April

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

 

Chaiyaphum CLIII, Thailand

 

 

Idag tisdag, så vaknade jag imorse med magproblem (igen), jag vet inte 100% säkert, men jag åt följande igår..... kvällen; restaurant jättegott, ätit där 4 ggr förut inga problem. Innan jag lade mig fick jag ett äpple av Yongyut, nytvättat o fint, det är viktigt säger hon, och jag håller med. Frågade henne imorse när jag kände eländet börja.

 

–”med vilket vatten tvättade du äpplet igår kväll??” Hon svarade att hon använt husets vatten. Men Yongyut sade jag, du vet ju att Thaivatten inte är bra för oss falanger, det är asfullt av bakterier, du skulle ha tvättat i köpevattnet!!! Glogolololo, sa hon, du har vart här nu snart 9 månader, du skall nog kunna klara det vattnet....

 

Jag skall, bestämde jag mig för, be Dans Amphorn att prata med Yongyut om detta också. Yongyut lyssnar på henne och förstår till 100% vad hon säger. Jag har ju fan ingen lust att åka på nån skit, som man får dras med livet ut här nere.

 

Vårt hus går framåt i expressfart. Jag hade ju gjort en lista över saker som behövdes åtgärdas, och de tar dem punkt efter punkt, mycket bra! Ägarna verkar vara bra, precis som intrycket ingav när vi träffade dem. Och att de dessutom är barndomskamrater till Amphorn, gör ju detta till ett jättebra relation oss emellan, man kan ju lita på dem i mycket större utsträckning, än man normalt sett gör härnere med Thaiare!!

 

Stod nyss och tittade ut över trädgården, och det skall jag säga, vicken go känsla, jag bryr mig inte ens längre. Mitt stora bekymmer var ju tidigare, att se till att det blev fint och prydligt därute, detta eftersom ingen av kvinnorna som bodde här innan, klarade av detta!!

 

”Min” gräsmatta” ser jag dock till att hålla snygg och fin, Lille Soda hjälper mig med klippningen och tjänar på det 30 baht, vilket gör honom kanonglad. Och rabatterna som kringgår gräsmattan håller jag själv efter. Men sedan tittar jag snett åt vänster där Alfas hemska halva av trädgården ligger. Och den ser fortfarande lika jädra hemsk ut.

 

Där står stora stöttor som hon snott ifrån bygget, som skall hålla upp bananträdet.... detta bananträd som redan är borttaget p.g.r.a att det fick sin bananstock. Stöttorna står helt sonika kvar och det ser bedrövligt ut. Hon har slängt ut ett flertal tegelstenar, mitt ut i trädgården, antagligen för att markera att här växer sallad....

 

Sedan jag la ner att hjälpa henne att hålla rent, så ligger det numera plastpåsar, glassförpackningar, plastflaskor, och massa annat skräp typ papper och trä-bitar, hon tar ALDRIG bort en pinal för att göra det finare.. men jag struntar i det... de kan hålla på och få tillbaka till sin skitträdgård, för nu flyttar vi snart!!

 

Med denna overtyr över sakers framskridande säger jag good bye and see you soon...

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLIV, Thailand

 

Åkte till RAM Hospital imorse, det är frapperande hur tomma dessa privata sjukhus är om man jämför med det Allmänna som alla Thai använder här i Chaiyaphum!! Jag var enda patienten och jag fick ett jättefint mottagande. På dessa privata sjukhus så är också engelska-kunskaperna skyhöga om man jämför med det Allmänna!!

 

De vill ju gärna ”ragga” pengar, så frågan till mig kom alldeles efter jag berättade att jag hade ont i magen och diarree... – ”you like to spend one night at our hospital”???? Noooooo.. sade jag, jag fixar detta själv.... De vägde mig (fortfarande 93, nånting) blodtrycket var perfekt (120 genom 80) och de tog också pulsen, den fattar jag inte, men de sade att den var väldigt OK... Så än sprattlar gubben.....

 

Jag fick sedan lämna prov ifrån min bakände, om ni fattar vad jag menar!! Efter 15 minuters väntan, så kom jag in till doktorn, samma läkare för övrigt, som jag var så nöjd med gällande mitt njurgrus, hon var kvinna och väldigt duktig. Hon sade att jag hade inga parasiter eller bakterier att tala om, så hon gav mig medicin och så fick jag gå hem....

 

Lite konfunderad var jag dock, trots hennes duktighet!!! Inga parasiter eller bakterier, hmmmmm, vad i herrans namn orsakar dessa hemska diarreer då??? Inte fasen är det spagetti köttfärssås!!!!!! Jag fick betala 1.400 baht (SEK: 280.-), det drog iväg så mycket tack vare bakände-provet antar jag....

 

Var ute hos vårt hus för en timme sedan, trots mina smärtor.. och kom fasen inte dragande med födslar och dödslar nu,, jag är inte imponerad.. De hade precis gjort klart med diskhoarna som ju jag insisterade på att få installerat.

Det fanns då i huset en zink (ho) att sköta disken i, och den ”lätte” går jag inte på igen... De vet inte vad diska är härnere,, så 2 hoar skall det vara och inget annat!!

 

Måste dock säga att de jobbar på riktigt bra, de håller på med flera olika projekt i huset samtidigt, alltså olika gäng som jobbar!! Ett gäng har börjat att gräva upp trädgården för att lägga ”om” gräsmattan, ett gäng håller på och installerar inredningsmöblemang som ingår i huset, typ bar etc etc... jaja, lelle Björn B, även jag får en bar nu... hehehehe,, skall du komma och hälsa på eller??? Du får la inte!!!!

 

Det skall bli så himla skönt att komma dit... helt hundfritt... vänta nu!! 1 hund har jag ju sett där.. ja just det, alla hus innebos ju av 1st falang plus Thai-fru.. förutom har jag blivit informerad om, 1 hus, där bor det enbart Thai.. och de har denna hund. De är dock jäkligt snälla skall jag säga, de låser sin grind, så deras egna hundfanskap skall stanna på utsidan deras tomt. Så att alla i området skall kunna glädjas över deras lösspringare till hund. De är för jävliga bara, inte ett uns folkvett.. så en enda familj kan skapa problem, eller hur?

 

Blev uppringd utav Chr. Engberg idag, en jättekul överaskning, gött att få snacka svenska lite grand, tack för SKYPE, Och Chr. Är ju görtrevlig att prata med oxå!! Vädret är som vanligt i Sverige 6-8 grader, men jag saknar sjuttan-imej årstiderna. Nu går det sin gilla lunk.... jag slutar nu för denna gång, och hoppas ni alla har det bra i nedgångens Svedala, vi får hoppas att det skall gå uppåt igen, som den impotente sa, till sin fru!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLV, Thailand

 

Det fortsätter med magen, även idag, alltså dagen efter medicinen jag fick, så har jag mått pyton hela förmiddagen. Dock börjar jag skönja en liten för-bättring, men den är oerhört liten, och med det så skall vi inte prata mer om sjukdomar.

 

Nu närmar sig den där skittråkiga högtiden de kallar för ”Songkran” här i Thailand, det är alltså de dagarna då de kastar, slänger, sprutar, hystar, häver vatten på sina medmänniskor hur som helst, det anses som jätteroligt om man får in en fullträff på en intet ont anande mopedist som kommer farande i full fart.

 

Jag har ju pratat om detta i något kapitel för ganska längesedan. I alla fall, detta sker den 11 april och håller på ett par dagar. Thailändarna tycker då att toppen av humor, är om de kan få tag i en falang och ösa vatten över honom eller henne. Jag tänker för min del hålla mig inomhus de dagarna om det går!!

 

Jag vet ju att vi är på väg ifrån ”havet” efter vår lillsemester den 11 april, så det gäller att hålla sig vaksam. De dagarna kommer att bli en av de perioder som kostar Thailändarna mest människoliv under året, detta inte minst tack vare deras idiotiska skämtlynne, som inte tar hänsyn till trafiksäkerher eller andras liv överhuvudtaget!!

 

Måste prata om huset även i detta kapitel, det börjar väl bli lite tjötigt. Men idag när vi åkte ut till huset och gick upp i vårt sovrum, så höll de ju på med det jättestora klädskåpet därinne, vilket vi ju sett tidigare. Men dessutom så stod det underredet till en stor jädra bädd. Alltså ett rede bara, så var väl tanken att vi skulle köpa madrass till den.

 

Jag fick mig nästan ett spel. Jag sade till dem , vi har ju för fasen inte beställt nån jädra säng av dem... – ”Nä men vi tyckte att det kunde vara bra att ha”.... Behöver jag säga att sänghelvetet mätte 190 bredden och 185 cm längden, jag är ju 181cm, så det blir ju glänsande 4 cm att sträcka ut sig på..

Jag lade mig på plankorna och visade dem hur bra det var!! Och sade till dem att ta bort den.. sicket tjöt det blev. Bla bla bla i långa banor, jag höjde till slut rösten , och sa jättehögt. –”ta bort fanskapet”, på ren svenska... och de fattade galoppen såg det ut som.

 

Det är ju inte bara det att man är ogin och tråkig, men jag har redan för 6 månader sedan köpt en dubbelsäng ju.... Yongyut tyckte att vi skulle ha detta schabrak i Namkängs rum.... nä nä nä nä nä , sa jag... det blir inget med det.. jag vet nog hur hon tänkte i det läget, oj va bra, då kan ju Alfa flytta in för gott antagligen, och det jädra skräckscenariot vill jag inte uppleva. Namkäng och Sodas sängar har jag redan betalt handpenning på, och det är enkelbäddar.

 

Idag är det alltså onsdag 1 april, och ett skämt jag önskade var sant, var det att GAIS ju skall flytta till Borås, Tänk om det vore verklighet!! Jag slutar nu med lyckönskningar till ÖIS och hälsar Er alla med en,

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLVI, Thailan

 

Fick idag inbjudan till Geng Khor, alltså till Peter (Mr Germany) och hans fru Nout. Hans jobb är nu klart och han sticker på lördag till Teheran (Iran). Uschiamej att jobba i ett sådant land, men det är klart, får man ut USD 13.000.- per månad, så är väl man beredd att jobba var somhelst...

Hursomhelst, vi åker till Peter på fredag och har en avskedsmiddag med hans familj!! Tråkigt att han sticker, han är ju en av de killar/familjer som jag verkligen gillar att spendera tid med här nere!!

Idag torsdag och fortfarande kass mage. Jag ger dock inte upp, det tar väl ett par dagar att fixa detta, men det är jobbigt faktiskt skall ni veta. Huvudsaken är väl att man är ”fit for fight” till måndag när vi sticker på vår lillsemester!!

 

Idag fredag morgon, vaknade med att jag kände mig OK i ”kistan” , och detta för mig osökt till namn. Vadå konstigt!! Med lite go fantasi så kan man allt kryssa mellan samtalsämnena friskt tycker jag. Jo, härnere så har ju alla ett ”nickname” eller smeknamn.

 

Detta för att deras egennamn härnere är så otroligt svårt att både säga, uttala och skriva. Det är ju konstigt att ingen reagerar och ger sina ungar lite enklare namn då... men men men asiater!!!!

Jo när de fick höra att Krister Jilde´n skulle komma hit ner nu i maj, så har han redan fått ett nickname, hans namn är ju krister, de kan inte säga rrrr så hans namn är nu ställt utom allt tvivel och det är just ”kistan”, uttalas alltså som ”ont i kistan”. Och kista´n blir det då... de kan INTE säga tj-ljudet, utan de uttalar detta med rakt enkelt k, så han heter här nere nu Kistan!!!

´

Och gott folk detta smeknamn har absolut inget att göra med att Krister och jag delar på en mage stor som en ... ja just det!! Vi är inte så taskiga här nere. Utan här nere ges inte smeknamn till folk som förtjänar det av olika anledningar, utan de ges då enkom p.gr.a. att deras egna namn är så långa...

Igår kväll som sagt var, så var vi hos Peter och Nought i Geng Khor. De bjöd upp till en jättetrevlig kväll, maten var fabulöst god. De hade ansträngt sig att ge oss killar ”tysk”mat, men när krutröken skingrats, så kunde man lika gärna kalla den maten svensk eller amerikansk tycker jag, så lika är faktiskt vår mat varandra.

 

Den enda matvaran i mitt tycke på matbordet som man gott kunde tänka på Tyskland, var den jättegoa vita ”bratwursten”. För övrigt så var där, potatis-mos, potatissallad, pannbiffar, kycklinglår, wienerkorvar. Men ojoj var gott detta var!!

 

Så nu blir man ”av” med en go gubbe här nere, synd. Vi alla gillar Peter väldigt mycket. Men livet går vidare, och han måste ju försörja sin familj! I nästa avsnitt, varför inte tala lite grand om månggifte??? Det kittlar väl många av Er falangtanter på ett negativt sätt och oss falanggubbar på ett positivt sätt. Ha det så hörs vi,

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLVII, Thailand

 

 

Månggifte ja, det är väl lika bra att gå på dagens topic (ämne) direkt, eller?? Jo härnere i Thailand så är det vanligt förekommande, inte kanske helt allmänt, men ganska vanligt, att man har fler än 1 hustru. Ofta i livet för killarna här nere, så börjar detta med månggifte redan när de är unga.

 

De hittar en tösabit, får omkull henne, och då som jag berättat om, helst utan kondom. Hon blir med barn. Många, många Thai sticker åt helsefyr när detta sker, och skiter i både tjej och sin egen avkomma. Men nu kommer det, vissa Thai är ansvarsfulla har utbildning kanske, i vilket fall, beslutar sig för att gifta sig med tösabiten.

 

Åren går, och man upptäcker precis som vi gör efter kanske 4-5 år om man passar så där himla bra ihop egentligen. I det läget, då kommer skiljevägen mellan Thailand och västvärlden. Vår person som vi pratar om, är kanske inte så där himlastormande kär längre, men han vill heller inte mista sin ungdoms-kärlek och framför allt, så vill han inte mista sina barn som han fick då.

 

Vad göra`??? Jo han träffade ju en kanonpingla häromsistens, en som inte enbart var duktig i hemmet, utan hon kunde bokföring och hade utbildning för kontor t.ex. Killen har ju ett företag, och han blir överlycklig, friar, får ja, gifter sig med pompa och ståt. Men notera detta gott folk... INNAN detta kan göras, så går han till fru numro 1... och får hennes tillåtelse..... hon träffar alltså den tilltänkta nya hustrun och lämnar sedan sitt godkännande.

 

Nu kommer frågan, är detta verkligen så himla fel? I mina något okristna ögon, så tar ju denna kille hand om 2st fruar och deras gemensamma avkomma. De bor på olika orter, men han sköter det ekonomiska hela tiden, och besöker fru nr. 1 4 dagar i veckan och resterande 3 dagar fru nummer 2.

 

Jag säger bara, secket gött upplägg! Och detta skall vi tänka på innan vi dömer dem. Här nere där svälten grasserar, så undrar man om kristendomens värderingar hade funkat alls?? Lämna hellre fru nr. 1 och låt henne dö ihop med sin avkomma i svält!!!!! Bara man tillfredställer Jesus eller Gud...

 

Nä, nu lämnar vi det fantastiska ämnet och konstaterar att missionerande nog är ganska värdelös sysselsättning. Där kommer folk ifrån kristendomen till olika länder i världen och prackar på dem sina egna värderingar... Men vänta nu är inte det precis vad jag själv gör egentligen?? Skall man låta köket vara skitet och acceptera att Thailamnd är skitet??? Skall man acceptera att det springer ena lösspringande jädra hundar runt huset på nätterna och skäller hela tiden??

Jag tror dock inte att det är riktigt samma sak. Att byta religös tro och hålla bakteriefritt i köket, eller utrota lösspringande hundar, kanske inte kan noga jämföras.

 

Var nere igår lördag och fyllde på mitt förråd av blodtrycksmedicin. Jag köpte för 3 månader, 2 olika mediciner och detta kostade mig totalt 900 baht, alltså styvt 200:-. Det är väl runt 1/3 av vad det kostar i Sverige vet jag!! Så enkelt allting var. Kom dit, de skrev in mig direkt, tid 4 minuter, vänta på doktorn 2 minuter, prata med henne 2 minuter, gå till apoteksavdelningen, som ligger på samma våning,och vänta på medicinen 3 minuter cirka. Jag var ute inom 20 minuter ifrån sjukhuset. Kanonbra tycker jag faktiskt...

Nu skall ni veta gänget, att ni kommer att slippa mig fram tills fredag nästa vecka. Jag åker med familjen ner till Koh Samet, på min lillsemester, och det skall bli sååååhiiiimla kul, saltvatten... Har handlat snorklel och cykop till Soda och Namkäng.

 

Följdaktligen så kommer det inga kapitel under nästa vecka. Inte förränn ev. Fredag morgon ,men troligtvis lördag morgon. Jag hoppas att det inte blir för himla stora abstinensbesvär. Ha det bra och en stor,

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLVIII, Thailand

 

 

Idag lördag vaknade jag efter kvällen hos Peter och Nought i Geng Khor. Mår bra äntligen nu, men det var en pers skall jag säga, och fortfarande är jag öm och tender i magen. Men det blir bra med tiden.

Kom ner och skulle göra frukost därnere, och det första jag får se när jag kommer till köket är att kastrullerna med den kokta maten ifrån igår fortfarande står kvar därinne, naturligtvis odiskade. Arbetsbänken är full med gammal mat och sallad och annat elände ifrån gårdagens middag. Jag tar helt sonika ut hela skiten på baksidan och skall skölja av rasket.

 

Då dyker Alfa upp och börjar prata, och du blir jag förbannad, för därute ligger även gårdagens disk, trots att jag sagt till dem vilken tågordning det skall vara härhemma. Jag höjer rösten och pekar på Alfa och säger till henne på bröten Thai-svensk-engelska.. du är mamma.. du borde veta bättre, du skall veta att bakterier är farliga, och vi kan inte leva i denna jädra skiten längre. Och så började jag skölja av för att visa henne.

Då gjorde hon som hon brukar, vände ryggen till. Jag tog tag i henne, försiktigt naturligtvis, och sade att skölj disken, och låt inte skiten ligga över hela natten innan ni diskar!! Hon började då hysteriskt flabba, för den där Alaam den lata systern kom precis ut. Jag frågade då vem som inte kunde diska och bägge sade – ”Soda” e ni fan inte kloka, sa jag på Järnbrottska då, skylla på ett barn.

 

Sedan frågade jag Alfa, städade köket efter Er efter matlagningen vem... då sade Alfa... Alaam.. då skyllde hon på sin egen dotter.. jag gick därifrån, jag tror att informationen kanske gick fram någorlunda, va tror ni??? Jag gick och satte mig för att äta mitt ägg och 2 rostade... tittade på middagsbordet, där låg alla jädra matsmulor ifrån i går, och de allstädes närvarande myrorna förstås.... jag sade ingenting, gick bara rätt ut och åt min frukost på utsidan.

 

Att få folket här i Isaan att komm a in i 1900-2000 – talet är inte lätt, men vi försöker vi falanger hela tiden. Det går sakta. I de fall där falangerna slipper att ha den där gammelmamman i hemmet, så har jag sett att det faktiskt går riktigt bra med utvecklingen. Men så fort hon är med i spelet, då lyssnar alla på henne, och hon fattar ju absolut ingenting om någonting mer än det hon lärde sig för länge sedan.

 

Idag lördag var jag och Dan och handlade på BIG C inför vår semesterresa till Koh Samet. Dan kom ju med en suverän ide´ om detta. Han sade till mig igår. Du gregor, jag har tänkt på en sak... därnere på Koh Samet, så är ju allt svindyrt, alltifrån maten till drickan till snacksen o.s.v.

 

Låt oss handla här hemma och ta med oss en del grejor sa han! Maten kan vi inte göra något åt, den äter vi som planerat, men låt oss köpa med oss saker. Vi bestämde gemensamt att handla med oss följande; 3st stora SPRITE, 4st rör med chips, 2st 75:or Gilbeys Vodka, ett gäng limes för groggarna, juice, vatten, kex till ungarna o.s.v. jag har säkert glömt lite grand.

 

Jag räknar med att vi sparar något grymt med pengar genom att ta med oss dessa saker. Inte mig emot, speciellt inte tagande i beaktande att vi står inför en del inköp nu till det nya huset! Med detta önskar jag er good night och sänder min vanliga,

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLIX, Thailand

 

Nyhet,,,,, jag nämnde ju att det satt en Thaiare därnere när jag kom ner och han skulle ju hälsa på Alfa sade Yongyut till mig. Jag tyckte det var lite konstigt killen var ju säkert 30 år yngre än Alfa!!Nu fick jag höra sanningen utav!!!! Ja,, inte Yongyut, utan av Dan, han fick höra det utav sin fru Amphorn.. Den killen, han var där på friarstråt minsann. Va kul egentligen.

Han är nyskild och tydligen nydesperat som bara killar kan bli!! Har tydligen hört då att Syster Alaam är ensamstående, och trodde väl att hon var i stort behov utav en något äldre stadgad gentleman. Men hur visste han om henne.... är det Alfa som har babblat runt i området???

Jag vet inte.. men han kom på besök som en myra gör här när man tappar något mataktigt på marken, det var ju bara en dag sedan Alaam kom hit efter 2,5 månaders frånvaro. Jag var just nu kl. 19.30 lördag kväll iväg på moppen med Soda för att köpa en sprite, när plötsligt Soda, som sitter bakom mig på moppen plötsligt tar tag i mig och säger; - ”Unceln” jag gillar inte att Alaam är borta med denna mannen, jag gillar honom inte..”

 

Alaam (Sodas mamma alltså) har varit borta hela dagen med den mannen, och inte berättat någonting mer för barnen. Så de var ju sketnervösa. Uschiamej.. det är ju hemskt , tänk att återigen få uppleva det där med skilsmässa, barn som inte gillar läget, o.s.v. jag är ju bara för gammal för det här!! Men sorgset är det i alla fall. För trots allt så är det ändå mamman som skall bestämma och inte ungarna.

Detta är det sista kapitlet jag skiver innan vi åker till Koh Samet, det är nu söndag morgon, dagen innan vi åker. Ni alla ligger och sover för klockan hos Er nu är cirka 02.00 lördag natt!!!

 

Lite svårt det här för Yongyut vad det gäller arbete och dra in pengar. Hon påpekar ibland att det känns lite halvtaskigt med att ”bara” du arbetar!! Jag försöker förklara för henne precis som vi gjorde med våra egna hemmafruar förr i tiden, att man är ju ett team som jobbar ihop för familjen. En kanske är ute på fältet och jobbar medans den andra då är hemma och tar hand om det. Jag försökte att åskådliggöra detta enligt följande:

 

- tänk att du arbetar utanför hemmet, vi måste anställa någon som tar hand om allting härhemma som städning, tvättning, ta hand om ungarna fram/åter skolan. Kostnad kanske 7.000 baht för en riktig hjälp...

- tänk Yongyut på att du syr precis allting härhemma, gardinerna till vårt hus kostar att bli sydda ute i Chaiyaphum 54.000 baht totalt, detta gör du själv, och kostnaden för detta är enbart 3.700 baht i material.Och därför kan man säga att du drar in 50.000 baht till familjen...

 

Hon blev ju naturligtvis själaglad när det gick upp för henne att hon faktiskt gjorde en stor skillnad ekonomiskt. Kan vara bra för oss i familjen att hon är ”med på tåget” s.a.s.......

Vi hörs nästa fredag som sagt var, och ta vara på den tid som blir över nu, när ni inte behöver läsa mina nya kapitel vareviga dag.

 

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLX, Thailand

 

Vill dock säga att söndag kväll, det är rent psykkrig nu ifrån dels då Alfa-kärringa och sedan också Alaam, systern som kom hem här oförhappandes. Bra för ungarna i alla fall tycker jag!! Jo, efter det att jag sagt till dem vad jag tyckte om att de måste skärpa till sig renhetsmässigt, så kan jag säga att de rent ut sagt skiter i snart sagt allting nu...

 

Köket ser ut som en bakteriehärd utan dess like, de låter på ren illvilja knivar, skärbräda och alla verktyg ligga kvar därute på den otvättade arbetsbänken. Så jag är helt enkelt tvungen att ta tag i det själv nu...

 

har idag tvättat rent i köket 3 gånger, och då är jag kille och allmänt kass på att se skiten. Men det är livsfarligt för mig därute. Jag vågar nog inte längre äta en ända matbit hemlagat fr.o.m. nu fram tills vi flyttat. Det kan ju bli vådliga konsekvenser av det!!

 

En sak är säker, jag kommer att bli den som bestämmer i mitt hus när det gäller allting. Och Alfa kommer fan inte ifrån köket i det nya huset utan, jag skall då tvinga henne att göra rent och det skall jag göra fysiskt.

O

Nu är vi hemkomna ifrån vårt äventyr på Paradisön Koh Samet, det har verk-ligen varit kanongött att ligga på den ön och bara ”mösa” som vi säger i Götet!!

Men som efter alla tripper man gjort i livet, så är det ändå himla gött att komma hem igen till vardagen. Men jag har verkligen inget emot att åka dit igen natur-ligtvis.

 

Dan och Amphorn kom redan kl. 06.30 på måndagsmorgonen, så vi fick en bra start på resan. Och det är ju viktigt, så vi har chans att hinna med en ”vettig” färja tidsmässigt ut till Koh Samet, en liten sjötur på 45 minuter! Vi hade bunkrat bra på resan ju, och vi kunde därför koncentrera oss på att köra hela vägen utan för många stopp.

 

Vi kom fram till färjeläget i Rayon runt 13.50, så vi hann precis med 14.00-färjan ifrån Rayon. Mycket bra, vi hann därför tillbringa ett par timmar nere på stranden och äta och bara mysa. Rummet vi fick var ju vid första anblicken ganska ok tycker jag. Men det visade sig snart att de inte hade speciellt stor lust att varken bädda eller göra rent i rummet. Byta handdukar gjorde de bara när man krävde det!!

 

När man öppnade vår rumsdörr för att gå ut, så kom det en stank av urin rakt emot en, och detta kom ifrån ett hus som låg uppe i luften cirka 6 meter ifrån oss. Toan där var på utsidan av det huset, och det sipprade piss nerför väggarna där.

 

Piss var för övrigt det stora temat på denna strand på Koh Samet. Utefter hela strandremsan så fanns där restauranter i massor, emellan varje så gick det ledningar ute i det fria och där rann pisset ifrån dels restauranten och dels hotellet som låg bakom längre upp på stranden.

 

Första morgonen vi kom ner för att äta, så fick vi frukostbiljetter, och gick till stället vi blev anvisade. Satte oss ner, och jag ställde mig omgående upp igen, det kom en äcklig jädra pisslukt alldeles bakom oss, jag vände mig om och såg pisserännan 1,5 meter ifrån matbordet. Jag beordrade snabb uppställning, så lämnade vi stället i rask takt. Gick bort till vår reception, och sade till dem att vi sitter inte och äter bland piss och dess lukter.

 

De tyckte vi var jättekonstiga verkade det som. Men gav oss nya biljetter till en annan restauarang. Vi kom dit och satte oss ,kände ingen lukt, så det var OK, frukosten var jättego. Så där åt vi de 3 morgarna vi var där.

 

Stranden och vattnet var jättegött, Namkäng och Soda lekte konstant i 3 dagar därnere och hade urkul hela tiden verkade det som. De fick, hör och häpna ont över sina axlar och sin rygg av all solande.. Stranden som låg rakt nedanför vårt hotell var det vanliga, alltså ren sandbotten utan några roliga spännande saker alls.

 

Jag tog dock ungarna dag 2 bort till änden av stranden, för därborta skymtade jag berg och stenar både i och vid strandkanten. Vi kom dit med våra cyklop, och ungarna blev helt i extas. Där sam rena rama akvariefiskar i alla storlekar, och de bara älskade det. Vi var där precis hela dag två, och det var var en go upplevelse även för en Järnbrottare.

 

Nu avslutar vi här, så kör vi ett kapitel till på samma ämne, ha det bra och,

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXI, Thailand

 

Angående temat med Koh Samet, det låter kanske bortskämt, men jag tycker faktiskt att det är ganska dålig stil på dessa inrättningar. Här har de sådana perfekta paradisgrejor att tillgå och erbjuda sina kunder (turisterna), och så gör de bara det absolut minimala de kan.

 

Normalt sett så är man ju van vid ifrån västvärlden att konkurrens ju sporrar folk till att göra extra för att få kunder till sina affärside´er. Men här så låter Thailändarna bara allt vara vid det vanliga, inget extra alls oftast. Samma mat på alla restauranter, samma utseende på restauranten (oftast) och samma enormt uttråkade miner på de anställda.

 

Här fanns inga glada Thailändare, här fanns bara uttråkade, stressade varelser som ingen hade någon glädje av. Vi fick känslan av att vi störde dem, när vi beställde mat. Och oftast vid varje mattillfälle, så glömde de helt sonika av, alltid någon av oss vid bordet.

 

Priserna var svindyra, de tog ju chansen, men när de tar chansen, och är så dyra så att man plötsligt är tillbaka i Sverige igen, då har de gått för långt tycker jag!! Nu kan vi sluta klaga tycker jag, och jag gör det med ett konstaterande.. nästa gång, så åker vi tillbaka till det stället, där jag var förra året nämligen Malibou.. där var det ett ganska enkelt boende, men rent och snyggt utan pisslukter och trevlig personal. Alltså en helt annan del av ön...

 

Torsdag morgon kl. 06.00 gick vi upp, packade våra saker gick sedemera ner och åt frukost, och denna vistelse avslutades med att vi fick se 3 st Irländare uppföra sig som hundar. De var fortfarande fulla ifrån gårdagskvällen. De kom inrusande på restauranten vi satt på, gick fram till baren och tog över den helt, klockan var alltså 07.15 på morgonen.

 

 

Vi sade till personalen, ring polisen för helvete, gör nåt....De ringde och inom 2 minuter kom 2st poliser med batonger, och de tog tag i dessa huliganer.. sicka idioter, typiska såna där fotbollshuliganer ni vet!!! Båten avgick sedan kl. 08.30 ifrån ön, och vi kom helskinnade över till Rayon igen. Därstädes tog vi vår bil igen och besökte den lokala fiskemarknaden och köpte med oss lite sovenirer.

 

Jag för min del köpte en lång ”räcka-1 meter” med snäckor på en ställning att hänga upp. Jättefräck måste jag säga!! Blir kul att ha till det nya huset!! De andra handlade mest matvaror av olika slag, fiskar, bläckfiskar och andra obskyra monster...

 

Sedan stack vi och tog sikte på Jomtien.. vi kom dit till hotel Aveny Inn och åt vår lunch som bara var kanongo. Denna restaurang/hotell har blivit något i hästeväg bra. Allting är tiptopp och personalen och ägaren är riktigt bra på det här med att få en att trivas. Dan/Amphorn och Yongyut och ungarna tyckte maten var kanon.. för de som vill veta... Ungarna plus Yongyut och Amphorn åt Thaimat, de är ju bara för jädra tråkiga med sin inställning.. vi andra åt; Glegolo pyttipanna, kanon.. Dan: Biff Stroganoff, och han var lyrisk denne amerikanare ifrån vidderna....

 

Kl 14.00 direkt efter lunchen, så stack vi därifrån och siktade hemåt mot Chaiyaphum. Och det visade sig vara ett genidrag att sticka på torsdag. Idag fredag när detta skrives så har de röda idiotskjortorna stängt av trafiken och skapat kaos här i Thailand. Detta finner ni på nyheterna.

Alla här är övertygade om att det är Thaksin som ligger bakom all skit, tydligen så betalar han ut enorma belopp för att de röda skall ställa till elände här i detta snälla land. Detta är ju enda chansen för den stollen att få komma tillbaka hit och slippa fängelse för sitt svek emot sitt eget folk.

 

Vi kom hem kl. 22.00, alltså en väldigt lång tur, men vi var alla väldigt nöjda med vår trip. Kanongött att komma hemifrån som sagt var. Men kanongött att komma hem igen.

Vi hörs snart igen gänget

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXII, Thailand

 

 

Idag lördag, sitter här vid datorn och väntar på att dels Dan och Amphorn skall komma över på middag vid 17.00 tiden, ochn dels på att smärtan över skuldrorna skall gå över. Det troliga är dock att det tar sin tid. Jag har jättefina vattenblåsor efter solandet på Koh Samet.

 

Jag kom just hem ifrån Tesco Lotus där jag handlade in salva/kräm för smärta och fukt som jag skall tillföra huden i lagom mängd nu de närmaste dagarna. Mina armar och ben, där är det absolut inga problem, de är bruna och vackra och vana vid solen, men överkroppen min, som för övrigt alltid varit brun och muskulös, är numera vit och lite halvslafsig, faktiskt lite deprimerande. Därför så tog solen styggt på överkroppen min!!

Idag tog vi beslutet att ha ett tak över baksidan på nya huset. Jag skall förklara.

 

Vi har alltså vårt kök i en tillbyggnad cirka 20m2. Därinne, så har vi gott om plats med allting och där lagar vi då vår mat. Thaimatens väl och ve funkar nu tack vare att vi slipper den avskyvärda lukten inne i huset.

Utanför detta utrymme, så fixade ju jag en 3,50 meter lång arbetsbänk med 2st hoar för bl.a. diskandet. Vid sidan där skall också tvättmaskinen stå, detta är alltså på utsidan... vilket ju är suveränt, eller hur??? Nu tyckte Yongyut att det vore bra om vi täckte all denna härlighet med att snett tak som skydd för de grymma regn som kan komma då och då!!

 

Kostnaden för detta skulle hamna på 20.000 baht, och jag sade då, att vi avvaktar lite med det, vi hade ju massa annat att handla in ju. Idag så fick vi dock via Amphorn tag i en kille som gjorde dessa jobb och han erbjöd sig att göra vårt tak och inköpet av taket till en totalkostnad av 9.000 baht. Jag sade ja bums......

 

 

En kul sak inom familjen.... Ni vet att syster yster (Alaam) ju skall åka och arbeta i Korea, hon åker ifrån Bangkok, där hon är nu, den 25 till Korea med den killen som betalt den där miljonen till detta huset...

Jag berättade ju också att det varit en gubbe och uppvaktat Alaam när hon var här på besök de 3 dagarna. Det var ju han som lipade ni vet och erbjöd sig att betala Alaam bara hon stannade och inte åkte tillbaka till Bangkok. Nu fick jag höra av Yongyut följande.

 

- Denna gubbe han var INTE skild alls, han var gift, men han trodde väl att Alaam var en perfekt 2:a hustru till honom, med eget hus klappat och klart!!!

- När han lipade och bönade att Alaam skulle stanna kvar, så erbjöd han sig ju att betala henne.. vet ni vad denna stolle tänkte betala??? Jo 5.000 baht, fasen det räcker ju inte ens till varken mat eller el eller vatten. Han måste ju vara helt slut i huvudet. Och sedan så fikade han ju efter en andra hustru på köpet...

- jag fick också reda på att det var en ”tant”, eller moster i familjen som självsvåldigt hade ringt upp denne gubbe och sagt att Alaam var tillgänglig för äktenskap... Denna kärring sitter alltså i Khorat 120 kilometer bort och lägger sig i denna familjs angelägenheter.

 

Tydligen så går det fortfarande till på detta sätt här uppe i Isaan. Det är ju fattigt och outbildat här, så alla traditioner är så klart fast förankrade, så det förvånar kanske inte så där mycket!! Jag hörde för 30 minuter sedan ett gapande på nedervåningen, det var Yongyut som skällde och stod i... tur man inte var med i den stormen....

 

Jag frågade henne nyss, och hon berättade att hon ringt upp moster, och skällt ut henne efter noter, och sagt att hon får sköta sina egna angelägeheter.. himla bra gjort tycker jag!!

Nu slutar jag med en hälsning till Er hemmavid, och säger.. låt inte Era döttrar bli 2:a eller 3:e hustru till någon typ, hahahaha...

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXIII, Thailand

 

Angående det här med rödskjortorna... fick höra idag inofficiellt att folk är betalda utav den där gangstern Thaksin. Vet ni att han när han lämnade Thailand hade med sig 46st stora resväskor med kontanter. Detta utav rädsla för att Thailand skulle frysa hans tillgångar annars.

Nu betalar den skurken ut stora belopp, för han vill ju desperat komma tillbaka och ta över här i landet igen. Jag hörde igår t.ex. att folk ifrån Chang mai blir betalda 5.000 baht per bil om de tar med sin vänner och sticker ned till Bangkok och deltager i de nuvarande oroligheterna. Folk här i Thailand i gemen hatar ju denne illojale gangster, och vill inte veta av honom, så om han kommer tillbaka så vankas det garanterat ingen demokrati i alla fall.

 

Jag undrar lite stillsamt, är verkligen folk i Asien beredda att ha demokrati??? Jag tycker de verkar vara lite för accepterande i mångt och mycket, och å andra sidan verkar de inte kunna acceptera ett val där alla i landet har sagt sitt. Bägge dessa faktorer krävs väl antagligen för att kunna ha en demokrati.....

Idag är det söndag 12 april och Songkran inleds på riktigt. Vi är hembjudna till Dan och Amphorn, där kommer det att finnas ett 40;tal Thailändare, och vi alla skall fira deras Songkran. Behöver jag säga att jag köpt en vattenpistol, skall de spruta på mig, så tänker jag lära dem VAR på kroppen en Järnbrottare gärna sprutar. Jag kommer konsekvent att sikta på deras genetalier, så det ser ut som om de pinkat på sig... hahahaha!!

 

Nu är det måndag morgon, och jag är tillbaka i pulpeten och mitt skrivande igen. Det var en jättekul kväll igår kväll, men låt mig berätta ifrån början. Jag har ju varit beredd hela dagen på det här med att någon stolle skall kasta vatten över mig, det tycker ju detta är görsköj....

 

Vi åkte ut till Dan och Amphorn vid 16.00 tiden igår, min vattenpistol, en ganska stor rackare, hade jag hängt på moppen, lite så där gömd ni vet... och skjut-klar.. När vi var bara 100 meter ifrån festligheterna, så steg det plötsligt ut en kille i 30:års-åldern med en stor jädra hink i näven.. där finns noll tvekan på vad han tänkte göra. Jag drog blixtsnabbt min pickadol, sköt han rätt i ögat med vattenstrålen, och han tappade både hink och sitt anseende... jag gapflabbade åt honom medans vi försvann bortåt vägen, secken go grej va.... Falangen vann lätt den matchen.

 

Kalaset visade sig vara en riktigt rolig inrättning, det kom massor av folk, alltså runt de 40 vi pratade om. Alla kvinnsen försvann ut i köket (här vet de minsann var de skall vara..haha) och satte igång med att tillaga maten.

Mat förresten, kan man kalla sprattlande livslevande grodor i plastpåse för mat????? Kan man kalla sprattlande krypande stinkande kackelackor i brunt och i svart i plastpåse för mat???? Det får ni avgöra mina vänner. Jag och Dan hällde upp varsin kanonstor grogg för att döva de värsta farhågorna angående denna mat.

 

Dock vi behövde inte vara så himla oroade, där fanns stekt kyckling och french fires och kall sallad med dressing, gör gott. Gott skall det sägas, för efter 2 groggar så satt Dan, mr Amerikat, och slafsade i sig en groda... FY HÅKEN..... jag blev knäckt av att se det, men alla Thaiare applåderade ymmnigt,,, hahaha.

Ni skulle förresten ha sett när de ryckte skinnet av grodan.... inför tillagningen. Utan att döda grodan, så skar de i honom, tog tag i skinnet och droooog av honom det, precis som man tar av handskarna efter en kall dag ute.... Jag kunde inte stanna kvar i köket och se detta barbari.... men jag misstänker att det måste ha gjort himla ont i grodan, men sånt skiter de fullständigt härnere i.

 

De satte också upp cirka 8 stora högtalare och drog igång musiken på full sula.. lika värdelöst som hemma i Sverige, när vissa typer alltid skall höja volymen och därmed döda festen, såna typer fattar inte sambandet mellan musik och prat på en fest. Dör pratet dör festen, detta är ett gammalt Glegolo- ordspråk.

Så det blev till slut att halva gänget gick in och satte sig och åt och använde bord och stolar, de flesta av dessa var folk som arbetade utanför den lilla by där Amphorns alla släktingar var uppväxta. De andra som stannade på utsidan och åt på marken var de som bodde kvar i byn... de kan ju inte förlika sig med bord och stolar.

 

Avslutningsvis, vi åkte hem vid 22.00 tiden mätta och nöjda.. Yongyut med grodor och kackelackor i magen, och jag med frenchfries och kyckling-bitar. Första dagen av Songkran var överlevd, nu gäller de att tackla resten av dem också!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXIV, Thailand

 

Idag måndag 13.4.2009, så har jag haft 2 ärenden tyvärr ut på byn. Och det har varit en strid utan dess like med det här med vattnet. Men tack vare min offensivlusta med egen pickadoll, så har jag klarat mig oerhört mycket bättre än medelThai måste jag säga!!

Man ser ju lätt på gatan framför sig att där är vått, eller hur?? Så utan att vara en Einstein, så kan man ju utgå ifrån att där står ett gäng med vattensprutor och hinkar, färdiga att kasta vatten på en. Helst vill de ju att man skall stanna, för då har jag sett att de klenar in rövpudret i nyllet på en, och sedan kastar de vatten över detta.

 

Min taktik ifrån igår funkade idag också, alltså att jag saktar in lite, ser lite uppgiven ut, men blixtsnabbt så ”drar” jag min puffra.. och ser ett antal förvånade Thai.. jag skjuter då som satan emedans jag tar full sula framåt, och då klarar man sig bra!!!

Vid andra tillfällen, så står de på stora vägen, och då har de ofta stora tunnor med stora hinkar som du då vräker över en... Den är ju ändå enklare att klara sig undan. Vi har en 2 filig väg, och jag lägger mig då med moppen på utsidan av bilen som kör på yttersta filen,, hahahah.. snopet för Thai.....

 

Måste ändock säga, att det verkar lite barnsligt, vågar man säga så... Vuxna människor går med liv och lust in för detta med att kasta vatten på varandra. Thai är helt uppgivna ju, de accepterar utan att blinka att bli pissevåta och sedan gå i de kläderna och handla.

Avslutningsvis, så kan jag nämna att varje dag under hela året, så har vi vattenbrist här i Chaiyaphum, och säkerligen då i övriga Thailand också. Det börjar med att man på morgonen inte har vatten alls i kranarna. Vi har då samlat vatten i en jätteplasttunna, och där tar vi vatten och duschar plus tvättar oss och borstar bissingarna.

 

Trots detta, så tar Thai då utav reservernas resverv-vatten och bara slänger ut på gatorna. Men detta är väl lite typiskt, eller?? Morgondagen existerar ju inte oftast verkar det som.

Sjuttan också, nu har jag överlevt träningsmatch-säsongen, och nu stundar seriestarten i fotbollen,,,,, jag vill inte sitta här och inte vara med,,, skittråkigt... men men men,,,, jag har ju det bra, så det får väl gå... men det är jobbigt med abstinensbesvär kan jag säga.. hahahaha!!!

 

Har precis skickat iväg en ny ”lista” till ”Kistan” Jilde´n, där jag ber honom att ta med saker till mig här i Thailand. Listan börjar bli lite väl lång snart nu, så jag undrar vad han tycker. Men han får la ge avkall på olika saker, han e ju ingen kärring eller??? T.ex. så kan vi killar lätt avstå ifrån olika uppstättningar med ”finkläder” som ju tar en himla massa plats i resväskan.

 

Vi nöjer oss ju oftast med att ta med på resorna; 3st T-shirtar/skjortor 2 par skjorts, 1 par strumpor, 1 keps, 1st hygienväska (tandborste etc etc) Detta räcker ju, jag har ju tvättmaskin här, så vi tvättar det som blir skitigt... Här har kvinnor massor att lära av oss killar ojojojoj!!!

Nu slutar vi med ett frejdigt hej och hå..

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXV (165), Thailand

 

220 döda 2.658 skadade under de fyra första dagarna... sprit och vatten... Siffrorna talar alltså om statistiken för de fyra första dagarna av den omtalade högtiden ”Songkran”, där det kastas vatten och dricks hejdlöst med öl och brännvin. Jag bifogar lite foton ifrån byn som vi åkte till idag till Yongyuts syster Balloo.

De skall till templet och ge munkarna pengar antar jag. För det handlar alltid om pengar när det gäller munkarna. De lever ju av att vara parasiter, men kanske inte riktigt parasiter ändå. De ger folk vad folk vill ha ju... vill folk ha mummel mummel och knäppta händer, så får de det... och i gengäld så får de betala munkarna för besväret.....

 

I alla fall, i byn så var det en jättelång stor karavan med pick-ups med kanonstora högtalare och det spelades musik i ett enda stort crescendo hela dagen lång. Och folk dansade runt bilarna.. snacka om att dansen är otroligt viktig för mångan folkslag på detta jordklot. Förutom då oss ifrån den västliga världen förstås.

 

De samlade in munkpengarna (tempelpengarna) utav alla som ville ge, och det ville alla, jag tror att man tappar anseendet om man inget ger, dessutom fick man skriva upp sig i en bok med sitt namn när man gav pengarna. Tillbaka till dansen, Yongyut sade att folk dricker sig inte fulla, de är såhär glada förklarade hon.

Yongyut, hon har ju inte alls sån kläm på fylla som en annan Järnbrottare har, de allra flesta upp till 90% var bra i gasen, som man brukar säga, och de sprattlade runt på vägen i ystra danssteg... De var nedkletade i nyllet med barnängens rumpepuder ihopblandat med vatten och de ser helt enkelt för himla löjliga ut... rent ärligt alltså!!

 

Denna karneval pågick i styvt 4 timmar, för bilarna körde så långsamt, och stod still långa stunder. Så alla i denna byn var på fötter, bra i gasen och dansade som vettvillingar på vägen fram till templet, vilket var slutstationen. Nu skall jag också nämna det fantastiska..... det fanns ingen, absolut ingen, ilska eller argsinthet överhuvudtaget. Alltså det där dumma som vi har för oss när vi dricker här i västerlandet.

Folk var genuint glada och snälla, och deras höjd av lycka var när de kom fram till mig, och kärleksfullt knäppte händerna i böneställning, böjde på huvudet, och frågade på det sättet, om det var Ok för mig, att de kletade in mig med rumpepudret och sedan vattnet. Det var så himla fantastiskt ödmjukt, så man blev riktigt rörd.

 

De fick göra vad de ville med mig, och de ville verkligen skall jag säga. De klämde på alla delar på min kropp, och varje Thaiare som klämde gick förnöjd därifrån.. – ”Herr falang är ju som oss”, kunde man utläsa i hans ögon... De som tog ett grabbatag i min ”snabel” fick dock en ilsken blick av mig, sån skit gillar jag inte, Thailändare eller vem det månde vara, förutom damer då förstås, de är ju alltid välkomna ditner i de regionerna.

 

Nu klockan 15.30 åkte vi hemåt över risfälten, och kom in i 2 byar, och det blev rena rama gatloppen, det var så mycket folk och så trånga vägar att det var chanslöst att komma undan, vi blev nedkletade och vattenstänkta var 100 meter, hela tiden.. vädret är dock 38 grader varmt, så det är bara gött..

Är hemma igen nu, och dagen har varit väldigt kanonrolig måste jag säga, tänk vad man får uppleva om man bara ”kravlar sig iväg ifrån turiststråken.... Vi hörs snart igen mina vänner, och en stor,

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXVI, Thailand

 

Idag är det fredag den 17.4, och jag kom just tillbaka ifrån min tidiga cykeltur, det är ju himla skönt att förlägga den ”träningen” till morgonkvisten, enär det blir ju så förbålt varmt senare under dagen. 2 saker hände idag under den turen. Först så tyckte en stor himla kossa att jag inte skulle cykla just där, så hon gjorde en anstormning mot mig. Jag kom precis undan, men fick cykeln över benet och skrapade upp mig. 1-0 till kossan.

 

Den andra saken var att strax efter detta hände, så höll jag på att cykla rätt ner i ett görstort ”höl” i gatan!! Här nere i Isaan, Thailand, så finns det mängder av hål vid vägarna. Jag vet inte var de kommer ifrån , men min goa gissning är att när de bygger vägar eller vad det månde vara, så fuskar de ju nåt förfärligt!! Vägarna byggs med snabbmaterial och där finns inget som binder detsamma.

 

I takt med att det blir regn och/eller översvämmningar, så spolas ju en del material bort lätt som en plätt, och lämnar då kvar efter sig stora fina hål. Hålen i fråga är såpass stora som 1 meter x 1,5 meter i vissa fall ned till mindre hål på cirka 30 x30 cm... men även de minsta av dem är livsfarliga för min cykel och mig själv!!

 

Nu kommer det underbara, de människor som har en bra ställning i de olika byarna, alltså bycheferna, de snor ju åt sig en stor del av kakan, alltså pengarna som myndigheterna delar ut för vägbygge och reperationer. Den fina lösningen på detta problem med alla hålen i vägarna, är att man helt sonika sticker ner en avkapad buske i hålet, så folk skall se att det är ett hål just där.

 

Imorgon är det ju min födelsedag gubevars.... och det har planerats välderliga här. Yongyut vet ju att vi falanger ser allvarligt på födelsedagar, så hon går in för det med liv och lust. De har nu beslutat att ta mig till en fin restaurant utanför Chaiyaphum, och därstädes skall vi äta lite allvarlig mat!! Jag har köpt in en 75:a vodka och 2 jätte-sprite + limisar.. vi skall ju ta ett par stavnaglar innan maten vet jag...

Det blir en mer utförlig rapport om det äventyret imorgon kväll.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXVII, Thailand

 

“Nöden är uppfinningarnas moder”, har ni hört den förr eller??? Vad jag menar med detta är helt enkelt att folk härnere de har ju inte alltför mycket pengar, det kan vi väl vara överens om va?? Så det gäller att vara påhittig för att få saker och ting gjorda....

 

Var inne i Chaiyaphum med min cykel idag och kollade läget lite grand. Det är ju ett bra sätt för mig att notera saker och ting, så jag har saker att skriva om till Er därhemma. Och det första jag fick se var följande. Jo de här Samlå.. alltså motorcyklar med ett påhäng bakom sig, så man kan sitta 2 stycken där...

 

Dessa finns ju i ett överflöd utan dess like, och som jag sagt tidigare, så måste det vara svårt att köra dessa och tjäna pengar på det, det är ju inte många baht som kommer in eftersom konkurrensen är knivskarp. I alla fall såg att väldigt många av dessa Samlå hade CD-skivor fasttejpade/fastspända därbak.. Alltså istället för bromsljus eller bakljus, så satte de helt sonika upp CD , dessa syns ju jättebra i dagsljus, men ävens i kvällsljus, men då krävs det ju att någon lyser på CD-skivan annars syns den ju inte förstås!!

 

Jag tycker att det faktiskt var en ganska fräck lösning på ett problem, där alla kanske inte hade råd att köpa bakljus... Nu till ett annat användningsområde för CD-skivan i fråga. Var ute och cyklade som sagt var, och på hemvägen ifrån stan, så passerade jag ett par stycken Risfält... och minsann... titta där.... ta mig sjuttan.. även ute på risfälten här i Chaiyaphum, så såg jag Cd-skivor som vajade i vinden och skrämde bort fåglar.....Så nu kan vi skriva hem och berätta att användningsområdet för en CD-skiva nödvändigtvis inte behöver innebära enbart musik.

 

Kom just tillbaka ifrån födelsedagsmiddagen på restaurang utanför Chaiyaphum. Det var ett rätt fint ställe, med mycket plantor och växter som avdelade de olika borden, så man fick lite privecy vid matbordet. Vi blev till slut 7st med oss själva, dan och Amphorn och David and Radda samt Peter Germany´s fru Nought. Hon var bussig och kom själv. Peter är ju nu i Teheran och arbetar.

 

Jag fick kakor utav Dan och Amphorn, och kakor utav David och Radda samt en flaska Jonnie Walker utav Nought... hon vet minsann hur en slipsten skall dras. Vi åt så det stod härliga till, och det var bra mat, jag kan inte rabbla upp allting för där var massor. Jag hade ju tagit med mig en 75:a vodka, men vi klarade bara av att dricka halva, för de flesta körde ju bil.

 

Framåt 21-draget, så ville vi gå hem, och räkningen kom. Jag hade tidigare på dagen för säkerhets skull tagit ut 5.000 baht (SEK; 1.000:-) vet ni vad kalaset gick på... jo 990 baht alltså runt SEK: 200:- och detta för 7st vuxna som åt... vi t.om åt glass, vi tre karlar!!

 

Nu skall jag gå och nana, vilket påminner mig om ritualen som ungarna har med mig när de skall gå och lägga sig. För det första så har de fått lära sig nu att man säger godnatt när man skall gå till sängs. Men de har desutom en ramsa som de älskar att dra för mig vareviga kväll, den går; Good night, gå och nana nu, sluta tjöta, se you tomorrow, bye bye... Jag tycker detta är en vacker ramsa. Hahaha!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXVIII, Thailand

 

Så var högtiden Songkran avslutad härnere, facit blev till slut 373 döda människor samt 4.332st skadade mer eller mindre allvarligt i totalt 3.977st trafikolyckor. Desssa olyckor, där är tydligen facit någonstans runt; 300 fylleridöda samt runt då 73st vattenolyckor. Kan man kalla det olyckor när man medvetet kör bil och motorcykel på fyllan samt kastar vatten på ovetande förbipasserande motor-fordon??

 

Hela den helgen borde de skrota, men säg det till en Thai.. då blir man väl kastrerad jäms med fotknölarna.... Inte ens spritåtgången vill de rubba. För att vara helt ärlig, häruppe så skiter de fullständigt i att det kostar människoliv, det verkar som om trafikolyckor är något som Buddah och ödet instiftat åt dem faktiskt... I de allra flesta familjer häruppe, så har de en eller oftast flera familjemedlemmar som blivit dödade i trafikolyckor, men inte en enda gång har det nämnts om det handlat om fylleri. Det är liksom inte viktigt...

 

Nu börjar det liksom på allvar att närma sig med inflyttning till det nya stället. Det skall ju bli kanonroligt.. bara nu inte Alfa ställer till det och saboterar för mycket. Jag har varit där i stort sett varje dag och följt arbetet, tänkte hålla lite koll, så jag kan avstyra åtminstone det värsta fusket. Men som ni kanske vet, jag är ju ingen ingenjör, så det blir svårt för mig.

 

Vad jag kan se redan ifrån början, är ju att här i Thailand, så klarar de inte av att bygga, och ha fina räta vinklar, den raka linjen existerar liksom inte. I slutet av varje linje (vägg), så ”fixar” de liksom till det, så man kan klämma in en dörr där emellan... Det ser alltså väldigt lustigt ut, om man nu inte äger huset ifråga, då är det mindre lustigt.

 

Jag har blivit lovad att få överskotts-färg av dem, så jag kan komplettera deras målningsarbete, de är fullständigt värdelösa där också.. grundmålning det finns inte, bara måla för stunden, så det ser bra ut!! Men, men, det går sakta framåt. De håller på och målar huset utanpå.... så det blir en himla massa dropp för mig att ta bort....

 

Jag vet inte om ni har grepp på detta alls. Men en frågan till Er... ärligt talat vet ni vilken fågel som är vanligast i hela världen???? Nej nej nej Brita, inte fiskmåsen... det är bara i Sverige.... Det är faktiskt kycklingen (hönan+tuppen). De finns ju överallt.. Och här i Thailand så är det rent märkligt (som Astrid Lindgren alltid sa...) att man finner kycklingar precis överallt. Varje hushåll i varje by har kycklingar.

 

Kommer man in i ”storstan” Chaiyaphum. Så finns det märkligt mycket kycklingar att se överallt. Folk har t.ex. affär eller ett stånd där de säljer mat eller vad som helst, nog sjuttan har de också middagen springande runt bena på en när man kommer dit. Jag menar du kyckling alltså!! Jag har ju ett matställe som är min absoluta favvis framför alla andra, och det är det stället där jag äter ”Gajj lä Kauniå”.

 

Det är alltså kyckling och knåderis. Alldeles runt knutarna på detta uteställe där man sitter och äter sin kyckling, så springer deras släktingar runt bena på en och vill bli matade med.... ja just det ...sina anförvanter. Kan ni tänka Er kycklingarna, hönorna och tupparna, hela gänget alltså, är köttätare av rang.. det är inget småpillande i maten där inte, utan helt raka rör. Slänger jag ut ett stycke skinn av kycklingen, så kastar de sig över det, Rena köttbitar likadant. Man tycker ju att de borde känna igen sina bröder, systrar, mammor och pappor, när de sätter näbben i deras kött!! Med en liten rysning av obehag, säger jag god natt till Er alla. Gåoch nana nu, sluta tjöta. See you next year, bye bye.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXIX, Thailand

 

Så nu skall vi språkas vid lite grand om fiskerättigheter här i Thailand. Jag skall väl dock säga så här innan, att jag naturligtvis inte vet allting om allting. Men det jag saknar i kunskap, ersätter jag med en frejdig fantasi och förståelse.

 

Jo, här uppe i Isaan finns ju inte, som jag vet i alla fall, ett endaste naturligt vattendrag förutom konst-gjorda utgrävda pölar där man hyser firrar i lerfyllda vattensamlingar, skitäckliga faktiskt!! Jag räknar då inte med de få älvar/floder som rinner genom Isaan. De är inte många och de är väldigt små mesta tiden av året. Så det som finns att tillgå här, om man är intresserad utav att fiska, är ett väldigt enformigt fiske i dessa pölar med hjälp av hemmgjord ”deg”!!! ,

 

Man knådar alltså en degklump runt kroken.. många av de större firrarna har inga tänder utan även de käkar mestadels sallad för jämnan. Och då är man ju inte så himla beroende av tänder. Ni förstår, det är inte bara människor som äter grönsaker rötter, skjälkar, nötter, utan även då många av djuren. Jag kan inte finna ett fiske någon annanstans än i dessa pölar.

 

Jag har försökt ett par gånger med att ta med mig spöet som hemma i Sveige, men det har alltid varit någon hjälpsam Thaiare som kommit fram och sagt att det inte är så bra att fiska just här!!! Denna grejen jag var med om nu senast var ju fin..... Jag hade på min cykelrunda noterat ett vattendrag (flod) som rann så vackert genom lummig grönskande grönska. Jag stannade cykeln kom jag ihåg den första gången, och bara tittade....

 

Jag åkte tillbaka dit på eftermiddagen igen, och hade med mig mitt fina fiskespö, för där fanns fisk, jag hade sett dem hoppa, skutta, virvla runt och leka rakt under näsan på mig! Kliver av mopeden. Med en iver som en förstagångare, spöet står rakt och stolt rakt upp i skyn. Då precis när jag skall hysta i hela härligheten i floden, då kommer det fram en orangeklädd munk. De är ju orangeklädda munkarna här!! Han förklarar stolt för mig på hygglig engelska, att jag inte kan fiska här, detta är Buddahs vatten och Buddah´s djur som simmar däri.

 

Vad han inte sade till mig, men som jag såg bakom ryggen på honom var, att hans kompismunkar 25 meter bort, stod på en plattform och plockade upp fisk ur samma flod. Jg pekade bort mot dem, för att visa att jag fattade vad som stod på. Och sade till honom...

 

–”Buddah, det är ju ni munkar som vill ha fisken för Er själva!!!!” han blev nog lite syrak, han vände på klacken.. ursäkta nu var jag nog lite för rolig, de är ju barfota och har inga klackar., han försvann i alla fall bort till sitt tempel. Och jag fick ju packa ihop mina pinaler och dra därifrån.

 

Efter denna händelsen, så har jag fått det bekräftat genom egna iaktagelser att det finns ett visst system i det här med munk-Buddah-vattendrag... Jo de tempel som ligger vid vattendrag, har alltid ett markområde som går ända ned till vattnet. Detta vatten behandlas som heligt utav de kuvade människorna här i Isaan. Folk har småfirrar som de handlat i en del fall eller fött upp, de kommer med dessa små fiskyngel och släpper i dem under osande eder och besvärjelser i detta heliga vatten för munkarnas goda, och till Buddah ära. Så man får väl respektera då att munkarna snor de sista vilda vatten som finns här i Thailand.

 

Så för fiskeintresserade människor finns absolut ingenting att tillgå längre, i alla fall inte ur den sportsliga aspekten. Jag kan ju inte gå ut på ett risfält och fiska, och om jag till äventyrs någon mer gång makar mig till en av dessa äckliga dypölar för att fiskla tandlösa fiskar, så har ju de egna fiskspön som jag kan hyra för en spottstyver. Jag kan alltså lika gärna slänga min egna utrustning. Tack så mycket Thailands munkar för detta!!

 

I samband med detta med fisk, så kan jag nämna att nu börjar det bli riktigt eländigt för de fattiga här i Isaan. Man kan, om man är fattig, skaffa mat på olika sätt ute i naturen. T.ex. så kan man ifrån ett flertal träd finna massor av föda, alltså nötter och annat grönskande elände. Man kan gå till snart sagt vilken buske som helst och plocka det som växer där. Och man kan gå till vilket dike, med lite vatten i, och bara gå ut och riva åt sig av de växter som finnes där!! Och till sist, men inte minst, så finns det vattensamlingar kvar sedan regnperioden i september-november, och däri fanns det mängder av fisk i varierande storlekar.

 

Jag har sett alla möjliga människor fiska i dessa vattensamlingar under hela tiden nu sedan december månad, men vattnet försvinner snabbt i solskenet , och snart finns det inte något vatten kvar alls. Och all fisken är snart utfiskad. Under denna period har jag sett först märkägaren fiska så gott han kunnat, sedan har han struntat i det, och då låter han sina fattiga medmänniskor ta för sig vad de kan medelst fiske då!! Nu de sista dagarna så har jag sett för första gången, att det inte längre kommer några människor och fiskar, och det innebär att fisken är slut...

 

Det kommer att bli ännu tuffare tider nu ett tag framåt i denna landsändan, och det är ett under att människorna orkar slå på sina berömda leenden hela tiden, men jag antar att leendet är för Thai samma som när vi gör en grimas.......

Nog för denna gång, detta blev ett vått kaitel, skall försöka att bli lite torrare nästa gång hahaha.. Gå och nana nu, sluta tjöta och bye bye

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXX (170), Thailand

 

Idag onsdag 22 april blir det till att åka till något som kallas för ”Falangens räddning”, det är en affärskedja här i Thailand som heter HomePro. Denna affär är jättestor och den finnes i ett antal städer runt om i Thailand. Här uppe i Isaan, alltså den fattiga delen, så finns det 2st affärer för hela provinsen, medans Bangkok har runt 10st (minst) bara där. Vi kommer att åka till Khon Kaen, styvt 15 mil ena vägen.

Här finner man allting det som kan påminnas vara av västerländskt karaktär. Det finns ju ett oändligt antal exempel på produkter/idee´r som kommer ifrån västerlandet, som man gärna vill köpa här. De Thailändska motsvarigheterna är verkligen inte bra. Affären har precis ALLT inom hemmets väggar plus trädgårdsskötsel.

 

Vi åker med Dan och Amphorn. Dan har ju en pickup, och har plats för eventuella inköp Vi kommer nog att passa på när vi ändå är där, och handla på oss saker. Det är ju så himla mycket vi måste ha. Men man får ju också passa sig lite grand. Affären är inte billig.. jag tänker kolla lite grand på priserna. För det finns faktiskt en hel del bra saker här i Chaiypahum för en väldigt liten summa pengar!!

 

Vi kom lyckligt hem igen, idag torsdag, så tittar jag förnöjt på de saker vi handlade. Vi mjukstartade enär Dan antydde att vi kommer att kunna åka hit igen innan vi flyttar in i huset. Det betyder att vi slipper att panikhandla på något sätt. Vi gjorde dock en del riktigt bra inköp, och det skall sägas att jag hade helt fel.. priserna var bra här, inget tu tal om den saken..

 

Vi handlade in små saker som hängare till toaletten och köket, och det blev ganska mycket. Vi köpte in sängkläder till ungarnas nya sängar. Och det blev ett snyggt ”rack” för att sätta upp tallrikar och allt man diskat för torkning! Vi kom ”undan” med 9.000 baht = 1.800:- och det kändes helt Ok, om man tog med i beräkningen vad vi fick för pengarna.

 

Men nästa gång , om cirka 2 veckor, så har jag med mig en lista, för nu skall det mätas och grejas så man är förberedd ordentligt för inköp, hahaha!! De hade så himla snygga grejor, så det var rent märkvärdigt.... jag jämför då med vad som finnes här i Chaiyaphum..... En del av de saker som jag känner att vi måste handla på oss där är t.ex. tallrikar och den typen av grejor, i superduperplast, så man kan mikra dem..... keramiktallrikar har jag redan, så inga problem.

 

Och jag såg ett s.k. Toalettskåp, ni vet det vanliga med spegel och på insidan när man öppnar, lite hyllor för olika saker.. här finns det inga sådana alls i Chaiyaphum, så vi måste handla detta i Khon Kaen.. Flera sådana exempel finns, så det blir ett stort inköp nästa gång!!! Vad det gäller maskiner som; tvättmaskin, dammsugare, mikrowave, aircondition, gasspis, kaffekokare, riskokare m.m., alla dessa inköp lägger jag här i Chaiyaphum hos en och samma affär. De har en kvinna som pratar bra engelska, och henne vill man verkligen uppmuntra, så de övriga i denna lilla håla fattar, att det lönar sig att vara utåtriktad och språkkunnig!!!!!!!

 

Idag på lunchen skall jag och Dan åka upp till Khon Sawan, alltså det stället där vi träffade på bl.a. den där lite luggsletne svensken ifrån Jönköping/Huskvarna... han har ringt och vill träffa oss. Låter kul, varför inte!! Med kommer väl då också hans fru plus hennes syster, alltså hon som arbetade på radiostationen. Nu tar jag chansen och tar med mig min CD som jag lovade att posta till henne, så får la vi se... Vidare rapporter kommer i detta ämne!

 

Håller på förtvivlat för att försöka att uppgradera min mjukvara (software) för min musik, den kallas CUBASE, och det har kommit ut 2st nyare versioner av densamma, det skulle vara så himla kul att få fixa till med en ny version, Kanske man kan göra goare musik, vem vet??? Men hålla på och försöka att komma tillrätta med sådant här i Thailand är görsvårt. Här i Chaiyaphum finns det ingen, säger ingen, som ens säljer musik-software till folk!! Så här är man rökt s.a.s. Jag skall försöka att ta direktkontakt med Steinberg, huvudleverantören och se om de kan supporta mig....

.

Ha det bra gänget, så höres vi senare, flera av Er jobbar nog ihjäl sig snart verkar det som, jag tror det i alla fall om jag får gissa, för jag vet inget alls om Er...

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXI, Thailand

 

Baht – svensk krona; dubbla beloppet samt ta bort sista siffran.... fattar ni...

Vi var alltså uppe i Khon Sawan i torsdags för lunch med den där svensken ifrån Jönköping, hans fru samt en kamrat till henne, vi trodde de var systrar för de sade hela tiden syster.. men tydligen säger de sånt när de är goa kamrater..

 

Vi åt tillsammans och hade det trevligt i 1,5 timme och sedan ville kamraten att vi skulle följa henne till radiostationen där hon arbetade. Det var en radiostation med noll resurser och där var väldigt litet, de verkade dock trivas fint och var jättegoa mot oss. Först pratade jag tillsammans med DJ;n rakt ut i etern, och sedan fick även Dan sin chans.. Det kändes dock inget speciellt, hur många däruppe i Isaan förstod överhuvudtaget någonting engelska, kanske 2 utav 200.000 lyssnare...

 

Huruvida mina låtar kommer att spelas någon gång däruppe i ödemarken på en avlägsen radiostation, det står skrivet i stjärnorna, men jag hade nog haft en bra mycket större chans om jag varit ”tillgänglig”, om man kan uttrycka sig så.... Flickorna var ju inte helt ointresserade,men man får ju inte vara för illa lättfotad, hahaha!!

 

Imorse var vi inne i Chaiyaphum, Yongyut ville handla sallad, så hon kunde äta frukost!!!!??? Ja just det, frukost!!!! De äter ju här i isaan, kanske hela Thailand (??) samma mat på morgonen som på dagen, som på kvällen. Uschiamej va himla enahanda... men de är vana, och får de inte sitt jädra ris så är de djupt olyckliga ända fram tills nästa rismåltid... I alla fall, jag satt där som vanligt medan Yongyut rände runt och handlade upp sig på skjälkar och rötter, noterade en sak som jag inte tänkt på förut... Det finns inga parkeringsautomater alls i hela Chaiyaphum......

 

Jag satte ju inne på supermarketen-gatan och väntade.. trångt som satan, men där kom ändå bilar som ville in i den grymma trängseln, bredden på gatan var som ena filen på gågatan/Kungsgatan i Göteborg, Bilarna letade upp någon ledig yta.. och vips kom det fram en man eller en kvinna civilklädd med ett block i handen och delade ut ett kvitto av något slag, allt detta sköttes alltså manuellt som vanligt.

 

Sedan när bilägaren var färdighandlad, så stod parkeringsvakten där och tog emot pengar för parkeringen.. Detta är det ENDA stället i hela Chaiyaphum där man bemödar sig om att göra livet surt för bilisterna... För övrigt fungerar det som följer. Utefter vissa känsliga gatuavsnitt i innerstan, så är det rödmålat på trottoargatstenen, och det är annars svartmålat... röd är detsamma som parkeringsförbud och svart , där är det Ok att parkera... men inga tråkiga vakter eller automater inte.. härligt vad enkelt livet är här..!! tänk va vi har att lära i Sverige ur detta ända hänseende... eller hur???

 

Har varit runt jättemycket idag i affärer och kollat priser, och det må jag säga!! Skillnader i priser är det här, precis som hemma i Svedala. Först kollade jag efter ett matbord. Uppe i khon Kaen så såg vi ett för 16.000 baht som vi var jättesugna på. Sedan här i Chaiyaphum, så har vi sett alltifrån 49.900 via 17.000 till 24.900. Sedan kom vi till butiken där jag starkt gillar killen som äger den, han är kines av nåt slag och är rak och trevlig och språkar bra engelska.

 

Han visade ett par stycken olika, men när jag sade att jag ville ner på runt 11.000-12.000 baht, så visade han mig ett kanonsnyggt bord för 8.400 baht med 2 extra stolar så kommer vi väl upp i 10.000 baht gör-bra... Vidare så sålde han på oss en tv-bänk för 1.900 baht. Där de i Khon kaen ville ha 3.900 baht för ungefär samma sak....Till sist det svårigaste och lurigaste. Vid entre´n i nya huset, så finns det alldeles innanför dörrarna all vardagsrum. Och där vill jag ha soffgrupp av nåt slag med ett snyggt mindre bord till!!

 

Att hitta en snygg soffgrupp här är jättesvårt om man letar bland de Thailändska möblerna... de bstår utav de tunga tunga träslagen, där det krävs hjälp om man skall flytta på en stol, så himla tunga är de.. Nä jag vill ha den europeiska/amerikanska modellen på möblerna, lite lättare och snyggare i stilen. Han fann detta också, det blev dock lite dyrare, men ändå... om man jämför med Sverige, så är ju detta bråkdelen bara, i alla fall han ville ha 17.000 baht för 1 tresitssoffa+ 2 fåtöljer samt ett snyggt bord!! Det blir jättebra att handla möblerna där!!

 

Lördag när detta läses..... litet system på V75.. förhoppningarna skyhöga ända tills söndag morgon när man ser tävlingarna i efterhand. Men men men... en vacker dag sitter det där och man kanske vaknar upp som miljonär... vem vet... ha det bra, och gå och nana nu, sluta tjöta, och bye bye, see you next year.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXII, Thailand

 

På tal om V75-system, hur himla stora system krävs egentligen för att vinna, det är ju förgrymmat svårt. Men det är klart, är vinsterna så höga, så är det väl himlans svårt antar jag!! Behöver jag säga att jag inget nämnvärt vann???? Behöver jag säga att jag blev lite deprimerad??? Vinsten för min ”vänsterrad” blev ödesstigra 28:- (insats 100:-), jag får väl säga som den gamla kungen sa på 4-500:talet innan Kristus, - ”en sådan seger till och jag är förlorad”, det kallas i allmänt tal för ”Pyhrrus-seger”, sedan så vann jag och polare Cederborg 214:- att dela på, där kan man dock säga att det blev vinst!!! 1:- per man.....hahahaha... Nä, nu till ett annat roligare ämne.

 

Vi har varit runt idag igen och snurrat och letat efter grejor att handla in. Nu gällde att handla in ”superware”, alltså plasttallrikar som man kan mikra med. De finns ju lite överallt här i stan, problemet med en sådan här relativt liten stad med en befolkning med relativt litet med pengar, är ju att sortimentet av vad det än månde vara, är relativt litet. Där fick jag allt till det va???

 

Jo tallrikarna som för övrigt kostar cirka 65 baht = SEK: 13:-/st, finns ju i en hel del vackra mönster, man tänder till och vill handla, börjar plocka ner i kundvagnen, och upptäcker strax att just det mönstret fanns i enbart den stora tallriken och den lilla assietten, andra mönster tillkom om man ville handla djup tallrik och uppläggningsfat. Detta gör mig mycket ”matt”. Man vill ju inte gärna ha olika tallrikar o.s.v. det ser så himla mycket husvagnsparkering ut, tycker jag!! Efter 2,5 timmar och 3 affärer, så sade jag stopp idag, och sade att vi handlar vår superware i Khon Kaen på HomePro eller GlobalHouse, där har de kompletta plastserviser för oss minsann!!

 

Nu 2 timmar senare så är allt på huvudet igen!! Jag har köpt in supwewaren nu, det blev Tesco Lotus som blev den slutliga glada leverantören till oss. Vi var där, och jag hittade faktiskt ett schysst mönster, och dessutom så fanns detta mönster i en komplett samling, tallrik, djup tallrik, assiett, soppskål, liten typ soppskål för kryddor, ris-spade samt kaffekoppar.. Så nu är det avklarat i alla fall.

 

Jag lyckades också med bedriften idag att prata tillrätta damen som är big boss över huset som vi ju köpt. Jo, saken är den att vi ju lade till 100.000 baht och fick då en väldigt snygg inredning i snyggt färgat träslag; Vid entren bägge sidor, så man kan typ lägga upp olika konstföremål, alltså lite hyllor etc. Inne i hallen så finns ju baren, i vårt sovrum på andra våningen, så gjorde de ju den där lilla sängen som de fick göra om, samt en jättestor garderob för oss.

 

De försökte att mygla bort oss genom att skita i att göra en pelare träklädd därnere under förevändning att Yongyut hade gett ”order” om detta till ”gubbarna” som arbetade med det!! Jag tog i dag till stora diplomatiska charmen och satte mig med damen och fick förklara ytterligare en gång till om mitt sargade sorgsna hjärta. Detta hade ju Yongyut gjort tidigare, men det hjälpte föga...

 

Resultatet blev, att jag sade att jag inte längre ville ha den träklädda pelaren gjord. Jag ville betala ”down” som man säger här.. och hon sade då att hon var beredd att reparera mitt sorgsna hjärta med 20.000 baht... jag kan säga att hjärtat gjorde en frivolt, och jag blev genast mycket gladare!! Så nu är allt klart vad det gäller den biten i alla fall. Nu måste jag ligga i på slutet och passa dem, så de inte missar att fixa vägguttag till oss, jag uppskattar det till cirka 14st som saknas i huset.

 

De har helt sonika bara gjort ett uttag lite här och där.. och inte haft en tanke var någonstans i rummet-huset det hamnade. Men vi har blivit lovade att det skall ”fixa” sig. Men jag vet att jag måste stå över dem och peka, och förklara ytterligare en gång, eller som Buddah sade en gång i tiden; - ” Gör det igen, detta är Asien”

 

Idag söndag skall vi åka till ytterligare ett tempel med Dan och Amphorn. Jag tycker i grunden att visst, Dan och Amphorn är görtrevliga, och jag umgås gärna med dem, så det blir kul att åka ut igen. Men jag börjar känna lite grand... – ” va.. ett tempel till???”... Och det blir samma jädra visa igen, vi skall lägga ett kuvert, en gåva till dem alltså... Och jag tänker, halv-Smålänning som man är... Jag gillar inte präster, och kristendomen, eller religion för den delen överhuvudtaget... och jag har inte gått i kyrkan hemma, förutom då vid de få begravningar som uppenbarat sig.

 

Så varför i herrans namn skall jag springa i buddist-tempel och skänka ”kulor” till något som absolut inte angår mig.. och som dessutom inte på ett endaste sätt skulle kunna tänka sig att ställa upp för mig!!! Men man får väl ”spela” med i ”operan” när man ändå bor härnere. Men det tar emot skall jag säga!! Nu denna gång, så vill tydligen Amphorn åka dit för sin ”bys” räkning. Och hon tar med sig ett flertal kuvert ifrån dessa byinvånare. Yongyut, Thai-puth som hon är, vill naturligtvis inte strunta i att lämna ett kuvert med pengar hon också, så det är klart, det gör vi..

 

Det verkar som om olika tempel har ett riktigt, som vi säger hemma ”taske-grepp om sitt lilla område, och klämmer och vrider, och snor, så att det rullar in pengar, så att verksamheten kan fortsätta. Folk i gemen härhere har absolut inga problem med detta, utan de är beroende av att ha dessa munkar och tempel, så det är klart de kan betala då!! Men jag då, falang, betala??? Det är därför som jag vrider mig i plågor haha!!

Jag återkommer imorgon med ett ”räpåttach” om denna tempelresa.. ha det bra, jag hör av mig, sluta tjöta...

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXXIII, Thailand

 

Ja ni... det var en trevlig resa vi hade till detta tempel. Vi var långt långt uppe i bergen, runt 5 mil norr om Chaiyaphum! Här var det en rent underbar natur och annorlunda människor, och fattigdomen var än mer utmärkande här än hemma!! Jo templet... det var alldeles nybyggt, och det saknades fortfarande en del saker för att det skulle bli klart.

 

Detta var anledningen till att det gick ut ett edikt ifrån templet att det önskades mer hjälp för att färdigställa. Amphorn då (Dans fru) har en släkting som är släkt i släkten med en kusin eller nåt, som bor här och är en nyttjare av detta tempel, och då vill det till att utnyttja bekantskapskretsen. Vi kom dit runt 09.30 och lufsade runt och kollade läget lite grand. Det var ett grannt tempel, och jag kan tänka mig att detta var bygdens stolthet.

 

Vid kl. 10.00 så hade det kommit cirka 50st människor, gäster plus de boende.. och alla hade kuvert med sig som de hade samlat ihop ifrån släkt, bekanta och andra boende i trakten. Jag har tagit lite foton för Er att se. Efter kontroll, så fick jag reda på att de hade fått ihop hela 18.400 baht cirka 3.700:- svenska kronor. Vilket faktiskt är ett ansenligt belopp i dessa sammanhang.

 

Det blev en liten bönestund, runt 1 timme med mummel i busken, och sedan kom den obligatoriska maten fram. Jag åt ingenting, det var inte lämpat för mig alls. Det var kanonstark intensiv mat, som antagligen hade gjort mig magsjuk i 3 veckor framåt. Men alla var nöjda och glada och munkarna såg happy ut de också!! Och det var i grevens tid.

 

Låt mig förklara detta. Jo maten blev serverad och uppäten alltså i grevens tid. Alltså INNAN kl. 12.00, anledningen är att buddistmunkar inte får äta efter kl. 12.00 på dagen. De äter 1 mål mat om dagen och det sker då oftast närmast kl. 12.00. Sedan är det bom stopp, det är väl därför som dessa munkar oftast ser ut som ”spjällsnören” i spiskaminen!! De är väldigt tunna och magra, de flesta av dem. Men i ärlighetens namn, de ser inte osunda ut alls, så kanske det är melodin att köra efter i livet, ett mål mat om dagen och då mest ris....

 

Vid 11.30 så avvek vi och åkte till en restaurant utefter hemvägen. Jag spisade en räkomelett med ris, och en Sprite, så min kropp blev nöjd. Och sedan åkte vi hemåt. Det blev alltså en trevlig dagsutflykt. Vi bestämde att imorgon (måndag) skulle vi åka till Khorat (HomePro). Vår tanke var att handla upp oss med; gasspis, riskokare samt ett toalettskåp... sedan kanske det blir något annat också... vi får la se...

 

Ja nu blir det snart jättespännande, de halvlovade att vi kunde flytta in under slutet av nästa vecka. Så nu gäller det att registrera sig för vattnet och elen.. vi måste också ändra på, och ta med oss internet till det nya huset. Och planera för att fylla huset med det man har råd med så här i första läget!! För att visa Er att man måste försaka lite grand ibland, så kan jag meddela att bland de saker som jag inte klarade av att köpa in just nu direkt är, Aircondition till mitt musikrum, tvättmaskin samt taket över uteköket, bara dessa 3 poster ligger ju totalt på runt 65.000 baht (c:a SEK:14.000:-).

 

För att nyta samtalsämne lite grand, så kan jag meddela att jag fått in lite info om det här med mutor. Infon är förstahands och det framgår mer och mer i alla fall i mina klara ögon att Thailand, kanske hela jädra U-världen) är grymt korrumperat. Man bodde ju hemma hos mamma och pappa, och senare bodde man ju och levde sitt trygga liv hemma i Askim, inte fasen trodde man på all skit man hörde på radio och TV inte.. nädå..

 

Men killen som vi pratade med var en före detta polis, och vi frågade rent ut hur mycket av de mutor han ”tog in” på tjänstgöringen på gatan, fick han behålla för egen del, och hur mycket han skickade ”uppåt” i rangordningen. Hans svar var chockerande, tyckte jag i alla fall – ”jag fick behålla 10% och resten fick jag ge till min chef, och han fick ju sedan ge till sin chef o.s.v.” Mutor härnere är legio och ett levebröd, ingenting är heligt mer än chefens pengar.

 

Vidare så berättade han i detalj hur det gick till när de försnillade skattepengar, alltså pengar som skickades till dem ifrån Bangkok (regeringen). Jo när t.ex. ett vägavsnitt vid en by behövdes fixas till, så gick byäldsten ut och tog in offert ifrån någon ”kompis”, De hade ett avsnitt som offererades till 800.000:-, dessa 2 ”fynd” bestämde sedan att offerten (den officiella) hamnade på styvt 1.600.000:-. Regeringen skickade dessa pengar till byäldsten som ju har hand om byns finanser. Han fixar vägen, betalar efter sitt egna avtal 800.000:- och sedan börjar uppdelningen utav dessa stulna 800.000;- inom Byns ledare, offertgivaren o.s.v. hua vilket kalas...

 

Med en äcklig känsla av vanmakt, så hoppas jag innerligt att dumma svenskar skall sluta att supporta länder i U-världen genom att skicka pengar till dem. Alla i hela jädra världen vet om det som vi svenskar inte fattar... de snor våra pengar och stoppar dem i egen ficka.. de bryr sig sjuttan inte om sina fattiga, de skiter i dem dem, FÖRSTÅR NI???? Nä hjälp skall vara i form av utbildning, hjälp till självhjälp, så att de kan klara sig själva.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXIV, Thailand

Det börjar så smått bli lite grönare runt omkring oss nu häruppe i Chaiyaphum-provinsen.. vissa månader där framträder vissa färger mer markant. T.ex. så nu i april (min månad, så finns det i full blom massor av träd med röda blommor (se bifogat foto), I mars så var det massor av gula blommor i träden (se bifogade foto) och i januari var det massor av oranga blommor i träden (se bofogade foto). Nu i maj skall det tydligen blomma massor av lila blommor i träden..(se bifogat foto Och enligt de som bor här, så är detta helt naturligt, de t.om ibland stundtals (de äldre mest) säger; - ” den röda månaden” när de menar april månad!! Jag kan dock säga att färgerna inte räcker till för ett helt år, trots vad de boende här än säger..

 

Halleluja, va görkul det är att handla (ibland), normalt sett så hatar ju genetiskt friska killar detta, men det finns stunder när t.om en ”vanlig” kille (ej ladyboy) tycker det är kul att handla. Vi var alltså till Homepro i Khorat igår (måndag 27.4). Denna Homepro var visserligen avsevärt mycket mindre än motsvarigheten i Khon Kaen, men det var inga problem, vi handlade som besatta ändå.

 

Vi fick handlat toalettskåpet, gasspisen, en grill, gardinstänger, plus en otrolig mängd med keramik. Dock så handlade vi keramiken på ett helt annat ställe. Amphorn, som ju bott i Khorat i 4 år, visste det mesta om denna stad. Och hade kläm på ett specialställe där de sålde denna vara. Förorten till Khorat hette Chok Chay och där var paradiset för de som älskar denna produkt.

 

Jag har aldrig i mitt liv förr sett något sådant enastående. Jag ville bara handla för allt jag ägde, och det drog iväg och jag fyllde nästan Dans flak på Pick-upen. Och när ”krutröken” hande skingrats!! Så hade vi handlat för 980 baht (SEK: 200:-). Vi köpte, uteslutande saker till vår trädgård, utsmyckning alltså. Och hua vilka krukor... vilka sköldpaddor,,, vilka piedestaler... Deras krukor var dock den stora grejen, jag vet inte hur många jag handlade, men det var mestadels stora saker... och de hade mönster och färger som bara spelade på mina känslosträngar måste jag säga!! Nu kommer vi att ha en jädrigt snygg trädgård!!!!

 

Sedan blev vi hungriga... dock skall det sägas att innan, på morgonen, vi gick in på Homepro, så uppsökte vi McDonalds.. och jag fick i mig 2 goa ostburgare med frenchfries och cola, gu va gött det var....... och sedan handlade vi.... och som sagt var, efter keramiken så började vi dra oss hemåt klockan var ju nästan 15.00 då. Vi stannade dock utefter hemvägen för middag.. och väl där så kom vi i sam-språk med en annan falang... han kom ifra Norge!!! Och han blev själaglad över att möta oss. Han hade en jättego fru, men jag tror att hans sociala liv inskränkte sig enbart till familjen, och det är ju inte bra i längden!!

 

I alla fall, han fick ”prata av sig” med oss, och han blev inbjuden till våra fredags-sittningar på BIG C kl. 11.45, och han kommer säkerligen att komma dit!! Efter maten, så åkte vi då rakt hem,, och alla var trötta efter nästan 12 timmar ute på landsvägen.. behöver jag säga att jag somnade som en gris igår kväll!!

För Er som tycker att köpa hus i Sverige är en barnlek, låt mig då tala om följande som utspelade sig idag!!

 

Jo, Yongyut blev uppringd utav den kvinnan som är ansvarig för området och huset som vi ju köpt. Hon började yra om att vi inte kan få allt gratis utan att det kostar att få saker och ting gjorda. Ad hon for efter är att vi igår talade om för henne att vi ville ha tvättmaskinen på utsidan och inte inne i huset, och helt enkelt undrade vad detta skulle kosta oss.

 

Jo antagligen föll den sista meningen bort någonstans, för hon var sketsur idag. Men jag tänker då såhär.. va fasen, hon eller de, skall väl ge oss en ”hook up” med vatten för tvättmaskinen eller?? I så fall är det väl bara bra att vi meddelar var de skall sätta denna vattenanslutning???? Nä då, nu va den kärringa sur... så det blir väl för mig att jag får ta tag i detta också, och gjuta vatten på oljan. Tänk va skulle kvinnorna göra utan oss karlar, inte mycket kan jag säga!!! Med detta så blir det gonatt!!

 

Bild 1- 2698 – April röd månad Bild 2 – 2196 – mars gula månaden bild 3 – 1868 - januari oranga månaden bild 4 – 1337 – maj lila månaden

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXV, Thailand

Hej och hå... ytterligare en högtid, denna gång är den dock mer lokalt betingad. Nu skall man i nio (9) hela långa dagar, och kvällar skröla med den jädra musiken och framför allt, så kör man i karavaner runt i stan med ljus i alla de former och storlekar. Har ni inte sett STORA ljus förut, så åk hit, jag snackar om ljus på kanske 2 meter långa och en 1/2 meter tjocka...

.

Där finns dessa sedvanliga pick up i långa långa karavaner på kanske upp till 5 kilometer som kör procession genom stan konstant hela tiden... och många många av dem (kanske varannan pick up) har kanonstora högtalare därbak, alltså rena monster. Sedan vräker de ut den sedvanliga Thaimusiken rakt ut över nejden.

 

Vi var i går kväll (onsdag) och tittade en stund på spektaklet, mest då för att jag ju måste rapportera för Er läsare. Jag stannade i drygt 45 minuter, sedan var jag så himla less på eländet. Visserligen var det en färgsprakande (se foton) glad tillställning med vatten och brännvin och indiandans... men va sjutton har vi inte sett detta förut under min vistelse här i Thailand.

 

Javisst.... vi hade ju Loi Karton, Vi hade det Kinesiska Nyåret, det Thailändska Nyåret, det ”vanliga Nyåret” (31/12), den jättestora marknaden här i 10 dagar o.s.v. i en lång lång rad. Jag tror att sedan jag kom hit, så var detta den 9 tillställningen, som var näst intill indentisk med de föregående.. Alltså då bilar i långa rader, hög jädra musik, dansande människor sprit samt vattensprut, rumpepuder i ansiktet samt marknader. Jag orkade helt enkelt inte med en till sådan skrölig tillställning ytterligare. Men de verkar själva ha himla kul måste jag säga..

 

Man firar en gubbe som för 900 år sedan befriade Thailand ifrån det hemska styret ifrån Burma, och det roliga i ”snökaoset”, är ju att denna gubbe de firar, inte ens är thailändare, han var ifrån Laos. I alla fall, han är verkligen högaktad och står staty här mitt i stan, mitt i den stora rundellen. Ni har alla sett foto av honom tidigare , under den stora marknaden!! Vi åker naturligtvis dit till marknaden, och jag kommer att ta en del fläskiga foton till Er som vanligt!! Den sedvanliga marknaden är i full gång redan idag faktiskt, vi åkte med moppen igenom, och ojsan ojsan va mycket växter och blommor det fanns. Vad kul för min kommande trädgård!!!

 

Det är tisdag kväll nu och Namkäng vill igen (2.a natten nu) ligga hos oss i vårt sovrum med A/C, och det är ju himla kul. Och dessutom att hon ”får” ligga hos oss, och att Alfa inte har den där absoluta makten i alla lägen längre..!! Det lilla orosmomentet är dock hennes huvudlöss...

 

Jag upptäckte ju för 2 veckor sedan när hon och Soda var här, att de satt och grävde i hennes hår när de kom hit. Jag frågade lite försynt vad de höll på med, jag kunde se var som försigick. Jo de medgav då att de tog bort djur ifrån håret, djur som åt blod. Alltså på ren ”plattyska” löss... Efter ett tag så lovade de en upprörd Glegolo att nu var det klart och alla djur var borta. Jag försökte luska, och kom fram till att dessa jädra löss kom ifrån hennes äldre systers hus, där ungarna lägger sin tid nu under sommarlovet.

 

Och är jag förvånad?? Nej inte speciellt... det hemmet är ett skitet ställe som de flesta hem här i Thailand. Vad jag förstod, så tycker de inte här i Thailand att det är förvånande med löss, tvärtom, det är normalt. De anser vidare heller inte att man behöver förebygga med en bättre hygien, det är ju bara larvigt.

 

Nu så kom i alla fall Namkäng till oss ihop med Alfa igår, och jag faktiskt fick nästan tvinga dem att kolla hennes hår. Jovisst mycket riktigt, lössen var tillbaka och Alfa satt där länge länge med kam och fingrar och tog bort de löss som fanns där. De bedyrade för mig att hon nu var lusfri... men fasen va olustigt tycker jag, jag vill nästan inte lägga mig när lilltösen finns i samma sovrum.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXVI, Thailand

 

När jag vaknade upp idag, torsdag morgon den 30 april. Så blev det en grandios start på denna dag. Först så hade Alfa varit snäll och kokat ägg till mig för andra gången i rad nu!! När jag satte mig med mina 2 rostade och ägget, så visade det sig att ägghelvetet var så där himla hårdkokt igen, och dessutom helt kallt precis som jag hatar, som jag förklarat för gänget här. Thailand verkligen älskar sina stenhårt kokta ägg, grönakokta till färgen, inte gula....

 

Jag har bett dem, snälla, jag kan göra mitt egna ägg på morgonen. Men jag uppskattar naturligtvis att de försöker. Men ide´n med 6 minuter och sedan ner i kallt vatten för att stoppa efterkokningen av ägget är en såpass ovanlig företeelse, så de klarar inte den biten, här kokar de tills de städat färdigt eller vad de nu gör under tiden. Jag gav tillbaka ägget på diskbänken igen, så kanske någon annan kunde äta eländet.

 

Jag tog fram marmeladen ifrån kylen, kollade på datumen och fann att den hade gått ut den 2 april,, så bra då... till slut så slängde jag mina 2 rostade, marmeladen och kastade bort kaffet, satte mig vid datorn och tänkte klara av nattens mail. Kom inte ut på internet. Yongyut hade bett internetbolaget att stänga ner internet för oss, och påbörja flyttningen till det nya huset. Dock så verkar det ju som om vi nog får spendera ytterligare en vecka här hemma i det gamla huset tyvärr...

 

Problemet för mig nu är ju att jag inte kan arbeta hemifrån, och skriva och ta emot information. Vidare så kan jag ju inte heller ringa mina samtal för arbetet via SKYPE till Israel och Sverige. Vi skall nu senare på morgonen prata med Internetgubbarna och be dem sätta på Internet igen, hoppas bara att de inte tar för mycket betalt för detta, eller att det tar för himla lång tid att få igång det igen!!

 

Jag gav upp, satte mig på cykeln och tog min morgonrunda istället med ett äpple i ena handen och vattenflaskan i den andra!! Ute regnade det kraftigt och åskade och blixtrade, men va fasen,, vad kunde hända mer denna skitmorgon... så slog det mig efter ett tag, hända mer... jovisst blixten kunde ju slå ner på mig... näääääää, inte på en Järnbrottare inte... så jag körde cirka 2 timmar i detta väder och det var härligt. Runt 33 grader varmt, regnet var nog 27 grader varmt och ingen vind, allting var görmysigt.

 

Kom nu hem, och Yongyut hade ringt Internetbolaget och sagt till dem att mr Sweden verkligen behövde ha sitt internet och att vi skulle flytta först nästa vecka. De tog faktiskt inget betalt för att sätta på igen, görbra... så nu efter 7 sorger och 8 bedrövelser, så verkar allt OK igen, eller???

 

Fick idag bekräftat en sak som vi varit inne på förut, och som definitivt kommer att göra att jag ALDRIG kommer att skaka hand igen med en Thailändare. Jo vi har ju vidrört deras toalettvanor tidigare. Amphorn Dan´s fru berättade då att man här i Isaan överlag, undantaget då de Thai som varit nere i Bangkok, eller är på annat sätt lite civiliserade.

 

När man går på toan och skiter, att man då till 100% enbart nyttjar vatten och sina fingrar och händer därbak i rumpamentet. Deras toaletter häruppe, har så gott som aldrig något vatten att tvätta sina händer efteråt sig med. Enbart en tank som man då skall skölja rumpan med, inget papper, så varsego!! Detta visar ju på att hygienen är i högsätet!! Jag säger bara lite milt, fy farao secka goingar.....

 

Nu är det bestämt, vi skall flytta in den 8 maj. På morgon kvisten någon gång den 6 maj, skall Alfa plus några andra gamla tanter gå runt vårt hus med kvistar från något träd och skvätta vatten i alla riktningar. Speciellt dock på huset. De skall mumla böner och sedan skall det vara klart för inflyttning. Hoppas bara att huset är klart då.. Munkarna har i alla fall meddelat sitt beslut att vårt hus duger att flytta in i 6 maj.. så vi får la se...

 

Jag har noterat under mina cykelturer att väldigt väldigt många människor ute i byarna har tuppar/hönor i några slags vidje/trä-burar inne på sin trädgård. Jag fick idag reda på utav en bybo, en yngre som stannade mig, han ville prata. Jag passade på och frågade honom om burarna, och det var riktigt intressant att höra hans information i detta ämne.

 

Jo det är INTE hönor eller kycklingar i burarna, det är enbart tuppar, och de används för tuppslagsmål. En topptupp kostar cirka 2-300.000 baht (SEK: 40-60.000:-) och en mindre duktig tupp, eller kanske en som varit med länge och börjar bli till åren, han går för den fagra summan av 10.000 baht (SEK: 2.000:-) Jag försökte flera gånger att luska lite, hur de såg på det här med att tuppslagsmål överallt annars i världen är förbjudet p.gr.a. att det är grymt mot djuren.

 

Den inställningen är dem fullständigt främmande, de sade till mig de 2 gånger jag förde ämnet på tal att man kan tjäna goa pengar på detta och att idag var det inte så himla varmt!!!!!!!!!!!! Ni fattar va, djurens liv kan ju inte vara så himla värdefullt om nu inte ens människornas är det!!! Med denna djupsinniga analys, så går jag och nanar..

 

Handskak