Maj

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

 

Chaiyaphum CLXXVII, Thailand

 

 

Fick då äntligen klart med möbelkillen (kinakillen), nu var ju inte han så himla glad i att bli kallad kines trots att de fortfarande efter alla år i Thailand (200 år??) fortfarande bara gifter sig med varandra, alltså kines med kines... men strunt samma, killen är kines vad han än säger. Eller som den gamle greken en gång sa på 400;talet innan Kristus ”en potta är en potta är en potta”, alltså vad man än smyckar sig med, så är det ändå samma inunder....

 

Ja vi köpte då till slut av denna görtrevlige kille; 1 matbord med 6st stolar, 1 vardagsrumsmöbel innehållande 1st 3sitssoffa, 2st fåtöljer samt 1 bord. 1 TV möbel, 2 skrivbord,2st stolar samt 2st sängar till barnen. Hela detta kalaset kostade oss; 41.600 baht (SEK: 8.500:-). Så jag gav honom 15.000 baht kontant och resten på 5 månader. Ett jättebra upplägg för oss och en fin försäljning för honom. Alla glada, bra va??

 

Idag fredag 1.5 så slutbetalde vi huset, så ägarna fick sina sista 37.000 baht på kontantinsatsen och de 10.000 baht som skulle betalas för uteköket. Så nu är det bara själva flyttkostnaderna kvar, så det känns som om man har lite koll på läget!! Vi träffade ägarna och gav dem pengarna och Yongyut ville jag ha med, eftersom ju hon hade ett ”ont öga” till Tim och Sousack p.gr.a. det där fjantsamtalet hon gjorde till Yongyut. Jag hoppas att de snackade sig ur den knipan. Vi får väl se imorgon kväll när vi alla skall träffas hemma hos Dan och Amphorn för middag!! När spriten går in, så går.... ut... hahaha,!!!

 

Idag lördag, en riktig slappedag.. sitter just nu och läser in mig på ”tottovovvarna” som skall springa V75 senare idag. Det gäller ju att ta ut rätt vovvar, så man vinner lite pengar... Har också en grogg i andra näven och idag består den groggen utav Vodka samt ananas-dricka, faktiskt görgott!!

Hade idag en extra tidig cykeltur, och tog min vanliga runda, så jag ankom till vårt nya hus cirka kl. 06.30 imorse. Till min förvåning så var det en arbetare där plus då Sousack en av ägarna.

 

Steg in och tittade på en ”gång” som de gjort rakt över gräsmattan. En bra ide´ faktiskt. Man slipper ju då att kliva i onödan på gräsmattan. Gången består utav cement + ditlagda runda fina stenar som de tryckt ned i cementen. På kanten utav denna gången, så har de lagt dit tegelstenar utefter hela gången på bägge sidor!

 

Jag står där och tittar och nästan kräks, det är så jädra dåligt, så man är benägen att kalla det för så himla ”Thaimässigt”!! Själva ide´n med denna gång är som sagt var bra. Och om de har gjort jobbet ordentligt så hade detta blivit fint. Men ni skulle ha sett eländet. Någon dum J:l har promenerat rakt i cementen. Dessutom så var det utkletat cement utefter hela sträckan på just tegelstenarna, så det ser enbart smutsigt och slafsigt ut. Fy fasen hur man kan förstöra detta ganska fina..

 

Jag påpekade detta för Sousack, och när han tittade på mig så hade han den där ”tomma” Thaiblicken som jag beskrivit förut. Han svarade mig... good, you know, recreation here in garden... Och jag förstår honom, här i Thailand så jobbar ingen med sina trädgårdar, de bara sover där. Men jag lär inte få detta omgjort, och jag lär få betala för att göra om detta efter det att vi flyttat in.

 

Behöver jag säga, att jag var väldigt upprörd minst sagt, när jag cyklade hem. Dock har jag garderat mig hos den andra ägaren och bett att få överbliven färg, så jag kan fixa till det som Thai inte klarar av.. Typ, de målar på handtagen. Istället för att ta bort dem innan målning. Och detta gäller allting i hela huset.

Man skall komma ihåg, det finns inget yrkesfolk i den meningen härnere. Så allt kan hända, och allt sker också vid byggen, och vad det än månde vara här i Thailand.

 

Jag slutar nu, detta det 177 kapitlet, och säger bara, gå och nana, sluta tjöta, see you next year och bye bye.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXVIII, Thailand

 

Vi åkte som sagt var till Dan och Amphorn på den där middagen, och jag måste säga vilken go mat jag fick i mig, hör bara; Fish and chips + groggar... de andra som var Thailändare hade säkerligen 7-8 maträtter att slafsa med. För slafsa är väl egentligen det de gör va??

Alla tar med sina egna skedar eller ofta ofta med sina fingrar ifrån uppläggnings-faten för varje tugga de tuggar. Så fingarna ifrån envar och alla är och gräver i uppläggningsfaten samma antal gånger som de tar en tugga mat,, alltså många många gånger. Så har en Thaiare en sjukdom, så har garanterat alla runt bordet den sjukdomen dagen efter.

 

Det var dock en helnöjd församling som åt sig mätta, vi var väl runt en 15st runt bordet!! Efter maten, så knatade jag över till vårt nya hus, och se!!!! Bara under denna dag, så hade de i stort sett gjort klart trädgården. Innan var det ju bara den där fula ”gången”, som var klar!

Nu hade de lagt gräsmattan, planterat en hel massa plantor o.s.v. elektrikern, hade varit där och jobbat. Man kan säga att jättemycket var gjort. Kanske detta berodde på dåligt samvete, vi hade ju slutbetalat allting till ägarna, och allt stod ju stilla... bra i alla fall. Det var jättefint!!!

Så nu är det bestämt att vi skall flytta in den 6 maj, , efter det att gamlingarna har tagit sig runt huset 3 gånger och viftat med träruskor doppade i vatten och skvätt på huset och frambesvärjt härliga ramsor under en styv kvart!!

 

Vi har i alla fall fått klartecken ifrån munkarna i templet plus gamlingarna att vi får ta in möblerna i huset INNAN den 6 maj, det är Ok med Buddah och de andra s.k. sedvänjorna, så jag organiserar nu att flytta grejorna, det som går att flytta alltså, redan den 5 maj.

Krister ”kista´n” Jilde´n min kompis som kommer ner den 15 maj, har nu plumpat till det för sig, och det rejält också. Jag fick ett mail i förrgår ifrån honom. Han och hans motorcykel och en mötande bil hade ett intermezzo, och det slutade med en avsliten knäsena för Kista´n. Han ligger just nu i skrivande stund (söndag) och väntar på måndagen och operation. Han ser dock inga hinder att komma hit ner som avtalat. det är en kille med ”gott virke” i, som morsan alltid sa om slika personer.

 

Idag när jag och Yongyut var ute vid vårt nya hem, så kom ägarna och hade med sig en inflyttningspresent till oss. De förklarade att de inte kunde närvara den 6 maj, men att de ville ändå lyckönska oss till en lycklig tid i huset!! En mycket fin, schysst gest utav dem, tycker jag. Jag hoppas med detta, att den s.k. schismen mellan ägardamen och Yongyut nu skall vara över, så livet kan gå vidare!! Presenten bestod i en sådan där ganska stor väggklocka, faktiskt mycket snygg!!

 

Gänget, nu får ni ha det. Jag går mycket i tankar nu om flytten och allt med den, så det är svårt för mig just nu att skriva såna där jättelånga romaner till Er. Jag återkommer dock med stärkta krafter om 4-5 dagar hoppas jag.

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXXIX, Thailand

 

Sitter här nu de självande sista minuterna här i det ”gamla” huset, och tänker på hur kul detta skall bli. Tänk att få ett eget boende. Ha ett falanghus, visserligen välsignat utav Buddah´s utsände plus några till, men ändå!!!

Inatt när jag gick upp och piade så såg jag i dörrspringan att ljuset inte var släckt ute i hallen. Öppnade min sovrumsdörr och vem stod inte där... Jo Alaam, systern som varit i Bangkok nu ett par månader, och klippt håret på folk och väntat på att åka till Korea för att arbeta.

 

Jo hon har nu väntat ett par veckor på sin ”korean”, han kom ju inte den 25 som han hade lovar p.gr.a. arbete, men han kom igår kväll istället. Korea plus Alaam tog sedan bussen upp till Chaiyaphum och ankom till vårt hus cirka kl. 04.30 inatt!! Hennes förhoppningar är nu att ”krama” denne 38;årige Korean varsamt över plånboken, och se vad som sipprar ut!!

Killen har ju inte direkt varit snål förut, så det är nog en guldfisk modell större denna syster yster fått i garnet!! Han har ju som den minnesgode kommer ihåg ”pyntat” in 1 miljon baht i detta hus. Så mer kan det nog bli.

 

Nu kom de i alla fall, och det ända som denna syster gjort hittills som jag sett är att sova som en gris precis nästan hela tiden. Jag fick tag i henne nu under efter-middagen och påtalade för henne, att om hon ämnade ha denne kille på kroken så får hon nog lägga ner sovandet lite grand.

Dessutom så har jag ju hört skvallret om att hon inte ”släpper till”.. jag bara frågar en stilla fråga; -”en tjej som inte släpper till.... hur mycket pengar kan hon lura till sig??” Det är legitim fråga tycker jag.. killen måste ju vara bombat dum, slänga ut alla dessa pengar på en madam som inte......

 

Nu satsar hon på att han skall betala för aircondition som ju vi köpt och som hon vill skall stanna kvar i huset (30.000 baht=SEK: 7.000:-), sedan så skall ju hon göra rätt för sig gentemot mig med de där runt 90.000 bahten, ni vet.... men men men.. jag vet nog... det kommer aldrig att komma några pengar min väg.

Och gör de det, så blir jag i alla fall överaskad. Men låt oss hoppas. Men det är över sedan länge, jag släpper inte till några mer pengar här, de stannar i ”min” familj istället!! Och min syn på familj är de som bor med mig, inga andra!!

 

Fick ett himla flyt idag den 5:e redan... tanken var ju att börja flytta efter bönerna till Buddah, alltså runt middag 6.e maj... Men jag fick loss möbelkillarna, de kom med rubb och stubb idag 5.e maj, de åkte sedan för den fina ersättningen 20:-/gubbe via vårt gamla hem och hämtade dubbelsängen, ett stort jädra skåp, en byrå samt en stor himla hylla. Tack för det....

 

Sedan dök plötsligt TV-killen upp och nu är TV;n både flyttad och inkopplad, tack för det. Och till sist så ville Yongyuts syster och hennes man att vi skulle köra 2 lass redan idag, och det gjorde det. Så nu har vi nästan ingenting kvar tills imorgon att köra, härliga tider, ljuvliga tider!! Dessutom så tänker Yongyuts syster (den äldre alltså-Balloo) sköta allting med matlagning etc, så vi kan bara njuta imorgon...

Jag avslutar detta kapitel med en vrölstor gäspning, och ber att få rekommendera mig

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXXX (180), Thailand

 

Tisdag 6 maj, nu var det den stora dagen, vårt hus skulle välsignas, och nog blev det ett välsignat välsignande. Men först måste jag nämna det som många bland oss falanger klagar på lite grand. Det är bristen på information. Man känner att man inte får redan på saker och ting i tid, utan först när det är för sent!!!

I mitt fall så var vi tidigt som satan på MAKRO och handlade upp oss lite grand inför denna välsignelse. Min tanke var ju att detta först nu skulle vara lite som jag skrev mummel i kön och Buddah-böner. Gå runt huset 3 gånger, och sedan var det bra med det...

 

På MAKRO, så började Yongyut att handla som satan, och jag reagerade när hon började fläska de ner i köpekorgen 2 backar med extrastora ÖL, samt 2 backar med 1,5 liters Sprite... Va sa jag, och la tillbaka en av varje, och frågade vad som stod på..., jag menade, inte fasen tänkte jag ge en jädra massa thaiare en jävla massa öl,

Ni vet de dricker som ena svampar hela högen (de är ju indianer). Vidare så menade jag på, att detta var ju bara en välsignelse, och Yongyut har ju sagt att vi skall ha ”housevarmingparty” vid ett senare tillfälle, då tycker jag att man kunde skämma bort thaiarna lite extra!! Men fasen inte nu....

 

Yongyut blev deppad, en stilla tår kom rullande nerför kinden och man var ju bara så himla ”rökt” som ni förstår. DÅ började hon förklara..... – ” Patty, patty today, must show peeple hou kan do” va... sa jag naturligtvis, Party idag!!! OK, man blev ju tvungen att be om ursäkt, och så började vi handla in igen.

Så housevarmingparty, var väl detta då antar jag. I alla fall, det kom folk ifrån när och fjärran och alla var nästan enbart släkt till Yongyut, plus då Dan och Davids familj också...

Vi gick runt huset.. en gubbe, antagligen någon som kunde bönerna (Ni vet att Buddaböner är på Indiska va??) gick först, och sedan kom jag, iklädd ett för dagen sketsnyggt höftskynke, som de lade snett över min axel och nedåt!! Vi gick runt, förste-gubben hade en käpp och med den slog han i alla fyra hörnerna av huset, och körde en bön...

 

Mellan varje hörne, så hörde man bakom i den långa långa kön (60 personer), ett ensamt skrik tätt följt av ett gemensamt ramaski, (som Indianerna gör) jag tyckte detta lät görgött, så efter hörne 3, så drog jag igång ett skrik på egen hand, och ni skulle hört det ramaskiet jag framkallade.. hahaha. De gillade när en falang skriker till...

Efter runtturen då på 3 varv runt huset, så gick alla upp på 2.a våningen och så satte sig alla ner. Jag och Yongyut fick sitta i mitten och hålla fram vänsterarmen, och så kom alla fram en och en, och knöt till en siezing (armband av garn) och stoppade en 100 bahtsedel i min eller yongyuts näve. I min näve hade de redan stoppat en bit ris, ett löv, ett buddha-stearinljus, Så där var det nästan svårt att klämma in en sedel...

 

Sedan började alla att äta, och hualigen så mycket mat, ni vet de nöjer sig inte med en maträtt, där var säkert minst ett 20;tal olika maträtter. Alla satt på golvet utan då vi 3 falanger, men det var inga problem. Efter 1 timmes ätande, så verkade alla nöjda och lämnade oss. Vi fick hjälp utav Yongyuts äldre syster med att diska upp och det var ju görsnällt. Sov-Alaam gjorde ju som vanligt inte ett skit.

Efter denna kraftansträngning så gick man ju omkring som i dvala och plockade och fixade, men allt är fortfarande i en enda stor röra i det nya huset. Vi får väl försöka att ta en dag i sänder och fixa lite efterhand.

 

Jag hör av mig snart igen. Ha det gött, sluta tjöta , gå och nana,se you next year!!

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXXI , Thailand

 

För Er som vill veta,, det vi fick in totalt var ifrån Yongyut släkt 1.800 baht + 500 baht ifrån en granne/kompis, totalt alltså 2,300 baht. Bra jobbat tycker jag, de har inte mycket pengar härnere,, så igen.. bra och tacksamt gjort!!

Primitivt...här......njaääääeeee... eller?????? Yongyut fick ett kuvert av sin syster, den äldre av dem. De har en dotter som är 16-17 år gammal och går på någon typ av High school här. Eftersom familjen nu inatt drog iväg ner till Rayon (50 mil en väg) för att bada i havet.. så bad systern Yongyut om att åka iväg till dotterns skola och betala terminsavgiften (1.400 baht = SEK: 300.-). Detta betalas då direkt till läraren i skolan.

 

Yongyut var där imorse kl. 08.00 och nu kl. 11.50 ringde hon mig och sa att det ”bara” var 30 minuter kvar, sedan trodde hon att allt skule vara klart... va sa jag! Har du inte betalt ännu???? Nä, säger hon, det tar så lång tid för att ALLA, hela skolan skall betala samtidigt. Så skolans 2,500 elever är där precis samtidigt och betalar till 2 olika personer som tar emot pengarna. Ni kan tänka Er hur jädra långsamt detta går. Nä... tacka vet jag Plusgiro eller bankgiro... hahaha!!

 

Idag fredag, så håller jag fortfarande på och ”flyttar” så smått. Tack vare killen som är Yongyuts äldre systers man. Ni vet, han som var lärare och drack vareviga helg tills han raglade. Hon kom ju till Buddahfesten i förrgår, och jag såg redan när han kom (kl. 09.00) att han var i ”gasen”. Vilket dock inte hindrade honom att köra bil och dessutom köra sina egna och andra barn ut på vägarna.

 

För att komma till saken, han gjorde inte ett jota den dagen, han skulle ju ha hjälpt oss med flytten. Haft med sig några kompisar också. Han hade ingen med sig, och sov under större delen av den dagen på soffan. Så någon hjälp fick vi inte av honom. Men, men , men här i Thailand säger ingen någonting.

Det enda nyttiga jag gjorde framåt middagen, när han kom upp och ville dricka en öl till. Jag gjorde något som ingen här gjort förut. Jag sade till honom inför sin familj, - ”du dricker inget mer här hemma hos mig”. Hans barn blev glada och sade ”yes” hörde jag!! Tack vare denna s.k. ”hjälp” vi fick av den gubben, så håller jag fortfarande på och försöker få hem saker härifrån det gamla huset!!

 

Nu skall jag berätta om en ”jobbig” resa. Jo gänget med Koreanen i spetsen, jag kallar honom Johan, för det låter så när han säger sitt namn. De åkte som sagt var i förrgår natt 01.30 ned till Rayon (Koh Samet), det tar ju sina dryga 7,5 timmar dit ner. Vet ni när de kom hem... jo 21.00 igår kväll, De åkte alltså över 110 mil på 19,5 timmar. Jag tror de sade att de badade och käkade därnere i 5 timmar, sedan åkte de hem igen. Fy satan vecken skittråkig lång resa att göra, enkom för att bada och njuta saltvatten i stressiga 5 timmar. Nä, de är allt för lustiga vissa människor.

 

Johan betalade hela kalaset. Det var totalt 14 personer som åkte ner, så Johan pröjsade för 13st förutom sig själv!!!!! Det blev runt 3.000 baht varje gång som gänget skulle äta, så ta detta gånger 4 måltider samt hyran av den stora minibusen, så handlar det nog om en kostnad för Johan på sina dryga 25.000 baht!!!

Kul på jul som han sa som inte fick någon julklapp, ojoj va lustig man kan vara. (för Er som hängde med) Johan åker väl antagligen hem igen till Korea som oskuld som vanligt....

 

”Kistan” kämpar och sliter på sjukhuset för att träna upp sitt opererade knä, smärtorna är horribla, men i avtagande som Åsa Bode´n skulle ha sagt. Sprutor med allehanda godis skjuts in i knät flera gånger om dagen, och ”Kistan” ligger där i sin säng och känner knappt igen sin egen fru hahahaha!!!

Kapitlet är slut nu, sluta fnittra, ha det bra, sov gott inatt..

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXXII , Thailand

 

Har nu för första gången haft svårt att skriva. Dels så har flytten tagit all tid i anspråk. Och min dator står kvar på det gamla stället. Internätet har inte blivit flyttat av det jädra bolaget, de har ingen ”lina” dit ut det vet jag, men de säger fasen ingenting de åbäken. Nu idag så var vi nere och frågade – ”nå, 6 dagar, ni ringer oss inte, ingenting???

 

Svaret blev.... vill ni byta bolag, för då kan vi ordna så ni slipper straffavgiften på 4.800 baht!!!!! Dom är alltså fullständigt jädra slut i huvudet, och tror att de kan köra med en falang som de kör med de stackars Thaiarna. Alltnog, nu efter en timme så står vi i begrepp att beställa utav det nya bolaget som mycket fyndigt heter T o T medan det gamla sketbolaget hette T T o T.

 

Och slutligen så har jag varit däckad återigen... denna gång blev det ganska styggt tycker jag. Feberslängar diarreer (inga spyor dock) och fullständigt knäsvag.. jag gav upp igår och gick till sjukhuset. De tog prover och kom fram till att jag hade fått en parasit-bakterie, sa dom!! Gav mig 3 starka piller att käka morgon och kväll, och redan efter första pillren så märkte jag att det blev lite bättre, men feberslängarna fortsatte under hela nästföljande dag. Idag 3.e dagen, så ingen feber, bara lite yrsel kvar..

 

Nu kör vi igen. Huset blir himla fint, och kommer vi bara lite till bättre i ordning så kommer det foton till Er som tycker det är kul!!

Nu är det avgjort, det blev ingen resa för Krister ”Kistan” jilde´n, operationen var alldeles för mastig. Och återhämtningen/läkningen tar mycket längre tid än vad de antydde för honom på sjukhuset från början. Men men men, vi skall inte lipa över ”spilld mjök”, eller hur!!!

 

Det kommer att komma många nya goa tillfällen när han kan komma ned. Varför inte redan i juli – Augusti.. priserna är låga och härliga... men det sörjs här i Chaiyaphum. Jag har ju gjort lite reklam över att den ”väldige” skulle komma ända ifrån Snöriket Sverige, och det var många som med spänd förväntan skulle kolla in om denna falang var lika tilldragande som den som de redan känner till... hahaha!!!

Kommer ni ihåg Cornelis-låten ”uti skogen finns det smådjur”... jo det kommer mig osökt att tänka på variationen på djur härnere. Det är ett ofantligt ofantligt ofantligt skafferi utav olika djur. Och ju mer det finns ju mer kommer det ju till efterhand, för mat finns ju!!!

 

Det kryper i byrålådor, utefter listerna inomhus, utefterväggarna och utefter golven. Och min jakt på dessa väsen är nog den mest menlösa jakt som skådats i mannaminne. Jag dödar en ödla t.ex. ja vad händer runt hörnet tror ni.. jo där kopulerar 2 andra, och strax föds det väl tvillingar.. så jag klarar inte ens av att döda i nivå med födsloantalet... öjöjöj va jobbigt!!

 

Man lägger sig i sänger, på nästippen kryper det en myra, och man vet.. missar jag med första viftningen eller slaget, så biter den mig, och så kan man inte sova på 2 timmar... eller så kraschlandar en flugslända på kinden, myggorna är nästintill ljud-lösa, inte som i Sverige där de surrar högt som fasen. Plötsligt är man stungen och man blir görsur, jag lovar...

Dock efter det att vi köpte de där tennisracketerna som har ett elektriskt laddat ”nät”, så börjar kampen bli något lite jämnare, men det är en ständig jakt inomhus, hela dygnet runt. Ha det bra gänget, vi höres snart igen..

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXXIII , Thailand

 

Nu mår jag nästintill bra efter den sista “smällen”, får väl försöka att dricka lite mer under dagarna då, så jag slipper den lilla yrsel man har!! Idag var vi nere på det där TtoT, jag ville ha klart besked, jag fattar nu hur Thaiarna funkar. Därför sade jag till dem klart och tydligt ; -” jag vill ha internet draget ut till min nya bostad”.

De svarade då återigen, de nötterna, -” nej, vi kan inte dra en lina dit ut”, jasså va bra, då vill vi dra oss ur kontraktet med Er som löper på 1 år!!! Javisst svarade de, det kostar 4.800 baht!! Jag blev vaaaansinnig på lilltösen som jobbade där, och krävde att få prata med ”chefen”.

 

Han var ju naturligtvis inte inne, jag hotade då med polis, Yongyut, som alla Thaiare höll på att skita ner sig, och kände sig fullständigt utskämd. Ni vet, deras devis, hellre betala 4.800 baht än att skämmas!! Jag sade till dem, det är inte jag som bryter kontraktet oss emellan DET ÄR NI, fattar ni inte det??? Jag vill ha internet, det är internet det handlar om i vårt kontrakt, och ni vill inte ge oss det..

Detta slutade precis som om inget hade hänt, lilltösen började plötsligt att prata Thai igen, och Yongyut betalade 600 baht för resterande delen av innevarande månadsperiod. Helt OK tycker jag. Saken var klar, benet var av, som kirurgen sa efter operationen...

 

Sedan drog vi till ToT och anmälde oss för Internet, inga problem sade de, ge oss 1 vecka, jag drog till med en grad högre hastighet och kostnaden för varje månad blir nu 790 baht på ToT istället för 1.066 baht på det gamla TToT. Bra dag i det gröna!

Måste bara nämna detta. Vi har nu sovit ute i nya hemmet alltsedan den 6 maj, och man behöver ju inte längre bry sig alls om det gamla, det får återgå till det gamla, det skiter jag fullständigt i, det är ju inte mitt hem, och jag betalar ju inte heller för det längre som jag gjorde förut!!

 

Har varit här nu hela dagen igår, och idag (13.5) och jobbat vid datorn. Tittar ut, disken ligger på baksidan utspridd sedan styvt 3-4 dagar tillbaka!! Tittar in i köket, maten ligger på golvet!!!!!! Ja det är sant, det som de skall äta ligger på golvet. Det är nu Alfa som är allenarådande fullständigt nu, och döttrarna dansar som fromma lamm efter hennes pipa..

Bägge dagarna har jag kört och hämtat Soda till/från skolan, jag brukar hämta honom och vara tillbaka kl. 16.30. Under bägge dessa dagar så ligger mamman med Namkäng, den 7:åriga dottern, och sover så gott, och det har de gjort alltsedan 14-tiden!!

 

Och sedan nu när skolan skall börja för henne, så blir det ju en vacker melodi igen, där hon tvingas vara uppe och inte sova bort tiden. Mamman åker ju till Bangkok och sedan till Korea alldeles snart, och då sover ju ungarna på heltid hemma hos oss i det nya huset, och då skall de få lite rutin i sina liv, det kan jag lova!!’

Hörde idag ett nytt skall, tittade ut, och javisst vårt grannhus har fått ägare, och de har en hund... hahahahah... den fan skäller konstant och jag är sååååhimla glad att jag inte bor kvar här längre,,, fy sjutton!!

 

På tal om hund. Jag skall väl säga att äga en hund, det skulle jag aldrig vilja göra. Men skoja med dom och ha kul, det är OK. Men nej tack, inga såna dominerande husdjur för min del. Och vi falanger tar ju vårt ansvar på det sättet eller hur. Vill vi inte ta hand om djureg, så skaffar vi det inte. Skulle vi göra tvärtom, så kommer nog polisen ganska snabbt och tar oss för vanvård av levande väsen.

Nu till saken, grannhunden, den ganska mysiga roliga valphunden, springer fortfarande omkring på gatan utanför sin trädgård, och ingen tar hand om den. Ägarna skiter i den s.a.s. På tal om skit, hunden skiter glatt och villigt, överallt förutom inne i sin egna trädgård.

 

Dan, Mr Amerika f.d. polis har nu blivit vansinnig på de där jädra lössen till ägare. Två gånger nu så har han tagit bajskorvarna och ”dängt” dem på uppfarten till ägarnas hus. Det såg görkul ut!!! Men nu imorse när det hände igen, så blev Dan så himla förbannad, så jag trodde han skull spricka, inte på hunden, men på ägarna.

Hans fru Amphorn, fick lugna honom, och sade att detta löser jag på Thai-vis, jag skall få dem att skämmas ögonen ur sig, och –”känna sig små”, vilket tydligen är illa! Dan sken upp som en sol och frågade , vadå?? Enkelt sade hon. JAG går över, och hämtar hit ägaren, och tvingar honom att rensa upp här i skiten, det blir en plåga, lovade hon. Dan är nu en nöjd man!!

 

Detta är ju bra, men jag såg hunden själv imorse, hans ben var ju trasigt för styvt 3-4 veckor sedan, och fungerar inte alls efter en olycka av något slag. Han haltar nu omkring fortfarande efter denna långa tid på 3 ben och jag såg idag 2 decimeterstora köttsår på benet, RIKTIGT ILLA skall jag säga!! Hade detta hänt i Europa eller Amerika, så hade garanterat ägarna blivit av med hunden och tvingats att betala dryga böter.

Reaktionen jag får hemma är bara,,, inte min hund, inte min sak.... alltså inte en chans för mig att göra mig hörd.. jag vill ju ta dem i kragen och tvinga dem att gå till läkaren med hunden. Bara så ni vet det.

 

Den falangen som står för fiolerna jobbar i Irak (Engelsman) och han skickar hem till den familjen 100.000 baht var-eviga månad. Nog skulle de ha råd med att betala 3-4.000 baht för att ge hunden vård!!!

Mer om ni vill veta kommer i nästa avsnitt, vi får la hoppas att ”Lassie” blir bättre!!!

Ha det gött och gå och nana i tid, så ni är utvilade till inköpsrundan imorgon mina vänner,

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXXIV , Thailand

 

Sitter här just nu och det är lördag morgon den 16 maj, TToT har stängt av internetet, och det är ju som det skall. Nu är det ju bara en stilla bön att bedja att de andra ToT, kommer och ger oss internet inom skälig tid. Skälig tid för Thai är inget bestämt alls, det blir när det blir... så jag hoppas och får springa på internetcafe nu ett par veckor antagligen...

 

Nu när jag skriver detta så är det fredag 22 maj , och inget ännu har hänt med vår internet-installation. Allting känns så himla jobbigt nu, så jag känner att jag bara måste skriva av mig lite, om detta nu kommer ut till Er i vettig tid, det vet jag inte, Men det känns i alla fall bra att skriva lite.

Det känns som om det finns miljoner saker att pilla med, och det gör det antagligen. Dessutom på toppen av allt detta, så tillkommer ju våra fullständigt skilda uppfattningar om möblemang och hur det skall se ut här i huset. Det tänkte man inte på från början.....

 

Yongyut som kommer ifrån en miljö som skiljer sig absolut fullständigt ifrån min egna uppväxt, delar inte alls min uppfattning om vad som är snyggt och inte snyggt. En sådan sak som färger.... Här i Thailand har jag märkt sedan lång tid tillbaka att folket här blandar och ger och skiter alldeles fullständigt i om färgerna går i hand i hand med varandra.

 

En stark illgrön färg matchas utan problem ihop med en brun och en snygg vaniljfärg. Detta har upprepats vid flera tillfällen här hemma, men jag har gett mig f;n på att detta huset INTE skall bli ett Thaihus... jag har sagt ifrån början att detta är ett falanghus och inget annat.

Små skitsaker som t.ex. när gäster kommer och sätter sig i våra dyra inköpta nya möbler, då MÅSTE de i alla lägen sätta upp fötterna på dynorna.. tillåter jag detta utan kommentarer, så måste jag snart köpa nya dynor. Jag är fräck som fan och förklarar för dem, att om de vill sita på möbler och inte golvet, så får de hålla fötterna på golvet. Om de gillar det eller inte, det skiter jag i faktiskt.

 

En god Thaiare, släpper allt vad de har i händerna exakt där de står eller sitter, de lägger ALDRIG tillbaka något där de plockade fram det. Så efter våra besök av ”familjen”, så måste jag gå runt och plocka saker ifrån golvet i en styv halvtimma, för där är det som sakerna ligger. Vaser och prydnadsföremål, allting!!!

Men jag måste ge Yongyut en stor stor eloge, hon försöker absolut hela tiden att vara till lags, även om det tar emot mesta tiden, 2 gånger har hon varitt ledsen, och jag har känt mig skitdum.. va fasen hålla på och regera och stå i, för en massa småsaker... blähhh!!! Nä jag måste skärpa till mig med jämna mellanrum.

Det har ju varit snustorrt här nu länge länge, kanske någon liten skur kom här för en månad sedan, men i stort sett så har det varit rena rama Sahara här i 7 månader (nästan). Nu häromdagen så brakade det löst och inom 2 dagar och 3 skurar, så fylldes alltså varenda risfält upp till bredden med vatten.

 

Det började att hoppa fisk redan andra dagen i risfälten och grodorna och paddorna började att kopulera å det vildaste nätterna igenom. Man hör ju eländet på natten när de är i extas.. jag frågade Yongyut hur det kom sig att det fanns fisk i risfälten (redan).... hade svårt med att få ett svar.. men hon visste, jag förstod det, och tjötade länge länge på henne.

 

Till slut så lyckades hon förklara för mig följande scenario. När vattnet börjar att sina och ta slut ute på fälten efter regnperioden, då gräver de befruktade honorna ned sig i leran/dyn. De dör där sedan, medans honans ägg lever en behaglig tillvaro och livnär sig på honans restprodukter. Och när sedan regn och väta ger sig tillkänna, då ges signalen till fiskynglen att börja röra på sig och leva igen och ta sig ut ifrån mammans kropp. Detta tar ett par timmar bara, sedan så finns det massor av fisk i ett slag. Och de växer som ”granatäpplen i svenska sommar-hettan”.

 

Mycker fascinerande tycker jag.. det finns massor att berätta om livet här ute på landet, men vi tar väl lite då och då, eller??? Ha det gött så hörs vi igen i nästa kapitel.

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXXV , Thailand

 

Mitt pass är ju kass. Ni kommer väl ihåg den där himla idiottull-kärringa uppe i Tha Li som lyckades med konststycket att riva sönder sidan med fotot, så det lossnade helt ifrån passet.

Nu måste jag göra följande grej för att klara stämplingen av mitt visa nu senast den 28-29 maj uppe i Tha Li (34 mil norr om Chaiyaphum). Jag måste ta mig ned till Svenska Ambassaden i Bangkok (34 mil söder om Chaiyaphum) och få ett provisorium så länge som jag kan ta med dit upp för att stämpla. Mitt gamla pass funkar ju inte, de godkänner aldrig det sönderrivna passet...

 

Det som gör mig nervös är ju att det enda som jag vet är att jag idag ringde ett ”emergency-nummer” när Ambassaden är stängd. Den killen som svarade var visserligen ganska trevlig, men jag hörde hur jädra upptagen han var med att vara ute och handla med sin fru... han hade jour-tjänstgöring.. Killen ifråga sade i alla fall i termer av kanske, eventuellt, o.s.v att jag skulle bli hjälpt av Ambassaden på måndag.... Så jag måste chansa... annars får jag jätteproblem.. för jag måste ju stämpla mitt VISA.

 

Men det får lösa sig, som allt annat löser sig. Ta i trä, men jag brukar ha ett jädra flyt med att saker och ting flyter på s.a.s. så jag är förhoppningsfull! Sitter nu med min senaste skapelse i ”groggväg”, det är vodka, mirinda och lime, jag säger bara SKETGOTT!!! Det är så himla gott att man blir lite poetisk, och då är det bra eller hur??

 

Har nu igår inlett en storoffensiv på alla olika myrtyper som försöker att etablera sig i huset. Jag kan aldrig vinna helt och hållet, det fattar jag. Men jag kan göra det jobbigt som satan för myrorna. Och jag kan döda de flesta av dem i alla fall. Deras stragegi har jag noterat och avslöjat för länge sedan. De kör med omgrupperingar .

 

Så fort som jag lyckas med att strypa tilförseln av föda och döda arbetsmyrorna, så brukar det boet dö ut och överges ganska kvickt. Ni kanske undrar över mina vapen. Jag har helt och hållet lagt ned att använda myrsprej, spryen är OK för att döda enstaka individer, men vi snackar ju om tusentals myror i varje bo. Nä jag har s.k. myr-krita (Antchalk) på Thai heter detta ”måtchåk”.

 

Det är som det låter . det är en krita som myrorna gärna tuggar i sig och de brukar dö inom 5 minuter beroende på vilken typ av myra det är. Den lilla dör inom 40 sekunder, de stora tar då fem minuter cirka. Jag ritar med kritan raka streck rakt över ”myrgången”, jag ritar en ring runt ingången till boet. Då tar de med sig kritan ner i boet. Tack för maten.

 

Läs detta nu då... och bäva.... Jag brukar knäcka ett myrsamhälle var 5 dag ungefär. Nu senast i förrgår så hade jag precis dödat ett samhälle. Och jag var på väg ut över gatan till Dans hus. Då mitt i gatan fick jag se ett jättelikt myrstråk, som var riktat mot MITT hus... De omgrupperade sig. Ordet var ute bland myrorna.. deras polare hos Glegolos hus hade dött, det var dags för att ersätta dem.

 

Jag rusade hem, och hämtade kritan och jag lovar Er, inom 30 minuter, så låg där säkert 10.000 myror stendöda på gatan... och förhoppningsvis lika många i boet som de kom ifrån. Men säg den lyckan som är fullständig och varar!! Imorse fick jag se ett nytt myrstråk som gick rakt över husväggen rakt in i fönsterkarmen på andra våningen. Men va ända in i helvete. Jag lånade Dans stege, och den sagan var all redan en halvtimme senare.

 

Så här håller det på go vänner. Men jag vill aldrig ge mig, myror är äckliga att ha hemma och de finns överallt. Thaiare är vana vid att ha dem hemmavid, de gör ju aldrig något jobbigt, så de har lärt sig att leva med dem verkar det som. Men den grejen kommer aldrig på fråga med mig. Pass, VISA och myror i samma kapitel, Ok då, det får väl gå... ha det bra gänget så höres vi snart igen kanske....

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXXXVI , Thailand

 

 

Idag var jag ute och kollade lite grand i trädgården. Jag har ju sagt till dem att jag vill ha sådana där små runda fina stenar ovanpå matjorden. Jag slipper ju då att rensa en massa ogräs. Som ni vet nu vid det här laget, så växer ju allting 5ggr snabbare härnere än i jämförelse med Sverige.

Tanken är ju att man skall lägga tidningspapper mellan matjorden och stenarna, detta för att hindra de mest envetna ogräsen att ta sig upp mellan stenarna. Härnere i Thailand, så är papper hårdvaluta, så det blev vadå??? Ja just det... plast istället.

 

Nu när jag var ute och kollade jobbet de gjort, så var det naturligtvis dåligt gjort, Plasten stack upp på cirka 100 st olika ställen. Och det såg för jävligt ut i mina falangögon..... Alltnog, jag gick helt sonika iväg, tog tag i en skottkärra och mitt framför ögona på ägarna, så tog jag 4st säckar sten och fyllde på själv hemma i rabatten.

 

Ni skulle ha sett. Ägarna var faktiskt positiva måste jag erkänna, de skrattade åt falangen som jobbade. Grannarna, 2st äldre damer thai, stod och kollade på mig hela tiden och skrattade de också. Jag måste erkänna, på något sätt så känner man sig som en idiot. Men jag ville inte ge mig, och låta det vanliga Thai hafsverket passera ostört!!

 

Det enda som numera skiljer mig ifrån Thaifolket, om man nu inte räknar hud-färgen, är faktiskt mitt tycke och smak. Eller snarare närvaron av den... Jag måste säga... de hade inga problem att lämna ifrån sig jobbet och genom det säga; hej titta vad fint vi gjort.. vafalls.. med plast stickandes upp överallt i rabatterna...

Lördag idag och vi åt lunch med Dan och Amphorn, när Yongyut briserade bomben... Hotel Welcome har haft över 120st matförgiftade gäster på sitt hotell denna vecka.... Va... ja sa hon inte bra, inte bra... Dan började att blekna (hur detta nu är möjligt...hahahaha..) han började.. kanske vi skulle byta... Och jag själv var oxå lite osäker. Vi skall ju åka 4 juni till Jomtien/havet!!

 

Jag lovade att kolla upp läget. Jag ringde upp föreståndaren och han sade, att visst Hotel Welcome hade haft problem denna vecka med matförgiftade hotell-gäster... Så själva hade de fått en massa extra kunder!!!!!!!!!!!!! DÅ slog det mig... jovisst Hotellet hette ju inte Welcome, det heter ju Avenue inn, och låg på gatan Welcome.. Så då var det problemet borta. Hur roligt hade det varit att åka dit ner den 4 juni och veta att maten kanske var kass.....

 

Nästa lördag, så skall vi ha ”Housewarming-party”, Vi tänkte då bjuda in; Dan-Amphorn, David-Ratta, Peter-Nought, Lars-Poo samt oss själva förstås. De kräver att vi skall ha detta party..... så det är bara att böja sig!! Min tanke är nu.. vad skall vi bjuda på i matväg???? Har ni idee´r.. så kom igen snabbt.. det tas tacksamt emot...

 

Nu har vi varit nere i Bangkok hela dagen igår , var ju tvungen att fixa hem mitt körkort som legat där alltsedan september, det gick bra, men de jäddrarna snodde mig på 660 baht (140:-) för va då....... Sedan var jag tvungen att fixa nytt pass.... Det gamla var ju trasigt och vi var tvungna att åka till Bangkok 34 mil till Ambassaden och skaffa nytt. Det tar cirka 2-3 veckor att få det, så jag maste be dem ocksa att få ett provisoriskt eller nåt.... jag åkte pa chans lite grand, for jag måste ju upp till THA LI (35 mil norr om Chaiyaphum) och stämpla mitt pass senast nästa vecka. Och då funkar ju inte mitt gamla sönderrivna pass.

 

I alla fall de var skittrevliga mot mig, sade att jag skall ha ett NYTT, YES sade jag... och du skall oxå ha ett provisoriskt, så du kan stämpla ditt VISA next week, YES sade jag!! OK det nya kostar 2.200 baht och det provisoriska bjuder vi på..... TACK sade jag utan att riktigt veta vad BJUDA på innebar.. 35 SEK eller??

Jag fick vänta i 2 timmar tills allt var klart pappermässigt. Under tiden jag satt ned och väntade, så kom det en svensk brud, en snofsig sak som trodde att hon var nere i Thailand och räddade dem ifran världssvälten eller nåt...

 

Hon tjötade som fasen hela tiden, och jag tror att de blev trötta pa henne. Hon hade fått sitt pass stulet bl.a. och skulle åka hem inom 1 vecka... OK då får du KÖPA ett provisoriskt pass utav oss så länge sade Ambassadpersonalen till henne. jaha sade hon.. Ja gå ner och betala 5.000 baht i banken därnere så ordnar vi passet för dig,,,,,

 

Fattar ni.. jag blev bjuden pa 5.000 baht... (SEK> 1.000>/) Och nu kommer nästa goa grej.... efter styvt 2 timmar, (kl 11.00) så var det då dags.. ambassadkillen gav mig mina pass och sade... -"jag tänkte på det, gå nu till Immigration här i Bangkok, när du ändå ar här..du får detta förklarande brev ifrån oss.. så stämplar du ditt VISA HÄR, då slipper du ju att åka ända till THA LI.... va falls....

 

Sagt och gjort, jag åkte dit, och 3 timmar senare så hade jag fått min stämpel och sluppit en jädddrrraaa lång resa ända upp till LAOS-gränsen till THA-LI - 35 mil norr och Chaiyphum... fasen va gött det kändes. Vi kom hem igår kväll runt 20.00 tiden och var helt slut.... Vi hade ju åkt söndagkvallen 00.30 ifrån Chaiyaphum.. kunde inte sova på bussen sittande... så det var jobbigt , men jag var glad och nöjd med resultatet.

 

Nu slutar jag detta ovanligt långa , lite sega kapitel och satsar på ett mer uppiggande inom det snaraste, sov gött och sluta tjöta...

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXXVII , Thailand

 

Hääärligt, att vakna upp idag den 29 maj och ha tillgång hemma till Internet. Nu kan jag börja med att arbeta hemma igen vid min egna dator, jag kan starta upp igen med att skriva varje dag i mina reseskildringar om Thailand, och jag kan hålla kontakt med mina polare lite bättre. Att sitta på ett internetkafe, ar bra, men inte så himla bra om man måste koncentrera sig.

 

Ur skrivande-synpunkt, så var det nog väldigt bra att bo på det andra stället, tror jag!! Där hände ju den ena skandalen efter den andra. Här i mitt/vårt falanghus, så har jag ju inte ännu dessa bittersura erfarenheter och händelser som skedde där. Här dikterar vi ju saker och ting och inte Alfa eller systern. Och här tillåter vi ju inte vilken skit som helst!! Så jag måste anstränga mig å det absolut värsta för att luska fram fakta om saker och ting, så ni läsare lär Er lite grand om saker och tings tillstånd här i Isaan.

 

På tal om Isaan och Chaiyaphum i synnerhet, så träffade jag igår falang numro 3 som var ifrån Schweiz. Killen kom ifrån och bodde i Khorat (Nakhon Ratschasima), och han var här med sin fru som var uppvuxen här. Jag språkade lite grand med honom, men han var så jädra negativ till det mesta här i Chaiyaphum, så det var skittråkigt. Men det som gjorde intryck på mig var en av hans första kommentarer; -” Chaiyaphum, är en skittråkig håla, och dessutom en av de smutsigaste städer jag sett”, sade han!!

 

Va!!! Då kanske jag inte varit så himla fel ute i alla mina anfall av irritation när skiten har trängt sig på!! Är Chaiyaphum en ”håla” som Schweizaren uttryckte sig??? Och är den skitig???? Eller är detta bara en sak som många människor gör när de skall rättfärdiga sina egna beslut. Killen beslöt att bosätta sig i Khorat, och måste därför döma ut alla andra ställen???

 

Nä, jag tror faktiskt inte det!!! Jag har åkt runt nu i 2 dagar och verkligen tittat med nya ögon, Och vad jag kan se, så ligger skiten i högar precis överallt. Den ligger i utkanten av stan och den ligger i högar mitt inne i centrum. De enda rena zoner som jag kan hitta är inom området (inhägnat) där TESCO LOTUS ligger, och där BIG C ligger, och där MAKRO ligger, alltså de tre stora shoppingställena, dessa 3 ställen äges så vitt jag vet utav falanger i botten, om nu detta har med saken att göra... och det har det ju säkert ,som amen i kyrkan!!

 

Nu idag skriver vi alltså 29 maj och det är den dagen i mitt liv, då jag definitivt har ledsnat på att, som enda boende i huset, inte kunna se på någon enda liten jädra TV-kanal där jag fattar innehållet. Det är mitt fel, så jag skyller inte på någon annan. Jag tyckte att vi skulle spara pengarna till annat mer värdefullt än TV-tittande.

 

Vi åkte ned till TRUE MOVE, som kontoret heter som är stora på TV här i Thailand, skitstora. Jag kollade därnere på TV-kanaler, och se, där fanns hela himmelska härligheten såsom; Animal Planet, Discovery (3 kanaler), fotboll i alla de goa former (Spanska ligan, Premier Legue samt Champions legue) Där fanns 3st movie channels, alla på engelska... jag har ju varit en idiot som suttit framför TV;n stund-tals och kollat och inte fattat någonting!! Men nu skall det Jädrar i mej bli tittande av, halleluja!!

 

Kostnaden för denna himmelska härlighet blir 1.463 baht per månad, och det känns skitsurt, det handlar om cirka 300:- svenska pesetas, och det är jag knappt villig att betala hemma för extra-TV ju, så varför här????? Jo därför att livskvaliteten inte är densamma härnere som hemma för mig som falang, detta kommer att hjälpa mig en bit på vägen mot ännu bättre trivsel tror jag. Om så inte skulle vara fallet, så är det bara att sluta att betala, så är det bra med det.

 

Nu avslutar vi detta kapitel med ett litet stön, en myrjäkel satt på min fotled och bet till utav rena rama hillvitte, ajajajajajajajajaja, De är fasimej hämndlystna de små kräken tror jag.... bara för att jag dödat hans bröder, systrar mor och far och kusiner, så behöver han ju inte bli så himla sur...

 

Handskak

 

 

 

Chaiyaphum CLXXXVIII, Thailand

 

 

Ojojoj, idag fredag den 29 maj, jag har haft folk här hela dagen lång känns det som. Först dök det upp helt utan att ringa först (som vanligt) datakillarna, mina 3 MB räcker inte för att kolla videos etc. Jag ville ha 4 MB istället. Yongyut ringde och de lovade att komma måndag. De kom redan efter en timme alltså. De stannade sedan i 2 timmar, försvann i 2 timmar och kom sedan tillbaka och var här i 2,5 timmar, stundtals under denna sista tiden var det 5 gubbs här....

 

Jag klagar inte, de är trevliga och försöker hjälpa till så gott det går. De klarade inte biffen idag, utan lovade att skaffa hjälp under nästa vecka, det är helt OK tycker jag. Klockan 15.00 cirka så kom det plötsligt en stor sug-bil, de skulle suga rent i brunnen ifrån våra 2 toaletter, det luktade pyton stundtals både ute och inne. Det blev fixat snabbt och elegant.

 

Nu sitter jag här klockan är snart 18.30 och jag har inte kunnat göra någonting idag, varken arbeta eller cykla. Jag får la ta igen det i morgon istället, men då skall jag också fiska i vår stora flod som flyter här, alltså den vid templet...

 

Nu är det snart dags att sticka till Jomtien och möta Redine och anhanget därnere, det skall bli kanonkul att få vara där från torsdag till söndag morgon, då vi åker tillbaka igen. Tänk va gött nu i hettan,, ta sig 34 meter ner till stranden. Placera sig i en solstol, sitta där under ett parasoll, dricka... ja vad ni vill... vänta tills första svettdroppen uppenbarar sig i armvecket, och sedan rusa ner i böljan den blå... häääärliga tider, ljuvliga tider!!!

 

Och dessutom så kommer ju Reine att ha med sig mycket ifrån min inköpslista... vill ni veta vad den listan innehåller??? Jag ger edr listan, så ni vet hur en utvandrad svensk lider och vad han saknar;

 

a)15 tuber Kalles eller Svennes Kaviar,

b) 3 förpackningar mindre krokar att hänga tavlor,

c) 3 förpackningar större krokar att hänga annat,

d) såser i påsar; kantarell, Bajjonäs, fisksåser.

e) senapssill 1 burk..

f) 2st handfatsborstar..

g) WASA sport-bröd.

h) 3 diskborstar (de runda)..

i) 1 burk farin-socker..

j) 12 makrillfillee´r ...

k)2st grillkrydda...

L) pepparrots-krydda...

 

 

Så kan det då se ut när man längtar efter lite godis ifrån hemfronten. Här finns ju ris i alla de former, alla äter det. Här finns sallad i ALLA de former och skepnad, och alla äter det oxå!! Men för mig som är uppvuxen på Pepparrotssås och potatis och köttkorv.... vad gör man inte då för att få känna på smaken av hemlandets maträtter.. inte undra på att man har en ständigt närvarande enveten diarre´, när man helt plötsligt övergår till att äta sådan enahanda kost som de har härnere.

 

För Er som fortfarande har kvar det romantiska Thailand i sinnet, det är väl mest ni kvinnor då. Så kan jag meddela Er, att när man bor härnere, till skillnad ifrån en 14 dagars resa. Så upptäcker man till slut att maten är fruktansvärt enahanda. De äter precis allting, det ser man. De dränker in allt detta i sina skitstarka kryddor, och ALLTING smakar som dessa kryddor.

 

När jag äter, så äter jag gärna kyckling, köttkorv, pannbiff, fläskkotletter etc etc etc... Men inte fasen vill jag ha köttkorv och fläskkotletter som smakar precis SAMMA, förstår ni??? ALLTING härnere smakar CHILLIPEPPAR,, variationen består i att de gör den lite olika stark bara. Men det smakar precis exakt samma... Så om jag tuggar i mig ett grodelände eller skalbaggar... så grattis, jag får i mig en massa CHILLIPEPPAR.

 

Så nu förstår ni varför människor av alla olika slag, alltid längtar efter sin egna mat som de är uppvuxna med. En Thai tycker ärligt talat, att falangmat är skitmesig och inte smakar någonting, de tycker helt enkelt inte om det. Att grundinställningen är att ”allt främmande är kass”. Det hjälper ju inte upp saken precis.

Men jag kan säga, deras smaklökar är i ett hopplöst tillstånd alltsedan spädbarns-åldern, då de måste starta att truga/tvinga alla barn att äta kryddstarkt. Jag fattar inte hur de klarar av att få ungarna att äta skräpet de äter härnere. Är det kanske svälten som gör att man står ut med lukten och den äckliga maten, eller är det vana ifrån spädbarns-åldern????

 

Goodnight och tänk på ovan visa ord ifrån Er allstädes närvarande,

 

Handskak

 

 

Chaiyaphum CLXXXIX, Thailand

 

Idag söndag 31 maj, så har vi varit och plockat svamp. Denna erfarenhet kunde man varit utan, men jag tycker ändå att det är bra att komma ut ur huset och göra saker och ting, så man inte degar till sig fullständigt.

 

Vi åkte med Dan/Amphorm plus ungarna, upp till en by som hette Weng Noi, Däruppe fanns det en skolföreståndare som hette O-ii, hon visade oss vägen cirka 6 kilometer rakt ut bland buskar och snår. Vi kom till slut fram till en äldre thaifamilj, där mannen arbetade som skogvaktare. Han kollade alltså så inte thaifolket runt omkring högg ner alla träden.. Det gör de med glädje om ingen håller koll på dem.

 

Vi kom fram och denne äldre (64 år), som för övrigt såg grymt frisk och fräsch ut, visade oss cirka 100 meter ut bland buskarna. Han pekade och vi plockade. svampen var grymt stor (cirka 20 cm i diameter) helt vit, och den syntes görlätt, det växte cirka 3 svampar vid varje buskage, och buskagen växte cirka 10 meter ifrån varandra. Det tog väl cirka 20 minuter, så var vår stora korg proppfull av svamp.

 

Vi åkte sedan hem, och nu vid 6-snåret så åt vi middag ihop och hade svampen till middag, den var kanongo (för att vara Thailändsk.) men ärligt talat, den är inte ens i närheten utav våra egna i Sverige se; kantareller, Karl Johan eller fagra kanongoa champinjoner. Den var som mycket annat här, smaklös och med lite halvtaskig konsistens, men de reparerade smaklösheten som vanligt med heta kryddor och andra smakämnen,

 

Skatter i Thailand är ett begrepp som jag har litet eller intet kunskap om. Jag vet en sak, och det är att Dans fru Amphorn alldeles nyligen fick betala skatt på sin tomtmark som hon äger. Hon har ärvt lite mark som varit deras i flera hundra år, och varje år så vill naturligtvis staten ha in sitt.

 

Och jag säger bara, tänk om Svenska Staten kunde håva in samma belopp som Thailand gör. Tänk va många glada och lyckliga svenskar det skulle finnas då. I alla fall, Amphorn kom en kväll förra veckan till Dan och sade,, -”jag måste betala skatt för min mark i byn därborta”.. jasså, sade Dan, hur mycket då.. han var ju lite misstänksam, alla vill ju klämma falanger på pengar här i Thailand.

 

Svaret fick honom först att blekna, och sedan skina upp, - ” 6 baht” (SEK; 1,20) och svaret på Amphorns skatt lät inte vänta på sig; det får vi ta ifrån askkoppen då!! Kan ni tänka Er, Amphorn äger 2st risfält, ganska stora, och Thailand tar in i skatt 6 baht... Man undrar vad håller de på med i Thailand egentligen, det kostar ju mer att driva in skatten ju....

 

Vet inte om ni har tänkt på detta, eller sett det, eller om jag pratat om det, min lilla nätta Alzheimer gör ju att man upprepar sig ibland. Jo alla Thais häruppe i Isaan har fotknölar (anklar) som är blåa, precis som ett stort blåmärke som täcker bägge två!! Detta kommer då ifrån ett alldeles för mycket sittande i lotus-ställning (korslagda ben).

 

Kvinnorna kan ha alldeles fantastiskt vackra ben, men de har alla den där blåa fotknölen, ser faktiskt inte alls aptitligt ut. Med denna oseriösa observation så avslutas detta kapitel, nästa blir 190, och nummer 200 närmar sig med stormsteg.

 

Ha det bra gänget och sluta tjöta, skaka mer händer med varandra, i Sverige funkar det ju !!

 

Handskak