GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast. Välkomna med Era förfrågningar

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig, klicka på forum Maipenrai eller Sawatdee eller direkt här på hemsidan, under menyn upptill, Transport och flytt!

Chaiyaphum MDCCLXII, Thailand  

30 april 2014

ATM-kurs 4.878


 

Forts. från förra kapitlet... Jo fortsättningen i denna historia med den döende Noi är att hon med berått mod fortsätter ända in i döden att bedra dom som ställt upp för henne, och lånat henne pengar och annat, under hennes levnad. Denna Noi ligger där nu inför sin Buddah och äger NOLL och ingenting längre i jordiska ägodelar. Hon har givit modern sin precis allting nu, och det finns noll och ingenting längre.

Effekten blev nu, att damen som ju jag köpt huset av här, som ju lånat denna döende Noi pengar (runt minst 1 miljon baht), hon har hållit sitt vakande öga över det hela, Och hon var enligt folk i omgivningen i stort sett redo att ge upp, och inse att pengarna var förlorade. Men detta vart ända tills hon fick reda på av folk, hur denna döende Noi agerat med sina tillgångar. Hur Noi inte brytt sig det minsta att betala tillbaka, trots att de var väldigt goda vänner innan...Denna dam (Tim), hon kontaktade Nois mamma uppe i Ban Khwaoo, och sade på ren  thailändska, att hon tänkte skämma ut familjen totalt socialt sett, om inte detta ordnade sig på något sätt med pengarna. Och tydligen så finns det en typ av hederskänsla thai emellan i VISSA LÄGEN, och där det fungerar ungefär som hemma i våra hemländer. Alltså att man kan bli utskämd, om man inte gör rätt för sig!!!

I alla fall efter en låååång pratstund dom emellan, även med rådgivare och sociala tolkar närvarande, så medgav mamman till Noi att hon nu var beredd att göra rätt för sig i allt detta, och hon medgav att de tillgångar som hon mottagit kanske egentligen tillhörde andra människor. Att dom skulle fatta det här är ju ett under, men så sägs det i alla fall.Nois mamma gjorde därför upp följande avbetalningsplan, vilket skulle ge Tim tillbaka sin miljon baht under styvt 1 års tid. Nois mamma äger en flotta av s.k. ”Lått Song Thaeuw”, ja stavningen är nog en katastrof, men uttalet är allt OK. I alla fall inkomsterna ifrån dessa kommer då att komma till en stor del till Tims fickor, och efter drygt 1 år, så bör allting vara fullbetalt, och Nois mammas heder kommer att vara intakt!! 

Ja så kan det gå till i Vilda Västern, och tur är väl det. Tänk Er samma situation i väster-landet. Det hade bara blivit ett gapflabb, och folk hade skitit fullständigt i både sin heder, som att betala och göra rätt för sig..

Nu då lite inhopp, och berätta historien om varför Soda numera under skollovet arbetar nere i Bangkok , han hjälper sin farbror och rengör A/C därnere. Bakgrunden är att Namkaeng har gjort exakt samma sak som jag själv gjorde en gång i mitt pubertetsliv, nämligen snott pengar av sin mamma!!Och inte bara sin mamma, hon snodde även av Jai, alltså min svärmor, alltså sin mormor.. Alaam blev skogstokig när hon fann ut, och bestraffningen blev därefter. Hon klappade Namkaeng i rumpan riktigt ordentligt en lång stund. Soda han klarade inte av att se detta, och uppleva att hans syster fick stryk, så han blev också skogstokig, och gav sig på min och Yongyuts dörr när han sprang ut.

Soda sparkade helt sonika sönder vår dörr, och Yongyut som var hemma, jag var ju i Sverige då, tog fan i hågen med en gång, och redan på studs så tog hon tag i Soda och läxade upp honom genom att skälla på honom. Hon berättade för honom, att han nu skulle få betala själv för dörren som han sparkat sönder. Yongyut gick redan dagen efter, och tog ut 6.000 baht ifrån Sodas ihop sparade pengar på banken, och tog dom som betalning för ny dörr och hantverkare att fixa det hela...

Soda fick därefter tydligen en snabb biljett ner till Bangkok,. Och jobba resten av sin skolledighet, alltså fram till 16 maj....Så nu rengör han A/C, och de tjänar tydligen hyggligt med pengar på detta. Jag tror att detta var det bästa som kunde hända, för tyvärr så är den ”gamla” goa Soda som bortblåst numer.

Det är med konstlat leende som han hälsar mig när jag kommer hem, och det är med noll lust att prata med mig och vara med mig. Så Soda är nu snart en fullfjädrad thai, och med det följer att han helt och hållet har tappat lusten att förkovra sig i engelska språket, och har noll lust att ens visa att han har falang i familjen.....

Och med den inställningen så finns det bara en inställning från mig själv,. Rätt eller fel, men jag struntar då också i honom. Jag och Yongyut koncentrerar oss istället på Namkaeng, som visar upp mer och mer goa kvaliteter trots detta högst tillfälliga bakslag. Alaam, hennes mamma som ju arbetar för att ro iland detta projekt som är hennes egna hus, hon har inga medel till något alls, och till min förvåning, så säger Yongyut när jag kom hem i förrgår, att Alaam nu vill sälja sitt hus. Forts. nästa kapitel....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLXI, Thailand

29 april 2014

ATM-kurs: 4.873


 
 
Dan fortsatte, och nu berättade han om att dom har varit på en hel del bröllop under denna tid, och  bl.a. så gifte sig en farbrors son till Amphorn. En arbetande och duktig kille som tydligen har allas respekt. Han skulle därför få gifta sig med en av de mer hyggliga damerna i byn ävenledes, så lyckan stod högt i tak.

Förberedelserna tar fart och allting funkar, och planeringen funkar bra. En dag så är denna kille på väg hem ifrån ärenden som han gjort ihop med sin faster. De kommer till ett polisstopp, och polisen säger helt frankt till pojken att han har intagit Yabba. Pojken nekar förstås och har en livlig pratstund. Polisen blir förbannad, och säger att om han säger, att pojken nyttjar Yabba så gör han det, och därmed basta.

Polisen släpper sedan den helt förväntade bomben... Han vill ha 10.000 baht (en polismans månadslön) för att låta allt detta försvinna. Pojken blir ju förtvivlad, men ser ingen annan utväg än att be att få låna pengarna av sin närvarande faster. Fastern överlämnar pengarna till polismannen med orden - ” jag hör av mig till dig personligen via min man, ha en bra dag!!” Hur sant detta uttalande skulle bli, kunde inte denna idiot till polisman fatta.

De är ju så vana att aldrig behöva stå till svars för nånting i livet, och dom kommer undan med precis allting eftersom ingen vågar anklaga dom, alltså ingen ur allmänheten. Hämndmord är inget ovanligt, och pengar byter snabbt ägare, om en polisman känner sig kränkt eller hotad

Det visade sig nu att pojken hade tagit fram sin telefonkamera, och filmat hela snutten med pengarna, och en liten del av pratet som fastern hade med polismannen. När dom kom hem, så var det svårt att fastställa vem som var argast, pojken som skulle gifta sig senare till helgen eller fastern.

Men den som snabbt tog action var pojken. Han laddade tydligen upp sin film på Youtube, och den fick DIREKT en rejäl ansamling tummar upp, eller efterföljare, eller vad det nu heter där. Tidningarna i samhället/staden där dom bodde intresserade sig till slut för detta fall, och till slut så gjorde även Bangkok Post det.

Det började bli räfs och rättarting där i polisområdet, och efter undersökning inom polisen, så beslöt man sig för vilka som skulle få bli syndabockar i detta fallet. Totalt 8st polismän miste sitt arbete och sin inkomst, de alla hade familjer förstås. Men på nåt sätt så är det ju helt korrekt, är man korrumperad så skall man lida förstås.

Direkt därefter så visade sig plötsligt fasterns man på ”arenan”, han var vice borgmästare i storområdet, alltså inte bara chef i byn. Han gick fram på ren ilska som en slåttermaskin, och totalt 4st polisbefäl fick nu lämna in sin bricka och förlora sitt arbete. Så totalt 12st poliser miste jobbet p.gr.a. den jäkla arroganta polisen, vilka det går 12 på dussinet av här i Thailand. Så visst kan man hoppas på ljusnande tider i Thailand, eller??

Dan fortsatte vidare med att berätta ytterligare om den där Gary, Wales, han med den cancersjuka thailändska frun. Hon väger nu enligt uppgift runt 30 kilo och det finns inga under i denna värld som kan rädda henne ifrån sin cancer tyvärr. Gary yrar omkring som en äggsjuk höna, och vet inte vilket ben som är bäst att stå på.

Antingen koncentrera sig på sin dödssjuka fru och göra hennes sista tillvaro bra, eller om han skall koncentrera sig på att härja med svärmodern som ju behöll huset och marken, som ju dom skrev över på henne på grund av Garys frus enorma skulder som hon dragit på sig!!

Gary åker ner till Bangkok och Pattaya med jämna mellanrum, och alltid är det sin advokat han skall träffa säger han, men så klart att han åker dit ner för att doppa slickepott i mumsepott... Men däremellan så skriver han dokument och dryftar sin sak med advokaten. Dan har ju sagt exakt samma sak som jag sagt tidigare d.v.s. att ge honom rådet att bara skita i pengarna.                                                                                                                                                 För vad han än gör och vad han än tänker, så kan han ALDRIG vinna över en thailändsk medborgare, och få land och hus som står i den personens namn, glöm det. Och glöm det därför att det bara gör honom olycklig, och han spiller en massa värdefull tid i sitt liv och han förlorar än mer pengar till advokaten.

Och på topp av allt, så kanske detta heller inte är att göra sin dödssjuka fru så gott, den sista tid hon har kvar i livet..... Men ingen risk, den killen lyssnar inte på folk, verkar vara en riktig ADHD-typ, så för min del så skiter jag i honom.

Handskak

Chaiyaphum MDCCLX (1.760), Thailand

28 april 2014

ATM-kurs 4.851 
Forts. från förra kapitlet... Mina väskor, svintunga för övrigt kom som dom skulle, så inga problem. Men fasen va jobbigt det var för mig kände jag, med både ryggsäck, och att dra 2st stora resväskor proppfyllda med 3 kilo kläder, och 38 kilo matvaror, och grejor jag handlat på mig!!!

Jag tog det vackert, log emot tullgubbarna och slapp alla problem, jag ser nog ganska schysst ut i verkligheten, även om nu alla mina foton på körkort och pass, mera visar en kille som ser ut som en efterlyst terrorist!!

Jag hade avtalat med Yongan utgång nummer 5 – Jag kom ut på nummer 9, så det var en hillvittes väg att lufsa med allt bagage, så man varfju slut som soldat när man äntligen kunde sjunka ner och vänta in bilen med Yongan och Dan och Zmphorn, hans fru alltså!! De hade startat ifrån Chaiyaphum kl. 04.00 medvetet för att komma lagom kl. 08.00 och därmed ge mig 1 timme för att knata igenom tullen.

Bussigt, den grejen tog totalt allt som allt 10 minuter, så på toppen av 18 timmars resande utan 1 minuts sömn, så satt jag där i jäkla 50 minuter och bara väntade....Varför då då???? ja ingen som vet faktiskt..Men det var himla schysst ändå tyckte jag att komma och hämta mig. De kom kl. 08.00, och vi stack sedan direkt till IKEA som planerat.

Vi kom dit 08.25 nånting, och IKEA öppnar sina grindar kl. 09.30 och det är då enbart Foodcourten som öppnas. Själva IKEA öppnar klockan 10.00,, Så vi satt i ”bastun” (garaget) under IKEA, och väntade i en hel timme till. Vi gick sedan in och käkade en go kyckling. Resten av käket var ju thaimat, och inte mycket alls för falanger att glädjas åt. Men matpriset var lika imponerande billigt som på IKEA Sverige.

Klockan blev nu 10.00, och vi stövlade in på själva IKEA, Men jag måste säga som en stolt svensk, att visst har dom många fina grejor att titta på, men det var något med allting som inte kändes alls som hemma i Sverige. Jag vet inte om deras målgrupp, som torde vara medelklass Bangkok-thai och falanger räcker till egentligen...

Deras produkter såg och kändes som lite andra-sortering, kanske taskigt att säga. Men jag känner faktiskt att IKEA i Sverige numera har riktigt bra kvalite, om man nu jämför med flydda tider. Här märkte man att kvaliteten fick ge vika så att priset passade. Nä den negativa känslan fick man inte bort, och Dan, amrisen kände faktiskt likadant.

Vi sade båda två att vi nog inte kommer tillbaka dit till IKEA. Dock så handlade Dan på sig lite sylter och 1 kartong med Havreflarn, vilket han storälskade, och så köpte han 2st megastora pösar med frusna köttbullar. Yongyut köpte en endaste sak, och det var en servetthållare, skitsnygg faktiskt, så nu har vi en hållare till de 5 paket med julservetter som jag handlade på mig i Sverige.

Vi stannade i drygt en och en halv timme bara, och sedan drog vi hem igen med bilen mot Chaiyaphum. Jag tyckte det var görgott att slappa i bilen, och veta att nu var man snart hemma igen. Dan höll igång och berättade flera roliga saker vad som hänt under min frånvaro, och det var mycket, säkert flera kapitel.

Så det gäller för mig att komma ihåg allting. Men jag är ju en jäkel på att komma ihåg allt vad folk säger, så låt mig då börja, så får detta sträcka sig över flera kapitel.. Först var det lite allmänt skvaller som ni ju alla gillar så mycket att läsa om. ”Madam Pussy”, alltså den unga vackra bruden i nästa hus, dottern till ”old food” som ju Yongyut så föraktfullt kallar henne, hon har varit igång nu ett flertal gånger.Hon skriker tydligen åt både folk och åt sin mamma, och det är åt hela uppbådet med kåta penningstinna falanger som passerar revy här. Bruden hon fortsätter sin verksamhet ute på Thai love link, och flera andra dating-sajter. Hon får napp förvånansvärt många gånger, men visst, hon är vacker och falangerna blir väl blixtkära (kåta) antar jag.

De kommer då, inbjudna av den såta lilla bedragerskan, med plånboken fylld av cash och kreditkort, och uppfyller hennes önskningar. Efter ett tag så brukar dessa falanger inse att deras hårt intjänade stålar försvinner fortare än en mars-katt efter fullgjort värv, och ställer då denne idiotbrud emot väggen. Och det är då som hon brukar börja skrika och gapa.

Dock så har hon knopat ihop pengar ser jag nu när jag kom hem, till att bygga till sitt hus och har då s.a.s. byggt in framsidan. Men där kommer det nog att fortgå ända tills det slutar med förskräckelse tror jag. Den bruden lever farligt, och förr eller senare så nyttjar hon fel falang, eller kanske fel thai, och då vet man aldrig!! Forts. nästa kapitel....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLIX, Thailand

27 april 2014

ATM-kurs: 4.830

 


Världen är liten, lita på det. Nu skall jag berätta vad som tarvade sig på annandag påsk. Reine Hast och en polare, som bor annars nere i Jomtien (granne med Pattaya) kom upp och gjorde ett avskedsbesök hos mig. Vi beslöt oss till sist efter mycket fippel på att åka till ett av de ställen som var öppet för att käka eller fika och det blev då lilla Mollösund.

Sagt och gjort, vi åkte dit med Reines lilla bil, ställde den där, och lufsade runt 1 km innan vi hittade ett litet korvstånd nere i hamnen. Slängde i oss maten i den goa solen, och lufsade tillbaka igen mot bilen. Vi tog denna gång en "genväg" som Reine kände till.

Och det blev som det brukar bli med vännen Reine, "genväg blev senväg". Hans minne är ett minne blott, som man kan skalda.... Men i gengäld så fick vi plötsligt möte av en bil på den ytterligt trånga lilla gatan som ju alltid finns där på dessa små semesterorter.

Bilen passerade med 10 meter och ur djupet av bilens inre så hörde man en brummande röst, som ropade - "Lennart är det du???".... Bilen stannade och ur den klampar "big boy"Kjell K. från X-företaget....   Han kollar då på Reines polare Lennart, och ler igenkännande. Det visar sig då att Lennart jobbat ihop med Kjell under flera flera år på X-företaget....  

Kjell tittar sig sedan omkring för att hälsa, får syn på mig och säger - "Men va faaaan, det är ju legolas, och ur bilen rullar hans fru, och hon säger när hon får syn på mig,, Ja dig känner jag allt väl igen.... Kommer du ihåg festen uppe i ladan.... javisst sade jag, det var då X och XA blev osams över nåt, javisst sade hon DET kommer jag ihåg...  

Så det blev ett enda stort handskakande där på lilla Mollösund, och det var riktigt riktigt kul där i sommarvärmen.... Livet är kul, och världen är liten, och man vet aldrig vem man stöter på, vare sig det handlar om Mollösund, eller Mallorca eller Phuket, Thailand....

Nu är det väl i stort sett slut på minnen och upplevelser under min Sverige-resa. Jag anlände i alla fall till Suvarnabhumi kl. 0635, lite tidigare än planerat. Jag hade fyllt i min Departure-slip redan i god tid innan, så man slapp slarvet i sista stund. Fick ifyllt ävenledes Re Entry numret på slippen så inte Immigrant-tjänstemannen skulle fippla till det med datum och så!!

Det blev ju flera hundra människor som nu köade där till passkontrollen, och de hade 3 köer bara, så jag väntade mig en enormt lång tid där. Men ta mig sjutton, medans jag tjötade med en liten italiano som varken kunde engelska eller thai, så var jag plötsligt framme vid disken, och det visade sig vara en kanonsnygg, kanontrevlig ung dam som expedierade mig.

Denna dam lyckades med konststycket att leda samtalet, så att de få ord jag kunde, passade precis in i de svar jag gav henne. Jag framstod definitivt som en glad trevlig hyggligt thaitalande falang!! Hon berättade om sig själv också, och nämnde att hon kom ifrån Ubon, och då klämde jag in med segerbollen i nätet, och sade helt frankt - ”Chaiyaphum, baan Chaiyaphum”!!

Thaiarna blir så himla nöjda och glada när vi falanger försöker att snacka, så jag kände mig både välkommen och eftertraktad (hahaha kan äldre män vara eftertraktade???) Jag trodde det ju var slut med den grejen, åtminstone utmålas man ju sådan hemma i stimmets hemland Sverige.

Nåväl, pratade sedan lite grand till med italianon medans vi väntade på väskorna, och killen snackade italiano och 1 och ett halvt ord engelska... Jag kunde ju inte hålla mig utan frågade killen  på vilket språk han pratade med sin dam då? - ”pratar blir det kanske inte så mycket",  menade han  på.... vi skrattar mycket... Och vi äter mycket.. Så klart svarade jag... -”du är ju ifrån Italien”... Jaja, sådana förhållanden finns det garanterat mängder av i Thailand mellan falang-thai!! Forts. nästa kapitel.....

Handskak


Chaiyaphum MDCCLVIII, Thailand

26 april 2014

ATM-kurs: 4.834

 

Någon som vill kolla in och titta på Thailands black magic,,,, en skrämmande video med döda ofödda foster m.m. Mycket skall man se innan ögona ramlar av en … Men videon i sig är extremt sevärd, så har ni minsta intresse av det okulta och det vidskepliga, så titta, ni ångrar Er inte!!Ja det är fantastiskt, men mycket idioti och mycket konstigheter. Vill man frivilligt tro på detta, så är det väl upp till var och en... Men varför tro, när det är så befriande skönt att veta att det är bara strunt alltihop...

Chattade och pratade med York idag, och han berättade en lustiger historia. Han är ju rutinerad som skam, och har bott i Thailand länge, och dessutom så duktig så han kan  föra sig bra med språket. Igår så hade dom fått besök av en väninna till hans fru. Det visade sig att besöket berodde på att hon ville låna 2.000 baht av York.

York vet ju sedan tidigare hur denna slipsten skall dras i Thailand, så han sade till henne på thailändska, att han ALDRIG lånade ut pengar till någon i Thailand. Men han var villig att GE henne de 2.000 bahten, om hon ville komma till deras hem imorgon och i övermorgon, och jobba i deras hem och trädgård, då skulle han avlöna henne med 1.000 baht per dag.

Han berättade för mig att kvinnan stack därifrån snabbare än en Pilgrimsfalk ute på jakt. Det var inte alls intressant alls att jobba för pengarna, utan hon drog iväg bara och struntade i det hela. Och antagligen pratar hon mycket skit om Yorks familj nu inför andra thai. Han trodde det i alla fall.. Hans fru är för övrigt inte alls nöjd med honom, hahaha!!

Tyvärr är det ju som så, att om man skall vara rak och ärlig, och tyvärr i för många fall så stämmer det bara alltför bra  - ”När thai säger låna, så betyder det ge mig”...  Och det finns oftast aldrig några konstruktiva planer på återbetalning, om ingenting göres, om man inte sätter riktig press på att få tillbaka pengarna...
 
Detta är en välbefogad varning till alla Er som flyttar till Thailand, och blir tillfrågade om dessa s.k. ”lån”.. Gör det inte...... GE istället pengarna om ni har råd, och tänk aldrig mer på dom,,, Skänk pengarna.... Många kommer att försöka påvisa för Er hur ärliga thai är, och i många fall är dom det också, i väldigt många fall vågar jag säga... Men ändå, jag känner personligen att det är så vanligt i att skita i att betala, så det känns mer som en kulturyttring här i Thailand, än ett undantag...

Så slog då våren/sommaren till med all kraft. Det började, om jag kommer ihåg rätt förra lördagen/söndagen nånting, och jag fann lä nere vid källarsprånget, och där kunde man sitta och svettas i endast ett par kortbyxor.. Mycket nöjsamt.. temperaturen steg väl upp till runt 18 grader i skuggan.

Och sedan då igår, alltså en vecka senare dn 21 april, med lite tråkigt blåsigt skitväder där emellan, så slog det till igen, denna gång med full kraft. Temperaturen steg till 20 grader, och helt vindstilla nästan. Det blev nu så varmt så man började jämföra med Thailand så smått. Och nu var det jättegott sommarväder med kortbyxor och t-shirt t.om ute på landsvägen när man tog sin promenad. Och detta var första gången sedan förra sommaren alltså 2013 man hade slik klädsel...

Till mat, och ens favoritmat alla kategorier, alltså fläsk med löksås och kokt potatis och mjölk. Jag fick avskedsönska en middag av mina systrar, och valet var lätt för min del. Och idag tisdag så avnjöts detta kulinariska mirakel. Snålvattnet började att rinna redan 30 minuter innan maten var klar. Men väntan var helt OK, när man väntar på sånt gott intag, så är allting OK.....

De andra drack vin till maten, men mjölken var ett val som var så himla enkelt till just fläsk och löksås... Nu så är snart tiden i Sverige, och hos mina systrar slut, och hemfärd vankas på torsdag. På fredag morgon kl. 08.00 utgång vid dörr 5 väntar frun och Dan med sin fru, och sedan blir det körning direkt bort till IKEA. Och efter det en 5 timmar lång hem-transport...

Hoppas nu bara att hemmet ser ut som när man lämnade det... Jag vet ju att Yongan har varit ute på förbjuden mark, och grävt och planterat, men det blir en snabb borttagning av de växterna, och det vet hon. Jag har Dalialökar med mig, och jag har flera sorters perenner som skall ner i marken när man kommer hem.....Fasen va kul det skall bli.... Och med detta så är det svenska äventyret över för gott hoppas jag.

Jag hade en sagolik tur under hela resan faktiskt, alltifrån vänner som verkligen ställde upp för oss som Lasse och Inger i Bonnagård, Bertil och Dawan i Vessigebro, och sist men absolut inte minst mina 2 systrar där vi fick bo under i stort sett 6 av de 7 månader som vistelsen varade.

Det ekonomiska funkade urfinfint och vi behövde aldrig känna oss förutan pengar en endaste dag... vilket kändes skönt. Hade ju varit lagom kul att dra med Yongan till Sverige, och sedan inte kunna försörja henne...Så med detta sagt, bye bye Sweden, och adjö mina vänner, som hjälpt till så grandios mycket... Nu från och med detta kapitel, så är vi tillbaka i vardagen, och rapporterna blir skrivna på Thailändsk mark, generaliseringar och skarvningarna skrives ner under intag av thailändsk sprit, och i närvaro av vänner här i Thailand....

Handskak


Chaiyaphum MDCCLVII, Thailand

21 april 2014

ATM-kurs; 4.815


  

Nu skall vi prata karaoke-barer i Thailand, lite grand.... De flesta man pratar med har inte en susning egentligen vad det handlar om med dessa barer. Så klart att själva företeelsen kanske varierar lite från ställe till ställe, från stad till stad och från landsände till landsände. Och inte minst ifrån bar till bar!!

Men man kan ändå säga, att gå in där och sätta sig som falang, då är man öppen för ett frontalangrepp med scams och skyhöga priser. Att gå in där som falang, visar bara att man inte fattar vad det är frågan om alls... Så klart man kan ha tur, att gå dit i ”rätt” sällskap, eller att rent av träffa på urtrevliga människor som inte lurar dig.
 
Men lura inte dig själv, din romantiska thailändsvän,  hur stor är den chansen?? Hur stor är chansen att åka till Tad Ton, och gå in för thai-price som varande falang???? Ungefär lika stor chans skulle jag vilja säga... Karaoke-barer är för thai i första hand, och sedan är dom byggda för att ta emot dessa busslaster med japanska och koreanska människor, som INTE ser ut som oval-ögda falanger.

Det finns t.om. vissa falanger som helt enkelt har reducerat ner sin åsikt till följande ”syn” på karaoke-barer:
- Du kör upp med din bil utanför karaokebaren
- Du vevar ner vindrutan, vinkar till dig dina drömmars flicka....
- Hon strosar över, lutar sig in i fönstret, och ni förhandlar om hennes framtida 90
  minuter.
- Hon hoppar in, och ni kör till Ert hotell....

Ni skall alltså inte gå in på baren, gör ni det, så visar ni med all önskvärd tydlighet att ni inget vet, och att det är nu klart att utöva alla möjliga tricks på Er för att lura av Er stålar... Så gentlemen stanna hemma, eller om ni skall gå på bar, gå på de barer som är till för Er.

På tal om minnesförluster.... Är det någon mer, eller är det bara jag som har en vanlig dam ifrån Thailand? Detta sades utav John från Canada till mig vid lunchen för ett bra tag sedan. Kom just att tänka på det av ingen särskild anledning!

I alla fall han sade att han hade märkt på sin dam, de har varit i hop nu snart i 4 år. Att han kunde berätta saker för henne, och  5 minuter senare så kunde hon fråga exakt samma sak igen. Detta hände inte bara en gång utan det hände vid flera tillfällen. Johns morsa som tydligen är 89 år gammal har samma sätt, men där tyckte han det var mer förstårligt än att hans 39 åriga fru gjorde samma sak...

Vi snackade om det, och kanske vi slog huvudet på spiken när nån föreslog att detta säkert bara var ett språkproblem. Thaidamen har ett nytt språk att hålla reda på plötsligt i sitt liv, och allting blir så jäkla mycket engelska plötsligt!! Hon kanske tyckte och upplevde det ibland som ”jobbigt”, och då kanske hon bara maskerade, och låtsades att hon lyssnade, men tänkte på nåt helt annat.....

Kanske det var därför som hon inte kom ihåg. John var ju helt inne på att hans fru käkade för lite vitaminer och proteiner, och att hennes hjärna påverkades av den i hans tycke ”konstiga” dagliga dieten.... Men ju fler av gubbarna som öppnade upp sig, ju fler var det som hade exakt samma upplevelse.....

Lugnet lägrade sig vid bordet och alla syntes vara nöjda med bägge ”lösningarna” på detta problem, alltså språket och/eller dieten var anledningen till glömskan. DÅ naturligtvis så vaknade ju en annan gubbe till som just kom till bordet (sen ankomst). Han sade bara ett ord AMATÖRER!!!!  Va då frågade vi??? Ja nämn hemmavid då att i övermorgon skall hon få 15.000 baht..... Se om hon glömmer den meningen??????

Alla tittade på varandra, och vi gapflabbade förstås, ty även om det var taskigt, så var det ju ändå ganska roligt!!!! Men om vi skall vara lite smarta, jag själv personligen tror att detta fenomen nog inte är så himla konstigt. Jag tror faktiskt att språkproblemet ligger långt ifrån sanningen.

Jag själv har märkt att våra thailadys ju har en himla vilja att vara oss falanger till lags i många skiften i livet, och de vill se intresserade ut i alla skiften. Och trots att dom kanske inte riktigt förstår, så nickar dom och säger - ”kha”!!!!!!!  Jag tror helt enkelt att det är just där det ligger detta problem..... Dom fattade helt enkelt inte vad falangen sade....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLVI, Thailand

20 april 2014

ATM-kurs: 4.813

                                                                                                                                                                                                       

Så med dessa foton tagna, så övergår vi till lite mer allvarliga frågor. En kompis till mig undrade och spekulerade lite grand över det här med vad som händer med våra sparpengar om det blir en militär-kupp?? Jag sade förstås, har inte en aning, men har inte hört något negativt i alla fall tidigare.

Han berättade då att även själva ”ekonomin” för Thailand är ju på väg att krasha, och det borde ju också vägas in i vågskålen. Men sade jag.... krasha? Menar du att kurserna vi ser nu är lugnet för stormen då??? För en sak skall du veta fortsatte jag, bahten stärks nu varje dag gentemot kronan, och fanskapet ligger i nuläget på 4.81... Den låg ju tidigare på upp emot 5.10.... Så att vara domedags-profet är nog inte vidare belysande tyckte jag i alla fall.Sedan hoppade en annan gubbe in och påpekade, han sade: - ”lite överdrivet nu, men eftersom INGEN av de tidigare 19 militärkupperna överhuvudtaget påverkade sparpengarna och dess säkerhet, så varför skulle det vara annorlunda nu.... Nä militär-kupper är en ”normal” sak i vardagen här verkar det som, så relaxa, du behöver inte ta ut dina sparpengar, och skicka hem dom igen,, relaxa bara!!!Förresten, så är ju bankerna här i Thailand försäkrade gentemot slika förluster för upp emot 50 miljoner baht per person!!!! NÄ säger då en annan gubbe vid bordet, det är bara 1 miljon baht ju!!!!! Nja säger den förste då..... Jag kommer ihåg att jag läste nu sist som att dom är försäkrade stegvis enligt följande;

11 aug 2012 – 10 aug 2015    baht 50 miljon
11 aug 2015 – 10 aug 2016    baht 25 miljon
11 aug 2016-   Onwards         baht   1 miljon

Så oroa Er inte för mycket pöjkar avslutade han. Och med det så låter jag mig nöja, jag bryr mig inte mer, har man klarat sig igenom 19 kupper utan att förlora sina sparpengar, så är det nog allt lugnt..... och den jäkla ekonomin verkar ju klara sig gallant precis som vanligt... Exporten är i botten fullständigt nu, och priserna stiger, MEN den thailändska bahten blir mer och mer värderad... Ja det är en underbar värld vi lever i!!Vidskepelse och Thailand, ja det är en lustiger dans stundom. Man hör ju många goa historier. Nu senast så tjötade vi vid en sammankomst på Tesco Lotus, och en australiensare som satt där berättade om sin fru sedan 4 år tillbaka. Jo dom skulle flytta till Australien hon och han, och han hade kollat in att hon skulle kunna tjäna runt AUD 60:- per timme på att massera trötta australiensare.

Han satte henne därför i en thai massage-skola, och allt var bra som sjutton. Hon gick där, tiden gick, och hon lärde sig nog bra. Efter ett tag, så frågade australiensaren om han kunde få en massage av sin fru.... Javisst sade hon, men du får betala 300 baht.... Va faaan, tyckte han!!!

Han pressade henne, men hon insisterade. Till slut så berättade hon att hennes lärarinna i massagen hade sagt att hon ALLTID måste ta betalt av alla, annars skulle hon få otur i livet, och hon kunde bli allvarligt sjuk!! Killen funderade på det hela länge och väl berättade han. Men kom till slut på en lysande ide´som ställde allting till rätta igen....

Han VÄGRADE att ha sex med sin fru om hon inte betalade honom.... Efter sura blickar, tysta långa dagar, så gav hon slut med sig, och dom möttes och kompromissade med varandra. Hon masserade honom, och efteråt så hade dom sex med varandra, och efter det så käkade dom ihop, och inga pengar bytte ägare....hahahaha!!Men men, vidskepelse finns i alla skiften av livet här i Thailand. Köp en kniv till Er svärmor, och ge henne den som present, hon kommer att langa över en 20 baht-sedel som kompensation. Det betyder otur att ta emot en kniv som gåva sägs det....

Men ni som känner till det. Vi har också i Sverige skrock om en massa saker, och just knivar sägs det allmänt, bland dom som vet då naturligtvis: ”Kniven den skär, kärleksbanden mitt isär.....” .  Så kniv är icke en bra gåva i Sverige heller......

Handskak

Chaiyaphum MDCCLV, Thailand

19 april 2014

ATM-kurs: 4.815
Utan att vara någon typ av expert, så får man ändå frågor titt som tätt om olika företeelser i Thailand. Ibland vet man, men oftast kanske man inte vet så där ingående. Nu sist så frågade en kompis som var på besök, vilken typ av ägg som det var dessa små små fläckiga ägg som säljes överallt i Isaan, kanske annorstädes också, men definitivt hos oss uppe i Chaiyaphum.

Jo jag har haft anledning att finna ut vad det handlar om, och det är en fågel som faktiskt vi själva i Europa har jagat och käkat till tusan under tusentals år. Fågeln heter Vaktel, och är mäkta populär i alla de former. Dels så äter man ju som vi gör själva fågeln.OK thai har inte en susning hur en vaktel smakar, de smeker på på sina äckliga kryddor häruppe så smaken är förändrad till oigenkännlighet.

Och transformeringen ifrån Vaktelsmak till en röten, fisksås-smak är ju en kort trans-formering, så det blir säkert bra.. Vaktel är gott säger thai, och med det låter vi oss nöja!! Och sedan så användes ju Vaktelägg till en massa saker, jag kan inte så många, men har noterat på nattmarknaden i Chaiyaphum att de nog användes till att göra de där små små ursöta godisgrejorna som ligger i formar som åtminstone jag storknar när jag skall äta...

Så avslutningsvis, så tycker thai i allmänhet att det bästa för folk och barn att äta är i tur och ordning; Vaktelägg, något bättre är hönsägg, och det absolut nyttigaste och bästa är duckägg (ankägg) (eller är det gås??).... Här spelar tydligen storleken väldigt stor roll, vilket är kul för min egna del....när man tänker på det!!Kommer faktiskt inte ihåg så noga, men chansar och berättar en gång till i så fall. Men Baloo´s sugga därnere på farmen i spritmagisterns by. Den grisen fick 19st ungar häromsistens. Alla var glada, det dog som alltid ett par stycken i samband med födseln, så nettobehållningen blev 16st i alla fall. Fotot föreställer Yongan där i båset, och det andra fotot där är so-morsan i full gång med mjölkutdelning.

Jag läste alldeles nyss också om en typ av rekordartad grisfödsel... So´n fick 18st ungar i första skedet, och 4 eller 5 timmar senare så rasslade det till, och ytterligare 17st ungar kom till världen. Grismamman född alltså 35st ungar. En ren saga,, nä faktiskt inte.Förklaringen som forskarna ger är att grisen liksom alla däggdjur har 2st äggstockar, och i rent sällsynta fall så blir det påsättning och befruktning, och det ”tar sig”, och de befruktade äggen fäster på ena äggstocken.....

Sedan så kan det ske en andra befruktning efter den första, och då hamnar de befruktade äggen på den andra äggstocken. Detta är ytterligt sällsynt, men det händer världen över hyggligt ofta ändå!!På tal om Yongyut, så var hon nere i byn då, och där var det som överallt annars ett firande av Songkhran, deras vattenfirande är ju enormt, och det handlar alltså om nyåret som firas in med vatten, sprit, mat och en massa döda människor. Yongan kom hem imorse och var ganska nöjd för hon hade klarat sig ifrån att bli vattendränkt nu på morgonen...

Det bästa är att sticka tidigt på morgonen, då folk fortfarande inte orkar gå upp utan sussar så gott.. Alternativet är att man åker efter kl. 18.00 då brukar det också ha lugnat ner sig ordentligt med vattenkastandet...

Var med systern min idag nere på ICA, Varekil och köpte ytterligare mat-prylar att ta med hem till Thailand. Jag köpte stor paket med Chokladpudding samt likaledes stor paket med Vaniljsås, båda i pulverform. Jag köpte 6 småpåsar med Taco-mix. I paket med O´boy, nu skall fanimej ungarna få lära sig dricka O´Boy....

Visare så köpte jag den där sikrommen,, 1 orange och en burk svart. Och till sist så handlade jag ett gäng med sillburkar... Jag hoppas nu innerligt att allting jag handlat får plats. Risken att jag får strunta i att ta med mina kläder hem är överhängande. Ja jag får nog göra en fin försökspackning och se vidden av katastrofen..... Men jag gör en försöks-packning idag och ser hur läget är.

Gjorde precis just det. Alltså packade på försök. Läget är nu att jag köper nog en extra-väska, och tar med och checkar in, vilket kostar mig 320:-, och det är värt det tycker jag... Då slipper jag att lämna grejor kvar här i Sverige, och så slipper jag att bära omkring på ett svintungt handbagage....

Handskak

Chaiyaphum MDCCLIV, Thailand

18 april 2014

ATM-kurs: 4.810
Ps.Någon mer än jag som märker att den förjolade bahten sjunker som ett sänke, eller rättare sagt kronans värde gentemot bahten sjunker som ett sänke... Kanske passande eftersom vi pratar om fiske lite senare i detta kapitel...
                                                                                      
Graham, han bor i en by lite längre bort ifrån mig och Nong Nasaeng. Han är gift och han tar också hand om 2st barn som hans fru har sedan tidigare med en thai förstås. Säg den thailändska som träffar en falang som INTE har ett barn sedan tidigare med en vägrande betalande thai man..

I alla fall Graham berättade för York nu häromsistens, och han lät ganska uppgiven berättade York. Jo han berättade att styvdotter nummer 2 nu 15 år gammal, var bevisat gravid. Ävenledes den nu 19 åriga andra styvdottern som har ett barn på 4 år nu, råkade ut för exakt samma sak. Och vet ni vad? Mamman, alltså Grahams fru var 15 år när hon fick sitt första barn.

Och alla dessa 3 damer delar samma öde, där thaimannen har stuckit åt helvete, och lämnar flickorna gravida, och tar noll ansvar för sitt kommande barn. Graham visste ju exakt vad som väntade honom. Jo han förväntas förstås att han skall ta hand om denna avkomma precis som han tog hand om den första styvdotterns avkomma.

Styvdotter nummer 1 bor sedan 4 år tillbaka nere i Bangkok., där hon arbetar så hon kan äta. Sitt barn, berättade Graham, har hon inte sett sedan 8 månader tillbaka. Och detta är ju legio uppe i Isaan, och ute på landsbygden här. Pojkarna lyckas med fagra ord, lite Isaanmusik och mycket Lao Khao ”fälla” sina byten (töserna). Dessa pojkar är oftast några år äldre, det är därför som dom lyckas lite mer, dom är ju mer erfarna i övertalandets ädla konst!!

Och sedan så fort som dessa töser är bevisat gravida, så sticker pojkarna bara. Och dom gör det med sina egna föräldrars stöd. Dessa flickor anses vara lössläppta och horor mer eller mindre. Detta känns väl igen ifrån vår egna kultur eller hur?? Flickornas föräldrar får sedan det höga nöjet att ta hand om barnen, och det är så vanligt uppe i mina hemtrakter att morföräldrarna tar hand om barnen, så man lyfter inte ens på ögonbrynen längre av förvåning!!

Men men upp till Graham, vill han tillbringa sina sista år i livet att ta hand om andra karlas barn och avkomma, så är det upp till honom. Men jag undrar faktiskt hur stark kan kärlek vara??

Kan den vara så stark så man blir helt blind, eller helt hjärndöd??? Vilket liv man för om man låter sig nöja med att andra skall pippa, och man själv tar hand om resultatet, och uppfostrar och betalar precis allting och behandlar dom som sina egna barn. Jag skulle aldrig säga nåt till Graham, men jag tycker att han är en idiot av stora mått....


Fiske i Thailand, ja åsikterna är lika många som det finns fiskemänniskor i Thailand. En del finner nöje i dessa stora dammar som finns runt om i Thailand, och som hyser typ Mal av gigantiska mått runt 30 kilo, och där har dom även en annan firre hyggligt stor, mer platt, som jag inte vet namnet på.

Här finns det ägare till alla dessa konstgjorda dammar, och det kostar då pengar när man vill fiska. Vill man dessutom ta med sig den fångade fisken hem, så brukar man åka på runt 100-200 baht per stor firre.


Sedan så finns det mer naturliga dammar som äges utav nationen Thailand, och här kan man fiska som man vill, där finns fisk, men här så är firrarna bra mycket mer skygga, ty det plaskar ganska rejält runt om i dessa dammar med agn och drag och andra aktiviteter. Fisken är ganska rädd, och det är görsvårt att få Malen att nappa här tycker jag i alla fall.

Sedan har man ju dessa dammar som är konstgjorda i anslutning till risfälten, och här fiskar man ganska små firrar, men det blir ändå mängder av middagar för ägaren av risfälten och dessa dammar. Man har också alla dessa floder som rinner överallt, och som innehåller hyggligt med fisk.


Men det är ganska utfiskat tycker jag mig märka, och det är mest kvinnor som på förmiddagarna kommer med sina spön och metar. Det är fiskar som storleksmässigt påminner om Sardiner. Men jag antar att även här så blir det ett bra komplement till middagen, eller lunchen, eller frukosten.

Och till sist så finns det faktiskt naturliga sjöar, även om de är väldigt sällsynta, flera av dessa ”naturliga” sjöar är egentligen inte ens naturliga, de är helt enkelt reservoarer, där staten har gjort och byggt dem, och sedan låter det komma vatten dit och sedan så planterar man in fisk, eller så kommer det dit fisk via floder och bäckar.Jag har inte mycket kläm annars på Thailands firrar, men är ganska imponerad på en av de största firrarna, den heter ”Giant Snakehead”, och som ni kan se på bilderna så blir den ”hyggligt” stor,,,,

Handskak

Chaiyaphum MDCCLIII, Thailand

17 april 2014

ATM-kurs; 4.824

 


Fick frågan nyss om vad jag trodde om fortsatt invandring till Thailand. Frågeställaren hade läst så mycket negativt om Thailand,så han tänkte att invandringen hade avtagit. Jag kunde faktiskt inte säga med rent hjärta att jag trodde att det hade avtagit, tvärtom, det kändes nästan som om den hade ökat.

Jag tror dock att denna känslan kan vara lite bedräglig, då jag har funnit själv att förr när falangerna immigrerade till Thailand, så bosatte dom sig i ”bardistrikten” typ Bangkok, Pattaya samt Phuket i första hand. Inte för många bosatte sig ute på landsbygden, och så är det väl fortfarande lite grand. Men det har väl ändå vänt lite grand med denna grej.

Falangerna som flyttar till Thailand numera, råkar vara utav en helt annan kaliber, än dessa knullgubbar som ”bara” åkte ner för att rensa ”piporna”, och supa skallen av sig på bästa billigaste sätt där bland turiststråken. De var inte ute efter att bilda familjer, och om dom var det, så tvingade dom sin dam,/fru att bosätta sig just därnere som jag beskrev.

Nu sedan drygt 5-6 år tillbaka (minst), så kommer det en lite annan typ av falanger till Thailand för att bosätta sig. Nu är falangen mer än villig att bosätta sig ute på landsbygden i mer omfattning än förut, och han är villig att hamna där hans dam kommer ifrån. Så uppfattar jag det i alla fall. Klart man inte skall generalisera, men man gör det ändå, eftersom det ju är huvudsyftet med denna hemsida, hahaha!!!

I Chaiyaphum när jag kom dit 2008, så visst fanns det falanger, och visst såg man falanger varje dag om man nu åkte in till stan. Men jag tyckte inte att det var så himla många faktiskt. Sedan under årens lopp, så stiger antalet vita nyllen i Chaiyaphum år för år, och numer finner jag Big C, och Tesco Lotus, och MAKRO, innehålla ganska många falanger medans man rultar runt där och handlar.

Det är också kul att se hur himla lyckliga många verkar vara, det känns att dom har åkt ner till Thailand, och bosatt sig här av den rätta anledningen, alltså att slå ner sina bopålar och ge sin familj en ärlig chans. De falanger som rullar in med skrikande däck hit till lands-bygden och Chaiyaphum, allt i akt och mening att besöka ”hennes” familj, dom räknar jag faktiskt inte alls.

Oftast är det människor som egentligen INTE vill bo i Thailand, utan gör det för spriten och sexets skull, och så drar dom omkring på någon dam, som dom råkar ha gift sig med, och så hör man deras omdöme om Thailand och landsbygden, och hur jäkla värdelöst det måste vara att bo där... Och sedan hör man deras skrikande däck igen när dom lämnar....

Dessa falanger skapar aldrig ett socialt liv med andra människor i den mening där man blir kamrater, och får ett ”riktigt” utbyte av umgänget, dessa falanger har alldeles för bråttom i livet, och missar troligtvis det mesta för den delen också.... Nä gubbar dra ner på hastigheten i Era liv, försök att känna efter riktigt hur ni mår, var ni verkligen vill bo, och gör allting av den rätta anledningen.

Satsar ni bara på att immigrera för att supa och knulla, så blir ni inte gamla det vågar jag lova. Alkolismen slår stenhårt härnere, och den mängd falanger som dör här och/eller som blir hemforslade som rena rama människo-lik är otroligt många... Jag tror själv att man kan få, med lite tur, ett helt gäng år med riktigt god livskvalitet utan att supa skallen av sig. Men vi alla gör som vi vill, och alla har olika åsikter och allas åsikter är lika mycket värda, och alla kommer vi att dö och bla bla bla bla.... skitprat......

När vi ändå är inne på ämnet med Thailand, så undrar jag lite grand vad ni läsare finner vara det mest attraktiva med våra thaidamer, det är väl bäst då att jag börjar, och jag tänker inte gå in naturligtvis på sex och slika saker, men det jag finner mest tilldragande hos min fru är nog hennes ”take care of-mentalitet”, och hennes stolthet över ”vår” familj, och henne stolthet över att ha en svensk familj som HON tillhör. Vad tycker ni andra?????

Handskak

Chaiyaphum MDCCLII, Thailand

16 april 2014

ATM-kurs: 4.851

 
 

Forts. från förra kapitlet... Men att säga detta öppet till en thai är av noll betydelse förstås. Thai bara säger att falang inte fattar detta alls, och vet ingenting alls, och att detta är deras kultur, och inte vår. De är födda in i Buddah och vi är det inte!!

Men som sagt var Buddismen har förvandlats, kristendomen har förvandlats, ja alla religioner förvandlas och förändras och anpassas, och det med tidens rätt. Det är inte alltid till det bästa, men i det stora hela så tror jag personligen att förändringarna inom religionerna är till det bättre.

Numera så kan dom inte längre tortera oss, stycka oss, bränna oss, förvisa oss från vårt egna land, offra oss, eller piska oss ens i skolan.

Nä religionen får förhoppningsvis masa på sig och ta den plats som dom förtjänar, alltså en undanskymd plats i folks vardag.. Så det är väl av den anledningen som man har fester, partyn och supande, inte av religiösa skäl egentligen, utan mer utav skäl där man skall skaffa sig ansikte i byn.... Folk skall hålla en högt, och DET är nog den stora anledningen.

Synd, för från början var det nog mycket mer av hedervärda skäl som man följde buddismens traditioner. Flera av traditionerna kommer ju ifrån att Buddah själv var av kunglig ätt och därför en prins, och var aktningsvärd därborta i Sanskrits Indien på 500:talet före Kristus. Hur man kan se detta, jo pojkmunken följer man ju till templet, och han sitter på sin ”tron” där på flaket på pick upen, folk håller paraply ovanför honom som skydd för solen.

När man kommer in på tempelområdet, så bär man pojkmunken på sina axlar, och också här så skyddar man med paraply emot solen, samtidigt så kastas det glänsande smågodis, som egentligen åsyftar småmynt. Allt detta är en kopia av hur Buddah som prins levde och hedrades därborta i Indien.

Så ceremonierna kommer ifrån Indien, och innebörden i dessa ceremonier kommer ifrån Indien under den tid Buddah levde, och då skall man komma ihåg hans prinstitel, och överhöghet. Inte mycket alls av detta finns kvar, och det som finns kvar har då förvandlats och inlemmats och anpassats till Thailands kultur och människor.

Nu en fråga som man kan ställa sig? Är detta med fester så ovanligt i vår egna kultur då?Är vi de rätta att klaga på thai och gnälla, och jämföra thaikultur med vår egna. I USA t.ex. så kostar ett bröllop i genomsnitt USD. 30.000:- vilket är runt 970.000 baht. Detta är ett genomsnitt, de flesta bröllop i USA ligger runt snarare runt 60.000 dollar tror jag, MINST.

Och om vi är så jävla smarta så vi pröjsar ett bröllop för USD. 60.000:- , håller vår ceremoni i en kyrka som man mäter efter storleken på kyrkans finaste mosaik-fönster, och som har tillräckligt med parkeringsplatser, Vi LOVAR att hålla samman tills döden skiljer oss åt, hahaha!!! Ett bröllop som håller i några månader eller max ett par år, då är vi så dumma i huvudet,så vi skall inte kritisera andra kulturer, tycker jag  i alla fall..

Nu har det hänt. För första gången i Thailands historia, så kommer nu Phuket (alldeles för sent för svenskarna i alla fall, att börja fixa till, och snygga till sina el-ledningar som hänger där uppe i luften på stolparna som garnnystan.

Det hänger ju säkerligen 40-50 ledningar av alla de slag däruppe, och thai kanske har tyckt att detta sett pittoreskt ut, eller kanske det är som vanligt med dom, de tycker helt enkelt att det är inte mödan värt att fixa och snygga till det.

Ungefär som resonemanget bland alla som ”spelar” ordblinda (mycket populärt numera hemma i Svedala), när dom säger - ”spelar väl ingen roll”..... Och får stort medhåll ifrån PK-Sverige, det finns nog ävenledes ett PK-Thailand tror jag, ty ingen har hittills brytt sig om sådana bagateller tidigare.

Men nu skall det i alla fall bli rättning i ledet och alla dessa ledningar skall man försöka att gräva ner i backen i stället. Men då kommer säkert nya problem,,,,,befolkningen kommer väl att gräva som fan i marken, och leta efter koppar, och helt enkelt slita sönder ledningar med mängder av el-stopp som följd.... Men stort grattis Phuket... Ni var först!!!

Handskak

Chaiyaphum MDCCLI, Thailand

15 april 2014

ATM-kurs: 4.882
Hörde en av katterna här hemma mjauade bra mycket utanför dörren... Öppnade och in kom katten med raketfart, med en mus i käften, släppte den på golvet, och ville leka med den. Syrran ville ta tag i musen och katten och få ut dem. Den rusade in under min säng, jag tog musen, katten efter, och slängde ut bägge djuren.Katten var nöjd, tog musen runt husknutten och startade på sin något tidiga middag, men vem bryr sig i naturen, men äter när man kan och får. Hon tuggade i sig musen under ljudliga smackanden, och musen kunde inte göra så mycket för den var ju stendöd nu vid detta laget.Stackars mus, har överlevt hela jäkla vintern, kanske knaprat på en insekt här och en skalbagge där, bara för att när första tillfälle ges för att ta sig ut i naturen, bli fångad av en svart katt som ville ha lite lattjolajban, och ville ha ett mellanmål. Inte ens livet i djurriket är rättvist...

Tänkte prata lite grand om det här med att alla vill sätta in sina söner i templet, och vara munk för 1 vecka eller 1 månad eller kanske 3 månader. Vad är det som driver dessa thailändska familjer egentligen till att lägga alla dessa enorma summor pengar på dessa partyn, där fylla, mat, danserskor och gäster i enorma antal kommer.OK man fattar lite grand även om det inte är så mycket, att det kanske till en del handlar om att föräldrarna skall fastställa sin status i samhället (byn de bor i), genom att bränna mer pengar än sina grannar på dessa partyn. I Buddismen så hålls ju föräldrarna högst i familjen som vi alla vet, för dom förutan så hade vi ju inte haft återfödsel o.s.v.

Vad är det som driver familjerna egentligen nere i Thailand att ha alla dessa partyn och fester och tillställningar. Dom kostar ju smärre förmögenheter, och det kan ju ses som konstigt att man lägger precis allt man äger och har på en sketen fest. Man bjuder in och det kommer även oinbjudna mängder av folk på dessa gatufester i byn.OK i de flesta fall så har det delats ut kuvert i förväg till de familjer som värdparet vill skall vara med. Och visst får man in ganska mycket pengar den vägen. På typ buddah-bröllopet så brukar det i de flesta fall gå jämnt upp med festen-kostnaderna, de pengarna som kommer in via dessa kuvert.

Så låt oss då prata om de partyn där pojkarna i familjen skall bli munkar. Jo dessa partyn är kanske en stor grej för att skaffa ansikte i byn som redan nämnts. Men därbak så finns det också andra anledningar som är lite svårt att förklara sådär. Försöker ju att göra det utan Google Wikipedia. Vilket för många är ganska våghalsigt!!

Men den största anledningen är faktiskt att man (pojkarna) skall skaffa sig meriter genom att vara munk under en viss tid, och då följa i den störstes fotspår (Buddah). Tron är om jag fattat det hela rätt och riktigt, att föräldrarna vid dödsögonblicket skall kunna klättra upp och in i himlen på sin sons munk-utstyrsel.

Eftersom kvinnor inte kan bli munkar, så är deras enda chans att skaffa sig meriter att deras söner då istället skall bli munk under en tid... Varför en munk står så högt över alla andra i kurs kanske kan beskrivas utav det faktum att man har följande krav på sig i Buddismen.

En vanlig människa skall följa 5 st ”lagar”, en mer aktivt utövande buddist skall följa 8 st lagar, en lärjunge-munk har att göra med i första hand 10 st förskrifter eller lagar medans då den allstädes närvarande munken har att följa hela överlägset 227 st lagar i sitt utövande av buddismen.

Man kan ju säga också, att allt det som man förut gjorde av alla de rätta anledningarna, är nu alldeles över styr ceremonimässigt. Folk numera verkar tro (kanske precis som i västerlandet också), att ju mer stålar man lägger på dessa fester, och ceremonier, och gåvor till olika tempel, desto mer meriter får folk inför sin hädanfärd till himlen och sluträkenskaperna.

Men man kan inte förvänta sig att munkarna skall säga alltför mycket. Dessa munkar är ju också uppväxta i den nya tiden, och vet i många fall sjuttan inte vad som är rätt, och vad som är fel. Dom är bara lyckliga över alla donationer som kommer till templet.

Templen nuförtiden dom debiterar ganska dyra avgifter mot familjerna, som skall ha in sina söner som lärjungar under en kort tid.  Detta är ju helt fel. Och allt detta drickande, festande och störande av omgivningarna har absolut noll och ingenting att göra med invigningen av sonen för att bli munk. I själva verket så förlorar föräldrarna en del av sina meriter p.gr.a. Detta handlande, vilket helt strider egentligen emot buddismen. Forts. nästa kapitel...

Handskak

Chaiyaphum MDCCL (1.750), Thailand

14 april 2014

ATM-kurs: 4.882

 


Varför blir brudarna mer i ”jagarläge” när dom märker att killen har en ring på fingret när dom träffas första gången??? Det kan vara på dansgolvet, eller på baren, eller var som helst ute i ”svängen!!?


Är dom så funtade att dom helt enkelt till varje pris ”måste” vinna. Eller är det så att när brudarna märker att en kille är gift eller förlovad, att dom då kategoriserar honom som trovärdig, och att han är seriös nog att VILJA vara gift. Och därför icke en vanlig ”player”....?????
Vad tror ni läsare???

Handskak

Chaiyaphum MDCCXLIX, Thailand

13 april 2014

ATM-kurs: 4.880

 
                                                                                    
Här ovan så kan ni se en uppställning rörande lite olika länder och hur lyckan ter sig i olika åldrar för olika nationaliteter. Det är ju svårt att helt generalisera för man känner säkert något undantag borta i Novosibirsk som är lycklig trots att han är uppåt 55 år gammal.

Kurvorna ni ser i diagrammen är kanske lite svårtydda, men som jag fattar det så är vänstersidan uppåt en skala på lycka, och kurvan inne i diagrammet följer i takt med åldern på individen hur lyckan sänks eller stiger.

En amerikan han är nere som mest i avgrunden runt 47: års åldern, medans engelsmannen är väl runt 41 år. Sedan vänder det strax uppåt, och man är lyckligare. Tysken verkar vara 63 innan det vänder uppåt, men å andra sidan så kan man ju se att han lever ju inte speciellt länge i jämförelse med de tandlösa amerikanarna, som inte har någon sjukvård alls för sina fattiga, och de nersöpna engelska kollegorna, dessa verkar alltså leva mycket längre än tyskarna.

Vet inte om man skall tro på dessa siffror. Men kolla in ryssarna, deras glädje går fullständigt i kras, och de dör redan i 67 års-åldern. Och deras livsglädje är en enda rak utförsraka från födsel till dödsel faktiskt... Jösses secket land att bo i!! Till sist skall man tro diagrammet, så är syd-amerikanarna odödliga, och lever för alltid, och deras glädje blir bara mer och mer högljudd ju äldre dom blir.....5555

Kompisen Martin hade vänligheten att skicka över denna video, tycker att det måste ha varit fantastiskt på det bröllopet. Lyssna och njut, secka präster det finns...

https://www.facebook.com/photo.php?v=656204421095313">Post</a> by <a href="https://www.facebook.com/weddingdvds">Gerry Duffy Wedding Videos Dundalk, Co Louth</a>.</div></div>

Tänkte nämna en liten sak, som kan bli en stor sak när det handlar om att hyra bostad i Thailand. Och det är den deposition som man betalar i förväg när man hyr bostad. Jag själv har ju kommit i kontakt med det i och med att Yongyut hyr ut motorbikes, och hennes syrra Alaam hyrt ut sitt hus, och jag har ju fått arrangera och organisera dessa förhyrningar med kontrakt och depositioner.

I normalfallet, så brukar vi alla fall kräva en 3 månaders hyra av hyresgästen vid första tillfället. Det är alltså första och det är sista månadens hyra, samt den kommande ”vanliga” månaden. Om alla hyror sedan har betalts ordentligt under hyresperioden, och om besiktningen vid utflyttningen visar på noll skador, så betalar man naturligtvis tillbaka den deposition som erlagts.

Skulle där finns andra skador än bara vanliga slitskador (wear and tear), så drar man bort kostnaden för att återställa saker och ting ifrån den deposition som betalats. Så utan att krångla till det med för mycket ordbajseri, så är det så enkelt bara!!  Alltför ofta i Thailand, BÅDE uppe på landsbygden där jag bor, och naturligtvis även nere i turistorterna, så råkar man ut för alla dessa thai som sätter i rent system att ALDRIG återbetala depositionerna som falangerna betalt.

Det verkar vara rent satt i system att göra på detta sättet faktiskt, och är oerhört kränkande för oss som stöter på det. För Er som är hyggligt intresserade av att veta hur man kan lösa en sådan sak, så notera upp att det faktiskt finns en myndighet i Thailand, som jobbar med dessa saker med innehållna och stulna depositioner.

Den myndigheten heter ”Office of Consumer Protection Board”, och det finns en länk dit om man vill säkra informationen här:

 http://www.ocpb.go.th/ewtadmin/ewt/ocpb_eng/main.php?filename=index___EN

Deras kontor ligger faktiskt vägg i väg med Immigration på Chaeng Wattana Road i Bangkok, så de flesta av oss kanske vet var vi är då....Ett förslag som man kanske kan tänka på ifall de snor ens deposition!! Måla deras hus i hemska färger, och kostnaden för att ta bort färgen skall motsvara storleken på depositionen husägaren har snott av dig, bra va???

Handskak

Chaiyaphum MDCCXLVIII, Thailand

12 april 2014

ATM-kurs: 4.880


                                                                       
Den där frukten Durian är på tapeten igen, kan inte den ”katastrofen” bara lämna oss ifred. Precis när man börjar tro på att livet leker och solen steker igen, så nog fan kommer det ett flak-lass med folk utanpå gatan, och de har flertalet jäkla äckliga stinkiga Durian med sig.

Så klart att ställföreträdande snälla thai i form av Yongyut vill ha in en sådan sak i hemmet. Men som tur är, så är man som Hagbard Handfaste, man kan säga nej, åtminstone 2 ggr om året. Och Durian är något som man skall säga nej till.

Hörde en rolig grej som en polare brukar göra när han får hem folk och skall skoja med dom. Och nu senast så hade hans gamla mor kommit på besök ifrån England, det var middagsdags, och efter det dags för lite ”godis” i form av frukt. Polarn hade undanstoppat Durian i en plastpåse, som låg i en plastpåse, som låg i en plastpåse, som för säkerhets skulle var förpackad i en lufttät plastlåda inne i kylen.

Han tog fram densamma, och tog den till bordet, och den intet ont anande modern. Polarn berättade att han aldrig i hela sitt liv förut sett sin mor kunna frambringa sådana hemska ansiktsuttryck. Lukten stod som spön i backen, och de falanger som var där flydde illa kvickt, allt medans de närvarande thaiarna satt kvar, och tog för sig och myste.

För att sammanfatta för de som aldrig stött på denna gulaktiga äckliga stinkande frukt, så är alltså lukten fruktansvärd, nä rättning, den är MER än fruktansvärd. Man tappar all aptit, och därför är det inte heller så många falanger som har smakat eländet. Men kommer man bara fram till att stoppa en bit i munnen, så är den riktigt god, och anses faktiskt som en delikatess.
 
Hur det kommer sig att någon i tidernas begynnelse, som fann en Durian för första gången liggande där på marken, eller hängandes ifrån en gren, tog mod till sig och lyckades att bortse ifrån lukten, och sedan faktiskt smaka på den, den grejen fattar jag inte. Likheten med att smaka på en skitkorv är slående, inte smakmässigt men just den grejen att man ser korven ligga där, och sedan får man för sig att smaka på den korven...

Antagligen så kanske någon människa i tidernas begynnelse gjorde den erfarenheten också....hahaha!!! Så alla ni som är nyfikna, smaka gärna, men håll andan, och lukta INTE, bara stoppa en bit in i munnen, och njut för den är faktiskt god.

Nu berättade Yongyut häromdagen att Gary, ni vet han ifrån Wales, han som har en cancersjuk fru, och han som mötte upp Alaam i Bangkok/Pattaya. Han har varit och hälsat på Dan (Mr America) på vår gata. Han åkte, trots att han sade att han INTE tänkte åka upp till Chaiyaphum någon mer gång, hit upp i alla fall. Och det visade sig att han inte lyssnar ett skit på andra människor. Han ber om råd och sedan skiter han i det.

Nu har han varit i Chaiyaphum och uppe i Baan Khwaoo, och tjötat med sin svärmor som ju har huset skrivet på sig, och marken står också på henne. Hon har ju redan tidigare sagt att hon tänker behålla detta bekostade dyra hus som Gary byggt och betalt, och helt oblygt så snor hon det bara ifrån honom..

Att komma upp till Baan Khwaoo och försöka bringa reda och få ordning på detta är omöjligt, och det är fullständigt chanslöst för honom. Det är lika bra att glömma det, och inse att han är helt blåst på konfekten. Huset har ALDRIG stått på honom, och marken naturligtvis har aldrig heller varit i hans namn, så han  är CHANSLÖS... men nu har han blandat in thai-advokater, och DET kommer att bli en dyr historia vågar jag lova.

Jag fattar faktiskt inte vad han håller på med, slösa ytterligare stålar på saker som ger NOLL i utdelning är bara dumt. Satsa pengar på ett äktenskap som är dött redan, och där hans fru snart också hon är död. Hon lär vara en skugga av sitt forna jag, och väger nu neråt 43 kilo tror jag det var. Jättehemskt och väldigt sorgligt. Att då tillbringa sista tiden ihop, med att fajtas med mamman till sin fru är ju smart, eller hur?

Vädret här på västkusten och Orust har varit helrötet nu i runt 4 dagar, och minnena kommer snabbt tillbaka ifrån alla år man bott här och riktigt hatat detta väder, som förstört så enormt många dagar i ens liv. Det regnar inte ens, det duggar, och det duggar så intensivt, så man ser framför sig en ”matta” av små små duggdroppar i luften.

Och man blir pisseblöt helt ljudlöst, inte ett ljud hörs men mängden vatten som droppar ner ifrån himlen är grymt....... Snart blir det 43 grader varmt, solbränna och en cykeltur......hoppas bara det blir en smärtfri upplevelse, så det inte blir en engångsföreteelse, men vi får se. Den som lever får se...

Handskak

Chaiyaphum MDCCXLVII, Thailand

11 april 2014

ATM-kurs; 4.883

 

Tänkte vidröra en sak som jag kom i kontakt med i och med att York berättade följande grej för mig nu härtomsistens. Jo han har en polare (amerikan) som är bosatt i en by utanför Chaiyaphum. Han har på sin tomt i sin ägo lite olika djur, han tycker det är skitkul att föda upp dom faktiskt berättade York för mig!!

I alla fall en dag för inte så länge sedan, så dök plötsligt en hund upp, hunden hoppade över muren, eller så tog han sig in i ett obevakat ögonblick när någon thai i hushållet sket i att stänga grinden. Denne hundfan, som för övrigt ägs utav en thaifamilj i byn, började attackera amerikanens gäss. Gässmamma och Gässpappa dog modigt i sin iver att försvara sina 4st gässlingar (barnen alltså)...

Hundfan var inte nöjd med detta, utan sprang vidare till hönsen, och bet snabbt och effektivt ihjäl 2st tuppar, 11 st hönor inklusive 1 höna som låg på ägg. Den ende som klarade sig var en 3:e tupp som hade flugit upp på en elledning där hunden inte kunde komma åt honom.

Amerikanens fru var upprörd, vi skall då inte prata om amerikanaren som var vansinnigt arg, och fattade själv att han inte skulle ta tag i detta, för då skulle det bli en riktig katastrof av det hela. Frun spatserade i alla fall över till byhövdingen, som för övrigt var gift med hennes syster, och tog med honom till deras hem och tomt, och han såg förödelsen. Byhövdingen höll sedan med om att detta var ett ”problem”, som han uttryckte det!!

Alla i byn vet vem som äger hunden, alla i byn vet vilken hund det handlar om tydligen. Men slika problem tas ju aldrig hand om, utan alla skiter som vanligt i allt, och problemet bara växer tills katastrofen är ett faktum. Hade bara amerikanaren fattat att denna hund var kapabel till detta illdåd, så hade han kanske kunnat förhindra det, men han visste ingenting.

Ägaren till byn gör sig ”osynlig” och pratar INTE med någon om detta. De andra thai, alltså hans grannar är för fega för att konfrontera ägaren  och hans familj. Så alla håller käften. Inte ens den fega byhövdingen vågar göra något åt saken, och anledningen är till 100% att det är en falang som är drabbad. Han kan då skita i det hela, och bara låta det bero. Vem bryr sig om en falang.

Nu hade amerikanaren i sin arghet och sorg snackat med York och frågat vad han skulle kunna göra åt detta ”problem. Jag skall döda hundkräket nästa gång han kommer in på min tomt?? Nä för sattan säger York, du kan inte göra sådana saker... Så fort som den hunden dör för dina händer, så är den värd en förmögenhet eftersom thai då vet att de kan avtvinga falangen pengar.

Thai skiter fullständigt i hunden, men när det passar så är den värd mer än en avelshingst. Men fortsätter York, du skall tänka på att så fort som en hund får ”taste”, alltså smak på denna typ av villebråd, så är den fast, och vill ha mer nästa gång den är hungrig! Så om hunden kommer tillbaka se till att fånga den, lägg den i bilen och kör 40-50 km långt bort, och släpp den där.

Annars fortsatte York, så käner jag en annan kille i en annan by, som hade berättat om en liknande situation där han hade förlorat 9 st smågrisar till ett gäng hundar. Den killen menade på att man måste ”ta hundarna” när dom begår brottet om man skall kunna åtgärda problemet.

I den byn så är det ingen då som ens rynkar ett ögonbryn om halva byns hundar plötsligt är ”borta”.... Det är den byns rättvisa..... men det gäller att hålla sig inom de ”ramar” som thai själva har, och inte hitta på egna ”regler”, för då är man snabbt ”kokt” som medlem i det thailändska samhället.

Den byns invånare kommer att se till att hunden får det öde den förtjänar, och sedan är ju problemet löst. Att döda hunden som sagt var, kan ställa dig med stora stora problem, och du kan tvingas bort faktiskt ifrån ditt egna hem om det vill sig illa. York tänkte förstås på den andra kompisen som ju skrev brev till munkarna och klagade på templet.

Den killen har nu redan blivit borttvingad ifrån Chaiyaphum och söker boende bortåt Khorat istället sorgligt nog. Han nappade INTE på förslaget att försöka att skänka pengar till templet och be om ursäkt den vägen, han ville bara inte göra det, jag fattar och förstår honom fullständigt!!

Så amerikanaren, och hans problem ligger och pyr fortfarande, och han kommer nog att lösa det hela som York föreslog, alltså att kidnappa hunden och släppa den långt långt borta, den är alldeles för farlig och bitvillig och har fått smak för villebråd som inte passar sig alls i ett byliv.

Handskak

Chaiyaphum MDCCXLVI, Thailand

10 april 2014

ATM-kurs: 4.903
Yongyut berättade att de hade betalt lite ”räkningar” för svärmodern!!! haha, dom e la för goa!! Jo räkningarna gällde flera stycken ”försäkringar”, alltså livförsäkringar. Dessa är tagna på andra äldre människor som folk anser löper stor risk att dö inom en överskådlig tid.  Försäkringsbolaget får sedan punga ut en go summa stålar till ”byn” där sedan försäkringstagarna får dela på nettot.....

Härligt när svärmodern är med i  slika omständigheter,,,, Hon visar framfötterna, och det är aldrig fel. Måste kännas ”urkul” för de äldre som de andra ”utser” som bästa offer, och som man bör ta försäkring på!!! Tänk bara när svärmor Peangta själv hamnar på ”dödslistan”, då är det ju lagom roligt!!

Men jag tycker inte det var inte så blodigt mycket pengar bara 1.200 baht, vilket täckte livförsäkring på 4st åldringar + 1 fyllo där i byn. Sedan om jag själv får någon utdelning på de pengar jag pröjsar, det kan man ju bara glömma.... Svärmor har redan cashat in flera gånger, och ryggdunkningarna här i familjen blir många då hon ”prickat rätt” många gånger.

Men ingen ryggdunkning nämner att pengar kanske skall betalas tillbaka till falangen som pröjsat i första hand, hahahah, men tar det med ro.....Kan man vara till hjälp utan att bli skinnad på kuppen, så må det faktiskt vara hänt. Jag är jättenöjd med ”min” familj, så vi kör på....Vill nämna en sak som kanske kan vara en varning till Er ”saltvattens-turister”. Jo i kölvattnet av den nya invasionen av ryssar, och för all del även andra nationaliteter, så dyker det också upp ”scams” och bedrägerier i olika format. Det sista nu så är det ukrainare och ryssar som utmärker sig för att vara döva, och bommar och tigger pengar av andra falanger.

Det går till som så (se bilden ovan), att ryssen lägger där på Ert bord i matsalen på kanske Tesco Lotus, eller Big C, eller andra matställen, en nyckelhängare, och ett kort på engelska och thai, där han berättar att han är döv, och att han är jätteglad om ni kan undvara 100 baht till honom som en lisa i hans ödsliga tråkigheter här i Thailand.

Denna scam startade tydligen i Phuket, och har varit där en tid nu. Dock så tog polisen denne ryssfan, och hör och häpna, de tog honom på 2.000 baht i böter, och släppte honom sedan. Normalt sett så skulle de ha deporterat honom, men varför skicka iväg en mjölkkossa. Denna skurk har nu varit i Bangkok en tid och kört med detta trick, och nu till slut för 2 dagar sedan har han dykt upp i Pattaya.

Världen är dock ganska liten som vi alla vet. Så ryssen har blivit igenkänd via foton som publicerats på olika forum, och han löper väl risk att råka illa ut nu om han lägger sina nyckelringar med sitt kort på ”fel” matbord.... Så med detta – ett varningens ord bara..

Det är samma med de snygga philippin-flickor (damer), som reser runt i Thailand, och samlar/tigger ihop pengar till offren i deras egna katastrof därborta i Philippinerna. Jag lovar, inte en centimo kommer offren tillhanda, utan Era pengar hamnar undantagslöst i dessa damers fickor.

Det är stor synd och skam men vi människor visar oss gång efter annan vara det värsta djur som naturen har skapat. Det finns inte tillräckligt med profeter, predikanter, eller andra guds sändebud för att jämna ut det hela. Människan är naturens avskrap på denna jord, ingen snack om den saken. Så med det sagt, ge inte heller dessa damer pengar.....

Idag så var jag med mina syrror på Torp,  affärscentrat bortåt Uddevalla-hållet. Vi började med att käka lunch på IKEA a´59:- för fläskschnitzel, pommes och bajonässås.... Kaffe med   kanelbulle kostade 5:-, så det slank ner också. Att man har svårt att gå NER i vikt kanske beror på detta, har haft funderingar åt det hållet i alla fall, hahaha!!

Vi var inne på Jula, och där handlade jag en jättestor paket med flera lökar med Dalia, görsnygg, dessa skall jag plantera i min trädgård i Thailand. Jag köpte en stor paket med ”Plopp”, och 6 tablettaskar till ungarna. Jag köpte chockladmousse och Creme karamell som bara behöver läggas till mjölk för att bli ett av världens tio underverk....

Skall bli kul att låta Yongan och ungarna och kanske svärmodern få smaka på detta grymt goa.... Jag köpte också en stor påse vardera utav Kanel och Kardemumma-krydda, bra att ha vid bakning därborta bland risfälten. Kanelbullar får Ingemar visa hur man gör, och Kardemumma a´la vår egna morsas recept, får min ena syster visa mig hur den bakningen går till....

Jag köpte avslutningsvis 2 paket med makrillfile´som är så himla gott samt 2st skohorn, modell 70 cm långa, bra när man har röten rygg, och inte känner för att böja sig i tid och otid!! Men nu börjar min resväska att bli redigt tung, så jag börjar befara att mina kläder inte får plats alls.......Detta kommer att bli jobbigt för jag vill köpa lite kaviar (Svennes) och vår egna goa majonaise......Får det plats???

Handskak

Hejsan alla läsare!!
Om ni vill, så går det nu bra att abonnera, så kommer det att komma till Er emailadress en notis varje gång som jag skriver något nytt kapitel och publicerar här på hemsidan.

Var snälla och skriv en rad och anmäl Er på min mail: chaiyaphum@glegolo.com

Så kommer jag manuellt att ge Er en notis. Tack skall ni ha, och hoppas att ni får ett fortsatt nöje att läsa mina alster!!!

Handskak
Glegolo

Chaiyaphum MDCCXLV, Thailand

9 april 2014

ATM-kurs: 4.895

 


Med en dag som är full av nästan ingenting att berätta, så kanske det är läge då att publicera lite foton tagna här i trädgården, inte hissnande exotiska, men typiskt svenska i sin färgfattigdom.

Vi hade en liten röjardag här hemma.Min äldsta syster yster fick för sig att just idag så var det stora ”brännaredagen”, och då skulle vi elda skräp och dylikt på baksidan huset där ute på ängen. Tog några foton av det hela, och det blev ett eldfängt rökinferno som hette duga. Jag fick det stora nöjet att vara chefseldare, och min huvudsyssla blev att slänga på ene-ruskor på elden, och den rökutvecklingen kan bara en pyraoman vara nöjd med antar jag!!Jag tog också lite foton vid vårt färjeläge som jag alltid nyttjar då jag hatar alla dessa jäkla broar, och jag väljer alltid att ta färjan istället för broarna.....Jag tänkte nämna lite grand kultur, och då den som påverkar i dagsläget thai-ungdomar mest, nämligen den syd-koreanska... Några kanske tycker att det är underligt hur mycket ungdomarna här påverkas utav Syd-Korea, men trender och produkter smart marknadsfört utav detta duktiga korenaska folk väller in över  Thailand.

Och några även uppe på regerings-nivå reagerar över detta, och uttrycker sitt missnöje, rädda att det kan negativt påverka den ”egna” ack så viktiga thaikulturen.. Vissa av dessa förvånas över att påverkan är såpass mycket mindre ifrån de mycket mer närliggande grannländerna som Laos, Kambodja, Burma,,, men med tanke på vad dessa länder presterar i livet, så förstår man ju att det inte kommer mycket påverkan därifrån.

Syd-Koreas påverkan kommer i första hand ifrån musik, och ifrån såp-operor, och filmer. Thais egna såpoperor och filmer är väl helt enkelt skitdåliga, och ungdomarna är väl heltrötta på skiten antar jag... Kanske roligare att se lite saker på TV som är någorlunda påkostat, istället för dessa extremt ”fattiga” TV-program som snåla Thailand presterar. Så den syd-koreanska ”vågen” har kommit, och att den är framgångsrik också kan bero på den brist på ”fritt tal”, och mycket censur som Thailand bedriver.

Regeringen och hälsovårdsnämnen i Thailand satte hårt mot hårt i olika sammanhang emot syd-Koreanska varor som kommer till Thailand, och bl.a. så blev ju svarta strumor (sockar) ifrån Syd-Korea jätte populära. Då gick ”Hälsovårdsnämnden” ut och ”varnade” sina thailändare över detta, och påstod att Denguemyggen drogs till detta, och dödade många thaiungdomar varje år...

Ja den syd-koreanska vågen kan vara jättefarlig för ett land som så förtvivlat absolut inte vill ha influenser och förnyelse. Dock så biter man sig självt i tummen nu, och de kan helt enkelt inte stoppa utvecklingen, och om detta fortsätter, så kanske t.om. korruptionen minskar... hur då???

Jo i och med upplysning och utbildning, så kommer det att bli fler och fler som vill dela på ”kakan” i Thailand, och då kommer det att bli oerhört många som vill ha mutor och kräva mutor, så då räcker helt enkelt inte pengarna till, så då måste man kanske fokusera på att arbeta och TJÄNA sina pengar, istället för att själa dom av sina grannar och vänner och bekanta där i Thailandet....Jag avslutar detta kapitel med lite tårdrypande innehåll. Kolla videon ifrån youtube, den säger mer än man kan tro vid första anblicken. De pratar, låter det som, japanska i videon, men nog tycker jag att människorna ser ut som, och uppför sig som thai, visst är detta thai????

Handskak

Chaiyaphum MDCCXLIV, Thailand

8 april 2014

ATM-kurs: 4.908


                                                                                                                                     
På tal om TV, så har jag i stort sett varit i kontakt med TV under noll minuter i Thailand. Jag har sett vissa gånger ett endaste program, och det har varit på tisdagar under drygt 20 minuter innan läggdags, ett program som heter ”after ten”.

Jag fattar inte vad dom säger ett endaste dugg, men det går ut på att 3 människor står och mimar, och så skall en panel som består av 3 kändisar gissa vem som sjunger av de 3 som mimar. Programmet har väl funnits minst under 10 år nu, och det har inte bytt varken namn, tema, studio eller medverkande under denna tid.

Så det var med en envis förtjusning som jag såg fram emot min ankomst till kulturens högborg Sverige, och Sveriges fantastiska TV-program. OK missförstå mig nu inte, visst har vi kanon-TV ganska ofta tycker jag. Jag har inga problem i stort sett, dock så undrar jag, kanske inte vän av tråkig kultur, men ändå vän av lite variation, vad som slog mig i huvudet när jag kom hit och kollade på TV ihop med mina syrror.

Visst måste jag erkänna att jag var förvånad över den mängd reality-serier som finns och som rullar i västerländsk TV, men det är inte det värsta tycker jag. VAD HÅLLER VI PÅ MED? Alla TV-program handlar ju om mat i stort sett, är vi så jäkla hungriga eller?

Jasså jag överdriver och har fördomar som vanligt? Titta då på min uppräkning av program som går NU på TV, och som handlar om mat. Och detta är alltså SERIER, och återkommer 1 eller flera gånger i veckan, vareviga program av dessa:

Sveriges Mästerkock, Köksmästarna, Masterchef USA, Pluras kök Sicilien,                  Jamie Oliver: Middag på 15 minuter, Hela England bakar, Vad blir det för mat,              Jamie Olivers Restaurant, Junior Masterchef (Australia), Timells Skärgårdskök,

Britains best dish, Halvåtta hos mig, Sveriges yngsta mästerkock, Hells Kitchen,     
Celebrity Masterchef, Masterchef (The proffessionals), Top Chef,                                 Gordon Ramseys Köksskola, Här är ditt kylskåp, Gordon Ramseys (Great Escapes),
Gordon Ramseys (Kitchen Nightmares),

Vi snackar här alltså om totalt 21st olika matlagningsprogram, och jag har säkert missat några i de olika tablåerna. 21 st freaking matshower.....Vad håller vi på med egentligen i Sverige... Ingen säger nåt alls???? OK jag antar att det är väl bara att säga att man gillar skiten då!!!! Men snacka om finkultur på hög nivå.... Och kass kultur i Thailand,hahaha!!!

Har ni noterat att i Thailand så använder man visselpipa offentligt när man vill skämma ut någon. T.ex. om där kommer in oförhappandes en hög politiker på ett shoppingmall i Bangkok. Någon människa ser denna politiker där i någon affär, och tar fram sin visselpipa och visslar fram sitt missnöje.

Jag har sett video när detta händer och det kan bli ett sattans oväsen om dessutom fler visselpipor ansluter sig. Jag noterade att politikern fick RUSA ut ur shoppingmallen, och  fly undan detta fruktansvärda oväsen.

Till saken, Yingluck (PM) var uppe i Petchabun, och hon blev där häcklad via en visselpipa av en kvinna som lyckades att nästa sig förbi alla säkerhetsvakter och började vissla frenetiskt. Hon var alltså motståndare till den sittande valda regeringen. Hon blev förstås anhållen, men sedemera släppt.

Hennes namn och adress fann helt oförklarligt vägen till Yinglucks hejdukar bland de röda, och nu några veckor senare, så blev den visslande kvinnan attackerad utanför sitt hem och 3st förövare som med stålrör slog sönder hennes bil, och de avslutade med att skjuta med pistol åt hennes håll men träffade som tur var inte.

2st andra motståndare blev också dom attackerade, och det placerades dessutom ut bomber runt deras hem och hus. Att det finns barn däromkring kanske inte spelade de röda någon roll, vad vet jag!!! Man kanske kan säga då som någon thai sade efteråt - ”play with fire, and you will get burned”!!!

Ja de röda ger verkligen betalt snabbt och brutalt. De lever väl efter devisen -”you whistle  at us, and we shoot you and throw grenades at you!!!!

Handskak


Chaiyaphum MDCCXLIII, Thailand

7 april 2014

ATM-kurs: 4.888För att återgå till ämnen rörande hundexporten till i första hand Vietnam, så har man nu ifrån polishåll lagt märke till och funnit ut att ”förövarna”, alltså de som fångar och skeppar ut alla hundar ifrån Thailand till Vietnam, nu försöker andra tricks för att lura polisen.

Nu så skinnar man, slaktar hunden, tar tillvara på köttet och sedan slänger amn resterna ute i skogen, precis som man gör med sopor. Men men, thai är ju vana vid att göra på det sättet, alltså att bara slänga saker och ting ute i skogen när dom är klara med det. Denna ”verksamhet” försigår i första hand uppe i nord-östra delen av Thailand (Isaan), alltså där jag bor (nästan i alla fall).


Användningsområdet för dessa hundar som exporteras är i första hand till mat i första hand i  Vietnam och också Korea, de är ju hundätare nummer 1 i världen. Men det är deras kultur, så skall man klaga egentligen. Muslimerna hatar oss andra för att vi slafsar griskött, amrisarna hatar alla som slafsar hamburgare gjorda på hästkött o.s.v. Så vad som är rätt och fel är ju svårt, i alla fall för mig att säga rakt och säkert.

Hunden används också som trumskinn och också till gitarrer. Faktiskt så använder man skinnet ifrån hundens testiklar till att göra golfhandskar. Så tänk på detta ni golfälskare typ AWU och LelleE m.fl. marodörer.... Antalet vovsingar som ”exporteras” låg 2012 på runt 500.000st. De flesta är s.k. ”stray-dogs”, alltså lösspringande hundar, som lever sina liv på gatorna och enbart skapar problem för alla och envar.

Även s.k. tempelhundar stjäls och det anses vara väldigt ”ofint”. Varför det skulle vara ofint undgår mig faktiskt... Är det bara för att hundarna lever där med sina munkar och får hållas där ihop med en miljon jäkla äckliga katter....?? Klart att ansvaret för detta INTE ligger på hundarna, de har ju inte bett om att bli födda och utslängda på gatorna.

Detta ämne är faktiskt inte så svart/vitt som kanske många kan tyckas tro. Det är ju enfaldigt att tro bara för att hunden i huvudsak i väst anses som en kamrat, ett barn en familjemedlem, så ses den ju inte alls på detta sättet typ här borta i Asien. Jag har en annan insyn på detta ”problem”!!!

Varför inte ta och lägga ansvar på alla dessa ”hundälskare” och alla dessa som skall skydda hundars lika värde  i naturen, eller vad det nu kan heta. Alla dessa idioter som skaffar sig hund här i Thailand bara för att dom är så söta och fina, och sedan efter 2 år när dom inte är så söta och fina längre, så låser man bara grinden och skiter i hundarna. Och sedan så lipar man i högan sky ifrån detta håll över denna export.

Jag tänkte nu skriva lite grand om det där som har avhandlats i lite olika sammanhang och där folk tycks ha olika åsikter, nämligen hur mycket skatt som vi betalar som pensionär respektive inkomsttagare (d.v.s. arbetande) här i konungariket Sverige. De exakta procentsiffrorna skiljer sig lite grand kommunerna emellan, men skillnaden emellan pensionär och arbetande torde ändå vara lika, eller hur?

SPF har en kalkylator ute på internet som man kan med fördel använda. I stort sett så lägger man in sin inkomst + vilken kommun man bor i, så rasslar det till i denna eminenta kalkylator, och så får man vips reda på längst ner 2 siffror, alltså hur mycket i procent som man betalar i Sverige som dels pensionär, och dels som arbetande. För min syster nu och här, så betalar hon 23% som pensionär, och om hon hade varit arbetande, så hade hon betalat 21% i skatt.

Jag finner det anmärkningsvärt konstigt och underligt att en pensionär skall betala MER i skatt än en arbetande människa faktiskt. Men det kanske beror på att jag tycker tvärtemot de yngre generationerna, att vi äldre redan har betalt in VÅR ANDEL skattemässigt till staten under vår livstid.

En helt annan sak som också varit uppe på tapeten inne på forumen ute på internet, är ju huruvida det lönar sig att söka SINK eller inte. Att bara ”skriva ut sig” utan SINK påverkar väl inte skatten alls va??? Undrar bara....

När jag fick SINK, så fick jag nästan 1.200:- MER i månaden kommer jag ihåg. Nu när jag skrev in mig igen så gick jag ner i inkomst nästan 1.200:-, alltså oförändrat sedan 2009. Jag hör hit och dit, att det finns vissa trösklar och smärtgränser, på när det lönar sig eller inte lönar sig att söka SINK. Jag vet inte mer än att för mig som ligger i det lägre spannet av inkomst, för mig i alla fall så lönar det sig definitivt!

Handskak

Chaiyaphum MDCCXLII, Thailand

5 april 2014

ATM-kurs 4.888

 


Vad tycker ni läsare om det här med kristendom och buddism och en i äktenskapet är buddist och den andre kristen? Tillhör ni killar dessa löjdar som skall omvandla thaidamerna till passande medborgare i falangland, eller låter ni henne hålla på med den religion som hon är uppfödd i??

Nu är nog inte denna fråga speciellt stor eller ens viktig för oss som kommer ifrån de nordiska länderna eftersom viu själva är uppfödda i frihet inom flera områden. Men om vi killar vore t.ex. amerikanare, så hade nog saken varit extremt mycket annorlunda därborta i landet USA.

Landet där religionen är som viktigast, men där man samtidigt med andra handen inte har problem att bekämpa och kriga sig trötta med en hel omvärld. DÄR är det viktig att bägge i äktenskapet är kristna tror jag. Jag tycker faktiskt synd om de thaidamer som är ihop med amerikanare och som flyttar till USA med sin make och får möta den skiten med religionen där.

Jag tror, att om jag vore kristen, riktigt bokstavskristen, att om vi gick till kyrkan, så skulle Yongan absolut inte ha några problem att gå dit med mig. Dock så skall hon känna sig ”säker” gentemot mig, att jag inte tänker slänga min skit (religion) över henne, och påverka henne i den riktningen. DÅ tror jag att hon kan slappna av. Ty Yongan blir då en buddist som går till den kristna kyrkan, och absolut inte en buddist som övergår till kristendomen..

Jag är av den överygelsen att en god person behöver fasen ingen religion. Och den mest berömvärde killen jag vet, han har varit; kristen, buddist, Taoist, Mormon, Amish m.m. och varje gång han ändrat religion, så har vi med förväntan sett tiden an vilken dam han skulle ha med sig till middagen, hahaha!!! Religion, ungefär som, om jag kan få min thaidam att gå ifrån den ”enda sanna sagan nummer 1”, till att tro på den ”enda sanna sagan nummer 2”, sicken skit egentligen!!!

Så mitt förslag då i Era förhållanden, slåss om vilken religion ni skall ha i familjen, slåss som alla religösa gjort i alla tider. Vinnaren får välja, och låta den andre konvertera, om nu inte opponenten redan är halshuggen eller bränd förstås.. Men igen då? Hur ser ni själva på det hela med religionen, struntar ni helt i den eller är ni ”smygnattvardare” i vardande????

Ett orosmoment, har hört rykten att Schweppes Tonic Water är på upphällningen.... Vanu då? Varför är det kris nu då.....Det är ju ingen översvämning i Bangkok, så varför... skit också...Måste be min polare York i Thailand att bunkra.... Vore ju en katastrof om jag inte har Tonic water hemma, då så många kommer hem och besöker, och förväntar sig en hederlig GT i sommarvärmen.

Natten var lugn, sov gott, öppnade datorn och fann 2st email ifrån York därborta i Thailand. Som vanligt och i sann tysk anda riktigt ordentligt organiserad och generös. Han berättade att han var ute igår efter mitt mail, och köpte in Schweppes på Tesco Lotus, jag har numera då 10st burkar som väntar på mig, och 10 burkar är detsamma som 20 groggar, så en lördag är räddad i alla fall nu, tack York för den snabba servicen..Jag fick också nu imorse mer nyheter angående den situation som uppstått med Yorks tyske vän där i byn där Yongyuts syster och spritmagistern bor. Han som klagade brevledes hit och dit på ljudnivån, och på tidpunkten på skränet i högtalarna som vrålade ut ifrån templet.

Allting verkar nu eskalera, efter ett flertal möten med chefsmunken i Chaiyaphum, chefsmunken i byn och själva byhövdingen med undersåtar, så fann imorse, enligt York, tysken ett flertal stora plakat hänga på sitt staket framför huset där folk har skrivit hot mot hans liv och hans familj. Riktigt otäckt faktiskt, och med facit i hand från många andra situationer,så hade nog inte jag bott kvar där i mer än 10 sekunder tror jag.

Killen har gjort sig helt omöjlig, och han kommer aldrig att kunna göra detta bra igen. Visserligen så vet jag inte hur mycket 500.000 baht gör i sammanhanget. Alltså om han skänker en stor summa pengar. Det mesta här i livet går ju att köpa, och dessa munkar går garanterat också att köpa tror jag.... Så jag föreslog för York att säga till sin vän, att försöka den vägen via pengar, kanske det kan gjuta olja på vågorna..

Handskak


Chaiyaphum MDCCXLI, Thailand

4 april 2014

ATM-kurs; 4.908
Tänkte på det där med att det finns olika moment i livet när man skulle ha gjort det eller det, men gjorde nåt annat. Och så finns det tillfällen i livet när man borde bara ha gått iväg och helt enkelt struntat i det hela. Alla så har vi olika versioner av sådana situationer, men oftast är det väl vår stora käft som sätter käppar i hjulet för oss tror jag!!

Jag kan ge ett exempel då för att sätta igång det hela.  Jag och Yongan är inne på ett sådant där ”take away-ställe” för thaimat. Tjejen som står där och skall expediera oss, hon tar emot vår order, plockar fram en påse, ställer ner den igen, och tar upp order ifrån en annan thai som står där, ställer sedan ner den påsen också medans hon tar betalt för en 3.e thai som hon också expedierar.

Egentligen så skulle hon ha medalj för att hon är så duktig på att jonglera 3-4 kunder i taget. Men nu så tar hon emot beställning ifrån en 5:e, och jag börjar bli lite lagom så där irriterad som bara en falang ifrån Göteborg kan bli. Yongan håller mig hårt i armen, hon vet vad som är på gång, och hon börjar att rabbla vårt alldeles egna mantra som vi haft nu i 6 år tillsammans.

-”take it easy, we can take it easy, why?? BECAUSE we are retired” Lugnet lägrar sig mentalt igen, och jag tittar på när denna välorganiserade thai blandar och ger och fullständigt skiter i all service. Den 5.e lämnar en 100 bahtare, kostnaden är 20 baht, och flickan sticker in på lagret och hämtar en kalkylator.

Vi tittar på när hon slår in 100, knappar in minustecknet och slår in 20 och "likamedtecknet". Jag orkar bara inte med detta längre, det går bara inte. Som i en fasansfullt dimma där allt verkar vara i en "koma" så plockar hon upp vår påse slutligen med vår mat, och jag drar nu Yongan i armen, och vi bara lämnar butiken och går ut, vi tar inte med vår påse.

Jag orkar inte ens titta på eländet mer. Yongyut är inte glad alls, men jag fick behålla lite stolthet i alla fall i och med att vi lämnade stället. DETTA var en typiskt situation där man bara går ifrån och lämnar, man orkar bara inte mer. Och dessa situation finns överallt runt om en där i vardagslivet i Thailand.

Jag hörde för nåt år sedan när en annan polare berättade när han genomled en liknande situation, en situation som visserligen kunde hända varsomhelst i världen, men som är så himla vanlig just här i Thailand när man hör det ifrån andra. Killen hade varit med sin fru i en stor möbelaffär, och de var ute efter att köpa en stor dyr dubbelbädd för sitt hem. Inne i affären så står där en kille, en säljare och han pratar i telefon.

Han väntar nån minut när frun hans berättar att killen pratar med en kompis, och de pratar om tjejer i allmänhet, och inget vidare viktiga saker. Min polare tittar på killen ett långt tag, killen tittar tillbaka, och FORTSÄTTER att prata. Detta upprepas ett par gånger berättar kompisen, varefter han plockar upp sitt platinum-kort, viftar högt över huvudet med det, och ler emot idioten som pratar telefon, och så går de ut skrattande ifrån affären.

Detta var också den en typisk situation där man inte tar skiten, utan  bara lämnar utan vidare spisning. Kan tilläggas att kompisens fru tyckte detta var helt rätt..... Men hon hade bott i England i nästan 7 år, så hon kanske hade vant sig vid att kunna ”säga ifrån”, vad vet jag!!!

När man nämner slika saker, så är ju vi alla olika, en del personer, även om dom är falanger, är rejält mesiga och säger aldrig ifrån inte ens i sitt egna hemland, de blir trampade på i hela sitt liv. Dock så hörde jag ett försvar en gång, och det var en som tyckte att vi skulle åka till Jamaica, och uppleva det, och sedan tillbaka igen till Thailand, då kanske man skulle stå ut med mycket mer elände.

Idag, så var jag med syrran och eldade i trädgården här i Stala. Med lite hjälp av T-sprit eller nåt sånt, så tog det sig på studs och brann fanatiskt bra, vi slapp att lägga på en häxa, utan enebuskar funkade bra som bränsle. Högen med skräp försvann snabbt, och nu ser det snyggt och fint ut, och alla mina kläder måste nog tvättas för det luktar som i fornstora dagar, när man gillade att lunta och härja med elden.

Handskak

Chaiyaphum MDCCXL (1.740), Thailand

3 april 2014

ATM-kurs; 4.949
Ja tiden rusar på nu när vi är i väntans tider., och skrivandet går stundtals på lågvarv. OK löven ändrar färg här, så nog händer det alltid någonting. Det är förvånansvärt vackert väder, och det satans promenerandet funkar väl någorlunda bra, men fasen va tråkigt det är att promenera måste jag säga!!!

I söndags som sagt var, så åkte vi ut till ”Klädesholmen”, och käkade sen lunch på ett ytterligt grannt ställe med kanonmat. Man satt vid stora panorama-fönster alldeles vid vattnet (havet för Er som bor i 08-området). Denna krog hette ”Salt och Sill”, och jag måste säga att det var fantastiskt god mat.De hade förrätt, en buffe som bestod av massa olika saker, se fotot, men jösses va gott det var. Där fanns sillar, musslor, räkor, ja en massa av havets läckerheter och där fanns Smögenröra, Skagenröra och Gubbröra och en massa ”fick inte röra”, alltså granna flickor, jag är ju gift!!! Eller kanske man skulle säga, jag är numera för gammal för att pilla på kvinnfolk, roligare med travet och tipsextra...Vi åkte sedan ut och runt på Klädesholmen, och det är ett fantastiskt vackert ställe, som ligger där mitt ute i havet. Havet visade sig ifrån sin absolut vackraste sida, det var fullständig bleke (vindstilla), så man trivdes gott i det vama vädret. OK Detta kan man aldrig få i Thailand, men trots allt, allting sammantaget, hem är , och även om där är en jäkla massa trökiga risfält och lera och myggor, så är det ändå fint på nåt sätt där borta i Thailandet..

Idag känner jag mig fullständigt lealös och talanglös vad det gäller skrivandet, ungefär som typ KENZA, som också bara leker med bilder och inte mycket till ord. Hur fan kan dessa bloggare ha runt 1/2-miljon följare under 1 styv vecka, när man knappt skriver ett endaste ord.

Folk klagade på mig själv när jag berättade att jag skippade prenumerationen på dagstidningen p.gr.a. att jag insåg det fullständigt meningslösa att lägga tid och pengar på att enbart läsa ”serierna” och födda och dödda, lika bra och spara dom pengarna. Nu ser man att folk mest uppskattar verkar det som, foton.... foton och inte ord.... Instagram blommar upp, och folk pratar och tjötar om Instagram hit och dit... jaha vad är det då, undrar man....Jo fantastiskt, man lägger upp foton.... jaha säger man...foton...Men du kan la skicka foton via mailen eller?   Ja men inte samma sak, här lägger man upp alla sina foton, och folk tycker att det är fantastiskt att surfa runt på Instagram, och titta på varandras bilder.... Hahaha kan ju lika gärna börja prenumerera igen då....

Jag gillade faktiskt ”Tjalla Tvärvigg”, Knasen och 91:an Karlsson och ävenledes Fantomen (Dragos), men tyvärr då var det inte salongsfäigt att läsa serierna. Men nu är det helt OK att lägga en massa tid, och surfa runt och kika på andras foton. Så till sist vad är det för skillnad på ”serierna” i min värld, och instagram i Er värld då???? Jo just det......orden...... Seriena hade ord och merningar, och det är ju inte salongsfäigt längre....

Fasen hade jag inte vetat bättre,så hade jag trott att detta var en ren konspiration i ren USA-anda, där man ju maniskt tror att regeringen är ute efter att mörka allting, och leva sitt egna liv och föra folket bakom ryggen. Kanske stämmer, att pacifisera folk, och bara låta dom titta på foton, är väl bra för vissa, när det finns en hel värld utanför som skall erövras av de andra mer aktiva människorna....

Handskak

Chaiyaphum MDCCXXXIX, Thailand

2 april 2014

ATM-kurs: 4.963

 

Roliga saker händer ibland, eller kanske inte. Hur som helst, fick sällskap idag sista biten från stora vägen in till Stala kyrka av en engelsman faktiskt. Han hade ”släkt” här i krokarna berättade han. I alla fall, alldeles innan vi skiljdes åt vid korsningen vid Stala kyrka, så står det ”Dammslätten” pekandes åt höger och ”Klevedalen” pekandes åt vänster.

Plötsligt hörde jag engelsmannen harklade sig, lutade sig emot mig, frågade - ”where”?? Vadå where, genfrågade jag. Han fortsatte - ”farth in there – where is that”?? Nä men sade jag, hallå there, how are you?? - ”the sign says farthinder”.... not ”farth in there”... Engelsmannen genmälde -”whatever.... must smell terrible”.... och sedan skiljdes vi åt.... Nja, ibland är dom riktigt roliga i alla fall...Enligt en sen vädeleksrapport så kommer det att komma in rent skitväder ifrån China in till Thailands övre delar, och däribland förstås mitt Chaiyaphum. Det är inte uteslutet att det kommer att ramla ner rejält med hagel, och det blir väl i så fall ett enastående tillfälle för thailändarna att få uppleva falangernas egna väderlek...kolla in fotot ifrån norra Thailand. Ni som bor eller ni spom är intresserade av Thailand kan se en mer detaljerad väderrapport om detta på denna länk;

                                     http://englishnews.t...s-hails-issued/

Visste ni att under torrperioden i t.ex.vis byn Wang Nuea i norra Thailand så letar man guld för fulla muggar. Detta har dom gjort väldigt länge nu, år efter år efter år. Och de brukar numera tjäna runt USD. 15;. per dag, vilket torde vara runt 450 baht om dagen omräknat!!


För 5-6 år sedan så kunde man under gynnsamma omständigheter när floden hade torrlagts extra mycket tjäna upp till USD. 200:- per dag (6.000 baht om dagen). Jag visar lite foton där man får en uppfattning om hur de gick tillväga... Kanske något man skulle ta tag i? Kanske man kunde betala av huset illa kvickt med lite flyt....


Igår såkom den kära deklarationsblanketten på besök igen! Jag skriver igen bara för att jag inte har sett röken av den sedan 2009 sista gången. Jag har ju varit utskriven och haft SINK. Ochg med SINK så deklarerar man icke, det är bara 25% off och sedan är man spelklar, jätteskönt och enkelt...

Nu så efter att ha bott i Sverige fr.o.m. 18 september och året ut, så lyckades Skatteverket se till att jag blev skyldig 3.900:- svenska pesetas.... Kul efter jul kan man välan säga. Men jävligt surt tyckte räven. 3.900:- för nöjet att bo här i 3,5 månader....Men sånt är livet, lika bra att betala och sluta gnälla!!!

Våren rullar in med kraft över Orust och solen skiner varje dag nu, men som vanligt så är det för kallt för att vara utan mössa under promenaderna och det är för varmt att ha den på. Alltså det klassiska scenariot här på västkusten. April månaden där förkylningen ligger på lur och bara väntar, och månaden där man alltid tycks vara helt fel klädd när man går utomhus!!

Dock så kommer det mer och mer saker att fotografera, och det börjar ju lite försiktigt med knoppar och lite försiktigt med blommor, så lite foton skall jag nog kunna klämma ur mig tror jag. Att fotografera träd är ju bara skittråkigt under hela året, förutom under de sista dallrande dagarna i oktober, när färgerna på löven är som grannast i Sverige.

Handskak

Chaiyaphum MDCCXXXVIII, Thailand

1 april 2014

ATM-kurs: 4.948
Ge gåvor!!! Nu kanske jag pratar lite grand om saker som många kanske har svårt att relatera till själva, alltså personligen. Ni får väl fråga Era fruar antar jag. Ta t.ex. följande situation som min polare undrande och frågande berörde när vi drack grogg för ett tag sedan i Chaiyaphum.

Killen fortsatte att berätta. Hans fästemö som han köpte en top till en gång, hon tackade så jättemycket, och log ännu mer, och sedan bar hon aldrig den toppen. Han frågade en gång varför, och fick det vanliga österländska undvikande krystade svaret  - ”I thai , I shy”...  Vad det hade med saken att göra var det ingen som fattade förstås!!!

Han undrade naturligtvis varför hon var på detta sättet och efter vad hans andra polare hade sagt så var hon inte ovanlig i att uppträda på det sättet. Jag själv påpekade att jag inte hade någon erfarenhet alls utav den speciella grejen, Yongyut älskar ju att ta på sig det som jag har köpt (inte mycket), och flasha och berätta för andra att jag köpt det till henne.

Däremot så berättade och delade jag detta med denne engelsman, så han kanske skulle förstå en annan sida av det, hela som (kanske) hade med det hela att göra. Thailändare i Isaan vill helst INTE packa upp presenten när du är närvarande, utan väntar tills alla har gått från tillställningen. Jag finner det ursvårt att ens få ett tack ifrån present-mottagaren, de bara tar emot med ett tomt ansikte.

Och de pratar absolut inte om presenten ens i sällskapet. Jag fick en förklaring utav spritmagistern, som berättade för mig att thai inte reagerar speciellt på presenter eftersom man då förväntas ge ifrån sig en reaktion, och det vill man inte göra eftersom man då själv eller presentgivaren, kan förlora ”face” om detta sker.... Så ser jag i alla fall på denna grejen.

Hade nog den värsta dagen i mitt liv idag faktiskt. Fick i uppdrag av min ena syster att ta hennes bil, fylla den med olika saker att slänga på ”tippen”, och sedan hem igen. Sagt och gjort. Jag kom nog runt 3 km ifrån hemmet med bilen, när det small till i ena däcket där framme. Jag stannade bilen, och mycket riktigt punka, hela däcket var kasst.

Jag känner inte till Stala där jag bor speciellt mycket alls, så det blev till att gå hem alla de 3 km igen för att få hjälp. Mobil, nä den struntade jag i som vanligt, fasen va dum man är... Kom hem med en ömmande sattans höger stortå, Artros smärtade som sjuttan förstås. Syrran ringde efter hjälp ty hon hade inget reservdäck och hon hade ingen domkraft.

Vi åkte ner till bilen, och fick vänta i drygt 1 timme innan det kom en mekaniker som fixade och bytte däck på plats, och tog med sig punkadäcket till sig för lagning. Syrran åkte hem igen, och jag fortsatte med bilen till Sopstationen bortåt Henån-hållet. Kommer fram, bara för att finna en stor skylt sägandes att de har stängt idag p.gr.a. ”Personalbrist”!!

Fick tips av en annan gubbe som också stod där att det fanns en station till, men den låg i Skärhamn, OK bara att åka dit då, när jag kom fram till Myggenäs, så small det till, och ta mig fan, jag fann när jag stannade att ytterligare ett däck till hade smällt av,  punka!!!

Fick ringa till syrran, hon hade tagit med sig min telefon, och hon hjälpte mig att ringa till samma gubbe en gång till. Jag fick sitta där och vänta i nästan 2,5 timme innan han kom och fixad till och bytte däck en gång till, och tog med sig det trasiga.... ja du säger han, nu kör du på mina däck och inte dina egna, ja jag vet, sade jag surmulet....

Jäkla Tjörn/Orust, vilken sattans jäkla häxkittel att bo på, vägarna är ju kass ju och däcken ännu sämre. Jag kom fram till slut til sopstationen i Skärhamn och där stod det en stor skylt med orden ”VÄLKOMMEN – HAR DU VARIT I HENÅN? VAR LUGN DOM ÄR PÅ PLATS SNART IGEN, SÅ ÅK DIT OCH LÄMNA DITT AVFALL”.

Men va faaaaan,,, Det är ju stängt ju!!!! Skall jag åka tillbaka nu igen då??? Det stod en gubbe där, och jag frågade vad som händer och han säger att det ofta är på detta sättet här på öarna – kallas viss ö-komik... Jasså sade jag. Låter mer som ö-tragik i mina öron!!

Skitsur vid detta laget, så satte jag mig i bilen, och vände åter mot Henån igen. Kom till Myggenäs när jag hörde en smäll ifrån de bakre regionerna, stannade bilen och ta mig fan ett tredje däck hade smällt.... Jag ringde inte syrran, jag ringde inte mekanikern, jag låste dörren, övergav bilen och promenerade upp till Almö Livs och köpte mig en öl, som jag sakta klämde på klipporna ut mot havet. Ibland stinker livet och VISSA dagar är, så man inte tror att det är sant!

Handskak