huset och de fasta kostnader som föreligger, så vill jag gärna ha lite ”ordning på torpet” som man hade hemma i Sverige. För de av Er som är intresserade, så ger jag Er härmed den grova budgeten som vi tänker leva efter från och med nu då!!.

 

BUDGET FOR OUR HOUSE

 

Fasta Kostnader; 15.000 baht (huset)

1.000 baht (Pappan)

1.000 baht (Internet)

1.500 baht ( TV;n)

2.000 baht (Electric)

TOTALT: 20.500 BAHT ( 4.800:- SEK)

 

 

Mat; Breakfast: 150 baht

Lunch; 150 baht

Dinner: 200 baht

Totalt: 500 baht/day

 

Detta ger då per månad i kostnad för mat; 15.000 baht (3.566:- SEK).

 

Så här kan det se ut i Thailandet när det kommer till det ekonomiska, jag kan alltså driva en familj på 4st inkl. Ett stort hus på SEK; 8.500.-. Ni som kanske är mer luttrade än mig, har jag glömt något eller??

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXXIX , Thailand

 

Det är egentligen ganska fantastiskt vad tekniken kan göra för oss människor. Jag sitter här nu i min skrivarlya, och jobbar som jag alltid gör. Förut så satt jag där och hade en fläkt, och den funkade ju i stort. Kanske inte så bra under de 3 heta månaderna februari,mars och april, men för övrigt ganska OK. Men man var ju varm och småsvettig ändå hela tiden, plus att man alltid hade en sydlig vind in i ögonvrån hela tiden. Detta gjorde ju att ögonen genast börjar bli irriterade och rinna jättemycket.

 

Nu däremot när man skaffat A/C , så är det som att komma in i en helt ny värld när man släntrar in i arbets/musikrummet, fantastiskt tycker jag,, det känns precis som om man var tillbaka i Sverige igen!! Dock så är det också en kostnadsfråga för oss. Det kostar ju en del extra med dessa A/C, och det är ganska påtagligt. Förr innan jag kom och vi handlade in en A/C till det förra stället, så låg elen på runt 4 - 500 baht per månad, efter det att vi skaffat A/C därborta, så rusade den direkt upp till 1.300 baht. Nu i det nya stället med 2st A/C, så kommer elen stadigt att ligga på runt 2.000 baht. Så det gäller också att vara selektiv. Inte ha på den jämnt, det blir för dyrt...

 

Nu till den mest ojämna tävling på detta jordklot. Ni vet det finns många tillfällen där man tävlar, och många gånger där folk säger, å va orättvist. Ni vet Ben Johnsson 100 meters-specialist tävlar på Rom Stadion mot lilla Emma Lundqvist 8 år, vem vinner tror ni??? Eller en snygg Alfa Romeo årsmodell 2009 tävlar på 400 meter mot Glegolo på cykel, vem vinner???

 

Lika stor chans har jag emot den bakteriehärd som omger, omsluter, jagar, och smyger sig på mig så snart tillfälle ges. Jag måste HELA tiden vara observant som Jaguaren i sommarnatten. Hur rensar de grönsakerna?? Med vanligt vatten eller gör de som jag måste.. rena det i köpevatten?? Vilka redskap använder de till grönskerna, kniven som just skurit i den råa kycklingen, eller skärbrädan där en rå blodig kyckling eller köttabit legat och blött???

 

Nu senast ikväll (tisdag 21 juli, så kom jag hem kl. 19.00 och hade blivit bjuden på leftovers i matväg (fick jag reda på efter maten), och inom 10 minuter hemma så hade jag varit på toan 3 gånger med stans största diarre´, tack för den maten min käre kock!!! Kock är det väl synd att kalla de flesta här nere, slaktare är ett bättre namn tycker jag...

 

Och ni skall veta, jag åt inte mycket för jag tyckte inte alls om maten. Där var anka och kyckling och gris, och de kroppsdelar på dessa djur som låg på fatet attraherade då rakt inte mig i alla fall!! Ankan hade gett oss sitt fettlager och ytterst lite rent kött,kycklingen skänkte oss sina njurar eller nåt annat äckligt organ som Thai bara älskar att äta, och slutligen grisen var generös nog att avsätta sin magsäck till oss, härliga tider för en kille som gillar fläsklägg och rotmos!!! Hahaha!!!

 

Men trots då att jag höll tillbaka och inte åt mycket alls, så var det tillräckligt för en bakterieattack liknande benämnningen på Amerikansk attack på Irak, Ökenstorm... hette den va???? Jag hade köpt medel på apoteket i lördags, och jag klämde ur ett pulver i ett glas med vatten medans jag satt på toan och hivade i mig detta.

 

Yongyut kom in på toan, och undrade hur läget är.. grmmmm&%¤#¤, sa jag... vad är detta frågade hon, det är min medicin...... jasså, är du hård i magen sa hon.. dååååå, kom jag på det.. fasen jag hade köpt medicin för mage som är hård, bra att ha tyckte jag. Helsicke nu hade jag ju kört på ännu värre med diarreén.. först vara lös i magen, och sedan ta medicin för att göra det ännu värre..... ..

 

Yongyut rusade över till Dan och Amphorn och hämtade tvärtom-medicin.. alltså nåt som skall stoppa upp diarree´n.... jag sitter nu efter drygt 30 minuter vid datorn och skriver, måste ju göra något för att fördriva tiden... och vänta på att allt fixar till sig....

 

Jag säger då det, under detta året, och alla dessa problem med bakterier,, ni fattar va.... en sak är att bo på ett semesterhotell, och äta mat där nere mitt i turist-strömmen och en annan häruppe i Isaan. Där aldrig en turist sätter sin fot... här är det verkliga Thailand, det förstår ni väl???

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXX (230) , Thailand

 

Sjuttan va grant det är häruppe i Isaan nu må ni tro... Det är ju enbart risfält man ser, men de skiftar någon fantastiskt i olika kulörer av grönt, de är ju olika färdiga och ger därför en olik grön färg efter det!!! Jag ser också tydligt det som jag pratat om tidigare. Alltså det där att det skiljer på de olika fälten. Jag ser fantastiskt gröna och mogna risfält, alltså välmående i ordets rätta bemärkelse!!

 

Och jag ser risfält som redan har börjat att vitna utefter kanterna. Det är alltså de risbönder som inte är med i ”vattengänget”. Fråga mig inte hur detta funkar härnere, men det är grymt i alla fall. Dessa risbönder måste i ALLA lägen helt förlita sig på naturens egna s.k. generositet med regn för att överleva... hualigen att ha det så... det är grymt..

 

Nu med risfältens groende och vattentillströmningen till fälten, så är det också dags för grodornas parningslekar eller vad de nu håller på med. Men tycker vi i Sverige att vi ser grodor lite varstans, vilket vi verkligen INTE gör, så skulle ni se här nere, jag säger bara herrejösses, att vara orm här måste vara ett rent nöje, de behöver bara röra sig några meter så finns det grodor och paddor att sluka, i tusental...

 

Jag var precis ute nu och skulle lämna tillbaka diarreemedicin till Amphorn cirka 30 meter ifrån vårt hus. Jag trampar nästan på 4st stora läskiga grodor, de skuttar omkring som besinniga och letar partner för natten. På natten när man är uppe och skall pinka, så hör man deras konsert utanför, det finns alltså en OTROLIG mängd grodor och paddor och de sjunger, kväker, bräker nåt alldeles makalöst vackert en del av dem.

 

Jag vet inte om man skall ta i trä eller fortsätta och vara glad, men mycket har runnit mig rakt i händerna här nere och det är ju görkul, men skeptiker som man är så väntar man ju bara på att det skall hända någon skit. Det enda hittils som varit väldigt negativt är väl då den ekonomiska krisen som finns i världen, och som då har påverkat valutorna å det väldigaste, jag har idag cirka 15.000 baht mindre att leva på härnere än vad jag hade när jag flyttade ned. Det är alltså precis det vad jag betalar per månad på huset... Så det är inga småpotatisar vi pratar om.

 

Men för övrigt så har jag haft tur med jobben hela tiden, och vi har kunnat köpa in och fylla upp hemmet, så det blev snyggt beborligt ganska snabbt. Dessutom så har jag haft flyt nu med ”tottivovvarna” (travet) lite grand. Förra veckan fick jag in en dubbel som gav 6.300;. och nu igår 1.780:-, så jag hoppas att detta håller i sig!!

 

Har varit runt nu och kollat in här i Chaiyaphum hur jag skall förfara med mina grymt snygga buskar, de 3-färgade alltså, som för övrigt heter ”Funfha” på Thai, och Bougainvillea på engelska. Jo de fällde ju blixtsnabbt samtliga sina blommor efter en vecka här på tomten, och jag var faktiskt lätt deprimerad måste jag säga!!

 

Jo jag hade en himla tur och kom på en blomsterplantage här mitt i stan där mannen och frun som ägde affären båda var grymt civiliserade, tyckte det var kul med att språka engelska. Jag gick in till dem och frågade. De tog genast fram en katalog, så skällde de lite på varandra så som ni gifta brukar göra (eller hur??), och så pekade de på min buske och vips så hade vi namnet på bägge språken.

 

Jo sa han, du skall sköta den såhär.. Nu ger du den vatten på morgon och kväll i lagom mängd, plus att du 2 ggr i månaden ger den utav detta gödsel. Det var inget gödsel i den mening som ni tror, det var alltså kulor med gödning!! Så snart som blomstren börjar komma tillbaka så går ni ner på vattning till 1 (en) gång i veckan. Och dessutom när regnperioden börjar, så vattnar ni inte alls. Sedan skall allt vara bra...

Kan säga att redan nu efter 10 dagar så har bägge buskarna redan börjat att producera blomster, kanonkul.... För det är ju ändå så att när man inte har egna barn, så får väl buskarna vara ett substitut, eller hur??? Hahaha!!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXXII, Thailand

 

True Move,, låter väl härligt va?? Det är det inte, jag lovar. Det är ett TV-företag här som tillhandahåller digitalbox och betalkanaler, ungefär som ComHem hemma i Sverige!!

Vi har ju köpt av dem nu 2 månader i rad deras GOLD-package, det kostar sina mastiga 1.463 baht per månad, och då får jag ju mina moviekanaler, fotboll samt naturprogram. Tjong i medaljongen sa det häromdagen och dekorden la av fullständigt. Vi blev tvungna naturligtvis att lämna in den till True Move för reperation.

 

Det är ju ett års garanti på eländet, så man var ju lugn ändå!!! Men vii fick INGEN ersättningsbox av dem alls. Det har nu idag gått 1 vecka, och jag skickade ner Yongyut till dem för att säga till en gång till att vi vill ha en ersättningsbox och att vi vill ha Ersättning för de pengar vi betalt för att titta på kabel-TV, men inte kan det!!

 

De spisade av Yongyut naturligtvis, och sade att det kommer att ta en hel månad att få boxen reparerad. OK inga problem, det är väl deras rätt antar jag. Men jag vill fasen inte betala ett månadsabonnemang för kabel-TV och inte ens få chansen att titta på TV. Jag vill alltså att dessa dagar som det är svart i rutan att de dagarna tillgodoräknas mig när allt kommer igång igen. Men de gav kalla handen idag till detta fullständigt.

Dan (Mr Amerika) tyckte att jag skulle gå till Polisen och tala om att de ”robbade” mig. Yongyut blev hysterisk och sade att –”förstår du inte att polisen kommer att skratta ut dig!!”

 

Men du, säger jag, VI HAR GARANTI, några rättigheter måste vi väl ha, eller???? Jag måste i alla fall göra något, jag är ju inte analfabet ifrån risfälten, som de kan hantera som de vill. De gör ju så här i Thailand mot de fattiga stackarna. Jag måste försöka att fixa till detta. Jag tänkte att jag skall skriva till huvudkontoret i Bangkok, och se om de kan rätta till detta. Men jag misstänker att det är som att fisa ute vid Vinga, det känns ingen lukt, och de kommer inte att svara mig, de skiter nog i engelska mail tror jag. Men jag skall försöka i alla fall!!

 

Vår tomt ligger aningen högre än omgivningen, och det får vi betala för nu misstänker jag. Låt mig förklara. Första tanken var ju. Ok va bra, när regnen kommer, så blir ju inte vi alla fall den första tomten som blir översvämmad!!

 

Nu igår kväll så regnade det i 4 timmar ganska häftigt, inga problem, marken suger åt sig bra,, men vattnet lade sig trots det ändå ganska bra som en liten insjö på utsidan tomten. Vad händer tror ni???? Jo det blir en invasion av alla slags varelsen utifrån.

 

Jag gick ut vid 22.tiden och jag kollade in direkt vid min ingång; 2st feta paddor, jag sopade ut dem igen i vätan på utsidan. Sedan vid grinden så såg jag hela 4st STORA krabbor, kan ni tänka Er krabbor. De var schysst ljusröda med fina klor!!! Jag borstade väck dem också, bara för att finna lille vicke vire, alltså en liten orm som har gett sig bara den på att bosätta sig inne på min tomt.

 

Jag har ju meddelat honom i ganska klara ordalag att det inte är aktuellt. Mitt språk är borsten.. jag har nog borstat ut den ormen säkert 20ggr härifrån. Och sedan så fanns det säkerligen ett 10;tal olika grodarter därinne på gräset som hoppade och skuttade och var himla glada... men de fick vara, lite snäll får man väl vara så sent på kvällen.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXXIII, Thailand

 

Yongyut har fått ännu mer jobb nu utav sin f.d. lärare, jo de håller ju fortfarande på med det här med bröllop och make up-grejen... men nu igår så fick Yongyut 10st skjortor som hon skall sy för räkning sin gamla lärare. Den läraren har i sin tur fått detta jobb av en skollärare i Chaiyaphum, en go ladyboy som bara hade 800 baht, men ville ha 10st skjortor sydda.

 

Kan ni tänka Er.. ladyboyen får alltså sina skjortor för totalt 80 baht per styck (SEK; 17:-) Secket gött pris för en skjorta va.... och det är gott folk, alltså inga skitskjortor vi talar om, det är skjortor som används i skolan av lärare... Så här uppe kan det vara billigt som sjutton , men det vet ni ju redan ifrån mina tidigare skildringar!! I alla fall Yongyut är jätteglad, hon tycker det känns bra att bidraga med lite pengar hon också. Hon får 50%, alltså 400 baht för 10 skjortor!! Jag säger inget, varför??? Det handlar om självkänsla, och det känns gött att bidraga i hushållet, tror jag!!

 

Idag så hörde jag att ”pappa” Soda hade hört av sig till Alaam (mamma Soda). Han var tillbaka ifrån Korea och hade tydligen lovat på stående fot, att nu skulle han minsann bli en mycket bättre pappa än tidigare. Skall bli jädrigt kul att se om denne figur som så planenligt fullständigt har skitit i sina egna 2 barn, nu skall ta tag i det och försörja dem.

 

Jag tror inte det gott folk!!! Det är bara en illussion som ges av en 30:årig kille som inte fattar att han skall hålla ”snabeln” inne i brallorna när man inte har råd med barn!! Under tiden som han har skitit i Soda och Namnkäng, så har han skaffat 2st nya barn!! Jag tycker faktiskt, och detta gäller ju ävenledes i Sverige, att de killar som har försörjningbörda skall i första hand se till att försörja sina förstfödda barn innan de har rättighet att skaffa nya... tycker någon annorlunda, så finns det sjukhus för såna sjukdomar!!

 

I alla fall nu idag, så dök han upp med sin nuvarande fru, med Alaam, alltså sin förra fru, sina 2 nya barn med Namkängoch Soda samt med sin broder som körde pickupen. De skulle hämta Sodas läxböcker, för nu skulle han köra barnen till skolan i en vecka innan han sticker igen och gör sina barn ledsna en gång till!!

 

Han var faktiskt en väldigt trevlig kille måste jag säga, men han gjorde absolut ingen ansats till att tacka eller någonting, killen tog väl för givet att alla andra skall ställa upp för dem, men så är det väl hemma också med den typen av figurer tror jag!!! Men man tycker ju mest synd om barnen i detta läget, eller hur??? De blir nu hur glada som helst, och sedan sticker han igen...

 

Mina kära nya 2st buskar är nu snart i full blom igen!!! Detta tog alltså 2,5 vecka cirka, så det var en väldigt bra hjälp jag fick utav den mannen i blomsterplantagen. Gödslet och min envetna vattning gjorde tydligen susen, Nu hoppas jag att de skall stå i full blom nästa vecka, och då slutar jag att vattna dem.. skall bli härligt att se mina egna 2 ”söner” i praktblom igen, och förgylla åsynen av vårt hem!!!!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXXXIV, Thailand

 

Mr Bean är framme igen, jag har ju fortsatt att vara olycksförföljd vad det gäller smärre olyckor typ smälla i skallen, klämma ett finger eller snubbla över något. Nu igår så skulle jag steka ägg, och den jäkla stekpannan vred sig och brände mig på underarmen , ujuju, va ont det gjorde, vet ni vad?? Yongyut stack ut på toan, kom tillbaka med tandkräm.... och smekte på det och jag kände absolut ingenting och imorse så hade det bildats en liten hinna över såret och inget vatten alls. Så pröva för all del tandkräm vid brännskada....

 

Nu på lunchen idag, så var jag ute och vattnade min juvel, trädgården. Hörde ett kanongrant fågelkvitter, tittade upp, och snubblade på tegelstenar jag har i trädgården, skrapade upp underarmen (igen) gjorde det ont eller..... nu hjälpte sjuttan inte någon tandkräm, så jag får väl lida tills imorgon när mitt prima läkekött har gjort sitt!!

 

Var idag nere med Yongyut på TV bolaget True Move.... De ville absolut inte göra någonting alls, De ville INTE hedra sin garanti med nåt alls. Utan hänvisade bara till att vi borde ha sagt till dem att avsluta abonnemanget den dag boxen lämnades in. Alltså att stänga av kabelTV;n och sedan sätta på den när boxen var färdiglagad.

 

Detta låter ju ganska vettigt, men de jävlarma borde ha upplyst om detta när vi lämnade in boxen tycker jag. De vägrade ju att ersätta sin trasiga box och sade INGET då, inget alls..Och jag VET att det är inte så enkelt som de nu påstår i efterhand. Jag kommer i alla fall att skriva till True Move i Bangkok, så får vi se om de tänker göra något PR-mässigt, jag tror dock inte det. Thailand vet inte vad garanti och sådant är, de vet bara att ordet existerar i falangland, men innebörden i alla ord de lånar av oss fattar de inte alls!!

 

Nu måste jag helt enkelt få prata om svenska språket lite grand bara. Görtråkigt ämne, jag vet!! Jo det handlar om ordet DEM, inte D-mark, men DEM!! Jag har i offerter av olika slag, och i forum inne på internet sett hur detta ord behandlas, Och i mina oskolade ögon ser det bara för himla värdelöst fel ut!! Jag skall ge Er ett exempel som visar hur irriterande det kan vara:

 

- ”Min kamrats mamma och pappa har 1st bil, dem vill gärna ha en till, och helst av allt så vill dem nog ha en 3.e bil också. Men dem tycker nog det är trist att tanka 3 bilar!! Dem kommer nog därför att nöja sig med 1st bil.”

 

jag undrar, hos alla de människor jag sett detta så kan det helt enkelt inte vara en tillfällighet. Jo kanske om de alla har haft en och samma lärare i skolan, vilket ju är helt befängt, eftersom det handlar om 23:åringar och 47:åringar!!! Var kommer användandet av ordet ifrån då???

Jag misstänker att ordet kommer ifrån talspråkets DOM, vilket då har förvanskats ned till skriftspråk i tron att det är korrekt, men förvandla DOM skall ge i så fall DE tycker man, och inte DEM. Någon som vet nåt, eller???

 

Avslutningsvis, jag vill bara säga att jag NJUTER något alldeles särskilt mycket nu i dessa dagar. Ett exempel; Yongyut håller på precis nu när jag skriver detta att kasta ned allsköns äckliga kvistar, löv och salladsblad och annat elände i en kastrull med kokande vatten.

 

Jag vet hur detta luktar, men jag och huset är skyddat, det finns ju en avspärrning mellan mig och minfältet i köket. Lukten kan inte skada mig mer nu i detta hus, hääärligt!”! Jag kan sitta och se hur fåglar ramlar döda till marken, hur myror och kackelackor dör av ångorna, men jag sitter här med min A/C och skriver och har det hjärtans bra... hehehehehehehehehe!!!!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CCXXXV, Thailand

 

Onödigt vetande 1 – visste ni att Thaiarna inte tycker det är nåt att äta Kobrorna!!! Det sägs att om man äter köttet av en kobra, så får man dåligt blod och kroppen får feber!!! Hur läget är i Indien och de andra asiatiska länderna vet jag ej. Men här i alla fall så slipper dom bli uppätna, de blir bara ihjälslagna....

Skillnad, Jo skall de bli uppätna, så skär man upp ormen på längden, drar av skinnet med en vacker handrörelse, och sedan låter man blodet droppa ned i en skål. Ormen lever säkert i detta läge under hela processen. Sedan skär man den i bitar och tillagar den. Slår de ihjäl den så dör de ju ganska kvickt vilket kanske är lite skönare för ormen.

 

Onödigt vetande II – Visste ni att toalettstolen härnere endast är fastsatt med ”kitt” i golvet!!! Jag fick reda på detta oerhörda faktum idag. Jag satt på toan och gjorde nummer 1, lutade mig lite åt sidan får att ta lite sprutande vatten i ändalykten, hängde plötsligt över badkarskanten med toastolen draperad runt arslet!! Den var helt lös ju. Gick upp och kollade den andra toan, jajamensann, den var också likadant fast i golvet. Som vanligt skitdåligt arbetat av Thai!!

 

Onödigt vetande III – Om det är någon av Er som vill uppleva lite Asiatisk romantic på hög nivå, och ha en mysig middag med en familjemedlem/ar, och då äta det som heter ”Khaaonio” (knåderiset/Stickyrice). Detta ris är ju så himla gott att äta. Man sitter ju och äter med händerna och tar t.ex. kycklingbitar, eller köttbitar och tar det ihop med riset och stoppar i mun, görgött, jag lovar!! Låt fantasin flöda bara!! T.om sallad går bra att para ihop!!

 

Jo man tar vanligt köperis, rått, lägger den mängd man önskar i en plastbytta eller liknande i vanligt vatten bara. Allt ris skall vara under vatten. Det skall sedan ligga där mellan 5-7 timmar. Ni kan själva sticka ner näven efter 5 timmar och kolla konistensen. Sedan skall det vara klart!! Bra va.. kör på nu!!!!

 

Onödigt vetande IV – Visste ni att samlagra fisk och kött är vidrigt??? (ironi) Jo hemma så äter vi ju alltid antingen eller, eller hur?? Härnere käkar de ju allting på en gång, har absolut ingen susning alls, chllin har ju knäckt allt vad smaklökar heter härnere. Men jag gjorde misstaget i hastigheten en gång här och la över-bliven färdiglagad mat i kylen, och la då i samma plastförpackning både fisk och kött.

 

Jag var hungrig dagen efter, men jag kan säga att jag (i smyg förstås annars är jag dödens lammunge) slängde allt i soptunnan, det luktade röten skrälp (nytt ord av mig=obeskrivbar äcklig lukt) allting, tyckte jag. Så nu vet ni varför vi falanger INTE blandar fisk och kött!!

 

Onödigt vetande V – Visste ni att myggor dras till svart???? Jo härnere så har vi ju alltid reservtunnor med vatten inne på alla toaletter, så när vattnet tar slut (varje dag sker detta), så har vi reservvatten i en tunna inne på toan till dusch och annat, görbra... Tunnan den köpte jag svart och fager.. men den fick jag åka tillbaka med på direkten, det blev blå tunna istället. Och anledningen var, -”Mosquitos love black, no good”!!! Så vid kräftskiva och midsommarfirande utomhus, ta ljusa kläder, Jag vet en viss madam i Pilegården som älskar sina svarta klädpaltar, hahaha!!!

 

Onödigt vetande VI – Om man drömmer i Thailand om att en orm slingrar runt en och kramar (pyton kanske), så betyder det för folket här i Isaan, att de kommer att få tur med kärleken nästa dag och finna en kanonungkarl. När de berättade detta för mig under en tempelcermoni nu senast, så sade jag (jag ljög lite grand bara) att i Sverige så betyder detta att vi kommer att dö i kramp imorgon..... De bröt ihop och skrattade, de tar inget på allvar härnere verkar det som.............

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CCXXXVI, Thailand

 

 

Idag torsdag 30 juli, så åkte jag med Dan till Tha Li, det är ju värdelöst att åka ensam. Han skulle förnya sitt 1års-Visa. Vi stack iväg och lämpade först av hans fru Amphorn i hennes skola 5 mil utanför stan!! Och sedan bar det iväg! Vi körde görbra ändå upp till Champhau, där körde vi rakt fram. Och när vi hade kört ytterligare 1,5 timme så kom vi på att denna väg kände vi inte igen. Vi har åkt fel ju!!

 

Vi hamnade i en NationalPark och när vi hade kört 5 mil på en slingrande göräcklig bergsväg (asfalt), med höga dalgångar nedanför och en skrämmande underbar utsikt, så kom vi fram till en militärpostering, och det var utfarten ut Nationaparken. Vi frågade dessa killar ochh visade kartan, och den förste sa, - ”Det är bara att åka tillbaka igen!!” Vi tog fram kartan och visade den andre killen, han pekade och log och sade –”fortsätt bara på denna vägen, åk dit och dit och pekade, Sawadee khrap”

 

Vi fortsatte glada över att slippa att åka tillbaka i alla fall, och fortsatte på samma typ av bergsväg, jag hissnade och krampade om vartannat, men det gick sakta men säkert framåt. Till slut hittade vi alla fall en skylt som sade Tha Li, och vi kom fram, dryga 9 mil för långt och 2,5 timmar försent. Trösten nu blev, att Dans stämpling gick väldigt smärtfritt, och vi kunde starta återfärden snabbare än vi vågat drömma om....

 

Vi åkte tillbaka hittade dit vi egentligen skulle åkt ifrån början, till Loire, letade efter McDonalds, vilket inte fanns och hittade istället det nästbästa KFC, där handlade vi kycklingburgare, och frenchfries, och cola, och glass till efterätt. Sedan bar det iväg hemåt, men när vi kom fram till Champau igen, så såg vi direkt var vi tabbat oss på morgonen, missat att köra till höger, och kört som sagt var, rakt fram istället. Vi kom hem kl. 18.30 och efter dessa 12,5 timmar i bil, så var det 2 trötta gubbar som öppnade ytterdörren....

 

Jo, måste nämna också att när vi var inne på Immigration långt herrans uppe i Tha Li, så sa de till oss, ring hit om en månad, kanske kanske ni slipper att åka hit mer. Det finns rykten för Er i Chaiyaphum om att ni kanske får åka till Khon Kaen istället. Va gött. Det är ju 15 mil dit, istället för de grymma 33 till Tha Li. Vi håller tummarna.

 

Idag damp det också ned ett mail ifrån en kille ifrån Bermuda som är här med sin Fru, de stannar i styvt en månad och besöker hennes mamma och pappa. Jag fick kontakt med honom på internet, ThaiVisa-forumet, och han ville ha någon att ta ett järn med medans han är här. Så vi kom överens om att han skulle höra av sig när han kom hit. Dock så känns det lite konstigt det här med att mötas och inte ens ha sett varandra, det liknar ju konstigt folk som gör det. Skall dock ringa imorgon och prata med hans fru, och höra hur normala de låter i telefon, hur normal är jag då????

 

Handskak