GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast. Välkomna med Era förfrågningar

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig, klicka på forum Sawatdee eller direkt här på hemsidan, under menyn upptill, Transport och flytt!

Chaiyaphum MMCCXLVI, Thailand

31 augusti 2015

82,8 kilo - 82,5 kilo (31 km) 100 minuter - 1.244 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,190 (uppåt)
Det är mycket mer behagligare att vara tokig,
och veta om det,
än att vara vettig, men folk tvivlar!!

Vara aktiv när man bor här i Thailand, ja för sjutton. Vi har pratat om det massor av gånger, En sak är ju att det är jättesvårt att döma folk efter vad dom gör och inte gör. Jag tror att folk är lite grand här borta ungefär som dom var när dom bodde hemma i falang-land!! Människor ser helt enkelt på olika saker, på olika sätt.

En del av oss anser att gå och handla med frun på Big C (COOP) är något att göra, en sysselsättning. Medans andra bara anser det vara en förlust av tid, och förlust av annat som man kunde gjort istället. Vissa anser att cykling varje dag är en sysselsättning, en hobby!! Medans andra kanske uppfattar en sådan sak som rena rama tokeriet... Hur fan kan man slösa tid på sådan skit kan det låta!!

Så vad sysselsätter sig folk med här borta där dom bor i Thailand. Naturligtvis så är detta geografiskt betingat, och bor man i en stad, så har man ju fullständigt annan sysselsättning än om man bor i en stad. Jag vill helst rata om de som bor här där jag bor. De allra flesta, nåstan utan undantag alla, bor i byar eller hus-områden utanför själva stadskärnan skall sägas.

Jag känner väl till kanske 25 st falanger som jag träffat, varav jag har närmare kontakt och umgås med 10 st av och till. Och deras sysselsättning kan då vara; 1 kille 70 år ung, har en liten baby, och lägger ALL SIN TID på denna baby, det verkar nästan som om den unga thaifrun låter honom ta huvudansvaret. Inget fel i detta, men killen är fullständigt frånvarande, medans hon går på partys,m och han stannar hemma. och lägger NOLL tid på att göra någonting alls överhuvudtaget utanför hans husväggar.

En annan kille bor 5 km öster härom i en by, han ringer aldrig, har inget umgänge alls, och den sysselsättning som han bedriver är läsa böcker och en promenad på nån timme om dagen... En annan, han sitter precis hela dagen vid sin dator med paus för en biltur på lunchen in till Chaiyaphum för att käka lite lunch... Det är ungefär allt han gör... han tar också ett par stycken korta ”lutare” varje dag....

Min polare tysken, han jobbar ju, så han är fullt aktiv, men han är helt OK tycker jag, ty han tar sig ut på sina turer, och drar med sig mig ut också.... Sedan har vi killar som har NOLL aktivitet, de sitter inte vid datan, men de läser och tittar på TV dagarna i ända.Och till sist så har vi de killarna som gör sin dagliga tur ner för en öl eller grogg till Bens Bar... Men det är mest engelsmän, amrisar, eller australiensare. Märk väl nu då att engelsmän, då räknar jag in skottar och irländare i den kategorin.... Danskar har en förmåga att gärna haka på det alko-tåget också....

Men det är ju en rent ut sagt livsfarlig sysselsättning, även om det är den klart trevligaste..... Det är ju bara fan att denna värld som lär vara skapad av en Gud, där är allting som är gott och mysigt och trevligt, lika med farligt för kroppen eller sinnet.... Vad är det för jäkla nonsens egentligen...

Var den Guden trött på att skapa världar eller, han kanske resonerade som så här; -” Nä nu är jag trött på det här, nu skall jag skapa jorden för att jävlas lite, en värld som skall bestå av saker som kommer att göra folk tokiga... Goda såser och goda groggar skall göra folk först feta, och sedan skall dom bli beroende, och kroppen kommer sedan att bli förstörd, och dom kommer att dö...

Grädde skall vara svingott, men livsfarligt att äta... Jordnötter skitgoa, men värdelösa för kroppen. Och jösses vad roligt det skall bli att se folk bli tokiga på jorden. Åka bil kan dom få göra, men dom kommer att krocka, och bli dödade ganska ofta....”

Sedan har vi killar som är olika aktiva faktiskt via datan, och skapar kontakter, och sedan reser en del här i Thailand tack vare detta, och det är ju kanon....

Jag tror att de flesta vet innerst inne hur viktigt det är med umgänge, när det handlar om social verksamhet. Att tro att man skall klara sig här i detta jordelivet helt ensam utan vänner, då är man inne på en farlig väg, och psyket tar nog ganska mycket stryk tror jag!! Kanske, nu gissar jag lite grand, balkong-hoppande i Pattaya och Bangkok, till en viss liten del kan tillskrivas människor med en påfallande bristande social kompetens?

Så för egen del, så hoppas jag att min egna medvetenhet om allt detta, skall hjälpa mig, så jag inte frivilligt skall skapa mig en egen liten ”värld” där jag isolerar mig, Kanske lika bra att önska att man INTE vinner miljontals med kronor på travet, så man låter muren eller häcken därför växa sig 4 meter hög för att avskärma sig från andra likt Hovås i Göteborg eller kanske Djursholm i Stockholm...

Handskak

Chaiyaphum MMCCXLV, Thailand

30 augusti 2015

82,4 kilo - (0 km)

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,181 (neråt)
Om du vill göra en äppelpaj riktigt ifrån början,
så måste du först skapa universum!

I går kväll, så upptäckte jag plötsligt att jag inte hade nåt matbröd hemma. Normalt sett, hemma i Sverige, så är det bara att dra på sig brallorna och handla upp sig på 5 st formbröd på COOP och sedan vart det klart!! Men här i Thailand, så agerar jag som jag ALDRIG skulle gjort hemma i Sverige, jag kollade genast om jag hade tillräckligt med mjöl, socker, jäst, smör och ägg... Och medans jag ändå var på det, så kollade jag om jag hade mjölk i kylen.

Saknade både marmelad, mjölk och mjöl, så bort till MAKRO och handlade upp mig. Startade med matbrödet, och medan det jäste till sig så startade jag upp en av ”mammas” kardemumma-kakor!!! Gör den i ugnen medans degen jäser, funkar skitbra.... Allt gick OK, brödet reste sig fint och kardemumma-kakan blev kanon!!!

Hade en liten fundering som kanske ni läsare kunde hjälpa mig med. Jag gillar mitt matbröd, det är riktigt gott, men ändå så känner jag att där saknas nåt som ger det lite ”skjut i kanten” lite ”jävvlar anåda”, ja något lite extra... Har ni något tips på nåt som jag kan lägga till, för att förhöja smaken en smula?? Välkommen att kontakta mig!!

Min baksida på huset var ju förut, som ni kanske kommer ihåg, ren och skär skog! Sedan såldes marken, och köparen röjde upp marken, tog bort alla träden, och planterade lite bananträd alldeles vid våra tomtgränser de stolpskotten. Nu plötsligt blev det helt öppet, och det lägenhetshus som ligger 100 meter bort, har helt fri insyn till oss här.

Jag har ju pratat om det förut, och t.om funderat på att vid lämpligt tillfälle ”bygga in” vår baksida med en  högre mur och en vägg... Och sedan höja muren kanske 1 meter för att förhindra lössen ifrån lägenheterna att kunna ha för lätt för att ta sig in i vår trädgård.... kanske vår baksida, och stjäla vår utrustning där...

Gubben var ju här för 3 månader sedan och kapade precis allting därbak, och allting blev så jäkla synligt igen.... MEN för att visa Er hur himla snabbt allting växer, kolla fotot.. hur himla snabbt de unga träden gror och väser, helt otroligt 3 månader sedan bara... Den tillväxten hemma i Sverige tar väl kanske minst 2 år, eller?

Nu måste jag ut på min tur, det blir mer skrivet tills imorgon... idag blev det bara lite.. Ha en trevlig dag, här är allting kanonbra tycker jag!!

Handskak

Chaiyaphum MMCCXLIV, Thailand

29 augusti 2015

82,9 kilo - 82,3 kilo (32 km) 106 minuter - 1.319 kalorier 

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,189 (neråt)
Det perfekta är nått,

inte när det ej längre finns något att lägga till,
utan när det inte längre finns något att ta bort!!

Vår granne See (kallas Big See-av mig) vars make Tony redan har flyttat tillbaka till England för att fylla på sin pension, och också sitt dagliga levebröd. Hans ”daytrading” med aktier och fonder fungerade tyvärr inte längre. Hon åkte som sagt var iväg till England med barnen, för att sammanstråla med Tony!!

Deras lilla ”Dinkey toy-hus” här på gatan står nu tomt, och hon nämnde innan hon for iväg, att hon kommer tillbaka inom 6 månader, och önskar då att hyra ut huset. Jag kom då genast att tänka på vår vän Risto (finnen) och hans fru, som bor i ett hyreshus borta vid Chaiyaphum. De bor inne i en grupp av hus, med enbart en massa thai, och det ser också ut som fan då naturligtvis på gator och i trädgårdar, och ljudnivån är som det brukar bland dessa infödingar!!

Jag skrev ett mail till Risto, som just nu är i Finland, och beskrev läget med detta hus här på gatan, hade ju ingen aning egentligen om han ville byta och flytta hit. Svaret lät inte vänta på sig. Han sade att han var jätte-intresserad, och skulle ta tag i det omedelbart, när han kommer hit igen....

För min del som varande ganska hänsynsfull och tystlåten falang, så är det ju 100 gånger bättre att få dit en falang, än ytterligare en thai, som kanske skall starta kyckling-uppfödning, och då skaffa tupp-jävel, som skriker ut sin kåthet, och sitt kontrol-behov dagar och nätter igenom... ja jag ser fram emot om dom kunde hyra här... Eller någon annan falang!!

Vi hade lite snack här nu senast angående detta med bomben i Bangkok o.s.v. En kille (engelsman), hade varit därnere när bomben small av, och det räckte med de 200 meterna han befann sig från bomben, för att rädda hans liv, men han blev av förklarliga skäl sket-rädd, med hjärtklappning, och ringande öron som enda resultat. Han verkar nu ifrågasätta om han skall stanna i Thailand överhuvudtaget.

Och han t.om har meddelat hela sin släkt hemma i England, varav flera är på väg som turister till Thailand för att köra sin vanliga turist-sväng,. Ni vet Bangkok-Chiang Mai-och stränderna söderut... Han säger att det är för osäkert, och han meddelar stolt nu att han avstyrt deras resa hit, för att i stället söka sig andra resmål.

Jag själv finner detta argument kanske vara till en viss snäv personlig synvinkel, kanske förstårligt. Och man kan ju med hjälp av lite statistik lätt hävda att det är 20 gånger mer troligt att en människa kommer att dö i Thailand än i Europa. Det är ju bara att läsa tidningarna, döds-statistiken här bland falangerna.

Men ta ett land som USA, skall man avråda alla man möter att åka dit. Jag menar, vi har ju Oklahoma-bombaren. Islam-flygplanen som dödade en massa tusen i New York, vi har skjutningarna i alla de amerikanska skolorna o.s.v. Det dödas ju utav bara helvete därborta i USA. Men ändå så är USA ansett som ett bra och säkert land, med alla möjligheter att där göra nåt av sitt liv, eller att kanske bara turista där.. Inte fasen hör man nån avråda folk att åka dit...

Så vad denne kille gör nu, är att ur en stark personlig synvinkel, där han helt enkelt fick ”sket-slaget” av bomben, och fullständigt tappade nerverna, nu drar han ett svart skynke över hela Thailand, och det sista jag hörde av den engelska gubben, var att han ville åka härifrån. Men inte en tanke har han att Thailand inte haft en bomb på åratal utanför de södra Islam-delarna av landet..

Så att gå ifrån att vara paradiset till att plötsligt över en minuts tid bli helvetet på jorden är lite smaklöst, i alla fall för min del. Och jag tar då naturligtvis hänsyn till alla de dödsfall bland falanger här, där dom dött via; balkongfall, dött i sin sömn i sin egna säng, ramlat i trappor, blivit elektrifierade på flera olika sätt ,och flera har sluntit i duschen och slagit ihjäl sig.... Man måste inte vara negativ.. Kanske.... händer detta överallt på detta jordklot??? Eller???

Handskak

Chaiyaphum MMCCXLIII, Thailand

28 augusti 2015

82,3 kilo - 81,6 kilo (32 km)  107 minuter - 1.331 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,196 (uppåt)
Livet är nöjsamt, döden är fridfull,
men det är vägen dit som kan vara jobbig!!

Hade ett gött snack med min gamle vän ifrån Canada igår kväll. Han har skickat ut mail att jag var välkommen hem till honom den 5 september, och fira hans ”stora” dag ihop med resten av hans släkt och vänner!! Vi har inte setts nu allt sedan 2003 nån gång tyvärr. Min flytt hit till Thailand har ju ställt till det lite grand med slika saker som att hålla kontakten via resor.

Det hör till saken att min vän bor i Ottawa Canada, och det är ju inte precis nästgårds. Jag tog mig friheten att titta lita på ett flygbolags priser och dess rutt, om man skulle vinna på travet i morgon lördag! Den resan är inte att leka med alls. Vi snackar alltså i restid mer än 3 ggr sträckan hem till Sverige.

Man flyger alltså BKK till Japan, väntar 1,5 timme där, sedan över hela jäkla Stilla Havet till Washington DC,väntar 1,5 timme där, den trippen tar drygt 25 timmar. Så ni fattar hur jäkla stort det lilla havet; Stilla Havet egentligen är. Och ifrån Washington DC så flyger vi sista biten över hela jäkla Canada, nästan kust till kust till Ottawa.

Snacka om att få träsmak i röva efter den resan.... Men jag skulle gärna göra den resan faktiskt, och åka dit den 5 september, men tyvärr, så har man ju sina åtaganden och förpliktelser, som jag inte tar allt för lätt på....huset skall betalas av i första läget.. i alla lägen så är huset i ”förstaläget”!!!

Rick kompisen blir 70 år, och vi blir allt äldre... Fan det kändes som igår när vi träffades första gången där borta på Dana-Cup i Fredrikshamn. Året var 1987, och man var en rasker 36;åring, som var pigg på det mesta. Jag kommer ihåg att jag precis hade haft en match mot ett tyskt lag i cupen, hade haft middag där på anläggningen, och hade haft en genomgång av matchen med spelarna.

Fri sedan från det ansvaret, så lufsade jag ner till träningsplanen som tillhörde vår skola, och hörde en massa röster som bräkte på ”amerikanska”. Kul att kolla lite på deras träning tänkte jag... Satt där och kikade vad dom höll på med, och det visade sig snabbt att det var canadicker inte amerikanare. Men deras engelska dialekt så när som på ordet ”about”, är ju väldigt lika.

Jag fick ganska snabbt ett ord med en av deras ledare, som tyckte att det var skitkul att prata med en så pass exotisk figur som mig själv, sprungen ifrån de mytiska vikinga-dalarna, där uppe i den kalla nord. Det var Rick som jag pratade med då, och han frågade om jag hade lust att hjälpa dom tillrätta nästa vecka, ty dom skulle hem till min hemstad Göteborg, och spela i Gothia-Cup. Javisst sade jag gärna,

Han och hans med-ledare, och deras föräldrar fick en kanonresa i Sverige och Göteborg, och vi var hemma hos mig några kvällar den veckan, och drack grogg snaps, och hade gott käk. Veckan gick i ilfart, och Rick nämnde för mig då i juli 1987, att dom har en jätte-cup i Ottawa varifrån han kommer, och han sade att han gärna skulle vilja se mitt lag komma över och spela där.

Jag tog honom på orden, pratade med föräldrarna, och lyckades få deras välsignelse om det nu inte skulle kosta för mycket pengar bara. Nä sade jag, det är säkert skitbilligt att åka i 14 dagar, och spela cup i Canada, hahaha. Jag organiserade upp denna resa, fick tag i sponsorer till varenda spelare, och 3 föräldrar åkte också med, allt som allt 23 personer.

Kostnaden för vår vistelse reducerades ner avsevärt, tack vare att Rick ordnade med något som heter ”billeting” där på cupen. Vilket betyder att spelarna blev utplacerade hos familjer i Ricks egna lag. Detta fungerade charmant, och var ytterligt enkelt och väl-organiserat. Jag fick reda på att föräldrar som har ungar inom fotbollen, och även andra idrotter i nordamerika, har lärt sig detta med Billeting.

Man öppnar sitt hem för varandras barn, allt för att slippa hotell-kostnader. Med de enorma avstånd som alltid är i nordamerika, så är det illa nog med långa resor, när två lag skall spela emot varandra i t.ex. den lokala serien. Jag hörde att i Ricks serie som hans lag spelade i, så varierade avståndet mellan lagen ifrån kanske 5 km upp till 25 mil....

Kan ni tänka Er att ha en serie man spelar i med ungdomar, där man måste åke från Göteborg upp till Örebro bara för att 13:åriga eller 16 åriga spelare skall spela emot varandra. Jag förstår att begreppet ”billeting” fungerade så bra faktiskt! I alla fall för att göra detta kort då... Vi hade en underbar tid jag och spelarna, vilket vi aldrig någonsin glömde.

Några av spelarna i mitt lag har fortfarande kontakt efter alla dessa år, vi åkte alltså 2 år senare (1989), så vi snackar om 26 år senare, och jag och Rick, deras ledare, blev livslånga kamrater, och vänner. Och jag har varit över hos honom runt 9-10 ggr efter 1989, och han har varit hos mig i Sverige med sin fru 3 ggr.

Så det är lite sorgset att se att livet rinner iväg så sattans snabbt, den enda liknelsen jag kan finna i skrivande stund, är att det känns i livet lite grand som om man står på perrongen, någon tvingar en att stiga ombord det snabba tåget, när man helst skulle vilja stanna där på perrongen och bara njuta......

Min vän fyller 70 år nu, och vi har kännt varandra i 28 år nu, och träffats, och hållit kontakten som vänner skall göra. Fotbollen försvann efter dryga 10 år ifrån våra liv, men där fanns tillräckligt med ”andra” saker, för att hålla oss som vänner. De minnen som man fick ifrån Canada under alla dessa tripper dit, fyller en nhu när man tänker på dom.

Och man inser att bara speeda förbi på det där ”tåget”, det ger inte en människa ett endaste skit. Visst man kanske sitter där med ett välmålad högt staket runt sin hus, men det är nog ganska ”tomt” på ett annat plan, där innanför staketet tror jag, i många fall.

legolas

Chaiyaphum MMCCXLII, Thailand

27 augusti 2015

83,1 kilo - (0 km)

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,148 (neråt)
För dom som kämpat för det,
frihet har en “smak” som dom skyddade
aldrig kommer att veta om!!

Skall nämna lite grand i detta kapitel komplexiteten med att ha att göra med Thailands olika Immigration-kontor. Kanske inte av största intresse för de av Er som bor där hemma i Sverige, men ni kanske ändå har i tankarna att någon gång packa kappsäcken och dra hit bort, då är det ju aldrig fel att fylla den med så mycket information som det bara är möjligt!!

I botten av allting så finns det ju lagar och förordningar, som skall gälla i Thailand. Dessa lagar är nästan utan undantag, alltid komponerade i samklang med den kultur av korruption som finns här i landet.

Så lagen när den beskrivs i lagboken, avslutas oftast med att det är ”upp till den enskilde; immigrations-officeren, polismannen, militären eller offentlig-anställde” att godkänna, eller underkänna, eller kräva in vilka sattans dokument som helst, som i hans tycke skall styrka det som medborgaren, eller personen på andra sidan ”disken” vill ha!

Nu då med denna utformning av lagen, så öppnar sig ju ett berg av möjligheter att sno åt sig pengar, och utpressa de stackare som måste ha någonting av dessa kontaktpersoner inom den thailändska byråkratin och samhället. Och så är korruptionen i full gång.

Här så har t.om. polismännen helt öppet skit-dåliga löner, som ligger kanske på 1/3-1/4;e del av en lärare-lön. Här räknar thailändska myndigheter kallt på att polismannen skall utpressa allmänheten, så han får in resterande stålar den månaden, så han kan försörja sin familj...

Den andra grenen på polisväsendet, de som är anställda inom tullväsendet är de som skor sig överlägset mest bland de småfiskarna. De tjänar smärre förmögenheter på att utpressa importörer, och utpressa falanger, som kommer med sitt gods till Thailand. Dessa anställda skiter fullständigt i lagarna och i tull-satserna. De talar helt enkelt om för importören, att de måste betala 30.000 baht annars får dom INTE ta in sitt gods till Thailand.

De intet ont anande importörerna, som trott att det handlar om antingen riktigt ärliga tag, och gjort kanske en budget på att sälja en produkt i Thailand, blir våldsamt blåsta av dessa myndighets-personer. Och i många fall så blir det tal om konkurs, eller en grym skuldfälla för de stackarna...

Klagar man offentligt i Thailand, så kan det hända lite olika saker i dessa sammanhang. 1) Man blir dödad 2) Man blir svartlistad för all framtid, eller om man är utlänning, så kan man också ganska lätt bli utslängd ur landet.... Ty de Immigrations-anställda är också anställda av polisväsendet, så dom är kolleger, och hjälper naturligtvis varandra...

På de immigrations-anställda ligger ett stort ansvar för en massa människor liv och överlevnad, vilket dom oftast tar på fullt allvar, men här finns tillräckligt många skit-hövven, för att vara helt noterbart i media, och ute på etermedia. Där folk nu börjat våga berätta vad dom råkar ut för. Tror ni inte att en immigrations-anställd, kan neka en utlänning uppehållstillstånd ÄVEN om utlänningen har precis alla dokument och tillstånd klara och OK?

DÅ har ni stort fel, det är nämligen deras rättighet att kunna neka och tillbakavisa vem som helst oavsett anledning eller t.om. utan anledning. Vi har hört skrämmande saker om framförallt klädsel, men också om när kanske en utlänning varit rent förtvivlad över någon vansinnig begäran ifrån en immigration-gubbe, och sedan kanske uttryckt sig mer som vi gör i de västra kulturerna. DETTA är något man ALDRIG för göra här mot myndighets-personer.

Hos oss i västvärlden, så är dessa myndighets-personer, satta att serva oss andra. Ofta får dom skit när vi andra säger att dom inget annat jobb kan få. Här är det precis tvärtom. En uniform gör en gubbe till ledare, någon man aldrig säger emot. Dessa uniformer gör dess ägare snabbt till riktiga svin i detta landet. Så varning har varit utfärdad länge nu, när man skall besöka myndigheterna, och speciellt då ett Immigrations-kontor....

Kläd Er i snygg vanlig klädsel, det är så man visar respekt till myndighets-personen i detta land. Jag har faktiskt sett med egna ögon, (Chiang Khan), uppe vid Mekong River, hur en engelsman i stort sett blev utslängd ifrån immigrations-kontoret, där vi båda satt och väntade på vår tur. Dumskallen kom dit orakad, stank av fylla, rullande röda ögon, en undertröja på överkroppen, och ett par sketna shorts, med billiga sandaler.....

Han satt där bredvid mig, när en anställd med mycket medaljer, ställde sig upp, pekade på engelsmannen, och pekade på dörren, och röt åt honom –”you leave Thailand now”. Han försvann blixtsnabbt ut genom dörren.... Saken var att denne engelsman var där för att förlänga sitt uppehållstillstånd. Han hade tydligen varit i Thailand under många år, och alltid på årliga uppehållstillstånd.

Så killen hamnade på studs i en rejält otäck prekär situation. Tänk om man har hem och familj, och kanske barn, och bara blir utslängd på det sättet. Dom KAN göra det, det är deras lagliga rättighet att kunna uppträda som dom vill. Så klädseln är viktig om man vill representera sig själv i en positiv och respektfull dager. Vilket jag verkligen rekommenderar här, och överallt annars också för den delen.

Tyvärr så finns det ingen spärr åt ”andra hållet”, något som talar om för dom att nu har dom gått för långt, får anmärkning, och sedan kanske sparken. Nä så gör man inte i Thailand, inte ens om en myndighetsperson dödar någon. Då får man bara förflyttning, och dagen därpå jobb som vanligt, men på annan ort!!

Handskak

Chaiyaphum MMCCXLI, Thailand

26 augusti 2015

82,9 kilo -

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,225 (neråt igen)
Du kan inte förlita dig på dina ögon,
om din fantasi är bristfällig!!

Vad menas med detta ordstävet då? Någon? Jag tolkar det som om någon har svårt att föreställa sig saker och ting i livet, i teorin, så kommer han inte att känna igen dom i verkligheten heller!! Och kan man inte ”se” saker och ting, så kommer man också att gå miste om en väldans massa saker i livet. Livet blir torftigt, och ganska andefattigt kort sagt!!! Jag tror att det finns många människor som faktiskt har det så, på det sättet, alltför många tyvärr!!

Vad skall man egentligen tro nu när det äntligen börjar hända saker ekonomiskt här borta i Asien. Ja jag är ju långt ifrån en national-ekonom, men väl en jävel på att gissa och generalisera, och det har hjälpt mig mycket tidigare i mitt liv. Jag läser och finner att folk noterade att börsen typ Dow Jones, hade gått ner 1.100 punkter när dom vaknade i morse, och loggade in för sina dagliga affärer.

Jag läste om många människor nu boende i Thailand, som har ganska mycket stålar, men som nu över en natt förlorat enorma pengar. En hade förlorat nästan 100.000 baht bara över natten. Han klagade på att de stålarna som igår hade räckt till en snygg condo i Hua Hin, nu enbart skulle räcka till ett begagnat Guesthouse uppe i Isaan.

Men det skall väl sägas, så man lägger lite grand nykter värdering på det hela. Och det är den inte bistra, men väl nyktra tanken, att man har INTE förlorat ett skit förrän man säljer.... Så min tanke är till dessa domedags-nissar. Behåll Era valutor Era aktier och Era fonder.

Uttrycket ”what goes up, must come down”, samt ”What goes down, must go up”, stämmer så bra i detta jordeliv vi lever i. Behåll Era tillhörigheter, dom är snart värda pengar igen, om dom inte stendör förstås..

Idag tisdag 25 augusti så gav NORDEA så frikostigt 4,327 för en svensk krona gentemot bahten, så man är ju jätteglad äntligen, men som en kompis sade, synd att riksbankschefen gjorde sin manöver tidigare i år med bankräntan, annars hade vi kanske nu haft 6 baht på en svensk krona..... Ja vi får se vart allt detta tar oss.

Euron stärks helt oförklarligt gentemot USA-dollarn, den svenska kronan som är stark har stärkts till idag, med mer än 30 öre mot USA-dollarn.... Medans de asiatiska vaiutorna också går dåligt...... Det sägs att den kinesiska valutan och den indiska går jätte-dåligt.... Det kan vara riktigt luriga tider här borta i Asien.

SÅ hade jag haft stålar, kontanter, så hade jag nog spridit mina pengar via flera olika valutor, och jag hade nog undvikit att ha dom "på bank" här i detta frimärks-landet... Detta land där inte ens den egna befolkningen litar på bankerna, utan hellre köper in guld som dom lägger i madrassen...Ja jag önskar absolut ingen otur, men va fasen, om någon skall ha tur, så måste ju i ”lagen om alltings jävlighet”, någon ha otur...... så vad skall man tycka....

Ni Thailands-tokar, har ni någonsin funderat på detta? Jag tänker då på att "flytta utomlands" typ till Thailand, och sedan ändra sina levnadsvanor till den milda grad. Jag hade ett par killar som jag träffade första gången det första året jag var här. De var i samma ålder som mig d.v.s. 57-58 år då! Och såg hyggligt normala ut, alltså som man kanske skall göra när man är åldring!!

Nu träffade jag dom bägge, och vi sågs nere på Bens bar. Tydligen så bor dessa 2 killar hyggligt nära varandra, och dom umgås därför också ganska regelbundet. Dom är engelsmän, så ölen har väl alltid funnits i deras liv. Förut så drack dom tydligen hyggligt normalt, och arbetade och skötte sin familj.

Men NU bor dom i Thailand alltså. Har familj här också, men nu verkar det som om alla hämningar släppt på dom. Jag märkte det direkt, vi träffades där på baren, och satte oss vid ett bord. Efter drygt 15 minuter, så hade dom redan avverkat sin 2:a Heinicken, och dom drack i en otäck takt faktiskt.

Jag tittade på killarna, och deras ansikten var ganska pösiga, och dom hade båda två varsin rejäl kula till mage..... Tydligen så hade dom legat i rejält under den tid dom bott här. Och speciellt alkoholen, och ölen är skit för hälsan. Naturligtvis så sa jag ingenting, det är ju bara löjligt, vill dom ta död på sig själva, så får dom väl göra det då...

Men man undrar,,,, är det vanligt att alla barriärer släpper när man kommer hit ner till typ Thailand, alla spärrar försvinner liksom? Människor som tidigare tagit väl hand om sig själva, förfaller nu till ren panik, bland öl och spritflaskorna. Jag trodde att vi svenskar var världs-värst på denna sak, men det skall jag säga efter vad jag sett själv.

Vi skandinaver i stort, har ganska bra koll på oss själva, det är de folkslag som har ”puben” i sin kultur, eller har ”krogen” i sin kultur, det är dom som ligger klart värst till.... Så våran gamla regering, som försökte skydda oss med monopolet, och system-bolaget, kanske inte var helt  ute och cyklade.... Eller vad tror ni läsare??

Handskak

Chaiyaphum MMCCXL (2.240), Thailand

25 augusti 2015

82,8 kilo - (0 km)

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,327 (rejält uppåt)
Det är mycket bättre att förstå universum som det verkligen är,
än att framhärda i villfarelse ,
även om det är mer tillfredsställande och lugnande!

På tal om gårdagens prat om inkomster, så berättade York för mig om hans syn på thai, och deras intresse av att arbeta. York berättade för mig om att han ofta ser dessa typ presenningar i glada färger, som hänger uppsatta på fabrikernas staket/murar, och gör reklam och frågar efter arbetskraft.

Detta upprepas vid infartsvägarna till både Khon Kaen som Khorat. Han hade fört detta på tal vid sitt middagsbord, när hans förlängda thaifamilj var där. Dom avfärdade dessa arbeten som skräpjobb, vem vill arbeta på en ”fabrik”, och sedan skrattade dom gott. Yorks innersta tankar berättade han för mig var, att visst fan är thai slöa, och dom har en arbetslöshet som är obeskrivlig här, trots att myndigheterna säger att den är UNDER 1%...

Men det där är bara nys. Om man tar Chaiyaphum, som är provins-huvudstaden här, så finns det inga jobb, förutom då statliga eller kommunala jobb. Anledningen, ja här finns knappt någon industri alls att tala om. Anledning? Ja kanske dom som investerar i fabriker, inser det lönlösa, de får ju ingen arfbetskraft till sina fabriker..

Bor man i ett land där maten växer alldeles över huvudet på dom, eller på marken där dom står eller ligger, så räcker det ju med att sträcka ut handen, så kan man bli mätt. Eller så skickar man ut frun, så får hon fånga lite djur till middagen, som grodor, fiskar, eller ormar, och ödlor. Finns det stålar, så käkar man griskött eller kyckling!!! Men det handlar till 80-85% av gräs och sallad som dom kallar det.

Och en full mage manar inte till arbete. Man behöver ju inte vara smartast i klassen för att fatta varför det finns flera miljoner gästarbetare i Thailand ifrån de länderna runt omkring som typ; Kambodja, Burma, Vietnam och Laos. De lönerna som erbjuds thai är rena rama förmögenheten för dessa gästarbetare.... Men för en thai, så skall man bara inte jobba om man är mätt, och har mat på bordet...

I förrgår så fick jag fick dessutom en pratstund med Bill som ju just nu bygger hus till sig, och sin familj ett par byar bortåt vägen, typ 7 km bort. Han berättade att han gärna ville hjälpa byborna i byn där hans fru kommer ifrån, ty dom verkar ju vara helt enkelt urfattiga. Dessutom så erbjöd han dom extra-bra betalt. Men tyvärr så fick han ingen som ville ha den typen av jobb.

Alldeles för långa arbetsdagar,,, för varmt,,, och för tungt,,, var svaret han fick. Så de jobben fick byggherren fixa besättning till.... Folk ifrån Burma och Kambodja sades det... Dessa arbetare jobbar som skam, och skickar hem pengar till sina egna familjer i grannländerna.

Detta allt medans thailändarna ligger och sover på natten, sover på förmiddagen, sover runt middagstid, och sover på eftermiddagarna. Med endast avbrott av prat och mat.... Men nog är dom lyckliga.. Och dom kan bara inte fatta hur fasen falang kan ha så mycket pengar som dom har!!

Vill dock IGEN säga, att mina observationer rör sig om Isaan, och området här i Nordöstra Thailand. Det ser antagligen exakt likadant ut i alla andra hörn av Thailand också, förutom då i Bangkok med flera städer, där det kanske finns lite industrier och verksamhet. Kan tänka mig att det faktiskt finns jobb nere i t.ex.vis Rayong..

Angående detta med julen igen, fick önskemål ifrån 1 gubbe, som sade att han mycket hellre är hemma hos mig, och firar julen än att ”gå bort” och fira nere på stan, Julen är ju en hemmagrej som han mycket riktigt uttryckte sig. Nu när jag fortsatt mina tankar, så har vi ju ytterligare 2 gubbar (Anders D. Samt Sjö-Bengt som nog gärna (kanske) skulle vilja vara med och fira jul ihop med oss.. Får kolla upp den biten...

Och att vi skulle vara upp emot 18-20 st människor hemma hos mig, faller nog på sin egna orimlighet tror jag!! Och det är nog flera som skulle tycka att det vore lite mysko att separera damerna ifrån bordet, bara för at få ”plats” med alla riktga julfirare!! Nä, vi skall sitta tillsammans denna högtidsdag i gott som ont, så vi är nog tillbaka på att fira jul-ätandet i alla fall på Bens Bar. En stor chans är ju hemma hos Cheta förstås, han har säkert bättre plats, vi får prata om det.....

Men tycker själv att Bens Bar no; 1 är det i särklass bästa alternativet med tanke på antalet människor. Jag får börja redan nu, och kolla upp om folk överhuvudtaget är intresserade att fira jul ihop. Kanske en god tanke är att när ni som läser detta, och som står på listan, vill ni vara med, så kanske ni kan maila mig direkt OM ni vill vara med, så får vi ett grepp på hur många vi blir, och kan jobba på utifrån detta, här kommer listan igen då;

York  2 (OK),  mackes 2,         Kenth Kong   2 (OK),  legolas     2 (OK),
cheta 2 (OK), Jörgen   2 (OK), Anders D      2,,         Sjö-Bengt 2,

Hör av Er gubbar!!!

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXIX, Thailand

24 augusti 2015

82,7 kilo - 81,6 kilo (46 km) 148 minuter - 1.841 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,214  (uppåt)
All sanningar passerar igenom tre stadier.
Vid första stadiet så blir dom förlöjligade.
Vid det andra stadiet,  så är det ett våldsamt motstånd emot.
Och vid det tredje stadiet,
så är det accepterat att vara självklart att gälla som sanningar

Jag skrev ner detta ”ordspråk” eller vad det kan kallas, och det är sällsynt sant må jag säga!! Detta är ju något som kanske inte varje vanlig man stöter på i sitt liv, eftersom det ju tarvar att man har lite egna tankar och observationer. Men visst blir ”geniet” eller gubben i ”frontlinjen” först förlöjligad när han lägger ord på sina kanske lite nya tankar.

Allmogen utav hävd, skall ju baktala, och slänga skit åt den människa som bara ”vågar” sticka upp skallen. De som sitter ”torra i sin skalle” skriker alla möjliga tokerier, de kräver ”länkar”, och de letar febrilt inne på google, om dom kan hitta något som kan sparka gubben i arslet, och få tyst på honom.

Detta blir sedan till ett crescendo av motstånd, och man får med sig en massa andra människor, och ”jantelagen” är nu i full gång. Och nu är man inne där bland de lägsta av varelser bland oss människor som bara kommer upp till ytan, och visar sitt fula tryne. De vädrar blod, och nu är huggsexan i full gång!! Dom syns som tydligast på alla dessa internet-forum känns det som.

Detta håller sedan på ända tills en människa av ”rang”, av auktoritet, ansedd som vettig, och kan föra sig, yttrar sig i ämnet. Denne kille bekräftar plötsligt i all denna yra och kaos. Att tankarna som ”gubben” förde fram och gav ord till, faktiskt var ovanligt vettiga, och borde behandlas med respekt, för dom är helt korrekta dessutom.

DÅ svänger det plötsligt, men inte helt och fullständigt,, förrän nästa gäng av åsikts-eliten säger sitt, och bekräftar att detta var bra och korrekta tankar, NU minsann så försvinner ”hajarna” snabbt, nu när blodet försvinner. Och nu så över en natt, så finns det inte kvar en endaste gnäll-röv bland allmogen, som kritiserar längre gubbens tankar. ALLA minsann påstår att dom alltid varit på gubbens sida, och tyckt att han hade helt rätt....

Dessa tankar förvandlas nu snabbt till en artikel inne på Wikipedia, hamnar i olika böcker bland ordspråk, och geniala tankar, och anses nu allmänt som en sanning bortom alla tänkbara tvivel.... Men som sagt var, allt detta måste först ha sin "gång", exakt så som skrivits överst.... Så tänk på detta nästa gång ni förlöjligar en person ni kommer i kontakt med!!Idag på cykelturen, så stannade jag till på gris och risfarmen hos spritmagistern Yutin (min svåger), och hans fru Baloo (Yongans äldsta syster). Kollade in verksamheten med grisarna, och det är grymt vilken avel dom bedriver där, i detta inferno av smågrisar. En so hade 11 st småttingar, en annan hade 10 st, och de flesta andra hade runt 7-8 st.De allra flesta överlever numera, och det genererar ganska goa inkomster för dom. Jag vågar inte säga hur ofta som dom kan avla fram smågrisar per år, men de småttingar dom hade nu var 53 st. Man får betalt 1.200 baht för en sådan 1 kilos småtting. Så vi snackar här om en inkommande inkomst på runt; 64.000 baht.Så om man kan göra detta kanske 2-3 ggr på ett år, så är det nog väldigt välkommet tillskott, på toppen av inkomsten ifrån ris-försäljningen, och Yutins rektor-lön på runt 55.000 baht i månaden. Men den killen har det inte lätt.

Trots alla dessa stålar, så lever dom, verkar det som, ur hand till mun. Dom hjälper flera familjer där i byn. Ty enligt vad jag hört, så är detta en typiskt vanligt vansinnigt urfattig by, folk har helt enkelt inga inkomster.

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXVIII, Thailand

23 augusti 2015

82,8 kilo - 82,1 kilo (27 km) 101 minuter - 1.257 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,200 (neråt)
Det finns en gräns hur många gånger,
som man kan läsa om hur fantastisk man är,
och vilken inspiration för andra man är,
men jag är inte riktigt där ännu!!

York och jag har pratat lite löst om detta med julafton och planeringen av densamma!!! York´s största intresse är att våra fruar skall slippa att diska och städa när festen är över, och därför föreslog han något med Bens Bar no; 1 och kanske käka därnere.

Jag funderade lite grand på det, gillar ju helst att vara hemma egentligen under julafton och käka ihop med goda vänner. Men kanske man kunde göra något planeringsmässigt av denna tanke?

Jag funderade, åkte förbi Ben själv där i baren och frågade hur han ställde sig. Ja han var positiv och ställer upp på allt vi vill, inga problem. Så jag satte mig och funderade och gjorde en grov föreställning om hur julafton kunde ske och bli av med detta scenario.

Vi samlas ett gäng och äter alltså nere på denna bar. Någon eller kanske några maträtter kan dom göra, men inte mycket, vill helst inte att en engelsman skall styckmörda våra goa svenska julmat-rätter. Men kanske nån paj eller två kan han fixa, det brukar han klara bra. Vi andra kan göra som vi gjorde förra året, lite knytkalas, så delar vi på kostnaden.

Så en gubbe gör Janssons, en ordnar skinkan, en bakar vörtbröd o.s.v. Vi kan göra en lista på maträtterna, och dela ut arbete till de flesta tror jag. Detta upplägg är helt OK med Ben, så inga problem. Vi samlas där på baren, käkar dricker och sjunger och tjötar, och vi har bokat bord för hela gänget. Ben får dumpa den jäkla popmusiken, och så kör vi svensk julmusik med dragspels-tjosan ni vet....

Efter 2 timmar eller 3, så sticker vi vidare, kanske hem till någon typ York, och dricker grogg där istället. Och så kan sedan folk dra sig hemåt när dom känner för det.. Med detta upplägg, så slipper våra fruar jobba ihjäl sig, och vi kan alla njuta av julen istället. De gubbar som man tänker på skulle vara kul om dom kom, är ju i stort sett desamma som förra året d.v.s.;

York 2, cheta 2, Jörgen 2, legolas 2, Kent, Khong 2, Mackes 2, Dan 2 samt om Birger 2 skulle ha fått ordning på sin exit, ut ur den svenska pastorala församlingen vill säga, annars får han dyka upp nästa år i stället.. Och med detta så är det välfyllt, kanske kan tillkomma någon, det finns ju fler svenskar i Chaiyaphum, men de finns ju inte med i umgänget nu, så varför bjuda in dom egentligen....Det fortsätter att regna varje dag här i stort sett. Och varför inte, vi närmar oss med stormsteg september som ju här i Isaan är Regnperioden med stort ”R”... Men förmiddagen och lunchen är till 90% soligt och gott, och så någon gång efter klockan 15.00, så tornar det upp sig snabbt och elegant, molnmassor som driver in här, och sedan kommer det en timme eller två med regn. Lagom till kvällskaffet, så slutar det lika snabbt som det började....Och nu så hör man paniken i alla grodornas parnings-organ, via deras röster, och ropanden, efter en partner. Det bästa med att vara Groda, är väl antagligen att man näst intill alltid får svar. Antingen så kommer det en partner, och de kan dela spermier med varandra, eller så kommer det en orm och käkar upp dom.

Det är en grym aktivitet därute på risfälten och gräsängarna. Men med den mängd av Grodor som finns i detta land, så kan det väl vara tröst-rikt att veta, att fortplantningen nog antagligen vinner över förlusten, till alla de olika orm-arterna som gillar Grodor till frukost, lunch och middag!!Men kolla in sista fotot, har sett flera av samma sort... Va fan försöker grodan käka upp ormen, eller vad håller dom på med?

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXVII, Thailand

22 augusti 2015

82,7 kilo - 81,8 kilo (51 km) 165 minuter - 2.053 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,225 (uppåt)
Det finns mer dumhet än väte i universum,
och den har ännu längre livstid.

Sitter vid datan, och klockan är bara 04.12... Vaknade i morse kanske mestadels att man var utsövd. Men vaknade av dunket av en feskebåt..... Nä dunket av trummor... Ofta finner man här folk som inte kan sova, precis som jag själva denna tidiga morgon, och då hittar thai på saker och ting.

Dom trippar INTE på tå, nä dom gör precis saker och ting helt oberoende på var dom befinner sig, eller hos vem dom befinner sig. Dom är ensamma i universum, och skiter i sin omgivning. Denne tidige thai vaknade tydligen, och gick ut och satte på musiken på högsta volym nästan. Jag vet därför att jag cyklade bort nästan exakt 1 km till Nong Nasaeng nu på morgonen, för att kolla in hur och varför.... och där på gatan var resterna av gårdagskvällens party av nåt slag.

Killen gick omkring där ensam i denna tidiga morgonstund, oc hade satt på musiken. Han störde i stort sett ett par tusen människor. Men absolut noll och ingen av dessa gick ut och slog ner honom, eller pratade med honom, om hur jävla dum hav var som störde allt och alla mitt under deras nattsömn.

Men nu denna morgon så skall Namkaeng gå upp klockan 05.00, det är lördag men hon skall gå till skolan igen. Förra lördagen skulle dom promenera genom Chaiyaphum, för att hedra !mamma! i Thailand, alltså drottningen... Och nu idag så skall dom springa och sporta... Namkaeng kallade detta för ”sports day” tydligen.

Men hon gillar det. Ett tecken gott som nåt annat för 2 saker. Dels så gillar ungarna att träffas och vara i skolan, vilket för mig är fullständigt främmande, och dels så är det ett tydligt tecken på hur få alternativ dom här barnen tydligen har här i Thailand på aktiviteter på fritiden.  Jag ser ju Namkaeng efter skolan och under helgerna, hon sitter 95% av tiden inne på sitt rum och leker med sin telefon eller tittar på soap-opera på TV;n.

När jag påtalar att hon borde ut och umgås med andra ungar, så får jag arga oförstående ögon, både ifrån Yongan som från Namkaeng, vad fattar falangen? Ja kanske dom har rätt... Det finns fan inte en unge att umgås med här, alla så sitter dom hemma hos sig själva och leker med telefon eller tittar på TV. Inget att göra umgängesmässigt alltså!!

Så TROTS att Thailand har en befolkning som är 8-9 gånger större än Sverige, så är det barnfritt ute på gatan, och dom leker väldigt lite få aktiviteter... Jag tänker efter lite, och tänker sedan,,, Varför bry sig... inte min unge, och inte min tid... Jag kommer att vara stendöd vid det laget, när lata feta överviktiga thaibarn ramlar av pinn, i alla möjliga konstiga sjukdomar.... Nä skit samma inte min sak att tjöta hål i huvudet på dom, inte min sak alls känns det som!!Ja man blir äldre, och man blir påmind om det precis hela tiden... Fan jag skulle vilja leva i en bubbla, där man  aldrig tänkte på att man blir äldre, bara levde sitt liv. Men man blir ju påmind om det på olika sätt hela tiden. Det enda positiva är ju att här i Thailand, så blir man påmind om det indirekt, och aldrig i ett styggt nedvärderande hänseende, medans man i västerlandet, blir sedd ur ett helt annat perspektiv.

Där är man slut som människa och som medlem i samhället vid runt 50;års åldern max. Ungdoms-kulturen har tagit över alltsedan 1960;talet tyvärr, så hemma i västerlandet så blir det direkta konfrontationer, där man helt klart och tydligt blir tillsagd ”plats” och ”håll käft”.  

Nä, mycket bättre här, men jag blir ändå påmind på mer naturliga orsaker. Man kommer på sig själv att man erkänner, att det kan vara jäkla gott att faktiskt ”ta sig en lutare”, eller att man skiter fullständigt i om man undslipper sig ett klagande ”ahhh” när man böjer sig ner, och plockar upp 1 bahtaren, som man just tappade.

Man skäms inte ett skit för att lämna festen klockan 22.30 för man är trött och sleten. Och man tar mer än gärna emot den uppmärksamhet och respekt man får, tack vare sin ålder.

Nu nu får jag sluta, känner mig lite sleten, får gå upp, och ta igen de förlorade 2 timmarna som jag just missade när jag gick upp ”för tidigt”.......

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXVI, Thailand

21 augusti 2015

82,2 kilo - 81,8 kilo (32 km) 101 minuter - 1.257 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,186 (uppåt)
De viktiga problem som vi möter,
kan inte lösas på samma nivå av tänkande,
som när vi skapade dom!!

Thailand har många ansikten som kanske många av Er känner till. Och dessa ansikten kommer ju till när folk vandrar in i landet, eller att landet ifråga utökar sin bo-yta! Uppe i norr där finns det bergs-stammar, och de tyckte precis som vissa negrer i Afrika att långa halsar var skitsnyggt! Kanske det rent av ifrån tidernas begynnelse faktiskt kommer därifrån...

Här i Isaan, så ser dom ju ut som laoter de allra flesta av förklarliga skäl. Det var ju Lao-folk som vandrade in här i Isaan, och började att bearbeta jorden och göra åkrar, eller skall man kalla det risfält. Men till skillnad emot bergs-stammarna upp i norra delen, som är lite mer slanka och längre, så är Isaan-människorna här lite mer ofta lite korta, krumma, gärna hjulbenta blir dom när dom blir äldre, och stabbiga ben har dom också, och riktigt platta och breda näsor. Undantag? Så klart... folk har ju vandrat in här också!!

Men samma utseende återkommer hos folket ifrån Kambodja, ifrån Mayanmar (Burma) precis detsamma. Och det är väl ett bevis, bra som något, att det är regeringar och kungar som drar gränser, och inte befolkningen. Blodet är blandat sedan tusentals år tillbaka, långt långt innan det ens fanns namn på dessa områden här i sydost-asien..

Utseendet på folket i Malaysia är lite mer svårtolkat, men dom drar mer åt det indonesiska hållet tror jag. Men jag gissar, ty att få framfoton ifrån internet, så ser dom  mest ut som vilsna araber i sina höcklen och lakan, som dom är klädda i.

Ursprungsbefolkningen, finns nog, om den nu inte är utraderad helt, och de som överlevde muslimernas övertagande, är dom som konverterade, annars dödades dom, precis som dom gjort i alla länder som dom tagit makten i... Just nu slaktas kristna syrier å det värsta... I SYRIEN....(bara en passus för de mest blinda av läsarna)...Men Thailand är nog det land i sydostasien som har mest varierande ”ansikten” bland sin befolkning. De har tillskott ifrån alla grannländerna, och detta är nog av enbart godo tror jag! Fräsht blod är aldrig fel....Den sista människo-typen är väl thai-människan som hör hemma i Pattaya, detta helvete i paradiset, som någon annan än mig uttryckte det som... Här verkar det som om defekter är av godo, och dekadans är just inget annat än ett sätt att tjäna pengar!!

Idag var jag på Khrung Thai Bank och skulle fixa och dona med stålarna som jag skickade över i måndags ifrån Sverige. Det är ju alltid ett kärt nöje att greja med slika saker. Den söta flickan i kassan tog mod till sig efter 5 minuter, och frågade mig om jag inte tyckte att flickan i kassan bredvid ”look beutiful”....

Jo för sjuttan svarade jag, men det gör du också..... Hmm svarade kassörskan, jag är gift.... Jag också svarade jag.. och sedan avvek man med ett leende. Även om man vet att detta bara är lite spel för galleriet, så kan det i vissa fall ligga en del allvar bakom sådana här framstötar. Flickan i kassan bredvid var ungkarls-tjej, och dom är på alerten ibland, precis samma som alla andra är, så ingen skillnad.

Men det känns ändå lite småläskigt när brudarna är kanske 25 år gamla, och lägger in en stöt på en grann gubbe på 64...men fina benmuskler... hahahaha.. Men visst är man fåfäng. Jag ser gärna mig själv i spegeln, men helst blundar jag samtidigt!!! Fan Yongyut kom in i går kväll med ett sådant där minifoto-album, och började bläddra ifrån 2013. Fasen jag är ju flintis och överviktig ju.... DET såg jag inte i alla fall när jag kollade i spegeln..

Handskak


Chaiyaphum MMCCXXXV, Thailand

20 augusti 2015

82,7 kilo - (0 km)

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,117 (neråt)
Har du fiender? Bra, det betyder bara att du
faktiskt har stått upp för någonting,
någon gång, i ditt liv!!

Jag vill gärna låta Er se dessa foton, tycker dom är granna, annars blir dom bara liggande eller slängda, och det är ju synd... Jag startar med några stycken foton nerifrån havet söderut,,, Tänk att vakna där på morgonen, secka goda tider det hade varit...Sedan var vi lite goa foton ifrån naturen bland risfälten och bland gamla och nya tempel här,,, Man är ju inte direkt missnöjd när man är ute och cyklar ser ni va?Igår så ville jag baka, normalt sett så brukar jag gå upp kanske 05.30-06.00 och börja med baket, så man blir klar i lagom tid för att cykla ut på sin runda. Men igår missade jag helt, och blev påmind av avsaknaden av bröd i frösaboxen!!

Så jag satte igång, och fick den glänsande ide´n... Varför starta jäsnings-processen med vatten och jäst och socker..... Jag kan ju göra brödet ännu goare me att ersätta vattnet med mjölk istället.Bäst att kolla med Dan, amrisen  ni vet, han är ju lite av en specialist, ty ha bakar ju dagligen i alla de former. Dan bekräftade att det gick alldeles utmärkt, men sade att mjölken gör att jäsnings-processen tar längre tid om man ersätter med mjölk. Men ta 50/50 menade han på, och prova....

Sagt och gjort, jag provade. Kom tillbaka efter en timmes tid, då normalt min jäsning brukar vara kanonbra (normalt sett 30 minuter). Men NU,,,, inte ett skit hade hänt....Fick slänga ut hela rasket, och starta om ifrån början igen, med vatten jäst och socker, och nu gick det bra naturligtvis. När allt var fipplat och klart, och med lite hjälp av Yongyut, så rullade jag i säng 00.30 igår natt. Men brödet blev bra i alla fall....

När jag var inne hos Dan, så hade han ett besök av en bekant, en annan amerikan. Och det blev en ganska intressant samvaro. Denne kille som jag inte ens vet vad han heter, berättade I alla fall att han hade varit gift ett antal år, och bott här I Thailand med sin fru.Nu ville dom flytta till USA och starta ett nytt liv där. Han berättade nu att frun naturligtvis hade en dotter ifrån ett tidigare förhållande med en ???, Javisst just det; en thailändsk avvikande man, som inte ville ställa upp för sin avkomma.

Dottern som nu var 10 år gammal, hade tagits hand om av amrisens frus mamma (svärmodern), och levt sina 10 år i stort sett där.... Fråga mig inte vad fan modern höll på med, hon hade ju varit gift flera år med amerikanaren.... Men han kanske var av den ullen som många är, att dom helst skiter i andra mäns avkomma, och speciellt nere i Thailand, där äktenskapen mest verkar vara en papperstiger för många falanger!!

NU ville dom ta med sig dottern också till USA, så nåt bra vad det i alla fall med detta jag skall berätta!! Men amrisen berättade att han hade fått sig en chock när dottern kom till dom. Den stackarn visste absolut noll och ingenting om ingenting. Hon pissade i en liten container i sovrummet, gick inte till toaletten.

Och hon slafsade all maten med sina fingrar. Hon höll sked och gaffel precis som om hon skulle hugga nån till döds, hade inte en susning om bestick och om hur dom användes.

På toppen av detta, så sprang denna 10:åring omkring ganska ofta helt naken. Fan sade han jag kom att tänka på Djungel-pojken som plockades ifrån djungeln till mänsklig bebyggelse.... Killen berättade nu att han var allvarligt oroad, och menade på att det kan ju ta åratal att tämja en sådan tös till att kunna föra sig någorlunda.....

Jag själv tänkte, oooh fasen vad lurigt läge.. Hade det handlat om att bara byta adress här i Thailand, så skitsamma dom lär sig kvickt.... Men att ta den otämjda tösen till västerlandet, och låta henne bli utsatt för stygga barn och ungdomar, och ”pekande” vuxna, ja det måste vara gör-svårt för den tösen.

Dan berättade då att han kom ihåg när han kom hit till Chaiyaphum 2007, så gick där ett barn som var precis som detta, på deras kindergarten eller förskola som man säger. Men läraren där var av en sällsynt kaliber, och lade ner extremt MYCKET tid på detta barn, och lyckades att träna det till att kunna uppföra sig, och föra sig ganska normalt bland vanligt folk.Men berättade Dan, det tog tydligen flera år att få det gjort ordentligt!! Jag lyckades fylla i, ja och om hon går i skolan så lär hon väl sig ganska kvickt genom att se hur alla andra uppför sig för den delen också.... Jag menar hon kan titta på hur dom äter, hur dom klär sig och hur det fungerar på toaletten..

MEN undrade jag sedan, kan ju inte hålla käften.... Under dessa år, ni var ju gifta de flesta åren under flickans uppväxt.... Var fanns ni då?? Var det inte ni som skulle lära henne om livet..... jag fick svaret exakt som jag visste inom mig; - ”THAT is not my responsibility”!!! Jag klarar bara inte av dessa jävla typer, som kommer hit och leker mamma pappa barn, men fan inte tar ansvar ett skit, och skyller på allt och alla omkring sig, utom på sig själva.

De tycks tro att de kan behandla ett äktenskap precis som dom vill, och skita i det fullständigt, bara p.gr.a. att dom bor i ett U-land som Thailand... Med den inställningen i falang-landet, så hade ingen människa viljat vara ihop med dom, än mer gifta sig med dom... Men här verkar det som om allting är OK, secka typer!!

Felet med att tösen var som hon var vad det gällde hennes uppfostran, kan inte lastas på gammelmor och far,,, Felet ligger på mamman, och denne amerikanske falang-make, som antagligen, fast han inte vågade erkänna det, förbjudit sin fru att få ”hem” sitt barn... Men vi får hoppas på de bästa. Barn i dessa åldrar lär sig kvickt som sattan i livets alla skiften, så vi får hålla tummarna...

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXIV, Thailand

19 augusti 2015

83,2 kilo - 81.6 kilo (36 km) 114 minuter - 1.418 kalorier 

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,120 (uppåt)
Varför blir brännvinet alltid starkare starkare
ju närmare botten på flaskan man kommer?

En undran skriven av en student på Lunds Universitet!!

Forts. Från förra kapitlet..... Jag cyklade på, och vägen jag cyklar på är riktigt bra, och hygglig medvind har jag.... Naturen är väl inte hissnande men kolla fotona på risfältet och körbanan, dom är ganska rättvisande. Risfälten avbryts av ganska stora vattenflöden stundtals, så man fattar att i gången tid, innan thailändarna skövlade all urskog som funnits här i miljontals år, så fanns det ganska många riktigt mäktiga floder...Jag kom först fram till byn ”Baan Kud Vian”, här vart det mycket fnitter och ropande efter falangen som cyklade där i middagshettan,, secken idiot tyckte dom alla...Sedan vidare, och efter några kilometer så dök byn ”Baan Kud La Lom” upp, och nu var jag utan vatten och törstig som skam. Jag gjorde här en grandios språklig insats, och jag tror att jag kom undan med överbetyg, men det var rena rama rötan.. Hör bara på detta snacket.

Jag stannade till vid en liten vägaffär i byn, och sade när jag kom, och med ett leende förstås – ”sawatdee khap madam”,,, hehehe sade hon, och sitt vanliga – ”sawatde ka”... Hon sade –” #¤%&%¤/(¤#”, och jag svarade – ”Naam jänn kapom”.. hon sade –”ohoooo”, och smackade lite med munnen..... Hon fortsatte – ”Bai sai”?

”Ohoo”.... sade jag helt kallt, för detta kände jag igen Bai sai är ”Isaan-dialekt”, och betyder detsamma som ”Bai Nai” på thailändska,,,Vilket då betyder – ”vart skall du” på svenska...  - ”Nong Nasaeng” svarade jag med glans..... ”Ohoo” säger hon då, och fortsatte; - ”hohn hohn”..... - "Khap khap" säger jag, och lägger rutinerat till med ett ”puhhhh”. Jag svingar mig upp på cykeln, och avslutar med ett rungande grannt – ”Sawatdee khap”.......

Så här skall det gå till när man inte kan prata thailändska, snabba säkra fraser, mycket leende, och sedan snabbt iväg.... Då är man grön.... Men börja med att fjanta och fråga hur mycket smöret kostar, då är läget snabbt förtvivlat, och språk-förbistringen lägger sig som smoggen över London.... Vi får la se efter ytterligare 7  år här, då kanske jag kan fråga en liten fråga kan tänkas?”Baan Sum Phant” var nästa by, och här vart det roligt,, hela jäkla bygatan var proppfull av kossor och kalvar, och dom gjorde som alla thai gör, dom gjorde vad dom ville. Dom blockerade allting där på vägen, och alla bilar som hade stockats upp där för dom inte kunde komma fram, var det väl nästan synd om. Jag själv på en cykel, "nada" problem. Jag cyklade fram, steg av, och bara gick igenom denna hoper, på kanske 30 st kossor och kalvar, snälla djur det där tycker jag!!

Jag avslutar med lite thailändska fåglar, inget speciellt, men ville visa fotona innan dom arkiveras någonstans, där jag inte kan hitta dom igen.... Jag fortsatte min tur i alla fall, och efter en styv 2,5 timmes cyklande, så stannade jag vid banan-tanten. Fram till mig kom en ung tös i kanske 20;års-åldern, och undrade vad jag ville.... "Ahaa" frågade jag – ”mää”? Tösabiten pekade, och där låg BÅDE morsan och farsan och sov i godan ro....

Detta jäkla sovande, hela sattans Thailand sover fanimej dagarna i ända. Jag sade att jag ville ha ”guej”,,, Tösen svarade på engelska –”tuelv baht”.. nä sade jag – Yip baht (20).... "No" sade tösen ”tuelv baht"... OK, svarade jag igen... "sipsong baht" (20)..... "NO", sade tösen igen; "tuelv baht"... ja vi kunde ha hållit på så ända tills nu, om jag inte stoppat, och sade att "yip baht" är samma som "yee sip baht" vilket är detsamma som "twenty baht".....

"Ahaaaa" sade tösen; "twenty baht"....  "YES" sade jag, samma som ”Saoo baht”, hennes ögon blev så trötta igen, och jag fick upprepa ”Saoo baht”... Då hördes mammans tordönsstämma ifrån bakgrunden – ”Saoo baht ¤#%&&%# yesip baht #¤%&% Yip baht"”... Ahaa sade tösabiten, och iväg for jag med en banan-klase på styret, och en tjugo-lapp fattigare....

Det small ju till i Bangkok, och en massa människor dog och skadades tråkigt nog. Min egna första tanke var ju precis densamma som hos alla andra som vågar erkänna det. Nu har Islam och muslimerna återigen varit framme!! Men ingen hade ju tagit på sig dådet, förrän då idag det uppdagades att tydligen så är det människor ur folkgruppen ”Uyghur” sprungna ifrån Kinas övre vänstra delar! Eller ifrån Turkistan, vet faktiskt inte så noga!Enligt snacket ”på byn”, så handlar det om ”payback” för att Thailand skickade tillbaka en gäng Uyghur till Kina istället för till Turket som dom själva ville. Det var människor som sökte skydd i Thailand, men som sagt var Thailand kanske inte är det första landet i denna värld som man skall söka skydd hos, eller hur?Nu så blev det tydligen återbetalning för den skitbehandlingen dom fick här. Detta folk Uyghur, var invaderade utav Kina 1911, och har alltsedan dess försökt att återfå sitt land och sin frihet!!! Så nu small det här i Thailand istället, och sättet att söka frihet i Turkistan/Kina med att döda thailändska och falang-medborgare skadar nog mer än gynnar deras sak!!

Nu till roligare saker! Idag bjöd jag in York, och vi hade pannkakskalas under lunchen. Han berättade att han inte hade käkat pannkakor sedan tonåren hemma i Tysklandet, så han var lyrisk över denna lunch.... Vi käkade, och snackade, och våra magar blev välfyllda, och vi blev proppmätta. Jag orkade sedan inte ta ett cykeltag på hojjen, så det blev 0 himla kilometers cyklande..... Bra för min kropp efter denna sockerbomb som jag fick i mig......

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXIII, Thailand

18 augusti 2015

82,8 kilo - (0 km)

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,108 (uppåt)
Spendera dina pengar på sådant som pengar kan köpa,
och spendera din tid på sådant som pengar INTE kan köpa!!

Med tanke på gårdagens kapitel och detta med att cykla för ”mamma” (drottningen), så finns det ju en massa olika affischer och skyltar och foton. Jag ger Er ett axplock av dessa. Och min alldeles egna, kanske oförskämda fråga är då, ”Var finns kungen, hennes make, i allt detta”? Jag kan inte längre se honom någonstans, är han död, eller är han döende. Man ser affischer med drottningen och sonen mestadels, kanske efterträdaren?Kanske man gör så här med att sakta plocka bort honom, så inte folket här i landet skall få ”sket-slaget” eller dåndimpen, och riva sönder sina kläder, och riva sönder sina ansikten i sorg. Man är ju från vissa officiella håll också väldigt oroade att den politiska minst sagt instabila politiska situationen, skall fullständigt gå åt helvete när kungen dör.Kungen som är, och har alltid varit, den gemensamma nämnaren i Thailand, mellan alla de olika blocken som ju alla vill sitta vid makten, och alla tjäna storkovan. Så hualigen, är kungen på slutet nu må tänka, sorgligt nog. Thailand har en av de bättre kungarna i världen, även  naturligtvis att han är exakt likadan som de flesta andra. Men en underbart bra sammanhållande faktor för landet Thailand.

Jag tog min 51 km;s runda idag, och stannade till på utsidan av Leif;s gamla hem här i denna byn drygt 5 km öster om samhället Baan Khai. Leif var alltså den killen som jag berättade om sommaren 2013. Han hade bott och verkat i Thailand i evigheter, gammal sjöman som han var. Han bodde med diverse äventyr här uppe i Chaiyaphum, när Chaiyaphum var mycket mer ”Vilda Västern” än det är nu.

Det var ju denna kille som köpte mark, byggde 2 hus här uppe, och till slut så började han tillverkning av flaggstänger. Dessa sålde han mestadels ner till Bangkok, som ju hade mest statliga byggnader, och därför överlägset mest användning av flaggstänger. Dessa flaggstänger som lokalbefolkningen häruppe hellre ville ha som vattenledningsrör till sina risfält.Jag stannade till på utsidan som sagt var, det var 2 år sedan sist jag var här, jag tog detta fotot nu, och se där fanns fortfarande kvar flaggstänger, men många hade försvunnit förstås. Dom är ju inte så himla bra på att tjäna pengar häruppe, så de har väl antagligen gett bort många flaggstänger.

Jag kom ihåg att där låg vid sidan av huset runt 220 st flaggstänger ifrån början på slutet av 1990;talet. Sedan när jag kom kanske 15 år senare, så låg där runt 50 st 2013. Och nu lite överdrivet så ligger där runt 20 st flaggstänger. Men en sak är säker, risfälten får nog bra med vatten i alla fall...

Jag pratade med Leif på facebook igår, och han berättade att det ligger runt 250 st dyra flaggstångs-knoppar inne i huset, han sket i vilket, sade han, men kolla... kan ju vara kul att se om dom ligger kvar!!

Jag fick lova honom att stanna till nästa gång jag passerade.... Men det känns lite mysko, även om detta är en jätte-trevlig familj, komma här och hälsa ifrån Leif som avvek 1998 nån gång. Men dom är alla vänner sade han, och deras dotter, Leifs ex-fru och Leif, är goda vänner idag, så det skall gå bra berättade Leif igår.... Jaja, jag skall stanna till och fota lite till...Jag fortsatte min digra runda, och trots att man får skavsår i arslet, så är det faktiskt värt det tycker jag..... Men tömmer skallen när man cyklar, och så låter man tankarna bara virvla runt helt fritt utan begränsningar, och ibland kan man få ganska lysande uppslag och idee´r faktiskt, när man är ute och hojjar!!Jag stannade till och tog foton av bananträd, vill gärna visa Er därhemma, att det växer bananträd precis överallt. Dessa klasar med fingerbananer, växer hej och hå alldeles utefter vägarna. Kan ju gott tänka mig hur länge sådana bananklasar hade fått vara kvar på trädet, bland den ”svenska” befolkningen, där ju numera ”Allemans-rätten” är fullständigt total, och alla bara tar och tar och tar, utan att ta hänsyn.....

Men här funkar det bra sägs det. Ägarna till träden får sina bananklasar, och folk som vill äta köper sina bananer i stånd och på marknader, så det funkar fint. Men visst är det välan mysigt med bananer som växer så fritt precis överallt....Ni ser den röda frö-kapseln, som öppnar sig i solen, och sedan poppar de små bananerna ut, och blir lite större, innan dom blir gula och skördas..... Forts. Nästa kapitel....

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXII, Thailand

17 augusti 2015

83,1 kilo - 81,8 kilo (41 km) 132 minuter - 1.642 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,086 (neråt)
Män vill bli älskade,
medans kvinnor vill känna sig behövda!!!

Var och hämtade Namkaeng I vanlig ordning efter skolan, vi gjorde ju det som vi pratat om tidigare d.v.s. vi låter henne åka med Teacher A varje morgon till skolan, men vi började nu 1;a juli i år me att låta henne åka hem med Teacher A och de andra ungarena. Fasen tösen var ju inte hemma ibland förrän oftast kl. 18.00-18.30 ju, och det är nästintill 11 timmars skolgång varje skoldag, och det är för jäkla dålig stil.

Namkaeng var ju lite motsträvig i början, men det tog 1 vecka, och sedan så sade hon till oss att hon gillade att vara hemma kl. 15.45 istället för 18.00..... Nu kunde hon slappa hemma eller göra läxorna, och slapp all denna skoltid... I alla fall, nu i tisdags, så stod vi nere vid rödljuset vid det som vi falanger kallar för ”bad engineering”, alltså en korsning med hur många korsande vägar som helst, och man blir oftast stående där i evigheter om man inte gör nåt åt det.

Typ göra nåt åt det kan man enkelt göra med motorbike eller cykel, man kör helt enkelt vänster vid rödljuset, snear över till korsande gatan, och tar en vänster vid rödljuset där också, och gör en helomvändning, och sedan en vänstersväng vid det rödljuset, och sedan är man på hemgång. Allt medans resten av gänget får vänta i ytterligare i 120 sekunder, alltså 2 hela minuter som man för övrigt aldrig kan få tillbaka i detta jordelivet.

Denna dag, så var det en mängd extrapoliser ute, och min berömda manöver sket sig fullständigt, jag blev stående där vid rödljuset, och fick se typ 600 st cyklister som passerade förbi i sakta mak hyllandes sin "mamma", landets drottning. Polisen stängde helt sonika av hela korsningen, och detta var i värsta rusningstrafiken.

Och detta är Thailand, dumskallarnas paradis. Vi blev stående i runt 15 minuter, medans denna cykelparad passerade förbi, och hela provins-huvudstadens trafik fylldes på tills det var köer precis överallt, och dom var kilometerlånga.... Men men "mamma" nere i Bangkok var nog nöjd i alla fall, och det var ju huvudsaken..

Detta var alltså det som dom kallade för; BIKE FOR MOM, de har stora skyltar och uppmaningar i TV, att nu skall vi cykla för "mamma". I detta fallet så är mamma alltså drottningen i Thailand.... Så drottningen fyllde år, detta blir då till ”mors dag” i Thailand, och då kallas det för att cykla för mamma för att hedra henne....

Men det är deras sak, en trevlig uppställning med denna enorma mängd cyklar. Kanske dom skulle ha tänkt på detta, och gett fan i att köra i rusningstrafiken, kanske dom skulle använt resten av dagen i stället, men folk här skiter högaktningsfullt i om hur många dom ”stör”... fullständigt, detta uppförande återkommer i livets alla skiften faktiskt i Thailand...


Idag så körde jag en liten go runda, passerade vår flod där Ingemar coh Fa bor i Godmaeng, och hej och hå nu var det denna tid på året, runt regnsäsongen alltså, när man går ut i de flesta diken och vattensamlingar runt här i trakten, och blåser gifter över gräset och vattnet, allt i akt och mening att döda myggorna, både de vanliga, som Malaria, som Dengue-myggorna...

Det brukar bli en lättnad vad det gäller antalet myggor, men det dröjer faktiskt inte länge, innan antalet myggor är tillbaka i normalt antal igen... Man dödar myggen, men man gör absolut noll och ingenting åt, och gör det jobbigt för myggen, att bygga upp sig igen. Stillastående vatten precis överallt, och ”lokaler” precis överallt för myggorna att fortplanta sig!!Djur finns det gott om, och skorpioner finns det gott om här,,,, Denna är en av de största, och då också en av de mer ofarliga. De mer bruna, mindre, är de farligaste. Jag vet inte om ni har hört det, i fall inte, lägg detta då på minnet; ”Stora klor, ofarligt gift – Små klor, farligt gift”..... Denna skorpion fick leva, och föröka sig... Fan jag är ju bara här på tillfälligt uppehållstillstånd, absolut inte min sak att döda djur  i detta land....

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXXI, Thailand

16 augusti 2015

83,0 kilo - 81,8 kilo (51 km) 167 minuter - 2.078 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,110 (samma)
Var med någon som gör dig lycklig!!

Ibland så blir man ju helt klart konfunderad över detta med trafikhändelser, och speciellt vad det gäller hur folk uppför sig där. Jag har sett tillräckligt i vår egna trafik hemma i Sverige under alla mina år (44 år) som medlem i denna trafik. Och det verkar som om trafiken manar fram något rent primitivt i vår egna natur.

Något som vi lyckas många gånger hålla styr på oftast i övriga situationer i vårt sociala liv. Men så fort som människor hamnar ute i trafiken, med alla dess utmaningar, så brakar det loss riktigt ordentligt stundtals. Jag kommer ihåg nu en episod i mina ytterst unga år, jag var 21 år gammal, hade haft körkort i 2 år då, men körde varje dag i jobbet ganska många mil.

Var på hemväg till Järnbrott, var på Dag Hammarskölds-leden, och körde söderut. En bil framför mig körde sakta, jag tutade så han kunde svänga över till högre inre filen istället, och släppa fram dom som  körde snabbare. Han vägrade helt enkelt, trots att jag till slut blev förbannad och  riktigt hängde på tutan. Jag kom om till slut, på insidan, gubbfan försökte att preja mig, sedan hakade han på hela vägen ifrån Slottskogsvallen till avfarten till Järnbrott.

Han hängde på ända in till Markvågsgatan där jag bodde. Jag stannade min bil där jag bodde, han stannade sin bil, nästan flög ur sin bil högröd i nyllet, och började gapa, och sticka upp sin näsa i mitt ansikte. Det visade sig vara en ganska liten krum gubbe styvt 72 år gammal kanske.... Jag bad honom hålla käften, se till att hålla sig i högerfilen när man inte ens kan köra efter hastighets-bestämmelserna, och försvinn bort ifrån mitt ansikte.

Han insåg att han låg pyrt till, och backade, och skrek hela vägen in i sin egna bil, han avslutade med att säga nåt så han skulle känna att han hade vunnit – ”vänta du bara....” Javisst sade jag och gav honom ryggen. Och med detta så brukar de flesta situationer i våra länder avslutas. Man sansar sig till slut, och tänker efter INNAN det är för sent. Det är ju fördelen oftast i alla fall med att vara västerlänning.

Vi har fått lära oss att det finns konsekvenser, och man har blivit uppfostrad hur man skall agera och uppföra sig oftast. OK detta är borta nu i dagens läge, i alla fall bland många som har vuxit upp efter 1960;talet. Hade denna situation hänt typ i Thailand, så hade garanterat gubbfan eller jag dragit pistol och skjutit det andra fanskapet.....

Så låt oss då hoppa till Bangkok, en trafik-situation som hände nyss där nere i Bangkok.... Taxi, mitt i rusningstrafik kör emot trafiken på enkelriktad gata. En biliist blir förbannad, och vevar ner rutan, och säger till idioten som kör taxibilen, att han inte är vettiger!!! Naturligtvis så kommer ilskan fram blixtsnabbt.

Fullständigt ouppfostrade thailändska män, har aldrig fått lära sig att lägga band på sig, har inte en susning om att tänka efter före, och har noll förmåga att inse konsekvenserna av sitt handlande. Taxichauffören hoppar via sin bilruta, och sparkar chauffören av den andra bilen på armen och i skallen med nån typ av thaiboxing-sparkar.

Nu blev han videofilmad och fotograferad av bilen närmast efter i kön. Fotot publicerades ute på facebook, och taxichauffören ser detta, detta thaifolk lever ju fullständigt ute bland facebook, det e la bara stollar som gör det. Och han gick i svaromål därute på det inträffade. Han är också polisanmäld, och vittnen finns det gott om....

Så skall dom tas dessa stolpskott i den thailändska trafiken. Men med detta sagt, ”road-rage” finns precis överallt ute i vida världen, så vi skall inte slå oss på bröstet för mycket, eller hur?

Thailands primiärminister brukar hålla dessa vecko-tal till sitt folk, och försöker väl lite grand agera som landsfader, men det har han ju inte mycket för, det finns ju bara en ”fader” i detta land och det är kungen. Men i alla fall han drog upp en sak ÄNTLIGEN som irriterat alla människor som besöker detta vackra land, och det är den oerhörda mängd av plastpåsar som ligger slängda precis överallt ute i detta land.

Ja inte bara där utan hela havet runt paradis-öarna är också täckta av dom. Det känns oerhört äckligt att bada bland plastpåsar med skräp och matresten inuti skall sägas. Primiärministern bad i alla fall det thailändska folket, att lägga en endaste dag på varje månad, där dom INTE skulle använda eller ta emot plastpåsar.

Han  menade på då att Thailand skulle slippa bördan av 70 miljoner plastpåsar varje månad, kan ni tänka Er omfattningen, 70 miljoner plastpåsar på en endaste dag!!Men det är ju ganska löjligt att ens sitta ioch prata om detta, utan att i samma andetag erbjuda en lösning, eller alternativ för befolkningen. Hur fan skall dom få hem maten dom handlar på snabbköpet, maten dom handlar på alla dessa gatustånd, alla upptänkliga prylar dom köper, ALLTING MÅSTE LÄGGAS I EN PLASTPÅSE, detta ligger nedärvt i deras DNA, och därmed deras gener.....

Indien m.fl. länder i Asien har totalförbjudit plastpåsar, och säljer istället andra typer av emballage, alltså i annat material, grejor som man bara inte slänger ut genom bilfönstret när man inte vill betala 20 baht (SEK: 5:-) i sophämtning hemmavid i månaden... Landet Thailand måste utbildas, och informas, och vädjas till först, och kittla deras nationalistiska ådra, vilken ju är av enorma proportioner i detta land.

DÅ kanske man kunde se åtminstone en början på hur man skall klara av plastpåse-eländet. Här finns oceaner av plastpåsar, och ingen bryr sig, så är läget idag...

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXX (2.230), Thailand

15 augusti 2015

82,8 kilo - 82,1 kilo (44 km) 140 minuter - 1.742 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,110 (uppåt igen)
Människor som värderar sina privilegier
mer än sina principer,
kommer snart att mista båda!!Ja risfälten har fyllts på nu, så de allra flesta har kunnat starta processen med att starta riset på sina fält. Det ser sjuttan så mycket roligare ut med vatten än när det bara är torrt och tråkigt ute på fälten, som  det ju gör alldeles för många månader på året här i Isaan....Och då samtidigt med ankomsten av vattnet, så kan man börja fiska ute på risfälten en massa olika saker. Småfisk, insekter, grodor, räkor, krabbor snäckor. Många brukar stövla runt där ute, men man måste faktiskt tänka sig för av olika orsaker, och helst undvika att gå barbent och barfota.

Både Pytonormen och den speciella Risfälts-kobran finns därute, och det är nog ganska lätt att klampa rätt på en sådan och få sig ett gott bett. Baloo, Yongans syster, blev ju biten för 2 år sedan av en Kobra.... Inte livsfarligt, men det gör ont tydligen, och tar en del tid att läka ut och det går åt mediciner, speciellt emot infektioner i såret.... Och sedan har v i ju de stora snäckorna som lätt skär upp fötterna totalt..Jag visste ju inte förut att det faktiskt finns apor här i Thailand... Kanske inte det mest intressanta ämnet i världen. Kolla fotot hur många apor ser ni egentligen... Ser ni 1, så är det hyggligt gjort, ser ni 2 st monkisar så har ni bra syn, och ser ni 3 st apor så behövs inga glas-ögon. Ser ni 4 apor så får ni nog söka läkare tror jag....

Här kommer ett gäng fotos av diverse saker...... Hoppas dom faller Er på läppen, dom har kanske inte alltid med Isaan och Chaiyaphum att göra, men jag tycker att granna motiv är granna oavsett om dom kommer ifrån Phuket, Hua Hin eller Rayong eller Chaiyaphum....

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXIX, Thailand

14 augusti 2015

83,5 kilo - 82,8 kilo (31 km) 96 minuter -  1.194 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,090 (jäkligt mycket uppåt bara på 1 dag)
Det bästa måttet på en man,
är hur han behandlar någon,
som inte kan göra honom nåt gott alls!!

Forts. Från förra kapitlet... Kapitlet igår tog tyvärr slut alldeles för fort! Jag vill ta upp tråden igen. Saker och ting här i Thailand bör ordnas helst emellan thai själva. Det är ingen sak för oss utlänningar att lägga oss i, och försöka att styra och ställa, det skapar bara ändå mer skit. Drabbar saker oss direkt, se till att ha någon på din sida, typ familjemedlem eller nåt sånt, så får dom sinsemellan lösa de problem som dyker upp, och detta gäller ALLTING som dyker upp i livet!!

En kille berättade en annan gång för mig, om hur dom plötsligt bestämde sig för att cementera den stora vägen som gick utanför deras tomt där deras hus låg! Till slut så kom de fram till killens tomtgräns, lade ner jobbet tvärt, lufsade framåt med all sin utrustning, och fortsatte precis som om inget hade hänt, med att lägga cement så fort som dom passerat tomtgränsen.

Min bekant blev skogstokig, hans fru som var smartare lugnade honom, och hon gick över till sin pappa som jobbade där i trädgården för dom. Gubben hoppade upp på moppen, försvann i 20 minuter, kom tillbaka, och 15 minuter senare så backade hela besättningen av anställda, och bilar, och cementblandare, och började att lägga cement utanför deras tomtgräns...

Problem i Thailand med thai inblandade hanteras utan tvekan bäst av thai själva sins emellan!! En tanke kanske väl värd att beakta. Vi usla utlänningar får icke äga mark i detta land, inte en endaste m2. Och ändå så vill thai att vi skall själva betala för vägen, som går intill den mark vi INTE får äga eller sälja!!

Denne samme kille hade senare tydligen utvecklat ett trevligt förhållande till by-hövdingen, som tyckte att det var kul att kunna sitta med en falang, och prata, även om det var via tolk (frun), men lite engelska kunde han faktiskt! Och min bekant drog upp det här med reperation av vägarna. Och trots den scam som by-hövdingen helt klar gör gentemot BÅDE regeringen i Thailand, som den befolkning som han är satt att beskydda, så skämdes han inte ett skit att berätta.

Han sade till min bekant följande om hur detta fungerar i Thailands byliv. Dom får alltså en budget för hela området ifrån centralt håll i Bangkok. Detta område kan då innefatta rätt många byar och ganska stora områden, så det är också stora belopp i omlopp, så fingrarna i kakburken är ett begrepp som är välkänt härnere skall sägas. Man får alltså pengar för att lägga vägar.

De lägger ut dessa kontrakt på olika stora företag, som sedan bara lägger ut dessa jobb i sin tur på anbud, de skär sedan emellan så till dn milda grad, så i slutändan när alla ekvationer är klara, så är det inte längre läge att lägga vägar av varken cement eller asfalt, det handlar istället om att lägga lite grus i de hål som ju finns miljarder av i hela Thailand....

Men sade min bekant där han satt med by-hövdingen, och drack sin öl. Är inte det ganska meningslöst? Det blir ju samma sak nästa år igen ju, hålen kommer ju bara tillbaka? Men han bet sig i läppen i samma stund han sade detta, ty by-hövdingens svar på detta var bara; - ”Javisst. Bra va? Då får alla betalt igen”. Detta  är thai-logik, och ingen utlänning förstår den, ty thai är överlägsna alla andra raser på denna jord!

Offert (A) för cementera gator   300.000 baht
Offert (B )för cementera gator   400.000 baht
Offert (C) för cementera gator   800.000 baht

(C) fick jobbet av by-hövdingen!! Men (A) offererade ju bara 300.000 baht? Ja, ge mig kontraktet, så hyr jag in (A), och sedan delar du och jag på mellanskillnaden!! Livet i korrupta länder är stundtals glänsande!! Och det är alldeles fantastiskt vilken fantasi och problemlösar-mentalitet folk visar upp, så snart det handlar om att skaffa sig själva pengar! Tänk om detsamma kunde sägas om deras i övriga slöa fantasilösa liv!!

Ja nu blev det 2 hela kapitel med vägar och slika saker, nu blir det inget mer sådant, utan vi återgår til skvaller istället i nästa kapitel... Det brukar dra mycket mer intresse, hahaha!!!

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXVIII, Thailand

13 augusti 2015

83,8 kilo - 83,0 kilo (47 km) 145 minuter - 1.804 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,037 (uppåt)
Var snäll mot folk på din väg ”upp”,
ty du kanske kommer att möta dom på väg ”ner”!!

Kom i slang med en bekant nere på Big C, han var en gladlynt kille, han frågade om jag ville fika med honom, och han ville gärna dela detta med mig, som hade hänt honom ganska nyligen i sin by!!! Jag kom att skoja med honom, och sade att jag kommer och hälsar på honom så snart dom fixat grus och jordvägen hem till honom, och den by han bor i strax utanför. Han skrattade, och berättade en historia som fick en bara att skaka återigen på sitt huvud!!

Hela byn hade, berättade han, fått fixat alla vägar runt och inne i byn, FÖRUTOM just inne på det dom kallade själva för ”soi falang”. Denna gata består av 8 falanghus, samt 2 stycken thaihus som ser ut som bara fan... Killen berättade attt han och frun hade frågat hövdingen om varför just deras soi var den ENDA i hela området som inte fick cement?

Svaret var att budgeten och stålarna var slut!! Och om falang var så sugna på att få vägen fixad, så skulle dom själva betala för det, alltså falangerna på gatan!! Men protesterade min falang-bekant då, det bor ju 2 stora thaifamiljer på gatan också? Skall dom få lida för att vi är 8 falang-familjer boende där på gatan?

Så alla vägar och småsnuttar var snyggt cementerade, i hela området runt och inne i byn! Och ingen behövde betala en endaste baht! Förutom då denna enda gata.. Visst kändes det som om thai markerade att dom inte ville betala, när falang själva kunde betala.... Märk väl, fortsatte han, detta är alltså stålar som kommer ifrån Bangkok och delas ut till byarna, så dom får fixa sina vägar efter bästa förstånd.

I många byar så händer absolut inte mycket alls med dom stålarna, utan  det mesta hamnar i by-hövdingens egna fickor. Ingen i byn, på sedvanligt thaimane´r säger något alls, och ingen har kurage att protestera...

Jag försökte att snacka och trösta honom lite s.a.s. och berättade en annan historia som jag hört tidigare förra året. Det var i en annan stad (Khorat), Där var det ganska vedertaget tydligen, att falangerna fick betala för sina gatu-snuttar, ifrån huvudvägen in till deras områden, med sina ”fina” hus!! Ofta dock på nästan varje gata, så fanns det falang-idioter, typ som inte ville betala trots att dom kommit överens om det.

Dom lämnade helt enkelt resten av falangerna i sticket, hur fasen dom nu kunde med detta!! På denna speciella gata, så fanns där 12 falang-hus och 4 st thaihus. Thai skulle absolut inte betala, utan falangerna skulle dela på kostnaden för asfalten, som det handlade om här. Saken var den, att gatan lutade lite neråt ifrån infarten sett några 100 meter, och sedan så lutade den uppåt lite grand upp till ett träsk som låg där i slutet på gatan.

I alla fall, falangerna planerade, och asfalten kom på, och alla var nöjda, ända tills plötsligt thai fick för sig att börja bygga i slutet på denna fina gata. Deras lastbilar kom i sedvanlig ordning, och deras grävmaskiner också, och efter drygt 3 veckor ifrån asfalten var på plats, så var denna fina gata fullständigt uppriven av lastbilarna och grävmaskinerna. Det såg helt enkelt ut som fan.

Då säger min polare som satt där och lyssnade, att de 2 falangerna som INTE varit med och betalt haft rätt då, de förlorade ju inga pengar, så dom var ju inte ledsna i alla fall... Nja inte helt sade jag. Detta slutade i alla fall med att dessa falanger som vägrat betala råkade bo precis i svackan på gatan, och deras tomt och deras hus vart fullständigt översvämmat redan under den första veckan, så dom var riktigt förbannade på sina grannar.

Det visade sig att alla som betalt för vägen också hade planerat avloppet, alltså avrinningen ifrån vägen. Och dom tog NOLL hänsyn till de som INTE betalt.... Så när träsket däruppe i slutet på vägen blev översvämmat av regnet, så forsade vattnet ner utefter gatan.

Cementen på sidorna stoppade vattnet att komma in till de olika husen, ända tills det kom till botten av gatan, där de två snåljåparna bodde, där forsade det rakt in i trädgården, och i ett fall rakt in i den ene falangens hus, och ställde till en jäkla massa problem och skador och skit.....  

Gatan blev sig aldrig riktigt lik efter detta, men de som betalt sket fullständigt i snåljåparna..... Dessa fick ju på sitt sätt betala till slut ändå!!  Nu log min bekant på Big C, Jag hoppas att det löser sig för honom i alla fall.... Forts, nästa kapitel...

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXVII, Thailand

12 augusti 2015

84,0 kilo - 82,6 kilo (36 km) 115 minuter - 1.431 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4.024 (uppåt)
Jag har kommit att tro att hela världen är en gåta,
en ofarlig gåta, som görs hemsk av våra egna galna försök
att tolka den, som om den hade en bakomliggande sanning!!

Det thailändska arbets-ministeriet har kommit ut med en lista över olika arbeten som utlänningar (falanger) inte får arbeta med I Thailand. Vi snackar alltså om en myndighet i landet Thailand som skriver ut på engelska en sådan här lista med en engelska som är sämre än sämst.

Jag skall ge Er några exempel på arbeten som utlänningen INTE får arbeta med här i Thailand, och det är då på engelska, har ni INTE kläm på engelska, så får ni denna dag faktiskt ge Er till tåls, och avvakta morgondagen då vi är tillbaka på svenska språket igen.

Vi kan alltså INTE arbeta med ”paper hand job” var i helsicke det nu är? Kanske vanligt kontorsarbete, alltså okvalificerat kontorsarbete då? Vidare vi får absolut inte arbeta med; "Berth blanket mitt work," eller "some hand-twisting spiral". "Mitt work" det har väl med stickning att göra, kanske?? Och det andra? Inte en jäkla susning faktiskt.

Men det blir inte bättre, snarare tvärtom, det blir bara värre och värre om möjligt. Vi får absolut icke arbeta med; "the card," eller "job Buddha" eller göra "indoor work with paper or cloth" överhuvudtaget. “Work shoes,” “work knife,” “work hat,” och “work a gold and silver otter”, det kan vi bara glömma, hahaha!!!!

För att kunna “toppa” allt detta nonsens, så skriver Ministry of Labour I denna lista, sin alldeles egna förklaring på det främmande språket engelska. Märk väl då att engelska är ”arbetsspråket” för stackars Thailand, i deras nya förbund som dom ingått med grannländerna, under namnet ASEAN, typ deras motsvarighet kanske till EU!!! Denna förklaring för de förbjudna och tillåtna arbetena finns också den på deras hemsida:

"Career aliens do not."  
"Not alien to the professional set of career. Professional and not an alien to do.
Set in professional video and tea alien life that do not. 2522."

Man trodde ju först att detta gallimattias bara var thai-text, som hade lagts in I google translate, och översatts rakt av. Men efter flera prov, så visar det sig att så är inte alls fallet. Detta är helt enkelt handywork utav några ”snillen” som besitter jobb och arbeten som är långt över deras huvuden... Men vad nytt under solen i ett land där man köper sina jobb, och inte får dom p.gr.a. att man är kvalificerad...Här kommer ytterligare lista på förbjudna arbeten....:
Kolla fotot jag bifogar..

Man kan ganska lätt se att Thailand tillhör U-länderna och det är närvaron av de 3 stora sakerna som; nedskräpningen, alla kablar överallt som hänger i drivor, samt alla lösa hundar överallt.... Åtminstone 2 av dessa 3 saker, skulle sakert kunna lösas inom ett tidsspann på 1 år ungefär, om man nu lade lika stor vikt på att lösa de problemen, som man gjorde vad det gällde priset på lotterna här i Thailand....

Dan mr America ringde nyss och bjöd över oss på middag, mycket snäll kille. Vi stövlade över, och han hade gjort en underbart god Lasagne, och vi fick rött vin till det hela. Det var så gott, och vi åt så mycket, och vi fick med oss hem mat, så det räcker till middag imorgon också,, stort tack för det...En groda har en groda i munnen, t.om. djuren går på de snygga figurerna som thais tillverkar......

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXVI, Thailand

11 augusti 2015

83,4 kilo - (0 km)

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,979 (uppåt)
En olägenhet är bara ett äventyr, felaktigt övervägt.
Ett äventyr är en olägenhet, med rätta övervägt!!

Yongyut kom häromdagen och berättade att Namkaengs lite halvfesna gamla mobil hade ramlat i gatan och fronten var lite splittrad (glaset), Yongan berättade att dom nu hade ett erbjudande nere på Big C, att man kunde lämna in sin ”gamla” telefon, hel eller trasig, och byta till den nyaste av det märket, och endast betala 950 baht. Bra tyckte jag, låt oss göra det till hennes födelsedag 31 oktober.....

Vi infriade enbart halva föresatsen, då vi handlade telefonen igår, men vi kunde inte hålla oss, utan lät Namkaeng efter skolan igår fredag eftermiddag , leta sig fram och ”hitta” dels sin veckopeng på 20 baht, som låg gömde som fågel, fisk eller mittemellan...

Hon gjorde som vanligt, alltså jag tvingar henne alltid att fråga efter veckoslanten, dels för att få bort det där löjliga blyga att man aldrig skall fråga nåt, och dels att jag tar varje chans att ge henne möjligheten att språka lite engelska...

Hon frågade, och mitt svar ”mittemellan” gav henne chansen då att kolla efter gömställen i midjehöjd unghefär. Han fann sin 20;lapp och var gör-glad för den förstås. Men sedan hände något som hon inte först fattade, och trodde vare möjligt. Jag sade till henne att det INTE var klart med detta! VADÅ uncen? Fråga igen sade jag till henne, och hon fick rabbla den vanliga remsan... ”fish, bird or in the middle”?

Same again svarade jag henne, och hon började att leta, men nu visste hon inte vad hon letade efter. Hon fann till slut i en kruka i form av en anka, som var ihålig, och i där fann hon ett litet kuvert... Hon tog kuvertet, såg att där stod nåt, och läste ”till Namkaeng”..... Hon slet upp kuvertet, och det skrik hon gav ifrån sig gjorde mig orolig, kanske grannarna tror att vi misshandlar henne....

Hon flög i famnen på mig, och Yongyut fick en köss rakt på kinden så det stod härliga till..... Jäääääklar va glad hon blev.... Jag förklarade slutligen att detta var hennes födelsedags-present, och det var förstås helt OK!!! Det är bara så himla kul att kunna hjälpa aldrig så litet, när tacksamheten är så enorm!!!

Ämnet regn är ju på tapeten, eller skall vi säga hustaket ganska ofta. Speciellt sedan ”ledarn” råkade skriva ett inlägg om hur torrt det var nu i Isaan. Det verkade som om han ensam framkallade vädrets makter, och det har regnat allt sedan dess... Ja den sista månaden så har det regnat i stort sett vareviga dag,,, Alltså precis som det brukar regna här i Thailand, en skur på eftermiddagen eller på kvällen, under denna speciella "period", och sedan så är det bra.

I morse så vaknade jag kl. 04.30 ungefär av att det brakade löst som fan på utsidan med ett helvetiskt regn. Yongan och jag fick gå upp förstås, och hala in handdukar och annat som låg pyrt till där på utsidan, och vi fick täppa till de värsta läckorna vid fönstren. Men annars var det lugnt, och sedan tilbaka till sängs igen.

Och sjuttan också att denna grej fortfarande håller i sig. När jag hör regn, så älskar jag att ligga där och lyssna, och sakta somna in, väldigt rofyllt skall sägas!! Yongyut är av gammal vana sket-rädd t.om. för regnet, och kan inte sova eller slappna av alls, och hon tycker att jag är en konstig falang-figur, som ligger där på sidan, och snusar och sover, medans hon ligger där och stirrar i taket av rädsla, hahahah!!

Klockan är nu 10.45 och det regnar fortfarande, verkar för en gångs skull bli en hel dag med regn.... Skitvärdelöst, för man blir ju fast hemma, om man nu inte bara tar sig ut med cykeln, och struntar i att det regnar.. Man är, trots att det är varmt ute, lite grand orolig för att det kan börja åska, och slå ner blixtar, vilket ju inte alls är ovanligt på dessa longi.- och latituder...  Så det är lördag, och jag får nog hålla mig hemma, och koncentrera mig på V75 istället...Lite foton då avslutningsvis. Denna gång på riktiga djur. Först en tupp, och denna tupp är ju en prydnad för sin ras tycker jag, rioktig granner tupp. Har säkert många hönor som vill göra ägg ihop med den ”grabben”!!Nästa foto är av en insekt, fråga mig inte vad den heter, men dess sysselsättning är ju detsamma som alla andra djur gör här borta i Asien och i värmen, man producerar barn, och avkomma i en aldrig sinande ström. Det verkar som om deras fokus är enbart där, och ingenstans annars förutom Laop Khao.....Denna insekt är mig också fullständigt främmande, men jäkligt grann att se på, tycker jag i alla fall....En spindel, icke giftig, men granner, eller hur????? Hur sjutton kan dom spänna dessa fantastiskt precisa nät egentligen???Här har vi apor ute på havet, verkar trivas gott med det, dessa nöjer sig dock med att äta sallad, och struntade för tillfället med pippandet, men det blev säkert av senare under dagen...Ja senare, så blev det landstigning och man började att ”hänga” med varandra!!En färg-glad ödla till Ert förfogande. När man ser närbilder av dessa små ödlor, så fattar ni varifrån alla dessa sagor om ”drakar” kommer ifrån va? Ta det huvudet, och förstora det 100 ggr så har vi en drake....... Har dock svårt att se varför dessa ”drakar” skulle vara speciellt förtjusta i att fånga vackra kvinnor, och vilja vara ihop med dom resten av livet, som dom ju gör i  sagorna....

Handskak

Chaiyaphum MMCCXX, Thailand

10 augusti 2015

82,9 kilo - 82,3 kilo (18 km) 56 minuter - 697 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,958 (uppåt)
Förlöjligande är hyllningen som betalas
till geniet av medelmåttorna!

Roligt nog, så fick jag ett par stycken ifrågasättanden gällande mitt lilla ordstäv i gårdagens kapitel, alltså det som gick så här; ”Barn och kvinnor ser inåt, medans män ser utåt”.... Dessa personer tyckte inte om det alls, och tyckte att det var inte ”passande” att skriva så om kvinnor, alltså att dom ser inåt!! Sa jag att det var ”män” som skrev och klagade? Jo det var det i alla fall.

Jag har aldrig fattat det där med att vissa män sätter hela sitt liv och leverne på att försvara kvinnor intill döden. Inget fel att försvara kvinnor emot olycka och onda tider... Men att försvara dom emot påståenden, det kan dom väl göra själva eller. Nu vet jag inte åldern på dessa gentlemen, men vi fick ju en hoper ”velour-nissar” på 1970;talet, som slapp uppfostran, och regler, och hjärntvättades istället många av dom, av kvinnor och PRO kvinnor till att nästintill bli kvinnor i tycke och agerande.

Nu lyckades som tur var, de flesta ta sig ut ur den skiten, men några manliga stackare blev kvar för alltid. Vilsna varelser som bara kan se världen ur ett kvinnligt perspektiv tyvärr. Men det blev ”bara” en generation som gick åt helvete där verkade det som. Ordstävet som sådant var inte så himla illa, men desto mer sant faktiskt i mina ögon.

Jag menade helt enkelt att kvinnor t.ex. vad det gäller ett problem...  där är kvinnorna mer fokuserade på att se vem man skall klandra, och deras egna roll i hela klander-processen. Medans män mer försöker att lösa problemet så fort som möjligt, utan att i första hand söka en ansvarig, utan att älta det i evighet, och sedan gå vidare...

Vi män har alltid varit tvungna att vara på detta sättet, för att familjen skall kunna överleva, och det sitter fortfarande kvar i våra gener trots ”velour-förlusten” på 1970;talet...

Igår så cyklade jag nytt längdrekord, både milmässigt som tidsmässigt, det blev till slut; 65 km, på 207 minuter, och jag brände tydligen hela 2.575 kalorier. Egentligen så började det lite lugnt och städat. Kom bort efter 6 km till byn där Bill ifrån Texas skall bygga sin kåk, nu med start den 27 augusti.

Alltså den killen som hade problem i början, med att hans numera lilla fru bestämde precis allting, även saker som hon inte hade en susning om, typ ekonomi och en massa sådana saker. Vi hade ju dom hemma ett par gånger, och låt mig bara säga... Bill har tagit tillbaka takt-pinnen ifrån sin dam, och är nu den som ”för i dansen”.. Så nu är alla glada och det funkar charmant tydligen dom emellan!!

Jag träffade gänget där, och även hans förlängda thaifamilj, som ju enligt honom är rent fantastiska... De satt där hela gänget precis som dom alltid sitter, under ett träd och vilar sig dagarna i ända. Efter 10 minuters trevligt snack, så fick en av damerna där, hon var la runt 50 ungefär, för sig att hon ville ha pengar av mig, och försökte att ”vigga” (tigga) 5 sketna baht....

Jag blev sketsur, och jag undrar hur i helvete denne Bill kan sitta och skryta om sin familjs förträfflighet, när kärringarna sitter och viggar stålar av sina gäster... Jag drog iväg på direkten efter det...Jag drog vidare, passerade ett hus som hade dessa vävar-fåglars bon som prydnad, det är ganska vanligt att pryda sitt hus med dessa faktiskt här i Isaan... Jag kom till slut efter 17,6 km fram till Classe, och vi fikade en stund, och hade ett gött tjöt, en mycket trevlig kille faktiskt.

Han börjar nu mer och mer luta åt, han också, att skriva ut sig ur Sverige, och få 1.300 kronor mer i månaden via 20% skatt istället för kanske 33%.... Vi får se, jag lovade att skicka en länk till honom, så han får läsa om det hela!!Jag har ju nämnt detta tidigare, men jag tycker faktiskt att alla dessa olika färger på hus faktiskt är skitkul att se och titta på. Varför skall allt vara som det var förr hemma i Sverige, där ett vaniljfärgat hus, var höjden av färg-djärvhet, och de flesta hus var vita, och brunt ansågs också vara lagom snyggt.... OK det är mycket bättre nu, men visst sjutton är vi fast i vårt färgseende..... Nästan så man kan säga att vi är bundna och fängslade med våra färger....

Jag passerade en cementfabrik, så tillvida att dom tillverkade kanske inte cement, men mer cementprodukter. Och här på fotona så kan ni se hur skickliga thai faktiskt är med sin cement. Inte bara djur, utan prydnadsprylar, och t.om. bord och stolar i mängd, görs av deras cement och målas sedan....

Jag var nu ganska pigg i bena kändes det som, och vek av ifrån motorvägen och körde ner de 8 km till Spritmagisterns by, ingen mer än hunden var hemma där, så vidare igen. Körde 6 km fram till en vattenaffär, och köpte vatten plus en påse med dessa små kaffe-karameller som ju är kanongoa att suga på ibland.

Sedan körde jag i ett kör 9 km till Baan Gud Tom, vek vänster och körde 14 raka km till banantanten, och fick en klase på krita.... Ja kanske inte riktigt på krita, men jag fick bli skyldig 10 baht tills i morgon..... Sedan var det bara 4 km hem, och hela denna 65 km-tur gick i dur, och det kändes kanon i mina ben... Tror t.om. att jag hade kunnat klämma in ytterligare 3-4 mil om någon hade lockat med pengar, hahahaha!!!

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXIV, Thailand

9 augusti 2015

83,5 kilo - 82,1 kilo (65 km) 207 minuter - 2.575 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,946  (neråt)
Barn och kvinnor ser ”inåt”,
medans män ser ”utåt”!!!

Här kommer lite kompletterande siffror i min cykelstatistik.

Augusti        2014;   70,1 mil totalt,  30,5 km/dag:
September   2014;   78,7 mil totalt,  34,2 km/dag;
Oktober       2014;   54,6 mil totalt,  27,3 km/dag;
November    2014;   72,5 mil totalt,  32,9 km/dag; //   28.655 Kcal / 1.303/ dag
December    2014;   70,7 mil totalt,  33,7  km/dag; //  28.572 Kcal / 1.361/ dag
Januari        2015;   71,5 mil totalt,  32,5  km/dag; // 29.152 Kcal / 1.325/ dag
Februari       2015;   72,2 mil totalt,  34,4  km/dag; //  30.044 Kcal / 1.431/ dag
Mars            2015;   77,6 mil totalt,  36,9  km/dag; // ........................................
April            2015;   72,6 mil totalt,   33,0  km/dag; // ........................................
Maj              2015;  62,9  mil totalt,   34,9  km/dag; // ........................................
Juni             2015;   73,1 mil totalt,    34,8  km/dag; //  .......................................
Juli              2015;   79,9  mil totalt,   36,3  km/dag; //  ........................................

Jag lyckades att rycka upp mig lite bättre under både maj, juni som juli månad, och fick alltså upp snittet en del glädjande nog.  Jag vet egentligen inte om detta så mycket skall handla om att rycka upp sig, och slå nya rekord. Jag tror att den tiden för min del var för rätta många år sedan. MEN  rycka upp sig, och hålla sig på anständiga nivåer när man motionerar, DET funkar alldeles charmant fortfarande.

Jag tror t.ex. INTE att cykla 16 km under 45 minuter, och sedan komma hem, och vara nöjd med det, är nåt att yvas över i min stolta ålder av 64 år. Jag är övertygad om att med min kropps-kondition, så bör jag nog INTE understiga 35 km per dag, för att hålla mig i trim både mentalt som kroppsligt!!!

Var nere hos Bens Bar i söndags, det var lite halvdött, så jag kom i slang med en av de där yngre engelska-lärarna som ju finns här uppe i Isaan och lär ut engelska på skolorna. Han berättade i alla fall både skrämmande som underhållande saker i allt detta. Jo han berättade att många av de engelskfödda lärarna har den senaste tiden blivit utbytta till förmån för afrikanska engelska-lärare.

Han berättade att han inte visste anledningen, men misstänkte att dessa kanske var mer positiva till att jobba för ännu lägre löner än vad som är fallet med de infödda engelskalärarna som finns idag. Så där fanns en trend, han berättade att bara denna sista månad, så¨hade det dykt upp 4 st negrer ifrån Afrika (Cameroon). Riktigt trevliga killar.

Men fortsatte han, dessa afrikaner har ju tillgång till ganska mycket i ”scam-väg”, och de producerar ju dokument och lögner i en aldrig sinande ström. En skola hade blivit rena rama skratt-monstret och åtlöjet här i Chaiyaphum. En afrikan-lärares diplom och betyg, hade kommit i dagen inför alla på skolan.

Och det visade sig att negern hade tagit sin examen 1924 på ” university of Buea/Cameroon”. Killen var mellan 26-30 år gammal, så han måste vara en otrolig flexibel lärare sades det allmänt på den skolan!!! Och skrattet ville liksom aldrig avta bland de andra falang-lärarna!!

Ingen bland thai som såg detta, och visste om det, vågade konfrontera skolans ledning, och därmed den idiot som INTE hade skött sitt jobb, och kollat betyg och diplom innan anställning. Eller han hade kanske gjort det, och stoppat pengar i egen ficka, och godkänt dessa okvalificerade lärare ifrån Afrika! Ja nu får denna skola i Thailand fatta för första gången, varför det finns en grov generalisering om negrerna, och deras fuskande sprunget ifrån Afrika..    

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXIII, Thailand

8 augusti 2015

83,5 kilo - (0 km)

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3, 958 (neråt igen)
En god vän,
han hugger dig alltid framifrån!!

Varför cirklar hajar runt dig innan dom attackerar”!!

2 stora Vita hajar simmade ute i den vida oceanen, dom upptäckte plötsligt överlevande ifrån ett sjunket kryssningsfartyg!! ”Följ mig”, sade pappan till sin son! Och dom simmade bort till den grupp av människor som skvalpade omkring där, och trampade vatten för vildaste livet.

”Först så simmar vi runt gänget ett par gånger, visande enbart en liten tip av vår ryggfena, OK"? Och så gjorde dom! ”Bra gjort min son” sade pappa Haj! "Och nu simmar vi runt gänget ytterligare ett par varv, men nu visar vi alla våra fenor klart och tydligt"!! Och så gjorde dom!!

”Nu, min son, nu äter vi upp hela gänget”, sade pappa Haj!! Och så gjorde dom, inte en människa fanns kvar, när pappa och son Haj hade ätit färdig denna grupp av människor!!

När dom hade ätit färdig, rapat och riktigt var nöjda, så frågar sonen Haj sin pappa ”Varför simmade vi runt dom alla dessa varv? Varför inte bara simma dit, och käka upp dom på studs”????

Svaret ifrån den vise, och mer erfarne pappa Haj lät inte vänta på sig ”Därför min son, att dom alla smakar mycket bättre, om vi först skrämmer skiten ur dom”!!!!

Jag noterade i morse att Yongyut hade köpt Näckros-stjälkar..... Såg nästan exakt ut som Rabarber där dom låg i skölj-vattnet på baksidan. Yongyut satt där och skar av knopparna, och sedan så skalade hon dessa stjälkar, och lade dom i vattnet för vidare beredning!!

Av en ren tillfällighet så kom ämnet upp på vårt forum idag (sawatdee.se), och en kille ville jag skulle smaka på eländet. Och vad jag kom ihåg ifrån i morse, så kan det ju inte vara för illa, rabarber-smak kanske då möjligtvis!!! Jag gick ut nu på baksidan. Där sitter Yongan ihop med grannen See, som jag ju kallar för Big C, men dom finner inte det alls roligt!!!! Thai-humor är verkligen på topp.....

Och där sitter också Dans fru (Amphorn), ni vet lärarinnan som fullständigt älskar Dans matlagning.. Säger hon till honom, och smygäter sig mätt här hemma hos oss..... jag frågade Yongan var "rabarberna" var.... Här pekade hon... på en tallrik på bordet.... i där låg en grågrön sörja, jag lutade mig fram för att kanske smaka enligt Ert önskemål.....

Men min kropp reagerade hysteriskt starkt, och tvingade mig bort ifrån bordet.. Stanken och lukten av den avfödan var så äcklig, så jag nästan tappade tron på människan som djur-art.... Tyvärr jag kan inte uppfylla drömmen om att smaka på Näckros-stjälkarna.... Det får ni be mackes om..... Han har ju bra hand med det thailändska....... heheheheh!!

Idag köpte jag en påse med fingerbananer, ja dessa fingerbananer är ju i stort sett den enda typen man ser här i isaan i alla fall... Kom hem, och fann inte bara att jag gjort ett ”kap” pris-mässigt på 25 baht, det visade sig att det låg 2 st stora klasar i plastpåsen, så det var verkligen ett kanonpris. Och på topp av detta, så fann jag att detta var en ny sort för mig.

Jag frågade och Yongan berättade att denna sorten heter på thai ”Läpp Möö Nang”, vilket betyder damfingrar på svenska. Ganska träffande för dessa bananer var verkligen ganska små, nästan lika små som Guej Hom, som ju är de minsta jag sett här i Thailand. Dessa damfingrar var riktigt söta och goa, så inget att klaga på...

För att sätta saker och ting rätt och riktigt. See kom in efter jag hade skrivit detta, såg bananerna och rättade Yongyut...... Och Yongyut gav sig på studs. Bananerna var av sorten  Guej Khai och inget annat. Så för mig återstår att se om jag kan finna denna sort som ju hette; ”Läpp Möö Nang”.

Ja sorterna blir fler och fler, och hur jag skall kunna komma ihåg och komma upp till 18 olika sorters fingerbananer, och komma ihåg dess namn är för mig nog lika omöjligt som för vissa, att kunna memorera USA;s 51 eller 52 stater antar jag!!! Men hittills då; Guej Naamwaa, Guej Hom, Guej Khai, Guej Läpp Möö Nang, Guej Haak mokk,

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXII, Thailand

7 augusti 2015

83,0 kilo - 82,1 kilo (40 km) 123 minuter - 1.530 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,982 (neråt)
Ju äldre vi blir, desto längre blir vi,
i från vilken slags människa vi tror vi är!

Visste ni att Thailand ändrade regeln förra året, och basunerade ut att nu minsann skulle falang betala samma pris som thai vid inträde till Thailands nationalparker. Allt gott och väl.. Men visste ni att det gick ut direktiv redan i februari nån gång i år, att så skulle INTE vara fallet framledes.... Nu skulle priset för inträde höjas, från redan 5 dubbla thaipriset, till det 10 dubbla thaipriset, alltså falang skall betala 400 baht i inträde, i jämförelse med att en thai får betala 40 baht!!

Betalar vi falanger allmänt sätt skatt i Thailand? Nä så klart INTE, vi är alltså INTE skattebetalare, men alla falanger gnäller över falang-price... Men vad fan vi tillhör ju inte Thailand överhuvudtaget, Det är inte VÅRA skattepengar som har byggt upp dessa national-parker, så vår förhandlings-sits är nog en lite halvrutten gren att sitta och klaga på, tycker jag i alla fall.... Betala vad det kostar, eller strunta i att gå dit, det är mitt egna råd!!

Hade en gnagande känsla av att det var viktigt att jag kollade mina olika körkort och pass o.s.v. och kolla giltlighetstiden för dessa. Allt blir ju oerhört krångligt här i Thailand, om man skulle missa dessa datum. Först så såg jag att båda mina thailändska körkort gick ut först 18 april 2017, gött 2 år tills dess. Kollade sedan mitt svenska körkort, och det gick ut först 2018, härliga tider, och till sist passet, men det gick ut det också 2018, så allt var faktiskt lugnt på den fronten.... Tillbaka till hängmattan igen!!

Nyheter – Eller INTE? Muslimerna tar sig ton här i landet. Nu protesterar dom över att Thailand kommer att investera i en gris eller fläskfabrik i provinsen Petchaburi. Och nu snackar vi inte längre den djupaste södra delen, som kulturellt fortfarande är mycket Malaysia, och därför muslimsk. Och man har ju en viss förståelse över muslimerna grämer sig där nere!

Men att dessa satans typer, som fan inte klarar i längden att anpassa sig i länder, som har ett annat styre än deras egna, dessa religiösa kryp tar sig nu ton, och de jävlarna kan med att börja protestera långt upp emot Hua Hin hållet nu!! Ja där ser man alla ni blåögda varelser som aldrig fattar när man talar om för Er hur det fungerar ute i världen med dessa islamister och muslimer.

Men dom klagar på griskött idioterna, då är det väl inte mer än rätt att vI andra människor klagar på dessa grymma muslimer, som brottar ner sina kossor, får, och lamm, och skär upp halsen på dom, och låter dom helt grymt självdö och förblöda, dom kallar detta ”halal”..

Jag tror att djuren skiter i vad det kallas, där dom ligger och brottas i sitt egna blod....Och medan det sker så är muslimerna lyckliga, och prisar Allah för hans visdom. Har dessa muslimer problem med att skära halsen av andra människor på samma sätt. Ja fråga Er själva!!

För en trogen muslim, så handlar livet och deras vistelse i livet, om att det handlar om siffror och nummer. För Er som inte fattar det i Er romantiska gröt av att INTE se, så betyder detta att; enstaka muslimer, lever fint och tar sin plats i samhället på ett bra sätt, men i takt med att dom förökar sig med ett snitt på 8 ungar per familj, så tar dom sig mer och mer ton i de samhällen som dom bosätter sig i.

Man börjar så vackert, när ”tillräckligt antal uppnåtts”(eller "critical mass" på engelska), att klaga lite grand,,, sedan så vill dom ha egna begravningsplatser så klart, och därefter när deras folkmängd blivit tillräcklig, så vill dom ha moskeer, och när dom nått det målet, så börjar toleransen för alla andra på detta jordklot, att fullständigt avta, och oförståelsen är fullständig. Nu börjar man kräva ”land” och ”mark”.

I vissa länder så kräver man  eget styre, alltså inom detta lands gränser. När detta uppnåtts, så brukar man snart inse att hela skiten har gått alldeles för långt, och det är försent att göra nåt åt detta problem. Det finns bara en lösning förutom massmord.

Och det är att 99% av den övriga befolkningen i det landet böjer sig för Allah, och den jävla islamska tron...... Men oftast brukar det dessförinnan bli inbördeskrig med MÄNGDER av dödsoffer....... Någon intresserad att bli muslim..... ja alla dessa fega överlöpare och quislingar som finns är säkert mer än intresserade ....

Så Thailand... vart är du på väg? Kommer du att vara starkare än de västliga länderna, där PK-hysterin har fått råda nu i snart 20 år, och öppnat alla portar som finns för muslimerna??? Muslimerna som är grymt duktiga på sitt ”nummerspel”, allt handlar om ”rätt” antal spelpjäser i livet.....

Lycka till....

Handskak

Chaiyaphum MMCCXXI, Thailand

6 augusti 2015

82,7 kilo - 81,9 kilo (50 km) 165 minuter - 2.053 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,981
Du kan enbart finna sanningen med logik,
om du redan har funnit sanningen förutan den!!

Köpa hus, bygga hus, åt vilket håll skall sovrummet ligga, åt vilket håll skall huvudändan på sängen placeras? Ja frågorna är många, och svaren är mångdubbelt fler. Så här startade ett nytt mail ifrån Loei-Erik! Jag tycker, fortsatte han, att det är ganska kul, inte alls jobbigt eller besvärande. Så klart jag inte tror på onda ellet goda andar, eller onda dagar, och sådant elände.

Men om min fru tror helhjärtat på det., så håller jag både käft och masken så gott det går. OK ända tills det blir för jäkla besvärande, och kanske kostar mig en förmögenhet, DÅ kan jag tänka mig att sätta ner foten, och säga ifrån. Men tills dess så full respekt för min frus, och hennes familjs tro och religion!!

Vi byggde, och min fru var som en smärre furie, kanske ond ande, vad det gällde rummens placering. Jag blev trött redan innan bygget startade, med hennes tjötande och kollande på ritningar och prat. Hon kallade det hela Feng Shui, en Kina-grej sade hon, ifrån början!! Söder pratade hon om många gånger, och då fick det bli söder för de rummen som hon mest ville lägga sig i och planera...

Vid en tidpunkt så såg ritningen helt mysko ut, och det gick ju naturligtvis INTE att bygga ett hus på det sättet, med den planeringen. Men hon var nöjd, ty andarna skulle vara nöjda, och var dom nöjda, så skulle vi kunna sova gott framledes i huset, när det var klart!! Jag förstod inte mycket, och jag fattade inte vilket håll som var värst.Men ett håll för sängen var ämnat för om man var död, så det lät ju inte hel-kul... Jag tror att det handlar till sist om öst eller syd för riktningen för kuddarna i sängen...Jag försökte förklara att ritningen såg lite skum ut, och jag sade att jag ville kompromissa. Dina andar tycker säkert att det är OK eftersom ju falang har sina egna andar.

Frun min gick med på det lite motvillig tittande på mig, men sade ifrån direkt, att sovrummet fick jag inte ändra. Det hängde där också på hur solen gick ner på kvällen, och hur och var den gick upp på morgonen, och hur vi sov i förhållande till det.... Jag gav mig, men fick i gengäld möjlighet till att få de andra rummen någorlunda åt de håll jag ville, för att det skulle kunna bli en konstruktion som höll måttet för mina krav!!

Nu kom nästa grej... starten för byggandet, och där ville hon ha ett finger med i spelet. Det var bara munkarna och deras (ande)-kalender som kunde bestämma dag för starten. Och munkarna skulle vara där, och välsigna bygget på dagen för byggstarten. För den som inte är född i denna viskepelse, så fattar man ju att denna ande-kalender naturligtvis bara är struntprat.

Det handlar förstås om när munken är ledig att komma, och collecta stålar och arvode, för sin s.k. välsignelse, för att inte tala om allt käket som dessa rakade gossar häver i sig... Men en sak är då säker, och faktiskt blev detta kanonbra. När frun hade härjat färdigt, och jag hade gjort om ritningen, så visade det sig att hon helt ovetande, och detsamma gällde mig, hade fått huset i ett perfekt läge, vad det gällde isolering emot hettan på de ställen där vi levde, och vistades dagtid.

Badrum och toaletter och lagringsutrymmen fick ta stöten emot solvärmen dagtid, och det gällde sovrummet också. Och med det så blev köket, mitt arbetsrum samt vardagsrummet väldigt bra isolerat emot den värsta solhettan på dagen. Så ibland lönar det sig att bara ”flyta med” kulturellt sätt!!!Åren har nu gått, huset blev till slut åt väst, vilket folk sade allmänt här är det bästa väderstrecket för att lindra hettan ifrån solen. Lite grand inte helt planerat, så hade jag också planterat ett gäng träd på den västra sidan av huset. Dessa är nu stora, och täcker t.om. en del av taket på huset. Den sidan av huset är det svalaste i hela huset, och riktigt angenämt att vistas i..... jaja så kan det gå....

Men för att gå tillbaka i tiden. Vi startade att bygga, det mesta funkade hyggligt med få avbrott, och tillrättalägganden. Och innan vi fick flytta in på datum som munkarna tyckte var bäst, så kom åldermannen i byn, gubben som kunde bönerna på sanskrit, och i hans följe kom alla dessa gamla gummor som alla tyder sig till sina Gudar på ålderns höst.

Dessa finns ju i mängd i Sverige, och alla andra länder också. Det sägs ju att ”när fan blir gammal, så blir han  religiös”, och detta stämmer ju så gott världen över. Åldermannen  piskade med lövruskor alla fyra hörnen på huset, skrek i takt med kärringarna, för att jaga bort onda andar, och tog 3 varv för säkerhets skull.

Jag mådde prima och riktigt kände att jag blev ”ande-fri”!! Eller det kanske var ”bygg-ölen” och dess rus som satte in där tidigt på morgonen!!!  Erik avslutade sitt mail, och skrev som vanligt – ”Jag återkommer, om OK”!!!

Handskak

Chaiyaphum MMCCXX (2.220), Thailand

5 augusti 2015

83,0 kilo - 82,3 kilo (15 km) 50 minuter - 622 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,999 (neråt)
Om du måste försöka att anpassa dig,
glöm det!
Det skall komma naturligt, inte påtvingat

Anpassa oss i Thailand? Detta har ju pratats om bland alla människor vid flera tillfällen, och svaren är lika olika som det finns olika människor. Det finns tror jag ett antal olika människotyper i allt detta, och de kan vara t.ex;

A -   Full anpassning, bli thai, glöm falang
B -   50/50, försöker och sköter sig bra, och smälter in bra!
C -   Gubbarna som vägrar ens att lära sig någonting alls, har NOLL förståelse för  
        thaikulturen!! Hittas oftast söderut,  speciellt i ”träsket”...

Den första figuren, är en riktig romantiker, som satsar 100% på detta, och han har ofta svårt med att hålla isär begreppen i livet. Gifter han sig med en thai, så vill han vara en thai, och gifter han sig med en eskmå så vill han vara en eskimå ända ut i fingerspetsarna, fullt ut hela grejen....

Han ser inte tillbaka, och kör hela racet, och inbillar sig att folk omkring honom ser honom som typ en thai, och icke en falang!! Barnen pratar enbart thai, ty den gubben kan inget annat än bara sitt modersmål, aldrig engelska eller tyska eller franska. Han är en isolerad figur som nog inte vet varken in eller ut. Men vi skall inte se ned på honom, ty han kan ju vara lycklig, vem vet!!Den tredje figuren lever nästan alltid nere i turistorten, och lever en typ av psydoliv. Han känner nog att han har rätt att leva som han vill, bara han inte skadar någon, och det håller nog de flesta med om. Men snart så börjar han bli allt mer bitter, då han förstår absolut ingenting om sin omgivning, varken människorna eller thaikulturen....

Och han blir än mer negativ ju mer han upptäcker att han inte fattar!!! Denne kille brukar vara den typ som ger upp oftast snabbast av alla 3 typerna. Antingen så dör han därnere bland brännvinet och damerna, eller så flyttar han hem ganska sjuk.....

Han är oftast ensam eftersom ju stenbordet har talat om för honom, att alla thaidamer bara är ute efter att göra livet surt för honom och sno alla hans pengar!! Denne figur är naturligvis en generalisering, och ni som bor där nere och känner Er träffade, varför gör ni det??? Den frågan får ni ställa Er själva! Jag tror att det finns bra människor där också faktiskt, lite här och där!!

Jag tror själv att mitten-typen är den absolut vanligaste typen som flyttar till Thailand. Han kommer ner till Thailand, möter de vanliga problemen med anpassning, men lär sig efterhand, och har ganska öppna ögon. Han gnäller förstås som alla andra, men lär av gnällandet, och klagandet till slut.

Han lär sig språket sakta sakta, och de flesta typerna i denna grupp av människor kanske inte kan ”prata thai”, men de kan hysta ur sig lite fraser och/eller ord, och få saker gjorda på en hyggligt primitiv, men nöjaktig nivå. Annars rycker hans fru in och fixar grejen!! Han glider omkring, ler åt folk, och thai uppfattar honom som snäll och trevlig och inget hot alls, tvärtom!!Och till sist så har vi en grupp av människor, som inte nämns ovan och det är de som ännu inte flyttat ner, utan bor hemma i t.ex. Sverige. Dessa har väldigt ofta en klar bild av Thailand, och ve den som ruckar på den bilden, då kommer kulsprutan fram! Dessa gubbar/killar har ofta en hel gäng med argument varför man inte skall klaga på nånting vad det gäller Thailand, och bara för att nämna några argument:

1 -   Thailand har funnits länge och klarat sig bra dig förutan, så sluta gnälla!
2 -   Thailand har lagar och regler för att försöka att förhindra för mycket väst  
        inflytande, dom vill helt enkelt inte, och bryr sig inte om dina idee´r!!
3 -   Att du som utlänning spenderar pengar i Thailand betyder noll och ingenting i det         stora hela. Så du är inte ens ekonomisk betydande här, om du nu trodde det!!
4 -   Buddism är ingen dum vidskepelse, och behöver inte ditt översitteri-klagande!
5 -   Thaidamer är INTE bruna små ”tjänare”

Det finns många många fler saker till denna lista, men ni klagare, tänk efter innan ni klagar om fakta och om hur det verkligen och egentligen fungerar här i Thailand. Och sedan kommer ALLTID argumentet ifrån denna människotyp där hemma i Sverige ”trivs ni inte, så åk hem då” eller ”sluta gnäll åk hem”!!
 
Så leva här under dessa betingelser, kan vara dubbelbottnat faktiskt, och inte allt är svart och vitt, det är mer här i Chaiyaphum typ rosa och orange!! Ingen logik alls, men jäkligt kul, och ofta underhållande. Nu får vi hoppas på att man får in några goa kommentarer om hur andra uppfattar det med egna upplevelser, och helst inte för mycket google......Hahaha!!

Handskak
Ps.  Anpassning är överskattat, fråga Kameleonten


Chaiyaphum MMCCXIX, Thailand

4 augusti 2015

83,4 kilo - 82,1 kilo (44 km) 136 minuter - 1.692 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,001 (uppåt)
Alla är ”dårar”,
men den som kan analysera sin dårskap,
kallas för filosof!!

Jag haft lite snack med en del gubbar under åren om det här med mat och hur våra fruar käkar, och vilken typ av mat dom föredrar! Thaimat eller mer falangmat. Ja detta beror ju naturligtvis i första hand på med vem man pratar, och om hur blinda dessa gubbar är, och hur mycket dom ens fattar vad deras kvinnor föredrar. Avslutningsvis så tror jag att det ävenledes beror på vart geografiskt man bor.

Bor man nere söderut vid havet och kvinnan är uppvuxen där nere, så är hon naturligtvis mycket mer exponerad till en yttervärld, och till utlänningar, och kanske till utländsk mat. Man har ju hört mycket om mat ifrån Japan, Korea, Vietnam och Kambodja och Malaysia! Men skall man verkligen kalla att äta det för att vara utåtriktad och mottaglig för utländsk mat???

Är det inte så att denna mat i mångt och mycket påminner så mycket om thaikäk, så det mer är som om jag skulle få för mig hemma i Göteborg, att plötsligt en dag pröva att käka mat ifrån Kongsvinger!! Det är ju ingen större skillnad eller? Så den grejen tycker jag INTE är utmärkande för en utåtriktad thaidam eller thaiman!

Sedan så finns det ju ganska dominanta typer av herrar, som gärna påyvlar sina damer sitt käk, och helt enkelt inte låter henne käka vad hon vill, och hon vågar inte utmana, rädd att tappa sin  inkomstkälla som han ju är!!

Men men, oftast så är faktiskt skillnaden geografisk tycker jag!! Den fattigare delen av Thailand, alltså här i Isaan, här är man konservativ, och som ni hört ifrån mig förut, så käkar man Som Tam i stort sett oavbrutet vareviga dag.Det är jävligt tråkigt att se denna enda maträtt komma upp på bordet varje dag. Men det är deras ensak, inte min mage och inte min sak, jag har ingen rättighet att domdera och bestämma vad en thai skall käka.... Men liknelsen med att om jag skulle käka Janssons Frestelse vareviga dag, ibland 2 ggr om dagen, resten av mitt liv,  är verkligen slående!!!

Jag hör en hel del herrar som argumenterar om att där nere söderut så finns det Pizza Hut, McDonalds och alla dessa asiatiska restauranter, och dom är fulla av köande ätande thai! Javisst är dom det, men jag brukar be dessa herrar att inte bara titta på utseendet på folk, kolla vad som ligger på deras tallrikar, alltså vad dom äter på dessa utländska matställen.

På McDonalds äter thai i första hand, och nästan enbart olika thairätter. De skolungdomar som vill sitta inne på McDonalds i en falangmiljö, de kan, om dom skall göra sig lite till, beställa in en tallrik med French Fries och dela på, ungefär som vi har snacks på bordet vid våra träffar.

På Pizza Hut så visst käkar dom pizza. Men vad sjuttan ligger på pizzan då.... Jo oftast thaikäk och thailändsk seafood. Det är så långt ifrån en falangpizza man kan komma.

Så jag känner i alla fall att här i Thailand, så käkar thai sin thaimat. Man går på KFC här, vilket börjar bli väldigt populärt här i Chaiyaphum. Ojsan då vad djärva thai är här, vad käkar dom??? Jo dessa panerade jäkla kycklingar til 110%. Så var det med den amerikanska maten.... Hehehe!!

Så när gubbarna kommer här, alltså de som bor här i Thailand med sina damer och påstår att deras damer faktiskt föredrar att käka falangmat flest dagar i veckan, så börjar jag må illa, och undra hur fan det står till hos dom egentligen. Har dom verkligen så dålig ”kläm” på sina damer och den thailändska kulturen?Jag vet falanger här som brukar sköta mathållningen och matinköpen hemmavid, här beror det dock på att damen ifråga arbetar, och inte käkar så ofta hemma, utan mest i skolan där hon ju tillbringar mesta tiden. En kille han gör käk ofta hemma (falangkäk), och skickar med henne till skolan, som hon kan dela med sina arbetskamrater. Och han berättar stolt sedan till oss andra, att ”all maten gick åt, och att dom älskade maten”.

Alltså mat som typ; Stuvning a la falang, gryta a la falang, köttgrotta, bröd, allt kryddat a la falang. Jag hörde att dom i den skolan brukar handla sin "riktiga" thai-mat alldeles utanför grindarna på skolan,. Och maten är väl kryddad med chilli och lukten är a la isaan, och de köper denna mat ÄVEN de dagar som falangmaten kommer upppå bordet där i skolan....

Samma dam brukar komma hem till Yongyut på helgen, och ibland under veckan på kvällen, och kolla och be om Yongan kan göra lite isaanmat till henne. Hon kunde inte tillgodogöra sig stuvningen ifrån Kalifornien, eller grytan ifrån Oregon..... Men killen lever fortfarande i villfarelsen att hans mat är underbar, och att thai älskar den maten.... Ingen, inklusive frun, vågar säga till denne auktoritära kille något annat!!

Handskak


Chaiyaphum MMCCXVIII, Thailand

3 augusti 2015

84,1 kilo - 82,1 kilo (14 km) 45 minuter - 560 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,998 (uppåt)
En vänskap baserad på ”affärer”,
är bättre än ”affärer” baserade på vänskap!!

Jag vill också nämna en sak till vad det gäller hundar och thai. Om det är så att någon fortfarande hyser en tro att thai älskar sina hundar, så fick jag ett klart bevis om motsatsen, och det har man ju vetat precis hela tiden. Hundar har thai bara för att dom skall skälla, och varna folk, och också för att bita ihjäl ormar tydligen... Jag stannade under min förra cykelrunda för att köpa vatten, och där kom snart en hund fram till mig.

Han var ovanligt orädd och nyfiken, annars så håller dom ju avstånd ty thai vill INTE att deras hundar skall nosa och lukta på människor. Thai gillar inte hundar som kommer fram och gör detta helt enkelt, och de brukar då slå med hand, trädgren, borste, eller böja sig ner och kasta sten på hunden. Hundägaren vet om detta, och av gammal vana, så kom också hundägaren fram och schasade iväg hunden, som stack som en oljad blixt, livrädd förstås.

Jag försökte säga i detta fall, precis som i alla andra fall, att det var OK, och att jag tyckte att hunden var en fin hund. En thai tror jag inte förstår det konceptet, alltså en fin hund! En fin hund för honom är en hund som håller käft på dagarna, och ligger och sover, och håller sig undan.

Och på kvällar och nätter så skall den hålla vakt, och skälla, och bita allt som kommer för nära. Hunden i alla fall, som kom fram till mig hade 3 friska ben, och hans vänstra bakben var brutet sedan ett bra tag, och hade vuxit ihop katastrofalt, helt böjt åt fel håll, så hunden fick stappla på 3 ben förstås.

Jag pekade och sade ”Go to doctor, hospital”..... ja ni kan ju gott tänka Er hur gubbfan reagerade... han vinkade avvärjande och sade klart och tydligt ”Mai Pen Rai”. Menandes att hunden  fick skylla sig själv, och att han minsann INTE tänkte lägga ut några stålar.. Så gör thai exakt, dom värderar icke sina hundar, och om hunden blir skadad, så får den skylla sig själv, och kan den inte göra tjänst så åker den ut.

Man dödar ju inte gärna hundar i detta landet, men om hunden inte duger längre, den blir då utslängd ur familje-gemenskapen, och så skaffar man genast en ny. Kanske ungefär som amrisarna gjorde förr med sina slavar... Bara eratte dom helt känslokallt.... Jag åkte därifrån, pekade på gubbfan, och sade bara med ett stort jäkla grin ”you khineeo”  (du är snål)........ Han log inte tillbaka!!

Hade en liten go tur häromdagen, och tog en del foton, annars börjar man så smått bli less på omgivningarna, fotomässigt menar jag, alltid detsamma hela tiden,.. Jag menar.. hur många fotografier behöver man ha utav ett risfält ifrån Isaan?? Men men, vi börjar!Jag såg framför mig en stolpe, och där satt det 2 stora foton med text på 2 st thaiboxare.. tydligen kända figurer i Thailand. Man gjorde här reklam dock för näring till olika träd och växter,,,,, Jag trodde först det var en tillställning för lite idrotts-aktivitet, hahaha!!Så här skulle jag tycka att ett perfekt hus här nere skulle kunna se ut enligt mitt förmenande. Slippa på ålderns höst att släpa mig upp och ner, flera gånger varje dag, till och från övervåningen...

Här kan man faktiskt se att myndigheterna här uppe faktiskt har börjat få lite koll i alla fall på översvämningarna. Det slutade ju abrupt efter 4 st hemska september åren 2008, 2009, 2010 samt 2011 för min del. Här kan ni tydligt se hur vatten-nivån har sjunkit drastigt. Folk satt alltså i dessa ruckel och fiskade med spö rakt ut i vattnet.... Detta har tagit slut fullständigt nu allt sedan sista året 2011.Jag kom fram till en anläggning som kallades ”Marina Palms”, en jättesnygg anläggning, som var väldigt västerländskt influerat. Kan dock tänka mig att falanger har ganska tvär-svårt att finns denna anläggning långt åt helsicke utanför varje tänkbart turist-stråk.Namnet Marina kunde ju inte vara mer opassande här ute på snustorra landet kunde man tycka, närmaste ”Marina” ligger väl nere i Bangkok, kanske 40 mil bort!!! Men jag har la fel, frun till gubben som byggde detta, kanske hade tagit sig ett smeknamn som typ ”Marina” vem fasen vet..... Hahaha!!

Jag kom fram till Ban Non Chan, och där på en träpåle så hängde ett par snygga skor.... Kanske nån som trafikdött här då kan tänkas? Man ser ju ofta här hjälmar hängandes utefter vägarna, och då är det människor som dött eller skadats allvarligt. Man hänger hjälmarna för att lura andarna att allt är OK, och att dom skall lufsa vidare in i dödsriket, utan att störa de levande mer...

Handskak

Chaiyaphum MMCCXVII, Thailand

2 augusti 2015

84,0 kilo - 83,1 kilo (31 km) 108 minuter - 1.344 kalorier

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 3,994 (neråt)
Optimisten proklamerar att vi lever i den bästa av världar,
medans pessimisten räds att det skulle vara sant!!

Idag under cykelturen längs 201;an, så kom jag fram strax innan Baan Khai till en hel trave med sådana där stånd, som säljer grönsaker och slika saker. Dessa stånd säljer lök. Kan ni tänka Er runt 30-40 stånd med ett mellanrum på kanske 100 meter emellan varje, och ALLA har fått för sig att sälja lökar!! Ja så går det till i Thailand tydligen.

Börjar en att sälja någonting, vad det än månde vara, så kommer strax en hel hoper, och skall sälja samma sak. Det verkar inte finnas en tanke i skallen på dessa thai, att man ju kunde pröva att vara smarta, och kanske försöka att sälja Ananas där mitt ibland alla dessa lök-helveten. Nej då här skall säljas lök.

Och likadant verkar det vara på alla de ställen jag varit på i alla fall, och inte bara här uppe i Isaan. När vi åkte till Pak Chong, Saraburi, så passerade vi en raksträcka på kanske 2 mil, och alla sålde dessa cementprylar, alltså krukor, olika skitsnygga djur, bord och stolar.... Allting gjort i färg-glad cement..... Och alla sålde exakt likadant....

Oj då, tänk om man kunde knö in sig där och sälja tamponger, kanske det vore en guldgruva, ensam herre på täppan. När jag åkt mellan Jomtien via Khorat-bergen hem till Chaiyaphum, så är hela bergsvägen i flera mil proppfyllt med Orkideer.... Inget annat än Orkideer.... Tänk att sälja lök här, det vore mumma, hahahaha!!Men idag så blev det annars kanonkul att cykla, allting funkade fint, kroppen kändes stark, vädret var mulet, ingen sol, och jag hade fanimej medvind hela varvet kändes det som. Upp 11 km till Baan Khai, sedan en ny väg ifrån Baan Khai ner till korset som tar en till Spritmagisterns by, där Yongan jobbade idag igen...

Den raksträckan var 23 km lång, ganska tungt, men glädjande nytt, första gången jag cyklade den vägen. Sedan vänstersväng och 6 km till Non Saton (magisterns by), och efter det hade jag 11 km hem, och totalt blev det fasenimej nästan exakt 3 timmar (171 minuter), och hela 51 km. Men det var skoj att köra 24 km på helt ny väg som jag aldrig cyklat förr.. Och jag var sjukt fräsch när jag kom hem, bara 2 små flaskor vatten gick åt... Kanon.


Här kostar man på sig Buddah välgångsönskningar (se skylten)!!

Vill dock nämna ytterligare en sak som jag återigen lade märke till även på denna nya väg, och det var att avstånden på vägskyltarna är under all kritik. Helt kass!! När jag cyklade ifrån Baan Khai, och hade cyklat enligt min cykeldator 19 km, så stod det på en skylt jag passerade, att Baan Khai låg åt andra hållet, och så stod det 15 km. Det slog fanimej på 4 km.. Helt otroligt detta landet, får vem som helst skriva och måla på dessa skyltar, har dom inga skolkrav alls eller?

Avslutningsvis, i detta buddistiska land, så är dom lika totalt jäkla stolliga som andra religiösa länder, vad det gäller att spendera kosing inom det andliga. Jag spyr bokstavligt talat när jag tänker på alla länder och deras präster. munkar, rabbiner och Imamer m.m. som tror och är övertygade att dom är Guda-sända, secka idioter. Men dessa typer har alltid funnits, och kommer nog tyvärr alltid att finnas.

Vi vanliga människor är ofta ganska svaga och veka, och vi klarar bara inte av att vara förutan en Gudstro när vi närmar oss slutet i våra liv. Men men men, det är upp till var och en att vara en idiot, och tro på detta strunt.

Men en sak som man med kraft bestämt borde förbjuda, är detta flådiga spenderande av stålar till Guds ära och förnöjelse. Jag har inte en aning om hur mycket vi spenderar hemma i Sverige, men det som spenderas, är i alla fall ifrån början stöldgods.Och den rikaste företeelsen i Sverige , i alla fall fram till nutid, den svenska kyrkan, har verkligen fått känna på hur det är att folket reser sig och tar avstånd ifrån detta vettlösa troendet, och bedjandet, till nåt som bara är en fantasi-produkt. Jag läste att nästan 80% av alla vigslar, där har värdparet bett att prästen i kyrkan under bröllops-ceremonin, skall låta bli att babbla för mycket om Gud, och istältet prata om paret som skall gifta sig.

Nu läste jag idag om att här i Thailand, detta land med sina fattiga invånare, där spenderar dessa buddister under 3 ynka dagar nu i denna veckan, drygt 10 miljarder baht på gåvor till munkar, till korteger och tåg, och ceremonier. Man brötar alltså omkring i 3 dagar, och spenderar 2,5 miljard svenska kronor på religiös skit, dessa pengar hade kunnat köpa många saker för många människor, och istället kunnat komma landet till nytta....

Handskak

Chaiyaphum MMCCXVI, Thailand

1 augusti 2015

83,3 kilo -

Första vikten är morgonvikten

Andra vikten är direkt efter cykelturen på dagen

ATM-kurs; 4,040 (uppåt)
Vi förlorade inte matchen, tiden tog bara slut!

Vi är ju oerhört många som har spekulerat i varför det är på det sättet bland vissa folkslag att dom verkar föredra att sitta och slöa istället för att arbeta. Och ju fattigare dom är ju mer slöa är dom. Detta ses ju hela tiden ute i byarna här i Thailand, men det är icke för den skull ett thai-problem enbart.

Vi ser exakt samma fenomen bland Syd-Amerikas indianer, Nordamerikas indianer, Vi ser det i byarna runt om i Afrika, vi ser det bland ursprungsbefolkningen i  Australien, och bland ursprungsbefolkningen på Nya Zealand och vi ser det över hela Asien. Så fort det handlar om by-liv, så verkar tiden ha stått stilla länge. Och jag tror personligen att det är just det som det handlar om. Livet har stått still hur länge som helst.

Så varför ser man kvinnorna arbeta och slita, dagarna i ända här i byarna i Thailand. Medans man ser mest män, som sitter under sina hus och dricker brännvin, och pratar, och sover, med jämna mellanrum under dagen? Så jag pratade om att tiden stått stilla ”länge”. Min teori, för vad den är värd, är alltså som följer.Vi människor har allt sedan tidens gryning, allt sedan den tiden när vi hoppade ner ifrån träden, varit ”jägare och samlare”, som det ju så fint kallas. Våra könsroller har varit solklara, och detta har berott på helt enkelt att vi som människor skulle inte överleva annars. Männens uppgift var att skaffa mat på bordet via jakt på villebråd. Kvinnornas sak var att samla grönsaker, och hålla kollen på allting på hemmafronten.

Allting detta ställdes på ända förstås nästan helt och hållet, när ”Vetet” kom till var mans hand, och när riset kom till var mans hand. Detta möjlig-gjorde att människan kunde stanna på en plats, och sluta vara nomader som tidigare. Detta var ju oerhört länge sedan, tror att detta när vi då slutligen bosatte oss på ett enda ställe, och byggde ett fast hus, var redan för kanske många många tusen år sedan.

Detta naturligtvis beroende på var geografiskt man bodde. Vi i den kalla nord, var ju väldigt sena med denna omställning, medans det nere i civilisations vagga, mellan ”floderna” i mellan-östern, skedde för runt 12.000 år sedan..

DÅ plötsligt skulle mannen ändra sig, och sina arbetsvanor. Tidigare hade han ju om han hade dragit hem kött tillräckligt, kunnat lägga sig och ta det vackert, medans kvinnorna fick arbeta oavbrutet. Så för kvinnorna blev det ingen förändring, Jo kanske att dom vid bondesamhällets tillkomst fick än mer att arbeta med i familjen. Mannen däremot skulle ta hand om vetefältet eller risfältet.....


Kvinnorna sköter fisket, också!!

Men grejen med bondesamhälle var ju att man båda måste arbeta för att överleva. I alla fall i västvärlden där klimatet gjorde att de som inte jobbade,m och planerade, de dog helt enkelt under vintern. I de varmare länderna som typ i Asien, så fanns där oftast mat i överflöd, och det räckte ju att man sträckte ut handen så fick man ju dagens ”rätt” i käften, och man lufsade ner till floden eller ån, och fiskade upp ett par fiskpinnar, så var sedan maten för dan avklarad.

Här fanns ingen vinter att tala om, och här fanns inte den naturens ”spark i röva”, som vi alltid levt under, och som alltid hotat oss till livet här i t.ex. norden. Männen i dessa varma kulturer   behövde aldrig utveckla en arbetsmoral eller arbetsetik, det behövdes inte, dom kunde bara utnyttja kvinnorna, medans dom själva satte sig på röva, och pratade sins emellan istället.

Och så ser det ut än idag i nästan alla världsdelar!! Så där har ni förklaringen till varför thaimännen har hamnat helt ”offside”, och inte kunnat klara av att anpassa sig....Anpassning från jägare och samlare till bondesamhälle, där sprach det för dessa gentlemen i Thailand. Människan är lat i grunden, och det har thaimännen här ofta tagit till nya svindlande höjder...

Och med detta så avslutar vi med lite trösterikt prat om ålderdomen. Det finns alltid någon annan som ser äldre ut än just du. Det finns alltid någon annan som är tröttare än just du, och det finns alltid någon annan som är sjukare än du är. Så var positiv, och se det roliga i ditt liv, det kanske inte är så himla mycket, men håll fast vid det lilla då. Ty ingen annan än just du själv bryr sig!! Lycka till!!

Handskak

31 juli 2015   51 km   171 minuter - 2.128 kalorier