November

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

 

 

CHAIYAPHUM XXVIII, THAILAND

 

 

Oj va tiden rinner iväg, nästan lika fort som orden rinner ur skallen på mig. Finns det ord-Diarre´???? I så fall har jag det stundtals, försöker dock i detta töcken av ”ord”, att skriva På ett sätt som ni läsare skall tycka är åtminstone lite kul, och lite utbildande.. ojoj det lät Pretentiöst, sorry!!!!

 

Idag den första dagen i månaden Novembris, förresten ojoj vart tog alla månader vägen. Jag kom ju hit i juli till Chaiyaphum, alltså för exakt 4 månader sedan, det känns som i förrgår eller nåt!!

 

Noterade redan igår under trippen ner till stan till middagen för födelsedags-barnet att det var mycket vatten i stan igen. Fick kvitto på detta när vi kom hem och TV;n kom på. Det var faktiskt ett riksreportage ifrån vår stad, Chaiyaphum!! Ojoj va fint allt vattnet flöt omkring inne i stan, va fasen det är ju översvämning igen!

 

Nu imorse så fick jag kvitto på detta, samma jädra elände återigen, jag märkte naturligtvis igår under dagen att det regnade, men inte fasen regnade det mycket mer än det gjort tusentals gånger hemma i Askim/Järnbrott. Inte sjuttan har vi översvämning för det!! Hade lite tid att fundera på cykelturen, och drog ett par slutsatser och antaganden. Varifrån kommer allt vatten egentligen, det har tidigare pratats om söndriga reservoarer och söndriga skyddsanordningar, feeeeeeel !!!!!!! Det finns fan inga skyddsanordningar och det finns Inga trasiga reservoarer, det är skitsnack ifrån myndigheterna, antagligen för de skiter i att göra någonting utom när nöden absolut kräver det....

 

Har kollat in följande detaljer, när jag cyklat omkring, så såg jag till min stora förvåning att på många många ställen bland risfälten, så var där MINDRE vatten nu imorse, detta gällde även de pölar som förser risfälten med vatten....Hmmm!! Nu måste jag fundera över denna ekvation... det är MINDRE vatten utanför stan vid många många risfält och dess pölar, medans det inne i Chaiyaphum är översvämning.... slutsats, kan det vara så att all den mängd vatten som kommer ifrån skyn inte fördelas snyggt när den dimper ner,

 

Det finns inget system alls där det finns ordentliga avlopp framför allt, det finns ingen större tanke bakom vattenfördelningen alls, det verkar mera som om de litar på att Buddah fixar det här... OK jag förstår myndigheterna, det är bra mycket billigare att skita i problemet, och stoppa pengarna i egen ficka..

Så översvämningen kommer ifrån 3 faktorer tror jag:

 

a)all mängd vatten som regnar ner direkt i Chaiyaphum stad.

b)allt ytterligare vatten som risbönderna släpper ut ifrån sina fält tar sig till

Chaiyaphum stad.

c)Där de s.k. reservoarerna och skyddsanordningarna finns, alltså utefter bergssidorna runt stan,där finns ingenting, och med ingenting menar jag att folk under lång tid nu har avverkat skog, alltså tagit bort träd och därmed lösgjord jorden ifrån marken, så den släpper och ger regnvattnet ”fri passage” rakt ner till Chaiyaphum stad.

 

Detta som jag säger är alltså inga ”egna” påhitt, utan mer resultatet utav en djupgrävande poets Idoga rotande. Ett sådant här problem hade ju aldrig fått existera alltför länge i ett ”falang-land”, Eller hur??? Jag fattar inte deras politiska system här, alltså hur fasen de kan överleva årtionde Efter årtionde på ”tronen”, de lovar runt och håller tunt, ingen behöver göra något, antagligen är

De skyddade på något sätt.

 

Hur då skyddade, ja inte vet jag, men under mina turer, så har jag observerat mängder (massor) Av hus, riktigt pråliga hus, ja vissa av dem typ ”Southfork Range” ni vet i Dallas.. där finns jättestora statyer, i ett fall här bredvid utav en snygg häst som står på 2 bakben, den är väl runt 3 meter hög , gjord i något material typ vit marmor???

 

Vidare så är det 2 typer av tjänstemän som äger husen när man frågar;

1)polismän av högre befattning... (förvånande??)

2)politiker..ospecificerat..

 

Så visst figurerar det pengar här i Thailand, men inte på den nivån som alla vi andra skulle önska.

Det är som vanligt i dessa tjingtjong-länder, det är alltför lätt att mygla... synd bara att dessa typer inte fattar att de ju stjäl ifrån sina egna landsmän som de är satta att ”ta hand om”.. uschiamej!!!!

 

Slutsats... jag tror att det kommer att fortsätta att vara översvämningar i Chaiyaphum!!!!!!

Lördag som sagt var idag.. har funderat lite grand ett tag nu... om man inte skulle spela för en 100;lapp varje lördag på V75, här finns ju absolut inget annat som jag kan göra i syndaväg!!!

Tänk va gött, om man kunde fixa till en go vinst då och då!!! Får fundera på hur jag skall gå tillväga...

Med ett krampaktigt krumsprång med sträckt ljumske, så tar jag farväl av Er alla för denna gång.

Det är alltid lika kul att kommunicera med Er.

 

Ha det bra,

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XXVIII A, THAILAND

 

 

Tog i eftermiddag (lördag – 1.11) en extra cykeltur och svepte förbi den vanliga byn,

De människorna jag kallade för Laos, om ni kommer ihåg... Nu hörde jag himla hög musik,

Och dessutom munksnack ifrån högtalare. Detta hördes ifrån jättelångt håll, och när jag kom fram, så åkte jag ner till templet för att kolla läget.

 

När jag kom fram så gick jag av cykeln och bara tittade. Vid första blicken blev man nästan förbannad, att ha så himla vrålhög musik inne på tempelområdet, och där såg man ett tjugotal

Dansande människor och bredvid ett femtio;tal, som stod och tittade!!

 

Medans jag stod där så kom först en gubbe, jag såg i hans ögon, han var ordentligt ”stagad”, för

Er som inte vet vad stagad är, så är det påverkad, alltså full. Och sedan efterhand så passerade

Fler och fler av dessa killar/gubbar, och alla var på trycket, för Er som inte vet vad trycket är för något, så är det samma som påverkad, stagad, alltså full!!

 

Hela grejen verkade helt hysterisk tyckte jag, inne på Buddahs område, en stor lastbil med en jätte-högtalare, vrålhög musik och människorna dansade också hysteriskt och var packade!! Va var nu detta?????

 

Till slut när jag stod där så passerade ytterligare en man, han hade även sin familj med sig, han var lika packad som de andra, för Er som inte vet vad packad är, så är det påverkad, alltså full!!

Men denne kille stannade vid mig, ville skaka hand och då såg jag i hans ögon att han inte enbart var packad, stagad, full!! Han var också ledsen, det syntes i ögonen.. han pratade thai, och så hörde jag ibland alla snabba ord.....boot och sedan dtaay... killen försökte tydligen berätta att ett barn var dött!!!

 

Kan ju säga att man ångrar sina ibland snabba åsikter om allting, men även om det verkade helskumt att ”dra ” ner till templet med en sketstor lastbil med en ”bauta”-högtalare, och köra järnet med svensktoppsmusik i Thai-version mitt inne på ett tempelområde, och få folk att ”läska

Till” (för Er som inte vet vad ”läska till” är för något, så är det alltså supa till), och dansa hysteriskt,

För att ett barn har dött, så får man respektera dessa människors i vår syn, ”könstiga” upplägg på sorgearbetet!!

 

Killen pratade med mig i fem minuter, jag fattade ingenting nästan, Ok lite grejor här och där, men det var upplyftande, och man kände sig delaktig på något sätt tack vare denne man..

Hemfärden på cykeln blev till en fundersam stund, tänk va olika vi ändå är på denna jord, där någon tycker si och absolut inget annat, så tycker någon annan så och absolut inget annat. Det är väl ungefär i det läget som fientligheter och krig startas kan jag tänka mig!!!

Idag skriver vi 2 november 2008 . Igår kväll så åt vi på Tesco Lotus, eller LOTARS som thaiarna Säger om denna Falang-ägda” superstore!!!

 

Jag åt återigen Moo (pig), alltså griskött, och det är med stora bokstäver sketgott, de serverar den med ”lagen” som den är gjord i, och ihop med grönsaker med samma smak, plus riset så är detta

En smaksensation utav Guds (förlåt- Buddah´s) nåde!!

 

Vidare, Igår kväll när vi kom hem, så åt jag i min dator/musikstudio en medhavd glass i en liten Sån där vanlig glassförpackning. Efter att jag njutit färdigt, så slängde jag glassburken i Pappers-korgen, den är för övrigt som vanligt omgärdad av en stor plastpåse, som brukligt är!!

Imorse så var glassförpackningen helt omsluten av dessa små micromyror.. jag säger bara hur i

H;vete går detta till.... jag utrotar myror i en takt som skulle ha avundat Hitler/Stalin jag jagar varje dag och kör med utrotnings-medel. Det fanns inget spill på golvet som kunde vägleda myrorna!!

 

Trots detta, så lyckas de små krypen komma till mitt rum, upptäcka glassförpackningen. Om man tar höjden på myran kontra höjden på papperskorgen, så motsvarar detta att vi människor upptäcker t.ex. 1 paket frostflingor som ligger 936 meter rakt upp i luften... fattar ni hur himla grymma våra djur egentligen är???? Men var inte oroliga dessa myror har mött sina förfäder nu Hehehehe!!!

 

Jag ser nu tacksamt fram emot en lunch idag hos min nyfunne vän Dan David och hans fru, de skall Bjuda oss killar på något kryddvettigt, medans flickorna får hela programmet med thaikryddor.... Det skall bli ett nöje att försöka att hitta tillbaka till; &%¤#”&/¤%%#)))/&%&, eller som vi Skriver på franska;

483 Moo 8 soi Bansuanprucksa T. Nongnasaeng Amphoe Muang, Chaiyaphum 36000 Thailand.

 

Puuhhh, hur skall detta gå!!! Berättar imorgon om hur detta avlöpte med lunchen, vidare så kommer det lite news om internetproblem och ”finn 100 fel i huset”, men allt detta kommer i det magnifika avsnittet Numro; XXIX. Jag tar farväl med en knyck på nacken, och kan säga att jag saknar Er alla, trots Era fel och brister,

Hahahaha!!!

 

Handskak

 

 

 

 

CHAIYAPHUM XXIX, THAILAND

 

 

Jag har haft nästan ifrån dag 1 problem med ”glapp-kontakt” på kabeln ifrån modemet in Till min dator, min dator påpekade problemet och jag kollade själv, och det brukar bli bra när jag pillar och rotar med kontakten, så nog är det glapp alltid!! Vi ringde idag till leverantören av denna tjänst, och det blev 6 samtal tror jag, den ena efter den andra på samma företag, sa att de inte hade med detta att göra.

 

Vi fick till slut tala med en engelskspråkig tös på bolaget, och då började det hända saker och ting. Hon insåg efter lite övertalning, -”att ni sålde detta till oss för en månad sedan, och sladden är kass, kom och byt den”. Efter det att hon först tyckte att vi själva skulle komma och köpa en sladd och byta, så bytte hon åsikt när jag påpekade att vi redan har betalt för en sladd, en hel sladd.. och att det var deras sak att fixa detta, inte vår!!

 

Så idag wan jahn, måndag, skall bolaget komma och byta sladden, det skall bli gött. Nu är det bara att kasta sig över nästa stora problem.. ”finn 100 fel på huset”, denna lek är ingen lek, snarare ett helt företag.. vi måste helt enkelt hitta felen som finns här, Thailändare har en förmåga att skita i allting,, och när felen äntligen åtgärdas så finns det varken garanti eller smekmånadstid kvar på de grejor de köpt in till huset!!

 

Jag tittar lite löst just nu och ser då; A) toalettkran som helt sonika är hål på i sidan, det sprutar ut vatten åt alla håll!! B)totalt 3st ljuskontakter har glapp, alltså helt värdelöst installerade!! C) 4st fönster, där gnisslar det och skrapar och lås-anordningen är helt ur funktion, gött för inbrott... D) 2st elkontakter i väggen, där går det inte annat än med knixande och möda att trycka in en kontakt. Detta håller på i evighet, orkar inte just nu med mera,, alla här är dock nöjda med tillvaron... hehehe!!

 

Att det inte är helt ofarligt att bo här i asien kan kanske bäst påvisas genom följande inslag som jag klippt ut ur ”www.teakdoor.com” en Thailandbaserad sida , förresten gå in själva, den e görbra;

 

Usch va hemskt livet kan vara ibland, det gäller att äta eller ätas här borta.... det är la bäst att hålla sig inomhus efter mörkrets inbrott, läs bara;

“Luo, a local villager from Hanshan, China, did not return home from work during lunch as she does on a daily basis.

Her husband, worried for her safety, went to some cotton fields nearby where Luo worked.

 

While looking for his wife, the husband noticed a large snake trail and immediately became nervous that his wife might have been attacked by a snake.

A few minutes of searching later he came upon a large Python with a belly so full it could not move.

 

The husband knew immediately that his wife had been eaten by this snake and he ran off to find some local villagers to help.

They returned moments later and shot the snake in the head. They quickly cut the snake open and found Luo inside the snake’s stomach.

Unfortunately they did not find her in time and she did not survive the ordeal”.

 

Jag vet inte vem som var mest olycklig när denna matfest var över, ormen ifråga eller den äkta Mannen!!!!

 

Är nyss hemkommen ifrån Amerikanen Dan och hans görtrevliga fru Amporn. Fy 17;an va göööööttttt det blev med Falang-food. Där var frenchfries (som jag normalt hatar), idag älskade jag dem, där var 2 sorters kyckling bägge var grillade/fritterade... där fanns Amerikansk korv... kanongoa faktiskt, tro det eller ej...

Vi drack 2 bärs till maten... till efterrätt så fick vi ”fuitong”, det var nåt som liknade spagetti men var gult och sött samt ”tongyut” såg ut som gula köttbullar söta... (inte speciellt gott alls)

 

Det var ett generöst och trevligt par, och de hade kulturella vanor som man kunde relatera till, Jättekul. Jag kände igen mig i huset, de hade ett kök, deras rum och toaletter var planerade, inte som vårat där det bara finns X-antal rum, 4 väggar och ett tak, och ingen tanke bakom alls!!

Det verkade som om de gillade oss också, så kanske detta funkar med lite återträffar då och då.. Vi har ju bägge lite att stå i, vilket ju Engberg/Ström/Gustafsson kan relatera till (hahahaha), så vi kan ju kanske inte träffas varje vecka....

 

Nu idag måndag 3 november, så börjar återigen mitt arbete med att köra Soda och Namkäng med motorbiken till skolan varje morgon och sedan hämta upp dem på eftermiddagen, men det är OK, det är bara kul att komma ut lite grand!!!

Med denna sista iakttagelse, så tjostar jag lite grand, skriver under detta avsnitt och stänger av datorn.

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XXX, THAILAND

 

 

Kom precis tillbaka ifrån att ha lämnar ungarna till skolan, det är ju första dagen efter deras skollov, men till skillnad mot en själv, så var dessa ungar lyckliga över att kunna få komma till skolan...

Jag tror personligen efter att ha kollat in barnen här i området, att om jag bott här när jag var ung, så hade jag också tyckte det var skitkul att få komma till skolan. Anledningen är helt enkelt följande;

 

Folk här i landet är ena riktiga ”stugsittare”, de tar sig fan inte för någonting verkar det som. Ungarna har suttit här nu under lovet framför TV;n och sovit bort dagarna och lekt lite grand en stund på seneftermiddagen, sedan vid 6;snåret så mörknar det, och alla går in till sitt, Ok i och för sig!!

 

När jag var liten och också min generation var små, så var det lek ifrån arla morgonstund till så länge som morsan och farsan tillät en att vara ute... Detta gjorde också att vi inte var handlings-

Förlamade som de flesta ungar är idag. Tyvärr så följer med detta också att de ”tappar bort”

Kunskapen att ”leka”, och vilka lekar som finns till hands!!

 

Jag har introducerat här till ungarnas stora förundran/ glädje följande saker;

”påtta kula!!! – slog igenom som en blixt, många påttar kula här nu!!

”sista” - tog ett rejält tag, men funkar bra nu...

”gömme” - funkar inte i Thailand, anledning; kan man fuska så gör man det, och ingen

skäms över det alls!!, jag sket i denna lek!

”bygga hydda” – hahaha, glöm det.. en samling mesar bara, där mammorna är rädda att ungarna skall bli för ”självgående”.. sedan var det ingen som fattade vitsen med att bygga en hydda... vadå?? Vi har ju ett hem med mamma och pappa. Hehehehe!! Glöm det...

”Fotboll på gatan” – för det första, fick hålla till på gatan, någon gräsyta att tala om finns inte,

eftersom de få ytor som finns, där betar kossor alltid... Och spela på gatan

tilltalade inte dessa ungar här i alla fall...

 

Förresten för de utav Er som inte funderat så mycket över alla de kossor som man ofta ser lufsa omkring med en vaktare efter sig, skall veta.

Dessa förflyttningar beror på att de flesta av dessa småägare av kossor, är fattiga, och de har ingen

Egen mark.. de är hänvisade till att låta kossorna beta av icke utnyttjade gräsytor samt dikesrenar

Och diken!!

 

Vidare kuriosa som jag inte fattade först; jag har alltid tyckt att Thailändska kossor (till skillnad ifrån Thailändska kvinnor) är ena fula varelser, skitiga magra och sura bastarder!! Och dessutom så ser deras ljuver ut som hängbysten på indiankvinnor ifrån Amazonas eller Zairies djungler!! Alltså inte mycket att satsa på, ops.. ursäkta uttrycket!!

 

Vad jag menar är, Thailändska kossor, dessa fulingar, är inga mjölkkossor, de är köttkossor eller

Om ni hellre vill ”betande barbeque”... nu förstår ni varför jag hela tiden gnällt på Yongyut och sagt;

” jag vägrar att äta kossekött, det är segt och skittråkigt i smaken”!!!

 

Min operation med att sysselsätta ungarna och visa föräldrarna att svenska modellen visst

Funkar överallt i världen.... den metoden e fullständigt kass. Modellen bygger ju på att ungar har

Tråkigt och att de har energi tillräckligt för att göra något åt problemet!! Nä det är bättre att syssel-

sätta ungarna med att ”sova middag”, så har man löst det problemet!!!!

 

Idag blir det lunch på BIG C med Dan D. David och en polare till honom. Skall bli kul...

Skall till banken senare idag och pröjsa 3.700 kronor till Israel. Det gick inte att fixa via

Vårt duktiga Sverige (alltså via internet menar jag), så jag gör jobbet härnere, och det är

Verkligen ett jobb skall ni veta..

 

Jag har berättat förut om det här, men det tar cirka 1,5 timme hos personen som hjälper dig med själva betalningen, och det är alltså en jättebra anställd vi har fått tag i... 1,5 timme puh!! Sjukhuset tog 40 minuter allt som allt... och sedan så ”snor” de en på 1.300 bat (260:- SEK), alltså skitdyrt egentligen....

Ingen som vet en bank som klarar av att via Internet skicka pengar till Israel??? Hur är Swedbank?? Klarar de det?? (Per??) I så fall skall jag öppna konto där, och fixa det den vägen...

 

Ojojoj, va bra det blir med de nya bekantskaperna jag fått,, alla vi falanger är oftast inblandade i tutoring på något sätt, och jag försöker ”gnida” åt mig lite extra-kunskaper så fort jag får chansen..

Så jag får länkar, lektioner och material i en strid ström, härliga tider för en fattig student, hahaha!!

Tror jag slutar för denna gången. Jag hoppas dock att det aldrig blir som jag sade i underhållande syfte till ”Per Boråsare”, -”det kapitlets behållning blev bilden med fågeln på”!! Nä usch, då måste ni säga till....

Jo, flera av Er har frågat om adressen till ”bloggsidan”. Den är; glegolo.bloggproffs.se

 

Med en litet kliande inne i innerörat, så slutar jag tänka, och hoppas ni skall gilla det ni just läst!! Vi ses-hörs snart igen va???

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XXXI, THAILAND

 

 

Fortfarande mer och mer vatten i Chaiyaphum igen, och det regnar inte alls speciellt mycket, allting kommer ifrån bergssidorna och rinnar rakt in i stan. De vet om detta sedan styvt 1.200 år tillbaka i tiden, så varför bry sig nu just..... Så det kändes underligt minsann imorse att köra genom dessa vågor av vatten som sköljde över vespan när man körde!

 

Men efter det att jag kört ungarna till skolan, så kände jag när jag kom hem en liten, men kall Atmosfär. Alfa-mamma var sur på mig, fick jag höra ganska snart. Jasså, varför då???Jo, du har slängt hennes sallad!!!

Under den microsekund som man då tänker, så kunde jag faktiskt inte fatta va sjuttan de Pratade om, slängt hennes sallad..... nä, det har jag inte gjort va???

 

Tänkte efter en gång till.... jo men kanske.... det stod för 2 veckor sedan fortfarande kvar 3st fula

Burkar med målarfärg och murbruksrester på utsidan, mitt i trädgården och i dessa 3 olika burkar,

Så fanns det något tunnt, grönt missbildat, som växte där... de burkarna hade stått där sedan jag kom i början av juli, och det var inte mycket som växte där inte!!!

 

Jag vet att jag tänkte,,, sån skit. Bort med det,, det misspryder ju vår trädgård, fattar de ingenting eller???

Jasså, detta var alfa-mammans sallad... sorry sade jag, visste inte att det skräpet var sallad!! Skall

Vara noggrannare i fortsättningen lovade jag, men å andra sidan, så vill vi väl inte ha skräp inne i trädgården va?? Så om jag köper 3 nya snygga krukor att ha salladen i, och ni använder dessa, Så blir det inga problem med salladen i fortsättningen.... jag vet inte om de fattade någonting av detta.

 

Kl. 11.30 mat på BIG C med BIG DAN, trevligt, han öppnade sig rejält mot mig och berättade om sitt upplägg vad det gällde hans bröllop med sin fru!! Jo, han fick betala partajet för släkten, det kostade styvt 33.000 bat (SEK: 6.600:-) sedan ville mamman och pappan ha varsin 50.000-lapp bat för dottern ifråga. I deras fall så var ju inte detta precis någon oskuld. Hon är 49 år gammal 3 barnsmamma som nu skulle gifta sig för 2.a gången.

 

Men Dan tyckte detta var schysst, men han var i alla fall vaken på en sak.. För han måste ”show money” för släkten, alltså visa att han kunde ”ta hand om” sin fru. Så han fick lägga upp 1.000.000 bat (SEK: 200.000:-) för dessa människor.. Dessa pengar var ju tänkt att hans fru skulle ha, men han kompromissade fram till att de köpte hus för pengarna istället, och det var ju helrätt. Hans fru är lärarinna och kan klara sig bra själv, så det var ingen anledning att ytterligare skinna denne amerikanare!!!

 

Så nu vet ni hugade spekulanter på Thaifruar, det är väl alltid några som vill byta va??? Att det gäller att ha några kronor till hands när ni kommer ner och friar; Pengar till mamma-Pappa (ligger på mellan 50-100.00 bat totalt) Pengar att visa upp för släkten, som blir hennes spar-pengar (runt 100-500.000 bat....)

Pengar att betala bröllops-festen ( runt 30-60.000 bat)

 

Trots att jag är ganska van vid det, så blir jag lika förundrad över det här med kulturkrockar. För i detta fall som jag skall beskriva, så är det faktiskt en kulturkrock, där effekten blir ett ”sammelsurium” av blandad kultur.

 

Medel-Svensson här, låt oss kalla dem familjen Taksin, de köper in allt som liknar en falang-bostad, Och sedan blir det använt på ett sätt som de tycker här. De har ju aldrig fått någon utbildning till Hur en kniv skall användas (möjligtvis då att sticka den i en annan människa), hur puder skall Användas eller hur bord och stolar hanteras. Kniven till maten finns bara inte.. de har ingen susning, pudret har ju i deras fall vandrat ifrån Arslet till ansiktet, och bord och stol.

 

Läs detta; Var ute och gick nyss, och såg på 2 olika hus. De hade köpt in matbord och stolar, jättefina faktiskt, Hörde röster, och såg att det var folk ute på uteplatsen. Där satt nere på golvet 8st i familjen Taksin ätandes middag för fulla muggar, och alldeles bredvid så stod bordet och 6 stolar helt övergivna. Det såg helt enkelt jädra knäppt ut...Paraplyet används ENBART till att skydda sig mot solen, likaså vinterjacka och vinterskor, de är ett härligt men förunderligt folk thailändarna!!!

 

Nu brottas jag med dåligt samvete, skall jag ta glass numro 2 denna kväll, strunta i cykelturen Helt och bara köra musik resten av kvällen. Jag är ju strängeligen förbjuden att sticka min långa Falang-näsa i kvinnogörat här d.v.s. köket. Så jag kan ju inte gärna hjälpa till med något!! Jag kör killgrejen idag (också) och avslutar detta lite underliga kapitel, som handlar om sallad och bröllop... med att säga,

 

Saa wa dee khap

Handskak

 

 

 

 

CHAIYAPHUM XXXII, THAILAND

 

 

Måste säga detta först som sist, vädret har ju stundtals varit görvarmt, nästan hett här uppe i Chaiyaphum!! Nu de senaste 2 veckorna, så har jag märkt att kvällar, nätter och morgnar är Mycket behagliga, runt de 23 som man vill ha!! På dagarna rullar det upp till 26 grader, men det är Inga problem för en viking tror jag!

 

Skall berätta om en sak som kan vara problem för mig härnere, jag har redan sagt A genom att Berätta om njurbesvären. Jo, jag har alltså en benägenhet att utveckla njurgrus/stenar, tydligen är detta genetiskt betingat, Och också beroende på i mitt fall, om jag äter rikligt med kalkrik mat!!! Detta enligt läkarna som Varit i kontakt med mig!!

 

Sedan så är det mycket viktigt att jag då skall dricka vatten i riklig mängd varje dag, men va fasen, Man är ju van att dricka lita grand då och då hemma, och jag tycker inte det är så himla förnöjsamt Att lapa 4 liter vatten vareviga dag.. det är lätt att glömma.

 

Sedan är det också viktigt att man tar sig en ordentlig slurp innan man går och lägger sig, detta för att njurarna inte skall ”torrjobba” på nätterna. Ihop med urinen i njuren, och utan vatten som blandar upp soppan, så bildas det jättelätt grus/sten där!! Hej och hå sjuk-snack.... lägg av nu.... Ok låt oss gå vidare, vi har väl annat att prata om än sjukdomar, eller hur??

 

Idag tisdag 4.11 så ser jag fram emot en dag där det inte kommer att hända någonting alls. Jag hoppas med detta att något oförutsätt skall hända då istället, och förnöja dagen för mig här!! Körde i alla fall ner ungarna till skolan nu, och noterade på tillbakavägen att vår grannskola har Den ”turkosa dagen” idag!!

 

Jag har ju vidrört ämnen förut med skoluniformer, det ÄR en bländande sak, varför skärper inte Sverige till sig och lägger ner skiten med att alla klär sig som dom vill i skolan. Det var i alla fall vådligt grannt idag att passera skolan och se den sedvanliga morgon- uppställningen på skolgården av de 1.100 elever som går på skolan, alla klädda i turkosa skjortor, svarta kortbyxor. Strumpor och skor också samma för alla. Likadant varje morgon för övrigt, igår var det den ”vita dagen”, och det var också imponerande snyggt...

 

Har noterat att skoluniformen varierar mellan olika skolor, inte mycket, men huvud-uniformen Varierar, men de alla i distriktet (vet inget om Thailand i övrigt) byter om efter vilken dag i veckan det är!! Jag vet t.ex.vis att torsdag är den gula dagen för Soda, men i andra skolor så kan det vara Vita dagen. Sedan som slutkläm har jag noterat att det ävenledes skiljer sig inom skolan mellan de Olika klasserna också, hur vanligt detta är, vet jag inte.. men Soda har ibland annan uniform än resten av skolan, men hans klasskamrater kör samma som Soda. Jag gillar det i alla fall, här regerar i alla fall definitivt INTE märkeskläder och annan skit ifrån väst, hurra!!

 

Nu har det hänt, moteld är etablerad som de sa i det militära (lumpen). Jo Alfa-mamma, Misstänker jag, har nog sett att det saknas ”bananträds-barn”, och att det förekommer En utrensning på deras kära jäävla bananträd. Vad som retar en är ju att de har haft bananträd i alla miljontals år de bott här i Asien,och inte lärt sig något om dessa träd.

 

Fick höra utav en annan falangkille (Engelsman) att han ALLTID i sin trädgård ansar bort de bananträd som producerat bananer, på grund av att dessa bananträd kan, om det vill sig illa, växa upp till rejäla höjder. Dess rotsystem är fruktansvärt stora och starka, och han hade hört ifrån andra att man kan få stora bekymmer med sin husgrund om man inte aktar sig!! Därför att dessa rotsystem söker sig in under husen t.om. och ställer till det!!

 

Jo alfa-mamman... hon har nu börjat evakuera bananträdsbarn, fick höra att hon skulle ta ner dom till 3,e systerns familjs ställe, där alfamamman brukar hålla till och passa kossorna.. jag tror hon tror, att jag skall ta dö på alla träden.... Tänk va svårt det är med kommunikation, jag vill ju bara ansa, rensa och hålla efter dessa träd, Inte låta dem växa hur de vill. Helt enkelt vara chef över träden. Allt för att trädgården skall blomstra, och alla växterna skall få en chans till lite sol, jord och vatten!!!

 

Nu är det dags att skära sig i fingret, jag vill sluta detta kapitel.. ha det så bra hela konkarongen, Så hörs vi snart igen... Med ett litet nafs i örat på tjejerna, och en handskakning på killarna,

Ber jag att få lägga kapitel XXXII till ”rullorna”

 

Handskak

 

 

 

 

CHAIYAPHUM XXXIII, THAILAND

 

 

Äntligen, idag har det hänt. Vi har handlar in en varmvattenberedare (heter det så???),i alla fall Så kan jag nu duscha varmt. Jag hatar verkligen att duscha i jädra kallvatten som en annan Groda!!!

 

Så ikväll har jag handlat in 2st Barccardi Raspberry, skall duscha länge, sedan sätta mig i lugn och ro framför datorn och komponera+sätta texten till en ny låt, svepa dessa 2 drinkarna, och sedan kommer jag nog att nana gottigottgott!!!!

 

För första gången sedan jag kom hit så sitter jag faktiskt nu och måste tänka ut vad jag skall skriva.. det har nog aldrig hänt förr tror jag. Min s.k. hjärna har ju varit en outtömlig källa i alla tider, men nu går jag ”gall”, har gått i ”sin”, är som en enuck, handlingsförlamad. Jag undrar, är detta ”lugnet före stormen”, är jag i ”stormens öga” efter ”sol kommer regn”, i så fall så står jag gärna ut med lite ”mental torka”.

 

I alla fall idag finns inte Alfa-mamman här, hon är och vaktar kossorna igen, gött. Hon lämnade visserligen efter sig ett ”minne” i trädgården, Det var renset efter hennes evakuering av 3st barn, som hon ju tog med sig ned till det andra stället... Men det var en massa skjälkar och blad som hon hade rivit av moderstammen på bananträdet, och det hade hon tryckt in emellan stammarna, så det såg ut som sju svåra år...

 

Det är alltså bara fan... de kämpar som fan för att få detta att likna en Thaiträdgård.. inser de inte att en falangträdgård är helt överlägsen både i smakfullhet, organisation samt att den ger sinnesro för en gisten själ......Men jag kämpar på, trots myrangrepp bland dessa bananträdsrester, så tog jag bort en del idag och så får jag ta resten imorgon

 

Jo den här Canadicken som jag träffat, han har ju utvecklat en fruktansvärt cynisk inställning till Livet här i Thailand. Sedan han och Australiensaren var här på dörren, det var väl i torsdags va?? Så har jag fått 3st skitlånga mail ifrån honom, och han har delgett mig sina åsikter om hur man skall värna om sitt här i Thailand.

 

Det är klart, killen har ju helt rätt, men att vara såpass grymt cynisk, då undrar man ju, kanske han Skulle ha stannat hemma i Canada!! Han har alltså suttit hemma och funderat och komponerat ihop En 10 punktslista på hur man skall skydda sig, och behålla va han kallar för ”kontrollen”. På toppen av detta så har han skrivit ett långt ”intro” där han förklarar sina farhågor, och han har då dessutom skrivit en epilog och förklarat varför han har helt rätt!! Hör här bara, detta är alltså citat Direkt ifrån hans mail;

 

1. Avoid buying anything major, such as land and gold, or building houses that are not in your ownership. In other words, in your name. Unless the lady qualifies for a mortgage. Although you may make the payments, if the house is in her name, the mortgage/debt must be also. If she doesn’t qualify for a mortgage - rent.

 

2. Dont live near Mama and Papa, or amongst family. Also do not accept them

livin with you. Thai families are wonderful - 30 miles away.

 

3. Separate yourself from Thai familial financial demands and needs - put up a firewall so to speak. Do this by providing your Thai lady with reasonably sufficient, supplemental funds out of which she deals with all family financial needs and requests - not you. Remove yourself from the equation altogether. Do not let the family think they have access to Farang money. Their demands will multiply accordingly. Your Thai lady will be unable to withstand their initiatives. So declare your intent to your lady up front. Do not be embarrassed being called stingy - to avoid such characterization is too expensive.

 

4. Don’t live in some God-forsaken Village. The environment and culture

there is not Farang-friendly. In-spite of the friendly people, you are

essentially a walking ATM.

 

5. To achieve #2 above, encourage and support your Thai lady’s

interaction with her family, with or without you. Always be positive

about this.

 

6. If possible, provide for the Thai lady’s financial well-being after your

demise - pensions, life Insurance, etc. As long as this can be retrieved

or cancelled during your lifetime. That way it will encourage ongoing

positive relationships and caregiving in your “dementia-years”.

 

7. Control and manage your own money at all times. Knowledge is power,

but in Thailand, money is also. Don’t agree to consider “your money”

as “our” money. Don’t weaken yourself in a culture where you are

already vulnerable. Some Farangs stress that they “trust” their Thai

ladies implicitly. But when that lady owns everything, there is no

alternative. You want to avoid forced trust.

 

8. Be Loving, but Firm. In this culture, firmness delivered lovingly is

respected - to be otherwise leads to disrespect.

 

9. Be Self-directed. Your Thai lady has a “plan” that has been fine-tuned

over the years. It is well known to all Thai lady’s involved with Farangs,

and if you do not have a plan that enables you to be self-directed, their

plan will fill the void. Adhering to this 10-point plan is such self-

directedness

 

10. Avoid committing yourself financially to anything of

permanence during your first 2 years in Thailand. It will be

permanent for the Thai lady - not for you. Some breathing

space allows you to educate yourself, and is a test of the Thai

lady’s non-financial commitment - the love relationship if you

will. It allows you to cool down from your initial euphoria of

being with that beautiful Thai lady in this exotic oriental

culture.

Ni förstår va??? Detta är helcyniskt, och om jag vore så himla misstänksam, så hade jag inte lagt 5 minuter här nere som boende i alla fall!!! Men som jag sade ovan, i sak så är han helrätt ute, hela den här grejen för de flesta utav thai-kvinnorna handlar ju om att överleva, och ta hand om de sina, för ingen annan gör ju det här!! Så vem är jag att sätta mig till doms över det!! Detta ämnet kommer jag definitivt att återkomma till, jag anser det vara min plikt att utbilda Er, Så ni har lite kläm på verksamheten här nere!!

 

Jag trotsar naturlagarna, och böjer mig ned efter ett förlorat samtalsämne. Jag ber om Er tillåtelse att gå och nana!!

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XXXIV, THAILAND

 

 

”Livet på en tallpinne”, sade någon. Javisst sett ur andra ögon 1000;tals mil härifrån. Ibland är det Så, men ibland inte. Låt mig förklara lite hur jag känner. Vi, i alla fall den släkten jag kommer ifrån, är uppfostrade till att arbeta, att aldrig sitta still och ”dega” Har man inget att göra, då hjälper man istället till. Till slut när man gjort detta i alla herrans År, så blir man en type av ”work-aholic” (arbetsnarkoman), det är svårt faktiskt att bara sitta och hänga, Ok för mig funkar det ett par veckor på semestern, men sedan vill man hem och få det som vanligt igen!!

 

Nu är det väl inte riktigt som så tycker jag, men resterna utav att alltid vara igång finns i grunden, och trots att man ger sken av ”Livet på en tallpinne” , och att många uppfattar det precis så. Så kan jag säga att jag stundtals verkligen saknar det där schemalagda ”skall-göra-grejorna”. Jag kom ju ihåg när man höll på med fotbollen. Måndag,- träning, tisdag- hälsa på nån, alt. Kolla någon match, onsdag –träning, torsdag - match, Fredag-hem till någon, lördag –match igen, söndag – träning.

 

Och i detta schemat så försökte man trycka in lite studiotid för mig och kompisen med vår musik, För att spela in i studio är sketakul.... Under en 8-årsperiod så var jag ju dessutom ansvarig för verksamheten för Flicksektionen plus bingon plus bidragen i Askims Ik....

 

Behöver jag säga att det var i slutet på den perioden som läkarn sa en dag; -” du måste få Blodtrycks-medicin – och bromsa lite”... så nu har man väl bromsat... men vill bara säga; i alla lägen, till 100% så är det inte alltid så himla kul att sitta på arslet halv-sysslolös här heller..

 

Nä go vänner, lite gladare miner, vile bara ”landa” lite. I stort ett fantastiskt steg man tagit, och Ett fantastiskt liv man fått... liknelsen med fågeln ovan är slående. Jag finns, jag hänger på, men Ibland fattar jag ingenting.. hahaha!!!

 

Nu, sjukhusbesök igen!!! Vad jag ville berätta var. Ibland kan det faktiskt kännas lite pinsamt när man kommer dit, väntrummet är ganska fullt på folk, kanske 100st som väntar, flera ligger på britsar, för sjuka att sitta upp!! Då.... blir jag uppkallad inom 7 minuter och får komma in till läkaren, det känns om om de värnar i det läget om oss faranger, eller är det den mycket högre taxan som lockar dem???

 

För det är ju som så, att för de äldre, så har de något som liknar vårt system, de får behandling nästintill gratis här i Thailand. Flera sjukhus är privata, vi har ju 4st stora sjukhus bara här i den relativt lilla staden Chaiyaphum (plus kanske 15 kliniker) Dessa inrättningar vill ju gå med vinst, Och då är det mer lockande att ge en bättre service till de som betalar 5 gånger så mycket som de infödda!! Det känns i alla fall lite genant, nästan pinsamt, att där i folkmassan bland sjuka människor bli första-klass-behandlad och gå före alla andra människor, vissa då mycket sjukare än en själv!!

 

Första tecknet på att den sociala tillvaron börjar rätta till sig var ju det här med Amerikanen och Våra träffar samt också att jag mötte Canadicken och hans polare ifrån Australien. Jag kanske borde Säga namnen istället (USA=Dan J. David, Canada =Gerrit Halberschma, Australia =Peter Marvin), men det har liksom utvecklats här att man säger Mr USA, Mr Sweden, Mr Noway och Mr Canada!!

 

I alla fall nu märker jag även andra tecken på att man ”bor” här. Vi går på stan , i affären och som nu på supermarketen igår kväll och åt. Där träffade vi 3 människor (familjer) som vi bägge träffat I andra sammanhang, och nu hejade på och utbytte några ord.. det kändes faktiskt bra tyckte jag!!

 

Jag slutar nu med att säga att, nu äntligen har Yongyuts syster förstått hur jag vill ha ägget på Morgonen, 6 minuter och ner i kallt vatten för att avsluta kokningen, då är det perfekt. Nu 3 raka Morgnar så har hon klarat det jättebra... grattis!! Annars har ju både Alfa-mamma och systern nästan torrkokat mitt morgonägg, så gulan går i en Lätt grön kulör!!

 

För en riktig tjai så är ju ett grönt ägg ett schysst ägg, de kokar det ihop med soja eller nåt annat konstigt, så det färgas grönt... För mig/oss falanger så är ett grönt ägg ett ”dåligt” ägg, och farligt att äta, enär det kanske är ”rööötet”

 

Men nu leker livet på en tallpinne igen, äggen OK, så starten på morgonen är också OK, jag riktigt hör min kamrat i Pilegården Brita H. Skälla som fasen där i Pilegården (Björn det stämmer väl??) Hon säger i ursinnig ton –”du kan väl för satan koka dina egna ägg, din late gamle gnu!!” Nu vill de ju gärna ta hand om mig, och vem är jag att stoppa dem.. låt livet ha sin gång..heheheh!! Brita , denna gång går du bet....

 

Med detta underbara konstaterande, så lägger vi kapitel XXXIV åt sidan, och jag önskar Er alla en Fröjdeful jul, men va säger jag... förresten det är väl OK, julskyltningen har väl nästan startat va!! Secken underbar fågel ni fick av mig denna gång va??

 

Handskak

 

 

CHAIYAPHUM XXXV, THAILAND

 

 

Igår torsdag 6.11, vi åt som vanligt ute, denna gång på supermarketen, vi träffade mr Australia eller som han heter, Peter där. Han satte sig med oss och åt. Och nu kommer det fantastiska i ”kråksången” !!! Jag och Peter beställde, (med hjälp av Yongyut förstås) en köttabit som såg ut som en vanlig västerländsk köttabit, en go storlek/tjocklek. Den var välgrillad och kryddad på västerländskt maner, en hederseloge till en hederknyffel, denne Thailändare.

 

Till detta fick vi en kålsallad som var för jädra go, tänk Er mig säga det.. men det var den... och dessutom... pommes frittes, hade han slagit sig i hövvet eller... vad var detta... Europa-mat mitt ute i ödsligheten i Thailand.. Livet är ändå härligt. T.om Peter som bott här i 2,5 år tyckte det var en ”pleasant surprice”. Vi var alla mätta och belåtna När vi lämnade supermarketen.

 

Systrarna jag bor med hade ju nyss avverkat sin moster som låg på sjukhuset, och de har suttit där i timmatal med henne, schysst tycker jag!!! Nu imorse ringde någon släkting, då visade det sig att deras far var dålig, och var olycklig för han hade inga barn hos sig!!! Så då beslöt systern här att hennes barn (Soda + Namkäng) skulle skita i, skolan, och så drog de iväg 5-6 mil någonstans ut på landsbygden.

 

Inte bra för barnen att missa skolan, men kanske bra för morfar, jag antar att det viktigaste är väl att han är nöjd... han har ju inte lyft på röva en endaste gång under de snart 4 månader som jag varit här, och hälsat på barnen..

 

Idag alltså fredag, jag kommer ihåg hemifrån, man såg fram emot helgen och först då fredag och sedan den goa speldagen lördagen, med spel och dobbel och kanske fotbollsmatcher att kolla på dessutom.. Här känns det inte samma alls, jag har t.ex. inget TV-program att se fram emot, jag har inga fotbollsmatcher att se fram emot, jag har inga sociala ”gatherings” att se fram emot!! Men, men Kanske detta kan ”rätta” till sig så småningom.

 

Det är inget sånt där jätteproblem, men livet här i Thailand rullar liksom bara på i samma ”mak” hela tiden, om det är tisdag eller lördag, jag märker då ingen skillnad alls måste jag säga!! Sitter här och kliar mig, jag är rädd att föra detta på tal, men det är ett samtalsämne som snart tangerar uttrycket ”tjatigt”. Jag tänker på myrorna... Får jag en gång till tala om dem please!!!

 

Jo som sagt, jag sitter här vid datorn och det kliar betänkligt över hela ankeln, kollade precis och där är 6-7st rejäla röda små områden där myrorna bitit mig. Och detta gjorde de igår, när jag rensade rabatten på utsidan av tomten. Jag var medveten om faran, jag tänkte på den hela tiden, för jag vet att i matjorden lever de här jädra krypen, men hur fasen kunde de få korn på mig, ta sig ifrån matjorden upp till min ankel,Alltså ett avstånd på drygt 1 meter, hoppar de eller. Jag rensar nämligen med en långskaftad Spade.. så de måste ha lärt sig att ta skutt på 1 meter...

 

Tänk om dessa ½-millimeter små myror var i storlek som en orm, och styrkan i giftet de har, också Index-reglerades i takt med storleken, då skulle de lätt döda människor i mängder... För jag som Blir biten, sitter alltså dagen efter och har rejält röda områden, och en smärta som är rejält stor..Nä, jag är ju ganska lyckosam i slakten av inomhus-myrorna, men nu skall fanimej slakten utomhus Ta en härlig fart, bort med alla myror, de är värdelösa för oss......

 

Avslutningsvis, kom just tillbaka ifrån BIG C, hade lunch med Dan (Amerikanen) och ytterligare En amerikanare (från Oregon) och hans fru.. gör-trevligt folk måste jag säga!! Jag och Yongyut blev Med bjudna på en 2 dagars trip till nåt ställe vid gränsen till Cambodja, jag vet inte ens vad det heter!! Och vad spelar det för roll egentligen.. kul att komma ifrån en lördag/söndag, och kolla Sevärdheter utanför hemmaplan. Det kan ju bli roliga rapporter till Er i gengäld!!

 

Nu avslutar vi för denna gången, ifrån ett kliande på ankeln till en planering av kvällens 2 lektioner I engelska, Ha det go vänner...

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XXXVI, THAILAND

 

 

Nu idag har jag skaffat Skype. Alltså så tillvida att jag downloadat Skype in i datorn, varit och handlar hörlur med mikrofon. Och sedan blev det stopp i maskineriet. Jag blir vaaaansinnig. ALLTID när det kommer till teknik och skit, så trasslar det. Jag fårstår inte teknik, jag tycker inte om det, och jag kommer aldrig att bli något proffs i detta.

 

I alla andra sammanhang när man känner så, så kan man ju promenera därifrån och strunta i det eller hur... Gillar du inte att dansa, skit i det då. Gillar du inte blodpudding ät det inte då!! Men tekniken, den finns runt omkring oss precis hela tiden, och tvärt emot vad man önskar så avtar det inte alls i takt med en ökande ålder.

 

Nädå!! Jag har varit fri i hela mitt liv ifrån eländet, men efter det jag fyllde 50, så har all teknik i hela världen ramlat över mig, jag har tigit still och tagit emot hela tiden, snäll grabb som man är... men nu skall det snart fasenimej vara slut på detta... Tänk bara; föräldrarna i laget tyckte att jag hade det för bra så de fixade en mobiltelefon till mig,

 

Mycket mycket omtänksamt, men jag anar avundsjuka i bakgrunden, speciellt ifrån Agneta B. Denna dam lever i sin telefon, och tittade alltid avundsamt på mig förr i fotbollen, och undrade hur jag klarade detta utan mobil-telefon. Bra sa jag, vi pratar inte mer om det... Jodå hon tjötade, och Till slut så fick hon med sig ett gäng emot mig och gav mig mobilen... alltså bra för dem men inte för mig!!

 

Efter telefonen kom då telefonsvararen.... återigen samma gäng därhemma som gick samman, Och tyckte att jag skulle veta vilka som sökt mig. Ni fattar va.... först skall jag alltså alltid vara Nåbar... sedan om de inte fick tag i mig på mobil-telefonen, så kunde de ju alltid ringa hem, Och veta att jag hörde att just de hade ringt... inte bra för mig men för dem..

 

Efter svararen teknikmässigt så kom då datorn.. denna maskin som fullständigt förändrade hela min värld såsom jag levt hela mitt liv. Allting detta förändrades i grunden, och nu var man verkligen i nivå med alla andra som levde sitt liv via datorn.

 

För att ytterligare förvärra situationen, så kom som ”lök på laxen” min hemmastudio, denna guda-Benådade anläggning, som skänkt mig ett fantastiskt liv. Men jösses va låst man blivit egentligen. Man väljer alltså att hellre sitta hemma massor av gången än att umgås med vänner....

 

Nu så kommer då Skype... och återigen skall man gå igenom denna himla (ursäkta svordomen) fas, Där man då skall lära sig eländet..... Jag har betalt via mitt kort för att ringa ETT land (Sverige), när jag sedan då äntligen efter sju sorger och åtta bedrövelser hittade de 2 hålen baktill på datorn där man skulle stoppa in de 2 sladdarna ifrån hörlurarna, ja då säger apparaten att volymen är för låg... men var i H,vete sitter volymen då????? Jag är fast och jag hatar det!!! Jag måste ju lära mig, det besparar mängder av pengar för mig om jag kan fixa detta!!

 

Fotfel..... nä jag pratar inte om tennis, jag pratar om hur Thailändare går...Efter dessa 4 månader här i Thailand, så har jag noterat hur vanligt det är att Thailändare går så att säga som den berömda allsvenska ytteracken Helge Börjesson, som kallades ”tio i två”. Alltså utåt med fötterna, så de beskriver klockslaget tio i två!!! Men är det verkligen möjligt att en hel nation går på detta sättet, och vad beror det på?? Ja, jag vet inte svaret, men kolla nästa gång... är det inavel eller???

 

Nu över till Moster på sjukhuset. Även i denna sidan världen mina kära vänner på den manliga sidan, så är det samma visa vad det gäller att aldrig riktigt veta vad som skall hända! Idag, fick besked ifrån Yongyut 09.30 att hon skulle lämna lite ris till Moster som ju låg på sjukhuset, det var en kvick grej sa hon (det hörde jag tydligt), vill du följa med... mmmm,

 

Man vill ju gärna komma ut, så jag sade Ok jag kommer med.. man är väl hemma snart igen. Vi åkte dit, nu hade vi plötsligt 4 stora plastkassar med grejor, jag kände bestick och tallrikar, Ok tänkte jag, vad vet jag om detta!! Kom till sjukhuset och där var stora ytor där besökande folk satt (på golvet förstås) och käkade.

Vi kom till ett gäng, och de satt också där på golvet och käkade. Dumskallen Glegolo, frågade då efter ett litet tag, skall vi inte gå upp till mostern med riset..... hahahaha!!!! - ”men vet du inte, de tvättar moster nu och grejar med henne ända fram till kl. 12.00”

 

Sedan satt vi där och alla käkade och det gjorde jag också... de har alltså med sig bara för att hälsa på mostern, 4-5 maträtter som vi slafsade i oss... Sedan till min stora förvåning , klockan var cirka tio i tolv, så reste sig alla, precis som ett fiskstim med sardiner, och bara gick. (de säger ju aldrig hejdå den gängen). Men hallo sa dumsnuten, vad händer med moster då???? - ”henne besöker vi imorgon”. Jag höll käften, det fattar ni va????

 

Tänk va skönt det vore med en riktig paraplydrink nu..... med den önskan, så lägger jag detta kapitel åt sidan för sista gången.

Vi höres nästa gång..

 

Handskak

 

 

CHAIYAPHUM XXXVII, THAILAND

 

 

Hej och hå, inte bara tiden rullar på, det var sjutton var kapitlen även de, rullar på!! Det är ju tur att man har fantasti att ösa ur för att fylla dessa kapitel.

Nu skall vi tala om skräpet som ju finns i det som jag kallar ”thaiträdgårdar”, vi håller oss till just trädgårdar i detta fallet, för skräpigt det är det till fullständig leda i det här landet. Jag tvivlar På att det finns någon Thailändare som har det i huvudet att hålla rent och inte slänga skräp och papper omkring sig när de är ute..

Jo, jag hade ju MIN trälåda som Geir K. hade varit bussig och snickrat ihop för mig, den nyttjade ju jag till min frakt hit till Thailand. Lådan var så himla fin, så den ville jag inte slänga, utan behöll den egentligen utan några baktankar faktiskt. Jag tänkte att jag kan ju lagra lite grejor som inte används i det dagliga hushållet, för den var ju ändå 1,5 m3, alltså ganska stor.

 

Jag gjorde också klart för Yongyut att vi skulle ha lådan just till det ändamålet. Jag tror det dröjde 10 dagar så började lådan fyllas. I och för sig så skall man väl vara glad att lådan fylls, och inte Trädgården.

Men lådan fylldes utav tomflaskor och vikta kartonger plus gamla skräpkläder. Fan också tänkte jag, och frågade madamerna här hemma varför de sparar på skit, släng eländet bara. För det hade jag märkt tidigare, Yongyut i likhet med min Morfar är personer som bara inte KAN slänga saker, hur jädra uttjänta de än är!

 

Så jag fick mig till livs att; Tomflaskor skall vi panta.. de vikta kartongerna skall vi sälja... och skräp-Kläderna skall vi ge till behövande fattiga... Jag noterar då i detta läget; Tomflaskor panta.... vikta kartonger sälja , jag såg en gång när de sålde en jädra massa kartonger, de fick tror jag 15 bat (SEK; 3.-), då sade jag till dem nonono.. Ta upp en massa utrymme här hemma med skräp och bara få in 3:-.. glöm det!! Sedan slutligen Skräpkläderna som legat nu i snart 2 månader i trälådan. Det är tydligen slut på fattiga....

 

Idag när madammerna var i stan och jag var herre på täppan, så slängde jag hela skiten, de gubbarna som kör sopor varje dag hemma hos oss, samlar också och säljer sopor, det ser jag, så då räknar jag dem till de fattiga, och då har jag ju egentligen gjort som töserna ville, eller hur??

 

Idag (lördag) blev det då definitivt bestämt att vi åker med till Elefant-festivalen i Surin den 22.11Och ligger över natten, åker sedan på söndagen 23.11 till Buri Ram och skall kolla på ett slott i sten, Som lär vara nåt i hästeväg. Kul att komma iväg, och som sagt, det blir lite färska rykande reportage Ifrån andra orter än Chaiyaphum, vilket kanske kan vara upplyftande för Er som nu börjar tycka att ni vill flytta ifrån Chaiyaphum..

 

Skype, fortfarande efter koll med 2 amerikanare som var mycket hjälpsamma (via telefon), så är detta med volymkontrollen fortfarande inte löst. När jag går in på kontrollpanelen (ljud och ljudenheter) och klickar på Volym.. så står det ”presonus Firebox”, ja jag har ju ett ljudkort.. då undrar jag, förändrar detta något, tydligen för jag kan inte röra volymkontrollen på den sagda sidan.

 

Idag är det söndag 9.11 var ute redan kl. 06.07 och tog min cykeltur, det är som sagt var himla gött med dessa lugna fina turer tidigt på morgonkvisten!! Noterade att vattnet nu är kanonhögt ute på alla risfält, trots att det inte regnat här i Chaiyaphum.. Fråga mig inte varifrån vattnet kommit ifrån, skall kolla det för skojs skull..

 

I alla fall, de flesta är nu ute och försöker bärga/rädda det som går utav risskörden. De står ute i styvt 12-13 timmar per dygn i midjehögtvatten och jobbar outtröttligt. Mycket bra insats, de KAN verkligen jobba när det så kräves!! Synd att detta inte sker i vanliga fall, då hade detta varit ett Rikt land tror jag!!

Musiken... har vidrört ämnen förut, lite grand. Jo Thaiarnas musik är ju mycket latino-takter med popstuk på låtarna och 95% av dem går i MOLL. Vissa är mycket mycket goa tycker jag, men här finns sååå himla mycket skräp-musik också!!

 

För att få låta Er höra en kanonlåt, så skall jag skicka en i mitt tycke fantastiskt go sådan som jag fick utav ”Per Boråsare”, han kom över den när han var härnere senast!!

Jag köpte en CD för ett tag sedan och på CD;n var det 180 låtar, och som jag nämnde då, så sparade jag väl kanske 40st av dem, resten dyngade jag iväg!! Och INGEN av dem var ens i närheten av denna låt jag skickar till Er.

 

Nu avslutar vi rapporteringen ifrån Chaiyaphum för denna gången.. mitt skurna finger börjar läka, så nu kan jag snart skära lök igen, hahahaha!!

 

Handskak

 

 

CHAIYAPHUM XXXVIII, THAILAND

 

 

Vi står i begrepp att handla in en kamera, för en gångs skull måste jag tillstå, så känns inte Thailand som det helbilliga alternativet. Antagligen kanske det är det, men jag förstår mig inte på kameror heller, utan tittar mest på prislapparna!!

 

En bra kamera härnere kostar mellan 3.000 – 5.000 bat (SEK: 600 – 1.000:-), men så vet man ju inte om det är skit man handlar. Jag har i alla fall beslutat mig på att gå på mitt berömda ”sjunde sinne”, och kommer nog att välja en Canon.

 

Det märket vet jag är bra, och med denna kameran, så får jag ett stort fönster att kolla in motivet plus zoommöjligheter plus gratissladd för nedladdning in i min computer. Se där alldeles gratis ytterligare en grej att lära sig på ålderns höst. Ladda in fotografier i min dator.. hur gör man det då..... Tänk va fotboll e enkelt ändå!!

 

Idag, så tog jag min undervisning utomhus. Jag låt alla pojkar få komma ut och lira fotboll. Det var 6st pojkar som var med. När jag tänker på det, herrejesia-mej vilka problem de har härnere för att få fart på fotbollen. Låt mig förklara lite först.

 

Mörkret sänker sig ALLTID över Chaiyaphum runt 18- tiden. De går i skolan fram till 16.30 (Även de små). Så, en stilla fråga ifrån en nyinflyttad, när sjuttan skall de träna då... Det finns ju inga samhällen här som har råd med elbelysning, glöm det.. de har inte ens råd att reparera vägarna ju..

 

Så det är väldigt lite fotbollsklubbar.. är ingen expert.. men kanske 3-4st här i Chaiyaphum!! Så den Största fotbollen är FUTSAL, trots att de knappt har en enda inomhushall till sitt förfogande. Jag märkte kvaliteten på pojkarna direkt. De är ju mellan 8-12 år gamla alla sex, och om jag säger att jag vann trixningstävlingen på 4 tillslag, då fattar ni.. Men de gillade att spela 2-mål i alla fall, I 3 MINUTER , sedan var de trötta och ville vila..

De är så talanglöst dåliga att det krävs helt nya generationer av barn för att få fram ett bra landslag tror jag här i Thailand. Dock skall jag säga, att både för mig och för ungarna så var ju detta roligare än att sitta inomhus och ha lektion i alla fall, så det så!!!

 

Nu runt 17-tiden, så är Alfa-mamman tillbaka igen, för en som jag hoppas, kortare sejour. Hur jag vet detta... jo det sänker sig ett töcken runt min kropp här uppe på övervåningen... töcken, eller skall jag säga odör.. hon lagar mat. Och för de som läst ett av mina tidigare skildringar, kommer väl ihåg förra gångens fasa..

Min näsa, stor och granner.. lämpad för lukter ifrån vår frejdiga nord, är på väg att kollapsa i alla dessa lukter, nästan samma sak som händer med ens genetalier när man duschar i för kallt vatten. Näsan tappar intresset att göra sitt jobb, för det är så illa lukter på många håll...

 

Men jag satsar stenhårt på att min ”kran” skall härdas, anpassa sig och börja fungera som den skall efter ett tag, kanske ett år... men vi får se. Vi i släkten är uppväxta på salt och peppar, så det blir tufft att vänja sig, hehehe!!!

 

Har börjat med att sätta in dessa skildringar i min blogg. Jag tar ju som jag sagt ett i taget var 3:e dag ungefär... Men vad lurigt det är att fatta det här... inlägg, skriva, spara, publicera. Och benämningar som saknar all logik.. Sedan tar jag och kopierar min text ifrån min dator, och klistar in den och trycker på publicera. Då blir texten antingen skitfult organiserad, helt olik min uppställning, eller så blir den helt utan ordning bara alla orden i en enda följd..

 

Nu tänker jag Stjäla Lasse Högdahls mycket snygga avslutning i en av hans mail till mig; ”Utan någon som helst förklaring, slutar jag här”...... hahahahaha!!!

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XXXIX, THAILAND

 

 

Mycket skall man vara med om innan träfracken åker på!! Men mest tycker jag dock synd om dessa människor jag pratade om senast, som drabbas utav dessa grymma översvämmningar!! Visst riset skall stå i vatten o.s.v. men när vattnet når upp till fröna, då gulnar de kvickt som satan och skörden blir förstörd på bara någon vecka!! Alltså ett års arbete åt helvete..

 

Här uppe i Isaan som jag bor i, så har de Bara en skörd om året, medans andra provinser har förmånen att kunna skörda 2 ggr om året (t,.ex. Bangkoks-området)

Var ute precis nu och cyklade, och där det igår var mycket vatten, var det idag om möjligt än värre. Jag cyklade idag i så högt vatten så att det nådde upp till bromsbeläggen på överdelen av däcken, och detta var alltså på vägen. Jag stannade vid ett tillfälle och kollade på deras förtvivlade kamp emot eländet!

 

Och de stod alltså i vatten, inte upp emot knäna , som visan säger, utan upp under armarna, så högt var det. Fy sjuttan va jobbigt att stå där hela dagen!! Det är allt bra mycket enklare att gå på COOP Och köpa sig ett paket ris, eller hur??

 

Skype ja... varför skall det aldrig vara lätt!! Att vinna V75 är svårt, att vinna lotto är svårt, att få SKYPE att fungera är om möjligt ännu svårare. Ett litet steg på vägen dock , det där med Presonus Firebox skall ändras till SoundMax, så de så!! Nu hör andra mig, MEN JAG HÖR FAN INTE ANDRA....

 

Alltså halva vägen kvar... men det som får mig att tveka lite grand... Så jag skall alltså behöva ställa Om i datan för att kunna ringa SKYPE, OK men det får inte vara för mycket trixande då ledsnar man ju!! Nu måste jag försöka FINNA någon som kan säga hur jag skall kunna höra andra på skype...

 

Va skumt det här med vädret, ni som bara har sett turistorterna lite mer söderut, skall veta!! Här I Chaiyaphum, så är det idag ljuvliga 23 grader på dagen medans det igår kväll var 18 grader när vi Körde hem i nattamörkret. Ena härliga nätter med sömn utan den där himla fläkten surrande och blåsande jämnt och ständigt!!

 

Det lär vara lite svalt väder även nästa månad och ävenledes månaden efter, alltså januari. Men sedan i februari så börjar det att ta fart igen med värme och solsken, och det toppas runt april med Sketavarmt väder, Och då lär väl även svettningen ta fart igen, hahaha!! Regnperioden som startade i september tog abrupt slut 17 oktober, och det har bara sporadiskt kommit lite droppar här och där. Jag tror dock att det regnar mer uppe i bergen eftersom översvämningarna fortsätter här i Chaiyaphum!!

 

Äntligen skall jag säga.... idag har det hänt. Jag har blivit med fisk... hemma i Sverige så är det ju Så himla omständigt att skaffa fisk och få den att överleva, så jag har alltid struntat i det. Fick idag ett ryck, åkte ner på stan och hittade fiske-affärn, handlade in ett gäng fiskar i olika kulörer, och åkte hem.

Jag dumpade firrarna i en av två väldiiiigt stora krukor som står vid vår husentre´!! Krukan ifråga Var vattenfylld med regnvatten, och firrarna jublade nog över detta tror jag, jag repade lite växter Och skjälkar i vår trädgård och vips så hade jag och firrarna det jättetrevligt och ombonat!!

 

Nu i eftermiddags så tyckte jag att, när jag hittade en firre stendöd, att det nog var läge att fylla den andra krukan också med lite firrar, sagt och gjort, ner på stan handlade mer firrar och nu även 4 kilo med stora och små stenar att ha i krukorna till firrarnas förlustelse. Då kan de ju ha ”skyddat sex” tänkte jag... hahahaha!!!

När jag kom hem andra gången ifrån fiskeaffärn, så tittade jag ner i första stora krukan, och jösses petter, jag såg ett fiskyngel, kollade igen såg ett till, kollade görnoga, och mina firrar hade via 2 olika mammor, ynglat av sig med totalt 8 av en sort och 3 av en annan sort.

 

Jag ville ju inte att de andra firrarna skulle äta upp mina fiskbarn, så jag tog dem till en mindre kruka, så de får nu en chans att överleva veckan i alla fall... vi får la se...

 

Som seglarn sa! - ”Min spinnaker har gått i traser”, så det är väl lika bra att sluta nu med detta Kapitel när man ändå ligger på topp!!

Ha det gött, så höres vi i nästa kapitel, som skall bli en smeksam hyllning till.........

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XL, THAILAND

 

Detta kapitel var ju lovat att bli en smeksam hyllning till någonting, och det skulle Väl då vara våra husdjur. Här nere i Thailandet, så finns det INGEN som har katt som husdjur. I alla fall inte På det sättet som falangkärringar och gubbar har katt hemma. Detta otyg till husdjur, Som är fullständigt ointresserad utav allt annat än sig själv. Är såpass sällsynt, så man nästan hoppar till när man ser en katt!!

 

Kanske det är skottpengar på katt här, jag vet inte. Men jag tror jag vet vad det beror på!! Jo eftersom thaimänniskor fullständigt skiter i en sån sak som att uppfostra hunden, de i stort Sett bara fixar hem en hund, och så länge han/hon skäller på allt som rör sig så är en Thai nöjd Och belåten. Hans tanke är då att han är skyddad mot, som de säger ”bad men”.

 

Och det innebär ofta ofta att BÅDE husdjurshundarna PLUS de äckliga vilda hundasen som finns överallt, gör som de precis själva vill, och jag tror att kattdjuren får ge vika i den stenhårda Konkurrensen. Deras mat-nisch är nog mer ute i naturen kan jag tänka mig (dock utan att veta)

 

Ett jätteproblem, för mig i alla fall, är att jag vaknar ALLTID 4-5 ggr minst varje natt av att mina Grannars hundar skäller som fasen, INGEN, ABSOLUT INGEN bryr sig. Jag har fört detta på tal hemma om hundarnas skällande på nätterna och en thai´s bästa sätt att uttrycka sin mesighet, blyghet, och geistlöshet visas i svaret jag fick , jo, ”It is up to the dog”. De menar, att det är hunden som avgör när den skall skälla, inte vi....

 

jag vet precis vad det handlar om... här kommer ytterligare ett exempel på deras oerhörda lathet och flathet att fixa saker och ting, de orkar inte bry sig om att lägga tid på att uppfostra hunden helt enkelt. Va bra då kan man bara luta sig mot uttrycket ”it is up to the dog”... Sedan om hund-jäävlarna väcker folk på nätterna det skiter hundägarna fullständigt i...

 

Här runt husknutarna, och det samma gäller HELA Thailand, så finns det en oerhörd mängd vilda hundar som har markerat/pissat in sina revir på varje gata som finns. Och som överallt annars i naturen, så finns det massor av hundar som inga revir har, och dessa lufsar ju runt på nätterna, har lite sex här och där, och försöker med alla medel att sno åt sig ett revir från någon lite mesigare konkurrent. Så här är det livat värre på nätterna...

 

Avslutningsvis med detta ämne så kan man med lite god vilja nästan anknyta till kvinnor/fruar lite grand. Fick utav en god vän Lars Högdahl följande lilla ”historia”. Anknytningen är väl då, att trots kritiken om hunden, så är den ju säkert även härnere i en del fall en väldigt go vän och ger ett gött Kamratskap om den skötes väl. Min kompis Lasse tyckte att det skulle passa bra att då nämna följande för att visa att hunden mycket väl ”matchar” frugans känslor för oss män;

 

- ” Jo, om du är tveksam om vem som tycker mest om dig i världen, gör så här; ..stäng in kärringa och hunden i bagageutrymmet på bilen. Öppna efter en timma, och se vem som blir gladast att se dig igen!!”

Jag tycker den historien är så himla bra, så den borde hamna bland svenska Akademins bokhyllor Under rubriken ”Bekräftat och sant”

 

I nästa avsnitt så tänkte jag prata lite om Thaiarnas leende bland annat. Har gjort en smärre undersökning och kommit fram till en del ledtrådar i detta mysterium... Ha det bra allihopa, det blev lite andefattigt detta kapitel, jag menar, bara ett enda ämne, jag brukar ju kunna fixa åtminstolne två ämnen i varje kapitel.. får väl skärpa mig...

 

Nu skall jag till banken med ett litet leende, det är onsdag 12.11.2008 och fåglarna kvittrar så vackert och hundarnas ystra skällande ger mig såå romantiska känslovibationer. Ha det gött hela högen, så hörs vi imorgon hoppas jag!!

 

Handskak

 

 

CHAIYAPHUM XLI, THAILAND

 

Varför ler thailändare så ofta.. en fråga som har stötts och blötts i det oändliga.Faktum är att De ler faktiskt lika mycket som det pratas om , så det är ingenöverdrift!!! Inte i mina ögon I alla fall!! Varför ler de då så mycket????

 

Till att börja med tes 1 – ett leende är ju avväpnande, och det uttrycker ”icke aggression”, Thai Är ju ett väldigt mjukt folk, verkar som om de hatar konfrontationer ända in i döden, de låter sina Medpolare-människor göra va sjutton de vill verkar det som, och detta då utan att säga ifrån...

 

Exempel.... ja i trafiken, tutas det ALDRIG..... på restauranten, så är man lågmäld och fixar i smyg ev. Fel som uppstått med nota. Är maten kass, så säger man ingenting... Hundarna som vi pratade om i förra kapitlet, de skäller nätterna igenom jämt året runt, och INGEN bryr sig och tar smällen, och ifrågasätter varför i heelvete ägaren inte ser till att få tyst på byrackan!!

 

Tes II – Vill man inte öppna sig ärligt och bli personlig, då är det alltid bra att flina i alla lägen, så som det flinet används här, så är det nästan att jämställa med ”dra åt helvete” kom mig inte inpå livet!! Ni skall bara veta hur förbannat arg man kan bli över dessa flin, när de används till avstånds-tagande. Man vill ta upp en sak som är obekväm, de tittar på en som man vore galen, och lyssnar inte ens, bara bjuder på det där leendet...

 

Men i det stora hela, om man ser till att lära sig språket (tror jag), och på så sätt slipper undan en Massa missförstånd, så är dessa leenden fantastiskt sköna.. man känner sig avslappnad och glad och positiv. Men som sagt var, det gäller att inte ha problem med något, eller vilja något, så kan man lätt bli tokig över alla flin!!

 

Mat!!!! Nu kommer det en lektion i goda maträtter som förgyller min tillvaro å det grövsta. Jag har ju genom som engelsmännen säger ”trial and error” fått fram en lista med maträtter som jag håller mig till oftast. Det är säkra kort och jag bara älskar den maten, Så hör här och njut över mina Kulinariska färdigheter;

 

Pattay – en omelettliknande rätt innehållande kött bla.a.

Ladna - Vete fasen, lite såsliknande rätt innehållande kött den också, men himla go...

Gautioo – typ thai-spagetti med kött

Moosate – gris på pinne, alltså småbitar av gris på pinne färdiggrillade med sketgo sås o gurka!!

Hoi Tod - Innehåller snäckor plus kött i typ fritterad omelett..

Kaokokapi – Ladyboy Kafe har detta, ris/gris/mango

papia - typ vårrullar med ett innehåll som är enormt gott... kanonsås till...

Kaukamo – som namnet antyder gris och ris

Kaunakai – kyckling och ris..

 

Som ni kan se, så lever jag ett enormt kulinariskt lyxliv, som jag aldrig gjort förr. Jag får en jätte-Variation på maten, och jag tycker verkligen om den.... Sen är det ju som en kulinarisk orgasm på Söndag eftermiddag när Yongyut serverar potatis, pannbiffar-köttbullar, och en kålsallad. Det är så grymt gott, så jag klarar av att nöja mig med vatten till maten. Dessutom så har jag förklarat att jag har svårt att prata och vara trevlig, eftersom denna goa mat kräver koncentration Till 100% av mig!!

 

Mina firrar fortsätter att dö, och det är nu totalt 4st som ”kilat runt hörnet”, men till min oerhörda Glädje, så noterade jag att det var samma sort/art som dött, Så jag kallar detta helt enkelt för ”inte mitt fel, fiskarna var handikappade” och dessutom så är det samma kruka det handlar om.. kanske det finns någon Thailändsk skit i den, skall rengöra den en 3.e gång idag, och se om det hjälper....

 

Men nu finns det bara 2st kvar utav den döda sorten, så kanske man skall strunta i

att köpa den typen av firre fortsättningsvis, himla mesfisk!!!! Fiskbarnen jag fick,

lever och frodas (tror jag)!! De pratar ju inte så mycket direkt, och de växer ju inte så

det märks heller !!! Igår köpa Soda för egna kulor in 2st firrar, som körde med

”solfjäder” eller nåt slöjliknande.. Granna var de i alla fall.... Vi fick dock inte ha dem

ihop med de andra firrarna för detta var Firrar som gillade att ”spisa” andra firrar!! Så

jag placerade dem ihop, jag tänkte,två maffia- Firrar kan gått vara ihop i samma

kruka....

 

Men ack va man bedrog sig... de började tugga på varandra, och såg riktigt ”luggsletna” ut efter ett tags tuggande hahaha!! Nä dessa värdelösa firrar får hållas i sin kruka tills de dör ut s.a.s. Jag satt och tänkte när jag tittade ner i mina 2 jättekrukor med firrar, att tänk ändå va kul det är Med akvarium!!! Har aldrig faktiskt haft något hemma i Sverige. Först vet jag att mamma tyckte Det var för omständigt, och sedan jag själv när man flyttat hemifrån, jag tyckte helt enkelt att det Handlade om alldeles för mycket pengar.. man vill ju ha ett stort snyggt akvarium med många Granna firrar i!!

 

Nu här i Chaiyaphum, så kostar 80% av fiskarna 5 bat = SEK: 1.-/st, det finns några som kostar 8 bat SEK 1,60/st, några som kostar 65 bat = SEK 13.-, men sedan var det stopp. Det är klart om man fikar efter något alldeles extra, kanske en sort som bara finns i östra Oceanien, så kostar säkert de skjortan här också.

 

Men normalt sett ett urbilligt nöje här.... totalt sett så har jag hittills lagt ut 450 bat = SEK: 90:- , och då har jag en jädra massa fisk, säkert uppemot ett 35;tal plus 3 kilo vacker sten plus mat till firrarna....

Känner mig nu nöjd med dagens rapportering, nästa avsnitt skall handla om ”Loi Katong”, vet ni Inte vad det är???? Bra.. då blir det kul att läsa om det. Men kan säga att det är något man firar Härnere en gång om året!!!!

 

Vill bara meddela att jag just nu längtar vaaansinnigt efter kräftor och en öl/sup till, tänk va gött det skulle vara just nu!!! Sov gott nu, tänk inte mer på mig och mitt sluta tugga nicorette, det är väl Inga problem, herregud vilken gnällmåns!!! Imorgon är det 1 månad.... No worry, I fix it!!

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XLII, THAILAND

 

Lovade Er ju att redogöra för Er vad “Loi Katong” är för något....... Jo i förrgår, onsdags den 12.11 så var det alltså Loi Katong, och det är alltså en minneshögtid för Buddah och grabbarna i det gänget!! De allra flesta människor här i Thailand är väldigt respektfulla gentemot sin religion, och det är ju fint tycker jag!! Man kan faktiskt säga att de är respektfulla gentemot två (2) saker. Förutom religionen, så dyrkar de faktiskt sin kung och hans familj!!

 

Mycket värme ges alltså till Kungen och hans familj, och Gud nåde den som pladdrar illa i det väderstrecket. Nu då den andra stora grejen här, alltså firandet av LOI KATONG, Hela, absolut hela Chaiyaphum Var ute den natten, och alla samlades vid 2 sjöar som ligger i utkanten av centrum av staden.

 

Dessa två sjöar är Buddah sjöar, och här finns alltså de sketstora malarna och karparna, som alla Människor matar för jämnan med ”Kanongpang” (bread) eller ”Ahanmätt” små kulor som firrarna bara älskar. Det var en enorm mängd människor i omlopp, så man fick faktiskt lite panik i vimlet. Här liksom i Sverige så finns det ju en massa rena idioter, och i detta fallet så var det idoterna som tog bilen Med sig in i gröten. Tänk er följande scenario;

 

100.000 människor beger sig ungefär samtidigt till dessa sjöar, de ligger bredvid varandra, så uppställningsplatsen för bilar och vespor är på samma ställe. Det är en fruktansvärd trängsel och alla vill komma fram i samma luckor, vinklar och små utrymmen som dyker upp med sin bil eller sin vespa... Det finns inga trafikregler. Ingen har något samvete av något slag... och p.gr.a. avsaknaden av utbildning i trafiken, så är det ingen som kan tänka trafik härnere. Behöver jag säga att kaoset är fullständigt!!!

 

Det goa i kråksången, blev att jag plötsligt när vi satt fast nästan började skratta, va fasen tänkte jag, jag är 57.... jag är helt nollad vad det gäller stress egentligen... jag skiter väl i hur fasen långsamt detta går..... Tack vare detta så blev det nästan underhållande att se alla stressa som ekorrar vid nöthämtning.

 

Den riktigt stora grejen var väl att man hade med sig en typ av ”drakar”, men i detta fallet så var Det en tunn plastsduk i form av en kub, som var öppen i underkanten, och där satt ett ljus. Lågan/värmen stiger ju, och den värmen fastnar ju inuti själva den kubformade plastduken. Efter ett tag lyfter ”ekipaget” och stiger till skyn under ett ivrigt hejande av massa människor. Det ser grymt imponerande ut när skyn är full av kanske 2-3.000st av dessa ljusbärande ekipage!!

 

Den andra grejen, den största för övrigt, var att man tillverkade själva eller köpte en typ av grej Som flöt på vattnet när det sjösattes.... Det var gjort i något material som fiskarna älskade att nafsa på, ungefär som vi nafsar på ”spunnet socker”. På grejen satt då några blomsterformationer plus 3st ljusstickor som man tände alldeles innan man sjösatte grejen. Sedan skulle man be en stilla bön i 20 sekunder.

 

Utan överdrift.. där fanns uppemot säkerligen 30-40.000 utav dessa som flöt på sjöarna.. en mäktig syn måste jag säga... tänk Er det plus då 2-3.000 ljusa grejer uppe i natthimlen.... Det fanns på det stora området mängder av stånd och försäljare, som sålde det som säljs mest i Thailand, va tror ni.... men va sjuttan... har ni inte läst mina krönikor eller???? Jo det som såldes mest var ju mat naturligtvis...

 

Vi var inne i styvt en timma i detta fullständiga vimmel av människor, sedan blev det nästan för mycket för en eremit som jag själv, och jag bad om att få gå hem.. vi avvek sakterliga under ett Enormt ljudfyrverkeri bestående av ett popband med högtalare större än Frölunda Torg. Usch Va jag överdriver ibland... men ljudet var inte bra för mina öron i alla fall. Detta höll sedan på hela natten, och hela Chaiyaphum hörde musiken fram till 04.00 ungefär..... Ja var inte Buddah nöjd med detta, så är han inte nöjd med något, det kan jag säga!!!

 

I går torsdag, så fanns det ingenting kvar alls av detta, fiskarna var nog görmätta kan jag tänka mig efter att ha kalasat hela natten...Va kul att få dela med sig av en sak som inte många visste om... Ajaj, gikttån ömmade till...

 

måste Sluta nu, och starta med nästa kapitel. Har lite att rapportera om kungahuset samt tuc tuc eller inte Tuc tuc......

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XLIII, THAILAND

 

Sitter nu lördag morgon 15.11 och skriver på kapitel 43 som ju skall publiceras imorgon bitti!!! Igår morse skulle ut på byn... klädde mig i min bästa piquee... NEEEJ... det fick jag inte.... men,men Varför inte det nu då.... Kungens syster död, alla bär svarta/mörka kläder. OK då.. jag fick ju böja mig för överheten. Fick reda på nu då efter att ha frågat naturligtvis. Kungens syster dog idag för 1 år sedan. Och idag Bränner de resterna av henne och skickar upp i skyn i en sån där kubformad eldmojäng som vi pratade om i samband med högtiden Loi Katong!!!

 

Som jag sagt tidigare, de har en sådan respekt för överheten här, så det snuddar ibland nästan till Lite löjligt. Men jag antar med dessa temperament som finns här att det är bra att de har något att ”luta sig mot” det kan behövas i svåra tider som dessa.. Men man skall inte ”peka finger” i dessa fall, de verkligen älskar sin kunga-familj och de har väl all rätt i världen att göra så tycker jag!!

 

Lite prat om transportmedel. De transportmedel som finns härnere är till att börja med, de vanliga Bil, buss, Vespa, motorcykel och cykel. Sedan tillkommer de gemytliga s,k, ”samlå” alltså motorcykeln med en kärra baktill för 2 personer Alternativt 6 personer. Till detta så finns det, ett färdmedel som turister kallar för ”tuctuc”, thaiarna själva kallar detta för ”songteau”.

 

”Samlå” finns i en oerhörd mängd, så många att det verkar som om de flesta står still hela dagarna utan att någonsin användas, men jag antar att de får en körning då och då, det är fantastiskt billigt att bruka dem. Låt säga 20 bat för att ta sig hem med alla matkassarna (SEK: 4:-).

 

Annars är väl den stora ”businessen” här körningen utav skolbarn till skolan. Här finns alltså ingen Kollektivtrafik som vi känner den, utan här gäller det att ta sig till ställen bäst man kan.... Tänk Er uppemot 35.000 skolbarn alltifrån 5 år upp till 17 år som skall till skolan och hem ifrån skolan vid Ungefär samma tidpunkt varje dag.

 

Lösningen har blivit Tuctucen eller då korrekt sagt Songteau. Ägarna till dessa lastbilar gör upp med En massa familjer om transporter, jag vet att de betalar runt 1.000 bat per månad för dessa transporter.

Jag ser med egna ögon att på en vända av dessa bilar (songteau) så har de cirka 20 ungar på flaket. Vet faktiskt inte, men kan gott tänka mig att vissa lastbilsägare kanske kör fler vändor varje Dag, och nu pratar vi om riktigt stora pengar!!!

 

Tänk Er löner som; Polis 12-15.000 bat per månad, Seven/eleven anställd 6-7.000 per månad, Ett Jätteantal som jobbar med byggen (både kvinnor som män) de tjänar 100-140 bat per dag (3.000-4.500 bat per månad) Sen jämför man då med dessa lastbilsåkare (songteau) som ibland lätt kommer upp i 40.000 bat per månad.. det går alltså att ”dra in flis” här nere!!

 

Idag var en lycklig dag enär jag lyckades hitta ett billigt alternativ. Låt mig förklara!! Jo Reine Hast skall faxa till mig, han har gjort detta tidigare, men då har vi varit ”i händerna” på en shop som ville ha 70 bat för varje mottaget mail. Trots att jag påpekade det orimliga i den prissättningen, så sket den kärringen i mina argument. Nu hade Reine 10 kopior jag måste få... tänk Er slänga ut 700 bat till den madammen, nä tack....

 

Jag cyklade runt lite på egen hand. Kom till min vanliga kopieringsshop jag använder i engelska-undervisningen. Jag trodde faktiskt inte att de hade fax, men se, det hade de!! Jag frågade tösabiten ”how much”, och hon svarade 10 bat per kopia.... hade det varit passande, så hade jag kunnat krama henne!!! Nu hade jag sparat 600 bat på ett bräde..... ibland e de gött att leva!!! Hehehehe!!! Kapitel 43 blev Ett lättskrivet kapitel, så vi drar snabbt vidare till numro 44...

 

Måste raka huvudet, raka skägget, borsta tänderna, peta vaxet ur örona, duscha och klä mig hyggligt, för nu bär det snart iväg till Amerikanaren Dan J. David, som jag berättat om tidigare. Vi skall träffa hans släkt och andra vänner.. och det skall bli sketakul..

Vi höres vid imorgon,

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XLIV, THAILAND

 

Vi är tillbaka ifrån festligheterna hemma hos Dan J David. Oj va mysigt det var!! Jag Tycker ju i grunden att det är sketakul att träffa andra falanger och speciellt då såna som delar Samma kultur som jag själv!! I detta fall, Amerikanare,, de har ju exakt samma värderingar som oss i Sverige, så inga problem där inte!!

 

Vi kom dit, serverades en drink, 2 blev det visst, vänta nu, jag tog ju en tredje.. ok ok.. vi pratade lite, vi var totalt 16st människor. Där var vi 3 par falanger med fruar och fästmöar!! Där var Dans frus familje-medlemmar, så som syster, mamma, broder, barnbarn i mängd... och inte att förglömma Dans gamla frus syster ifrån Seattle...

 

Efter ett tag så Fick vi mat... ojoj vicken mat... systern ifrån Amerikat hade gjort potatissallad, Och den var bara så himla god... sedan fick vi de vanliga osaltade tråkiga jätteräkorna... där var Thaisallad i mängd.Till slut serverades vi tårta, och anledningen till det fick vi veta strax.. Jo Dan ochhans fru firade 1 års-jubileum. men det blev i alla fall en sketkul tillställning, så nu kommer man att somna så himla gott!!!!

 

Nu har Yongyut som sagt var blivit engagerad även i Dans gardiner. Han propsade på att hon skulle Sy ett gäng gardiner till deras fönster på nedervåningen!! Vi får hoppas att de kommer till skott snabbt. För som gammal säljare så vet man ju, om folk är intresserade, så är de intresserade NU, och kanske inte nödvändigtvis nästa vecka. Jag försöker få Yongyut att förstå detta!!

 

Idag söndag 16.10 en skettråkig dag helt enkelt.. för första gången känner jag att det behövs sysselsättning!! Sitter och pillar på datan med jobbet alternativt musiken, men hjärtat är inte med till 100% idag... men det ordnar sig tills imorgon, det är nog bara mina hormoner som rör på sig lite grand... det är i alla fall tur att man inte har de där ”svallningarna” som damerna får i min ålder, det hade ju inte varit översvallande roligt precis, hahaha!!!

 

Har slappat lite med skrivandet... känner väl att det inte kommer att fungera i längden med att ösa ur sig ett helt kapitel varje dag. För Er som vill veta hur vädret artar sig inför den närmaste framtiden, får här en 5 dygnsprognos att luta sig mot. TisdagOnsdagTorsdagFredagLördag

86° F | 73° F

30° C | 23° C

80° F | 71° F

27° C | 22° C

84° F | 75° F

29° C | 24° C

86° F | 77° F

30° C | 25° C

89° F | 77° F

32° C | 25° C

 

 

Onsdagen blir väl lite kall med sina 27 grader, men sedan håller det i sig.. härliga 32 grader till lördag, då får la man ut och cykla hela dagen, så inte man svettas bort, som man säger!!! Hahaha!!

 

Under min cykeltur i dag, så råkade jag titta bort över ängarna.. och såg till min förvåning cirka 1 km bort att där var jättestora nät.... Aha.. så det är på det sättet som de fångar sina småfåglar som de så gärna slafsar i sig då och då... Inget är ju för främmande att stoppa in i matkvarn på en Thaiare.. Jag cyklade i alla fall ditåt för att kolla, kunde ju vara skoj att se småfåglar sprattla där i nätet Tänkte man väl. Jag letade mig fram länge och väl för det var väldigt va krångligt det var att ta sig dit..

 

Men till slut så såg jag näten över hustaken igen och fick korn på väderstrecket. Strax kom jag dit och det första jag fick se var hörnflaggor.... ni vet såna man har i fotbollen... tittade,En gång till, fasen detta var ju inte någon fånga fågel-anläggning. Detta var ju tränings/utslags-platsen för golfspelare....

 

Tanken kom ju direkt. I denna lilla håla där de knappt kan försörja sig, så finns det en tränings-anläggning för golf... hur snett var inte det då????? Ja vår värld den är inte grann alltid!!,Nu drar jag mig tillbaka tillfälligtvis, och skall sondera terrängen efter lite ämnen att ta upp.. det Är ju en härva av ämnen och olika saker som hela tiden händer härnere, så var inte oroliga, Jag kommer att ösa ur mig mycket mer...

 

Good night

Handskak

 

 

 

 

 

CHAIYAPHUM XLV, THAILAND

 

Grus på vägen???? Va då då??? Jo noterade att det på sina ställen var lagat I asfalten och på andra ställen så var det massa grus utlagt,, Va då, snöar det här eller?? Jo, skvallervägen så har jag hört detta, vet inte hur sant det är, men jag är övertygad ända’ In i märgen att det mesta är sant...

 

Jo här i Thailand så delar myndigheterna ut pengar till olika ändamål till de olika byarna. Efter Vad jag hört, så hamnar 2/3 av beloppet i fråga i fickorna på de förtroendevalda i byarna och endast 1/3 används till det ändamål som var meningen. Så låt säga... Myndigheterna tycker att byn med dess omnejd behöver fixa till sina vägar, de delar ut 3 miljoner Baht... 2 miljoner snor svinen åt sig, och 1 miljon går till att fixa vägarna.

 

Då blir resultatet, ojämnheter jämnas ut med någon skit de kallar för asfalt, och hålen i vägen Där häller de helt sonika bara grus i hålet. Efter 2 dagar med detta grus i hålen, så är allt grus borta, det ligger vid sidan av hålet utspritt På vägen. Lite grus ligger kvar i hålet, och fungerar som sandpapper och gör hålet ännu djupare... fint va....

 

Så Thailand är inte annorlunda än många andra ställen. Hedern bland människorna här är säkert hygglig, men så fort som chansen ges, på den nivån vi pratar om , så stjäls det nåt kopiöst!! Tragiskt är det i alla fall, Synd bara att inte Thaiarna är lite tuffare mot de sina.. de har en väldigt tendens till att högakta folk som lyckats att klättra på stegen, men fattar nog inte riktigt att många av dem som ”klättrat” så bra, istället har stulit så bra!!!

 

Nä... ett roligare ämne, ,, djur.... Jo i Sverige och Europa så har vi ju vår vanliga skitiga duva, Eller som dom säger i vissa stadsdelar, ”detvetladuva”... Vår duva den finns här också, den lever bland hustaken ute i förorterna, men finns INTE inne I Chaiyaphum... Istället så har det tomrummet i naturen intagits utav en annan duva. Denna duva är liten ful sak, ser ut storleksmässigt som en Stare med ”dvärgvarning”. Kroppen som en stare och benen är alldeles för korta, ser lite komiskt ut faktiskt...

 

Denna Duva har ett läte som är jävligt irriterande på morgnarna... krrkrrkrrkrr krrkrrkrrkrr, precis så man inte kan somna om ni vet... Med en bössa i näven, så hade jag skjutit utan tvekan..hahaha!! Den vanliga duvan, jo den är ett sorgligt kapitel, om än ännu värre än dvärgduvan.. Den sitter I horder uppe på utvalda hustak och kuttrar ,skiter och pippar dagarna i ända..

 

Förutom vid 2 tillfällen varje dag, då drar den plötsligt iväg, hela svärmeländet, till risfabriken som ligger 600 meter ifrån oss (så jag kan se dem). Där käkar de en stund, och sedan tillbaka igen för fortsatta orgier på hustaken... hade jag haft en bössa, så hade jag skjutit... hahaha!!!

 

Livet här nere är ju ett litet lätt ”glidande” precis så som jag vill att det skall vara. Jag vill slippa ifrån alla måsten, jag vill slippa ifrån alla sociala krav på vett och etikett (till en viss gräns) Naturligtvis skall man uppföra sig i sociala sammanhang, men jag har så himla svårt för det Där avståndstagandet som finns i många umgängen man har.

 

Jag menar, Jag har känt vid många, många tillfällen, att folk gärna ringer till en, och vill att man skall komma dit, när de känner sig antingen uttråkade av livet, har bråkat sinsemellan eller vill ha Hjälp med något. De vill gärna prata om andras liv plus mitt, men har själva väldigt svårt Att släppa en inpå livet..

 

Jag hatar den sortens kamratskap som t.ex. kan låta så här.... –”hej, vi kom just tillbaka ifrån en Lillsemester på Jylland, Gud va kul vi hade bla bla bla.” Ja, tänker man då.... kul att ni berättar det nu i alla fall.... och så känner man bara, nä fasen detta är inga riktiga kamrater, jag skiter i dem...

 

Men glidandet är väl ända ganska hyggligt, men det blir stört utav myndigheterna med jämna mellanrum... Nu fick jag brev igen ifrån Skattemyndigheten, de håller fortfarande på och Dryftar huruvida jag bor i Sverige eller Thailand. Jag vill ju skatta som utlandssvensk naturligtvis.

 

Nu fick jag brev i förrgår (måndags) och fick fylla i 2 sidor av 2 olika blanketter... detta Fyllde jag i redan i juni hemma i Göteborg... De var snälla och påpekade för mig att jag hade en månad på mig att fylla i, annars tar de ett eget beslut... Kollade datumet på blanketten, den var daterad den 3 november 2008, kom till Reine Hast 17 november, varefter han faxade den till mig samma dag... Så med lite oflyt med posten så kanske detta skiter sig.

 

Blev då tvungen kände jag, att ringa skatteverket, damen var jättetrevlig, men påpekade vänligt att de tyvärr var tvungna att skicka denna blankett till mig eftersom Försäkringskassan krävde det av dem, då de hade initierat en undersökning av mina förhållanden.... mmmmm sa jag till Dem... nä det är fel.... det är jag som har initierat detta, jag har kontaktat försäkringskassan och bett dem att ändra min skatt som dras, men skit samma.. Hur blir det nu om blanketten kommer för sent till dig då, undrade jag... mmmm, sa hon... det ordnar sig. Det var ju bra tyckte man..

 

Så efter styvt 5 månader härnere, så betalar jag fortfarande samma jädra skatt,trots att jag bor utomlands, trots att jag inte längre är med i Svenska kyrkan, trots mina påtryckningar, så händer det ingenting... Det är en samling slöfockar som jobbar på skatteverket Och försäkringskassan... Det går jävligt kvickt att dra tillbaka rättigheter man har som boende i Sverige, det tog 13 dagar..... Däremot andra vägen , som sagt var, 5 månader ingenting händer.. Finns det någon statsanställd med krav på sig själv som kan svara... varför e ni så himla Långsamma i allt ni gör som gynnar individen????

 

Uschiamej, nu blev man nästan hatiskt, men låt Er inte luras, detta är bara en ”krusning på Livets hav” hehaha!! Jag slutar nu med en förhoppning att vi alla hittar det vi längtar efter,Eller är det helt enkelt så Att man inte skall hitta det helst, för då har man ju inte längre nåt att leta/längta efter!!

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XLVI, THAILAND

 

 

Först, jag behöver hjälp utav Er mina vänner med en smärre sak med datoreländet!!

Jo... jag skriver i WORD, och det har funkat skitbra i de få åren jag haft datorn. Men nu plötsligt måste jag ha kommit åt någon knappjäkel, för det har dykt upp s.k. ”paragraf-tecken” efter varje rad i texten. Själva tecknet ser ut som ett nottecken nästan.Detta tecken kan man se under rubriken upptill inne i Word, rubriken heter format och när jag klickar på format, så är det första alternativet, det heter också ”paragraf” HUR BLIR JAG AV MED SKITEN.. det är alltså ett paragraftecken efter varje rad och det är en punkt mellan varje ord... Snälla hjälp om ni kan..

 

Det är något alldeles otroligt va snabbt tiden går egentligen, Veckorna rullar på så man blir tokig. Jag trodde aldrig att så skulle bli fallet här nere. Jag såg ju framför mig ett behagligt liv i ett mysigt slött tempo, där inget störde mina ”ritningar”.

 

Nu går jag upp kl. 06.00 vareviga morgon, duschar och tvättar mig. Går ner och äter en snabb frukost, kl. 07.30 kör jag ungarna till skolan. Kommer hem igen och sätter mig vid datorn, och Jobbar antingen med arbetet, musiken eller med att förbereda kvällens lektioner i Engelska...Håller på fram till kl. 09.30 cirka, tar fram cykeln och kör en timma cirka... jobbar sedan en timme varefter jag och Yongyut tar motorbiken och åker ut och äter lunch av något slag. Vi Passar då också på att göra lite ärenden, typ bank eller handla-ärenden... Vi är tillbaka runt 13.00, då sätter jag mig igen vid datorn och kan börja härja med de inkommande mailen ifrån världen som då börjat vakna upp (Sverige och Israel).

 

Härjar fram Till cirka kl. 14.30. Därefter blir det oftast cykeln igen, och det blir återigen en liten runda på en timma cirka..... Klockan 16.00 hämtar jag Soda och Namkäng ifrån skolan. Och kl. 17.00 kommer de yngre studenterna, de avlöses sedan av de lite äldre klockan 18.00.

 

Klockan 19.00 Så åker jag och Yongyut, och ibland åker ungarna med också, vi tar oss då ut för att äta middag. Vi är tillbaka igen vid 20.30-21.00-tiden, och då är det hög tid att sätta sig vid datorn och härja seriöst ett tag till... Dessutom så måste jag fila på mina reseskildringar, och Mitt komponerande... men jag är så himla trött kl. 23.00 att jag oftast dråsar i säng då....Kan ni tänka Er, jag ville pensionera mig, och gå på sparlåga resten av livet......

 

Vill ni veta hur det ser ut på kontors-standarden här i Chaiyaphum, Jag sitter ju hemma och filar och det är ju inte mycket ide med min lilla verksamhet att handla/köpa hem kontors-. Maskiner. Jag går då istället ut på ”byn” och försöker hitta t.ex. en faxmaskin, kopierings-machine och printer... Det finns ju små små butiker för precis allting här nere verkar det som.

 

Jag börjar då uppräkningen;printa ut ifrån datorn: gick runt och kollade, språkfrågan först, det är svårt att få fram ordet printer till en Thaiare, han ser mig (en falang), rullgardin ner, han fattar ingenting, han har alltså bestämt sig innan att han inget fattar. Då kommer det till slut efter flera minuters deviderande en godhjärtat Thaiare, säger det förlösande ordet ”printer”, AHAAA, säger min Thaiare.. det har vi, ahaaa va bra säger jag.. vad kostar det då.... 10 baht!!!! Men springer nästan därifrån......

 

Hittar till slut efter sju sorger och åtta bedrövelser ett ställe man kan trivas på, lyckas få dem att ”stämpla” mig som boende-här-falang... alltså att jag kan få priser som matchar en Thaiare, Jag fick till slut 2 baht per kopia, och det kunde jag leva med (0,40 krona/kopia)

 

Kopieringsmaskin; också här blev det ett himla valsande runt i stan, och ett tag var jag benägen att nöja mig med printern 2 baht per kopia, men jag tyckte det blev himla dyrt med tanke på alla kopior jag behöver i min engelska-undervisning. Till slut så fick jag tag i ett kanonställe, de tar 0,5 baht/kopia, och det är kanon.. dessutom visade det sig, så kan jag gnida in mig på deras dator, och printa ut lite kopior, de tar även då 0,5 baht... hääärliga tider!!!

 

Faxmaskin, nu kommer den stora skandalen. Fick ju mina faxkopior av Reine Hast via faxen en gång, vi hittade ett bra ställe tyckte vi nära banken.. men de ville ha 70 baht/per kopia (14:- SEK) jag var vansiiiinnig, prutade som fasen, men sketkärringa där tyckte bara jag var konstig. Idiottanten, tar emot fax gratis ifrån Sverige och vill köra upp oss på det...

 

Vi tog kopiorna ifrån Reine, gav idioten 420 baht för ingenting, Nu började jakten igen efter en faxmaskin man kan nyttja.. Hittade ett ställe som ville ha 200 baht för att skicka ett faxblad... ett annat ville ha 120 baht... uttråkad trött och besviken körde vi Hemåt Yongyut och jag, vi passerade då hemmavid den lilla shoppen som var så goa med kopieringen. Jag chansade gick in. Ojaaa! Sa hon visst har vi fax också...-” mmmm, hur mycket??” 10 bat per kopia..... Ibland undrar jag om inte Buddah är positivt inställd till mig!!

 

Så nu är läget under kontroll på kontorssidan. Men nästa problem kommer nästan genast.... De verkar inte ha råd att underhålla och reparera sina apparater... ofta ofta ofta är de trasiga, de behandlar sina apparater som allting annat i livet. Likadant då med bilar, vespor hus och trädgårdar. Allting bara sker, och ingen anstränger sig för att fixa till saker och ting förränn det är absolut ett MÅSTE... då kommer tejpen och snören fram , och fixandet tar vid....

 

Nä, nu skall jag skjuta lite ”orgieduvor” på grannens hustak. Hahaha, skojar bara!! Tror ni verkligen att jag är så himla grym eller?? Sov gott inatt, tänk på mig, jag måste ha fläkten igång för det är såpass varmt trots årstiden,

 

Handskak

 

 

CHAIYAPHUM XLVII, THAILAND

 

 

Vintern gör sig mer och mer påmind här i Chaiyaphum, till min stora förvåning så snöade det faktiskt här igår hela dagen. Detta ihop med blåsten gjorde att jag blev tvungen att ta mig ut i Snöyran och handla kalsonger, strumpor, skor, långbyxor jacka och mössa. Fy sjutton vaMeningslös denna flytt till Thailand blev till slut........

 

Nu skall vi tala om akvariefirrar. Ni vet ju att jag handlade in en massa och planterade dom i 2 Jättestora krukor. Mina firrar hade 2 fina dagar i min regi... ingenting störde i paradiset. Men den 3:e dagen så började de vita fulaste firrarna att dö en och en.... samtidigt så började en Liten sort med färggrann fena att också ”kila runt hörnet”... vafalls!!!!

 

Jag har nu 3 gånger om, hällt ut allt vattnet, städat inuti, slängt alla stenar som jag lagt däri, Tvättat även växterna däri... men det hjälpte föga, för strax började de svarta firrarna att ledsna På att ”läsa katekesen varje dag”, och de dog också snabbt ut....

 

Nu har jag ett antal firrar kvar, och börjar att skönja ett mönster.. vissa firrar vill inte vara här hos mig, medans andra tycker det är sketkul. Jag har stora och små guldfiskar, vi är kanon—polare, och jag har en annan mörkröd historia som gillar läget. Sedan avslutningsvis Har jag 2 jädra hypokondriker till firrar; de ser ut som små miniatyrhajar, de är 4st, de jagar Varandra som hysteriska små ”Jehovas vittnen”, men så fort jag kommer fram och kollar, så låtsas de att de är sjuka... de står där stilla i vattnet och man skall tydligen tycka synd om dem..Men jag vet,, de fikar bara efter mer mat... hahahah, den gubben går inte med mig!!!

 

Var ute idag och spisade lunch tillsammans med Dan (America) + Peter (Australia) Det blev en

Görkul lunch med flabb, lite flams och lite filosoferande om livets allvar eller kanske brist på allvar!!

Bl.a. så fick jag reda på om boendet lite grand. I vår ålder så är ju inte alla sådär speciellt noga

Med att investera och hålla på, sanden i timglaset rör ju på sig snabbt, och det är väl inte läge nu att binda upp sig för himla mycket och hamna i ekorrhjulet en gång till!!

 

Jo, Dan har ju ett stort, skitfräckt hus en bit utanför stan, han betalade väl runt 2.3 miljoner bat för det tror jag!! Vi pratade om mitt boende och mina relationer med systern och alfamamman och hela upplägget.

Dan säger då, får du problem Greg! Hyr ett hus istället, skit i att köpa.. hyr det, i mitt område så får du ett kanonhus för mellan 3-5.000 bat i månaden, vi pratar alltså då om SEK: 600:- till 1.000:- i månadskostnad för ett hus!!!! Så det är ju görgött att veta att det finns alternativ, och dessutom kanonalternativ...

 

Dan är ju lyckligt gift med sin Thaitant medans Peter är en ungkarl av rang.. han är alltid på ”alerten” i alla sammanhang, det är ”hellooo, how are you” eller ett ännu mer smeksamt ”hiiii, I am Peter, Niiiice to seee you” till alla Thaitöser han stöter på.

 

Idag direkt efter lunch, vi var på Utväg ifrån restaurantdelen på BIG C, så kommer det en söt kvinna med ett litet barn plus hennes Mamma och pappa. Peters Hiiii.... möttes direkt av ett ännu gladare helloooo...

Peter sa direkt -”Got a phone”??? Yes kom svaret reptilsnabbt.. och så var det klart... Peter, jag pratade med honom nu på eftermiddagen, han var hellycklig, och nu var han kär igen...Så kan det alltså gå till bland de som är ute och rör på sig....hahahaha!!

 

Jo, förresten får inte glömma det!!! Ni fattar att inledningen av detta kapitel bara var en saga

Va???? Men hallo.... inte snöar det i djungeln va?? Här är det vinter nu, det är 25-26 grader på dagen och på natten är det cirka 20-22 grader. Ville bara hålla Er på tårna, så ni inte enbart slöläser mina reportage, det gäller att vara på alerten..

 

Alla Thaiare bär nu vinterkläder, alltså skor typ dockside, långbyxor, tröja plus jacka och man ser mössor. Dock skall det sägas att man även ser vissa Thaiare som klär sig som mig.. alltså sandaler, barfota, kortbyxor och piqueetröja...

 

Jag lägger ner detta kapitel nu, och börjar genast med nästa. Vill bara klarlägga att duschandet

Numera är en underbar syssla, varmt vatten och ingen brådska,,,,, borta är kallvattnet och stressandet för att undkomma det strilande plågoriset....

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM XLVIII, THAILAND

 

Har ett par ämnen idag att ta upp, som kanske kan kittla ett par av Er. Först tänkte jag på Det här med hur eller om Thailändare verkligen umgås så som vi gör???? Glöm nu inte att jag pratar enbart sett från min egna horisont, och jag vågar inte påstå att allt Jag teoriserar om stämmer överallt i Thailand. I min kultur, man kan nog säga ifrån den västerländska kulturen, så umgås man ju på känt mane´r. Vi lär känna varandra på olika sätt, kan vara att vi träffas via skolan, arbetet, ungarnas Idrottsaktiviteter eller helt enkelt att man råkar vara grannar.

 

Man känner i det läget om det skulle vara kul att träffas, äta en bit mat, kanske ta ett par stavnaglar efter maten... I andra lägen kanske man bjuder hem samma människor mer dagtid, och man nöjer sig med en kaffe med dopp och lite trevande tjöt!! På detta sätt så inleds nog väldigt många västerländska vänskaps-förhållanden.

 

Man kan säga att vi t.om. har inrett våra hem så det skall funka med att bjuda hem folk, eller hur??? Låt mig förtydliga... matsalsmöbeln, den stora soffan, ett extra rum ifall någon skall ”ligga över” o.s.v.

De Thailändare som jag ser härnere, och då pratar jag om Chaiyaphum, dessa familjer, verkar Inte göra något överhuvudtaget för att ge några signaler om att folk är välkomna hem till dem.

De sitter där på sitt golv, de har sina utrymmen, absolut ingenting visar att de har något umgänge på det sättet som vi har t.ex. i Sverige.

 

Jag frågade Yongyut om detta redan i början av min vistelse här i Thailand, och hennes svar blev.. -” no,no Glegolo we not decide meet, drink coffee and talk.... only family come!!”

Så min uppfattning är att Thailändare inte umgås med varandra, alltså kamratvis i sina respektive hem!! Utan det sker i så fall utanför hemmet t.ex.vis på restaurant (om det råkar ha pengar den dagen) eller på någon liten servering.

 

Men det skall jag säga.... att i vardagslivet här i Chaiyaphum, så är det otroligt tomt på folk på de olika restauranterna. Så det umgänget mellan olika familjer är inte speciellt vanligt. De som

Spisar ute när vi är ute (varje kväll) är enkom familjemedlemmar.

Så med detta vill jag avliva myten om om att ”sydlänningar” är så varma och umgås fantastiskt mycket med varandra, Halleluja!!

 

Måste ta upp ganska privata saker inom toalett-industrin. Jo ni vet här i Thailand, så kör de ju

Med vattenstråle i rumpan efter de är klara!! Jag har ett otal gånger prövat detta, och det är faktiskt mysigt skall ni veta... men alla gånger så avslutar jag med toapapper i stjärtamentet för att få bort de sista resterna......

 

Alla dessa gånger, utan undantag, så kommer det ”skit” på pappret.. och förundrad ung man frågar sig då.... hur sketna är Thailändska män och kvinnor i rumpan i egentligen??? För dessa använder aldrig papper där bak, utan de nöjer sig med vattenstrålen, dessutom så tvättar de aldrig sina händer efter toalettbesöket.

Så tänk på detta nästa gång ni glatt skakar hand med en thailändare/thailändska. Kanske vi här har orsaken till att de aldrig skakar hand själva, utan de kör ju med sitt handflator mot varandra I ansiktshöjd följt av ett vackert ”saa wa dee khap/kha”. Vad bra det är med ett djupgrävande reportage, då får man fram orsaker och verkan på ett bra sätt, tycker jag åtminstone!!

 

I fredags var jag som vanligt och hämtade Soda och Namkäng i skolan. Soda inga problem alls, men denna dag blev jag himla matt..Normalt sett när jag kommer till Namkängs förskola, så tycker ju dessa små barn om att kolla in läget, och skratta lite blygt. Samma procedur vareviga gång nu under drygt 2 månader!!

Men idag så var de helt hysteriska, och dessutom så hörde jag lite skriktendenser och det uppförandet de hade gjorde mig lite förbannad, trots att det var småbarn vi pratar om.

 

Men anledningen till min ovanliga ilska var att skolfröken precis som vanligt , var där alldeles bredvid, hon hörde allt, men sket också i allt. Nu flög fan in i mig... jag vinkade till mig denna skolfröken, och förklarade för henne, att hon Borde lära ungarna att uppföra sig och inte helt ohämmat gapa ”falang”, vilket för mig som Svensk är ett jävla okvädingsord!!!

 

Jag tror att hon fattade... i alla fall såg hon att jag var förbannad, och hon skötte det skitsnyggt!! Hon tog blixtsnabbt till sig alla småbarnen, förklarade i väldigt tydliga ordalag att hon inte accepterade ”falang-gapet” mer på skolan.... Jag tackade henne och vi gick därifrån. Men tro nu inte snälla ni att detta kommer att ha någon större effekt i det stora hela!! Men jag är i alla fall glad att jag gjort skillnad på ett ställe, och det är på Namkängs skola!!

 

För Er som inte har en susning om vad jag pratar om, skall veta att i Thailand så är nog det mest vanligt pratade ordet, FALANG. Det är likvärdigt med utlänning, människa med annorlunda utseende än Thai..

Ordet falang i Thailand, så som det pratas av Thai har ingen pluralis eller singularis ändelse, utan det bemödar de sig inte alls om, så mycket är inte en falang värd i deras ögon. Utan det är en falang, 3 falang o.s.v.

 

Ordet lär komma i samband med Fransmännen, som var de som först kanske satte sina spår i Thailand (detta är ju sketlängesedan som ni förstår!!) Thaiarna lär ha kallat då de första fransmännen för FALANG. Frankrike heter för övrigt på Thai ”Falang-set”. Om ni vill veta ytterligare... Falang är också namnet på en grönsak/frukt, som vi kallar för Guave!!!

 

Och Thailändare är fruktansvärt (i våra ögon och kultur) grymma på att helt ohämmat stirra, helt ohämmat prata, eller skrika ut ordet FALANG, helst då medans man själv kan höra eller se det!! Thaiarnas ungar gör precis likadant i sällskap med sina föräldrar. Man hör konstant, hela tiden, detta jävla mumlande FALANG FALANG FALANG. Säg hemma i Sverige på exakt samma sätt, UTLÄNNING UTLÄNNING UTLÄNNING, så kan man ju förstå hur fan illa detta är!!

 

Så medans jag ändå är i extas så drar jag till med följande tankegång.. Jag tycker faktiskt att landet Thailand skall tänka sig för himla mycket.. de har ett fantastiskt utgångsläge vad det gäller turismen, och det ger en massa kulor in i deras statskassa.

 

Vidare så finns det en mängd västerländska människor som gärna bosätter sig härnere och vill spendera sina pensions-pengar härnere!! Jag tror inte att Thailändarna tjänar på att springa omkring som idioter och kalla oss FALANG hela tiden, vidare jag tror inte att de tjänar i längden på att särbehandla oss boende utlänningar här, jag tänker då på att vi betalar 200 bat inträde till nationalparken och thai själva betalar 40 bat. Över hela Thailand, så finns det Thaipriser och så finns det priser för Falang, tro inte annat!!!!!!

 

Detta är utbrett i Thailand... Om ett land både vill ha pengarna utav turister och immigranter, då skall de nog inte vara så noga med att få dessa att må illa under tiden dessa ”bränner sina kulor” härnere i Thailand!!

Avslutar med att berätta hur jag fixade det där himla paragraph-tecknet!! Tack i alla fall Agneta, Men det funkade tyvärr inte. Enbart 3st utav Er 23 jag skickar till kunde bidraga, dålig standard på Er läsare, tur att man ”bloggar” så man får en lite högre kvalite på läsekretsen. Hahaha!!

Ojojoj, va känsliga ni är nu då.. lite skit kan ni gott få.. hahaha!!

 

Ta bort paragraph-tecknet

Kolla in menyn i överkanten - klicka på view - gå till toolbars - klicka på standard - upp kommer ett nytt litet fönster och där klickar man på paragraph-tecknet, så försvinner det! Så nu vet alla detta, bra va....

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum XLIX, THAILAND

 

 

 

Ja ni vänner... Nu börjar det hända saker och ting på mina engelska-lektioner. Jag har ju känt ett bra tag nu att det nog är ganska kass att binda upp sig 5 dagar i veckan (är det nu) mellan kl. 17 – 19.00.

Det hade till slut stabiliserat sig (efter ett antal avhopp redan efter första gången), med eleverna till ett antal av 11st, 3 av dessa hoppade av för 2 veckor sedan, och jag kände bara lättnad. Nu har jag fått en signal om att en mamma som har 3 ungar hos mig inte har råd längre, eller om de skulle flytta, Jag struntar i nuläget i detta.

 

Jag kör med 5st ungar tills dessa har ledsnat, och sedan lägger jag ner det!!! Herrejösses hela min tid är ju upplåst fullständigt. Och som jag beskrev tidigare, jag vill egentligen inte ha dessa fullspäckade dagar, det är inget gött med det.... Men vi får se vad som händer!!

 

Vi var uppe idag lördag 22.11 i Tat Ton (vattenfallet i Nationalparken ni vet) Det blev en helskön dag för vår del. Vädret som vanligt kanon, runt 24 grader lite fläktande vind. Vi tog alltså vespan upp dit 1,8 mil, vi åt på ditvägen förlunch på ett nyöppnat ställe. Jag säger bara, sicken gudomlig mat de serverade. Jag tyckte det var dyrt 285 bat ( 57:-) vi drack vatten och 1 SPY (en vinaktig dricka med lite alkohol i) och maten var fritterad fisk med ett blandat färskt ris. Det var SKETGOTT!!! Men ändå!!! 285 bat!!!, vi var 4 som åt oss mätta.

 

Väl framme i tat Ton, så relaxade vi i styvt 2,5 timmar i solskenet, Jag satt där som en ”hunnerhövding” ute på en klippa mitt i forsen, och bara mös.. ungarna lekte invid strandkanten, så det var lugnt!!

Efteråt så tog vi vespan och åkte hem till David Groda och Hans fru Radda! De bor utefter vägen, så det blev ett trevligt stopp. David har ett fantastisk trädgårds-område! Han har en gräsmatta i anslutning till själva uteplatsen vid huset. Utanför där så ligger det 2 stora ”land”, alltså områden där han gror saker och ting, Utefter kanterna så växer det mangoträd, bananträd i massor, samt ett par 3 trädsorter som jag glömt namnet på, men de bär frukt som man kan käka, vilket kanske är tanken.

Hans land innehåller, Potatis, sallad av flera olika saker samt jordgubbar. Han har det alltså fint förspänt. Allt detta har han genom eget arbete fixat till på 2 år, Hans grannar på ömse sidor av hans tomtgräns, är Thai, och det ser man direkt man bara tittar in på deras s.k. trädgårdar. Där ligger enbart massa bröte och skit i alla de former, och NOLL OCH INGET arbete har gjorts där någonsin. Som jag sagt tidigare. Tyvärr så är de allra flesta Thai fruktansvärt lata figurer och gör bara det absolut nödvändigaste för att överleva!

 

Vi åkte sedan hem, och latade oss i några timmar. Sedan vid 19.tiden så stack vi ner till Super-market där vi brukar spisa!! Träffade som vanligt en rolig figur som heter Clemens, han är från Tyskland. Alla thaiare gillar honom. Han är en helt udda figur som bara ”finns”. Han dyker upp varje kväll på sin 2-hjuling, en sån där konstig cykel ni vet med sketstora hjul. Alla älskar att kolla in den hojjen!

 

Han ställer sig helt sonika vid ett försäljningstånd, och tar för sig och kokar sin egna mat själv där. Thaiarna tycker bara detta är kul antagligen!! Jag har pratat med honom ett par gånger, och det är en trevlig kille, han verkar i mina ögon vara lite ”egen” som morsan alltid sa!!

 

Han sa att han tillbringar 6 månader hemma i Tyskland, där han arbetar, vänder sedan åter till Chaiyaphum, och stannar där 6 månader o.s.v. Här i Chaiyaphum så är han lärare/ledare i Yoga och killen är dessutom vegeterian. Behöver jag säga att han är smal som ett ”spjällsnöre” i en kamin!!

 

Nu är det kväll, och jag sitter här och skriver och tänker på Er därhemma, jag saknar Er mycket, men som jag skrev i början av tiden härnere, så finns det inga tankar alls på att återvända hem. Det tåget har nog gått för min del. Jag har ett bra liv, det behöver bara finsnickras lite grand till!!

 

Jag tänkte på det mina vänner. Om det är något ämne som ni vill att jag skall ta upp och undersöka, så skriv bara till mig, så fixar jag det... kanske ni undrar över olika saker. Är ni blyga, var inte oroliga om ni inte vill så skriver jag inte ut Era namn...

 

Ha det bra så hörs vi i det hett efterlängtade 50:e kapitlet. Kan ni tänka Er!!! 50 hela kapitel!!!

Tiden går fort, och kapitlen rullar på...

Sov gott allihopa.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum L (50), THAILAND

 

Idag söndag den 23 november 2008, man kunde denna morgon ha vaknat upp med ett väldigt bakrus, men icke sa nicke... jag spelade igår en Harry Boy ihop med Reine Hast, och vi fick modiga 4st 5:or, vilket gav oss 34:- per gubbe... Den summan räcker ju inte ens till slödrickan, än mindre att täcka insatsen till spelet. Vi får nog köra en repris nästa vecka... tyckte det var görkul att återuppleva spänningen igen.

 

Satt igår kväll kl. 23.40 och kollade loppen i eftersändning (Er tid kl. 17.40), och det var riktigt kul, men kommentatorn i ATG;s TV är ju skettråkig, han blir inte uppspelt någonting under loppen, utan kommenterar avmätt det hela, man får en känsla av att han helst vill lämna sin studio och åka hem och äta middag. I det läget så är TV kanonbra med sina goa skrikiga involverade kommentatorer. Men trots allt, det var görkul att se travet igen efter nästan 5 månaders ”torka”....

 

Tänk, ni vet, kunskap är ju makt, och kunskap ger ju styrka, och kunskap är himla bra att ha, Eller hur??? Nu skall ni få höra!! Det lilla bandet (av trådar), att ha runt handleden, får man ju härnere av munkar i templet. Det heter ju på thai; ”sizing”, Jag fick ju när jag var härnere i Juni ett gult sådant vid ett besök på templet. Jag hade det bra länge. Säkert 1,5 månad, sedan var det ju så sketet och sletet att det var bara att slänga!!

 

Yongyut tog mig till templet här och jag fick ett vitt, va fint tyckte jag, alla hade ju gula (turister), och nu hade jag ensam ett vitt , hahahaha mitt är snyggast!! Nu förra veckan så gick det också i trasor, och man ville ju ha ett nytt. Jag har försökt tidigare under veckan, 2 gånger, att själv gå till templet utan översättare, detta skall väl en Göteborgare klara av, tyckte man!!

 

Första gången så frågade jag klart och tydligt den munk jag mötte, -”Can you help me please, I Need a new sizing??”, munken kollade nyfiket på mig, och grävde i fickan (enkelt tänkte jag), och tog upp en Mobiltelefon..... vafalls.. han började ge mig vad klockan var... Jag tackade i det läget för mig (blyg som jag är) och åkte iväg i oförättat ärende!!

 

Andra gången, så cyklade jag dit igen ensam, mötte en annan munk, gött, det här skall gå bra..Ställde samma fråga... munken tittade på mig lite lamt tyckte jag, och nickade åt något bakom mig, jag vände mig om, och där stod säkerligen 5st munkar och grävde en grav, de hade bränt ett lik nyligen, så de skulle väl lägga ner kvarlämningen i graven antar jag!! Jag fegade återigen ur, tackade och cyklade därifrån...

 

Nu idag 23.11 cyklade återigen dit, något lite mer bestämd än de förra gångerna, Kom dit, där satt en munk och rökte en cigg, tänk de kan me härnere... tjänar inga pengar, enbart allmosor från fattigt folk, och så köper de ciggisar.. jaja, världen e bra himla liten när det kommer till Jämförelse....

 

Jag gick fram till denna munk, frågade samma fråga igen, munken grävde fram sin mobil, men då grabbade jag helt sonika tag i hans handled, föste undan mobilen, och tog min näve runt hans handled och sa igen sakta SIZING.... see khoow... (vitt)....

 

Han reste sig då upp, gick in i templet, han sa inte ett skit, jag bara stod där som ett fån... men tänkte. OK detta är Thailand, de skiter i att säga hej, goddag, adjö, så vänta, han kanske kommer tillbaka...Och se!! Han kom tillbaka , och dessutom med ett vitt handledssnöre. Han grabbade tag i mig, och drog mig till sin ”rökarebänk”, tog sizingen och satte den under en stilla bön på min handled....Efter denna procedur,så frågade han mig, -”när skall du gifta dig???”, jag svarade helt kallsinnigt –”next month”, och lämnade under tacksägelser denna munk åt sitt öde..

 

Jag tänke va faaaan e de därför, som kvinnorna härnere de sista 2 månaderna har visat ett märkbart mindre intresse. I början när jag var här, så fick man ju erbjudanden hela tiden kändes det som!! Jag har ju gått omkring och skyltat med att vara förlovad ju!!! Det här skall tas upp på möte härhemma... och ni... ge fan i att flabba....

 

Detta kapitel var ju himla kul, och dessutom ett jubileumskapitel, nä bättre kan jag...Ha det bra allihopa, jag lägger detta åt sidan in i ”mina dokument” trycker på save Och stänger sakta och makligt av datorn.

 

Handskak

 

 

 

 

Chaiyaphum LI, THAILAND

 

 

Söndag 23.11 så köpte vi äntligen en kamera. Efter ett litet dividerande där jag Sa att jag ville ha ett märke som JAG kände igen, så bestämde vi oss för Kodak!! Det stod mellan Canon och Kodak, men den sistnämnde kunde erbjuda en modell Som hade de flesta av de grejor vi ville ha för en mycket mindre summa pengar.

 

Det skiljde mellan dem; Canon = 6.990 baht och Kodak = 4.225 baht. Nu vågar ju inte jag Säga att dessa till 100% var likvärdiga. Jag vet att Canon gör Kanongrejor, och där finns Säkerligen funktioner som inte Kodak har, men de grejor vi ville ha finns på bägge dessa Modeller.. t.ex. Jag behöver ju inte skicka bilder till månen o.s.v. Så vi är nöjda med vår Kamera, modellen heter för hugade läsare; C 1013!!!

 

Så nu kan jag videoinspela, plocka ut fotografier från dessa videos. Jag lagrar bilderna i Min dator, och jag tänker när tiden är mogen ordna med bildspel med min musik till, det Kanske kan vara skoj för mig i alla fall....Så nu Lilla Brita H i Askim, nu blir det fotografering av, du trodde ju inte mig när jag sade Att jag skulle till Thailand för att bla.a. fotografera naturen.... hahahaha!!!

 

I skrivande stund, så hör jag rop på utsidan, normalt sett så är detta en försäljare som kommer Och vill avyttra allehanda saker. Det kan vara; krukor (sketbilliga och skitfina), mat i alla upptänkliga former eller så vill de köpa saker , kan vara kartongpapper, glas eller plast... Nu lutade jag mig ut lite misstänksam, och se!! Alfa-mamma kommer... Kul för ungarna och systrarna. Hörde sedan att hon kom för att åka till sjukan imorgon bitti för att kolla ögonen.

 

Tillbaka vid datan klockan är nu 20.15 på kvällen och jag börjar få lite andningssvårigheter. Ni som följer mina äventyr, fattar redan nu vad som är på färde va??? Jo det smyger sig på mig ett töcken av matlukt, så förfärlig att man inte tror det är sant. Tror denna alfa-moder verkligen att hon kan laga mat???? Det är rena rama skitlukten, och den kommer ifrån alla dessa jädra skjälkar, rötter, blomster som är nyligen upplockat ute i naturen, Och som hon nu kokar ihop där nere, i ”Djävulens Verkstad”.

 

Kl. 21.00 - Har nu vidtagit motåtgärder.. var tvungen, ville rädda liv här nere i Thailand. Jag gick nerför trappen till köket, pratade med modern, visade henne att lukten inte var bra, och att den lukten borde stanna i köket.. Stängde sedan dörren till köket, öppnade alla fönster därnere, släppte in alla jädra mosquitos som fanns där, och försökte få ut lukten. Men det är som fasen, denna lukt, är seg!!!!

 

Kuriosa, för första gången sedan jag kom hit, så kom det Inga mosquitos in i huset trots öppet fönster.. va kan det bero på tro??? Finns det sega lukter, ja tydligen! De lukter som kommer från naturingredienser är verkligen svåra att få ut ur huset... Har nu dessutom öppnat alla fönster häruppe på över-våningen, för att få ut skitlukten snabbt nu, innan vi skall gå och nana!!

 

Jag gick ner 20 minuter senare, lite ångerfull,, tänkte, de är ju ändå thailändare och de gillar sin Naturmat med vidhängande lukter... men direkt när jag kom ner så såg jag, köksdörren var öppnad på vid gavel igen, alla fönster var stängda, och skitlukten var nu mer mastig än någonsin. Jag blev ”änna” surmulen, va fasen..

Försökte att prata med modern, och den andra systern. Och förklarade att i moderna hem, så visst lagar man mat, och visst luktar det matos, men detta matos luftar man ut direkt efter man gjort/ätit middagen ifråga!!

 

Det är inte meningen att ett helt hem skall lukta middag i timtal efteråt.... Alla nickade förtvivlat jajjamensann med sina huvuden, men jag kan lova, ingen fattade överhuvudtaget någonting av det jag sade!!! Så kan det gå när man skall utbilda folk i vett och etikett!!

 

Nu är det måndag morgon 24.11 Modern har åkt tillbaka via sjukhuset till sina kossor, och jag börjar få ordning på de lukter som gömmer sig kvar i hörnen och vrår. Måste nu också ut i trädgården, och återställa den. Alfa-moderna var där tidigt imorse och ”arbetade”. Detta arbete handlar om att gräva upp lite varstans, låta jorden ligga kvar i högar, låta eventuellt ”rens” ligga kvar i rabatten, och lämna spade och hink kvar i rabatten. Alltså i stort sett som vanligt när det gäller Thaiare, skita i att städa upp efter sig.

 

Ungarna däremot har man ju stora förhoppningar på, de gillar ju nymodigheter, och är öppna för allting.. det gäller bara för mig att se till att smyginformera dem om verkligheten och världen utanför det ”instängda Thailand”.

 

Körde Soda imorse till Skolan, han hade i handen ett litet paket mjölk som han drack när han satt på motorbiken. Jag stannade till efter cirka 4 minuters körning vid en av de förtvivlat få soptunnor som finns i Thailand, och vände mig om, och sa till honom att slänga den tomma paketen i tunnan... han hade naturligtvis redan ”dyngat” den utefter vägen....

 

Jag vände på vespan och vi körde tillbaka, fick honom att gå av och ta upp den, sedan körde vi Tillbaka till soptunnan och han fick slänga den där.....’Jag är 100% säker på att denne kille aldrig mer kommer att slänga skit lika kallsinnigt omkring sig i fortsättningen... (i alla fall inte om jag är med) dom lär sig kvickt i den åldern, eller hur???

 

Ja då är det hejsan hejsan igen då... detta var kapitel 51. lite kuriosa, 51 är årtalet när jag är född hemma i Järnbrott. Och 51 är detta år som är nu här i Thailand (2551). Så nu är vi tydligen vid ett vägskäl som heter duga!!! Ha det bra, så höres vi,

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum LII, THAILAND

 

Har just varit ute med min kamera, och har tagit bilder till ett antal av 40st, jag fick plåta i fullt solsken och utan glasögon. Jag ser ju bra utan glasögon på långt håll, men på nära och vid läsning så krävs det brillor för min del. När jag då skulle kolla på motivet i kameran innan jag tryckte av, så såg jag ärligt talat ingenting, utan jag körde på ren magkänsla. Och fasen va bra vissa kort blev,

 

Där fanns INGA helpajade kort, men några var tvivelaktiga sett till motivet ifråga!! Så nu har jag lärt mig att ta in korten i datan, lägga in dem i Kodaks easyshare, Och kan nu lägga upp bildspel. Nästa grej för min del är, att ta fram goa bilder, lägga upp ett snyggt bildspel och till det ha egen-komponerad musik. Tänk va roligt man kan ha det i ”kanaans land”!!!

 

På cykelturen idag bland risfälten, så stannade jag och kameran till vid en gubbe/kille, som kröp bland dikena i risfältet, han var utrustad med ett litet nät, som han satt upp i det lilla porlande vattendraget i diket vid risfältet. Han var utrustad med en spann, och en djup tallrik dessutom. I den lilla vatten-samlingen, så kröp han på alla fyra, och grävde med tallriken, och upp fick han varje gång flera små små firrar, storlek typ halv sardin, alltså sketsmå...

 

Han grimaserade och berättade att de var alloy alloy (goddigoddi!!), de skulle tydligen till kvällsfösäljningen på marknaden antydde han. Fråga mig inte vad han sade, det vet jag inte, men jag förstod ändå!!!

Var nere med Yongyut på Ladyboy-cafe på lunchen idag, jag brukar ju käka min special där, och kommer dit med sicklet dreglande i mungiporna. Fick direkt ett knytnävsslag i magen via ett Nä!! Det är slut.... imorgon har vi..

 

Blev då tvungen att köpa nåt annat och jag tog samma som Yongyut. Hon valde ”Nåden med mamm-pappa”, alltså Thaispagetti med kött i, och detta var i form av en soppa.Ok, gnäll fasen inte nu, detta klarar du... men ojojojoj va jag svettades, det var En jädra massa kryddor i den soppan. Jag vet fasen inte hur smaken på köttet va, det smakade enbart kryddor.

 

Jag slafsade i mig eländet, under ett ivrigt drickande av 1st Sprite och en massa massa vatten. Det gick dessutom åt papper, synd att kalla det annat, deras servetter är ju lika värdelösa som deras dasspapper...

Som falang, svensk och världsmedborgare, så ser jag bara en fördel med det Thailändska köket, och det är avsaknaden av vitlök. Detta gissel som plågat oss svenskar i decennier. På toppen, så vidhåller folk att det är gott med vitlök!!

 

Nä, tyvärr så har de flesta människor helt tappat fotfästet i sin relation till kryddor. Denna underbara uppfinning, som i raffinerat liten mängd skall reta smaklökarna och sätta fart på saliven. Människor är med sina kryddor precis som drogmissbrukare, de måste få mer och mer hela tiden, och som det är här och ibland i Sverige med den värdelösa vitlöken, så äter man:

 

vitlök med tillsats av kött,

vilket borde vara;

kött med tillsats av vitlök

 

Den dag när människorna fattar hur kryddor skall doseras och hanteras, då är jag den förste i ledet att äta den maten. Men tills dess morsning och goodbye, Jag kör med mitt upplägg!!

 

Ikväll går jag själv till supermarketen, Yongyut skall 20 mil åt något håll och handla upp sig på tyger till beställningar hon får ifrån våra kamrat-falanger här. Det kan gälla Kuddvar, gardiner , dukar och gud vet vad!!! Har bestämt träff med mr Peter Australia, så vi kan tjöta lite ohämmat över en middag, kul ibland!

Ha det bra gänget, tro inte allt ni hör, det är bara rykten.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum LIII, THAILAND

 

Ojoj oj, va jag håller på med kameran, men måste säga att det är värdelöst svårt att fotografera i solljus... Det finns ju ett vackert STORT fönster att kolla I på min kamera, och mitt ansikte speglar sig så vackert där när jag skall ta mina fina bilder. Rent ut sagt jag ser inte ett skit... Hur fasen skall man hantera det problemet. Alla ni som läser mina skildringar, ge mig tips om hur komma till Rätta med det.... tack för det!

 

Har i alla fall tagit massor av jättefina bilder och vilken kvalite... med lite Artistisk finess, så kan man få det här att bli kanonbra... Skall försöka att vad det lider skicka lite bilder på blommorna här i Thailand. Det är ju det som väckt mest intresse bland Er läsare, tätt följt utav hundarna förstås...

 

Imorgon torsdag (27.11), så är det ”Thanksgiving” i Nord-Amerikat!! Det är en ”Big Deal” för dessa länder. Yongyut och jag själv är hembjudna till Dan och Amphorn , och det skall bli himla kul att ”tjöta” lite engelska..... Kalkon funkar inte här i Thailand, så det blir kyckling, fyller de den ”rackarn” med nåt då, eller blir det ”Chicken on the rocks”, hehehe!! Skulle faktiskt va Gött att köra en ”stavnagel” till kycklingen för en gångs skull... kanske man Borde introducera snaps... men då ramlar väl folket överbord tror jag!!

 

Nu skall jag prata om sova på dagen eller natten eller rent av bådadera!! Vi Har ju touchat ämnet i kanten lite grand tidigare. Det var ju när jag berättade Om systern som tvingar ungarna att nana, men där jag tror motivet är att hon vill va för sig själv, och inte orkar ha med sina barn att göra. Det ser ju i alla fall ut så ”ifrån kanten”.

 

I husen runtomkring som håller på att byggas, så är nedervåningen i varje hus Fylld med cirka 3-4 hängmattor. Under lunchtiden mellan 11.30 – 14.00 ungefär Så ligger Thailands arbetare och nanar där. Denna fula ovana kanske grundlades av deras föräldrar. Precis som ungarna här hemma Namkäng och Soda Tvingas att sova dagtid... så kommer väl de också att sova när de blir äldre.

 

Jag vet faktiskt inte alla fakta eftersom jag ju inte är gammal här nere. Kanske detta har att göra med yrken och utbildning också... men vänta lite... då är vi ju tillbaka där vi började.. alltså föräldrar som grundlägger ovanor hos barnen. Min tankegång är ju... Jobbar du på kontor eller affär, inte fasen går du och nanar... villkoret för att få jobb på kontor och affär är att du gått i skola och Utbildat dig, vilka gör det, jo det som har råd, alltså familjer vars föräldrar har Utbildning och gått i skola...

 

Betyder detta då att det är arbetarna som enbart sover i Thailand dagtid???? Jag vet inte, men jag tror faktiskt det??? Se vad enkelt allt är om man resonerar Sig fram til saker och ting!!!! (tänk nu om man har fel)????

 

Avslutningsvis, jag börjar mer och mer känna för att ta mig en liten ”lutare” på 30 minuter mitt på dan... men jädrar vilken ”Ågren” jag får efteråt... så det är inte alls ofta jag gör det.. men det är frestande... det vet väl ni som åker på semester till varmare nejder, hur gått det är vid middagstid, efter man vart på stranden, och sedan ätit en bit mat, hur himla gött det är....hahaha!!

 

En liten grej bara.. va tycker ni... lyss på detta fenomen härnere... Jo jag har ju Ett schema där eleverna skall komma til olika lektioner.. en del kommer vid 2 olika dagar och klockslag och en del vid 3 olika klocksalg och dagar!! Nu igår så uteblev för andra gången på 2 veckor 2st bröder, de hörde inte heller av Sig till mig, utan där satt jag, och kunde inte göra något annat.

 

Min tankegång är. Har de ”anställt” mig, så kräver de också av mig att jag skall Finnas på plats de klockslag vi avtalat. Men då tycker JAG, att de borde också Infinna sig vid samma klockslag. Kan de inte komma av någon anledning, så ring, maila eller skicka röksignal, men för fan... gör något...Jag vill, att om de INTE kommer, och INTE har hört av sig, att detta skall räknas som lektion, och jag skall ha ”pröjs”...

Yongyut den juvelen, tycker som på Thailändskt mane´r, attt jag skall visa Chaiyaphum att jag har ett ”Good Heart”, och bara låta detta passera....

 

Här ser ni återigen, det jag pratat om tidigare... idioterna och slarvpettrarna, Sköter showen här i Thailand p.gr.a. att vanligt folk inte vågar säga ifrån.. ni Vet snacket om de skällande hundasen, ingen säger nåt!!

Så frågan är, skall Jag lyss till Yongyut, eller har ni andra förslag. Gammal Svensk ”anda” kanske Inte funkar härnere????

 

Ajajajaaj, vad var det???? Men va ända in i h;e.... myggfan bet mig i foten, nä Nu slutar jag skrivandet för denna gång, Good night All!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum LIV, THAILAND

 

Det finns säkert ett ordspråk som säger;

Folk kommer att glömma vad du sagt,

Folk kommer att glömma vad du gjort

Men folk kommer aldrig att glömma hur du

Fått dem att må!!!

 

Tänk ändå hur sant detta egentligen är, jag tänker på alla i historien ”stora män”, som förtvivlat har kämpat med att bli ihågkomna på alla möjliga sätt.. De har babblat, de har gjort en mängd saker, men de har nästan alltid glömt bort hur det är att få människor att må bra, alltså människorna runt omkring en.

 

Kvällens runda på supermarketen, slutade som vanligt med ett mål mat. Idag precis som igår, så åt jag ihop med Soda och Namkäng. Mr Pattaj hade tagit ledigt idag och fanns inte på plats. Mrs Hoi Tod var inte heller där med sin vagn Och som ”lök på laxen”, så fanns inte heller killen/tjejen som gör den kanongoa köttabiten med french fries och kålsalladen på plats.

 

Jag kände mig övergiven ett kort tag. Ända tills jag fick se en leende madam som sålde ”Gaaj” (kyckling) Yes!! Jag kör med kycklingbitar på pinne med knåderis (det man käkar med händerna) plus en Sprite.... ojojoj va gott detta blev. Avslutningen blev tyvärr som vanligt 1 glass.. fasen också magen krymper inte längre...

 

Nu i skrivande stund (onsdag 26.11), så fick jag precis in lite goa tips om Kameraeländet.... Per i Borås stad tipsade om att undvika solen i ryggen, kör sidoljus skriver han.. Så enkelt, det skall vara en P-bonne till det va!!! Men sedan kom den stora karamellen, kör med paraply. Låter först helkorkat, men I de fall man vill plåta fasta motiv som man kollat in i förväg, så kan man ju Faktiskt ta med ett paraply, det är ju görbra. Men däremot annars, ta med ett paraply på mina små cykel/fotograferingsuppdrag, det funkar ju inte!!

Tack Pera för tipsen....

 

Idag torsdag morgon (27.11) läser mail ifrån den alltid Alerte gentlemannen Christoffer E. I Sisjön.

Han kom med ett bra tips, kör med keps.. va bra, Jag har ju keps (bakåtvänd), det är ju bara att vända på den.. Men sedan ”Ballade” han ur lite grann. Skaffa en annan kamera... hehehe, den gubben att dricka starksprit med, det blir nog vidlyftigt och dyrt det!! Men ärligt talat... tack!!

 

Mina cykelrundor på 1 timma, har nu förvandlats till 2 timmar i lugnt tempo med fotografering och tjötande med ”foto-offren”!! Jag har ju börjat lite vackert med blommor och landskap. Men tanken är väl också att jag skall få ihop lite Ansikten som ni kan kolla på. Tänk va kul att se den där tanten som riktade fingret mot mig och skrek ”falaaaang”, eller få se Alfa-modern här hemma. Kanske om jag bara vågar, (jag är faktiskt blyg) att jag stannar några granningar och tar foto på dem!!

 

Ikväll alltså fredag 28.11, är den KLART kallaste kvällen sedan jag kom i Juli Månad. Jag uppskattar kvällstemperaturen till ungefär 16 grader, men trots detta, så åkte vi till supermarketen för att spisa kvällsmat. Och nu står glädjen högt i tak. Grispinne-mamman, ni vet med goe-såsen och inlagda gurkan är tillbaka på ”Anfield Road” igen....Vi satte oss naturligtvis och åt, och strax kom Peter Australia, och gjorde oss sällskap.

 

Och vilket bra sammanträffade, det visade sig att han skall till Khorat På tisdag och stämpla sitt VISA, och jag måste ju dit nu runt 5 december, så jag hakade naturligtvis på honom. Så då gör vi ihop med Yongyut en gemensam tripp dit och kan kombinera detta med inköp av tyg för gardiner. Urvalet och priserna är mycket bättre i Khorat än i Chaiyaphum.

 

Ojojoj, måste tyvärr sluta nu, kapitel LV ligger och väntar, och dessutom så har Jag en väldigt bra anledning att sluta. JAG SITTER HÄR OCH SMÅFRYSER...

Good night all!!!

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum LV, THAILAND

 

Hualigen, idag är det dag 44 i det helvete som kallas ”sluta-tugga-nicorette”..Eller ”abstinens-terror!!! Fortfarande vattnas det varje morgon i munnen och Efter varje måltid vattnas det likaledes... men där emellan så är det stundtals Ganska okey!!! Nog om den skiten, ville bara meddela läget....

 

Kolla här!!! På infarten till flera olika hus (Thai-hus förstås), så står det uppställt vattenfyllda typ Sprite,Cola eller Fantaflaskor (Plast). Jag har sett detta länge nu, men var ju naturligtvis tvungen att fråga Yongyut om detta... det måste ju bara rapporteras slika naturfenomen..Jo anledningen till att de står där uppställda helt otroligt fult och i sedvanligThaistil, är att det skall få hundarna att avstå att pinka på deras uppfart. Ja ni, vad skall man säga.... Istället för att ta tag i problemet i sig (alltså få bort hundjävlarna ifrån gatorna).. så har man ju den sedvanliga lösningen, alltså det som löser problemet för den enskilde. Men löser INTE problemet i sig..

 

Det ser för övrigt för jävla värdelöst fult ut att ha ett helt gäng med dessa stora 1,5 litersflaskor i mängd stående där, snacka om att förfula för egna huset och även för grannarna... men det skiter alla här i.... Jag har foton numera på flera fenomen som förekommer, och kommer att jobba med att se, om jag kan fixa med foton i mailen jag skickar ut till Er....

 

Det verkade som flera av Er tyckte om när man skriver bevingade ord, som t.ex. Om att få andra att må bra runt omkring sig. Detta kommer ju mig osökt att tänka på Mannen som sa till sin hustru när de satt och drack en flaska vin...

 

”Du kan inte säga en mening som gör mig både glad och lessen på en och samma gång”

Jo då , kontra hustrun ” din petter-niklas är mycket större än dina bröders”..

Se där... där kommer det igen... det gäller alltså att få andra att må bra!!!

 

Var ute idag på BIG C, och måste säga att det finns faktiskt ganska många falanger här i Chaiyaphum. Träffade en yngre kille idag ifrån England, och han Ville gärna att vi skulle träffas någon gång och ”klämma en bira”. Och det låter ju bra. Alltid gott att ha ett socialt liv, eller hur??

 

Var nere imorse på supermarknaden och fotade lite grand. Jag måste säga, Thaiarna är ett glatt folk, de ler och snattrar hela tiden, och det är inga problem alls med att börja tjöta med vem som helst. Jag fick t.om 8st ”samlå-Chaufförer” att sitta snällt i sina ekipage medans jag fotade dem.

 

Till sist, vi åt naturligtvis på supermarketen nu ikväll. Jag måste först förtydliga En sak, När jag säger supermarketen på morgon eller dagen, så menar jag den nere i stan där alla livsmedel byter händer. Pratar jag om densamma på kvällen, Så menar jag natt-supermarketen, där det finns en massa olika försäljnings- -stånd i form av prylar och mat. Hela stan verkar gå dit på kvällen, görtrevligt.

 

Jo nu skall jag berätta om den där killen som satt med sin fru (??) på marken och tillverkade gräshoppor och fiskar från bladen av bananträd. Kommer ni ihåg?? Han var ju så flink med nävar, fingrar och kniven!!

Nu har tydligen hans kvinna lämnat honom, så han sitter på marknaden ochTigger pengar!! Hans ben är ju helt kaputt och ser ut som sju svåra år, så han har svårt att få fram material och bära saker och ting med sig med sina kryckor! Så nu blir det till att tigga istället, mycket sorgligt tycker jag!!

 

Med denna ledsamma observation, så lämnar jag Er ifred, och säger,

” Oh, vilka flinka fingrar fröken har,”

 

Handskak

 

 

 

 

Chaiyaphum LVI, THAILAND

 

Reine H och jag lirade på V75 igår lördag 29.11 Vi fick för 2.a veckan i rad 5 rätt, glädjen stod högt i tak när utdelningen blev klar, vi fick dela på 20:-, nej förresten ”rättning i ledet”, ATG skall ju ha 2:-, vi delar på 18:-........ men vi skall väl fortsätta lite till i alla fall. Vår tanke var att försöka få ihop en miljon per gubbe, och ha kul för ”De sista fina åren” hehehehe!!!

 

För alla Er som frågat mig om hur läget egentligen är härnere med tanke på de oroligheter som rapporteras i media därhemma....Ja vänner, vad skall jag säga... För det första det verkar ju vara en fredlig historia måste jag säga!! Men som i alla dessa lägen så är alltid risken att det kan trappas upp när mer militanta Typer blandar sig in i det hela...

 

Taksin håller ju på och smyggrejar ifrån sin rävlya.... och uppmanar folk hit och dit att göra si och så.

Nu florerar också det rykten att ledningen för dessa demonstrationer, (säkerligen folk som inte själva är med ute på gatorna) betalar familjer för att få låna deras ungar (barn). De skickar alltså in ungarna och ibland hela familjer in på flygplatsen, och på så sätt obstruera polis/militär från att ta i med hårdhandskarna mot dessa typer.... Det är ju ett virrvarr av folk därinne.. så situationen är lurig för myndigheten härnere!!

 

Idag söndag dök alfamodern upp igen. Och till min stora sorg, så började människan att laga mat på köpet (igen!!) Skall först säga... systern, alltså mamman till Soda och Namkäng, och Yongyut älskar ju naturligtvis denna skitmat, de är ju uppväxta med eländet, och de älskar ju naturligtvis när Alfamamma kommer hit och lagar mat...Så stanken sprider sig som vanligt över hela huset.. jag rusar ner ifrån min arbetsplats på Övervåningen och försöker att rädda det som räddas kan i detta inferno av stank. Jag öppnar Dörren till baksidan, jag sliter upp dörren på framsidan, stänger dörren in till köket.

 

Gänget, alltså alla utom Yongyut sitter där i soffan och tittar som vanligt på TV;n, och de gap-flabbar glatt åt falangen som tycks vara ifrån sina sinnen. De är inte onda, bara barnsligt roade. Jag försöker förtvivlat att tala om för dem, ”gör mat, ät maten, men se till att lufta ut matoset när ni är klara för sjutton”... å va söta de är när de tittar på mig, de fattar inte ett skit,

 

Och även om de hade förstått vad jag sagt språkmässigt, så hade INTE andemeningen gått In i skallen på dem. Här i Thailand så finns det inget sådant som matos eller lufta ut... de är vana ifrån sina bostäder att bo och göra antagligen allting (förutom att skita) i det enda rummet som de har..... men jag kommer att jobba vidare, och den dag som man själv är ”kapten” hemma, så kommer jag att styra den här grejen med järnhand, notera det...

 

Avslutningsvis, vet ni att på sina ställen här i Thailand, så finns det toaletter för; Män, kvinnor och dessutom ladyboys.. alltså 3 olika dörrar. Jag måste bara föra detta på tal igen.... jag vid-rörde ju ämnet lite grand för ett bra tag sedan. Men herrejösses va många ladyboysare det finns här. Man blir ju mer och mer vaken och ser vad som händer och sker, och vad som flaxar runt på gator och torg!! Men som jag sagt tidigare, ingen bryr sig eller är taskiga mot dem, de är 100% accepterade och det är ju himla bra tycker jag!!

 

Men jag är lika förundrad när jag ser dem...det där med att man inte ser att det är en ladyboysare, ni har säkert hört alla skrönor om killar som tagit fel i röran när de varit ute på lustfyllda uppdrag. För att ta fel i det stora hela, så krävs nog att man är ”bra på lyset”, och Inte är kapabel att ”köra bil”. Men okey, visst är de väldigt lika, men herrejösses, kolla på adamsäpplet, kolla mellan bena Eller kolla fotstorleken.... Och oftast så är de ju väldigt överdrivna i sina aktioner.

 

Äter de, så håller de sked/gaffel med tumme och pekfinger. Medans kvinnor kanske hystar ut Ett försiktigt finger åt sidan, så slänger ladyboysen ut 3st garanterat (fattar ni??) Går de, så flaxar de väldigt mycket åt sidorna, nästan som en påfågel, och viftar

på skjärta-mentet välderliga!! Pratar de, så gestikulerar de görmycket, och viftar på ögonen, putar med munnen. Nä, är vi nyktra, så bör vi nog se skillnaden tycker jag.... hehehe!! Ville bara meddela att de blivit fler, och är VÄLDIGT vanligt förekommande här i Chaiyaphum.

 

Nu stänger vi ”butiken” för denna gång. Måste in och duscha och sedan smälta den goa ”Pattaj” som jag åt med Yongyut och Peter Australien på supermarketen...

Good night everybody..

 

Handskak