GTG Shipping,  Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? 
Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com


Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.
Välkomna med Era förfrågningar,

 
Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig, klicka på forum Maipenrai eller Sawatdee
 
Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!


Chaiyaphum MDCCIX, Thailand

27 februari 2014

ATM-kurs 4.936

 
                                                                                 
En ganska vanlig och ganska kul fråga kom upp på tapeten för ett tag sedan när jag var i Thailand. Jo Om vi som falang, är gift med en thaidam, vi åker t.ex. hem till Sverige för att hälsa på släkten eller jobba ett tag, eller göra båda sakerna. Kan du hon, utan vår vetskap, lyckas med att skilja sig ifrån oss tror ni, kanske också ta i besittning alla våra tillhörigheter???

Det är också en fråga som ni oroliga andar kanske skall ta i beaktande, och också göra Er upprörda, nervösa och alltid oroliga, vad tror ni själva???? Kan det vara så att när ni dyker upp efter 1 månad, ni har struntat i kontakten med Er fru, och så kommer ni hem till Mae Song och finner att bilen är borta och står numera i fruns namn. Huset står enbart i fruns namn, och alla Era bankkonton står nu enbart i ett namn, och det är i Er ”dåvarande” frus namn!!

Är detta möjligt!!! Naäeeee, kanske inte efter 1 månad, men om ni sölar till det, och stannar borta runt 1 år, så kan ni med lite oflyt ha förlorat precis allting i Thailand. Jag vet inte själv vad lagen heter, så jag kan inte referera till den, men det finns tydligen i lagtexterna, säger en gubbe jag känner, att om mannen eller kvinnan försvinner ur sammanhanget och drar tillbaka allt underhåll, och gör inte rätt för sig alls under minst 1 år, så tillfaller allting den kvarvarande parten..... Kanske gott att veta eller???

Jag sitter här och slötittar i IKEA´s katalog, alltså IKEA, Thailands katalog. Jag måste säga att när jag kikar i densamma, så tycker jag ärligt talat inte att priserna är så himla fantastiskt billiga må jag säga!! Och om man skall jämföra priserna på  IKEA, Thailand med IKEA, Uddevalla eller Kållered, så förlorar ju Ikea Thailand ganska snabbt.

Det är ju inga thai som har råd att betala svenska priser på sina möbler, och andra saker, jo kanske de rikaste i medel och överklassen i Bangkok har råd, men de andra vanliga thai kommer ju aldrig i hillvitte att bli kunder till IKEA, Thailand.... Så då skall vi alltså räkna med att IKEAS kundkrets INTE är herr och fru medelthai, utan mer herr och fru överklass-thai... Ja det varuhuset lär ju inte bli rikt då antar jag......Men vad vet jag, jag bara sitter här och funderar.Satt idag vid datorn som vanligt inne på vårt rum, hörde ett jäkla tjatter utanför, tittade ut och mycket riktigt där höll Gulsparvarna på som sjutton. Hela bandet var där, runt 10-12 fåglar och de käkade ur fröhuset, och fröröret som hängde ifrån tallegren. Jag öppnade försiktigt fönstret lite grand, och fick vänta i modiga 10 minuter tills gänget kom tillbaka igen, och så började jag att plåta som bara sjuttan.

Tog nog 25 foton, och när krutröken lagt sig och jag kände mig nöjd efter allt skruvande och bändande med kameran och vinklar hit och dit. Så tog jag fotona ut ur kameran och in i ACDESEE och kollade fotona. Och till slut så hade jag slängt hela 24 utav de 25 foton jag tagit. De var suddiga, tråkiga och värdelösa...
 
Så ett endaste foto kvarstod, och inte ens det fotot var av högsta klass... Inte helskarpt, inte på så nära håll som jag velat ha det, och inte heller den vinkel som jag fikade efter. Så hur lätt är det att vara fotograf då.... Svårt som sattan....trots en kanonbra kamera, så är man ganska kass på det hela..... men imorgon så kör jag igen...

Nu har det blött ännu mer, och jag blir tvungen att fota det igen, såret alltså, och maila till Spine Center och fråga dom om jag inte skall komma förbi och få det omlagt??? Ja vi får se  vad dom säger om det hela.... Skall ju ändå ner till Göteborg och träffa kompisen, så det blir ju bra att även då åka förbi Spine Center och få det fixat!!!

Idag blir det ett stort grattis till min äldsta stora-syster på hennes födelsedag. Jag törs nog inte säga hur ung hon är, för damer vill ju inte gärna prata om någonting om dom själva. Så om vi nämner damens: ålder, skostorlek, BH-storlek eller klädstorlek. Eller om vi nämner hennes åkommor, hennes pengar, eller hennes tillhörigheter ligger vi också illa till..... kvinnor undrar sedan varför vi män har så förtvivlat svårt att konversera med dom!!!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCVIII, Thailand

26 februari 2014

ATM-kurs 4.945

 


Igår tisdag 25 mars, så var jag ute 2ggr och promenixade, kände mig stark, så tänkte att det nog bara är bra. Devisen ”det som inte dödar mig, gör mig bara starkare” kanske passar bra in nu då på mig, hoppas jag i alla fall.

Kom hem i alla fall efter andra turen, och råkade titta i spegeln på bandaget på ryggen, se fotot, men det såg ju kasst ut tyckte jag. Det har blött alldeles för mycket, så jag mailade igår detta fotot till Spine Center, så får vi se vad dom säger. Hoppas jag inte behöver åka till distriktssköterskan för en omläggning bara, det är ju görtråkigt!!

Har ju fått kontakt med min gamle barndomspolare Tommy D, och det är ju skitkul faktiskt. Tommy vars fru mycket tragiskt dog i cancer för 4-5 år sedan, har nu äntligen ramlat ner på fötterna igen, om man får uttrycka det som så. Han har träffat en ny kvinna i sitt liv som han är väldigt förtjust i.

Vid närmare inspektion, så har han blivit ihop med en klasskamrat till mig i högstadiet i Järnbrottsskolan. Denna kvinna har dessutom alltid varit ihop med en lagkamrat till mig inom fotbollen i yngre år,,,, ja livet är roligt underfundigt och ganska kul stundtals.... Livet kanske är rättvist också för de flesta av oss...

Nu skall vi träffas i alla fall på fredag i Göteborg, och käka pasta på rerstaurant, och det kommer att bli görroligt!! Jag var kanske lite orolig för att de skulle bli jobbigt att köra bil alla dom milen ner till Götet, men jag prövade igår och körde bil till Gökboet och till Henån för att handla med Yongyut, och det fungerade alldeles utmärkt kändes det som.

Läste en ganska go artikel som handlade lite grand om fighting och om thai´s fantastiska inställning till sitt egna land och också om dess fängelsemoral.....Allting är ju precis som vanligt, oerhört skrämmande, och det är ju helt främmande för att vanliga bonnjävvlar ifrån gamla trygga Svedala när ma läser som slika saker i tidningarna.

Det handlar alltså om det stolta fängelset i Thailand vid namn; Klong Prem Central Prison, där man har infört sedan tidigare turneringar med thai kick boxing. Fängelse-internerna  möter då falanger (utlänningar) i dessa turneringar, och vinsten för dessa fängelsegubbar är att de ofta kan få hela sitt straff förvandlat till noll och bli frisläppta omgående om dom lyckas banka skiten ur falangen i matchen.

Det förekommer även att man  låter nöja sig med att fängelseinternen får sitt straff förkortat. Det förekommer också prispengar i dessa fighter. Det är oklart ännu för vem internerna slåss. Är det för fängelsepersonalens höga nöje, eller sitter det olika politiska makthavare där också och tittar på, likt dessa löjliga tuppfäktningar som thailändarna älskar att titta på, och spela på..

Så i allt detta, så ser man ju kontentan i hela resonemanget. Banka falangerna helt fördärvade, så vinner du ära åt Thailand, och du kan bli frisläppt ifrån det straff som du dömts till. Så bra anses det alltså att banka skiten ur oss falanger.... Älska Thailand nu då ni blinda romantiska gubbar...

I brist på annat så lade jag följande spel på Unibet idag:
Atletico Madrid – Milan    X  4,40  italienarnas gnetspel lönar sig... x                         Galatasaray – Chelsea    X  3,40 Chelseas oförmåga visar sig!! x                                  Man. U – Olympiakos      1  1,52  Man U;s enorma krav ger 1-0!!!
Insats        100.00// Odds     22,74  // Utbetalning:  2,274:-                                                                                                               Lättförtjänta pengar hoppas jag......

Idag så är det bistert tråkigt väder, och tankarna går mer och mer till Chaiyaphum, trots att man blir behandlad som en kung här i Stala av syrrorna. Tänk Er 33 grader varmt, jag sitter på cykeln därborta, och bara glider genom landskapet. Kommer hem, bakar en pizza som jag i sällskap med min dator inmundigar i stilla trots mot den vikt som sakta tornar upp sig på vågen..


Jag beställde därför av min syster 1st Calzone-inbakad, som hon köper nere i Varekil på hemfärden ifrån Stenungsund... Hua vad gott det skall bli, och med detta så är ett oerhört tråkigt tillintetsägande kapitel till ända. Och min förhoppning är förstås att det skall bli mer kul imorgon att läsa mina tankar om allehanda saker och ting!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCVII, Thailand

25 februari 2014

ATM-kurs: 4.939

   

Ja nu börjar det med rehablitering och ett promenerande i myggformat. Fasen man går som en gammal gubbe, och har kondition som en thailändare, det känns kasst att börja om ifrån början igen. Men idag så sken solen, och noll värk i benen och ryggen, så humöret steg med raketfart kändes det som.

Berodde detta på solen eller på Citodonen tro??? Nu så skall man då försöka att ta sig tillbaka till verkligheten igen. OK vikten ligger på 90,8 så det är ju 6 friska kilo ner i vikt sedan ankomsten i september förra året. Mycket av viktminskningen beror faktiskt på att syrrorna mina ser till att portionerna är mycket mindre än jag slafsat i mig tidigare.

Och så äter jag nog allt mycket ”bättre” mat tror jag, nyttigare och något mindre fet.... Dock så är mina syrror värre än mig vad det gäller socker, och om jag var i sockerfällan förut, så kravlar nog syrrorna omkring på alla fyra i den fällan, hahaha!!

Tänkte på det där med ”expats”, ordet som vi alla med säkerhet känner till. För Er som inte vet bakgrunden till ordet, så kom det till när engelsmännen stannade i de länder dom arbetade i, i det engelska emperiet, och började uppföra sig och anamma den inhemska stilen i typ Indien, Africa och kanske Karibien. Dom blev då expatrioter så som ordet antyder.

Ordet används då på människor av alla nationaliteter som immigrerat till olika länder, och speciellt här i Thailand används det mycket i massa olika sammanhang. Kanske då när man tänker på det, att det finns olika typer av expats? Kanske med lite fundering som man kan komma på lite olika sorters expats värt namnet? Ordet är ju engelskt, så vi kör med variationer på ordet ävenledes på engelska då. Så varför inte spalta upp dom enligt följande;

Proper Pats
Detta är dom riktiga expatsen, dom är lite ”creme de la creme”, och är utsända av sina arbetsgivare för att arbeta, och dom är välavlönade killar dessutom. Dom har en grym livsstil i lyx och flärd!!

Mini Pats
Mini pats är den fattiges version av Proper pats. Mini pats arbetar också här i Thailand, men han har inte alls samma levnadsvillkor, samma lön och samma position på företagen, är ofta chef på mellannivå!! Mini pats största önskan i livet är att bli tagen för en Proper pats!! Mini pats pratar gärna om sin lön medan proper pats aldrig gör det!!

Old Pats
Dessa är ju dom ”gamla” gubbsen i Thailand. Dom brukar vara väldigt omtyckta faktiskt. Dom har ju tydligtvis oftast inte för mycket i pengaväg, men lever oftast ändå ett ganska hyggligt liv. Old Pats gillar att prata om sina liv och speciellt sina tidigare eskapader. De brukar också ha bra koll på sina liv, och är bra på att hålla sig inom sin budget som dom räknat ut intill sista öret.  Många av old Pats varken röker eller dricker för mycket...

Teacher Pats
Dessa b rukar falla inom 2 helt olika kategorier. Unga Teacher pats är OK, dom är bara unga barnungar som brötar omkring i livet och kan tjäna en hacka här och där och därmed skapa ett högst tillfällligt liv i Thailand under 1 eller 2 år. De tjänar dock inga pengar så dom kan starta en familj, så dom är inte speciellt attraktiva ute på ”marknaden”. Många människor tycker dock att äldre Teacher Pats är underliga typer som man oftast har ytterligt svårt att umgås med överhuvudtaget. Man undviker dom oftast faktiskt.

Loony Pats
Denna kategory som betyder rakt och enkelt galna expats, brukar oftast hamna i storstädernas glädjekvarter som typ Pattaya, Phuket och ävenledes Bangkok. Det har funnits ett otal falanger inom denna kategory och namn som t.ex. ”Astronaut Dave” och ”Glitterman” är bara 2 exempel på vilka typer vi pratar om. Den förste troddes vara en riktig astronaut som fått sparken p.gr.a. psykiska besvär, och den andre (Glitterman) var en whacko som är svårbeskrivbar. Bägge är ”borta” sedan länge och livet går vidare, men dom ersättes snart av andra typer i denna kategory skall ni veta....

Criminal Pats
Här finns olika indelningar, och en del kom här för länge sedan och är fullständigt inlämmade och reformerade i samhället nuförtiden, t.ex. vår egen grabb ifrån Norrmalmstorg, som nu sedan många år bor i en liten by i Isaan och är omtyckt och gör bra ifrån sig.... Och sedan har vi de nya sattygen som kommer med sin kriminalitet och gör att alla falanger ses med oblida ögon av thai....   men gemensamt för båda parter är att dom sällan eller aldrig vill prata om det förflutna....

Cracker Pats
Dessa är skämtkillarna som alltid skall dra ett joke eller vits eller visa sig på ena eller andra sättet. Kul oftast att träffa på dom för dom höjer stämningen faktiskt...

Sex Pats
Som namnet antyder så handlar det här mer om sex än om blommor och fåglar... Deras fokus är enbart på brudarna, och de har ett tunnelseende utan motsvarighet i denna värld.

Booze Pats
Nu är vi inne på alkolist-immigranterna, de sitter här och dom super bort de sista åren av sina liv, och deras dröm om ett snabbt slut uppfylls i ett virvlande tempo...

Patts Pats
Till sist så har vi killarna som har funnit den ultimata lyckan i att alltid drulla ner till Pattaya och tillbringa sina dagarf därnerfe, sittande vid ett sketet bord och dryfta vilda rykten med andra pats av kanske andra katgegorier... Pattaya är det bästa och det enda i dessa gubbars liv.

Och med bakåtvänd basebollkeps, så tycker dom själva att dom är i toppen av näringskedjan. Medans vi andra oftast ser dom för vad dom är.... Bottenätande falanger som super och pippar upp sina sista slantar i ett grymt tempo, allt medans dom vägrar konsekvent att ta något som helst ansvar...   

Handskak


Chaiyaphum MDCCVI, Thailand

24 februari 2014

ATM-kurs 4.925

 


Hade ett ganska trist samtalsämne uppe för ett tag sedan med ett gäng vänner i Chaiyaphum. Jo saken är ju den att de flesta av oss gubbs är ju lite komna till åren, medans i flera fall våra fruar är betydligt yngre och fräschare. Nu berättade en av gubbarna att ett par bekanta till hans fru hade börjat prata i termer som - ”Kanske han dör snart, och du kan hitta en ny yngre make”??

I vissa fall har detta blivit sasgt i ett sammanhang där maken då inte ville ha ett nytt barn kommen upp i åren som han då är!! Det är ju hemskt, både frun och maken tar ju illa vid sig av detta snacket, men det hindrar tydligen inte thai att öppet prata om slika saker. Ibland undrar man, är dom verkligen så fruktansvärt ”blinda” och ”döva”, så dom inte märker hur dom sårar andra med sitt dösnack??

Har ni andra hört detta snacket, och hur reagerar Er fru och Er omgivning över detta snack?? Är det bara vi falanger som reagerar över det hela?? I klartext dock, det finns ett antal fruar till äldre falanger här i Chaiyaphum som öppet pratar om att deras äldre män börjar bli skraltiga och kanske snart skall trilla av pinn och därför så shoppar dom runt föpr att ha ersättningsmaterial på gång om det skulle hända!!

Sant, troligt eller otroligt, så är det ändå ganska skönt om man kan leva sitt liv och verkligen ta hand om sin livspartner, inte vara den vanlige gnidne livrädde falangfan, som inte ”satsar” ett skit på sin thailändske familj. Se till att frun har en försäkring som kan ge henne en hyggligt tryggad framtid utan Er egna närvaro.

Kanske inte dela ALLA detaljer i dessa försäkringar utan mer i allmänna ordalag som summor och kontaktinformation ifall olyckan skulle vara framme. Som slutkläm se till att ni är mer värda levande än döda, det är ju ett sunt tänkesätt, eller hur?

På tal om ingenting, alltså advokater då, så var det en australisk falang-tjej som hade träffat en thaikille, gifte sig med honom ”down there”, sedan flyttade dom till Thailand och startade upp ett företag där.  Snart nog så började thaimannen att försöka att lura bort falangkvinnan ifrån företaget som dom ägde ihop.

Det visade sig att det tog endast 3 månader när dom levde i Thailand för att finna en thaipartner för mannen. Så det gick ifrån lycklig kärlek och absolut ingen annan, till ren och skärt bedrägeri på endast 90 dagar.... ja livet är stundtals underbart att leva, och riktigt otursamt för andra...

Han lyckades med konststycket som i alla civiliserade länder är helt omöjligt, han lyckades att avregistrera kvinnan ifrån alla bolagets handlingar genom att förfalska hennes underskrifter. Nu håller han på som bäst med att ta ifrån henne hennes condo som helt står i hennes namn.

Men där så borde det väl vara helt omöjligt att kunna genomföra detta??? Men men men, detta är Thailand, och hur mycket ”nytta” som thailändska baht gör i händerna på polisen och andra tjänsteutövare i Thailand är ju rent sägenomspunnet....

Thaimannen, alltså exet lovar dyrt och heligt att han utan problem skall kunna ta lägenheten ifrån sin före dtta fru, han menar på att detta är Thailand och att han är thailändare, och det är allt som betyder nåt i sammanhanget....

Advokaten som kvinnan engagerade, började med att debitera 90.000 baht för att överhuvudtaget representera falangkvinnan, och sedan så ville advokaten ha ytterligare AUD. 10.000:- (290.000 baht).. för att kunna sätta thaikillen i fängelse. Falangkvinnan tyckte dock att detta verkade vara övermaga dyrt, och dessutom så ville hon trots allt inte sätta sitt ex. i fängelse, även om han var ett stort svin.

Advokaten gjorde överhuvudtaget aldrig någonting alls för falangkvinnan, utan bara tog de 90.000 bahten ifrån henne. Nu efter ett kort tag, så plötsligt så representerar denna advokat kvinnans ex. Istället... och falangkvinnan undrar om detta är riktigt etiskt eller ens lagligt att göra på det sättet...

Ja vi andra visste ju inte vad vi skulle säga, ingen av oss hade ju någon erfarenhet av detta alls. Men nog hade vi hört om thailändska advokaters ”vilja” att vara helt ärliga emot sina klienter. Som i alla andra fall och situationer, så är ju dessa advokater i Thailand helt korrupta i många många många fall. Och man kan inte lite på dom alls. De behöver aldrig svara upp för sina handlingar gentemot någon, så dom gör som dom vill i de flesta fall....

Hur det gick för denna kvinna, ja det står skrivet i stjärnorna, men hon får säkert en rättvis rättegång, och en rättvis behandling utav polis och domsto!!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCV, Thailand

23 februari 2014

ATM-kurs 4.925
Vi hade ett elavbrott vid vårt hus, sade kompisen denna speciella morgon.  Och min dator, både den stationära som PC;n TV;n DVD IPAD och mitt nya surroundsystem, de gick alla ner i koma. Sedan upptäckte jag att min Iphones batteri var helt slut. Och på toppen av det så regnade det den dagen, så golf var uteslutet. Jag gick in i köket för att göra kaffe, då kom man ju ihåg det sattans elavbrottet igen, så jag pratade med frun ett par timmar. Hon verkar faktiskt vara en riktigt trevlig person. Hahahaha........

 Tänkte bjuda på en riktigt ”blöt” en, jag lipar inte, men det gör säkert ni andra. Ta Er tid, lugna Er lite och verkligen titta Er igenom dessa stackars minuter, och se om det berör Er, kanske lite grand i alla fall... Men som sagt var jag lipar inte, men det gör säkert ni!!Så vad tyckte ni om filmsnutten?? Thailand kan bjuda på fina grejor, eller hur?

Det var ett sjuttans duschande inför operationen, jag fick köpa nåt som hette (tror jag) Descantus eller nåt sånt!! Två tvagningar per gång x 2 per dagx2 dagar, så ren var man när man satte sig i bilen ifredags morse kl. 05.00 för nerfärd till Spine Center..... Resan gick bra och jag satte mig i väntrummet på Spine Center .

 

De kom och plockade in mig för ombyte, sedan upp på en bår/säng och blev rullad in i operationssalen, strax innan hade jag fått 3 olika piller som skulle lugna mig.... Kommer in i operationssalen, och  där var det folk må jag säga. Alla log och alla pratade, och var kanontrevliga.

Snart stack de kanyler in i armar och händer, de log lugnande och klappade mig på kroppen och sade att det skulle gå finfint. Snart sade en till mig, snart kanske du börjar känna att det gungar lite grand, nä sade jag, -” inte gungar det, tycker mest att d.........”Jag vaknade upp kl. 10.00 och var fasenimej helt fräsch, låg där som en pascha på båren och alla stod där och log och var görtrevliga. Snart körde de mig till mitt rum, jag fick mer piller, och sedan fick jag lunch med mackor och kaffe och mådde görbra.... Sedan kom TV;n på, och fjärrkonbtrollen lämnade inte min hand på nästan 1,5 dygn efter det. 

Jag hade visserligen ”bara” TV 1,2,4,6, samt 24 att tillgå, men det fick duga, och rummet var stort och rymligt och ljust och rent. Personalen behandlade en med guldhandskar verkligen, och man kände sig jätteviktig och man kände sig framförallt lugn över den fina behandlingen.

Kl.. 17.30 så kom middagen in och jag hade beställt dagen till ära Lasagne med vatten. Det var kanongott må jag säga!!!  Naturligtvis så var där 2st piller också....Sedan blev det en lång kväll med TV-tittande och njutning sängliggande utan samvetskval. Härliga tider....  Somnade runt midnatt, och det blev en lugn natt, alldeles tyst, inga hundar, inga hönor, inga grodor som ylade skrek tjöt eller gnällde, bara nattpersonalens tassande i korridorerna....

Jag vaknade runt kl.. 06.00 och vid 07.30 så blev det 2st piller till, och jag frågade vad sjutton är det för piller som jag får hela tiden då? Ja mot smärtan!! men jag har ju inte ont..... Nä där ser du sa den kvicka sköterskan....

Min alldeles egna teori är förstås att man får denna smärtmedicin, bara för att man inte skall känna smärtan, och då heller inte kunna ställa till för mycket trassel, och kräva att dom skall fixa smärtan,,, Men jag kan ju ha fel...

Samtidigt med pillren, så kom också frukosten in, vilken jag hade fått äran att beställa kvällen innan, så fint hade jag det. Jag beställde då i rena gldäjeyran; 1 ägg, kaffe, vatte, 1 macka samt musli med mjölk. Hade jag vetat att sockret skulle rusa upp till 13,9 så kanske jag hade kört en något mer spartansk frukost.... Men jösses va gott det var...

Kl. 10.30 så kom en urtrevlig sjukgymnast in, och vi pratade och körde övningar i 20 minuter ungefär. Hoin hjälpte mig med ett program att ta med till Thailand och var riktigt uppmuntrande...... K.. 11.30 så kom läkaren och gjorde sin rond... Han var sen... jassså sade jag till honom, - ”blev det mycket att göra på din praktik på Vasagatan eller??? Han log mot mig i alla fall!!

Allting var bra med min rygg, sade han (ta i trä), och sedan blev det dags att käka lunch, jag valde förstås fläskfile med grönpepparsås och vitlökspotatis med en go kall sallad.... Jag käkade och njöt och sedan kl. 14.00 så kom taxin och hämtade mig. Kostade 150:- hela vägen ifrån Frölunda till Stala, Varekil, bra pris faktiskt...

Min vistelse på sjukhuset kostade mig totalt för 2 dagar 160:-..... Kanske att det var värt pengarna..... En grymt bra erfarenhet som jag verkligen  kan rekommendera Er alla.....

Handskak             


Chaiyaphum MDCCIV, Thailand

20 februari
Jag publicerar ävenledes detta kapitel idag, så ni får ett sammanhang i händelserna. Jag kommer sedan inte att publicera någonting tror jag förrän absolut tidigast på söndag eller måndag, mycket beroende på om curaren däckar mig totalt eller inte!!!

Onsdag morgon (19 februari), så ringde telefonen och det var koordinatorn på Spine-Center. Jag hade ju talat med henne veckan innan, och försökte kolla hur jag låg till på väntelistan. Det visade sig att denne koordinator verkligen höll sitt ord när hon förra veckan sagt att hon skulle göra sitt bästa för att hjälpa mig.

Hon sade nämligen: -”jag har en tid för dig på fredag morgon kl. 06.45, vill du”??? , Ja för fan, svarade jag blixtsnabbt. Jösses operation inom 2 dagar, livet ser ljust ut nu minsann. Och sedan tillbaka hem igen efter 1 natt på sjukhuset bara, och sedan starta uppträningen för returen till vardagen i Thailand igen...

Sluta med Metformin på direkten, och inga värktabletter, spelar ju ingen roll då jag vägrar ta sådana i detta läget, och sedan inte få ta Metroprolol (blodtrycket). Nu gäller det för mig att höja träningen till 2x7 km per dag om möjligt för att hålla ner blodtrycket... Men tror inte jag orkar det, får väl försöka att hålla kollen på maten istället, och inget socker alls.

Vi åkte sedan till Torp köpcenter med syrrorna, Yongan tyckte att vi behövde ha en ny resväska inför hemfärden. Jula hade bara dyra sådana, men vi fann på COOP ganska många till ytterligt bra priser. Vi betalade till slut 299:- för 3,2 liter vilket får anses som kanonbra. Motsvarande väskor på JULA kostade 799:-.....

Vi käkade också lunch på IKEA och deras 29:- för 12st goa köttbular med mos och noll lingon för mig var ju jättebilligt. Så åkte vi sedan hemåt efter 4 timmar ute i verkligheten. Kom hem vid 3.tiden och tog mitt sockervärde, och ta mig fan jag slog nytt rekord, visserligen et tvivelaktigt rekord, men ändå.... värdet låg på 4,9... och jag tycker att det var alldeles för lågt, men vad vet jag??

Jag tryckte då i mig 4st Center-choklad-bitar och kyckling med sallad, och direkt så gick värdet upp till 5,2...Fortfarande lågt som sjutton, men bättre... Mådde dock bra och sov gott på natten., Imorse torsdag 20 februari så tog jag som vanligt 2st ostmackor med 1 stort gott äpple till, och sedan tog jag sockervärdet igen, och nu låg det på 13,9.....

Och det är bara fan vad det värdet hoppar och skuttar, men det är klart.. jag hade ju NOLL medicin i kroppen, vilket naturligtvis spelar stor roll... Efter 2 timmar så tog jag värdet igen, och nu låg det på 9.5.. Inte bra, men mycket bättre, och med dagens kommande promenad på 7 km, så rättar detta till sig kanonbra förstås.....


Växter som liknar människroppen, ja allting finns i vår herres hage tydligen.... En annan sak då i dessa bistra tider. Vi har nu pratat om flera gånger om thais hetsiga temperament och stundom deras urskiljningslösa ilska i trafiken. Men faktum är att följande ”drama” kom med i en videokamera i trafiken i Chiang Mai;


Det visar ju klart hur dum i huvudet den ene killen (mörkklädde) är i detta.  Han försöker att skrämma den vitklädde trots att han själv svänger in i den vitkläddes väg... Tänk va man önskade att man var där och kunde sopa till den idioten, alltså den mörkklädde fan...
                                                              
Ganska kul att kunna glädja Er med ännu en bra sak i Thailand, och det är vad jag fick höra av en kille som hade starka åsikter om utbudet av av olika allmänna transportmedel, och då speciellt nere i Bangkok. Killen är amerikan och han berättade att han hade varit runt i världen som typ USA, väst-Afrika plus runt 50 andra länder.

Han tyckte helt enkelt att Bangkok var det klart bästa som han hade träffat på. Han berättade vidare att taxi är billigt med AC och metertaxi finnes överallt. Kostnaden är minimal. I vilken annan stad, fortsatte han, kan man åka ifrån flygplatsen till stan för mindre än USD. 15:- (SEK: 90:-) I Gabon (Afrika) sade han, så kostad en taxi faktiskt 3 gånger den kostnaden trots att det var, just det, Afrika!!

Motorcycle-taxi, igen mycket billigt och lättillgängligt! Vi har även Tuk Tuk:s vilka ju mestadels är ämnad för turister och kvinnor som handlat grönsaker på den lokala marknaden.

Han fortsatte med att nämna BTS;en som han tyckte var bra mycket vänligare och bra mycket mindre överfull på människor än kusinerna i Paris och New York. Och man slipper att få en smäll av en polis batong i häcken som i Tokyo, och man behöver aldrig vara så rädd som i Chicago´s tunnelbana. Eller känna den äckliga kroppssvetten hos många passagerare i Cairo!! Ja Bangkoks BTS står sig jättebra i konkurrens med vilken motsvarighet som helst i världen, tyckte han!!

Sedan nämnde han bussarna som finns över hela Bangkok och som är verkligen kanonbilliga att åka med. Och flodtaxi ett kul alternativ för många i Bangkok. Så Bangkok kan vara fantastiskt bra på många olika sätt för olika människor, tyckte han. Jag ville bara delge Er lite positivt snack om Thailand också, mitt upp i allt det negativa...

Handskak


Chaiyaphum MDCCIII, Thailand

20 februari 2014

ATM-kurs 4.946


  
 
Nu har CocaCola startat med att sälja sin cola i en burk med ett delvis nytt utseende, mestadels dock är det formen som är avvikande. Tycker mig märka att många människor är irriterade över detta. Dom har ju varit glada att cocacolan har passat så fint in på hyllorna i t.ex. kylskåpet.

Men nu med de något smalare och därför högre burkarna, så blir det stora problem, och antingen så ramlar brukarna lättare, eller så är det helt enkelt för lågt emellan hyllorna i kylskåpet. Men mitt i allt gnäll och gnöl, så kanske man skall tänka som så här. CocaCola säljer ungefär cola till 1 biljon (miljard) drinkar vareviga dag året runt på detta jordklot, så kanske CocaCola som företag, vet något som inte vi vanliga duktiga vet!!

Nåt som heller kanske inte rör Thailand så himla mycket, bara lite grand, men det handlar ju om att i takt med att vi blir äldre så struntar vi mer och mer i vad vi säger, eller? Ett par exempel då så ni förstår hur det kan gå till i en gammal mans skalle när han kommer upp i de gyllene åren:

VEM BRYR SIG:
Denna dumskalle till brud tittade på min ölmage igår kväll på puben och så sa hon sarkastiskt - ”Är det Pripps eller Spendrups”?? Jag sade då till henne att det fanns en kran undertill, pröva att smaka vet jag!!
När man är över 60, vem bryr sig?

Jag snackade med en brud igår kväll i baren, hon sade - ”Om du gick ner ett par kilo, rakade dig och klippte ditt hår, så skulle du se hyfsat bra ut” Jag svarade henne - ”Om jag gjort det, så hade jag nog pratat med dina kompiser därborta, istället för att snacka med dig”!!
När man är över 60, vem bryr sig?

Jag var på puben igår, och berättade för en brud där om min enastående förmåga att säga vilken dag som kvinnan var född på bara genom att krama hennes bröst. Jasså, sad hon, Försök då!!! Efter runt 30 sekunders knådande och pillande och smekande, så började hon tappa tålamodet, och sa; Nå vilken dag är jag född???  Jag kunde ju inte svara annat än - ”Igår”!!!!!
När man är över 60, vem bryr sig?

Badvakten kom på mig idag när jag pissade i hotellets poolen, han skrek på mig, så jag nästan föll i......
När man är över 60, vem bryr sig?

Var på stripklubben igår natt, jag såg en fet brud som dansade på bordet, så jag sade - ”Snygga ben”!!!! bruden skrockade och leende sade hon; -”tycker du det”? Jag sade - ”Ja då defintivt, de flesta bord hade aldrig klarat den vikten”!!!!
När man är över 60, vem bryr sig?

Ja detta var några småäventyr som man kan råka ut för på äldre dar, och de är också bra att ha när man vill fylla ut ett ändå ”förlorat” kapitel!! Man kommer ju undan med en del grejor när man är äldre, men ärligt talat så måste man säga att i takt med att de yngre mer och mer inte längre respekterar de äldre, så som man  gjorde förr, och då tolerar också folk mindre och mindre lustigheter ifrån äldre, tråkigt nog!!

Nu måste jag sluta,så jag kan börja fila på ett mer vettigt kapitel som då skall handla om Thailand och de äventyr som kan upplevas där. Min polare York är nu (12;e februari) tillbaka igen i Chaiyaphum, efter flera månader i Tyskland, och jag tror nog att det var sista gången som han åkte hem dit verkar det som.

Han har längtat svårt efter sitt liv i Thailand och vad han har byggt upp där, så nu när hans farsa är död och begraven, så är det inte så himla mycket som håller honom kvar där...Fortsättning om detta och mycket annat i kommande kapitel..

Handskak


Chaiyaphum MDCCII, Thailand

19 februari 2014

ATM-kurs: 4.964

 
   
Nu till ett ämne som säkerligen kommer att liva upp läsekretsen på vissa håll, och människor med gemensamma egna små barn i familjen. Det handlar då om 50/50, hasip/hasip eller som thai kallar det Luk Khreung, vilket för de oinvigda alltså är ett blandbarn av thai och falang (eller utlänning).

Eftersom Thailand och thai är ett rejält rasistiskt land och folk, så har också en hel del av dessa blandbarn stora problem i ung ålder när dom t.ex. går i skolan o.s.v. Thailändare anser inte Luk Khreung vara thai utan de är utlänningar, trots mixen på 50/50 och trots att dom ser ut som thai, pratar exakt som thai, och är thailändska medborgare... Luk Khreung kommer alltid att vara utbölingar!

Det finns många många exempel på där det hela fungerar alldeles utmärkt, och barnen har det jättebra, men det finns så många mer exempel på att detta inte alls är bra sägs det!! Det är precis som om hela thais kultur lyser igenom på en stor andel av de thailändska skolorna, och det finns mängder av exempel där t.om. dessa skolor vägrar att ta emot blandbarnen.

För att kunna förklara hur det kan gå till, så låter jag en kille komma till tals via mina egna ord, så ni kan få en känsla hur det är här nere i Thailand, och hur allt främmande bemötes med förakt och negativitet. Kanske inte alltid helt olika hur vi själva hade det stundtals här omkring i Europa innan den stora folkvandringen och invaderingen tog vid under 1980-2.000:talet.

Denna kille med fru och deras gemensamma barn bor uppe i Chiang Mai, en plats som alltså utanför Bangkok och t.ex. Phuket anses som en ganska kosmopolitisk stad. Deras Luk Khreung skall starta pathom 6, så han bör väl vara runt 11-13 år gammal om jag fattat det hela korrekt. Och familjen ville nu ändra och välja en annan skola i området.

Deras barn är en perfekt talande thai PLUS engelsktalande intill perfektion. Undervisnings-mässigt så har barnet absolut noll problem i skolan. Dessutom så har barnet bruna ögon, svart hår och en vacker kopparbrun hy, han smälter perfekt in i omgivningen, vilket ju alltid är bra om man skall bli accepterad utav gruppen, eller hur?

På 2 tidigare skolor där dom ansökte att få in sitt barn, så säger båda rektorerna helt öppet att dom inte vill att föräldrarna skall be att få in barnet på deras skola, de säger alltså helt öppet att de INTE vill ha dit dessa Luk Khreung i Thailand (leende). Varför inte frågade falangpappan då? Svaret blev - ”därför att Luk Khreung inte är thai (leende)...

Frun  (thai), hon hade ju bott i styvt 10 år utomlands i England, blev nu lite förbannad, och tog mod tills sig och frågade den ene rektorn - ”men runt 70% av befolkningen i Thailand är ju inte alls renrasiga thai, där finns ju Luk Khreung av Lao, Kmer, China, Korea och Myanmar?? (leende)....
Då svarade rektorn: - ”spelar ingen roll, dessa människor är asiatiska, inte detsamma som Luk Khreung falang (leende)...

Det goaste med hela den här grejen med thai och deras rasism, är att dom sitter där rakt framför, säger vad dom vill, och förstår inte ens hur dom sårar både barn och andra människor, och detta är då ”högutbildade” thai!! Frun var nu rejält chockad över detta uppförande ifrån en rektor i den thailändska skolan.

En moster som också var med och åsåg detta spektakel, hon sade till mamman till barnet  - ”Visste du inte detta”?? Jo kanske, men jag insåg nog inte hur illa det verkligen var efter alla mina år i England, men detta blev en chock, och hon såg sorgsen och skamsen ut för Thailands skull....

Men inser du inte, fortsatte mostern Era Luk Khreung är inte riktiga thai, och kommer aldrig att bli det. T.om. Luk Khreung nere i Bangkok som är stora moviestars, dom är superstars, men blir aldrig fullblodiga thai. Falangkillen gick ifrån skolan i sällskap med de andra, och han var ordentligt nertryckt i skona, och hans syn på Thailand hade i ett enda penseldrag helt förändrats..

Lite egna tankar i detta för vad det är värt. Dessa rektorer tänker nog mer på de problem som dessa blandbarn för med sig in i klassrummet på deras skolor. Dels så är dessa barn rejält långt framme skolmässigt i utvecklingen, och har en helt annat tempo i inlärningen än deras jämnåriga skolkamrater har. Och detta skapar då en oro bland de thailändska föräldrarna till de renrasiga barnen.. Inte vill en thai få stryk på fingrarna av en Luk Khreung, utlänning inte!!

Jag har t.om. En gång hört en annan falang berätta att deras doktor som dom brukade gå till, berätta att blandbarn ju har sådana där ”hudproblem” med hudcancer m.m. när dom är nere i Thailand. Sådana idioter finns överallt, och tydligen i mängd i Thailand, även bland läkare.

En annan tanke är ju faktiskt också att dessa familjer med Luk Khreung borde vara tacksamma att de stöter på denna typ av rektorer, för då slipper deras barn att ”fastna” i den thailändska skolgången och skolsystemet som härskar i Thailand, och de kan istället söka sig till de privata skolorna med mycket bättre lärare, och mycket bättre undervisning.

Det pratas ju också om det där med de thailändska tävlingarna som dom har inom skolorna mellan olika skolor, och mellan olika regioner, och sedan på riksnivå. Det är en oerhört stor sak att vinna där, och alla medel tas till för detta. Men det viktiga är att det är skolan och inte eleven som hedras då.

En  falang-killes barn var bannad ifrån att deltaga i den lokala engelska-tävlingen med anledning att han ju kunde ”tala engelska” redan... Detta hindrade dock inte det halvkinesiska barnet i klassen att deltaga i Mandarintävlingen, och lätt vinna den emot rena thai. Då var det inga problem. Kina och kineser står högt  i kurs i Thailand...

Dock vad det gällde de utombys tävlingarna, så stod det helt annat på spel, och DÅ krävde skolan att Luk Khreung skulle ställa upp. Skolan hade en prissamling som hette duga, och i stort sett alla priserna i engelska-tävlingarna hade vunnits av tidigare Luk Khreung, men ingen visste namnet på dom, endast namnet på skolan... Så låt Luk Khreung ge glans åt skolan, och sedan dagen efter så är det tillbaka till ruta ett igen förstås...

Handskak

Chaiyaphum MDCCI, Thailand

18 februari 2014

ATM-kurs 4.961Idag onsdag 12 februari, så var det som vanligt dags för min långpromenad, det är ett jäkla promenerande vilket ju är skittråkigt ärligt talat!! Men det måste göras, och det känns väl nu efter ett oändligt antal tillfällen, som om det går lite lättare och lättare för var gång, kanske man drar på sig lite promenad-kondition, vem vet,hahaha!!!

Jo jag har ett guldkorn till Er idag (också).... och det handlar om motivation. Speciellt inom idrotten så hör det ju till man blir trött på allt jäkla tjöt om att man skall kunna motivera sig för att kunna prestera. Vissa människor kräver att dom har en perfekt hemmamiljö där inget skall ”störa” deras idrottande, andra kräver att dom måste känna tillfredställelse med sitt ätande av mat som dom stoppar i sig.

Andra människor kan bara känna sig motiverade om dom riktigt kan hata motståndarna, medans andra motiverar sig bäst om dom kan tillhöra en grupp, typ ett lag och vara lagmedlem, så blommar dessa upp.... och sedan kommer den gruppen som jag personligen tycker är rent ut sagt är ena riktiga mesar, och det är alltsom oftast kvinnor, eller nåt som liknar kvinnor på manssidan.

Och dessa kvinnor kan bara motivera sig att prestera om de tycker att det är ”roligt”.. Alltid detta jäkla tjöt om roligt.. Hon den kanon-duktiga världsstjärnan Klyft var ju sådan, och berättade att hon måste ha roligt annars kunde det kvitta. Man undrar då stilla hur många kommande generationer 7:kampare som hade henne som idol, som hon förstör med sådant skitsnack....

Fan de kommande idrottarna tror ju att det skall vara roligt att få blodsmak i munnen efter stenhård träning, roligt att ”sträcka sig” nåt grymt efter en särdeles hård träning, och roligt att misslyckas, och sedan misslyckas igen, innan det kan vända på idrottsscenen. Dessa människor tror väl till slut att svett är en sjukdom, och slutar med sitt idrottande i rena rama förskräckelsen...

Nä jag kan säga efter egen upplevelse och erfarenhet, att den bästa och effektivaste motivationen att prestera på träning eller tävling är det som hände mig idag under min promenad. Jo redan efter 700m av min 7 km,s promenad, så började jag bli skitenödig, jag kände också att det bubblade i magen, så vi snackar om det som kallas ”lös i magen”, eller diarre på ren göteborgska.

Jag tyckte dock, att har jag gått 700 m, så skall jag välan klara av att kunna gå hela min runda, så jag bara fortsatte och knep ihop skinkorna allt jag kunde. Jag satte upp ett tempo som Yongyut hade ytterligt svårt att följa, men Yongan kämpade som en besatt, och trots mitt tempo så höll hon mig inom synhåll hela tiden. Jag kände paniken komma efter 2 km, och ökade tempot ännu mer då, och knep ihop ännu starkare. Det pressad på nåt oerhört, men jag knep ihop och kämpade storstilat...

Magen bubblade, och allting ville ut, nu och just då. Men jag knep ihop, jag kunde inte ens prata med Yongyut av rädsla att tappa koncentrationen i mitt knipande. Hon tjötade om att hon hade en tygduk i fickan, och att granarna därborta kunde dölja mitt skitande, och göra slut på mitt lidande. Men efter 3 km, så fick jag säga till henne, att jag tänkte hålla mig ytterligare 4 km tills vi kom fram till församlingshemmet i Stala, de hade en riktig toalett åtminstone.

Och sedan körde jag järnet, ökade ännu mer, och nu började ryggen ge sig till känna och jag hade träningsvärk i skinkorna. Men vi närmade oss församlingshemmet mer och mer, och jag överlevde ”påtryckningar” i omgångar. Till slut så kom vi fram bara för att finna att det var stängt. Bedrövad så tittade jag framåt, och där var den avslutande grymt branta backen som skulle gås uppför, och DEN är en riktig prövning för fullt friska människor och en hillvittes bakgård för att skitenödiga.....

Jag och Yongan kämpade i fullständigt hänsynslöst tempo rätt uppför, och vi kom till slut hem efter en rekordsänkning på hela 12 minuter. Normalt sett så tar det exakt 1 timme att gå denna sträcka, och nu tog det ”bara” runt 48 minuter. Men jag vill aldrig uppleva denna hädelse igen, tänk Er goa lugna herdestunder på toan istället för detta 48 minuters hillvitte.

Så med detta sagt, letar man efter ”motivation” att öka sin träningsintensitet, så se till att gå ut på träningen eller kanske matchen eller kanske friidrottandet, och se till att inte skita innan man börjar. DÅ kanske under 10.000 metersloppet, att man springer som ett jehu bara för at hinna i mål innan konkurrenterna ser att ens blå kortbyxor antar en helt annan färg därbak.... DET kallar jag motivation

Handskak


Chaiyaphum MDCC (1.700), Thailand

17 februari 2014

ATM-kurs 4.953 


På tal om verklighetsförankring, så kanske många thai i deras egna kultur skulle behöva ruskas om lite grand och skaka ur dom deras tro på spöken och övernaturliga krafter. Vi vet ju alla om deras övertro på viktiga nummer, där mobiltelefonnummer med vissa nummerkombinationer kan betalas med flera tusen baht upp till kanske 100.000 baht. Normalt så kostar det ju 1-300 baht för att köpa sig ett sim-card med tillhörande nummer.

Vidare så köper alla i stort sett lotter i de lotterier som staten tillhandahåller och som säljes utav alla dessa säljare som cyklar omkring eller moppar omkring, de är ju alltid klädda i rutiga skjortor, ja ni har alla sett dom precis överallt... Och ävenledes då ”bylotterierna” som jag kallar dom, vilka baserar sig på samma nummer som statens dragning ger. Dessa lotterier skötes ju förtjänstfullt av polismännen i området, som snor åt sig som vanligt av kakan ifrån vanligt fattigt folk.

Så när min kompis i Chaiyaphum berättade följande historia via SKYPE så var man ju inte speciellt förvånad, men ändå..... man blir ju ändå förvånad när folk agerar som dom gör. Jo hans fru är ordentligt utbildad på universitetsnivå, men är ändå som de flesta andra uppe i Isaan mycket inne på det okulta och spöken och sådant som ju det florerar av i buddismen.. Killens fru livnär sig genom att äga en liten gatushop och säljer mat där...

En dag så kom det dit en kille dit, han berättade att han var besläktad med kompisens fru i ett tidigare liv. Och de bägge bodde då i Kungens palats nere i Khrung Khrep (Bangkok). Killen kom varje dag under en lång tid, och han pratade med kompisens fru hela tiden, och de avhandlade då deras gemensamma förra liv och deras livsöde då.

Slutligen när tiden var mogen, så frågade killen om han fick låna 200.000 baht för han skulle gifta sig, och han skulle kunna betala tillbaka nästa vecka redan. Pengarna skulle vara till Sinsod, och han kom till och med och visade upp sin kommande fru för kompisens fru. Frun gick då bums till banken, och satte 200.000 baht till mannens bankkonto.
 
Genast efter detta så fann kompisens fru att mannens mobilnummer var cancellerat, och han stod ingenstans att finna. Alla runt frun inklusive hennes egna föräldrar försökte tala om för henne att hon blivit lurad. Men frun visar bara upp ett otrolig lyckligt ansikte och säger att detta bara är ett övernaturligt test, och att allting skall skönjas till slut iform av att pengarna kommer tillbaka tio-falt. Och hon vill absolut INTE gå till polisen för hon tror fortfarande på denne man.

Kompisen kollade olika webpages och kollade fruns SMS som hon fått i massor av denne man. Hans fru förde sedan över resterande 400.000 baht som hon hade kvar på sitt konto till kompisens konto, så det är inte så att dom har problem i äktenskapet, tvärtom, kompisen tycker bara synd om frun, och vill uppriktigt ha hjälp för sin fru...

Han  undrar nu om det inte finns munkar eller nåt sånt som man kan skaka fram som kan prata förstånd med henne, kanske stänka lite vatten, köra lite olika sanskrit-ramsor för henne, och hoppas attr hon slutar att tro på denne skurk som lurat av henne 200.000 baht. Ja jag kan nog inte hjälpa honom, men nämnde att just munkar är nog det absolut bästa vägen att gå, då ju folk här i Isaan alla i stort sett är ”thai put” alltså seriöst troende buddister. Och munkarna är rena rama Ave Maria för dom...

Och jag sade genast i alla fall till honom at lägga ner det när han föreslog att han kanske skulle ta sin fru till en hjärnskrynklare, alltså en psykolog. Nä för sjuttan sade jag till honom, hon är absolut inte sjuk,. Hon är bara påverkad sedan barnsben av buddismen... Fördriv ont med ont, alltså fördriv religion med religion... Och glöm för all del inte att det kan ligga en grej till bakom hennes förnekande.... Hon kanske försöker att ”save face”, hon känner kanske att hon tappat ansiktet när hon gick på detta bedrägeriet...

Jag har en fråga till Er läsare som rör Era fruar och ren falangmat. Inget mischmasch av de två matkulturerna, utan absolut ren falangmat. Min fråga är då, tycker ni att Er fru är bra på att laga falangmat, eller får ni själv laga Er mat när ni vill ”gotta” till det hemmavid. Tillhör Er fru de thai som tar ett kanonstycke med kanonbra kött, och dränker det i naampla och chilli, och sedan serverar, och det smakar precis allting annat än just det som det är, nämligen kanonkött???

Handskak


Chaiyaphum MDCXCVIX, Thailand 

16 februari 2014

ATM-kurs 4.957


   

 
Läste en fantastisk historia, fantastisk så tillvida att begreppet ”än är inte den siste idioten född än” kunde bekräftas här. Jag vill inte påstå att killen var amerikan även om det skulle vara likhetstecken för slik naivitet, men nog undrar man om inte vissa katoliker ”over there”, är rena rama stolpskott när det kommer till relation med kvinnor. Men snabbt så erinrar man sig att dessa naiva gubbs finns överallt. Vi har ju vårt grannforum, där det huserar en av de större torskarna i denna värld...
 
Följande timade sig då över denne killes ”horisont”..... ”flickvännen” slutade att prata med honom i december. Han fick för att par dagar sedan reda på att hon var gravid, och att han var ”pappan”. Dom träffades på ”Thai Love Link”, vilken alltså är en dating-sajt. De träffades där i april 2012. han köpte direkt en IPAD till damen ifråga och betalade sedan för internetkostnaden varje månad framåt, så dom kunde prata varje kväll med varandra!!
 
Han åkte till Thailand i 4 veckor i 2013, och träffade då också hennes familj i Khon Kaen. Vid 2 tillfällen så använde killen inte kondom, men ”drog sig ur” bägge gångerna medans ”flaggan var i topp”... Och nu då februari 2014 så meddelar hon att hon är gravid och att killen är den ”skyldige”!!!
 
Mamman till thaitjejen vill INTE att resten av släkten skall veta att dottern är gravid, då detta ju är skämmigt enligt thais sätt att se det!! Inte olikt vårt egna synsätt... Killen vet inte vad han skall göra och har frågat vid flera tillfällen om de är säkra på att barnet är ”hans”... Tjejen är, säger hon, 1000% säker på att han är ”gravören”, och hon är villig att göra ett DNA-test för att fastställa detta.
 
Killen är nu inne på att åka snabbt till Thailand och ta tjejen till hospitalet och låta en doktor göra ultrasoundet för att någorlunda fastställa tidpunkten för graveringen”!! Han är övertygad om att doktorn skall kunna ge honom någorlunda datum när det hela ”gick av stapeln” i den thailändska sänghalmen..
 
Omgivningen skriker till honom att för fasen gör i första hand istället DNA-testet. Och nu kommer dt roliga, om det nu finns nåt roligt i allt detta. Tjejen är 20 år gammal och hon bor i Pattaya av alla ställen. Alltså prostitutionens fagraste fäste i Thailand. Och killen är 30 och är sprungen i Amerika.
 
Han planerar redan för framtiden, och skall nu söka Turist-VISA till Amerika och låta henne föda barnet där för att ge det en bra start i livet + medborgarskap...Killen satsar hela sitt hjärta redan i förväg innan han ens vet hur läget är med denna tjej där man ju i första hand undrar över varför hon jobbar i Pattaya när hon kommer ifrån Khon Kaen...
 
Jag tror att hela killens omvärld ”ser” det som han inte ser, och inte fattar eller förstår... Men å andra sidan hur lätt är det. Man kanske är lite okunnig om saker och ting utanför sitt hemland, och man är ju inte direkt erfaren åldersmässigt heller. Men här luktar det ju ung kvinna som är prostituerad och jobbar bar och har en thaiman i bakgrunden, som är pappa till barnet och som gärna vill casha in på denna situation.
 
I alla fall, alla i killens närhet ger sina goda råd, och killen vet väl varken in eller ut längre, men de bästa råden är väl i alla fall att han måste vara sten hård med DNA-testet för att utröna faderskapet. Och sedan måste han på ena eller andra sättet försöka att kolla in om det som vanligt gömmer sig en ”thai-make” i bakgrunden.
 
Så utgå ifrån att: hon inte är gravid, att hon inte är redan gift, att hon har flera falang-sponsorer och pojkvänner. För hon lever mitt i det värsta sexghetto som Thailand kan uppbringa, och det gör man bara inte om man tänkt arbeta i någon lampaffär. Hur som helst killen måste ta tag i detta själv, och man kan ju avslutningsvis faktiskt tycka att om han inte är vuxen nog att klura ut allt detta själv, så undrar man ju vilken typ av mogen pappa det skall bli av honom.
 
Men men men, han kanske blir som hundratals andra som ”torskat” nere i Pattaya med faderskap som varit på låtsas och härliga utbetalningar av pengar till tjejer som lindat männen runt sina fingrar, inte som Pirayor, men som en mindre ”svampsjukdom... Vad skall han göra tycker ni andra då???
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCVIII, Thailand

15 februari 2014

ATM-kurs: 4.957

 

 
Tänkte berätta en sak som jag läste ute på internet. För de av Er som varit inne i Pattaya nån gång, och kanske haft Ert boende neråt Jomtien, har säkerligen vid tillfälle hoppat på dessa bahtbussar som går ifrån Pattaya syd, ni vet där det alltid oftast är en kö till dessa baht-bussar när ni t.ex. skall hem igen till Jomtien!!
 
Jag själv har väl varit där kanske maximalt 15 ggr, men aldrig lagt märke till det som jag skall berätta nu, trots att detta tydligen är en otrevlig företeelse som lär ha funnits lång tid. En kille berättade i alla fall att när han kom till denna uppsamlingsplats på Pattaya syd, så var där en lång kö som vanligt fram till bahtbussen, som stod på tur för att få passagerare.
 
Det hetsiga humöret på thai eskalerar förstås under högsäsongen, och köer respekteras ju inte i någon vidare utsträckning. Man trycker sig fram i kön, använder hela sin kroppsvikt, och helt enkelt flyttar på dom som är mindre benägna att stå upp emot de värsta idioterna eller dom som väger mer..
 
De människor som jobbar med bahtbussarna har som vanligt i det thailändska samhället, inte brytt sig om att lära sig att försöka att kontrollera dessa köer och dess människor. Utan fortfarande efter alla dessa år, så är det de styggaste, leaste mest starka som kommer först i kön, och som tar plats på bahtbussarna.
 

 
De värsta busarna här ser mer ut som thailändska versioner av våra västerländska fångvaktare.... riktigt otrevligt, och man kan ju räkna med dessutom i de kvarteren vi pratar om, att dessa element är beväpnade med både det ena och det andra i vapenväg. Här skjuter man ju varandra för småsaker, så vi vanliga falanger gör nog bäst i att skita att blanda oss i, och bara låta dom hållas.
 
Och varför skall vi bry oss egentligen. Thai själva kör som vanligt, ner med huvudet i sanden, polisen skiter i det om inga pengar finns att tjäna.... Så ett gott råd, håll bara käften, titta inte ens dit, och bara låt idioterna passera. Det är inte värt att mista livet över detta...
 
Minsta ansats till motstånd mot dessa idioter, möts direkt av hot och slag och uppvisande av allehanda vapen. Och också att man blir avsparkad av bahtbussen, och skrattande människor som säger att man kan promenera till Jomten.... Kanske för långt att gå, eller hur?
 
Visst ni som är bland de käckaste tuffaste kanske vill stå på Er och visa Er tuffa, och visst med lite flyt kanske ni kan slå ner en eller två av dessa thai, och visst kanske ni har turen att det inte plötsligt dyker upp 10-12 thai som vill slå ihjäl en falang. Visst ni vinner, men tänk detta då,,, Ni vinner slaget men inte kriget, för det är nu överhängande risk att du kommer att bli skjuten.
 
Det finns ingen thai som låter sig bli besegrad, och sedan gå och lägga sig utan att visa hur hämnd utkräves..... Snart nog ligger vi där bland pisset på gatan med näsan neråt, och det sista vi ser när vi ligger där, är när de thailändska skon kommer farande emot vårt ansikte, de fullständigt älskar att sparka och slå på liggande och besegrade människor...
 
En kompis fick vid ett tillfälle se denna grej i full action. Det var en ryss och hans kvinna som kom i delo med några av dessa slagskämpar (slödder) ifrån Thailand. På en microsekund så gick det över till rått våld, och trots att denne ryss var STOR, och att han kunde slå ner 2st thai, så blev han snart nertryckt på gatan av en SVÄRM av thai, både män och kvinnor, som slog sig trötta på den stackars ryssen.
 
Nu var thai så upphetsade så dom visste fan inte ens vilka dom skulle slå emot, och de vände sig plötsligt emot resten av passagerarna på bahtbussen, vilka fick fly ifrån sina egna landsmän. Vid minsta gnista så tänder det rejält och snabbt, och ingen verkar veta vad dom gör..Det känns ibland som om det är en sport för dessa människor.
 
Det fanns förstås ingen polis i närheten, trots att det alltid brukar finnas sådana i detta område som ni säkert vet. Så tag varning, en falang kan aldrig vinna i detta land, aldrig. Alla betalar till alla, och alla tar pengar av alla. Och där finns då vi falanger i mitten, och har inte betalt någon, i ett främmande land. OK ni kan ”älska” Thailand.... Men glöm ALDRIG.... Thailand kommer aldrig att älska Er....
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCVII, Thailand

14 februari 2014

ATM-kurs: 4.995

 

 
Idag så fick jag äntligen tag i koordinatorn på Spine Center, och hela samtalet blev ett enda långt glädjesamtal. Det var en mycket trevlig kvinna, och efter det att vi snackat runt ämnet lite grand, så meddelade hon mig att jag låg på listan på runt 2:a halvan mars för min kommande operation.
 
Jag blev kanonglad, eftersom det nu känns precis som om jag äntligen efter all väntan, nu är riktigt med i matchen i och med detta beskedet... Det innebär ju då i så fall också att min biljett hem till Thailand den 24 april är helt OK, och att jag slipper att boka om den igen vilket ju skulle kosta dyra 2,500:- cirka!!!
 
Idag läser vi 13 februari 2014, och jag tittar ut nu kl. 08.35, och den jäkla snön är tillbaka igen. Ifrån att igår ha varit soligt och 5 grader varmt, och solen värmde så där lite gött, så är det idag en stark vind, med en mängd snö som vräker ner. Lena Andersson sjöng på 1960:talets mitt - ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”....Detta stämmer idag när man tittar ut.,.,.
 
En annan sak, jag luskade reda på inne på Youtube en ganska fantastiskt sak vad det gäller all jäkla skit som dumpas utefter vägarna utav thailändarna. Jo, jag fann en video:
 
http://youtu.be/YukjCEFSwxk
 
Och fann att den var gjord utav en thailändska. Den var jättevacker i form av snygg natur och go musik, och riktigt mysig fram till att det är 1 minut kvar på videon, DÅ framgår det vad det handlar i denna video, så när ni klickar och tittar, vänta gärna tills den är slut.
 
Jo då kommer det fram på ENGELSKA, att man inte skall skräpa ner i det vackra Thailand. Jag menar bara utan att vara taskig.... Men hallå!!!! skriva på engelska, skriv för sjutton på det språk som förstås utav dom som skräpar ner; THAILÄNDSKA!!!!!!!!!!!!!!
 
Men får ju lätt uppfattningen att thai tycker att det är dom ondskefulla falangerna som skräpar ner deras underbart vackra hemland....  Så kanske en verklighetsförankring vore på plats, eller???
 
Kompisen Reine Hast, historieberättaren, ringde mig idag och frågade mig helt ut ur det ”blå”: - ”Vet du hur många starar det får plats i trosan på en kvinna”?? Nä, svarade naturligtvis jag..... - ”Det beror på hur stor busken e”!!!!!!! Hahaha, han e la go den gubben???
 
Satt här och blev lite djup och kom att tänka på hur ”djupa” de gamla grekerna verkligen var. Vi är ju ingenting i jämförelse med de grabbarna som levde då på det 4:e århundradet före vår tideräkning. Man har ju läst om än den enes förträfflighet och än den andres. Men den episoden som jag mest kommer ihåg att ha läst, är den om Socrates, en av de absolut kändaste filosoferna någonsin...
 
Denna episod är det meningen att vi andra skall ta lärdom av vad det gäller att sprida rykten om våra medmänniskor. En dag så dök det upp en bekant till Sokrates och han säger - ”Sokrates, vill du veta vad jag just hörde om Diogenes”?? Vänta lite nu sade Sokrates, innan du fortsätter så vill jag göra ett litet test på dig. Det kallas för triple filter test.... Triple filter???? utropade bekantingen!!
 
Japp, sade Sokrates. I alla fall fortsatte Sokrates, innan du fortsätter och berättar för mig vad du hört om Diogenes, så vill jag testa första grejen med mitt ”filter”...Och det är - ”Vet du att det är absolut sant det du skall säga till mig”?? Nä sade bekantingen, jag hörde det just nyss!!! OK sade Sokrates, du vet alltså inte om det du skall säga mig är sant eller inte!!
 
Låt oss fortsätta med nästa filter då!! Det som du tänkte berätta för mig, var det något gott??  Nä, svarade bekantingen snarare tvärtom!!! OK sade Sokrates då... Det som du tänker berätta för mig om Diogenes, är alltså något som du inte vet är sant, och det är inte något gott att veta!!!
 
bekantingen skakade på sig olustigt och ganska generat vid detta laget. Sokrates fortsatte ganska obarmhärtigt sitt utfrågande. Då tar vi det 3:e och sista filtret då, det som du ämnar berätta för mig, är det någon som jag kan finna värdefullt??? bekantingens korta svar var bara: - ”Nä inte egentligen”!!!
 
Sokrates fortsatte då och sade - ”Så det som du vill berätta för mig, det är inte nåt gott, inte nåt värdefullt, och du vet inte ens om det är sant!!! Så varför bryr du dig om att berätta detta överhuvudtaget.
 
Bekantingen var nu så skamsen och generad, så han avvek utan vidare spisning. Sokrates var en fullfjädrad filosof och det var p.gr.a. dessa resonemang som han ansågs vara den absolut bästa av dom allihopa därborta i Grekland under denna forntid.
 
Detta exempel förklarar också varför Sokrates aldrig fann ut att Diogenes ”satte på” hans fru i smyg under en ganska lång tid.... Kan man med detta säga att - ”Även solen har en mörk sida”!!!!!
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCVI, Thailand

13 februari 2014

ATM-kurs: 4.993

 

 
Inte en endaste student kommer att få en “tablet” (datorplatta) under detta innevarande år. Den sittande “röda” regeringen hade ju detta som lockbete under valkampanjen, och deras intention har säkert varit någonstans i grunden att försöka att klara av detta. Åtminstone så får man hopas i alla fall att inte detta enbart var en scam som mycket annat i Thailand.
 
Men personligen så tror jag att dessa kraschar och katastrofer i Thailand beror mestadels på okunskap, och lite ovilja i botten att ta till sig kunskap, och lära sig hur man regerar ett land, och hur man hanterar det administrativa arbetet.
 
Den kinesiska leverantören som man glatt valde ut som sin hovleverantör av dessa surfplattor var kanske en släkting eller en kontakt till familjen Thaksin?? Leverantören har i alla fall haft problem precis hela tiden, och hittills så har han bara lyckats att leverera ett par hundra surfplattor, vilket motsvarar runt 0,1% av det som kontraktet säger för innevarande år.
 
Namnet på leverantören är; Shenzhen Yitoa Intelligent Controll, vilka då är lierade och jobbar ihop med sin thailändske counterpart: Jasmine Telecom System..... Hoppsan ännu en misslyckad affär av familjen Shinawatra, undrar hur många miljoner baht som betalts ut under bordet av detta kinesiska bolag till Jasmine Telecom? Och är det typiskt att budet gick just till ett kinesiskt bolag? Shinawatras är ju kineser i grunden, och lär alltid vara kineser till tidernas ände.
 
Förlorarna, och de enda förlorarna i allt detta är ju de thailändska skolbarnen, de har förlorat minst ett helt år i sina skolliv, där de ju hade kunnat skaffat sig utbildning på datorer. Och medans allt detta elände skedde, så kunde folk i regeringsposition bygga sig ännu större fastigheter, och köpa ännu större bilar.
 
För inte är väl detta i botten ett fiffigt sätt att visa, att visst fullföljde de röda sitt valfläsk, och kan nu säga - ”Visst gjorde vi vad vi lovade, det är väl inte vårt fel att leverantören fallerade!!! Men men men, kanske detta gjordes medvetet? Jag tycker dock att hela denna grej känns lite fel, medvetandes då att surfplattorna kanske skulle användas till lek och spel istället för utbildning, vem vet???
 
Kanske fel att dela ut svindyra leksaker, det är väl mer jultomtens sak kan man tycka...
Thailand kanske skulle fokusera mer på att bygga ut sin infrastruktur i stället, kanske skulle skaffa fram mer arbeten, och kanske försöka att höja inkomsterna för thailändarna, det är i alla fall en utveckling som alla skulle tycka vore kanon i Thailand.
 
En helt annan sak, jag har ju läst lite grand inne på forumet sawatdee.se vilket är ett trevligt forum att "hänga" på! Där har ju avhandlats till en del om det här med körkort, och Intl. körkort och diverse spörsmål i den andan. Nu kom det faktiskt upp ett kul samtalsämne i samma stil, men nu handlar det då om thailändska trafikregler.
 
Som lite service så bifogar jag ett utdrag ur de trafikregler som finns i Thailand och som då borde inpräntas i skallen, och vara inlärt av de thailändska förarna (plats för vrålskratt). Jag tänkte lite grand nämna en sak som för mig i alla fall är helt kristallklar, men som kanske inte är speciellt klart för alla falanger.
 
Jag trodde först när jag fick klart för mig, att jag läste och hörde fullständigt fel. Jo i Thailand så lämnar man företräde för trafik som kommer ifrån vänster. För mig ett helt klart logiskt val i detta land med vänstertrafik. Jag har hört ifrån de flesta engelsmän plus andra engelsktalande gentlemen ifrån andra länder som Nya Zealand, Australien och Syd-Afrika att dessa människor finner det ytterst märkligt att Thailand lämnar företräde för trafik kommen ifrån vänster....
 
England själva som har vänstertrafik lämnar företräde för de som kommer ifrån höger (!!!!!!) av någon underlig anledning. Och nu då så tycker dom att Thailand är görkonstiga som enda land i världen som lämnar företräde från vänster.. Så med detta så hade vi en kul stund när en gubbe gärna ville skoja till det, och berättade det vanliga härifrån Thailand där den största bilen har företräde, eller den bilen som kommer till korsningen som kör snabbast, eller kanske den som har mest bråttom.
 
Detta kaos vid korsningarna är mestadels beroende på att ingen respekterar trafikregler eller helt enkelt inte känner till dom....Men det går ju inte att resonera på det sättet, tänk Er komma inför domaren i tinget och säga att man hade den största bilen, och därför skall slippa straff.....hahaha den gubben blir nog inte gammal.
 
En av killarna avslutningsvis kom med det ultimata som gäller i korsningarna i Thailand. Han hade frågat sin fru om just detta, och frun hade med den mest allvarliga min i ansiktet svarat, att den person som blinkar först förlorar, och måste lämna företräde, eller som hon uttryckte det - "He loses"....
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCV, Thailand

12 februari 2014

ATM-kurs: 5.009

 

 
En polare berättade en ganska ”kul” grej för mig om en vän som han har här i Thailand. Det kanske är kul för oss andra som läser detta, men definitivt inte kul för den killen som detta drabbade måste jag säga!! Jag beskriver med egna ord den ”drabbade” killens situation över vad som hände.....
 
Han träffade en thailady, förälskade sig, och gifte sig, fixade ett VISA, och tog henne till England. Efter 1 månad så plötsligt var hon borta från hemmet, helt oannonserat. Han fick sedan ett email från henne, där hon skrev ganska bestämt att han inte skulle leta efter henne, och sedan skrev hon i anklagande ton att han varit taskig och stygg emot henne.
 
Hon skrev också att han inte skulle försöka besvära sig med att cancellera hennes VISA för det skulle han inte kunna göra, för det hade hon kollat upp redan, och de hade upplyst henne om detta... Han berättade att han aldrig hade varit stygg och taskig emot henne, och kunde bara inte förstå varifrån allt detta kom ifrån, helt främmande för honom.
 
Han undrade då om han var skyldig att rapportera detta till myndigheterna i England??? Eller om han bara skulle strunta i det? Killen berättade sedan att visst kunde han stå ut med att framstå som en naiv idiot, för nu var hans enda syfte att skydda sig själv, och sina tillgångar ifrån denna hans senaste kärlek.
 
Han sade att hon aldrig arbetat i England, hade aldrig bidragit till någonting alls vad det gällde deras hem och hus där.... Och helt klart så var han orolig för att han skulle vara tvungen att dela med sig till denna kvinna...
 
Min egna åsikt i detta, men jag är ju absolut ingen advokat är att han nog är rena rama torsken i detta fall.. Gift dig och delning är prioritet nummer ett tyvärr, även om man gift sig med Thailands största gam... Och detta gäller ju även i Europa förstås... Killen hade absolut inget äktenskapsförord, så hej och hå Pattaya – ett nytt offer till Guden ”Tjingtjong Moneymaker”...
 
Tomtebolyckan var nu i kras, och än värre skulle det bli. Killen ligger sedan ett tag i skilsmässa och pappren i England betecknas som att processen skall fortgå trots att ena individen vägrar att ge sig tillkänna. Kanske thais sätt att stoppa huvudet i sanden på sedvanligt sätt..
 
Killen tyckte fortfarande att det som hände var mycket skumt, och framförallt så hände allting assnabbt ju!! Han misstänker helt klart att en annan man är inblandad i allt detta!! Nu då så hände följande grymt snabbt, och killen berättade följande.
 
Han var inne på facebook, och han tittade till på en bekants sida där, och bland den bekants ”vänner”, så fanns hans fru´s foto... Hon hade ett fullständigt annat namn (nickname), och killen klickade på hennes profil och egna sida, och där kunde han snart läsa sig till att hans fru hade levt alltifrån första stund ett hemligt lebiskt liv med andra kvinnor.
 
Hennes vänner på facebook var mestadels ”Toms” av olika slag, och han tyckte nog att hans fru var en förlorad historia nu när allt detta stod klart. Han mådde som, ni förstår grymt illa, och vände sig till sina vänner där i England.
 
Hans bästa tips för dagen kom ifrån en av hans vänner som menade på att om man skall råka ut för otrohet, eller att någon överger en för någon annan, ja då är det ju mycket bättre att det är en homosexuell historia, för då har man ju liksom inte blivit brädad alls.....Klart att man kan vända på detta och säga som typ N. Strömstedt; - ”var man så jäkla oduglig så man gjorde sin kvinna till lesbian, ja då är det illa”!!!
 
En annan kompis berättade att hans familj kanske inte heller var någon ”röd stuga med vita knutar”, och berättade följande som stöd för den drabbade killen. Pappa var gift med mamma i 45 år. Han var 72 och hon 67 år gamla. En natt sade hon bara helt plötsligt - ”Jag är lesbisk, och jag vill skilja mig”. Han blev förstås som i chock, de hade ju trots allt 3 vuxna barn ihop.
 
Hon tog precis allting i boet och lämnade honom fullständigt ruinerad vid en ålder av 72 år. Deras barn har fullständigt avskärmat sig ifrån mamman tråkigt nog. Så med detta sagt, dessa saker kan hända precis överallt, inte bara med thai... Homo finns överallt, och det lär ju trots allt finnas runt 10% sexuellt avvikande bland oss säger statistiken....
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCIV, Thailand

11 februari 2014

ATM-kurs 5.013 

 

 
Det här med att vi alla på något sätt vill vara nån, att vilja ha uträttat nåt, att vilja bli uppmärksammade för nåt i sina liv, är ju en sak som är allom bekant. Det luriga är ju då att vi människor har så förtvivlat svårt att “erkänna” storheten hos dom vi känner, och som finns i ens närhet.
 
Det finns ju t.om ordspråk i biblisk tid som visar att detta är ett mänskligt fenomen, inte svenskt enbart, men ett mänskligt sådant. Ta bara ordspråket att man kan inte bli “profet i sin egen hemstad”.... Det är ju bara så himla trist för dom människorna som verkligen lyckas med att göra något extra-ordinärt, eller som kanske kommer på nåt. De blir aldrig tagna på allvar i sin egna bekantskapskrets.
 
Visar detta på hur inskränkta och ganska korkade vi människor är egentligen, hur ogina vi är att erkänna “storhet” hos människor vi känner? Varför denna extrema vilja att bara acceptera ord och handlingar ifrån folk vi INTE känner, och ovilja ifrån folk vi känner och har i vår bekantskapskrets. Varifrån kommer detta fenomen?
 
Jag själv, varken uppfinnare, författare, kompositör eller ens känd i några vidare kretsar än just “hemstadskretsarna”, har ju stött på detta i flera olika sammanhang faktiskt. Och oftast då i sammanhang där man myntat ord och uttryck.
 
Redan under mitten av 1960:talet, så skämtade vi i gänget hemma i Järnbrott, och då fläkte jag ur mig “som en måsskit i dimman”..... Detta “uttryck” har man sedan stött på i flera olika sammanhang, och när man sagt att - “det kom jag på redan på 60:talet”, så blev man utskrattad för att man var så förmäten, för att man vågade utge sig för att ha hittat på nåt överhuvudtaget.
 
Slutet av 1960:talet så blev det populärt att skämta till det om t.ex. stadsdelar i Göteborg, och översätta dom så löjligt som möjligt till engelska typ: “Shortvalley”?? Ja det blev ju Kortedala, Mouthvalley det blev ju då Mölndal (uttalas ju Möndal), mitt egna Järnbrott blev då Ironcrime. Och då myntade jag själv “elevatornobody” som ju var Hisingen här i Göteborg.
 
Jag har sedan under årtiondens lopp hört dessa roligheter, och hört att speciellt “elevatornobody” överlevt hela tiden, och ansetts vara kanonkul grej och översättning. Jag påpekade då att det var jag som kom på det, varav skrattsalvorna avlöste varandra, och man blev i stort sett idiotförklarad av ens polare och bekantskapskrets, som tyckte att jag var jävligt skrytig som ens vågade säga en sak.... - “DU, näe lägg av!!!!!!”
 
Det skall nu bli oerhört kul att se vart ordet ”knåderis” tar vägen, ett ord som jag också hittade på här på min blogg/hemsida. Kommer det att gå samma väg med det ordet, kommer folk och jante att trycka ner en, och säga att “eftersom vi känner dig, vi har varit bekanta/vänner länge, vi har vuxit upp med dig, gått i skolan med dig eller arbetat med dig, vi känner dig helt enkelt... Du kan inte ha hittat på det, omöjligt och löjligt skrytsamt”......
 
Jag frågar då mig själv, när i hillvitte vågar man ta ett steg fram och påstå saker som man bevisligen eller inte bevisligen har gjort och har åstadkommit?? Skall man alltid hålla käften bara för rädslan att andra skall uppfatta en för skrytsam... Nån jävvla gång, medans man lever, Så vill man ju ha kredit för sina gärningar tycker jag...
 
Jag googlade på knåderis och fick fram 11st träffar, varav 10st var mina egna plus ett annat, som tillkommit nu sedan den tiden som jag publicerat detta ord..... Räcker det för att i framtiden bli hedrad och förärad att jag hittat på ordet och gjort det brukbart i sociala sammanhang????? Vet inte,,, men alltid retar detta några sterila jävvlar som hatar att någon i bekantskapskretsen har kommit på nåt överhuvudtaget.....
 
Kanske tur att man inte babblar för himla mycket om de låtar som man komponerat. Även om de är hyggligt bra, så blir alltid första reaktionen = helt ointresse (oftast i alla fall). Kanske detta är samma fenomen i grunden, som det där att samma budskap som säges av olika personer, tas emot också på helt olika sätt......
 
“En människa som inte har omgivningens respekt, den personens ord tas emot med fullständig likgiltlighet, medans exakt samma ord som då istället säges av en välrespekterad person tas emot precis som om det var Gud Fader som sagt dessa ord”...... Kanske detta i botten är exakt samma sak som det vi pratat om här ovan!!!
 
En avslutande fråga, känner någon av Er läsare igen detta som vi avhandlat? Ni kanske t.om har ord som ni har hittat på, men som fallit emellan stolar. Och krediten för dessa ord bara försvinner, eftersom jantelagen har slagit till emot Er???? Skriv gärna om så är fallet,,,, alltid kul att prata om det....
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCIII, Thailand

10 februari 2014

ATM-kurs 4.990

 


En gubbe jag kände berättade följande lilla nöjessamma grej för mig en gång när vi satt och drack ett gäng GT på en restaurant just utanför Chaiyaphum, utefter vägen emot Khon Kaen nära räkstället ni vet där... Jo lite djupa var vi, man brukar ju bli det strax efter den 4:e GT;n... Han berättade för mig följande fundering som han hade tänkt på ett tag nu sade han.
 
Föreställ dig att Stålmannen, Läderlappen, Indiana Jones eller kanske James Bond hade varit thai!! Skulle det fungera tro du, sade han till mig!! Skulle en thailändsk publik kunna relatera till dessa hjältar ifrån vita duken?? En James Bond, helartig som skulle introducera sig med - ”Sawadee Khrap, my name is Khun James”, inte my name is Bond, James Bond....
 
Jag tror inte heller thai skulle förstå att man kan gilla drinkar på det sättet, alltså ”skakad men inte rörd” (shaken not stird)... Jag tror inte heller att en  thai-Bond skulle kunna gå till sängs i slutet på filmen, så som den riktige gjorde, utan det blev nog en vit blurr över hela slutscenen bara, med full baluns och bröllop!!
 
Tänk dig att föreställa sig Läderlappen med sin ”partner” Robin!!! I ett thaiscenario så skulle garanterat Robin vara en ladyboy eller åtminstone en vrålfeminin typ. Men jag tror i alla fall att alla dessa superhjältar om de vore thai, skulle vara nåt oerhört mycket mer blodtörstiga, och lemlästningar var nog ganska frekvent i den thailändska versionen.
 
Men vem vore fienden? En thai Lex Luthor???? Läderlappen, skulle han ha stora problem med en thailändsk pingvin, eller med en thailändska Cat Woman??? Hahaha, kom att tänka på det, tänk Er Batman i Thailand, vad skulle den då lämpligen heta??? Jo för sjuttan BahtMan förstås, hahaha!!! Cat Woman skulle väl då lämpligen heta ”Meow-Woman” (meow=katt).... BahtMan slåss emot Meow och hela biosalongen står upp och hejar på.....
 

 
Det börjar bli mer och mer av den varan som i stort sett inte fanns förr här i Thailand, jag pratar nu alltså om tiggare och inte vilka tiggare som helst. Nu gäller det falang som tiggare. Jag vill dock inte ens kalla dessa för falang, det är ju sketna ryssar bara ju många av dom... Men dom finns överallt nu, och Thailand börjar mer och mer likna en rysk sopstation av rang.... sopor i form av drägg ifrån Ryssland...
 
Här kommer 1st foton av en ryss som jobbar ihop sitt levebröd i Thailand, och det som alla andra förundras över, är att dessa äckeltottar får arbeta ostört verkar det som. Men polisen är väl inne här också och får sin andel...
 

 
Har ni hört denna roliga vitsen då: (se fotot) En kille säger till sin blivande flickvän efter det att hon bett honom att berätta om sig själv Ja säger han - ”Jag är ju inte rik, men jag.....”Han tittar upp mitt i meningen och stolen där hon satt är redan tom....  OK det var en ytlig och väldigt väldigt orättvis bild av kvinnorna överlag, fy på mig....
 
Läste en grymt kul artikel om Bill Gates som skulle tillbaka till ”jobbet” igen, kanske beroende på att han ju gett bort alla sina stålar. I kort så ramlade han på stora bekymmer på direkten. Han kom till sitt kontor på sitt bolag Microsoft, fann att han var tvungen att installera Windows 8 på kontorsdatorn.
 

 
Denna data-guru satt där en lång lång tid innan han med pondus ropade in den ställföreträdande chefen på Microsoft, men det hjälpte föga. Inte ens Microsoft-chefen klarade av att installera detta hillvitte till dataprogram, som ju skall vara så enormt bra....
 
Hela dagen gick åt till detta, och det hela avslutades med en presskonference där Microsoft meddelade helt kort att Mr Gates tog denna första dag på kontoret som ”lärospån”, och att han fortsättningsvis tänkte köra den gamla Windows 7 som vanligt!!! Ni som vill läsa artikeln på engelska kan klicka på denna länken....

 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCII, Thailand

9 februari 2014

ATM-kurs: 4.997

MYR-ÄGG FÖR HÅGADE

 

 
Sitter vid datorn, och så kliar det på vänstra axeln lite grand, fläker upp högerhanden och kliar tillbaka full av förundran av vad jag skall finna där med mina fingrar. Men kommer då plötsligt på att - ”Hej jag är ju i Sverige”... och med ens inser jag att det är vad det just är.... Det bara kliar.
 
Hade detta varit i Thailand, så hade det garanterat varit antingen myra, larver, spindel, mygga, fluga eller annat onämnbart flygfä som spatserade omkring där på min kropp. Visst är det gött stundtals med falangland, och speciellt då Skandinavien, och helst av allt Sverige!!
 
Kom av någon nu okänd anledning att tänka på en kompis som var på sitt Immigration-kontor och skulle förlänga sitt ”Retirement-Uppehållstillstånd”. Han betalade tjänstemannen de 1.900 bahten med 2st tusenlappar, och sade till tjänstemannen att han kunde behålla 100:lappen...
 
Thaikillen sade direkt ifrån att han hade sina egna pengar och dessutom väldigt mycket av den varan, och sedan lämnade han tillbaka växeln. Varför jag nämnde detta? Jo flera stycken av gubbarna här tycker att det är ett ofog det där med att vifta med sina jäkla pengar framför thai, precis som om vi vore nåt extra.
 
De kan ju faktiskt se det på det sättet att vi ”flashar” med våra stålar, och det är ju inte alls bra. De andra gubbarna här menar ju på att lämna tips det gör man till service-personal typ i barer, restauranter och hotell m.m. Inte till tjänstemän. Den grejen kan bara skapa problem för dom som kommer efter i kön, eller efter tidsmässigt sett. Man skapar ett behov själv utan att tänka på det.
 
Ge tjänstemännen dricks, och plötsligt blir det ett krav gentemot alla andra.... Nä fan sa dom andra, måste ni ge något och samtidigt måste VISA UPP ER, om ni nu måste göra det, så ta med Er för sattan nåt i matväg istället. Dan, Mr America brukar ibland ta med sig av det som han bakar hemma, vilket är mycket uppskattat har jag själv sett när han lämnar över det till tjänstemännen på Khon Kaens Immigration....
 
Funderade på det här med mina promenader som jag nästan hatar i grunden att göra, det finns bara en sak som är värre än promenera och det är att löpa, fy sattan va urtrist det är tycker jag. Därför så var ju cyklingen en sådan skön grej att upptäcka, man kunde cykla massor av mil, och inte ens vara skettrött, härligt.
 
Jo jag kom ju hit till Orust den 5 december, och är kvar här fortfarande. Jag går 7 km varje dag förutom vid 3 tillfällen av olika orsaker, det innebär att jag hittills t.om. idag har promenixat totalt 62 ggr och det blir totalt = 434 km eller 43 hela mil. Tänk att man gått i avstånd från Göteborg hela vägen till Södertälje, helt enormt ju!!!
 
Och ändå så är allt detta jäkla motionerande en färskvara, jag MÅSTE gå VARJE dag annars blir det en katastrof (nästan i alla fall), så man ser ingen ände på det hela. Dock så hoppas man ju att allt skall bli bra när jag kommer hem efter operationen, och jag kan återuppta mitt cyklande igen. Då kan man ju njuta i alla fall av sina dagliga turer oavsett väderleken....
 
På tal om cyklingen så kan man ju nästan ungefärligen i alla fall uppskatta hur mycket man cyklat under den tid som jag varit boende i Thailand, usch blir nästan rädd av att se hur många mil det blir ihopräknat!!
 
Jag kom dit
8 juli 2008 = 22 dagar,
augusti = 30 dagar,
september = 30 dagar,
oktober = 31 dagar,
november 30 dagar och
december 31 dagar, vilket då ger för:
2008 = 174 dagar,
 
2009 = 365 dagar,
2010 = 365 dagar,
2011 = 365 dagar,
2012 = 365 dagar,
2013 fram till siste juni 180 dagar,
 
detta ger då totalt antal dagar 1.640 dagar.
 
Ta bort runt 10 dagar varje år:
1.640 dagar – 60 dagar = 1.580 dagar x 2,5 mil i snitt vågar jag nog lova, jag var ju inte helaktiv i början......
Detta blir då totalt cyklat alltsedan min ankomst till Thailand;
3.950 mil... uschimej 3.950 mil.
 
Man undrar ju varför i helsicke jag skall betala dyra flygbiljetter, jag har ju för fasen cyklat fram och åter en bra bit mer än 2 ggr Sverige-Thailand-Sverige...
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXCI, Thailand

7 februari 2014

ATM-kurs 4.985

 

 
Vi har väl alla mer eller mindre hört om livet ute i byarna, i alla fall lite grand. Vi har ju hört att byarna lever mestadels sitt egna liv därute på landsbygden, och myndigheterna är ju bara glada så länge som dom slipper administrera eller ens ha med dom att göra. Det finns ju massor av olika sätt att hantera detta på. Och ett sätt är ju då skatterna, eller skall man kanske säga bristen på skatter som tas in ifrån bönderna och byinvånarna och markägarna.
 
1 rai = 1.600m2 beskattas i Thailand av staten med 6 baht efter vad jag hört. Så en markägare som kanske äger mark i storlek 10 rai kanske värt 5-10 miljoner baht (=SEK: 1-2 miljoner ) blir beskattad då årligen med det oerhört stora beloppet av 60 baht = SEK: 12:-. Det blir utav dessa skitbelopp ganska stora belopp för de enskilda tjänstemän som stoppar dessa pengar i sina egna fickor, för de kommer definitivt INTE staten tillgodo.
 
I gengäld, så slipper då Thailand som nation att bry sig speciellt mycket om sina invånare. Visserligen så betalar dom ut i mån av pengar 500 baht i pension till dom urfattiga äldre, alltså en rund 100:lapp i svenska kronor. Det räcker naturligtvis inte på långa vägar, men det skiter dom i, och låter då istället familj och släkt ta hand om de äldre... Systemet funkar och det är accepterat utan folket, som sedan eviga generationer tillbaka är lärda att aldrig ifrågasätta en som är över dom i näringskedjan, och absolut ALDRIG ifrågasätta en uniform, då ligger dom pyrt till resten av den tid på jorden dom har kvar!!
 
Rättvisan ute i byarna tas i de absolut flesta fall hand om av byhövdingarna och de Puu yaai baan som finns där. Och det handlar om mängder av olika saker som kan hända i en by. Alltifrån det vanligaste vilket är lån och utlåning,  stölder och inte minst våld som alltid ligger och pyr där under ytan i detta waiandets och leendets land. För att ytterliggare förtydliga detta för Er, så låt mig referera för  Er en händelse som hände i våras förra året, och som då avhandlades och avgjordes i byn som ligger sina 15 km ifrån min by Nong Nasaeng, alltså mitt ute bland risfälten i regionen Långtbortistan....
 
Den ena attackerade den andre först, slog med en stor träbit över nacken, den andra till marken. Tog sedan en stor kniv och måttade med den emot nacken på killen på marken. Vilken i sin tur skyddade sig genom att resa upp sin arm emot kniven som dök ner för att döda honom. Blodet forsade ifrån killen på marken.. åskådarna som inte gärna p.gr.a. Tappa-ansiktet-faktorn inte gärna lägger sig i någonting, lyckades denna gång dämpa våldsbegäret på dessa 2 fulla människo-djur.
 
Medvetet mordförsök, visst i alla andra samhällen, men kanske inte i Thailand. Dessa definitiva termer skadar bara byn och dess samboende, d måste ju komma överens hela livet igenom. Så man ville nog inte kalla detta för mordförsök i första taget. Killen med den uppskurna totalhavererade armen forslades med byambulansen till sjukhuset, föraren är för övrigt Puu Yaai Baan. Det blev operation förstås, 3 nätter på hospitalet, armen är numera livlös och och helt utan känsel.
 
 Vid sjukhuset så eldade speciellt den lemlästades Puu Yaai Baan upp sig, och krävde rakt ut 100.000 baht (SEK: 20.000:-), annars meddelades det stramt att förövaren nog skulle hamna i finkan. Förövaren menade på då att det var den lemlästade som slog först i detta handgemäng!! - “Men du försökte döda honom med en kniv mot nacken.... Den störste och mest inflytelserike Puu Yaai Baan steg nu in i handlingen, och förklarade att det skall vara möte NU hemma hos honom med ALLA inblandade.
 
Stort möte i byn blev det nu, och nu hade det samlats flera stycken Puu Yaai Baan, plus runt 30st bybor som naturligtvis alla hade en åsikt i detta by-drama... Nästan alla var utan undantag i stort sett släkt med varandra... Men en sådan här kväll så gällde inte släkten då gällde enbart familjen.
 
En polis som just hade flyttat in i byn kom också han på mötet, lite sent, men fick ändå i 4 meningar höra hela händelseförloppet;  - “ Min sonson blev attackerad utav hans sonsons gäng, sade Puu Yaai Baan”.... - “Nänänä, säger den andre Puu Yaai Baan, inte alls, min sonson blev attackerad av hans sonson som hade en kniv och min sonson var nära att bli dödad, antingen 100.000 baht eller fängelse”......- “Nej, betalar inte ¨, skicka honom till fängelset i så fall”!!!!!
 
Förhandlingarna fortsätter och de avtar inte i styrka snarare tvärtom. Puu Yaai Baan den äldste tog sig ett järn, det gick ju bra, det var ju hans hus, men de andra fick inget alls.... Till slut efter ivriga meningsutbyten så stiger den nyinflyttade polisen in på arenan och vill få slut på det hela, han säger: - ”OK hört tillräckligt.. upp med pengarna, eller så blir det fängelse för sonen”... Förövarens Puu Yaai Baan säger då myndigt - ”Skicka honom till fängelset”!!!
 
Men säger då polisen - ” Du har ju en dotter som troget sänder dig pengar varje månad i flera år nu, vilka du aldrig rör, och du vill inte ens rädda din sonson ifrån fängelset?? Snälla pappa ropar sonsonen, skicka mig inte till fängelset....  - ”Håll käft skriker Puu Yai Baan”... Och den dan så tappade byborna helt förtroendet för sin ledare, och många av dom mumlar nu i mössan, och vill hellre att den lemlästades farfar skall vara deras nya ledare....
 
Fantastiska Thailand använder alltså 2st farfar som advokater och domare, 1 halvfull Puu Yaai Baan som ambulansförare, 1st polis som medlare och 30st bybor som jury. Kan detta ske någon annanstans tro??? Men annars så kanske man kan tycka att det är bra att man avlastar samhället massa småbrott (Ok detta var inget småbrott), och slipper lägga resurser på dessa. Men att se sådant här i verkligheten är faktiskt ganska kul och samtidigt ganska skrämmande.
 
Tar verkligen folk ute i ödebygderna här lag och ordning på allvar? Tar dom verkligen hänsyn till varandra? Finns det något skrämmande att vara rädd för när man inte bryr sig eller tar hänsyn, kan man bara skita i lag och ordning då man kan känna sig helsäker ute i bushen..... Ingen bryr sig ju om något verkar det som, de waiar och de smilar ju bara i alla lägen.... Så nästan alla byar i Thailand utan undantag har ett slikt rättssystem, så i grunden så handlar det hela egentligen enbart om VEM DU KÄNNER, OCH HUR MYCKET PENGAR DU ÄR VILLIG ATT SPENDERA FÖR ATT KOMMA UR KNIPAN....
 
Handskak

Chaiyaphum MDCXC (1.690), Thailand

6 februari 2014

ATM-kurs 4.963  

 


Har noterat här hemma att det göres stora ögon när dom får reda på att VIAGRA inte är alltför ovanligt bland gamla gubbs nere i Thailand. Speciellt så tror jag att det är våra falangkvinor som gör stora ögon och stora öron när dom hör att bruket av Viagra nått hyggliga höjder.
 
Oftast så får man höra att gubbarna nog gör sig bäst på parkbänkar hemma i Sverige, och att det inte passar sig alls med att dom gör “utflykter” ner till Thailand... och när det framkommer att äldre män (50 och upp till döden) faktiskt ägnar sig åt kopulering, fortplantning, sex och hallebalo i sänghalmen, DÅ gör etablissimanget här hemma stora ögon
.
Får för mig att dom nästan tycker att det är äckligt att gubbarna ägnar sig åt sex... I alla fall helunderligt. Om nu detta beror på att kvinnorna själva brukar bli galla mycket tidigare än männen vet jag inte. Men det är synd att dom har den synen på sexet, kanske det är avundsjukan som grasserar. För visst är det kul med sex även om man skulle vara 70 eller 75 eller kanske rent av ännu äldre, om man nu har “krafterna” i behåll vill säga....
 

 
Jag måst få delge Er en avskrift av den mest berömda och coolaste gravsten som finns därborta i USA, det är Russel J. Larsen som fick denna gravsten tillägnad sig..... Läs ovan och njut.... Tycker dock att jag känner igen texten, så man kanske kan undra om inte detta är något som någon bara hittat på, eller vad tror ni?
Människor av alla slag finns överallt i hela världen, och bland några av de underligaste och konstigaste går att finna i Thailand, alltså bland oss falanger. Vissa är fattiga som luspudlar, och har inte ens en minimum-pension, utan de brukar ha runt USD. 1.000:- vilket är runt 30.000 baht.
 
Oftast så vill dessa människor kunna stanna i Thailand, och helst bo nere i Pattaya eller Phuket, och leva “barliv” med brudar flera dar i veckan och med brännvin varje dag i veckan... Jag har t.om. stött på folk som på fullt allvar planerar och organiserar, och tror att dom då skall kunna leva i deras tycke ett “fullt” liv härnere i Thailand med sådana tunna inkomster.
 
Deras budget är då full av mat, sprit och brudar förstås, till deras olycka tillkommer ju sedan kostnader som dom aldrig hade räknat med. De tror ju i sin enfald att livet består i att leva i Pattaya, att inte behöva ett fortskaffningsmedel och kanske också “glömma” bort att det kostar EXTRA faktiskt att leva där med extra dyr mat plus hyggligt dyrt boende och på topp av det en försäkring.
 
Som kontrast så hörde jag då av en polare som hade träffat en amerikan och hans fru. Dessa hade frågat kompisen om han trodde att 195.000 baht per månad skulle kunna räcka att leva på och dessutom så var redan boendet betalt, och icke inräknat i 195.000 baht. Jag menar, hallååååå... idioter finns överallt men måste dom samlas i samma land hela högen eller??
 
195.000 baht, fasen 4st familjer uppe i Isaan kan leva på det beloppet, alltså runt 45.000 baht per familj....OK Phuket är mycket dyrare, men LÄTT så handlar det om dubbelt så mycket pengar som behöves... Ja lyckliga är vissa som har ett överflöd av pengar...
 
Nu till ett ämne som hade gjort en f.d. medlem urbota arg och skitsur, nu skall vi prata om thaimannen. Jag själv har inte speciellt mycket mer än ni andra att tillföra i ämnet, men när man samlas och lägger ihop erfarenheterna, så framkommer det ju en hel del saker om thaimännen som ibland kanske inte är så himla förtjusande.
 
Vi samlades ett gäng gubbar i alla fall och hade en go pratstund efter det att maten hade slunkit ner och drinkarna hade “landat”. Olika samtalsämnen kom upp, och en gubbe började dra upp just detta ämne. Han är en stark personlighet med många åsikter och alltid kul att lyss till, så vi fick oss till livs hans uppfattning om thailändska män.
 
Han ansåg att thailändska män i synnerhet var, och nu menade han på att han bara snackade om medel och låg klass av thailändska män, men de var tyckte han, extremt petiga och extremt känsliga för när andra kom honom alltför nära inpå livet, nästan territoriala var dom på ett sätt. Detta gällde ju speciellt när någon utomstående hade staken att “utmana” honom och hans ego.
 
För det verkar ju som om dom har väldigt känsliga egon, och nästan allting som kommer för nära är en stor utmaning för dom, och dom blir extremt lätt stötta i kanten, och då vill dom gärna gripa till våld när dom brusar upp inom en microsekund. De verkar ha en extrem mängd nertryckt ilska inom sig, och det verkar mestadels beror på dessa kulturgrejor som typ hålla tillbaka känsloyttringar för att kunna “rädda ansiktet”.
 
Men så fort som det handlar om att verkligen rädda ansiktet, så är dom beredda att göra det på stört, och då handlar det om rent och skärt våld. Här snackas det minsann inte i onödan, utan nu visar sig thaimannen ifrån sin ”bästa sida! Han anses i väst för att vara fegheten personifierad, och attackerar helst i grupp, och om offret skulle råka på marken försvarslös, då blir det ofta hans död.
 
Om du thaimannen anses vara hjälte i dessa sammanhang visste denna kille inte, men nog verkad det som om han inte har några problem i samhället för att anses vara en ”farlig” kille som man skall vara vän med...Så hjälte, kanske inte... Men hans aktioner är helt accepterade ty de andra i den grupp av 6-7 personer som angrep den ende som låg ner, de tyckte detta var skitkul....
 
Att ta någons liv härnere ses absolut inte alls på samma sätt som hemma i västerlandet, absolut inte. Här blir man inte ens av med jobbet om man mördar i tjänsten. Att ta någons liv ses nog mer som den människan förtjänade tydligen. Om inte, så löser dom det bara med lite byte av kontanter så är alla nöjda, utom möjligen den människan som ligger mördad, kremerad och klar i sin urna....
 
Så avslutningsvis så sade denne kille på vår träff, att om en manlig thai visade någon typ av aktning eller uppskattning i ”grupp”, så var detta inte som hos oss ett tecken på att han var en ganska schysst typ, utan detta ses mer som ett svaghetstecken. Ett tecken på att killen ifråga accepterade att han var ”lägre” än den andre killen i ”näringskedjan” helt enkelt.
 
Då yttrade sig en av de andra gubbarna i gänget, som inte var speciellt känd för att ha några djupare tankar i något sammanhang i detta livet, han sade rent ut att detta bara var rena rama generaliseringar och stereotypiskt struntprat... och sedan hade ju den gubben  tydligen sagt sitt, och han återgick till att läppja på sin svinäckliga Bloody Mary!!
 
En annan gubbe kom sedan med en av sina underfundiga och spetsiga kommentarer i det att han sade  - ” Jag har alltid undrat hur ”stereotypes” har blivit just stereotypes? Var är ursprunget i deras ”skapelse”? Beror det på hur dom har agerat och uppfört sig tidigare? Finns det ett korrekt ursprung, ett ursprung där dessa gör vissa saker, vilket sedan folk i omgivningen lägger märker till???
 
Men men men, hur fan kommer det sig då att vissa ljushuvuden alltid skall kalla det förnåt negativt, uppfinna ord för att beskriva hur fel det är att kalla dom stereotyper....Dom är ju för fan stereotyper...Ja det är lättare med Gin och Tonic avslutade han - ”man häller i samma mängd Gin och samma mängd tonic varje gång. Stereotype eller inte generalisering, det är vad det är, och man får vad man vill, ruset”!!!!! Livet är enkelt, bara man VILL att det skall vara enkelt!!
 
Handskak

Chaiyaphum MDCLXXXIX, Thailand

5 februari 2014

ATM-kurs 4.965

 

 
Ganska kul nu när man ser hur kvickt det “rättar” till sig i naturen, och med hur längden på dagarna snabbt blir längre igen. Vi kom ju hit 18 september 2013, och stod inför en vinter som man normalt sett tycker är pest och pina, och blöt och vindig!! Vi fick gå igenom allting av det vi befarade, och vi såg med fasa hur dagarna blev kortare och kortare, och mörkare och mörkare.
 
Snart hade vi passerat november, och sedan rusade vi in i december, och vid juletid så fick Yongyut uppleva eländet, där man noterar hur ljuset kommer först 09.00 på morgonen, solen orkar med nöd och näppe upp över horisonten, och sedan är det rullgardin ner igen så snabbt så snabbt! Redan kl. 15.00 är det näst intill beckmörkt!! Men Yongyut hon bara flabbade!!!
 
Vi har jobbar på både fysiskt och psykiskt, och mycket tack vare mina 2 systrar som gav oss ett harmoniskt hem, så har vi i stort sett mått helbra precis hela tiden. Yongyut har ju fått 2st bundsförvanter av rang i mina systrar, och alla dessa 3 jäkla infernon dom:
 
- Håller aldrig med mig och tycker alltid jag har fel!!
- Tycker jag alltid är konstig
- Tycker alltid jag har konstiga åsikter
- Tycker jag äter fel och för mycket
- Tycker jag klär mig fel (säger inget, men deras blickar antyder det....
- Tycker jag är gnällig och inte tål smärta
- Tycker jag inte är tillräcklig tacksam för att jag har en sån som Yongan
- Tycker att jag njuter av att bli uppassad, Hmmmm måste ju uppskattas...
 
Så man kan ju lugnt säga, att jag har hamnat i ett riktigt “råttbo” av kvinnor som håller sina karlar korta. Jag är chanslös, och det är ju en salig tur att man har tillgång till internet, där man kan leva ut, och ha vilka åsikter man vill, och där man kan  skriva ganska fritt utan att få svenska kvinnogänget efter sig....
 
Hahaha OK lite överdrivet det här, men kände att jag ville formulera mig så här eftersom det ju är stor nyhetstorka på  Orust vid denna årstiden som ni kanske förstår... Därför var det himla roligt i lördags när jag hörde ifrån Yongyut och hennes medsystrar att - “Är du klar ännu eller”???
 
Detta innebar att vi skulle gå över till grannen som hade födelsedagskalas och vi var inbjudna, mycket roligt. Vann runt 1300:- på travet och sedan promenixade vi över. Födelsedagsbarnet (55 år) fick en “svart” Johnny Walker, och han var görnöjd med det förstås...
 
Sedan blev det en tilldragelse av rang må jag säga, och takten var högt uppskruvad minsann hela kvällen, och i stort sett allting var ett absolut “nono” för mig. Jag hade varit föutseende och tagit med mig en burk Red Bull light med noll socker, och ur den så blev det i snabb takt 2st gin+red bull, väldigt gott må jag säga, men inte bra ändå för diabetesen...
 
Sedan stegrades tempot ännu mer och vi satte oss vid bordet, och åt en fantastiskt god smörgåstårta (räkor plus annat godis), drack vitt vin till det plus ett glas Rose´vin. Sedan gräddtårta med hallon och jordgubbar och kaffe plus Bailey, vilket ju är kanongott.
 
När maten var avklarad så gick vi återigen in i vardagsrummet, och de andra drack grogg och jag nöjde mig med punschpraliner jordnötter och chips, jag är ju diabetiker.....Men jag var i alla fall hyggligt rund under tassarna när vi alla gick hem hem kl. 23.00.... jag satt och kollade TV i styvt 1,5 timme, men sedan dråsade jag i säng kl. 01.00.
 
Somnade på stört, och vaknade sedan upp efter 30 minuter och hade en tjock tjock klump i magen, och den var spänd som på en höggravid kvinna. Jag låg och vände och vred i över 1 timme, gick sedan upp igen, kollade TV 2 timmar fram tills kl. 03.30. DÅ gav jag upp både mentalt och fysiskt, och gick in på toan och körde 2 snygga gitarrfingrar ner i halsen, och upp kom en rose´färgad massa.
 
Sedan mådde jag prima, och kunde somna in till slut och eländet var över. På morgonen, när jag vaknade så struntade jag i alla fall att kolla blodsockret, vågade inte, det måste ju ha varit skyhögt. Jag stövlade ut på mina 7 vanliga km, och sedan vid hemkomsten så kollade jag och jag hade grymma 12,9 i socker, vilket är en katastrof....
 
jag började då direkt på söndagen att sköta mig igen, kollade inte mer sockret under söndagen, men måndag morgon så var det nere på 9,9. Jag struntade sedan i att kolla mer och på tisdagen så hade jag 8,9, och på onsdagen (idag), så hade jag efter promenaden idag 7,9.... Så man kan säga med berått mod, att det tar 3 dagar att fixa tillbaka hyggliga värden när man varit på ett sådant “ickediabetesparty” som jag var på lördagskvällen.
 
Handskak

Chaiyaphum MDCLXXXVIII, Thailand

3 februari 2014

ATM-kurs; 4.982

 
                                                                                                
Det verkar som om mina kartor inte fungerar att få in på sidan härunder, så om ni inte ser dom, så klicka på denna länk, de finns publicerade även där...
 
På denna karta kan ni se hur ofta och var någonstans på jordklotet som blixten slår ner..... Måste vara tufft att bo .t.ex. i USA där verkar det blixtra ganska mycket......För att då inte tala om Afrika, det inre...kolla där...
 

 
Sedan får vi lära oss var någonstans som McDonalds har etablerat sig över hela jorden, det är imponerande faktiskt och extremt svårslaget tror jag!!!
 

 
En karta över de vanligaste efternamnen i Europa........Vad tror ni stämmer det....Johansson har väl tagit över, eller?
 

 
Våra nuvarande kontinenter ser ut som dom gör, men de har ju inte alltid sett ut sådana, och våra gamla Dinosaurier bodde ju på en superkontinent där alla landmassor och kontinenter faktiskt hängde samman, den superkontinenten heter/hette: ”Pangea”...
 

 
Kolla på denna karta, de visar de nu enda länder som England aldrig invaderat... och Sverige är förstås bland dom,, Det var ju vi som invaderade England, gött åt dom.....
 

 
Titta i den lilla cirkeln, DÄR finns MER människor som bor där, än det bor utanför cirkeln, fantastiskt men sant!!
 

 
Sista kartan,,,, kolla det gula över Australien, där bor cirka 2% av deras befolkning. 88% bor i de små smala områdena runt kusterna....
 
Skall nu beröra ett område som kanske skapar lite olustkänslor eller gör någon förargad, vad vet jag. Men jag kommer att skriva som 3.e person nu och det är inte mina åsikter utan det kan vara vilken falang som helst åsikter som skönjes nu och här. Jo man tänker då som så här. Saknar majoriteten av thai de mest elementära sociala färdigheterna som är allstädes närvarande runtom i världen?
 
Typ;presentera sig själva, starta en försiktigt 2 vägs-konversation (antingen i thai eller på engelska), förstå och fatta hur en kö fungerar? Avbryta varandra och andra mitt i en mening, ta först ifrån matbordet, hålla upp dörren för varandra m.m.
 
Igår kväll så var jag ute på middag med min fru och 2 av hennes väninnor. En av dom sade ett par ord till mig och sedan inget mer under hela kvällen, och den andre sade absolut noll och ingenting under hela kvällen, utan satt där bara och pillade på sin mobiltelefon.
 
Ihop med min frus familjs sammankomster så är det karaoke, sång, drickande (förstås),  skrattande och skämtande, men inget riktigt PRATANDE, i den mening som vi kanske menar med det, mest ytligt skitsnack om absolut ingenting....Det sägs i vissa kretsar att thai inte har gått någonstans och inte har gjort någonting och allt som dom vet är att arbeta 6 eller 7 dagar i veckan!!!
 
Visst det finns flera stycken thaiförsvarare av rang, och det skulle vara intressant att höra hur det ligger till eller om allting det dom skrivits ovan enbart är skitprat, fel i sak, och att det är inkrökt och inte stämmer med verkligheten. Visst det finns undantag till varje generalisering, men visst är det undantag och inget annat?? Visst finns det bland dessa människor som klagar över generalisering, alltid thai speciellt DERAS egna vänner, som inte alls är på det sättet, punkt slut!!
 
Man undrar då vad det är som saknas ifrån en thais uppväxt för att bli sådan till slut, alltså att få ett sådant uppförande och en sådan ”självbild”?? Normalt sett så får man ju ett omhändertagande/ uppförande som liten krabat, där man ”ser” andra människor, och där man ”bryr” sig om andra människor. Jag själv fick ju mitt sociala kunnande ifrån mina föräldrar, och ifrån mina far och morföräldrar, och bor man i en någorlunda liten stad när man växer upp, så kanske även ifrån ens vänner!!
 
Men för att bringa detta till en mer förstårlig nivå, så kan man ju säga att social kompetens är mer frekvent i en ”högre” klass än i en ”lägre” klass. Vilket är lika överallt på denna jord, och inte bara i Thailand.
 
Avslutningsvis, så vänder sig en annan falang om och säger rakt ut;  - ”Har du inte funderat på att det är du som inte har fattat nåt i hela denna grejen. Du klamrar dig fast i en gammal kultur ifrån ditt hemland som inte betyder ett skit här i det nya landet som du bor i. Du försöker inte själv tillgodogöra dig detta landets seder och bruk, och därför du kanske kunde fundera på om inte problemen som du uppfattar, kanske rent av beror på dig själv??? Kom ihåg att sättet som thai´s gör här i  Thailand är det rätta sättet, och ditt sätt att göra saker och ting är det felaktiga sättet, glöm aldrig det”!!!!!
 
Handskak

Chaiyaphum MDCLXXXVII, Thailand

2 februari 2014

ATM-kurs; 4.981

 

 
Nu till en fråga som ställdes till mig, och som jag inte ens kan råda denna kompis i. Jo han har varit lite av och till i Thailand under snart 6 månader nu. Och han har träffat en riktigt trevlig thaidam, en riktig ”gojting” som vi skulle kalla henne i Göteborg. Denna dam har en s.k. ”Noodleshop”, alltså en liten vägkrog, och hon gillar det och tjänar lite grand pengar till sig själv och till sin familj.
 
Min kompis är ihop med henne sedan flera månader, och de ser varandra helt klart som fru och man och de har t.om. nämnt ordet giftemål ganska snart framöver. Även om detta får anstå tills han antingen har fixat ett uppehållstillstånd i Thailand, eller om han nu tänker göra som många andra, alltså ta damen till Sverige och låta henne få komma under Kung Carl-Gustafs beskydd istället för sin egna gamla generösa kung (plats för skratt här....)
 
Nu till molnet i paradiset....En polisman i sina bästa år har börjat frekventera detta noodlekyffe varje dag, och han har börjat prata med thaidamen och trots att hon redan ifrån början gjort klart att kompisen och hon är ihop, kompisen finns alltså i Noodleshopen när detta sker, så fortsätter denna polisman att stöta på thaidamen.
 
Polismannen säger att när din boyfriend tappar intresset, så vill jag stå på tur, och/eller varför inte bli min istället? Allting känns ganska obekvämt och otrevligt, men ingen av dom vågar säga till polisen att dra åt hillvitte, eller ens säga åt honom att uppföra sig mer respektfullt. Min kompis berättar att polisen kommer alltså varje dag, och nu när kompisen har åkt tillbaka till sitt fädernesland för att fixa sin framtid och VISA, så är polismannen än mer enträgen.
 
De funderar och funderar, och de tog t.om dit thaidamens egna pappa, men den gubben vågade heller inte säga ett skit..... Polismannen frågar efter min polare, och han frågar vad han tjänar och vad han jobbar med....Och väl vetandes att dessa killar med den positionen i samhället mer än gärna vill ha en Mia Noi i sina liv, alltså en extrafru eller älskarinna.
 
Så får man nog ta det varsamt, speciellt då som en sådan här polisman kan göra livet väldigt surt för denna familj om de vågar utmana honom. Men det känns för jävligt om dom skall behöva flytta sin vägkrog till andra avlägsna trakter bara för det här pundhuvudets skull.... Vad tror ni andra???? Vad kan man göra tro???
 
Fredag idag, hade ett gött snack med York igår, han är ju i Tyskland och tar hand om sin gamla pappa. Pappan är nu inlagd på ett äldreboende, och York tycker att det är oändligt skönt nu när han slipper att 2 ggr om dagen torka bajset ur rumpan på pappan, tvätta honom och byta kläder på honom... York vill helt enkelt tillbaka snabbt som fasen till Thailand, men samtidigt så ville han heller inte överge sin far. Men nu är den biten klar och alla nöjda.
 
Jag berättade för York att jag funderade att göra som Chetas polare Jörgen, alltså att köpa en extra-biljett och flyga till Khon Kaen, istället för att stanna på Suvarnabhumi.  York han sade direkt, jag kommer och hämtar dig då, jag tar med Yongan och kommer och hämtar dig..... Jäklar va gött det kändes med en sådan polare, och för mig så slipper jag ju då följande scenario som för övrigt känns helt onödigt om jag nu skall dimpa ner i Bangkok:
 
- Yongyut MÅSTE möta mig säger hon där. Hon får alltså åka buss 6 timmar ner till Bangkok, ta taxi från Moo-chiit till Suvarnabhumi.. Väl där skall vi ta taxi tillbaka till Moo-chiit jag och Yongan, sedan bussen 6 timmar hem till Chaiyaphum..... Puh vilken tid......
 
Nu istället så kan jag flyga lätt till Khon Kaen, York med bil och Yongan möter mig där, och sedan tar det 90 minuter bara hem till Chaiyaphum... Priset extra för detta är endast (tycker jag) SEK: 800:- (4.000 baht) plus bensinpengar på 600 baht..... Det är väl värda pengar.....
 
25 minuter senare så ringer Dan (Mr America) och vi pratar om ditten och datten, jag har ju köpt en go äppelskalar-maskin till honom som tack för hjälpen, och så tänker jag ta med kanske 1 kilo vardera av röda potatis och gula potatis ifrån Sverige, det skall ju vara sättpotatis då... För han vill ju starta tillverkning av potatäter för oss falanger i  Chaiyaphum....
 
Dan säger då helt ut ifrån ingenting att när jag kommer till Bangkok, så kan han möta mig där med bilen, och sedan drar vi till IKEA och handlar lite och sedan hem till Chaiyaphum... men va gött sade jag till honom. Och så berättade jag också att York erbjudit sig att hämta mig i Khon Kaen. Men samtidigt så säger jag till Dan, att erbjudandet att bli hämtad i Bangkok är mycket bättre, och dessutom få komma till IKEA skulle vara skitkul faktiskt.... Så man är ju lyckligt beskaffad som har vänner, och riktigt goa vänner dessutom....
 
Så nu har jag saker att besluta, och dessutom så måste jag skriva ut instruktioner till Yongyut för hennes hemresa till Thailand utan mig. De måste ju vara skrivna på BÅDE engelska (vilket hon själv inte kan läsa) som på thai. Förväntade skyltar att läsa för henne som typ ”Terminal 3” och slika saker måste jag ju bara skriva ”rent av” för henne att jämföra... Men det blir en bra erfarenhet för Yongan, i värsta fall så måste hon fråga, jag menar, jag själv brukar ju fråga, så varför skulle inte hon göra det då.... Nä vi höres  i nästa kapitel..
 
Handskak
 

Chaiyaphum MDCLXXXVI, Thailand

1 februari 2014

ATM-kurs: 4.981

 

                                                                                                 
En annan sak nu då!! Vi har ju talat om odugliga thai ute i trafiken. Vad sägs om dessa falanger som kör omkring i trafiken då? De som irrar, stressar och tutar och ger fingret till andra medtrafikanter. Helt ovetande om hur jäkla farligt dom lever egentligen, fattar dom inte detta eller....
 
En kompis berättade att när han åkte hem på eftermiddagen häromdagen så hade han en annan falang i sin bil som låg bakom, och han skulle till varje pris köra om även att trafiken var tät och nästintill omöjliggjorde omkörningar på den vältrafikerade vägen. Han tutade, han rusade motorn och han gjorde gester där bak. Kompisen bara ignorerade honom fullständigt. Till slut så kom bilen förbi och en gest avslutade den grejen (med fingret förstås).
 

 
 De kom fram till sin destination, vilket också den andra idioten gjorde men bara 2 bilar framför... Så göra livsfarliga omkörningar för att tjäna 10 sekunder i sluttid är för idioter... Idioter så till vida att man måste alltid ha i åtanke thai och deras humör och tappade ansikten och deras pistoler i sidodörren eller handskfacket,
 
Kompisen berättade om en farlig situation nere i Ratchaburi där han i sin nykomlingsstil hade tutat på en thai och hans bil när dom nästan kapade av fronten på kompisen bil, så snävt körde han in framför dom. Trafikljuset dök strax upp. Ut hoppade thaikillen med en pickadoll i näven och riktade den emot kompisen. Efter den grejen som visserligen slutade lyckligt, så utmanar varken han eller jag heller de thailändska medtrafikanterna mer... Bar glöm det....Om ni vil behålla livet vill säga..
 

 
Ett sista ord för att sätta allt i rätt sammanhang... ordet ”road-rage” finns i det thailändska språket tydligen... Ett låneord alltså...Ett litet tips... ordet är engelskt och har sitt ursprung i England... Så farliga typer i trafiken är inte enbart förbehållet Thailand, utan finns överallt i hela världen, glöm aldrig det!!!
 
Nu till nåt som absolut inte är Thailand för det handlar om Sverige och Orust. Till skillnad ifrån det ganska närliggande Göteborgs-området så har det verkligen snöat här på Orust, och snöat rejält må jag säga. Idag ligger det nog uppemot minst 3-4 decimeter snö här, och det är fortfarande minusgrader.
 
Fåglarna, typ Rödhakar, Talgoxar och andra gula saker har det svårt ihop med Sparvar och Hackspettar av olika slag. Tillgången på mat är så skral så t.om. Rådjuren och Älgen kommer fram till vårt hus i en from förhoppning att jag skall slänga ut en matbit tror jag...Visst det är vackert, och visst Yongyut leker som ett barn i snön.
 
Vi snackade under vår dagliga 7 km;s tur idag om att komma tillbaka, och hon sade med bestämd ton - ”We not come back summer, have summer in Thailand. We come back ”Ganya”, snow is better”..... Visar några foton för Er som jag tog nu när jag tränar med min grymma nya häftiga system-kamera ifrån Skåne-landet!!!


 
Nu till något som kanske kan hänföras till ”bitterhet” (hahaha)... Har märkt av Yongyut och av mina vänners fruar att thaidamer alltid har rätt.- De har rätt när dom har rätt, dom har rätt när dom har fel och dom har rätt t.om. När dom inte vet... Hur är det med Era fruar.  OK jag vet ju att de flestas andra fruar är felfria och absolut inte kan gå under några som helst generaliseringar, inte förrän man träffar dom personligen och pekar.. DÅ plötsligt stämmer det....
 
Men är Era fruar envetna som fan och har dom alltid rätt när ni pratar med varandra, och är ni det dingaste som går i ett par skor.....Jag vet ju att vissa av våra damer brukar skrika och gapa för att påvisa att dom har rätt, och dom skulle aldrig erkänna frel, för då tappar dom nyllet fullständigt tycker dom....
 
Problemet som jag själv ser och tänker på över detta faktum, är ju att thai helt stänger ute utveckling och inlärning av nya saker, och dom är helt enkelt dömda att gång, på gång, på gång upprepa sina misstag och aldrig lära av dom...
 
Handskak