GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast. Välkomna med Era förfrågningar

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig, klicka på forum Maipenrai eller Sawatdee eller direkt här på hemsidan, under menyn upptill, Transport och flytt!


Chaiyaphum MDCCXCIII, Thailand

31 maj 2014

ATM-kurs: 4.852
Jag tänkte nu försöka om det är möjligt, att ta med Er alla ut på en av mina cykelturer. Jag skall försöka att illustrera med lite extra mängd foton, och se hur extremt långt detta kapitel kommer då att bli. Jag tar gårdagen som exempel, och vi startar då. Vaknade kl. 05.30 på morgonen, och som vanligt så var man lycklig att man hade överlevt natten med spöken och myggor. Ingen av dessa företeelser störde mig nämnvärt,så det var en fin natt.

Morgonen startade med  frukost, och det blev The med 2 rostade mackor med en underbart god omelett. Den blir ju så himla god när man slänger ner ost i den. Jag brukar sedan steka den ytterst lite, och vända och bröta med den hela tiden, så den är ytterligt lättstekt och fluffig, så gillar jag den..

Det slank ner lite sallad dessutom. Ingen höjdare men tarmarna tvingar mig till att äta det skräpet, fan man är väl ingen Gorilla som sitter på bergssidan, på röva hela dagen och tuggar gräs eller?? Sedan så på med datorn, och kolla inkorgen på emailen och så kollade man lite på www.Sawatdee.se ett riktigt bra forum måste jag säga. Där finns alla typer av människor, varav de flesta kan man säkert trivas ihop med runt groggbordet.

Eftersom det nu har startat med ”lilla” regnsäsongen här i Thailand, så får man ändra sina rutiner lite grand. Jag har ju märkt under dessa år att regnen följer ett ganska givet mönster. Det regnar ALLTID på eftermiddagarna och kvällarna, under regnsäsongerna. ALDRIG på morgon eller förmiddag eller luncherna... Utan det blir alltid oroligt oftast runt kl. 15.00 och framåt...

Så jag har fått fimpa ofta mina sena turer som startar runt 14.00 och varar fram till 16.00. Man försöker ju i alla fall att undvika regnet om det är möjligt. Alltnog, igår så startade jag kl. 10.00, satte på min cykeldator, och for iväg ut genom grinden. När jag kommer ut till stora vägen utanför vår lilla gata, så brukar jag först av allt kolla in vilket håll som grannens flaggor visar vilket håll det blåser åt. Och sedan bestämmer jag åt vilket håll, och vilken rutt som det blir just denna dag.

Jag tog åt vänster, och körde fram till Bangkokvägen (1,6 km), tog vänster igen och körde längs vägen förbi Big C, och därefter 400 m, så genade jag rakt över motorvägen med hojjen, och körde in bland risfälten där. Strax kom jag fram till den nyfunna sjö som York visade mig redan första veckan som jag kom tillbaka hit till Thailand. Jag cyklade utefter vattnet, och det är grymt vackert här. Man är ju noll bortskämd med vacker natur när man bor bland Isaans risfält, så detta var verkligen vackert.

Strax skymtade jag då restauranten som  jag nog nämnt förut. Vi har inte ännu varit där och käkat, men det är bestämt nu med Dan och Amphorn, att vi skall dit nästa vecka redan. Jag tog lite foton, för att visa att det faktiskt är grannt, och hur fint detta mat-hak ligger. Jag återkommer med meny och matbedömning senare för Er som faktiskt bryr Er, haha!Jag passerade, och fortsatte min runda runt sjön. Dock när jag hade kört 1 km till, så får jag plötsligt se finnen med fru och barn lufsa där på gatan/stråket,, Jag stannade förstås och frågade vad dom gjorde. Ja de var bara ute på en liten prommis sa dom. Vi bor där sa dom och pekade... Va? sade jag, jag trodde ni hyrde ett hus där borta för 4.000 baht i månaden. Nä sa dom, vi bor här på denna Resort för 4.000 baht i månaden. Vi har 2 rum och knappt nåt kök, och inget rinnande vatten alls... Ja då förstår jag faktiskt varför ni kunde få det så himla billigt!!

Vi sade goodbye, jag skall ju ändå träffa finnen nästa vecka, har lovat att följa med honom till Khon Kaen och fixa uppehållstillstånd, samt ett Re Entry Permit för honom. Jag kände nu att det började att bli lite trist att bara kajka runt hela denna enorma sjö, så jag tog en chansning, hade ju aldrig kört av där förut, men tog en vänstersväng ut i det fria, och över ett risfält. Cyklade nog 3 km, och såg noll och ingenting, men plötsligt runt en krök, så uppenbara sig en by.Jag stannade och köpte vatten, och frågade vad denna Tamboon  hette,,, - ”Bong Kha” sade tanten som sålde vattnet till mig. OK då har man lärt sig en by till.. Upp på hojjen  igen, och fortsatte, jag kände ju ungefär var jag var någonstans, kanske inte exakt på kilometern. Men jag visste att Kambodja låg åt vänster, och Bangkok-motorvägen låg åt höger till. Så det var lugnt.Jag pinnade på, kände mig stark och fin, så solen knäckte mig inte alls. Plötsligt så bara stannade jag, ganska hänförd, ovanför mig tornade sig en Tempelport upp, och den var skitfint tillverkad verkligen. Jag tittade sedan på muren på varsin sida av tempelporten, och där hade dom gjort målningar av de vanliga motiven utav Buddahs liv borta i Indien (han var ju indier).Men i tillägg till detta, så var faktiskt merparten av målningarna utav motiv som såg ut som tagna ur en saga, eller ur deras vidskepelser. Kanske thai har nåt som heter ”vidskepelseboken”, hahaha,,, ingen aning. Måste försöka att finna ut vad dessa målningar betyder, och vilka sagor det är, eller vad det är. Ni som är gifta med thai kan ni fråga Era fruar, och kommentera, så kan jag skriva på min hemsida till dom som inte läser forumet, vad målningarna handlar om...Efter 13 km, så var jag på väg att ge upp, hade inte en susning var jag var nu, och thais fingrar pekade nu åt alla möjliga håll när jag sade - ”Chaiyaphum”.. Ja detta folkslag kan nog få en falang att dö av svält när han är ute och hojjar med sitt felaktiga viftande och pekande...Dom skiter i om du dör, bara dom inte tappar ansiktet, och inte kan peka ut vägen....Hahahaha secka gubbar och kärringar...

Jag lämnade den sista gängen som hade pekat, jag sket för övrigt i deras pekande och viftande. Stannade sedan 200 meter bort, och var ganska uppgiven. När jag stod där i solen i den hettan och drack lite vatten. DÅ hör jag bilar, och tutande, och mopeder. Ja jävvlar därborta måste det finnas civilisation ju... Hojjade runt 400 meter, och runt kröken uppenbarade sig Bangkok-vägen igen, och dags att dra hemåt. Kom hem till slut, för jag tog en omväg hem på styva 2 mil, och då hade jag varit ute i 2,47 minuter.......Kom hem, och kände mig ganska stum i benen förstås, men  ändå go.. hystade vatten över flinten för att kyla ner mig lite grand, och mådde strax helt OK. Avvaktade 25 minuter tills eftersvetten hade passerat, och duschade sedan. Efter duschen upp på vågen, och ett nytt prydligt rekord lös rätt upp i fejjan på mig......86,6 kilo. Fasen va gött det kändes. Alltså ifrån nästan 98 kilo nere i Khao Lak januari 2013. Via kämpande ner till 95 kilo när jag fick sluta att cykla i juni 2013.

Och ytterligare lycklig i Sverige, när jag promenerade, och käkade bort ytterligare kilo för kilo, och låg sedan ständigt på 91 kilo ända tills jag återkom hit den 25 april 2014, detta mycket tack vare min ”diet-syster” som höll mig i schack. Sedan dess har det stadigt gått neråt och neråt, och dessa 86,6 kilo känns för jäkla fint måste jag säga... Jag hade nog kunnat gå ner ännu snabbare, för jag har faktiskt både slafsat, grymtat och hällt i mig sockerprodukter av allahanda slag. Men bättre skynda långsamt...

Handskak

Chaiyaphum MDCCXCII, Thailand

30 maj 2014

ATM-kurs: 4.881
Brandrisk, ja ge fan i rökningen, om ni nu inte har en brandvarnare som på bilden förstås, då är det lugnt...

Yongyut var borta idag 29 maj,   hos sin morsa som ju bor ihop med Soda nu då.. I huset som äges av Sodas mamma Alaam. När Yongyut kom dit, så stod där precis en gubbe ifrån Elverket och monterade ner dosan utanför på stolpen där. Det visade sig att när vi var i Sverige, så yrade ju Soda fram och åter till Bangkok, och han lyckades fippla bort elräkningen för mars månad, så den betalades aldrig.

Påminnelser existerar inte i detta ganska lama land. Yongyut rusade fram och frågade hur mycket räkningen var på...... ja sade gubben, den är på hela 98 baht (SEK: 20:-).. Yongyut hade ju såna små pengar på sig och betalade direkt, och gubben monterade fast dosan igen, och det var ju tur, för straffavgiften som dom tar ut för att sätta dit dosan igen i sådana lägen är hela 1.200 baht... Så där sparade Yongyut 1.200 baht för sin syster.

Men helt otroligt när gammalmamman (Jai Paengtha) håller i trådarna och bor ihop med barnen, jag kommer inte ihåg exakt, men jag tror att när hon bodde här under vår Sverige-vistelse, så låg elräkningen på hela 500 baht cirka. Nu när vi är här åter, så skramlade räkning direkt upp till 2.750 baht.. för jävligt helt enkelt... men så har jag ju igång fläkten under hela dagen i mitt datorrum, AC går hela natten både i vårt sovrum som i Namkaengs sovrum, och fläkt under kvällen vid TV;n....samt dn stora frysaboxen är igång igen!!

Jai Paengtha, hon gillar inte AC överhuvudtaget, och hon gillar inte fläkt heller, hon tror hon blir sjuk av den.... Så för hennes del, så blir det golvet och ett sådant där sittunderlägg som alla sitter på här när dom käkar på golvet, och med det så är hon spelklar för natten. men hon är ju van sedan sina barnsben att ha det på det sättet. Men hon avhöll i alla fall Namkaeng ifrån AC;n under dessa 6 månader,,,, stackars tös, hahaha!!!

Men nu är vi tillbaka till normala gängor, men om nu jag är helt tokig i hur hög elräkningen är för oss, så betänk att Dans räkningar nu är uppe i 4.150 baht,, karlfan, har på sin AC i sovrummet dygnet runt. han sitter vid sin dator med AC;n på, och är inte inne under hela dagen i sovrummet, men har på AC;n ändå..

Hur ding är den gubben egentligen....Men det är klart, samma gubbe kan låta bilen stå på där med motorn på och AC;n på i halvtimmes vis, bara för att slippa att behöva sätta sig i en varm bil.. jag fattar inte dessa människor faktiskt...

Det har regnat mer och mer alltsedan jag ankommit till Thailand. I början , då slutet av april, på min vistelse här, så var det bara hett som attans, alltid runt 42-44 grader. Det har sedan med tiden sakta men säkert avtagit, och nu är det bara mitt på dagen mellan 11.00-15.30 ungefär som temperaturen ligger runt 38-42 grader. Morgnarna ligger på svala 27 grader, och kvällarna ungefär detsamma. Och detta beroende mestadels på att luften renas ganska snabbt nu när dessa skyfall kommer.

Temperaturen rasar från 40 till 27 på bara några minuter, och det är kanongott. Min önskeplats när det störtregnar är att sitta på uteplatsen, med fötterna på en annan stol, och med en kraftig grogg i näven. Hade jag haft jordnötter, så hade jag knött ner dom också i magen ihop med groggen.

Att sitta där och fundera på livets olika mysterier, och ens egna liv som stundtals mest är att likna vid en Gordisk knut. Alltså inget finlir för att sköta det, utan mer raka rör och drastiska lösningar. Men med åskans och blixtarnas och groggarnas hjälp, så kan man ha sina goa funderingar, och till och med stundtals lösningar, på ens små ibland pittoreska problem.

Huset bredvid, och då tänker jag inte på Miss pussy, alltså dottern till "old food", och deras hus! Utan jag tänker på huset på andra sidan som alltid stått tomt alltsedan vi köpte vårt maj 2009. Det har varit några där då och då, och gjort lite lama försök att köpa. Det har varit lärarinnor, och det har varit "fint" fölk!! Men tydligen inte så fina så banken har "viljat" ge dom lån på huset.

Nu dök det upp för 3 veckor sedan en gammal kompis till Yongyut, de växte upp i samma by utanför Nong Bua Daeng, hon och hennes man som för övrigt är läkare, ett steg ytterligare på samhälls-stegen, de hade också 2st små barn (döttrar). I alla fall, dom blev stormförtjusta i huset, och meddelade att dom vill ha det. Dom har, och kan lägga kontant halva köpeskillingen på 3.400.000 baht, alltså 1.700.000 baht...

Så om detta är sant och riktigt, så får dom ju säkert lån av banken och kan köpa huset. Men man vet ju inte med folk och folk, och speciellt inte när man här i Thailand ofta får vänta i runt 3 månader innan banken har funderat klart.. Vi får se, men det är ju himla bra om det kan komma riktigt bra människor och inte nåt slödder, som skaffar hundfanskap och tuppar och skit och låter trädgården förfalla till en soptipp... Så jag håller tummarna..

Handskak


Chaiyaphum MDCCXCI, Thailand

29 maj 2014

ATM-kurs: 4.860
Var över till Dan och Amphorn imorse fredag den 23 maj 2014. Det var jag och Yongyut samt Namkaeng som dom ville bjuda på frukost...Klockan var drygt 10.00, så det blev en jättesen frukost, som fick fungera som lunch istället. De hade gjort mängder av mat, och det blev precis som vanligt.

Först en massa saker som vi 2 falanger kunde käka, och sådan en jäkla massa mat som thai skulle äta. Det såg fanimej nästan löjligt ut på bordet. Snåla var dom definitivt inte, men det löjliga är ju denna tradition som thai har om sin mat.

Det är egentligen rent av otroligt att detta folk som inte har några pengar, fullkomligen vältrar sig i mat. Visst det är mycket sallad, och visst där finns viss proteinmat... Men det absolut som dom äter mest, är saker som är i stort sett sönderkokta och uppfiffade med andra saker som får det att stinka gammal skit som är ruttet.Hur människor kan äta detta är mig en ren gåta faktiskt. Men det sägs ju att "det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli". Så genom obotlig vana, och en förhärdad matstrupe, och förkolnade smaklökar, så fungerar det tydligen att kunna äta den maten.

Så på bordet fanns det då förutom all thaimat, lättstekta ägg i massor, sirap, honung, chokladkräm, smör och ost, allt detta skulle på ena eller andra sättet läggas och smekas ut på Dans amerikanska pannkakor. Dessa pannkakor som dom tycker är så fantastiska. Jag måste säga att dom är ena rikigt stora besvikelser. Alltifrån smaken som var nästintill noll och ingenting.

De var som om ni tänker Er dessa köpepannkakor som är görtjocka och snustorra, den typen gillar amrisarna tydligen. Och sedan lägger dom på stekta ägg, chokladkrämen, sirapen, honung, smöret och så mölar dom i sig. Att det skulle bero på maten att amrisarna är så jäkla feta som dom är, nä varför tror ni det???? Hahahaha!!!

Jag gjorde mitt bästa, men jag måste säga att jag sjuttanimej nästan blev mätt enbart genom att titta på denna fullständigt bedövande onyttiga mat... Jag frågade Dan om denna grymma mängd, men han svarade bara helt kallt att de inte skall käka förrän senare i kväll och, måste stoppa i sig mat för att täcka upp alla dom timmarna.

Jag tror faktiskt att amrisarna är fullständigt okunniga om mat. Jag har ju hört Dan snacka förut, och denna annars supersmarte kille är nästintill fullständigt ding när det gäller mat. Han gör i stort sett alla fel som finns i boken. Han köper aldrig några av mina argument, utan Amerika gäller, och där vet dom minsann. Känns kanske igen från ett annat land??

Jag vågar ju inte, och vill verkligen inte, slå på stora trumman och förklara att 75% av USA är överfeta, och säga detta till en kille som själv väger sina modiga 145 kilo. Och förklara att det beror på att deras baskunskaper och mat är nästintill noll.

Dan skall banta och gå ner kilo, vi har pratat om detta förut, och han vet hur jag brukar göra, men samtidigt så brukar jag ju säga att jag ingen expert är... Dan förklarar då att han äter på morgonen en halv yoghurt med banan i, 2 mackor med jordnötssmör och den där chokladkrämen på. och sedan skiter han i att äta lunch.. DET säger han är kanon, DET är diet det.

Han sätter sig sedan vid middagsbordet och drar i sig en middag som inte är av denna världen. Coca cola är ju som bordsvatten hos dom. Och sedan bullas det upp maträtter som är så feta så t.om. dom husdjur som lever av smulorna dör av fetma... Allting har äkta smör och ost i sig. Han gödslar med saltet, och han drar i sig sötsaker.... När han är klar så tror jag att han lätt har klämt i sig mer kalorier än vad jag gjort på 2 hela dagar.

Men jag drog i mig 2st av dessa pannkakor, och nöjde mig med att lägga på korvbitar och 1 ägg på vardera pannkakan. Denna pannkaka var så jävla torr och äcklig, så det gick åt mängder av kaffe och vatten bara att spola ner den i magen..... Nä svenska pannkakor det är grejor det!!!! Men jag tycker ändå att Dan och Amphorn är jättesnälla människor så gnälla öppet till dom gör jag faktiskt inte.

Handskak


Chaiyaphum MDCCXC (1.790), Thailand

28 maj 2014

ATM-kurs: 4.864


Detta är fält med Tulpaner i Holland....Amazing va???

Forts. från förra kapitlet.. Jag skall ge Er en insikt som heter duga och som jag jobbat fram själv... Jo det finns 2 teser som fullständigt krockar med varandra i detta jordelivet och det ena är att man får höra av religions-anhängarna följande kommentar - "Ja men det måste du väl se legolas, alltså hur fantastisk denna värld är uppbyggd, och så enormt vacker. Den är så komplex och invecklad, och så fantastiskt anpassad in i minsta detalj, så det MÅSTE helt enkelt finnas en högre plan, ett högre väsen som har konstruerat detta, allt annat är helt omöjligt"!!!!!

Min fråga är då, om nu allt är så jävla komplext och finurligt konstruerat, varför är det då så som den andra konstiga grejen som motsäger helt varandra. Att tesen där vi alla känner tlll, att allting som är gott i smaken för människan är nästan undantagslöst på ena eller andra sättet skadligt för oss.

Socker är kass, grädde är kass, mjölk för vuxna är kass, glass är kass, grogg e kass, och så håller det på i 2 timmar minst.... Om det nu hade funnits en högre konstruktör. så hade väl för hillvitte han sett till att allting som smakade gott, enbart var till nytta för oss människor och icke skadligt,,, Visst???

Så stoppa upp religionen där det inte regnar så mycket.... Vi fortsatte därefter in till Chaiyaphum, och vi har var för sig nu funnit ut att det apotek som jag har tytt mig till på Big C har fått slå igen. Det visade sig att Big C öppnade ett eget apotek, och konkurrerade bort sin egna hyresgäst, thai är så smarta stundtals...

Det visade sig att Dan, och de flesta andra falanger i Chaiyaphum har uppäckt denna apotekare som är skittrevlig, och pratar och förstår engelska, och faktiskt är medicin-kunnig, till skillnad emot många av dom andra trähattarna som bara känner till Voltare´n och Paracetamol...

Så denna killen är på "flykt", och han letar jobb, eller så fikar han efter att öppna eget på annat ställe, och vi har gett oss fan på att hitta honom...Vi fann honom nästan idag vid Tesco Lotus på apoteket som ligger alldeles utanför. De hade önskat honom välkommen om han ville jobba där, men han hade inte hört av sig ännu, så ingen visste ännu var han finns. Vi får ha tålamod och vänta ut killen helt enkelt...

När den grejen var klar, så käkade vi lunch på det vanliga hamburgerstället, och det är fortsatt görgott måste jag säga. De engelskalärare som finns i Chaiyaphum verkar också ha hittat detta ställe, ty flera av dom kommer 2 ggr om dagen och äter där, berättade ägarinnan "Bunn" för oss. Så hon kan nog få ihop en bra kundbas av falanger, och det behövs ju eftersom hon ju satsar lite grand på att kunna erbjuda falangmat till oss, Verkligen nobelt och gött för ut utlänningar!!!Fick syn på ute på internet en ny typ av mygg (mosquito)-fälla! Se nedan beskrivning, detta bör ju vara det exakta som jag kan ha i mitt sovrum, så slipper jag att vakna så ofta på nätterna, och ha ont som fan av alla dessa myggbett... Se och njut och lär....How to Make a Cheap and Effective Mosquito Trap
1 Cut the two liter plastic bottle in half. Do not discard any of the two parts.
2 Mix the 50 grams of brown sugar with the 200 milliliters of hot water. Allow
   the mixture to cool.
3  Pour the mixture in to the lower half of the plastic bottle. Add 1 gram of yeast
    (do not mix). This will produce carbon dioxide.
4  Place the top of the plastic bottle into the bottom of bottle, upside down.
5  Cover the circumference of the bottle with tape or cloth, not covering the top.
6  Each bottle works effectively for 2 weeks maximum. After this time, replace the
    bottle with a new one by following the above steps.


Lycka till nu med detta, skall bli spännande att se hur detta funkar, Regnsäsongen kommer ju nu i rappet här, och då kommer myggorna som brev på posten och attackerar.... Skall rapportera lovar jag!! OCH har jag redan visat denna grej, så ursäkta, vi alla börjar kanske bli ”åddisar”....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXIX, Thailand

27 maj 2014

ATM-kurs: 4.865
Idag så tog jag fram min absolut sista konserv med makrillfile´, detta naturens under som är så gott på smörgåsar. Yongyut, när vi var i Sverige tog helt sonika en hel sådan konserv, öppnade den och dumpade HELA innehållet i sin mat för att förhöja smaken... Alltså en endaste maträtt, ett endaste mattillfälle, snacka om att thai har kläm på kostnader... Hon bryr sig inte ens om makrillfileén, utan bara om den lite extra smaken på matresten....
            
Jag försökte förklara för henne att en sådan öppnad konserv räcker kanske 1 vecka, inte bara till en sleten måltid. Jag förklarade för henne att det var alldeles för dyrt att göra på det sättet, och sade att jag inte gillade alls att hon skapade maträtter som var monsterdyra. Hon köpte förstås snacket, så det var lugnt... Ända tills jag fann att majonaisen hade blivit tagen av,, fan nu var hon där och pillade igen.....


Kaviaren hade hon och barnen också varit och käkat på... jag har nu slutligen haft ett litet krigsråd med Yongan och ungarna, och jag tror nu att mina saker får vara ifred ifrån thailändska matmarodörer som inte alls uppskattar smak efter förtjänst..

Jag gjorde som så att jag drog följande historia för dem, ursäkta min engelska, för Er som letar fel, men så här gick då mitt tal: - ” In Thailand Jai and munks goes to Wat (tempen) and they pray to Buddah in sanskrit or in thai. They ask for things and Buddah hears them..... Among christians we go to church which is same as tempen. We do also ask for things and seldom our God hears us.Now I have been today to my church, and I have prayed a lot, and I think my God have heard me”..... Jasså sade Yongyut och ungarna. Va bra, vad hände då? - ”Yes my pray was this one”, sade jag:  - " Dear God I am very happy now in my home, I have children living here and I have a wife, first they eat all my good food from Sweden, and than they eat their own thaifood, and they were all very happy. Only one man NOT happy, that was falang from Sweden. He come to fridge and found no makrilfilee´no kaviar and no majonaise, this makes him very sad, and he has nothing to eat now..

Thai can eat sallad and dead roadkill but falang have nothing... But now I can see this day that thai in my family understand that falangman not happy when they eat his food from Sweden, so they promise me to stop touching it.... Only when falang give to thai they promise to eat it.... So now falang with no hair from Sweden are very happy, and can see his food stay long time in freezer and fridge, and no thai touching it"...

Dom flabbade som sjuttan verkade det som, och Yongyut kramade mig, och sade att hon inte riktigt hade fattat hur viktigt det var för mig med min mat... Kul sade jag, speciellt med tanke på hur du själv tycker att din mat är viktig!!! Men nu är det sinnesfrid, och husfrid, och ävenledes matfrid i huset... Jag behöver inte vara nervös över vilken katastrof det är bland min mat i kylen, utan kan vara lugn....Idag onsdag, så åkte jag och Dan (amrisen) upp via Tad Ton till bergen, vi stannade naturligtvis inte vid Tad Ton, det stället är ju bara görtråkigt med svinkallt vatten att erbjuda och speciella falangpriser för inträdet... 40 baht för thai och 200 baht för falang... Nä vi passerade bara, och fortsatte den grymt långa uppförsbacken, som tar styvt 12 minuter med bilen hela vägen upp. Tänk att cykla den vägen, då hade man nog varit mer än stendöd om man ens kom fram till toppen däruppe.

Bilen klarade sig ju naturligtvis, och vi åkte runt lite och kollade, men det var inga större aktiviteter mer än det trökiga hysteriska byggandet som försigår precis överallt i Isaan verkar det som, i alla fall här i Chaiyaphum. Till sist, så stannade vi, och gjorde vårt enda ärende häruppe, och det var att handla på sig sapparot (ananas)..
 
Trevliga människor precis som alltid, och priset var detsamma som det var för 6 år sedan när jag var här uppe, så man kan väl säga att tiden prismässigt har stått still här uppe i bergen.. Vet ni? Jo priset är 10 baht per kilo ananas,, vilket då är runt SEK: 2:-/kilo,,, Jag tror man kan leva med det priset...Efter vi handlat klart och skojat med thaiarna, så åkte vi tillbaka till Chaiyaphum vi stannade dock på vägen hem och kollade in byggandet av världens största Buddah, den skall ju bli nåt i hästeväg, se fotot av skissen som dom satt upp... Den blir grymt stor, och detta bygge måste kosta så många miljoner, så det nästan är skandalöst när man tänker på hur många människor som skulle kunna bli hjälpta istället för den jävla religionen.. Fan va dumma vi människor är egentligen.... Forts. i nästa kapitel..

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXVIII, Thailand

26 maj 2014

ATM-kurs: 4.838
Ps. Det fotot lär vara ett foto av en av de glädjeflickor som arbetade på denna bordell i New Orleans...

Forts. från förra kapitlet...Så med detta sagt, så försvann House of the rising sun ur min egna gitarr under nästan 25 års tid!!!! Men då så började jag i början av 2000:talet lyssna på alla dessa talangjakter på TV, jag kommer inte ihåg exakt vad dom hette nu,,, men det fanns ju shower på TV som hette då; Fame-Factory, Idol, American idol, Talang, Ex Factor m.m. kanske någon eller några av dessa kom till lite senare.

Men i alla fall, jag kollade på förstummat på dessa shower, och nu hade det plötsligt gått ifrån att vara nedlåtande snack om "mina" gamla 60:tals-låtar som jag tyckte om, till att bli kult ,och oj hej å hå vad bra dom var etc.I dessa shower så sjöng man nu glatt flertalet 60:tals-låtar, och alltid så dök House of the rising sun upp igen. Det var ju som om ens gamla minnen plötsligt bara dök upp igen efter att ha legat i träda under alla dessa styvt 25 år. Gamla goingar kom till minnes, och oj vad kär man var då stundtals på den tiden, man kom knappt ihåg hur ett Emoll såg ut när Kristina kom in i rummet, där man satt och lirade 1967...

Ja livet är en stor cykel, och upplevelser och minnen återupplevs och återupplevs tror jag 3 gånger under en mans levnad... Ni får gärna säga emot, men så tror jag att det är i alla fall... Året 2003 så träffade jag sedan en kanontrevlig man som hette Åke Scherp, han var ifrån Dalarna, och hade ett ytterligt långt förflutet inom musiken. Han var gift sedan några år med min gamla granne på Markvågsgatan, Järnbrott!! Så det var ju nästan familj s.a.s.Vi satt där och språkades vid, och då fick han reda på att jag lirat under alla dessa år, och att jag hade många egna låtar i skallen, som jag inte hade medel att föreviga via inspelning.... Han erbjöd sig då att jag fick komma hem till honom, så kunde vi spela in så mycket jag orkade. Han tyckte tydligen att det bara var roligt... Jag var ju då 52 år, och han var säkert 66 år gammal. Vi träffades, och det visade sig vara en skicklig gammal musikant som spelat med mängder av människor bl.a. Pugh Rogefeldt m.fl.

Jag har ju berättat om detta tidigare, så låt oss hålla oss till historien istället. Jo efter det att vi varit kompisar och spelat in låtar under styvt 2 år hemma hos honom, så satt vi och drack grogg en dag, då han plötsligt berättade om det som han var mest kär i, och det var sin gamla hembygd. Han älskade Dalarna förbehållslöst, och han var undantagslöst stolt över alla invånarna där.

Han var släkt på sin mors sida med Dan Anderssons mor Augusta Andersson, och då berättade han följande historia för mig! Han spelade först Animals-versionen som ju är den som är den mest kände och mest sålda versionen av House of the rising sun alla kategorier.

Det är ytterligt många som spelat in den, men dessa har mest krusat ytan på skivmarknaden, Animals skapade storm på den marknaden med sin version. De tog denna gamla ganska skygga låt, som inte alltför många kände till ,, De tog den till sådana höjder, så låten nog är en av de absolut mest kända i hela den nuvarande pop-världen tror jag!!

I alla fall han spelade Animals först, och sedan spelade han en version som var baserad på Dan Anderssons låt, jag tror den hette nåt med "Benkvarnen", denna låt var en ren kopia av House of the rising sun, och som ni vet så är det ju väldigt speciella ackord, och melodi-uppbyggnad på denna låt. Eller man kanske skall säga att uppbyggnaden är väldigt primitiv ty den är ju enbart uppbyggd efter att sjunga efter ackorden...

Låten var så lik, så det var enastående. Enda märkbara skillnaden var att startackordet var ett "A" i denna svenska version, medans i alla andra versioner som ju kommer ifrån den engelsktalande världen startar med ett "AMOLL" istället. Åke berättade för mig att han inte trodde att Dan Andersson själv hade skrivit musiken, bara texten.

Han trodde att Dan Andersson hade fått musiken ifrån en gammal vaggvisa ifrån Dalarna... Han berättade sedan att immigranter tog med sig denna låt till USA, där den plötsligt fick sitt egna liv, och togs upp bl.a. då av folk nere i New Orleans....

Engelsmännen vill ju göra gällande att den kommer ifrån England... Men de facto våra immigranter många gånger seglade Göteborg till kanske Liverpool/Southampton, eller annan engelsk hamn, och sedan över till Nord-Amerika.... Låten kan mycket väl ha fått landfäste i England...

Men så lätt är det att förlora något som man tidigare ägt och uppfunnit eller komponerat.... Allting försvann sedan in i skuggorna, och House of the rising sun blev nu en "amerikansk" låt, fick flera olika texter, men de alla handlade om horor och bordeller av något slag....

Nu blev detta en amerikansk folkvisa med en ytterligt suspekt bakgrund, men troligtvis ifrån England. Sverige var nu helt utestängt. Ni vet USA och England, 2 stormakter både materiellt och kulturellt, klart att de suddade mangrannt ut Sverige från musik-kartan... Men Åke han var övertygad om att ursprunget är svenskt, och ifrån Dalarna, och att melodin är ytterligt gammal, men också den ifrån Dalarna troligtvis.

Ja den versionen, alltså melodin av Benkvarnen, var nu så gammal så t.om. De nya yngre generationerna i Sverige kände inte till den alls, utan de började att komponera nya melodier till denna gamla dikt. Man visste inte ens om Dan Anderssons egna ”val” av musik till sin dikt Benkvarnen. Men livet är sådant, saker och ting försvinner snabbt som ögat..

Jag själv vet absolut ingenting om detta mer än det jag nu skrivit, men om jag tittar på ackorden och på den s.k. melodin, eller skall man säga avsaknad av en självständig melodi, så förefaller låten inte vara så himla gammal, i alla fall absolut inte ifrån 1600:talet som ju engelsmännen gjorde gällande, enbart för att kunna stjäla den..

Låtar som komponeras utifrån en ren a cappela-röst och inte ifrån något instrument är ALLTID mer varierande med tonerna, och glider liksom över tonerna, och där finns em mer komplett och ren melodislinga, och man följer inte så sterilt hela tiden ackorden i melodin...

Jag tror att melodin lät helt annorlunda till att börja med. och jag lät mig faktiskt övertygas om att melodin följde med våra förfäder över till Amerika, och sedan började låten där att leva sitt eget liv.....

Nä nu skall jag sätta på datorn och kolla in om även dagens avsnitt av American idol är detsamma som igår, alltså att en tjej där skall sjunga House of the rising sun på sin gitarr..... Allting kommer igen och inget är nytt under solen.....

Handskak


Chaiyaphum MDCCLXXXVII (A), Thailand

25 maj 2014

 


Jag har ju ganska medvetet underlåtit att skriva och prata om det här med militär-kuppen som skett här i Thailand. Innan ni alla börjar lipa och tycka att allting är en katastrof i Thailand, och att alla skall vara rädda för sina liv. Glöm allt det tramset, som mestadels är grodor av journalister som vill hedras och äras bara för att dom lyckas trycka ner bokstavs-knapparna på sin dator när dom skriver sina ”bländande” artiklar.

Först av allt LUGN, här märks inte ett skit utanför Bangkok, OK det kan synas som i Khon Kaen när några små små grupper samlas, och skriker att detta inte är bra!!! Militären tar ifrån dom deras värsta plakat med slagord, och om någon är extra tyken, så in i finkan bara, nån dag eller två!!! Detta är absolut INTE Syd-Amerika eller Afrika, där generaler och militär slaktar sina egna, så långt ifrån grundtanken som man någonsin kan komma.

För min egna del, där jag nu sett dessa politiker fylla sina egna fickor med pengar och faktiskt tagit pengar DIREKT ifrån de fattigaste fattiga för att smörja sin egna familjer. Jag tänker nu på det där med Ris-skandalen här i Thailand, där dom helt sonika köpte ris utav befolkningen, lovade dom bra betalt, detta för att vinna valet, och sedan bara skita i att pröjsa. Folk går på knäna, men vem bryr sig bland överheten.

Det har varit mängder av slika saker, och jag som utlänning är storligen förvånad över att det inte har brutit ut ett inbördeskrig här gentemot dessa röda fanskap, som säger sig representgera de fattiga... Alla politiker i detta land är korrupta, oavsett vilket parti och oavsett vilka sympatier dom säger sig ha... Åt hillvitte med dom.

Så denna militärkupp, för min del, kom som ett välkommet inslag, och man tänkte liksom, äntligen slut på skiten, och problemen, och demonstrationerna som nu fortgått i 6 månader tror jag och absolut noll lösning i sikte.... Bra att militären tog kontroll, fängslade dessa svin bl.a. Thaksin syster premiärministern som kunde ha fått detta land på fötter.

Men istället skodde hon sig, och sin depraverade familj, än mer på bekostnad av den thailändska befollkningen. Ja dom är sprungna av kineser, och dom är stolta över det, och Thailand fattar fortfarande inte efter flera hundra år, att alla dessa gula thaikiniser kommer att sno hela jä-vla landet ifrån dom, Dom är på god väg redan.

Som sagt var, jag märker inget här, och känner inte heller för att skriva om det, tråkigt samtalsämne...Vill ni veta mer googla, och lyssna på kvacksalvarna på Rapport och Aktuellt.....

ha det gött
Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXVII, Thailand

25 maj 2014

ATM-kurs; 4.835
jag fick ett mail för några dagar sedan från en kompis som jag nästan hade tappat taget om för länge sedan. Vi sjöng och spelade en hel del när vi var unga. OK vi var många som spelade och sjöng ihop på den tiden.Jag kommer ihåg Lennart Östergren, Tommy Dise och senare Lasse Högdahl, och där fanns många fler. Jag fick nu mail ifrån denna killen, och jag kommer ihåg honom så väl, ty han älskade en låt först och främst, och det var "House of the rising sun"!!

Varje gång när vi träffades med våra "guror", så skulle det spelas House of the rising sun. Spelade vi nån Kinks låt, typ den med texten - "you got a big fat mama trying to squeeze me", så direkt efter den, så ville han hamra på med House of the rising sun igen. Vi pratar nu om kanske åren runt 1965-1966, det var de 2 åren som vi umgicks mest....   
 

  
Tiden gick, och man hade kompisar hela tiden, och alla i stort sett gillade att lira gitarr. Detta instrument var ju det som vi ungdomar till 99,2% älskade att spela. Fiol eller trumpet eller ve och fasa dragspel dög inte alls, de killarna blev tjejlösa länge.. Ett undantag medgavs faktiskt, och detta berodde på Donovan, och mest kanske på Bob Dylan, nämligen munspelet...Det var OK och ansågs salongsfäigt!!

Och alla polarna ville även dom spela House of the rising sun. På den tiden så var det fest varje fredag och lördag i stort sett, och det var föräldrafritt, och varje fest med självaktning hade en gubbe som lirade gitarr, precis som Magnus Uggla skrev i sin låt. Och den killen var jag!! ALLA tjejer på dessa fester önskade ju låtar, och den första låten som dom alla ville höra var House of the rising sun förstås!!!

Jag vågar lova att själva låten till slut tappade lite av sin tjusning att spela. Man hade ju vrängt den både in och ut, bytt versar, bytt komp och bytt takt i det oänderliga!!! Så man letade ju grymt mycket efter alternativ till låten, och till sist så fann man ju andra låtar som var grymt populära att spela på festerna.Och några av dom kunde vara: Daydream (Lovin spoonful), Jag vill ha en egen måne (Ted Gärdestad), och även Tina Turners "Rolling on the river" blev en låt som alla ville höra, den var ju också tacksam, samma som med Daydream, ty där kunde man briljera det lilla man kunde, med att lira låten som den skulle liras... Många töser fattade tycke p.gr.a. ens fingerspel...

Detta var 1960;talet och typ fram till 1972..... Sedan började plötsligt låtarna att förändras lite grand, år för år, och framför allt utbudet blev mycket större. Det var när amerikanarna hade ätit upp den fullständiga dominans som engelsmännen haft inom popen nu under minst ett helt decennium... Många bra låtar, och många bra artister kom fram, men alltid, fortfarande, så ville folk höra House of the rising sun....

Jag började 1973 att spela under drygt 3-4 år med en grupp som bestod av 2 damer och 2 herrar. Vi hade höjdartider, och tyckte att det var skitkul nästan hela tiden. Och varje spelning fortfarande, så önskade folk att vi någon gång under kvällen skulle spela House of the rising sun....

Jag slutade 1976 i gruppen, och slutade i stort sett med att lira offentligt. Det blev på några fester då och då som man kunde dra fram gitarren, men nu mitten 70:talet och framåt så förändrades fullständigt folk och deras tycke och smak.... Den nya musikstil som nu började fullständigt att förändra och dominera scenen var Discomusiken. Visserligen många goa låtar, men stilen var så annorlunda, och den stilen och den ljudvolymen tog oss människor på en helt annan "stig" än musiken varit innan.

Det gick svinsnabbt faktiskt. och det gick ifrån att man verkligen "lyssnade" på musik, vi samlades stundtals på rena rama vis-klubbar som de olika Nationerna i Göteborg, Smålands Nation, Bohus Nation eller Västergötlands Nation. Här SATT man ner, höll käften, och LYSSNADE.

Från detta till att musiken skulle fullständigt DÖNA fram på festerna, vilket tog död nästan fullständigt snacket och tjötet när man dansade, och då försvann också intresset att lyssna på den ensamma trubaduren, som hade underlåtit att lära sig att dansa, och enbart förlitat sig på att kunna ragga brudar via gitarren...

Min gitarr fungerade ju annars exakt precis som en hund gjorde när man gick till parken med sin vovve, och kollade in andra brudar som också hade hund. Görenkelt att ha en anledning att börja prata och sondera terrängen. Detsamma gällde ju om man hade småbarn.

När mitt barn var litet, så blev det många turer till Slottsskogen, och jösses vad samhället producerade ensamma mammor... De alla tyckte att det var så fantastiskt att en man tog ensam hand om sitt barn och t.om. åkte till Slottsskogen...Forts. Nästa kapitel....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXVI, Thailand

24 maj 2014

  ATM-kurs: 4.835
                                          Idag så bjöd York på spagetti och köttfärssås. Jag var ju först inte så sugen eftersom spagetti ju är värdelös mat för min del som kolhydrater.... men så tänkte jag,,, fasen va gott....En gång i veckan skall välan funka bra..... Så jag åkte dit på lunchen och jäklar va gott det var... Tog med riktig ketchup så man slapp den thailändska med chilli i!!!

Efter maten så drog vi ner till vårt stamlokus, ett moderniserat kafe´, som ligger utefter infartsvägen till Chaiyaphum center. Gott kaffe, och så har dom glass på menyn, viktigt!! Vi sitter där och plötsligt dyker Yutin upp, min svåger (spritmagistern), han ser lite underlig ut vid ögona. Jag frågar, och han förklarar att han har feber, och har varit på sjukhuset och fått medicin. Riktigt duktigt av honom att kunna förklara, enär hans engelska är näst intill obefintlig. Men kanske min thaiförståelse har vuxit lite grand, vem vet?Han ville käka lunch, så vi gick med honom in i restauranten, och så satt vi och pratade lite grand. York frågade honom bl.a. om den där tysken som gjorde bort sig så kapitalt, så han inte för allt smör i Småland kan bo kvar där. Yutin förklarade att han nog var helkörd. York sade då att tysken ju hade 11 rai till salu, och ville "bara" ha 5 miljoner för det. Yutin, log i mjugg och sade att det var nog bara utlänningar som var villiga att betala det priset för 11 rai, vi snackar alltså om 17,600 m2 mark....Men Yutin sade bara helt kort att bland thai så säljes och köpes marken där runt byn för 100.000 baht per rai, vilket för hans plot skulle betalas endast 1 miljon baht, inte 5 miljoner baht... Tysken skulle aldrig, enligt York, gå med på detta. Yutin tyckte bara skitsamma, inte intresserad...

Jag tror personligen att denne tysk aldrig blir av med den marken så länge som han lever, möjligtvis om det är någon annan, typ frun, som säljer (om hon skiljer sig ifrån tysken) så funkar det. För enligt byborna så är marken otur nu i och med att tysken gjort bort sig så kapitalt mot Buddah (läs munkarna)..

Vi avslutade snacket för jag ville hem, och köra min cykeltur som jag hade struntat i dagen innan, kändes urkonstigt att mesa ur och inte cykla under en hel dag.... Jag kom hem, upp på cykeln och mådde prima, det måste berott på spagettin förstås (=kolhydrater), haha!!!

Jag cyklade en go omväg, och kom fram till Yutins by, det var exakt 15 km dit.... Fick se Jai Paengta där, hon satt rätt över byvägen under ett annat hus, ihop med ett gäng tanter och 2 gubbar, och lite ungar...Till slut efter 5 minuter så kom hon över till mig, och drog mig i armen, och sade att jag måste komma dit och säga - "sawatdee khrap"... Sure inga problem, jag vet ju att svärmodern tycker att det är kanon med mig i familjen. Dessutom så har jag skött mina kort så himla bra tydligen under dessa 6 år så alla gillar mig, vilket är roligt för en gammal trägubbe som mig...

Jag kom över, en stol sattes fram till mig, och en nyinhandlad vattenflaska sattes i mina nävar, och nu började första klassens husförhör... Jag fattade nästan ingenting av vad som sades, och dom fattade nada av vad jag sade. Men vi hade en trevlig "pratstund" i alla fall.

En av gubbarna har jobbat i Dubai, och kan prata ungefär 18 ord engelska, och det gäller att hålla sig inom ramen av de 18 orden.. Vi kom att prata om tysken som hade gjort bort sig, samma tysk som York pratat om under lunchen, De sade då att det var en bad falang och ond man, och alla nickade och log emot mig, och med ett sådant massivt motstånd emot den gubben, så var det ju inte ens någon ide att försvara honom.. Dubai-gubben klappade mig på axeln, och sade bara - ”you vely good falang”!!!

Alldeles bakom där jag satt, på en stor hö-kärra, så stod där 5st små barn, den äldsta var nog 3 år maximalt. Och sedan så låg det ett barn på kanske max. 1 år med en diflaska i näven, och sörplade i liggande ställning. Runt mig så fanns där totalt, jag räknade faktiskt, 9st kvinnor i ålder mellan 50-76 år, och det var dessa kvinnor som hade ansvaret för uppfostran av dessa småbarn. Här ute i byarna så finns det ett helt A-lag av äldre kvinnor som tar hand om alla dessa småbarn som ungdomarna pluppar ur sig både i tid som otid.

Sedan måste de unga mödrarna överge barnen, dra iväg till större orter och skaffa jobb och dra hem slantar till familjen. Så hela jäkla Thailand är uppbyggt på detta sättet, i alla fall på landsbygden är det så utan tvekan. Jag känner som när jag ser det, som att varenda ung flicka blir påsatt i väldigt ung ålder, och killen tar aldrig på sig ett gummi, skulle inte falla honom in. Och hans föräldrar skrattar antagligen bara, och säger att dom har en duktig ung pojke medans flickan bara var en hora!!

Många gånger så bor farmor till det lilla barnet bara 2 hus ifrån, och barnet växer upp och tycker att det är ”normalt” att ”pappa” inte gör rätt för sig, thai kultur i sin prydo!! Ansvaret ligger alltid på flickor i Asien verkar det som, och pojkarna bara gör som dom vill utan någon större riktning och vägledning. Detta gäller inte alla pojkar i Thailand, men det gäller tillräckligt många, så att man kan göra en präktig generalisering faktiskt!!!

Nog om detta, dom gör som dom gör, men byarna är fulla med småbarn, och vissa går i skolan, och vissa går faktiskt INTE i skolan, trots att det är skoltvång i Thailand. Jag fick i alla fall nog efter lite tjöt med gänget, det var trevligt i alla fall, och dom är görgoa emot mig måste jag säga!! Jag körde hemåt, och jag kände mig stark hela vägen hem, var detta tack vare spagettin och köttfärssåsen kanske??

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXV, Thailand

23 maj 2014

ATM-kurs: 4.860

 


Soda kom idag och skulle käka Tacos, det var överenskommet sedan igår, och han skulle vara här kl. 18.00.. Ungfan kom inte alls kl. 18.00 och jag sa åt Yongyut efter det att vi ätit färdigt runt kl. 18.50 att nu packar vi ihop maten, jag vill inte att den killen skall ha käk när det passar honom att komma. Vi har haft Soda hos oss nu i 5 år på raken, och han vet exakt vad som gäller med falang...vad det gäller tider och avtal...

Yongyut gick och värkte, och jag såg att hon värpte på nåt hon ville ha sagt.. Till slut kunde hon inte hålla sig längre, utan kom in i mitt arbetsrum och sade att hon gärna ville ta striden med Soda. Hon ville inte att den korta stund han är här, att det skulle bli ovänskap.... jag såg hur olycklig hon var, hon ser nog trots allt även Soda som sin unge, och inte bara Namkaeng.   
 
Jag ville förstås inte göra Yongan uppbragd och sorgsen och sade Ok du får bestämma, men jag vill i alla fall säga till Soda vad jag anser om folk som fan inte kan hålla avtal och inte hålla en sådan enkel sak som ett klockslag. Soda dök upp kl. 19.30 och bara seglade in utan en jäkla kommentar, jag blev faktiskt förbannad på ungen, och kallade in honom på kontoret, och sade till honom att det var dax för honom att växa upp nu.   
 
Om han var intresserad att bli annat än risfarmare, så var det 2 saker som han måste skärpa till sig med, och det var att sköta skolan, och som nummer två, se till att hålla vad han lovar.....Ty folk kommer att döma dig efter hur du för dig och sköter dig....Och hur du står vid ditt ord och håller dina löften...

Solly solly soly unceln kom det då, så där jäkla pliktskyldigt som bara thai kan göra för att slippa stå där med en uppbragd falang framför sig... - ”Jag köpte skor, och tiden gick svarade han”. OK avslutade jag, - ”förstår du vad jag sagt nu”,,, Yes unceln......
   
jag fick sedan reda på av Yongyut att han inte alls hade köpt skor, han hade helt sonika bara glömt av tiden... Soda för övrigt har nu blivit rejält akterseglad av lilla Namkaeng vad det gäller engelskan. Ingen av ungarna var ju några Einstein på engelska, men kunde föra sig och förstå lite grand i alla fall. Soda mer än Namkaeng!!     

Nu ligger Soda långt efter Namkaeng, och det beror på att han bara har engelska 3 gånger i veckan i skolan, och deras lärare kan ingen engelska alls verkar det som....Precis som vanligt är man väl böjd att säga... men ingen bryr sig här. Föräldrarna skiter i det, ingen av dom vågar väl ifrågasätta lärarkåren i Thailand, och hur odugliga dom egentligen är...Och det är ju inte direkt på modet bland ungdomarna att lära sig något kommet från utlandet.......

Allt sådant, och sådan intiativförmåga och intresse att lära något nytt som inte är Thailand, präntas ju in ifrån födseln via skolan, alltså att Thailand är det enda värdefulla landet på jorden och dess folk är överlägsna alla andra, och att dom bara skiter i resten av världen....

Så varför skall ungdomarna göra ett stort stort undantag i sin hjärntvätt, och plötsligt tycka att det är kul att språka engelska.... Så det finns absolut noll och inga situationer i Thailand för någon att ens vilja eller behöva prata engelska, inte någonting alls....

Så som ni förstår, så har jag nu fullständigt tappat intresset för Soda, han vände sig emot sin mamma och Yongyut, och valde plötsligt oduglingen till pappa som förebild, och det vore ett jäkla under om Soda nu kan hålla borta nollorna ifrån sina betyg. Killen är fortfarande duktig och har INGA nollor alls, vilket faktiskt både Dan och Amphorns bortskämde unge Neck har till deras stora besvikelse, och flera andra som vi hört....

Men nu lever Soda ensam i det stora huset eller så sover han hos kompisar (14 år gamla) som har lägenheter i stan där dom lever ensamma. Flera av barnen kommer ifrån bergen ovanför Tad Ton. Föräldrarna bara skickar ner ungarna till Chaiyaphum, där dom då skall gå i skolan, sedan får dom pengar så dom kan käka middag och hyran är redan betald, och hej och hå,, Jag skulle ge mycket för att se om Soda ränner ute på kvällarna......

Men nu då idag när han då till slut fick käk av Yongyut, och kunde slafsa god Tacos som jag gjort, så berättade han att han hör ofta konstiga ljud ifrån takbotten..... Och han är övertygad om att det är Pheeeé (spöken), och alltså gamla döda och avlidna människor som tydligen inte är nöjda med tillvaron på andra sidan....    
 
Jai Paengta fick höra detta, och hon sträckte upp näven och anmälde sin avsikt att haka på imorgon och jaga iväg de osaliga andarna medelst böner på sanskrit, och kasta vatten med kvistar i vissa hörnen som vetter åt vissa väderstreck.... Det brukar fungera bra säger thai, och har t.om ett belöningssystem för de bästa ande-marodörerna...
    
Jai Paengta ligger nu över med Soda därborta, och imorgon bitti när andarna minst anar det, så kommer Paengta att ta fan i hågen, och jaga iväg dessa andar till andra hus, eller tillbaka över gränsen igen......Ja alla litar på henne, ty hon har visat bra krafter, och ser också lagom ond ut när hon sätter den sidan åt!!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXIV, Thailand

22 maj 2014

ATM-kurs: 4.875

 

Tänkte tjöta lite om Durian...Denna frukt som man nästan inte ens vill kalla för frukt, är ju av en sort som man som bekant helst inte ens vill ta in i ens hus. Det sista som jag hört i sammanhang med att käka Durian, är att man helst skall avhålla sig ifrån att dricka alkohol när man äter Durian..varför, jo man kan få "farlig feber" och dö utav det.Jag frågade Yongan om denna sak med att käka Durian och dricka alkohol, och svaret lät inte vänta på sig: - "No goood, can die.... body hot,, nooo gooood"!!!! Ja det var ju bra att veta den grejen då. Men vem i helskotta käkar Durian och dricker alkohol..... Javisst vad dum jag är, detta är ju Thailand, landet där man dricker på jobbet, i hemmet, och i skolan. Landet där man dricker på morgonen, på middan, och på eftermiddagar, och kvällar, och landet där man drickor alla veckodagar, inte bara helgdagar. Så klart att det är här i Thailand som man prövat den grejen...

Men vad beror det då på att det skall vara farligt??? Jag hittade lite information faktiskt via envetet letande, och flera stycken falanger intygade att dom faktiskt hade druckit alkohol och käkat Durian utan att ha känt något alls. Vissa sade att dom faktiskt hade känt sig lite konstiga i kroppen, och trodde att det berodde på att dom käkat just Durian....Sedan så började faktiskt folk att prata i termer om att kroppen började att kännas het när man blandade dessa saker, och sedan kom det ifrån en att Durian och alkohol ihop ökar blodtrycket ganska mycket.... Och han menade på att så klart, om man har en gubbe med omedicinerat högt blodtryck, som ju så ofta är fallet i Thailand, och han sedan dessutom blandar dessa saker, och skickar sitt blodtryck rakt upp i cyberrymden, ja då vore det ju konstigt om inte folk skulle kunna dö av denna blandning!!!

Va bra då har vi ett svar på den grejen då.. Durian höjer blodtrycket mycket, och höjer det också mycket snabbt. Men sprit höjer blodtrycket och också sex höjer blodtrycket.... Vilka av dessa saker vill man avstå ifrån då??? Avslutningsvis, så läste jag att det var en thaikvinna som hade fött barn, och hon drog i sig en stor portion av Durian.

Hon fick ganska svåra reaktioner, som typ svullnader, olika ränder på kroppen, samt tung hjärtklappning!! De tog henne till läkaren som också kände till det hela, och han sade att detta berodde på att kroppen var under omställning efter graviditeten, tydligen kemisk omställning. Denna thaikvinna har ätit Durian i mängder under hela sitt liv, men efter denna episod, så vägrar hon tydligen att äta Durian mer...

Jag var inne idag på postkontoret, och skulle posta iväg ett litet brev på drygt 20 gram... Jag ville gärna att just detta brev för en gångs skull skulle gå lite snabbare än annars. Jag visste att det skulle bli lite dyrare, men den grejen får man ta stundtals....Tänkte jag INNAN jag fick höra resten.... Hur snabbt frågade damen i kassan på postkontoret?    Ja hur snabbt går snabbt då???? 4 dagar, svarade hon.... Jaha hur långsamt går långsamt då, undrade man lite stillsamt, ja sade hon, styvt 2 veckor..OK....    

Vad kostar långsamt? 24 baht.. (SEK: 5:-) Låter ju kanon tänkte man... Men vad kostar snabbt då, skulle ju vara bra att få brevet fram lite snabbare än 2 veckor.. Ja sade damen, det kostar 980 baht (SEK: 180:-), WHAT sade och tänkte jag, men jag sade snabbt, nä vi får ta den långsammare postgången, SÅ himla viktigt är det inte med den snabba postgången.

Bakgrunden till mina funderingar på snabb postgång just denna gång var att brevet innehöll min ansökan om SINK-skatt. Fick ju lite rascha nu när jag fick bekräftelse på att jag var utskriven igen, och vara utskriven utan SINK i mitt fall är ju som att dricka kaffe utan socker, inte gott alls...Jag vet att vår specialist Janne hade bra kläm på de här sakerna.

Men jag undrar hur länge som man måste vara utskriven innan man kan tänkas komma på tal med att få SINK-beskattning?? Måste man skatta normalt resten av året ut, eller kan man ansöka och få SINK lika jäkla snabbt som dom skrev ut en tro??Ja det är en fråga för de lärde, kanske nån av dom kan skriva till mig och berätta,. vore kanonbra...

Satt i vanlig ordning och skrev lite grand om mitt liv här och mina funderingar. Jag vet inte riktigt, men plötsligt så hamnade jag i någon konstig sinnesstämning som jag bara varit i tidigare när jag komponerat musik. Jag började skriva, och impulserna och kreativiteten bara fortsatte, och då skall man betänka att jag var fullständigt nykter till skillnad ifrån ledarn och Jonas, hahahaha!!!

Har nu skrivit 10 hela kapitel framåt i tiden, och kan nog relaxa en vecka framåt, och slippa tänka på skrivandet, sköööönt!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXIII, Thailand

21 maj 2014

ATM-kurs: 4.868

 


Jag fick en tanke när jag läste lite grand om desperata människor (expats) ifrån Pattaya och Bangkok, och kanske Hua Hin och Phuket. En av dom skulle åka upp till Isaan på en rundresa med sin fru, som ju kom därifrån. Och denna kille fick det att låta som om det var fullständigt värdelöst att slösa tid där uppe, och att han skulle vantrivas varje sekund av den resan.

Han efterlyste nu ute på internet om var någonstans det kunde finnas, vad han kallade "vattenhål", där han kunde glida in och dricka ett par bärs, och prata ett civiliserat språk... Folk började då att svara och upplysa honom om olika ställen i dessa städer i Isaan, och naturligtvis Chaiyaphum var inte nämnd.. Vi har inte någon bar eller "vattenhål" som kan liknas vid ett ställe där man hoppar in och finner andra falanger, tyvärr...

Våra falanger består ofta, alltför ofta, tyvärr av ganska ljusskygga individer, som inte gillar att umgås speciellt mycket med andra falanger. De ser tydligen något dåligt med det, eller så tycker dom väl att det skulle störa deras så speciella och fantastiska samvaro med deras riktiga vänner, alltså thaiarna som bor runt omkring dom.

Dessa är då deras RIKTIGA vänner... Falangerna är bara ett skumt släkte, som dom inte längre vill ha nåt att göra med. Man undrar ju vad som fick dessa ljusskygga existenser att bli sådana konstiga typer.

I alla fall, jag tänkte här speca upp lite städer med namn och ibland adresser till falangbarer och vattenhål. Hoppas att kanske någon enstaka av Er får någon glädje av det hela:

Udon     
The Irish Clock     

Khorat
The Beer Garden
Check Inn.
The George and Dragon

Surin
Some English theme pub in the bus station, does a decent breakfast.

Buriram     
- Irish theme pub near the lakes. Friendly owner.
- The Bamboo bar in the town near the night market and the club area/square. Yes they have 2 next to each other so to me that's Buriram clubland! Frequented by ex-pats and Engrish teachers

Khon Kaen     
Has a strip of farang bars near the Pullman hotel but the best two farang bars are not on that strip but a few minutes away however the names escape me. One was owner by a scottish/kiwi guy. A few city center options. Decent place for a night or two.

”Sevens Corner” bar is one of the places I was thinking of. It went Thai for a while but I am assured it is again English owned and is a decent place for a few coldies.

”My Bar” This place WAS a beer bar with girls. Unsure what is going on there at the moment. Big place, 2 pool tables and sports on the big screen.

”No. 1 bar” is tucked away near the back on KK Whittaya school and about 5 mins walk from Sevens and My Bar. Was decent. The scottish/kiwi owner I knew has retired .

All the KK bars are near the Pullman and walking distance from the AC bus station.
when visiting Khon Kaen, where I order a Dunkel in the lobby of the Rajah Pullman Hotel. The beer is brewed fresh on the premises in the hotel's Kronen Brauhaus and it never fails to impress me. By far, my favourite beer in Thailand.

Ubon
”N-Joy bar and resturant” N 15.14.045' E 104.50.247' (gps) Sapphasit road just west of Soi Phalochai 9 on the north side of Sapphasit. Great farang food.

”T&C bar and resturant” N 15.14.025' E 104.52.050' Phichitrangsan road just east of Phonphaen road on the north side of Phichitrangsan. Sign says "Good food, Cold beer". Good food, bigger than N-Joy

”Wrong Way Cafe” Phadaeng road just south of Sapphasit on the west side of Phadaeng road, doesn't open until 6 or so, haven't been there yet.

Nong khai
has quite a number of falang bars overlooking the river and in some you can get the best beer outside Thailand, beer Laos dark.

Sisaket
"cuckoo nest" in Sisaket city , one block walking distance from train station

Så med detta så avslutas detta lite udda kapitel, kanske någon hugad kille på ”språng” kanske letar efter en bar, och då kan det vara bra att veta om dom här ute i förskingringen. Notera dock att det måste finnas mängder av mer barer med falang-anknytning. Det är medvetet som jag inte tar med alla dessa värdelösa karaoke-barerna som är till för thai i absolut första hand tycker jag!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXXII, Thailand

20 maj 2014

ATM-kurs: 4.888

 


Idag söndag lunch, hade jag käkat 5st skivor bröd, vilket är direkt kasst för mig, och sedan lunch i form av 4st köttbitar fläskkött. Innan jag drog ut på min cykeltur så tog jag fan i hågen och kollade återigen blodsockret, och det låg kvar faktiskt.. Hade 5,3 nu denna gång.

Min teori nu är att min viktnedgång också har ett finger med i spelet. Jag ligger stadigt och pendlar på 87,7 – 88,3 kilo, och kanske den skillnad i kilo går att det är lättare för min kropp att hålla koll på blodsockret, trots att jag stundtals missköter mig lite grand...

Jag har haft ett tag nu lite tankar om det här med thai-ness eller på ren göteborgska "thaistil". Jag har ju nämnt det tidigare för några år sedan, men det är ju som sagt var lite svårt att få grepp om den kultur och stil som ligger thai i allmänhet varmt om hjärtat. Anledningen till att jag gått omkring och funderat på detta, har berott lite grand på vad Yongyut undslapp sig häromdagen, och vilket faktiskt förklarar en hel del tycker jag i alla fall om thais innersta.
 
OK Massor av människor som är gifta med sin thaikvinna håller inte med, för just deras kvinna är så hiskerligt annorlunda, så där finns naturligtvis inget thainess kvar alls, de är svenska i stort sett. Ungefär som alla dessa expats nere i Bangkok och Pattaya, där absolut noll och ingen är gift med en thaitjej ifrån Isaan, och absolut ingen har "jobbat falang" förut. Utan dom är alla gifta med en Thaikvinna av thai-kinesisk härkomst, vars föräldrar antingen är stenrika, eller så tillhör dom den övre medelklassen, och de behöver aldrig ha pengar ifrån falangen...

Men så här är det i alla fall enligt Yongyut då! Jag, i min thaisläkts ögon vill att dom skall åka hem när jag städar upp i hemmet. Typ jag kanske diskar eller plockar undan en hillvittes massa saker som ligger spridda runt om i huset. Jag kan också t.ex. plocka undan 8 par skor som dessa thai VÄGRAR att placera där alla andra skor ligger, alltså vid sidan av dörren. Thai lägger av sig sina jäkla skor rakt FRAMFÖR dörren, så att man skall snubbla och snava på skiten, då är dom nöjda.

Enligt Yongyut, så är det ett tecken på att jag vill att dom skall åka hem.....Mitt svar blev då, för jag hade faktiskt av en tillfällighet kommit att tänka på en sak nu när hennes mamma kom hit! Är det, sade jag till Yongyut, av samma anledning som du drar fram precis allting och sprider ut sakerna precis överallt. Låter mat ligga framme. kastruller med mat stå där, vår ugn står på marken full med fisk som stinker, tallrikar står lite överallt och halvgjorda grönsaker ligger i sina plastpåsar överallt.?  

Ingenting är undanplockat eller bortstädat utan det ligger kvar här i köket i minst 1 dygn. Det var snyggt och fint tills din mamma kom, och sedan började denna mat-dans, det är inte din mamma utan du som stökar ner så in i hillvitte!! Jösses Yongyut mår din mamma illa, och känner hon sig inte hemma om det inte ser stökigt och ostädat ut eller???  Prata om att jag fick prata vackert med Yongyut efter jag sagt detta, hon blev skitsur...
 
Jag gick ut i köket och utanför huset vid matplatsen igår kväll vid 22.30 och diskade och plockade undan, och det tog en rund timme, men rent och snyggt blev det, hoppas nu att dom fattar... Men glöm det, - ”This is the thai-way”,  sade ju spritmagistern till mig för 3 år sedan när jag frågade varför hans trädgård var en ren soptipp....Igår så kröntes ”miss Thailand”, alltså snyggingen som skall representera Thailand ute i vida världen. Vid segerintervjun så grävde hon direkt sin egna grav, när hon sade rent ut att alla ”redshirts” i Thailand borde skjutas.... Hon berättade vidare att hon stod på konungens sida.... hahaha snacka om att vara ett PR-snille... Släpp inte lös den bruden i vida världen, secken katastrof för Thailand det kommer att bli.

http://www.thaivisa.com/forum/topic/727159-miss-universe-thailand-calls-redshirts-dirty/?utm_source=newsletter-20140519-0748&utm_medium=email&utm_campaign=news

Handskak


Chaiyaphum MDCCLXXXI, Thailand

19 maj 2014

ATM-kurs; 4.885

 


Vill först dock nämna, att trots att jag käkade mest bröd, och söt sås till kycklingen, och 2st stora skålar med chokladpudding och vispgrädde, samt 1 gul Mango, så var mitt blodsocker på kvällen kl. 21.30 nere på finfina 5,8..... hur sjutton går detta till egentligen? Borde ju har varit uppe i styva 12,2.. Och betänk då att jag cyklade noll och ingen motion alls igår...

Hade ett intressant snack med en kille här, som har sitt barn alltsedan barnet var litet i thailändsk skola. Inte den internationella skolan förstås, utan den vanliga statliga skolan. Han berättade att han stundtals var så jäkla trött på hela grejen med skolan, och den indoktrinering som försigår där på morgnarna. Jag själv vet ju nästan inget om dom här sakerna,

Jag körde ju visserligen Namkaeng och Soda de 3 första åren till skolan, men jag lämnade ju av dom, och åkte hem på studs, till allas glädje. Vem vill ha en gubbe som satt där och tittade på!! Visserligen såg jag att de stod där innan skolan startade på morgonen, i räta led och de lyssnade på en gubbe i skolledningen, som malde och malde och malde, och det var 36 grader varmt, och sedan kom nationalsången på toppen av allt detta, och sedan skulle skolan då starta... Men mer än det vet jag inte..

Killen ifråga, han berättade att han inte alls var glad över hur de thailändska lärarna fysiskt tvingade de små barnen att stå på räta led, lyssna på en massa "crap" som han kallade det! Han menade på att dom fick lära sig att "dyrka", ja ni vet vad ".....-huset" och "....-familjen", de skulle sjunga kampsånger som berättade hur storslaget och enastående "....land" är. Och hur thai som folkslag är något rent remarkabelt och överlägset i denna värld...

Och med detta så skulle då hans egna barn som är blandbarn s.k. "Luk Khreung", stå ut än mer som annorlunda och avvikande. Han berättade att en del lärares inställning till dessa Luk Khreung-barn var ganska nedsättande ibland, och där fanns också ett visst mått av mobbing ifrån vissa barn.

Men det brydde han sig så inte mycket om, men han kände sa han, att Thailand, och de vuxnas inställning till sig själva och sitt land, var så fixerat vid att de var bäst, annorlunda och perfekta, så blandbarnen per automatik skulle åtsidosättas.

Nu blandade sig en annan kille (Scott) in i det hela.... Han berättade att i sin skola, han var lärare i engelska sedan flertalet år, så handlade det mer om att lära barnen reglerna som gällde i det thailändska samhället, att göra ungarna till goda medborgare. Kunskaperna i själva skolan tog inte så mycket tid egentligen, utan det verkade nästan mer viktigt att ungarna fick lära sig "spelreglerna" och ”signalerna” ute i samhället.

Det åligger ävenledes föräldrarna att lära ut "reglerna" som gäller. Scott fortsatte - "Vi har muslimska barn som går i skolan, och finns i klasserna, men dessa ber t.ex. inte alls med alla andra. men de står där och är tysta med sänkta huvuden och visar respekt gentemot den thailändska buddismen.

Det är det som det handlar om, att förstå och spela med i samhällets regler... Detta är skolans roll och föräldrarnas roll här i Thailand. Men detta är även en sak som egentligen försigår på ena eller andra sättet i alla länder"......

Scott fortsatte verkade vara i farten nu - "Det är ju egentligen inte indoktrineringen som du skall fokusera på som sådan, utan det är hur din dotter skall hantera den i verkliga livet. DET skall du fokusera på istället. Är du så mycket emot skolsystemet här i Thailand, så kanske du skulle ta ditt barn ur skolan, och sätta henne i den internationella skolan istället, så slipper du allt det som retar dig!!!

Efter det så rann tjötet lite grand ut i sanden, ty alla kände att Scott nog visste bäst vad han pratade om. Vi som besökare, för det är allt som vi är, oavsett om vi har barn med thai eller inte, vi blir aldrig mer. Vi skall nog inte reta upp oss på sådana saker som den blinda, och hysteriska nationalism som finns i detta land. Vi har helt enkelt inte med saken att göra.

Och jag säger till Sven 73 år gammal, som bott här sedan 1978, du kommer aldrig att vara annat än en ovalögd falang, som inte fattar thaikulturen, och thai kommer alltid i botten att se dig som den underlige ”kusinen” från landet som är på besök... Ty i deras ögon, så är du alltid en besökare, även om du bott här så länge som i 41 år. För thai spelar antalet år ingen roll alls. En thai är en thai, och en kines är en kines, och här så är en falang alltid och forever en falang.

Även när det har passerat flera hundra år, så refererar man till sig själva som thai eller som Thai-kines. Så om då vi stackars romantiska falanger kommer dragande med kanske 10 stackars år, och tror att vi är neutraliserade thai, så glöm det falang, du är vad du är falang, falang nicko, falang saha´llad o.s.v......

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXX (1.780), Thailand

18 maj 2014

ATM-kurs: 4.889
Nu då tillbaka till ämnet igen, som ju handlade om att Namkaeng nu syntes ha vuxit upp rejält ifrån den lilla tös som hon var för 6 år sedan, när hon fyllde 6 år på hösten när jag hade ankommit hit.  Så Yongyut kom i alla fall in som sagt var till mitt rum, och tog ut mig i trädgården. Det var dags att säga hej då för dagen, och Namkaeng hade sin skoluniform på sig.

Ja Yongyut ville så gärna visa hur hon har vuxit, hon är nästan onormalt snabb i utvecklingen.... fick redan både tuttsingar och mens redan i 10:års åldern, måste vara jobbigt för tjejer stundtals...Yongyut snabb som ögat ut på facebook med fotot, där jag snodde det till min hemsida, så ni skulle få se hur hur såg ut i dagsläget.

Men men men, hemska tanke med de thailändska pojkarna, som virvlar runt som alla dessa herrelösa hundar ungefär...Oftast är det de lite äldre killarna som är farligast. Dom är lite mer utvecklade, och lite mer slipade, och vet hur man skall få en ung tjej på fall. Tyvärr så är ju oftast tjejerna så naiva, så dom tror dessa många gånger oduglingar, som senare visar sig ha absolut ingenting mer än en snopp, och en tom skalle däruppe på axlarna.

Pojkarna sätter på i parti och minut de yngre töserna som är runt 14-15 år gamla. Kondomer är synd och skam i denna utvecklade kultur, och sedan blir dom ivrigt skyddade och påhejade av sin egna familj och släkt, så kan sedan alla kalla de gravida töserna för horor, som inte kunde hålla ihop benen, skyll Er själva!! Ja det är underbart, och vår egna gamla historia ifrån förr upprepar sig i denna kultur, som kanske ligger runt 50-100 år efter oss i utveckling!!

Ni kan ju själva då förstå Yongyut som klarade sig ifrån all den här skiten. Hon har ju inga barn, förutom då hennes ”egna”, Namkaeng!! Yongyut är riktigt beskyddande och tillåter icke Namkaeng att skutta omkring inne i Chaiyaphum, inte hänga runt internetkafet eller 7/11. utan hon är hemma och gör läxorna, kollar på TV och datan, och leker med grann-kompisarna här på gatan...

Idag kom York över, han hade ju lovat hjälpa mig med att fininställa min cykel-dator, Jag fick hojja 1 km, och så fick jag hans GPS i fickan när jag cyklade, och sedan tog han hem den till sig och läste av den, och gjorde hemska beräkningar som jag inte fattar, och nu imorgon så kommer han tillbaka, och så fininställer vi allting, så jag har mer exakta data när jag cyklar omkring här bland risfälten..

Efter det stack vi upp till Baan Khwaoo och käkade lunch, York struntade i att käka, ty han kom på att han hade ätit en tallrik med ris kl. 11.00. jag fick då ensam käka kyckling i en god sås med cashew-nötter,. Men det skall sägas, det var så jävla snålt med kycklingköttet så man känner verkligen igen sig. Det var stört omöjligt att bli mätt på den skitportionen.

Men låta mig betala 130 baht för den maträtten hade man inga problem med... Nä fy fan, aldrig mer tillbaka till det skitstället....Dom är så jävla snåla thai med köttet i sina maträtter så det inte är sant. Kanske det är så att dom är helt inställda på sin jäkla sallad, och fattar inte att åtminstone falang baserar sin mat på kött eller fisk, och fan inte på kosse-mat!!

Sagt och ätit,. Vi åkte hem igen till mig, och nu hade jag förberett med en omgång chokladpudding med sprutvispgrädde, och nu blev det choklad och slafsparty. Moder Svea var ju här, och Namkaeng var här och Thöj, kompisen till Namkaeng var här. Dessa plus jag och York åt, och sällan har man sett så nöjda miner och slafsande och roliga toner som kom ifrån strupen. Moder Svea kom ner ifrån övervåningen, och hon ropade glatt  - ”arroy mak mak”...

Sedan efter den måltiden, så satte vi oss York och jag, och sög i oss 3st groggar gjorda på vodka och Coca cola zero... Eller som Yongan säger - ”cocacola soon”. Vi fick igång ett gött snack under styvt 2,5 timme, så eftermiddagen blev görskoj faktiskt.... Nu dock så ser jag mest fram emot travet ikväll här, vilket är 14.30 och framåt i Sverige... Hoppas att miljonerna rullar in nu då...

Handskak                                                                                                                                                                                               Ps. Ytterligare ett bra risfält har blivit sålt, och där bygger man lägenheter, vad annars??. Drömmen om snabb inkomst och fasta inkomster, de drömmarna finns bland alla thai. Men ingen vet, eller kan, eller orkar sätta sig ner med en kalkylator, och söka finns ut om det finns en chans till lönsamhet!!!

Chaiyaphum MDCCLXXIX, Thailand

17 maj 2014 (Norges nationaldag)

ATM-kurs; 4.890

 


Skulle gå ut vid 08-tiden och slänga sopepåsen, och vad skådar mitt norra öga, nä inte Raquel Welsch inte, utan moder Svea, alltså svärmor Paengta eller Jai som dom kräver att jag kallar henne. Man skall ju inte säga namnet på dom äldre, vet inte varför...

Dock så kan jag nu med nådiga nicken kunna kalla svärmor för Jai Paengta.. En egen fundering, värd ingenting alls, men att man inte får säga namnet, det kanske beror på att man då avslöjar för de onda spökena eller andarna var hon finns, och de får reda på VEM som är Paengta... Och då kommer dom och ställer till elände för henne... Men som sagt var inte en susning.

Men där stod det i alla fall en tuctuc, och ur den stapplade svärmodern och ävenledes spritmagisterns fru, alltså systern till Yongyut, Baloo heter ju hon. Ja ja tänkte man, dom ringer ju som vanligt och talar om att dom kommer.. Dom får det bara fan inte in i skallen, dom fattar fan inte att det bor en falang här, och hans vilja också skall respekteras...
 
Men det är den vanliga synen på falanger som thai bedriver. Under ytan så är det inte alls som alla thailands-romantiker tror och tycker... VI utlänningar, för det är vad vi enbart är i deras ögon, och vi kommer aldrig att bli nåt annat, vi kommer alltid att komma på andra plats i detta jordelivet. Men om man kan acceptera det, så är det ju kanon.

Jag menar nu inte det svamlet som många har, där dom inbillar sig att dom är älskade över allting, när dom i själva verket på sin höjd enbart kan bli accepterade.... Men acceptera hur det verkligen är, så tror jag att man blir lyckligare och slipper att ligga sömnlös över detta faktum... Acceptera det framför att förneka det för sig själv...

Dom kommer i alla fall, och trot eller inte, men det är ganska kul när dom kommer. Moder Svea (jai) hade stått på näsan, och slagit sig på benet. Och de har varit hos doktorn vars främsta botemedel och bekämpningsmedel emot detta och alla andra saker, är Paracetamol. Jag öppnade påsen och han hade gett henne Meracid (för magsyra-typ Xantac) plus 2 varianter av Paracetamol.. och hej och hå nu skall hon bli frisk...

Yongyuts skuldkänslor kom strax över henne, och inom 1 timme så kom hon in till mig och förklarade att hon ville ha mamma här hos sig 2 nätter då, så hon kunde ”take care”. Klart man inte kan tycka att det är nåt negativt, så absolut inga problem... Är det bara rätt ”gång” på det hela, så blir man ju mycket mer positiv i och med att man känner sig mer involverad. Jag menar alltså att hon kommer och frågar om det är OK!!!Namkaeng startade skolan nu igår fredag den 16 mars 2014. Att dom startar på en fredag, beror nog mer på att dom har ett fixed datum varje år. Och så länge som det inte är lördag eller söndag, så skiter dom vilken veckodag det är.. Thailand har ingen större insikt i veckans dagar, datum eller klockslag, så det är bara att säga ett datum utan att kolla alls antar jag.. Men men, det funkar för thai, så varför inte!!


Hon ritslade på sig sina skolkläder på morgonen, och Yongan kommer in till mig och säger... Hmm Namkaeng har vuxit!!! Och hon är så stolt över detta faktum. Namkaeng var ju i stort sett bara året gammal när Yongyut kom in i Namkaengs liv till vardags och började ta hand om henne.. Så nog finns det lite moderskänslor där. Och det är ju inte helt fel för mig heller den grejen med moderskänslor. Tar bort en hel del press.

Tyvärr så är man ju i den åldern, så barna-alstrande är nog det absolut sista på denna jord som jag vill gå igenom. Tänk att vara fastnaglad vid ett mindre barn för resten av sitt liv... Nä i mitt fall, så har jag annat  att göra faktiskt. OK jag vet att flera av Er läsare har barn som ni skaffat i hög ålder, och stort grattis till det.

Men det är ERT val, inte mitt. Så respekt till Er och respekt till mig som säger ifrån.. Men som  en liten passus. Jag har aldrig fattat varför man skall falla platt till marken, och skaffa barn när man är över 60 år, när man redan har flera baren i vuxen ålder hemma i Sverige.

Jag menar den där känslan som vi människor har i våra gener och hormoner, att vi måste fortplanta oss!!!! Den genen är ju stendöd när man är 60, och man hellre vill njuta av livets otium. Men igen då med risk att någon blir arg... Varför gör man det, varför skaffar man barn när man är över 60?
 
Ja jag tolkar det, som jag alltid tolkat slika saker när det gäller man och kvinna. Mannen är helt enkelt rädd att inte kunna uppfylla kvinnans önskemål oavsett vad det handlar om. Rädd av någon okänd anledning som dom inte själva vill kännas vid.

Men jag vill säga, att bara för att jag brukar mina inre tankar nu, så vill jag fan inte att ni överkänsliga gubbstruttar skall bli förbannade, vi alla har rätt i att säga vad vi tycker, och jag tycker avslutningsvis att om Ernst blir lycklig vid 64 års ålder att ha fått en liten Somsak som är en produkt av hans egna säd, så varför inte,, är han lycklig i sin själ, så grattis gubbjäklar, hahaha!  Forts. nästa kapitel....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXVIII, Thailand

16 maj 2014

ATM-kurs: 4.875

 


Efter det att vi var på marknaden så ville Yongyut att jag skulle köra henne till cykelkillen i byn som hade hennes cykel för lagning. Vi åkte dit, och genast så flög en hund ut och började att hoppa omkring, och han slickade på mig, på både ben och händer, och till sist så lade han sitt huvud emot mitt ben, precis som han gjort de sista 3 åren när jag varit där.

Jag har alltid varit noga med att klappa och prata med hunden på svenska. Han förstår numera sitt och ligg, schysst vovve. Thaikillen sade med ett leende att hunden nog känner igen mig trots 7 månaders frånvaro. Jag passade då på att fråga var den andre mer skällige vovven fanns, han brukar ju alltid också rusa fram för att bli klappad, fast han är mycket mer blyger av sig.Åhååå, sade thaikillen, han har blivit biten av Ngo nånting. Kobraormen heter ju Ngo och sedan ett namn till beroende på vilket sort det är. Har glömt nu vad det heter i alla fall. Han tog med mig till baksidan av huset, där den annars så hopplöst aktive vovven låg blickstilla, och bara orkade i stort sett lyfta sina ögon och titta på mig. Runt ena ögat så fanns där en stor stor svullnad efter Kobrabettet.

Men thaikillen var övertygad, sa han till Yongyut, att hunden skulle överleva faktiskt, annars skulle han varit död nu vid detta laget.  Ja det är ruggigt om man stöter på några av dessa grymt dödliga ormarna. Så man gör bäst i att göra som jag när jag är ute i bushen, ta ett steg i taget, och ge fan i att kolla hur vacker himmelen är, eller hur fina träden är.. Nä ner med blicken, och släpp aldrig blicken ifrån marken.. Så fågelskådning är inte bra.. bättre fotografera blommor därute i snåren..

Har haft lite duster här om detta med skjutdörrarna, och den film som skall sättas dit. Yongyut tycker ju att detta är en smal sak att fixa, och jag måste säga att hon brukar fixa det mesta här hemma, och hon är jäkligt stolt över det också, så stora rosor till henne för den biten. Dock så har jag varnat henne flera gånger om detta med denna FLIM som skall täcka 2st STORA skjutdörrar vardera 1,90mx 1,10m...

Och det är fan inte lätt för en fullständigt outbildad liten thaidam att stå där med denna mastodontfilm i sina händer, inte ens nå upp till överkanten där filmen skall sitta, och torrjobba fast den filmen... Efter alla tips som jag fått av kompisar och t.om en instruktionsfilm, så står det mer och mer klart, i alla fall för min del, att Yongyut nog INTE skall göra denna grejen.

Hon får ta ett steg tillbaka, och inte tycka att hon tappat ansiktet bara för hon inte "får" göra detta jobbet. Jag argumenterade bl.a. med henne att jag inte finner det speciellt kul att förlora först 780 baht för filmen som blir förstörd, och sedan köpa en ny film för samma belopp. Ja då blev det sura miner, och prat som kvinnor ofta gör, både falang som thakvinnor - "Ja jag struntar väl i det då, om du skall bara prata pengar"??? Betyder otur att prata om det!!!

Ja, svarar man ju. hur skall man ta det då? Man måste PRATA om det och inse konsekvenserna av sitt agerande.... Du är INTE utbildad och skjutdörrarna är alldeles för stora för dig att hantera, du har inte en susning om hur man gör detta, och tror att det ordnar sig bara man hoppar upp på stegen med 2 meter film i nävarna......

Förlora ansiktet ligger nära som sagt var, och jag måste säga att när thai agerar så som Yongyut gör här, så utsätter dom sig ju för att tappa "ansiktet".... Jag fattar inte hur dom är funtade i detta landet faktiskt... Så jag kommer nu att lägga mitt veto även om det känns skit, och se till att vi betalar för installationen, och så får det bli som det blir här hemma...

Jag har dock fastställt ett bra förhållningssätt här hemma nu till Yongyut, och när hon blir sur, och vill skälla, eller gnälla, eller när hon blir förbannad på mig av något outgrundlig anledning. Kvinnor har ju tydligen en allenarådande rätt i det mänskliga samhället att: Vara sura, Att få skälla på sin partner, och att slå i dörrar, och att spendera extra pengar när allt är tråkigt för dom... Äktenskapets vara eller inte vara är helt upp till oss män att ta ansvar för verkar det som faktiskt..

Det är därför som vi oftast håller käften och skiter i alla dessa löjliga konfrontationer.... Så nu vet ni det ni gubbar och killar som inte vet Er plats i världsaltet. Så jag fick i alla fall välja, ty Yongyut sade till mig för några dagar sedan - "Darling, when I am angry, do you want me to quite or jackjack you"??? Jackjack är som på engelska "nag" eller på göteborgska tjöta hål i huvudet....

jag fick fundera några sekunder, ty det gäller att vara smart, så jag sade att det nog är bättre att hon tjötar hål i huvudet på mig, för då kan jag lura henne till skratt, och då går allt över betydligt snabbare. Dessa lugna helt tysta dagar är ett rent hillvitte, som man inte unnar sin bäste ovän, även om det, innan man vet bättre, låter lockande att ha en kvinna som faktiskt håller käften, det är ju trots allt alla mäns dröm ju!!! Drömmen om den stumma kvinnan lever i alla mäns undermedvetna...

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXVII, Thailand

15 maj 2014

Transportnotis


Det har nu "öppnats" en möjlighet för mig att kunna ta containers direkt till Songkhla för de kunder som vill skeppa gods söderut i Thailand.

Bara som ett exempel. Avståndet Bangkok-Krabi = 810 km och avståndet
Songkhla-Krabi = 310 km. Så behandlingen av godset blir snabbare, och det blir också billigare fortsättningsvis.

Men vägen via Bangkok är naturligtvis den absolut största och lär väl förbli den största inkörsporten in i Thailand.

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXVII, Thailand

15 maj 2014

ATM-kurs: 4.890

 


Missade ju att visa fotona av restauranten som lagar till de underbara hamburgarna, så de kommer här....

Idag då så hörde York av sig och berättade att han fått besked om var att finna den FLIM till mina fönsterdörrar som vi letat efter. Vi träffades kl. 11.00 och drog ner till Chaiyaphum. Stället vi kom till hade naturligtvis INTE vad jag ville ha, det var det där jäkla ”lamina´” som dök upp igen...Alltså filmen som var mönstrad, så precis allting stänges ute, och stänges inne, värdelöst...

Dock så lyckades York med att fråga ut personalen och de förklarade vägen till en helt annan shop nära Tesco Lotus, och när vi hittade den till slut, så såg jag med stora bokstäver 3M framme på fronten, och här var det ju, 3M-filmen är det ju!! Vi gick in , fipplade oss förbi en massa värdelösa ickespråkiga unga människor, och fick tala med chefen.

Killen kommer ut och snackar hygglig engelska, så allting gick ursnabbt. Han  tog fram prover, jag sade 60%, och fram kom ett prov som jag fick ta med hem, och kostnaden skulle stanna på 1.560 baht för 2st fönsterdörrar med vardera måtten 1,9 m x 1,10m. Om vi ville ha installation också, så skulle det kosta oss 1.000 baht extra.....

Jag kom hem lycklig och berättade, och Yongyut dök över denna uppgift, och hon vill göra detta själv.....Jajaja hon är en duktig kvinna, så det skall väl förhoppningsvis funka.- Jag sade till henne, sabbar hon ett fönster, så är dealen borta, och jag kommer att ta hem hjälp... Hon gick med på det...Tänk va tiden går fort ändå...... Det känns inte alls som längesedan som man hade dessa pilleraskar hemma...Men när man tänker på det.. det var nog minst 50 år sedan....Hälsingborg med ”ä”, ja det var tider det!! Finns Albyl kvar i handeln, finns Magnecyl kvar? Nån som vet? Men Alvedon har ju överlevt många decennier, och är mer glänsande på marknaden än någonsin tror jag med sin uppfräschade logo!!Ibland får man ovälkommet besök av dessa larver som finns i överflöd här där jag bor. De blir ju visserligen till vackra fjärilar vad det lider, men innan dess är dom slajmiga och äckliga när man mosar dom. Men Yongyut kom på en glänsande ide´nyss. Varje gång vi ser dessa larver, de äter ju blad som en tuggmaskin, så lägger vi dom över muren på baksidan och placerar dom på bananträdet där, så får dom tugga som fan....Ja det pratades ju för ett tag sedan om kolmilor, och det finns ävenledes här i Thailand, det betyder en liten sido-inkomst för thai, så det är ju bra. Ide´n bakom hela grejen är identisk som hemma hos oss som ni kan se...Cheta-Ingemar känner du igen omslagspappret – Det är ju chokladen som vi brukar smyga i oss på cykelturerna.. Jag smög i mig 4st (20 baht) igår och jädrar va gott det var tills jag upptäckte att mitt vatten var slut, så jag fick flåköra hem de 2,5 km innan törsten satte in för jävligt och guldet blev till sand, hahaha!!

Onsdag idag 14 maj 2014, och då var det förstås ”marknad” ett par hundra meter härifrån. Visste man det inte innan, så fick man reda på det i ett huj i alla fall... Nummer ett, precis som vanligt, ja då är musiken det absolut viktigaste i folkets liv här.. Så nummer ett, upp med megahögtalare, och när det var klart, så upp med bord och stolar, och fyll området med förväntansfulla thai, som dels ville sälja sina produkter, och dels thai som ville köpa desamma.

Jag uppskattar marknaden till att innehålla 70% matförsäljning, och 30% andra saker som billiga verktyg och billiga kläder av 3:e-sortering, kanske rent av secondhand ifrån Kambodja eller nåt liknande... Men maten står nog i alla fall för 90% av den totala försäljningen. SÅ ENORMT är thai inne på mat här.

Yongyut ville inte ens gå in och kolla på kläderna eller verktygen, utan när hon passerade Tunnan, ja jag skriver TUNNAN, de facto där var 2st TUNNOR av vadå, jo just det... PALAA... Stanken ifrån detta avskräde var så enormt så man t.om. kunde se ett leende på de allstädes närvarande hundarna. Flugorna var lyckliga, och dom var miljarder, och dom var så upphetsade så dom t.om. parade sig allt medans dom flög omkring, märkliga saker man ser i Thailand.

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXVI, Thailand

14 maj 2014

ATM-kurs 4.907

 


Idag, så blev det lite ärenden, det började på morgonen med lite ränneskita, så jag sköt cykelturen framåt, och tänkte köra lite slappt idag istället, eftersom jag varit så energisk nu i flertalet dagar. Så cykla ner till Siam River, och efter badet hem igen, det blir ju en liten nätt tur på drygt 1,3 mil, alltid nåt i alla fall...

Men efter toabesöket, så jobbade jag klart med allahanda ting, och till slut så blev klockan 11.00, och det var dags att träffa York, han skulle ju visa mig var i Chaiyaphum man kunde köpa film till mina fönster på framsidan. Min tanke är att köpa sådan där mörk film som stänger ute solskenet, tillåter oss att se ut, men ingen kan se in så bra,, vore perfekt att ha faktiskt. Lite grand samma upplägg som man har på rutorna på våra bilar ni vet.

jag hade ju varit på Homepro för amrisen Dan sade att det fanns där. Men också att Dans fru Amhporns systers kollega skulle sälja sådant i sin butik utanför Big C på andra sidan gatan. Så igår satte jag mig på moppen och åkte dit, bara för att finna att allting var stängt och tillslutet, tack för det Dan. Han berättade senare att dom inte var där för det var stängt p.gr.a. någon jäkla högtid, de har ju miljoner sådana här under året, och dom är gladerligen borta ifrån arbetet då....

Jag vände på moppen då, och åkte till Homepro på Dans uppslag. Kommer dit, och har lappen i fickan på vad det heter på thai, lyssna på detta "fim gång sääng", och jag frågar en kille, hans blick blir glansig och frånvarande, och jag känner igen det på studs, samma blick som meddelar en klart och tydligt  - "hjälp en falang, jag fattar ingenting, måste sluta lyssna, hjäääällpppp”......

Men han bara avvek direkt, och tog fram en bamsestor kommunikations-radio, och kallade på understöd. Till sist kommer då en underskön flicka med kanonkropp, så jag t.om. glömde av vad jag hade i fickan!!! Nä inte den grejen, utan lappen med namnet!!! Jag halade fram lappen, och hon sade...ingenting.... frågetecken bara..... Men hon snackade jättebra engelska...

"fim gång Sääng" hade jag ingen framgång med, men nu började dom att vända sig till en 3.e kille som kom, och han började kalla detta för "lamina´ ".... Och de sade samfällt att dom INTE hade detta på HomePro, men de bemödade sig verkligen om att beskriva vägen upp till Baan Khwaao för mig, alltså 15 kilometer bort.... jag visste ju att grejorna fanns inom 2 km bort utanför Big C...

jag avvek därifrån och åkte hem, och tänkte ta tag i detta då idag istället. Gick dock in till Dan och berättade att dom inte hade den filmen,, Har dom visst det sade han direkt. Jag stod och tittade på det och höll i det häromdagen.... O fan sade jag, otroligt konstigt.... Så åter idag då, träffade York kl. 11.00 och vi åkte ner till hans ställe inne i Chaiyaphum, åkte runt centrum 2 ggr innan han fann rätt ställe.

Killen därinne hade bara något som han kallade "lamina´ ", och som York kallade skitfräckt för "flim". Ordet var salongsfäigt och funkade, och det visade sig vara sådan film, men med en massa mönster på, och man kunde inte se ett skit varken in eller ut, fullständigt värdelöst ju!!! Kul detta med dessa ord som lånas in i thailändskan. De älskar ju engelska/amerikanska ord som lånas in, och så förvanskar man dom, för man klarar ju inte av att uttala dom korrekt.

Så FILM blir FLIM eller FIM, och LAMINAT blir då LAMINA ´ . Jag tog med mig York, och så stack vi till Homepro (igen) tänkte att han med sin brötna thai kunde hjälpa mig att avfärda Homepro för gott..... han klarade sig bra, och vi blev visade bort till "Lamina´ " och återigen.. de hade dessa mönstrade värdelösa filmerna bara.... Vilket de sade dagen innan att dom INTE hade!! Snacka om språkförbistring i Skohult!!

Jag är nu ganska övertygad om, att om inte damen som är kollega till Amphorns syster inte har detta, så får jag hoppas på att York hittar leverantören i Chaiyaphum som levererar dessa filmer till bilföretagen här. Men jag hyser goda aningar om damen faktiskt, för jag vart över till Amphorn idag eftermiddag. Ty det visade sig till slut att hon undslapp sig att hon för 1 år sedan hade satt in exakt sådan film i sin sons rum.

Jag knallade upp dit, och mycket riktigt, där hade dom på 2 st fönster satt på sådan tonad film. Huruvida vilken nytta den gjorde i den starka solen vet jag inte, men jag misstänker att hon enbart köpt 40% tonat, medans jag fikar efter 60%, och betydligt mer tonat för att ta bort den värsta solen på eftermiddagen...

Nu vart det klart med denna film, och jag ligger lågt tills nästa vecka, när thai kanske orkar börja arbeta igen... och armarna är för trötta att bånka på trummorna mer, och stämbanden för rossliga för att kunna sjunga karaoke mer... Så klockan 15.00 blev det dags för badet i Siam Rivers bassäng. Där var ett gäng med thai plus deras barn....

Som vanligt ingen mamma i vattnet bara 2 st thaipappor och 10 ungar... Mammorna satt där under tak och under träd, och var underbart rädda för solen som absolut lös med sin frånvaro. Ty denna dag så tornade molnen upp sig, och allt medans åskan och blixten ljungade på utsidan av Chaiyaphum, så plaskade vi omkring i det pissevarma vattnet, och det var skitgott och lugnande för nerverna.

Efter drygt 1 timmes badande, och molnen blev mer och mer svarta över oss, så gick vi upp, och bestämde oss för att det var dags för en repris... Det var ju min tur att bjuda Dan och familj denna gång. Vi åkte alltså över till den underbara restauranten med den underbara hamburgaren. Bäst i Chaiyaphum.....

Jag sitter nu på min kammare och klockan är 18.30 och regnet fullständigt ÖSER ner utanför, dock så har blixtarna och åskan just nu lugnat sig lite grand, men hillvitte vad det regnar tungt ikväll.... Men bra för växtligheten antar jag!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXV, Thailand

13 maj 2014

ATM-kurs: 4.918

 


Idag är det måndag, och det är 12 maj redan. Känns som om tiden flyger iväg stundtals faktiskt. Det händer saker och ting nästan hel tiden, och om det skulle vara lugnt, så sitter ju jag och härjar med min dator flertalet timmar varje dag.... Det är förunderligt hur man bygger upp en tillvaro runt datorn och sociala medier.

Som tur är så skiter jag helt och fult i Facebook, twitter och allting annat med fina namn, jag håller mig till datorn och SKYPAR folk stundtals när man måste prata av sig lite grand. Skriver lite grand på ett thaiforum (sawatdee.se) och det är ju kul faktiskt.... Man får många vänner, och många av dom är skittrevliga att umgås med privat, trots att man enbart tidigare mötts ute på internet.

Visst, det har varit en hel del underliga människor som man mött också ute på nätet, och speciellt dom där som brukar vara otrevliga och lite nasty finns ju det gott om. Men dessa typer brukar man ju kasta ut ganska snart när dom visat vad dom går för. Sedan så härjar jag ju med både Israel, men mestadels med Thailand... och det fungerar ju bara bra faktiskt....

Min lilla cykeldator, jag kallade ju den GPS förut, men det sade York till mig var fullständigt fel, det finns inget GPS över den manicken, utan det heter cykeldator. Ja i alla fall som jag sagt, så installerade han den för mig, och jag använder den nu. De sakerna som intresserar mig av allting som man kan göra med den, är enbart 2 saker, och det är: a - se sträckan som man cyklar den dagen b - och tiden som man använt till att cykla den sträckan...... Resten av grejorna struntar jag fullständigt i, men visst, kul att ha en sådan manick...

Idag så cyklade jag 24,5 km och igår blev det 26 km, och värmen som jag skrev är ju fanatiskt varm nu när vi snackar 39 grader, och nästan vindstilla.... Det känns ungefär nu som om man har en filt över sig, så trycker det över huvudet, och sedan känns luften samma som luften som finns i en bastu...

Det går åt otroligt med vatten, jag vågar ju inte mygla och strunta i att dricka som ni förstår, så igår och idag så drack jag totalt 3st vattenflaskor fulla varje dag med vatten, alltså styvt 3 liter vatten per dag och per 26 km.s cyklande.. Som man säger, när du känner dig törstig i detta klimatet, DÅ är det redan försent ofta.. Så hinka vatten med förstånd och i förtid innan det är försent..

Dan, ringde över mig nu på förkvällen, och tvingade i mig en vodka utspädd med Pomerans-juice, och det är ju så gott så man kan dö för det.... Den groggen slank ner så fint i strupen... Vi bestämde att vi skall åka till Siam River Resort och bada swimmingpool imorgon vid 15.tiden, så det skall bli kul....

Dessförinnan så SKYPE-chattade York att han ville käka lunch imorgon, och då skulle vi handla på mig sådan där film som man sätter på fönster och mörkar ner dom, så solen inte tränger sig in, och gör allt så hillvittes varmt.....

Jag myglade i mig idag lite grand själv, och det blev återigen räkmacka. Jag köpte färdig-skalade räkor, kokade ägg, och hade riktig Majonaise förstås,,,,,,Jösses va gott det var....Idag var det en dag som jag unnade mig lite glass, tur att min syster inte såg mängden glass, ty då hade hon blivit skogstokig på mig, men som tröst kan jag säga att jag cyklar och sköter mig klanderfritt för övrigt, och sockret är kanonbra..Jag cyklade återigen förbi detta relativt lilla hus, jag tycker faktiskt att alla dessa glada färger är skitfina ihop, och om ni tittar noga på väggarna, så visst är väl teglet ursnyggt.. De har t.om byggt en viloplats på taket. Nu vägrar ju thai att vistas ute i solen så den platsen på taken kan dom glömma, ingen kommer att gå upp där utom om det skulle bli en helvetes översvämning med 3 meter högt vatten,, vilket INTE är sannolikt alls.,.

Så ännu en dag lagd nu då på hyllan och får anses avklarad. Tacksam att få vara och leva här borta är jag, så det känns bra när man går till sängs på kvällarna till brummandet av aircondition, golvfläkten och den avlägsna hundens skällande....ihop med galandet av tuppen, och också kväkandet av tiotusen helkåta grodor.... Men jag är hemma nu känns det som!! Tack Gode Gud för den som uppfann öronpropparna...

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXIV, Thailand

12 maj 2014

ATM-kurs: 4.904


 
 
Man hör ju ofta ifrån folk som åker regelbundet till Thailand, att dom kallar det för LOS och ”landet på låtsas” och andra roliga tillmälen. Dock så finner åtminstone jag att de flesta av dessa uttryck kanske stämmer bra in.... Om man bor i nåt turistghetto ibland en mängd andra falanger som fullständigt dominerar scenen där.

Landet på låtsas, och thai på låtsas, ja varför inte... Thai måste anpassa sig till de olika variabler av falanger som dyker upp där i Pattaya, Jomtien, Bangkok, Phuket Hua Hin m.fl. ställen. Det gäller att smälta in, förändra sig, och i mångt och mycket göra så att falangen, alltså ”objektet”, skall kunna nås, kunna behandlas, och kunna tjäna pengar på´s.Det dyker upp falanger över thais horisont till nästan 99% nere vid havet, så det första thai måste göra är då att om man inte råkar bo just där, så flyttar man dit då. Man lämnar alltså sin familj och åker dit, det gäller ju att kunna försörja sin familj. Så nu då landet på låtsas som vissa älskar att kalla det. Så länge man kallar det så med respekt, så köper jag själv det uttrycket, men att använda det som nedvärderande, då tycker jag att man själv förlorat insikten om sin egna position i världs-altet.

Falangerna dräller in i Thailand som turister, de äter ju inte gärna ”thai-mat”, ty käka det rötna och den unkna lukten, gör ju inte en normalt funtad falang varken hungrig eller mätt!! Det är ju endast de mest kära och räddhågsna falangerna, karlar som är rädda att förlora sin flickvän, sin fru eller att inte få mer sex, som frivilligt käkar ursprungsmaten... Så för att tjäna pengar, så måste då thai ”anpassa sig”, och själva det uttrycket ger ju kalla kårar över hela kroppen på en äkta thai.. ”anpassa sig”!!!Ja thai måste också då anpassa krubbet, käket eller maten som vissa säger i Sverige. Man gör då versioner av thaimat som är snarlikt svensk mat, men med några trevliga nya ofarliga kryddor till...Och bort med fisksåsen, och bort med den unkna lukten av gammal röten mat som ju landsortsbefolkningen i Thailand bara älskar att äta dagligdags, och bort med 9/10:delar av chillin som normalt ligger däri.. ...

Ni har thai skapat en aura utav mat som svensken älskar, och svensken tar med sig denna ”mat” hem till Sverige, och introducerar den på fester under applåder ifrån andra svenskar som imponerat åser tillagningen av denna mat.. Under tiden man äter, så berättar Siv och Rune om hur man tillagar maten, och hur de lärde sig detta själva via en gatukock som hade gått i en fransk matskola i 6 år, han hette visst Somsak, och det skedde nere i Phuket.Man skapar på detta sä'tt ett ”buzz” som amrisarna säger, och nu är matkarusellen igång i hela Sverige. Thaimat finns inom nåt eller 2 år på alla hyllor på Konsum, ICA eller COOP, och ingredienserna kommer alla direkt ifrån Thailand, med en bild av en underskön dam ifrån Bangkok med rak näsa och ljus hy.....

Thailand på låtsas, javisst är det så. Men vems fel är detta då?? är det någons fel, eller är det bara vi människor som är så goa i huvudet. Jag tycker i det hänseendet att thailändarna och amrisarna är mer åt det håller som jag skulle önska att vi svenskar skulle vara istället. Vara lojala och solidariska emot vårt land, och uppskatta vad vi har, istället för att köra på porten våra egna sedvänjor, till förmån för nåt konstigt ifrån Kongo, Thailand, Österrike eller USA.

Landet på låtsas, le och skratta och få en turist att må bra oftast, trots att thaien kanske inte ens är glad, alltid detta leende!! Det är väl bra??? Thai bjuder på lögner allt medans han ler,,,, allt för att turisten skall må bra, och han själv kunna tjäna några korvören till sin familj...

När det blir tråkig stämning, ja då förstår plötsligt thaien inte ens goddag på engelska, och på så sätt så blåser problemet bort snabbt och elegant,,, Bra tycker jag...istället för attack och konfrontation i alla lägen så kör thai med ”relax”, undvikande leenden, och positiv anda..... Alla tjänar på det i slutändan, och turisten slipper att gå och lägga sig på kvällen och vara förbannad, bara några baht fattigare....

Va fan resan till Thailand kostade med hotellet och en middag per dag SEK: 35.000:-, låt den stackars urfattige thaien (Somsak) tjäna några baht av det beloppet.... Så LOS eller landet på låtsas är ett positivt utttryck, och jag tycker att vi skall visa respekt för att människor på denna jord försöker att försörja sig.

Och vi skall inte hela tiden hitta på och kolla efter om sättet att tjäna pengar är i paritet med våra egna värderingar.. Det är la thais egna värderingar som räknas eller??? Inte fan avstår vi en affär hemma i Göteborg bara för att motparten är ledsen i ögat.....

Handskak


Chaiyaphum MDCCLXXIII, Thailand

11 maj 2014

ATM-kurs: 4.904


Titta på fotona före och efterfoton.. Sorgligt men sant!!!                                                                                                                                                                                                               

Jag är ju ute, och nu när jag varit borta i 7 månader, så är det med stor förvåning och stor grämelse jag märker att den s.k. ”civilisationen” gör sig påmind och liksom tränger sig på en. Jag gillar det inte alls. Allting det som jag gillade förut med mitt boende är hastigt och mindre lustigt på väg att försvinna.

Jag gillar att bo utanför storstaden men inte i ödemarken, och jag hade det perfekt här. Nu medans jag har varit borta så har det fortsatt i ett ursinnigt tempo det där med att risbönderna säljer av risfält i parti och minut. Samtidigt så fattar jag att de ju ser kosing komma deras väg, och det säger man kanske inte själv nej till, eller hur?
 
Men det är för jäkla sorgligt när när allting förändras så här snabbt, ingen av oss, varken thai eller falang hänger med i svängarna. Man säljer sina risfält, eller så belånar man och bebygger dom med 2 saker i stort sett. Antingen så bygger man en resort som verkar vara tom mesta tiden, förutom då de gånger när lokalbefolkningen smyger in med brudar och pippar vänster. Dessa snabb-pipp är en fin affär verkar det vara 1- 2 timmar in och ut (bokstavligt talat), och 200 baht rätt ner i fickan...

Men hur går det för övrigt egentligen. Jag undrar i min enfald om thai ens bryr sig om bokföring?? Att hålla koll ekonomiskt hur föregående månad gick ekonomiskt? Kanske dom märker det om det uppstår svårigheter med att betala lån eller andra räkningar, vad vet jag!! Annars så är det andra alternativet till skillnad mot att bygga resort, det är att man bygger lägenheter.

Även här så hyser thai en fullständigt hänsynslös övertro på att lägenheter skall göra dom rika och förmögna.... Här finns inte en endaste industri, endast dessa försäljningsställen MAKRO, Big C, Tesco Lotus, Global House samt HomePro.... och alla hör man säger att lägenheter är bra, ty det måste personalen ha, som arbetar på dessa försäljningsställen... Lägenheter finns det mängder av och det finns alldeles för många.  

Men jag har fått känslan av thai, att så länge som dom själva kan ha sina affärer ungefär som en hobby, så funkar det bra och dom är nöjda. Har man lagt ut 1-2 miljon baht på att bygga 10 lägenheter, och betalt cash, så har man ju inte större kostnader på lägenheterna när dom väl är betalda. Så om thai får in då 2 hyror av dessa 10 lägenheter, så kan ju dom käka mat för dessa pengar, och då anser dom att detta funkar, och är ekonomiskt kanonbra antar jag....
 
Men naturen blir fullständigt annorlunda, djurlivet försvinner fullständigt, så som vi känner till det. Människorna dödar bort det mesta av djurlivet, och resterande jobb görs sedan utav alla dessa jäkla äckliga hundar, och sketna kattfanskap som dominerar fullständigt. Det enda som jag känner som är oförändrat, det är viljan att hela tiden hitta nya fräscha ställen där lata thai kan slänga sina sopor och spara 20 baht i månaden..Denna excellenta ”port” i tungt kostsamt trä, bekostade denna familj för drygt 3 år sedan. Dom byggde sedan ett hus där innanför, som ni kan skymta, jättefint, och sedan blev det bom-stopp. Ingenting mer gjordes, och tomten står där lerig och hemsk i sin prydo, och är en riktig skamfläck. Så min stilla undran är då. Vad är det som driver en familj att smälla upp en träport för flera hundra tusen baht, och ett hus för styvt 2,5 miljoner baht minst, och sedan bara strunta i allting, och låta nöja sig med en leråker utanför....


Nu till dagens samtalsämne då.... I miljön där jag bor, så anser thai att det är låg klass och dålig stil att lufsa omkring på tomten, och på gatan utanför, i naken överkropp, detta oavsett hur varmt det än är. Man kan inte ens se en arbetare som svettas nåt oerhört, ta av sig sin tröja eller skjorta.Så är detta bara jag som hittat på detta som vanligt, eller är det thai som tycker så som jag säger, dålig stil... Har sett med egna ögon flera falanger som strosar omkring i sina byar på bygatan i sina nakna överkroppar, och inte fattat ett skit. Dom tror väl att dom är nere i Pattaya, där man tydligen kan göra som man vill... Kunde vara kul att höra vad ni tycker, eller om ni ens har tänkte på det....


Här kommer ett gäng blommor, kanske kul att kolla på lite grand hoppas jag.....Förutom Yongyut då.... - "Dont like flowers, can not eat"!!!!

Handskak   

Chaiyaphum MDCCLXXII, Thailand

10 maj 2014

ATM-kurs: 4.904

 
 
Efter den stekheta cykelturen, så fick jag sätta mig inne på mitt datorrum och avvakta tills eftersvetten hade avtagit. Tiden gick, och plötsligt så var klockan 20.00 innan jag kom mig för att gå in och duscha. Jag smög ut till baksidan efter duschen, och hämtade ett par nytvättade vita shorts som hände där på sträcket. Jag stod där i mörkret och drog på mig shortsen, och när jag fått på dom så kände jag plötsligt hur det började röra sig nere vid mina ljumskar.Fan ORM tänkte jag. Kobra Ram Hospital fort innan giftet sprider sig.....Va rädd jag blev i alla fall. Efter 2 sekunder när jag ”nyktrade” till, så fläkte jag av mig shortsen, och stod där i all min ”prydnad”, och ner på marken hoppade en liten grod-fan.... Gud va äckligt.. den Grodan hade varit nästan i närkontaktg med mina kronjuveler, det hade kunnat sluta illa om Grodan hade varit ilsken av sig. Jag kastade ut grodan ifrån min tomt, så den kunde irritera livet ur ”Old Food” vårt hatobjekt till granne istället...

Tänkte återkomma en gång till det där med att thailändare inte är så förtjusta i att dricka kaffe, och det ingår absolut INTE i deras kulturella stil. Jag har ju påstått detta ett flertal gånger. Men fått på tafsen av olika människor ett par gånger som menar på att jag har helt fel, och att kaffeställena är proppfulla med thailändare som dricker....kaffe....

Samtliga av dessa 3st människor som påstått detta har då bott söder om Bangkok, och det får mig att undra om man inte generaliserade lite för mycket om detta. DOCK så har jag till 100% rätt att detta gäller Isaan och landsorten här. Det är ju en stor del av Thailand, men långt ifrån hela Thailand, så synd att påstå att det då gäller hela Thailand.

DOCK.... skulle vara för jäkla kul dock att se dessa ”ställen” där thailändare åker för att dricka ”sitt” kaffe.. Har fortfarande svårt att se att thai har kaffedrickande i sin kultur. Men va fasen, så kan det ju vara. En kille bor i Hua Hin och där slafsar dom kaffe som hin håle säger han. Om dom gör det för att träffas och tjöta en stund nån gång i månaden eller om kaffet ingår i kulturen, och dricks dagligen som hos ”vanliga” kaffedrickande låter han inte meddela.

Så kaffedrickandet kanske inte alls har med nåt kulturellt att göra utan en mer kopiering av va som uppfattas som falangvanor ifrån TV?????? Den andre killen hade startat ett kaffeställe i Rayong, och dit ”vallfärdade” folk i från Bangkok (20-25 mil??) för att dricka hans kaffe... Jag finner det nästan vara löjeväckande att så skulle vara fallet. Men fan vallfärdar för att dricka kaffe, ja inte thailändare i alla fall...

Men åsikterna går isär, och landet är stort, och det är väl som så som nån sade, att det är olika kultur i olika landsändar. Thailand består ju faktiskt av en mängd olika folkslag, så att dom har olika kultur är ju kanske inte så konstigt!! Att laoterna upp vid Mekong skulle vara lika muslim-gänget nere söder om Phuket är ju lika dumt som att tro att våra samer skulle vara speciellt lika göteborgare eller stockholmare.

Igår blev det en ”matt” tur med cykeln ner till Chaiyaphum, ner till min cykelkille, som lovat att montera fast GPS;en för mig. Han gjorde detta, men han fick inte igång den alls... Satte i ett batteri, men han kunde inte läsa beskrivningen, så jag tog ändå cykeln och fixar det via York istället, han är en teknisk fan den gubben. Cyklade sedan hemåt, och fan också nu var det sådär segt igen, så man undrar om det inte är nåt fel på kroppen...

Jag måste nog ta mina värden, för det är ju inte normalt att känna så på det sättet, värmeslag eller?? Tar i alla fall elektrolyter nu och en multivitamin, men vem fasen vill hålla på med den skiten, inget skoj alls ju!! Hem kom jag i alla fall, och eftersvetten tog runt 35 minuter, och då rullade Dan (amrisen) upp utanför, och frågade om vi ville haka på och käka hamburgare på det nya stället i Chaiyaphum.

Lät skoj tyckte jag, och vi hakade på... Det visade sig ligga mitt i centrum av Chaiyaphum, och var från utsidan sett precis som ett vanligt thaimatställe, men renligt och snyggt. Och med en thaikvinna som pratade oklanderlig engelska. Jag trodde inte det fanns sådana. Det visade sig att hon hade bott i flera år i Melbourne, Australien, och hon var alltså gift med en australiensare..

Hon lagade nu till hamburgare så det stod härliga till... De var gjorda av fläskkött, inte kossekött, men skitsamma, ty hon gjorde en hamburgare som jag tyckte var väl i klass med McDonalds, och dubbelt så stora dessutom... Jösses va gott det var att äta. Hon hade ketchup och senap och frenchfries to die for som dom säger, och hon hade fanimej Coca cola zero till mig.....

Snacka om att detta kan bli det nya innestället här i Chaiyaphum,. Måste bara meddela mina polare om detta,,,,, vänta lite nu...det är ju det jag gör nu när jag skriver här!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXXI, Thailand

9 maj 2014

ATM-kurs 4.941

 
 
På tal om mat, så bävar jag lite grand.OK jag har ganska mycket vaniljsås, så jag kan undvara lite till thaiarna här på gatan och i familjen, inte mycket, men då och då skall dom få njuta. Men sedan har jag ju Creme´ Caramell som är fantastiskt gott, och jag vet inte hur dom skall reagera, jag vill ju inte riskera oroligheter här i Isaan utav dessa godsaker. Det räcker ju med den varan nere i Bangkok, och på toppen av detta, så har jag ju även en himmelsk paket av den skitgoa Choklad Mousse....Jag bävar att ens plocka fram dessa grejor.....Min diet som sådan lider ju himmelsk pina förstås, och alla mina föresatser kommer på skam. Jag säger bara så här, vilken tur att inte min ena storasyster finns i närheten, hon hade satt mig i karantän och skrattat under tiden, och gett alla dessa godsaker till min andre storasyster, sådana e dessa 2 damer, snälla men grymma, precis som kvinnosläktet alltid varit..

Igår så blev det ju ingen cykeltur och efter den maten med McDonalds och glass och sedan på kvällen hemma chokladpudding med socker  i vispgrädden, så bävade jag för sockernivån... Jag kollade imorse och till min förvåning, så stod mätaren strax på 5,8..Egentligen helt otroligt bra. Men det är väl så att man kanske klarar då och då någon enstaka dag utan att motionera, det verkar så i alla fall.Men idag så tänkte jag inte ta chansen, gubbarna jobbade vidare idag och kunde också slutföra arbetet. Så jag lämnade Yongan ensam och stack ut vid 11.30:tiden. Jag måste säga en sak dock. Detta var nog den mest enskilt jobbigaste dag värmemässigt under mina 6 års cyklande här i Thailand. Jag tror inte att temperaturen var grym som tidigare. Jag har ju faktiskt cyklat i nästan 45 graders hetta tidigare om åren.

Men här hjälpte inte vad jag gjorde, värmen pressade på i fartvinden, så man brände sig nästan, och jag trodde först att det var fel på mig. Efter 1,5 timmes hojjande och 2 liters vattendrickande,så kom jag hem urlakad som en bastudrönare. Jag kollade väder-rapporten över Chaiyaphum, och det var lite grand som jag misstänkte. Det var nog inte så mycket mig det var fel på.

Temperaturen var drygt 39 grader ”bara”, det var komplett vindstilla, och 100% luftfuktighet. Så det var därför som jag tyckte att detta var så himla jobbigt!! Otroligt hur kraften går ur benen och skallen i denna värme och fuktighet, man andas ju nästan in temperaturer som överstiger kroppstemperaturen, och DET är nog inte vi människor ämnade för, inte vi vikingar i alla fall...

Jo jag skulle väl berätta lite grand om gubbarna som jobbat hemma hos oss. De startade i tisdags och jobbade på görbra, deras uppgifter var ju att reparera dörr-ramen i köket där termiterna hade fest-ätit, de gjorde jättefint, och vi tog den dörren och körde den bort till Alaam, hon kanske kan använda den, jag vill inte ha dessa grejor stående här... Dörren uppe i Sodas rum där hade vind, regn och väder helt pajat den dörren, så den dörren åkte med den första dörren.

Och slutligen ytterdörren som Soda hade slagit sönder, den dörren fick som 3:e dörr också åka hem till Alams hus... Gubbarna har gjort ett kanonjobb och målat ytterdörren i en färg som jag valde, och den ser ut som Mahogny eller Teak nu tycker jag.... kanonsnyggt. Yongyut som man måste beundra, har snackat med gubbarna och sett till så dom skött sig hela tiden, och de fick måla dörrkarmarna också, så allt blev fint.

Och de fick ävenledes måla väggarna på utsidan vid vår ”car-port”... Ser nytt och fint nu... Och ta mig fan, Yongyut har även sett till så gubbarna varit uppe på 2st ställen på taket där vi har problem med läckor... De fixade allting så det blev kanonbra.... De ville ha i betalt för jobbet förutom målningen och takjobbet 2.100 baht (SEK: 420:-)... 2 man en hel dags arbete styvt 8 timmar!!

För jobbet på taket och målningen av carporten plus småmåleri här och där, så ville dom ha extra 1.500 baht (SEK: 300:-), de var här hela dagen idag också... Men nu skall jag berätta. I tisdags när jobbet för dagen var klart så ville Yongyut att jag skulle betala gubbarna dessa 2.100 baht. Jag försökte förklara att det nog var en dålig ide eftersom folk i 3:e världen eller u-länderna hade svårt för  att sköta jobbet då. Ge dom pröjs så kan det vara marigt att få dom att komma nästa dag.

Yongyut ansåg mig vara dum i huvudet, så jag betalade dessa 2.100 baht, och på onsdag morgon, så ringde chefen för dessa gubbar och sade att det var så lerigt borta vid templet så de kommer imorgon istället (idag alltså), Vad leran hade med saken att göra fick jag ingen kläm på, men Yongyut tyckte det lät schysst. Jag blev riktigt nervös i alla fall... Gubbarna sket helt enkelt i att komma visade det sig.

Mina farhågor kom dock lite grand på skam, för dom dök upp igen imorse och gjorde alltså ett kanonjobb under dagen idag... Så allt som allt, även om dom inte dök upp som utlovats under en dag, så var jag helnöjd med dessa gubbar... Jag förstår dom lite grand, att plötsligt ha pengar, det är frestande att göra annat än att jobba kanske....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXX (1.770), Thailand

8 maj 2014

ATM-kurs: 4.921


 
Har fått i min hand ett foto/diagram där man beskriver penis-storleken hos olika nationaliteter här i denna värld. OK in i minsta detalj stämmer den kanske inte, men i denna generaliseringarnas värld så är den mycket korrekt tycker jag!! Men en sak som jag inte fattat hittills är att storleken trots allt har betydelse......

Jo, har man en litet sletet hudveck där i ljumsken som man kallar för penis, ja då är det stor chans att den nationen står för stor barn-produktion. Hur konstigt är inte det då? Liten leksak är lika med större och produktiva resultat!!! Så med det resonemanget så borde väl då de tättbefolkad och överbefolkade asiatiska länderna ligga där längst ner på termometer-skalan...

Javisst, där är dom ju. Kina, Laos, Thailand, Kambodja, Nord och Syd-Korea, Singapore, Vietnam och Malaysia. Producerar mängder av barn som dom inte kan försörja med ”snablar” som ingen utanför Asien kan se utan förstoringsglas. Och sedan så kan man strax under det globala genomsnittet hitta Australien...Tydligen en mixad befolkning om man jämför med vad som ankom dit på 1700:talet...

Nordeuropa hitta vi som amerikanarna kallar det ”runner up”, alltså som god tvåa i tävlingen om den största snabeln.... Vi representeras utav tyskarna i detta fallet, men vi är ju samma folk, så skit samma. Men hej och hå vi lär tydligen vara helt i lä utav gubbsen ifrån Congo, som lär ha mastodontsnablar till sitt förfogande. Undrar om inte bitterdamerna ifrån nordeuropa och speciellt Sverige inte kunde sin geografibok/karta eftersom dom hamnade i Gambia!!!För att då avsluta detta med ”roligheter” så visar jag en hormonguide som jag fick, kanske någon av Er redan har sett den? Tycker att det stämmer riktigt bra med verkligheten. Det är ju alltid kvinnornas verklighet och uppfattning som gäller i dessa ”stimmens” tidevarv..

Idag onsdag 7 maj 2014, så bar det då av till Khon Kaen med York och hans fru, han ville gärna jag skulle följa med, sade att han behövde lite ”support”, för han blev så himla trött på sin frus tjöt hela tiden. Konstigt, folk vill vara gifta och vara ihop, men de vill inte ens prata ihop verkar det som. Jaja, det är ju deras ensak, men snacka om att spilla tiden i onödan!!

Allt gick bra med ditfärden runt 1 timme 30 minuter, jag och frun satt utanför Immigration, York skulle ju göra sin 90 dagars notification. Det tog runt 30 minuter så kom han ut igen, hade vi åkt 2 timmar tidigare, så hade detta tagit maximalt 5 minuter bara.. men skitsamma vi är ju retired, minns ni?

York kom ut och berättade att det gått bra, och att han blivit erbjuden att få resterande 90 dagars-lapparna på en gång, så skulle han slippa att åka dit igen resterande tiden av sitt uppehålls-tillstånd. Det skulle ”bara” kosta honom 500 baht per sådan ”lapp”!!! York tackade högaktningsfullt NEJ, och hänvisade till frun som älskar att åka till Khon Kaen och handla.... Allt gick bra, och han fick gå, trots att dessa thaiare inte kunde stjäla pengar av honom....

Vi stack sedan ner till Central Plaza, och rätt in på McDonalds, och jag handlade upp mig på 1 ”triple-cheese-hamburgare”, alltså 3 hamburgare och 3 ostskivor mellan  2 brödskivor. Jag tog också en cola zero plus en mjukglass. Allt detta kostade exakt 210 baht, vilket torde vara runt SEK; 43:-.....Undrar vad dett skulle ha kostat i Sverige?? Kanske detsamma??

Vi stack hemåt, och jag kom hem kl. 15.50 ungefär, och blev bara så himla sugen på chokladpudding..... Jag hade ju köpt detta i Sverige i pulverform, så jag handlade på mig mjölk samt vispgrädde i Khon Kaen, på falangbutiken i bottenvåningen, TOPS heter den visst!!Jag vispade ihop denna härlighet, och satte in den i kylen i drygt 30 minuter, och det tog inte många minuter innan den puddingen med vispgrädden blev ett minne blott. Jösses där stod Namkaeng och lipade och ville ha mer, Yongan älskade det, Tjöj, Namkaengs polare älskade det hela, och Mormor Bea som inte gillade min spagetti för 2 år sedan, älskade chokladpuddingen...

Men detta säger jag med all uppriktighet,,, det var sista gången ni fick se den härligheten, ät Er Som Tam, och håll Er borta ungjävvlar och andra tanter, hahahaha!!! Ty härligheten är min, och endast min.......

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXIX, Thailand

7 maj 2014

ATM-kurs: 4.904


  
Forts. från förra kapitlet.... Nu kändes det prima igen, solen hade precis nu gått in i nån typ av sol-dis, och det tog udden av stekvärmen i alla fall lite grand. Fortfarande skitvamt, men man kunde hantera det i alla fall. jag hojjade på och mitt vatten tog nu slut. jag var nära den där kliniken dit vi samlade pengar för 1,5 år sedan nånting. Tänkte be dom om vatten. men det var stängt, så jag cyklade 1 km till och hittade en nyöppnad affär.jag stannade och fick mitt vatten och dom ville bjuda på thaiwhisky... Jag förklarade så gott jag kunde att jag inte kan dricka alkohol och samtidigt motionera, men den grejen förstod dom inte alls. men skitsamma, jag tänkte absolut inte dricka sprit i den värmen och motionera, glöm den grejen kära thaiare...

Gubben frågade nånting som jag inte fattade, men det lät precis som han undrade var jag bodde, så jag svarade mitt berömda - "Baan Nong Nasaeng"..... Han ropade då till det urtypiska thailändska - "Åhhhhhåååååå", pekade på mig och på golvet, och sade aj aj aj.... Den grejen fattade jag, killen visste om att det var jag som hade ramlat i september 2012, och blivit hemkörd av en thaifamilj.... Dom har ett jävla bra minne detta folkslag!!

Jag åkte nu hem med fart, och det kändes bra, jag duschade och vågen stod nu på 88,7 kilo... helt otroligt nytt rekord..... jag visste att jag hade chansen idag, för min vikt innan jag cyklade hemifrån var 89,7 kilo..... Jag gick nu in och sket en gång till, och ritslade av mig shortsen och vägde mig igen....88,4 kilo nytt rekord igen..... Det var nog 16-17 år sedan som jag vägde runt 88 kilo....

Får se nu om man kan klara detta, men visst är det kanonbra.. Kan det vara att jag skiter i sockret, och dessutom nu allt sedan den 27 april, inte rört snabba kolhydrater, jag tror faktiskt det... Skall i alla fall kämpa på, om turen är med mig och motivationen, så skulle jag vilja hamna på en matchvikt på runt jämna 80 kilo, det vore bra för hela kroppen i min ålder...

För att återknyta till den där grejen när jag handlade vattenmelon och svärmodern var med och vi fick den gratis, så kom Yongyut hem senare den dagen, och berättade för mig, att det inte alls var svärmodern som satte på tumskruvarna på gubben som gav oss den gratis.... Han hade berättat för svärmor när vi stod där, att han gärna ville ge mig, falangen, den gratis eftersom jag hade handlat så många gånger tidigare av honom och familjen.

Fasen va snälla dom faktiskt är här emot mig måste jag säga... Skall också säga att värdet på den gåvan steg ännu mer, för när jag lämnade av svärmodern hemma hos spritmagistern, så stod där faktiskt en tunn plastpåse med en vattenmelon i, och prislappen var faktiskt hela 63 baht...... Och det är inte kattskit för en vanlig fattig thai här i Isaan... Så tack thai för den gåvan!!

Imorgon tisdag så skall det bli montering hoppas jag av min GPS på cykeln. Den kommer ju att kunna ge mig distanser. Alltså hur mycket jag cyklar varje dag, så jag kan föra riktig statistik över den saken. Även hastigheten jag cyklar noterar den, och den har en s.k. Odometer, vete skam vad det är, OK gjorde en ”Janne” och googlade, och Odometer är en manick som mäter totalsträckan för manickens livstid. Där finns en klocka, den ger mig medel-hastigheten samt maxhastigheten på min cykeltur, och sist men inte minst total-tid för hela turen.

Nog om det, ville avslutningsvis erinra om en sak som man lade märke till redan när man ankom till Thailand. Jo thailändare kan sjuttan inte vissla. Ja i gemen, så kan dom inte vissla och definitivt INTE busvissla!!! Det har gått så långt, så man har kollat vid otaliga tillfällen, man  har stått på andra sidan gatan (20 meter) och visslat allt vad man orkar, men thaian ifråga rör inte fena, vänder sig inte om, precis som om han inte hörde vissel-signalen.

Det finns alltså inte ens ett endaste litet intresse att undra vad som är på färde, och vad för oljud han måste höra.... Det är precis som om han är döv där han står med ryggen vänd emot en. Jag öppnar då munnen och ropar halvhögt - ”hey”!!! och han vänder genast på sig!

Man kan alltså säga att thai inte alls sätter vissling i samband med kommunikation som vi gör. Lägg av en bussvissling i Sverige, och en hel kommun vänder sig om, och kollar vad som är på gång. Jag vågar därför avsluta detta djupgående analys-skrivande att om en thai råkar vända sig om intresserat när det hörs en visselsignal, ja DÅ finns det falang i familjen, tänk på det om ni vill och orkar..

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXVIII, Thailand

6 maj 2014

ATM-kurs: 4.906

  


Imorse så plingade det till på SKYPE-chatten, och York var där och frågade om han fick bjuda på lunch idag. Så klart... nödbedd är man ju inte speciellt. Han ville ju bjuda igen lunchen han fått av mig förra veckan..... jag skyndade mig och körde ner svärmor till Sprit-magistern och Baloo´s hem, jag stannade dock på vägen och ville köpa med oss en melon.

Det blev ett fasligt knäppande bland de 30 melonerna som låg där. Man knäpper alltså med fingrarna på meloner och på ananaser och jämför med ljudet när man knäpper på insidan av sin handled som har en sluten knytnäve... jag valde ut en som jag gillade ljudet på, och säljgubben han knäppte på hela högen, och sedan pekade han på mig och gjorde tummen upp.Jag tog fram en hundring för att betala, men svärmor sa nåt, och gubben bugade sig och sade -”Khrap khrap”, och så slapp vi betala.. Undra vilken hållhake hon hade på honom,,, de kan ju ha varit släkt, för thai har fanimej släkt precis överallt känns det som ibland.... Jag kunde sedan lämna över svärmor, och uppdraget var slutfört.

Jag åkte över till York och den lunch han hade förberett. Han hade handlat på sig räkor och ägg och bröd som vi kunde rosta, och så körde vi med den majonaise som han fått av mig ifrån Sverige. Det var himla gott med 3st räkmackor och vatten. Och sitta där på hans altan med fläkt och kolla hans trädgård och tjöta med hans fru och honom.De hade en stor bur där på altanen, och den buren var till 2st duvor, av den sorten ni vet som ser ju som dvärgduvor med korta korta ben, ganska små och gråa duvor i alla fall... Det timade sig i alla fall för ett antal veckor sedan att 2st av ungarna ramlade ur sitt nästa och ner på marken. York och hans fru tog genast hand om fågelungarna, och lyckades faktiskt hålla dom vid liv.

De har nu vuxit, och de låter numera burdörren hela tiden vara öppen för fåglarna. Detta innebär att birdisarna hoppar ut med jämna mellanrum och tar sig en tur i omgivningarna och käkar sig mätta, varefter dom kommer tillbaka och sedan tillbringar dom eftermiddag, kväll och natt där i buren. Förut så hade dom alltid buren inne på natten, men numera så får den stå där på altanen...De har blivit väldigt fästa vid fåglarna, och dom är nog pinsamt medvetna om att dom bara har dom till låns. Och tiden börjar snabbt rinna ur timglaset tror jag.... men tycker att dom gjort ett fantastiskt jobb med bägge syskonen Duva, och gett dom en annan framtid än att bli snabb ormföda, vilket ju annars hade hänt inom nån timme garanterat...

Efter lunchen, så kokar York kaffe och bjuder på en stor bowl med glass, och jag skiter i sockret faktiskt. En stor skål blev det, och jag kan meddela att det var gudomligt gott.... jag åkte sedan hem, och jag var nu helt inne på att cykla bort den jäkla glassen ur min kropp snarast möjligt!En rent underbar dag idag söndag 4 maj 2014. Efter att lunchen med York var överstökad, så blev det ombyte av kläder och upp på cykeln, och formen kändes god, så jag tog en tur som är 3,1 mil lång, och idag höll jag ett hyggligt tempo... När jag hade cyklat drygt 4 km, så kände jag plötsligt att jag blev skitenödig, och det var den typen av skitenödig där man gör det bäst i att undvika i det längsta att fisa där man cyklar, om ni nu förstår vad jag menar, jag viskar för dom som inte gör det (diaree och pluppanfall).

Efter ytterligare en kilometer, så svischade jag förbi en affär där jag alltid brukar handla vatten,,, jag stannade, rusade in och bara sade tissue.... han fattade inget förstås.... jag upprepade och lade till - "Hongnam tissue"... Aha sade gubben och räckte mig en rulle. jag drog av ett gäng "rutor" på rullen, och log brett och stack igen.Jag hade redan en plan i huvudet, och det var att cykla fort som fan till den gamla flygplatsen i Chaiyaphum, det är så gott som det enda stället där man kan dra ner shortsen och skita osedd tänkte jag.. Jag har lagt märke till att det verkligen inte alls finns träddungar som vi har i Sverige (Europa??), alltså ett ställe där man är omringad av träd eller buskar....

Här så finns det en rad med buskar eller träd och sedan har man hela rumpan bar och välsedd ut mot det risfält som garanterat finns där.... Skitsvårt att skita utomhus, för att inte säga helt omöjligt, finns ju thaiögon precis överallt här.... Jag cyklade dock i snabb fart upp till den gamla flygplatsen.

Där var det faktiskt ganska öde även om där körde lastbilar med jord (vad annars). Men jag lyckades kränga av min "last", torka mig, och sedan ge mig iväg innan alltför många thaiare fick se den västsvenska vita rumpan. Spännande fortsättning imorgon...

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXVII, Thailand

5 maj 2014

ATM-Kurs 4.906


    
Idag lördag, så sprang Yongan upp alldeles hemskt tidigt (kl.. 06.15) och började att städa. Jag gick ut ifrån mitt kontor och frågade vad som var på gång? Hon var lycklig som en lärka, och berättade att svärmor skulle komma, och folk skulle köra henne ifrån hennes besök däruppe i Khorat och hit till oss. Hon ville gärna att jag skulle vara hemma eftersom Yongyuts mostrar ville se på mig (träffa mig??).

Sedan berättade hon att det minsann skulle skulle komma på besök 2st av hennes polare denna vackra lördag. Dels Nong Jhaoo som jag sammanförde med en svensk kille, och det visade sig till slut att han ändrat sig och blivit riktigt bra, gött att en sådan trähatt blev så bra. Nong Jhaoo är jättenöjd och glad i alla fall berättade Yongyut för mig!!

Kanske att det berodde på att den falangen hade lovat att Nong Jhaoo skulle kunna ta sin dotter till Sverige, så skulle HAN ta hand om dom båda. Jag undrar i all välmening om snart inte Sverige som nation och land, måste öppna ögonen och inse att där finns mängder av faktorer som gör att vår statsbudget spricker år efter år...

Ta bara detta med alla nya som ”flyttar” till Sverige via att vi killar tar hem våra fruar och fästemöar, och sedan kommer det deras barn som några andra från andra världsdelar har avlat fram, och sedan andra anhöriga. Allt medans svensken som står bakom detta, stolt och förnumstigt själv tror och deklamerar att det är han som står för fiolerna...

Men är det verkligen det??? jag är inte helsäker... Är det inte ganska MYCKET som de nyanlända nyttjar och använder, som är subventionerat utav andra svenska människors slit, svett och arbete, och inte endast denna ”generöse” falang, ni får gärna rätta mig om ni vill!!
Den andra polarn Nong Ning har träffat (tror jag) en svensk, och är nöjd med tillvaron. Bägge dessa damer gillar att komma hit när dom är i Thailand och tjöta med Yongan, dom jämför väl kanske oss gubbs med varandra, vad vet jag!!!

Klockan blev 09.00 och jag frågade henne, när kommer dom då? - ”Vet inte” blev ju det helt väntade svaret... Klockan blev 10.00 och 11.00 och jag fick samma svar.. Men Yongan frågade jag igen. Du skall ha folk ifrån Khorat här idag, och du skall ha 2st olika kamrater som kommer hit, och du vet fan ingenting???

- ”Falang black heart...It is thaitime not falangtime, I DONT KNOW.......”.  OK svarade jag... Jag sticker ut med Yorkie vi skall käka lunch, och ut for jag.. Vi drog i oss en snabb sketgo gris-steak på ett nytt ställe med kyld luft inomhus, så allt var kanon. Maten var underbar, men efter ett tag fick jag lite taskiga vibbar, och sade till York att jag nog måste sticka hem utifall nån av alla dessa människor mot förmodan skulle komma... Inga problem, vi skiljdes åt, och jag kom hem igen kl. 13.30.

Absolut ingen hade kommit, och jag satte mig vid datorn, och jobbade på. Klockan blev 16.00, 17.00 18.00 och 19.00 och jag frågade varje heltimme Yongan när folket kommer. Hon vägrade hårdnackat att ens ringa och kolla för att få ett besked. För en sak kan man ju vara säker på här i Isaan, och nu generaliserar jag med glädje och bestämdhet, och det är att de som skall komma, de skulle ALDRIG höra av sig och berätta läget, ALDRIG... Glöm det alla ni stadsbor ifrån Khorat och Hua Hin!!!

Jag sket i det nu, men när klockan var 20.30 hände allting kändes det som.Svärmor ifrån Khorat kom och de lämpade av henne, men INGEN av alla de i bilen kom in, så Yongans jobb var helt förgäves. Pickup;en var proppfull inne, och flaket var proppfullt med barn... Ingen problem med säkerheten där inte. Undra om inte thai vet nåt om säkerhet som inte vi andra vet,,,,bara undrar lite!!

Jag gick in igen när de åkte efter 15 minuter, undrar vad de gjort under dagen egentligen, för att sedan bara åka raka vägen hem igen. Antagligen har de gjort mer viktiga stopp på vägen under denna dag, men höra av sig... nä det gör man inte...Står det helt still i skallen på Isaanfolk i vissa lägen eller???

Jag satte mig vid datan, och strax så fick jag en kram bakifrån och det var Alaam som kom på besök. Nja besök är nog för mycket sagt, hon kom för att hämta nyckeln till sitt hus, och stack strax härifrån med en kompis i en väntande tuc tuc.  Men innan dess så hade hon gått fram till Yongyut och pussat henne på kinden och på så sätt bett om förlåtelse för sitt stupida uppförande i samband med att hon blev påsatt av Gary ni vet (Cancer-mannen).. Så nu är allt OK mellan systrarna som tur är...

Klockan var nu runt 21.15 och återigen så frågade jag Yongyut om verkligen hennes kompisar skulle komma nu på kvällen? Nä de kommer inte.. Jasså visste du det, frågade jag??? Nä jag vet inget..... Yongyut frågade jag,, tycker du att det är kul verkligen att bara gå och vänta och inte veta ett skit???? - ”I dont care, this is Thailand, thaitime...falang not understand, falang dting dtong....”!!  Hahahah, jamen visst det är vi också, eller hur???

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXVI, Thailand

4 maj 2014

ATM-kurs: 4.917

  

Idag så lurade jag och mackes våra fruar, så vi fick med dom på vår lunch ute på matstället som heter ”In the middle of nowehere”, och det är just där som stället ligger, rakt ut i det okända. Damerna pratade ihop sig snabbt och kom underfund med att vi ljugit när vi båda killar sade hemma till våra fruar - ”Pen is sad if you not come to lunch”!!!! Så dom ställde upp för varandra, men den grejen går nog inte en gång till, säger vi nåt sånt, så ringer dom väl till varandra och kollar...

Det blev en trevlig lunch, jag drog i mig en smarrig Lasagne, och de 3 andra tog pizzor, damerna valde (förstås) pizza med seafood thaistyle.... Thai är ju nästan löjligt förtjusta i seafood som dom kallar det. Ingen enda nu levande människa här uppe i Isaan har en susning hur riktig seafood skall smaka.Men vad spelar det för roll egentligen. Kör på med fisk, räkor, och andra bläckfiskar så kallar vi det seafood, men så tillreder vi det som vi tillreder precis allting här uppe i nordöstra delen av Thailand, jodå med övermåttan naamplaa. Allting smakar och luktar nästan samma här....

Men jag antar att en räka i Naamplaa smakar lika gott som en bläckfisk i Naamplaa. Kanske dom enbart nöjer sig med att strukturen på matbiten skiljer sig åt, och skiter i själva smaken?? Vi hade  alla fall en jättetrevlig stund med varandra, och det är ju för himla gött att ha kompisar som man träffar då och då.. Annars hade det nog varit lite för torftigt livet häruppe tror jag!!

Vi stack hemåt, och emellan stoppen  där vi  fick vila rumpamentet lite grand, så berättade Yongan om en annan man, som har lite bekymmer för att hans fru har fått stopp i maskineriet vad det gäller mensen, och då har hon också tagit chansen att sätta bom stopp vad det gäller sexet...

Mannen som är över de sjuttio är fortfarande "aktiv" s.a.s. och finner själva denna situation lite frustrerande. Alltså att damerna skulle sätta stopp för sex enbart för att dom har tappat sin mens. Jag vet att jag varit inne på detta tidigare och skrivit om det för runt 2 år sedan, men det ligger tydligen en del i det här i detta landet, eller är det så i västerlandet också??

Jag vet inte, har ju inte varit gift med en sådan gammal kvinna någon gång, men det vet väl säkert ni andra, hur det är med den saken......Men här verkar det inte alls vara ovanligt att kvinnan tar chansen så fort som mensen slutar, och struntar i sexet. De skyller på att det gör ont och därför inget roligt.

Mannen försöker väl meddela damen (frun) ifråga, att apoteket ju har massor av krämer som kan underlätta ”ruljansen”, men damerna klär på sig sina jävla tråkiga kjolar som de äldre har, som ser ut som en gardin i en mörk trist färg, som dom sveper runt midjan och som döljer precis allting ända ner till fotsulorna...Och med det så är det locket på till mumsepott...

Killen ifråga frågade nu Yongan om inte hon hade någon kompis som kanske var intresserad av lite ”rumble in the djungle”..... Yongan vill ju absolut inte ha med detta att göra, speciellt inte som hon känner frun här. Det blir ju alltid i dessa situationer att det är den utomstående som sedan står där och får skulden som ni säkert vet.

Jag sade till Yongyut, men killen kan ju bara hasa sig in i Chaiyaphum, eller ta det säkra för det osäkra och åka till Khorat eller Khon Kaen, och ta en massage och be om en ”lycklig avslutning”, så är ju den saken fixad.... ja sa hon, jag bryr mig inte, vill inte blanda mig, fattar inte varför han ens frågar mig!!!

Jag tycker själv att det känns lite mysko att killen frågar min fru, men nämner inget till mig. Men skit samma, det sköttes bra och det är 2 vuxna människor. Som bara pratar med varandra..ja nu är det tillbaka till det gamla vanliga i min diet LCHF igen!!!! Sallad och kött eller fisk på tallriken. Visst det kan se trist och enahanda ut, och det är det också. Men kan man bara fixa denna grej mentalt, så är det inga problem. Jag skiter helt enkelt i hur tråkigt det är, behandlar maten som magfylla och inget annat, och så fort som jag är mätt, så bryr sig varken jag eller min mage om nåt annat.....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXV, Thailand

3 maj 2014

ATM-kurs: 4.917
Forts. från förra kapitlet... Om utvecklingen trots allt kommer till Chaiyaphum, för enligt myndigheterna, så växer alltså Chaiyaphum mest av allt i hela Thailand, så kan det bli bra det hela... men jag är som vanligt väldigt tveksam, och alltför ofta så får ju negativa jag rätt i mina förutsägelser om sakernas tillstånd här i Thailand. Jag kan säga avslutningsvis då om läget som jag ser det.

Kanske Ingemar tänker annorlunda om det, vi är ju alla olika. Men jag ser alltså ingen industri-etablering alls här, ingen industri alls... Och jag ser lika mycket som tidigare, att alla åker till Bangkok, och andra större orter för att jobba ihop sitt uppehälle. Så kära Thailand, hur kan det bli utveckling om jobben inte finns här, och om investeringarna därför heller inte kan bli lönsamma..???

Nu fick jag precis besök ifrån min försäkringsgivare som ju heter AIA. Jag har ju skött betalningarna mangrant under min 7 månader långa frånvaro från Thailand, och de ville besöka mig och se så allt var OK med mig, mycket trevliga människor detta må jag säga. De gav mig först då min ”återbäring” som jag får varje år, vilket är cash 5.000 baht (c:a 1.000:-).

Och sedan berättade dom om den nya stora nyheten för mig. Jag har förutom en olycksfallsförsäkring och livförsäkring även ett skydd iform av en hälsoförsäkring till viss del. Och det skyddet är upp till 1 miljon baht (c:a 200.000:-) ifall jag blir sjuk.

Jag frågade då rakt ut för att undvika taskiga missförstånd.. - ” Om jag får en blindtarms-historia, är jag då skyddad upp till 1 miljon baht. Kan jag då besöka sjukhuset det privata här i Chaiyaphum, och dom kan operera mig här”??? Deras svar var kristallklart JA..

Denna grej och avtal jag gjorde för 2,5 år sedan med AIA är en riktig lyckoträff, och jag kan varmt rekommendera dom. Är ni intresserade av en kontakt, så får ni (om ni vill), höra av Er till mig, för om jag kan förmedla kontakten på nåt sätt, så blev jag lovad provision...

Jag tjötade ju häromdagen om mina underbara cykelturer, och i samband med det så måste jag också nämna, att när jag åkte iväg på första morgonturen, så vägde jag fulläten med frukost 91,3 kilo... När jag kom hem efter sista turen så vägde jag faktiskt 89,8 kg. Och senare samma kväll innan läggdags, exakt detsamma 89,8 kg. Va härligt, tänk om man kunde behålla den vikten nu då.

Alltså skita i godsaker (choklad och sötdrickor) jag har ju mycket mer disciplin nu alltsedan min syster (den yngre) körde tufft med mig med maten hemma i Sverige. Man hoppas ju att man lärt sig nåt. Min äldre syster, 1 år äldre än den yngre, hon var ett riktigt sockermonster, så där hemma så balanserade jag emellan himmel och hillvitte, eller mellan socker och sockerfritt...... Hahahaha secka goa systrar!!

Sitter här nu vid datorn och strax är det dags att gå och nana, hon är dryg kl. 23.00, och jag har dragit ut på sänggåendet en timme nu. Och anledningen är ganska anslående faktiskt. Jag är nu i Thailand, och om en thai inte hör musik och skrän, så känner han sig ensam och olycklig.. Någon som vågar utmana mig på det påståendet eller?? Nä nu jävvlar, nu generaliserar han igen!!

I alla fall nu är det dags att fira under en hel vecka, en gubbe som gjort mycket för vår by, alltså Nong Nasaeng. Samma hedersbetygelser som han förrädaren som räddade Chaiyaphum en gång för flera hundra år sedan. Han var ju Laot och svek sitt land, och gick över till motståndarsidan... Chaiyaphum lägger ju också dom 1 vecka på den gubben/statyn inne i stan ni säkert kommer ihåg jag berättat förut.....

Ja så musik har vi.. Och om det skulle bli för tyst här, så blir det alltid någon tokig fan som skall hyra karaoke, och megahögtalare, för att slippa vara ensam, och så kör dom så mycket dom orkar... I dessa lägen så säger jag helt utan att skämmas, att jag hade ett himmelrike där i Stala, Varekil. Det enda som kunde väcka mig även om det var väldigt ovanligt, så var det råbocken, rådjuret eller nåt sånt som var uppeggat och ville komma till.

Men annars var det knäpptyst, och man somnade så gott utan att dra på aircondition, golvfläkten,  samt sätta in ett par öronproppar..... Man somnade som en gris.... Men här är det en katastrof faktiskt, och man undrar hur dessa människor är funtade i skallen.. Men skitsamma, det är deras liv, och om dom vill att deras egna liv skall bli alla andras liv, så får man strunta i det om man skall orka bo här i Thailandet.

Handskak


Chaiyaphum MDCCLXIV, Thailand

2 maj 2014

ATM-kurs: 4.872
Forts. Från förra kapitlet.. Så idag så har jag testat på det extra, inte långa turer utan kortare långsamma turer. Jag började kl. 08.30 imorse och körde 1 timme, kanske maximalt 6 km, allt kändes fint... Sedan på lunchen körde jag bort till grannbyn som är tur och retur 4 km tror jag, och allt känds bra. Jag avslutade det nu i eftermiddag vid 16;tiden och körde 8 km, och allting kändes helprima...Yongan tycker jag är ding, men hon som alla thai, tycker att alla som rör på  benen är dinga, så det struntar vi i...Och nu på eftermiddagsturen, så kom äntligen den gamla goa cykelkänslan tillbaka till mig. Oron lyckades jag hålla i utkanten av mina tankar, så jag kunde hyggligt avslappnat njuta av 8 km cykling mellan risfälten.Och riktig känna den 40 gradiga värmen svepa över ben och armar, och känna när solen stekte hyn, och sakta förvandlar den från skitvit och tråkig, till lite mellanröd och till slut så blir man hälsosamt och friskt brun på kropp och lemmar.. Jag fotograferade med min lilla fickkamera KODAK, och kunde få lite goa bilder som jag skall visa för Er understundom emellan raderna.För jag var ju bara tvungen att fotografera skyltarna på det Nya Homepro, och den gamla Global House. Vi har dessutom fått besked att ävenledes Robinson kommer att etablera sig inom väldigt kort här i Chaiyaphum. För det har visat sig enligt thais nyhetsmedia, att Chaiyaphum är den enskilt starkaste och det utvecklingssnabbaste området i hela Thailand.Hur man kommer fram till detta har jag inte en susning om. Men jag är ingen national-ekonom. Men om jag får lova att spekulera då lite grand. Här etablerar sig då plötsligt, väldigt plötsligt, först Global House, och strax därefter HomePro, och nu så kommer strax Robinson. Framtidstron måste vara enorm, och man undrar ju vilken potential detta området har, och hur folk har kommit fram till detta.

Varför tycker thai att Chaiyaphum är så pass utvecklingsbart, och att folk flyttar hit och alla investerar som galningar verkar det som. Det byggs precis som om det vore en rejäl högkonjunktur, vilket vi alla vet att det absolut inte är. Vidare så finns det inte en endaste industri här i området och har inte funnits sedan silkesindustrin lades ner för över 20 år sedan. Och INGEN investerar i produktioner här, INGEN.......

Så varför bygger man resorter i antal som de blinde slåss, varför bygger man lägenheter i antal som gör en förstummad, och varför bygger den vanlige thai mer och mer, och de är inte få, nya fina hus.. Varifrån kommer pengarna, och varifrån kommer denna investerings-vilja? Pågår det någon slags påverkan tro ifrån centralt håll nere i Bangkok???

Enligt min ringa fundering som bara bygger på plus och minus, och inget struntprat hit och dit, så verkar det ju vara ett dödsdömt företag med alla dessa investeringar.... Någonstans så måste det komma till en faktor för att detta skall funka, och det är att folk eller företag måste börja spendera pengar ute i samhället.

Att 300st thai arbetar hos Global och Homepro skall göra en skillnad i Chaiyaphum-provinsen tror jag inte på faktiskt, och vinsten ifrån företagen lär inte heller den hamna i pengakarusellen här i Chaiyaphum. Min egna lilla fundering är ganska råbarkad ounderbyggd och amatörmässig, men den känns kittlande korrekt faktiskt.

Thailand  är under förändring och nya tider stundar, och det har redan startat...Det börjar som i alla samhällen med att information läcker ut till befolkningen, och folk får plötsligt chansen att med egna ögon påverka sin egna framtid ekonomiskt. Man har sett under alla tider, de besuttna förvandlat en hög pengar via ett lägenhetsbygge, till framtida inkomster, och tagit till sig den ide´n. Att de besuttna haft kalkyler och uträkningar, så att deras investering varit underbyggd, kan inte en vanlig outbildad thai riktigt ta till sig tror jag!

Man bygger nu utan varken eftertanke eller begrundan. Alla thai som äger mark verkar vara i säljtagen eller i köptagen. Och de pengar som plötsligt nu över hela Thailand byter  ägare till en viss del, och till en viss del så bygger man och investerar... Att det bara bor X-antal människor i t.ex. Chaiyaphum bryr sig nog inte en människa om med 5 årig skola bakom sig, utan de kör på bara.....

Jag ser och har sett nu under 6 år, och det blir bara mer och mer, alltså lägenhetskomplex och de är absolut inte fyllda med folk. Ofta verkar det nästan som om dessa lägenhets-komplex mer fungerar som korttidsboende för folk, så istället för att hyra ett holtellrum för 500-1000 baht per natt, så hyr man nu en lägenhet för 2.500 baht per månad.....
 
Så avslutningsvis, säg att jag är gammal och kanske lite emot förändring, men det är med lite sorg och förfäran jag ser risfält efter risfält efter risfält efter risfält fyllas upp med jord och lera och fylle, strax därefter så kommer cementnissarna, de älskar ju sin cement här.

Och strax är alla dessa risfält fyllda med byggnader av alla de slag. Jag hoppas bara detta slutar med att befolkningen i samma utsträckning kan överleva som dom gjort tidigare. För hjälp ifrån myndigheterna verkar dom ju inte få..... Förr hade thai risfält, och risfälten gav ris och annan mat och inkomster, så de svalt inte ihjäl i alla fall....

Men nu vete fan,,, de får miljoner plötsligt i fickan.....köp bil, bygg hus, party 5 dagar i veckan och låna ut pengar till alla dom som så schysst lovat att pröjsa tillbaka.. inom ett decennium kommer Thailand att ha en ny klass tror jag.... Socialklass 4 – alltså de med noll pengar och noll möjlighet att äta sig mätta....Forts. nästa kapitel....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXIII, Thailand

1 maj 2014

ATM-kurs 4.873
Forts. från förra kapitlet... Alltså samma hus som de blev sketsura och ledsna när jag föreslog försäljning av redan i början på förra sommaren när Alaam blev ensam igen.... Men nu funkar det tydligen när ide´n uttalas av dom själva och inte en falang, och dom inser att det är omöjligt för Alaam att sälja myggnät tillräckligt för att tjäna ihop 2 normala månadslöner... Hon måste få in 14.500 baht till huset varje månad.

Hon måste betala allting för bägge barnen, deras pappa skiter ju i det, ivrigt påhejad av den thailändska kulturen. Skolan kostar ju för Namkaeng 7.500 baht om året (privatskola av någon sort), och Sodas skola som är statlig kostar 2.500 baht om året. Skolskjuts för Namkaeng kostar 500 baht i månaden. Och fick/matpengar för barnen blir totalt 80 baht om dagen, vilket alltså blir 1.600 baht i månaden.

Med detta så hamnar stackars Alaam på en total utgift per vareviga månad på; 17.400 baht. Och jag har då inte ens räknat in matpengar för henne själv och barnen resten av  dagarna... jag tror att runt 20.000 baht måste hon jobba ihop varje månad, och den grejen fattar hon först nu att hon aldrig i detta livet kommer att klara, och aldrig tidigare har klarat...

Yongyut satte mig ner igår och hade en förfrågan, eller rättare sagt en stilla bön till mig. Bakgrunden är att Namkaeng mer och mer har blivit hennes egna barn, både i hjärta som i praktiken. Yongyut frågade mig samtidigt som hon förklarade, att mitt förslag nu hade godtagits om försäljning av Alaams hus, och om vi kunde ta hand om Namkaeng mer som en familj ekonomiskt, och hjälpa stackars Alaam.Alltså pröjsa skolan för Namkaeng 7.500 baht/år, skolskjutsen 500 baht/månad, och matpengen 40 baht om dagen 800 baht per månad, plus ha henne boende här och låta henne äta fritt. Detta skulle kosta mig och Yongyut styvt extra per månad: 1.925 baht plus maten hon äter utanför skoltid. Yongyut var verkligen tillintetgjord, och ville verkligen göra detta för Namkaeng.

Jag kunde faktiskt inte göra annat än att säga javisst, och le samtidigt, och säga att vi löser detta..... ..... Yongyut lovade mig att hon skulle fixa pengarna ifrån våra matpengar, alltså de 18.000 baht som vi käkar upp varje månad. Bra sade jag, toppen, Vi fixar det Yongan var inte orolig. Så blev hela denna grej då avklarad, och ytterligare ett kapitel kan läggas till mitt liv här i Chaiyaphum. En verklighet som stundtals kan bli påträngande, men samtidigt så livsnära, man vill ju hjälpa bara man kan...

Lite rolig kunskap som säkert någon redan känner till. Kunde ju vara kul om man kunde delge vissa människor någonting nytt under solen... Jo som alla nyktra människor känner till, så är ju kosse-köttet här i Thailand nästintill värdelöst och segt och tråkigt, verkligen mycket svårbehandlat, och svårtuggat, om man nu vågar sig på det..

Thaiarna själva har ju sitt egna knep när dom behandlar kött i matlagningen,  och det är att undvika kniv både i matlagning som i matätning. De tar saxen och klipper köttet i småbitar. Så trixet då, så gör dom på detta sättet för att få köttklumpen med kossekött som man köpt mjukt och mer lätthanterligt i käften.

Jo man tar en Pappaya, skalar den, och lägger skalen runt köttklumpen, och in i kylen under natten. Och simsalabim på morgonkvisten, säger dom som känner till det, så är köttet i bästa skick, och som engelsmännen säger - ”tender”.... Den va la en go en, eller???

Idag är det måndag eftermiddag och det har varit en dag som varit positiv i stort sett på alla fronter. Jag har ju nu sedan första dagen jag kom hit, alltså i fredags eftermiddag sökt att pröva mig fram med cyklandet. Det är bara sjutton vad räddhågsen man ändå är, men kanske inte så konstigt, med tanke på allt som hänt med den rötna ryggen.

Jag har cyklat ett par dagar nu, fram och åter till Ingemars hus därborta i grannbyn, och det tar väl runt 20 minuter med det låga tempot jag håller. Andra dagen så fick jag känningar på sidan av bäckenet, och det hade ju jag innan jag åkte till Sverige, vilket gjorde att jag fick sluta att cykla. Jag vet inte om jag är rätt ute nu, och bara svamlar på med mina gissningar och undringar.

Men nu igår när jag cyklade, så kändes det bra, precis som tidigare, men jag fick noll känningar faktiskt. Jag kände då efter riktigt, och faktum är att smärtan verkar komma ifrån den hårda madrassen jag sover på... Den smärtan har ju inte alls funnits i Sverige och där har ju inte heller hårda madrasser funnits. Men  jag trodde att jag mådde bättre på grund av att jag ju inte kunde motionera där... Forts. nästa kapitel...

Handskak