September

 

 

 

Thailand - ur min synvinkel

 

GTG Shipping, Thailand

Transport av Ert bohag/flyttsaker till Thailand? Kontakta mig på min mail här; chaiyaphum@glegolo.com

 

Skeppa styckegods pallar, eller hel containerlast.

Välkomna med Era förfrågningar,

 

Läs gärna följande artiklar om transporter skrivna av mig:

 

http://www.maipenrai.se/forum/t/20349-min-transport-hur-det-fungerar-praktiskt/

Eller

http://thai-mc.com/forum/index.php?topic=7.msg4273#new

 

Eller direkt här på hemsidan, se vänster-kolumnen!

 

 

För de av Er som vill ha mailavisering varje gång som jag lägger in ett inlägg här på hemsidan, så ber jag Er att anmäla Er genom att maila till mig på:

chaiyaphum@glegolo.com

Vill ni komma i kontakt med mig så maila ävenledes!!

 

=============================================

 

 

reresreyeryr

eryery

 

Chaiyaphum I, Thailand

 

 

Ankom till mitt nya liv i Thailand den 4 juli 2008. Har berättat det mesta för Er alla, vad som försigått under denna tid.

 

Den 24 augusti köpte vi en motorbike (vespa tror jag det är-snabb som fasen), så nu kan jag ta mig superlånga sträckor snabbt och resten cyklar jag som vanligt.

 

Dock så kan jag berätta att jag den 9 september var nere med Yongyut i Bangkok för att fixa förnyelse av mitt VISA.

 

Här hemma på konsulatet (Thailändska) så var de väldigt petiga, nästan avmätt stil, och förklarade att jag kunde ju åka ur landet var 3.e månad om jag ville ha en ny 90 dagars-period. Och om jag till äventyrs åstundade ett 1års-visa, så måste jag åka hem till Sverige och ansöka om det här. Annars skulle det inte gå... det var en herrans massa krav för att få detta 1års-VISA, så det lade jag på hyllan ganska snabbt och fick sedan mitt 3 månaders.

 

Här finns en massa förståsigpåare må ni tro..alla har en åsikt om hur det fungerar med visa, den siste var Norrman (!!) han sa till mig att det bästa var att åka till Mogdaharn (Laos), alltså först ner till Bangkok med bussen 34 mil, sedan vidare efter att ha fått papper på Sv Ambassaden med buss styvt 80 mil till Mogdaharn, här skulle jag kämpa med 2 olika tullmyndigheter, ligga över natten och om allt gick bra och till en kostnad av totalt 9.000 BAHT så skulle jag kunna åka hem igen samma jädra långa väg som jag kom dit. Vi talar alltså om en rundtrip på minst 220 mil, fy fasen...

 

Vid detta laget, så började jag själv att kolla på nätet och lusläsa den info jag fått från alla ställen... Nu blev jag fast övertygad om att det absolut bästa är nog trots allt att ringa till Sv ambassaden, fick tala med en superkille, som var hur trevlig som helst, han försäkrade mig om att det där med att åka till Sverige och söka 1års-VISA, var rent struntprat av konsultatet i GBG.

 

Allt jag skulle göra sa han, kom till mig i Bangkok så skriver jag ut ett intyg om din inkomst, bara du kan styrka den gentemot mig. Ta detta papper plus kopia+original av passet´+ 1 foto samt fyll i en ansökningshandling på immigration-office i Bangkok, så är allt OK sa han.. hur enkelt som helst .

 

 

Sagt och gjort jag stack ner den 9.e september, fick mitt intyg av honom, taxi till immigration office, fipplade där, och 1.900 BAHT och 4 timmar senare så gick jag lycklig ur byggnaden med ett 1års-VISA i handen. mycket enkelt... Tänk att man skall behöva lyssna på alla som tror att de kan allt..

 

Maten börjar faktiskt gå mig lite på nerverna, jag tror dock att det handlar om nån typ av omställning av kroppen.

Innan tyckte jag när allt var nyhetens behag att thaimat var suverän, med sallader och allt var det innebar. men nu när man nyktrat till lite grand, så inser man att maten hemma (hemlagat alltså) inte alls var så himla dum.

 

Jag har ju fortfarande den inställningen att man skall t.ex. äta en köttabit, potatis, sås samt sallad (tomat, gurka och sallad av nån form) och skölja ner detta med öl, vin, mjölk eller vatten..

 

Thaiarna äter till frukost/middag/lunch eller vad ni vill; fisk, skuret kött i väldigt små mängder och sedan öser de ogräs, blommor, skjälkar ,i stort sett allt som växer utanför, till maten och kompletterar med ris.... fasen, jag vill inte ha mitt kött nerskuret i strimlor, utan riktigt fläskiga tuggor. Dessutom fick jag leta i 3 veckor här i Chaiyahum efter kniv att äta med.

 

De äter ju med sked och gaffel.... till slut fann jag dock knivar, och nu kan jag äta med kniv, stryka ut marmeladen eller smöret med kniven, och ta mig fan om inte thaiarna här hemma, hela gänget numera använder kniven till vardags.. konstigt fölk... detsamma gäller faktiskt även:

 

Gillar ägg på morgonen,,, fixade ägg men fick koka ägget i en jättegryta, varefter jag tröttnade på detta, cyklade ner till superaffären och fick tag i en liten kastrull till min äggkokning, resultat; ojoj va bra den kastrullen är bra till att laga thaimat i.... alla vill ha den... konstigt fölk...

 

samma gäller; Varmt härnere nästan 35 grader varje dag, hela dagen, och alla matrester som hamnar på bordet är enligt mig en bakteriehärd som heter duga. De använder en torr handduk och torkar ibland. jag försökte att förklara att det är inte bra; -”ni skyfflar alla bakterier ifrån ena ändan av bordet till den andra bara”

Vi skall ha en typ som vi har i Sverige som suger upp skiten ifrån bordet och gör det rent (wettex eller nåt heter den va...) de lyssnade inte alls, som vanligt..

återigen fram med cykeln och ner till affären, fann fasimej exakt samma som hemma tog hem dem...

De sket fullständigt i denna wettexduk utan fortsatte med handuken. jag blev förbannad och sade till dem en middag...

 

Jag/vi satt och åt.. jag råkade tappa en matbit på bordet, tog biten och slängde ut den genom fönstret, de blev skitsura, men nu fick jag chansen att prata, och sa till dem argt -”jag som är falang, för mig är det rena rama dödsfällan att äta mat som hamnar på Ert smutsiga bord, det ni bara skrattar åt, dör jag av,, förstår ni.. så gick jag och tog fram den våta trasan jag handlat och torkade av... ”nu är det rent, även för en falang” !!!

Resultat, de diskar numera med denna trasa, och handuken åker fortfarande fram för att rena bordet....

 

På detta sättet håller det på, men man måste älska dem ändå.. de är som små barn, det sista jag berättar idag är detta:

Ni vet när våra barn kissar eller bajsar på sig och vi tvättar dem rena, så avslutar vi ju med barnängens puder, vilket ju är gött för ungen ifråga....

 

Harre jädrar... här i Thailand så använder thaiarna (alla) barn som vuxna detta puder i ansiktet hela dagen lång... inte nog med det, de måste visa alla runtomkring att de har puder, de smetar på så mycket att ansiktet blir VITT, stryker alltså inte ut det.. de vill visa att de inte är brunbrända, vilket är lika med risodlare /arbetare... och det är inte fint för en Thailändare att vara brun, en del är så bleka härnere att man tror de är sjuka.

 

Min tillkommande skyler sig i solljuset och har använt nåt äckligt medel för att bli vitare, men jag blev förbannad och sade till henne. Att om hon fortsätter med detta, så kan jag lika gärna börja kolla på falangtanter, de är ju vita.. försökte prata med henne så hon skulle förstå att vi från väst gillar den lite bruna hyn, inte den likbleka engelska varianten.... faktiskt, jag lyckades tvinga henne att sluta med skiten.. det enda jag lyckats med hittills!!

 

Så ha det bra nu ett tag till, hör gärna av Er till mig, så jag får lite news, jag saknar Er alla och livet i Sverige, men inte alls så mycket, så det kan få mig att komma tillbaka..

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM II, THAILAND

 

 

Idag skriver vi 17 september 2008, och jag ger Er härmed del II i min kraftfulla reseskildring Gällande livet här i Chaiyaphum, och dessutom så är jag inne på min 4;e månad här !!

 

Nästa project som är på tapeten är väl närmast maten då.. har bett Brita och E-Lotta om Hjälp med att få recept på såser, för här i Thailand är det ju som bekant alldeles ”öken” Vad det gäller denna gourmetiska upplevelse.

Thailänderna har ju alltid någon slags soppa till middan, kanske som ersättning för såser, och det är väl OK om man är uppfödd med detta ”naturens under”!! Så de skiter i allt vad såser heter...

 

Nu har jag ju som bekant för en del av Er lyckats förhandla fram en måltid Sverige i veckan, jag äter 2 mål thaimiddag varje dag, så totalt är fördelningen matmässigt; Thailand 13 Sverige 1, om nu Någon utav Er skulle tycka att jag är mesig som inte anpassar mig!!

 

Så söndag eftermiddag är det ANDAKT hemma hos oss, potatis, köttbullar eller kött och SÅS med Tomat och gurka, sen är man lycklig fram till måndag middag när det är dax att äta blomsterskjälkar igen hehehe!!!

Nu skall vi tala om körkort... nu kommer en historia som är alldeles sann, tro det eller ej!! Vi köpte vespa för styvt 2 veckor sedan och det är ju gött, jag har ju berättat om detta lite grand för vissa men inte för alla. Min tillkommande (Yongyut) ville gärna ta vespa-körkort, speciellt då efter att jag kallat henne 400bats-madammen, detta efter att hon åkt fast 2 ggr för polisen och inte haft körkort!!

 

Min fråga blev ju då naturligtvis, ja men alla dessa små-ungar som kör vespa hela tiden då?? (Man blir ju hela tiden omkörd från alla jädra håll av småungar alltifrån 8 år och uppåt, och Speciellt alla små 12-13-åringar kör till/från skolan.) De kan väl knappast ha körkort va???

Svaret kom då;

”Nä men Glegolo, det förstår du väl, inte kan man ge körkort till småungar, de är ju inte myndiga”! jag frågade då – ” nä men, varför tar inte polisen dem från vägarna då” ?? Återigen snabbt svar:

”men de måste ju kunna ta sig till skolan” plus en blick som sa, att jag nog var en idiot som inte fattade detta!!

 

Så kontentan av trafiken i Thailand är att man måste ha körkort när man är vuxen men inte när man är barn... att barn är ett stort riskmoment i trafiklen skiter man i.. Och nu kommer slutklämmen i

Trafikdebatten.

 

2 dagar sedan var vi nere på en marknad, den ligger alldeles granne med en polisstation, och det första jag noterade var den långa kön utanför polisstationen av skolungdomar och annat folk... jag frågade vad som var på gång, och fick till svar.

 

” det är folk som är bötfällda för att inte ha haft hjälm på sig vid vespakörning” Hjälp mig nån...

De bötfäller alltså alla för hjälmtvånget, men skiter i trafiksäkerheten för andra.. härligt va!!

 

Nu idag onsdag eftermiddag börjar jag som engelska-lärare, jag skall lära ut engelska till 3st (hör och häpna) engelska-lärare här i Chaiyaphum. Det skall sägas att i de större turistorterna så kan man ju med möda klara sig med engelska, men de är skitdåliga oftast på engelska, det vet väl alla ni som varit i Phuket, Batong och Pattaya om va.. Då skall ni förstå hur jädra sorgliga de är här i Chaiyaphum... halleluja... de kan inte ens säga hello!!! Men nu skall det bli andra bullar av.. ”pappa” skall ta tag i detta och fixa upp standarden på english-kunskaperna lite grand!!

 

Nu skall jag prata om godis!! Ni vet hemma i Sverige, så finns det ju mängder av affärer som nästan har som bas att sälja godis till ungarna, ALLA affärer hemma har godis...

Här i Chaiyaphum.. (jag räknar inte med seven/eleven) så har jag inte sett en enda affär som salufört godis, rent fantastiskt rentav. Jag har faktiskt kollat efter godis, men det finns helt enkelt inte.

 

Ni vet utanför skolorna hemma så har vi ju haft lite problem med att ungarna handlar både det ena och det andra t.ex. hamburgare och just det, godis!! Det har ju blivit ett stort problem för många överviktiga ungar!!

Här utanför skolorna står det mängder av alla dessa försäljare och de säljer sallad, ägg genomstuckna av pinnar och ris plus vatten eller någon anna slags vätska, men inga sötdrecker Inte!!

 

Vi var på en stormarknad häromdan och tänkte just på det här med godis, där fanns inte ett enda stånd som Sålde godis, där fanns dock ett stånd som sålde mjukglass . De sålde annars till ungdomarna olika rötter och nötter och annat ätbart krafs ifrån naturen och alla var lyckliga!! Detta måste man tycka är en väldigt bra sak med Thailand!!

 

Nu skall jag sluta att skriva för denna gången, nu är det dax för mig att pilla med min ”musiklåda”, Som ju Brita kallar den!! Jag återkommer snart igen med del III av min utsökta reseskildring av livet här i Chaiyaphum!!

 

Hej då för denna

Handskak

 

 

CHAIYAPHUM III, THAILAND

 

Tisdag morgon (ang kahn) den 23 september, återkommer snabbt till min skildring för här Har hänt saker och ting. Negativt för oss, men positivt för fiskar och grodor, hehe!!

 

Vi har haft översvämning som heter duga. Ni som har följt nyheterna vet kanske att Thailand har haft mycket regn den sista tiden och översvämningar har drabbat dem i vissa delar av landet. Där jag bor i ”Isaan” i städer då som Korat och Khon Kaen så har de haft mycket vatten. Vi i Chaiyaphum har haft regn, och jag har lagt märke till att så fort det regnar så blir det snabbt som ögat översvämning här i stan.

 

Nu i helgen så brakade det löst med envetet regn, men så himla farligt var det inte tyckte i vart fall jag. Men när vi kom ner i stan så stod vissa delar under vatten. Sedan dag 2 och dag 3 med mer regn så var Chaiyaphum ganska paralyserad. Pratade lite grand med folk om detta och de förklarade för mig att deras vattenreservoarer uppe på bergsidorna, flera av dem hade blivit kaputt!! Och allt vatten som faller runt Chaiyaphums bergssidor rinner då rakt ner i stan utan hinder.

 

Nu var stan HELT under vatten nästan görsköj tyckte jag. Vi tog oss fram på vissa ställen med vespan, men det stod vespor och bilar överallt som inte kom någonstans alls!! Allt eftersom timmarna gick, så var det mer och mer folk ute konstigt nog. Vi (Reine ochj jag) var ute en kväll och då stod det klart varför.... det simmade faktiskt fiskar på gatorna både små rackare och riktigt stora 1 kilos-saker... kul va?? Alla försökte fånga dem, där fanns metspö och de kastade nät på gatan.

 

I varje översvämmat dike stod det folk med sina nät och sina söner som de beordrade rakt ner i det leriga diket, och dessa grabbar skrämde då fisken in i näten.

Ni skall veta att här i Thailand, i alla fall i Chaiyaphum, så finns det fisk överallt, i varje dike, pöl eller vattensamling så finns det fiskar och grodor i mängder. Så fattigt folk utan pengar såg naturligtvis chansen att få gratis middag, mycket fina initiativ...

 

Nu tisdag morgon, så har det försvunnit en del av vattnet. Men skolorna är stängda även idag. Var nere på stan nu imorse och kollade och en av skolorna låg under drygt 1 meter vatten, så där var det nog lurigt att lära ut nåt......

 

Har alltså haft besök av 2 kompisar under helgen, i fredags kom Reine ”Magikern” Hast och även den i Pattaya boende norrbaggen Guttorm Lonborg och hälsade på. De var erbjudna att ligga hemma hos oss, men de ville ha det mer privat, så de kunde sova så länge de ville, så jag fixade ett bra hotell till dem. De hade ju en himla tur måste jag säga. De fick ligga på rena lyxhotellet för 500 BAT per natt (dubbelrum), detta beroende på att hotellet var helt nytt och inte riktigt färdigbyggt ännu.. men det märkte inte vi, det var jättefint!!

 

Man märker när folk kommer på besök, vilka (o) vanor man haft i Sverige, men kanske glömt lite lätt! Vi gick ner på ett ställe vi såg, som hade fotboll på TV;n först W.Bromwich-A. Villa och sedan Chelsea – Man U. Vilken kanonmatch det blev, det var så himla spännande att när matchen var över, så hade enbart jag och Reine druckit upp en liter vodka och ett otal cocacolor.

 

Sedan hjälpte Guttorm till med 2 skålar med nötter och pommesfrittes och 2 stora skålar med mat av nåt slag. När jag gick hem i den varma 29 gradiga natten (kl. 23.15), så märkte jag knappt att jag druckit, det måste ha varit en himla svag vodka trots att det stod 40% på flaskan!!!

Till avslutning fick Norrbaggen Guttorm, Reine och jag spela in en CD med 2 låtar (Britas restaurant + sånt e livet) alla var nöjda och de fick med sig en bränd Cd på låtarna, så de kunde spela detta nere i Pattaya för sina andra polare där!!

 

Var nere på supermarket med Reine igår kväll (Baggen har åkt hem till Pattaya), han fick smaka på min ”special”, och den är kanooooongoooo!! Det är en bit kyckling på en pinne, detta dippar man i en hemmagjord sås som är fullständigt förödande god, till detta får man hemmagjorda inlagda gurkor, och sedan stjälper man i sig detta med hjälp av Singha, Chang eller sötdricka/vatten.

Efteråt så åt man en liten eftersläckare i form av en go glass. För Er som är prismedvetna, så kan jag meddela att kalaset kostade hela 140 BAT, och då var vi 5st som åt (3 vuxna+2 barn), det blir då i svenska pengar; 5,60/skaft..... och vi var proppmätta...

 

Slutar nu för denna gången och hoppas alla är OK därhemma, eller var någonstans ni nu är... Blev himla glad när jag fick reda på att Askims IK F-94 vann GT-Cupen över just Jitex... urkul tack för rapporten!!

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM IV, THAILAND

 

 

Chaiyaphum 25.9.008

Var inne på en gravanläggning här i Chaiyaphum nyligen, och fick se en inskription på En av stenarna, den löd;

 

”Här vilar Amanda Schröder

hon blinkade till vänster,

men körde åt höger”

 

Detta får oss osökt att tänka på trafiksituationen som vi berört lite grand i marginalen!! Jag är ju ute dagligen flera gången i trafiken, och här råder total anarki, men ofta fungerar denna anarki bra måste jag säga. Dock vid flera tillfällen så får man hålla i hatten så det inte går fullständigt åt helvete i olika situationer.

T.ex. Kommer du ifrån ett håll och är vänlig och lämnar företräde, så anses du vara en svagsint idiot av stora mått, dessutom, den lucka du lämnar vid företrädet tas ALLTID av en bakomvarande Thaiare, han snor alltså den utan några som helst problem, och där står man och känner sig som en idiot som var snäll i onödan!!

 

T.ex. så körs det alltid vid trafikstockningar på fel sida av vägen här. Det är upptill var och en att ta vara på sig så gott det går!! Vesporna kör som ilskna bin absolut överallt, och jag som är en jädrigt fräck Göteborgare är i jämförelse en riktig mes.

 

T.ex. Kör du på ”stora vägen” i godan ro, så var för fasen vaken, alla som kör ut på stora vägen kör bara rakt ut, det är upptill dig som kör där att vara vaksam, de skiter i absolut allting, kör bara rakt ut och pressar till sig en lucka, även om det är lite trafik, så väntar de aldrig... det är bara vid uppenbar livsfara som en Thaiare väntar några ögonblick!!

 

T.ex. vid rött ljus, så startar alla när det är 2 sekunder kvar att vänta (man har alltså tidur så man kan se hur länge det är rött eller grönt-skitbra faktiskt) Detta innebär att du som kommer och kör och får gult-rött skall vara jädrigt vaksam, plötsligt har du alltid en Thaiare i knät som plötsligt dyker upp!! Detta är jättefarligt!!!

 

T.ex. Jag kollar alltid efter speciellt småtöser som kör vespa, för de snackar alltid i telefon och kör med en hand, att de dessutom inte kan några som helst trafikregler höjer ju alltid nöjet eller hur!!! Hemskt egentligen...

 

T.ex. tuc-tuc, de kör som biltjuvar, de kör visserligen mycket bättre än småungarna, men fan va fräcka de är.. de kommer på insidan, på utsidan, ja överallt.... och snabbt går det...

 

T.ex. sedan så har vi fyllan här... har en känsla av att Thaiare är riktiga supisar egentligen, i smyg... de kör sitt ”Hong Thong” som kostar 75 BAT (SEK: 15.-) för en flaska... och dricker kraftigt under helgerna. Jag ser flera av dem ute på vägarna, så jag tar det lite vackert ibland faktiskt!!

 

Nu har vi gnällt, nu kommer det positivt...... tack vare denna anarki, så kommer i alla fall köerna fram oändligt mycket snabbare än hemma i Göteborg. Där det för övrigt bildas köer så snart moln visar sig på himlen, och börjar det regna på det, så har vi genast trafikkaos, eller hur??? Jag själv utnyttjar detta gallant oftast, kör min vespa alltid fram till bil numro 1, så jag hamnar alltid först i alla köer... bra va....

 

Nästa positiva, det finns skitmycket poliser, och ALLA är hur trevliga som helst, deras måtto är; vi skall hjälpa.... och det gör de verkligen... så all heder åt polis-kåren här måste jag säga!!

Jag ser döda hundar varje dag utefter vägarna, så lite naggande i kanten på hundbeståndet sker som tur är. För här i Thailand finns det alldeles för många vovvar, de finns ÖVERALLT och ingen jävel verkar äga dem, Däremot så matar alla dessa äckliga hundar...

 

Idag onsdag 24.9. Var ute och cyklade i stan och såg resterna av över-svämningarna. Fortfarande i de flesta pölar på gatorna simmade det firrar .. Fåglarna här i Thailand (i inlandet) är inloggade på att käka krukväxter och insekter, så det som sker i t.ex. Göteborg att alla fågler kalasar på firrar sker inte här.

Så dessa firrar har nu simmat i pölarna i 5 dagar drygt och överlevt!! Men imorgon, garanterat, så är det kört, då är allt vattnet borta och de firrar som finns kvar ligger sedan länge i en kastrull hemma hos en thailändsk familj. Synd på så rara ärtor, som kocken sa!!

 

Idag torsdag 25.9. sitter här kl. 07.45 och funderar och funderar hur sjutton jag smartast skall gå tillväga med min undervisning i engelska. Jag har ju aldrig varit lärare i någonting annat än i fotboll, så det är allt lite skillnad.

 

Har haft en lektion förra onsdagen, där var 4st ungar med föräldrar och ett jädra tjötande, jag fick hyscha föräldrarna , de störde lektionen... det blev ingen bra lektion alls, hör här och häpna;

 

-Det bestämdes onsdag kl. 17.30 med 3 vuxna elever+ 3 barn-elever

-De insisterade på att jag skulle använda deras skolbok, trots att jag suttit flera timmar och jobbat fram eget undervisningsmaterial.

Resultat av ovan blev.

-Det kom INGA vuxna, 2st barn , de kom 18.30 UTAN skolböcker.

 

Kände bara, nä faaan, jag orkar inte med detta i min fagra ålder!! Men sedan lugnade jag mig något, genomförde lektionen med mitt material, men tyvärr lite ogenomtänkt..

Jag kände också att, Nä sjutton heller, jag skiter i deras böcker och glosläsande.. Här skall snackas engelska på mitt sätt.

 

Nu igår onsdag 24.9. hade jag en ny lektion, Ryktet hade spridit sig, ”Falangen” accepterade INTE att folk gjorde som de ville med tider o.s.v. ALLA kom i god tid till kl. 17.30, kan säga att p.gr.a. tidig ankomst så fick jag starta kl. 17.10, men det är helt OK för min del!

 

De 3 barnen var nu 6st (3 nya oanmälda kom) Jag genomförde lektionen, och det blev faktiskt görroligt, barnen verkade ha kul, speciellt när jag skrek till dem..... Resultatet blev (tror jag) nöjda miner och att ytterligare 2st lite äldre töser (15 år) anmälde sig. Dessutom så blev det nu klart att nästa vecka så börjar de 3st vuxna sin undervisning!!!

 

Har dock meddelat alla att vid nästa lektion så måste jag dela upp dem i åldersgrupper, jag har ett spann på ; Isabelle 4 år, Nongkäng/Taki 6 år, Soda/Atti 8 år, Winne 10 år. Sedan tillkommer det 2st 15:åriga töser samt 3st vuxna.... Ha alla dessa samtidigt på samma lektion kräver nog en bättre lärare än mig.

Jag vill kunna koncentrera mig på en åldergrupp och ge dem bra undervisning, inte hoppa som en jädra lärka mellan grupperna... det blir inte bra.... Så jag skall tala med dem och ge dem 2 dagar per grupp i veckan.... halleluja.. detta blir spännande.

 

Oss emellan så kan jag nämna att det från början inte var tänkt att det skulle handla om pengar, Men ALLA här förväntar sig att det skall kosta något, det ger väl lite status på undervisningen kan jag tänka mig! Dessutom alla falanger som bor här (nästan) hjälper till med engelskan lite grand..

Så jag tar 100:- BAT/timme och unge (SEK: 20:-) Jag har räknat ut lurig som man är att om jag har:

 

2 timmar i veckan med 3 yngre barn i varje timme = 600 BAT/Vecka

2 timmar i veckan med 2 äldre töser i varje timme = 400 BAT/vecka

2 timmar i veckan med 3 vuxna män i varje timme = 600 BAT/vecka

 

Tar man detta x 4 veckor , så blir ju ”månadslönen” 6.400 BAT eller

årsinkomsten 76.800 BAT = c:a SEK: 15.000:-, detta är en himla massa pengar

här nere i Thailand. Inte illa pinkat av en outbildad trähäst va???

Så vi lägger dessa pengar till vår egna ”äldrevård” + ev, kanske någon trip ner till Phuket, vi behöver la lite semester, eller vad säger ni andra?

 

Ytterligare... Reine åkte iväg som sagt var till Vietnam i onsdags morse, Jag hann hem, inte mer, då fanns plötsligt mamman på plats igen... Hon höll sig undan ville väl inte dansa med Reine kan jag tänka mig! På kvällen brakade det löst ordentligt, hahahaha... ni skulle sett det, det var en syn, förlåt lukt som gjord för gudar!!!

 

Mamman fick för sig att laga mat, Thaimat det fattar ni va! Jag visste ju inget, det var ju inget jag behövde bry mig om... Plötsligt, jag slog av datorn vid 22.00 tiden, kom ur mitt musikrum och ut på 2:a våningen och skulle in i vårt sovrum däruppe!! Råkade andas.. aj aj, det skulle jag inte ha gjort.

 

Om jag säger att utedass-lukten är ganska schysst lukt i jämförelse då fattar ni. Det var så illa, så jag fick krampkänning i magen. Jag blev tokig, rusade ner och fann tanten sitta på golvet (som vanligt) i köket , och härjade med blomsterskjälkar, växter och blommor, där fanns arter utav detta som jag tror National geographic skulle betala mycket för att få filma, lukten var fullständigt outhärdlig, med rinnande ögon dängde jag igen köksdörren, och sade med tordönsstämma att den lukten behövde inte alls komma ut i resten av huset... kan dock säga att ingen annan familjemedlem kände någon konstig lukt den kvällen, och tittade lite oförstående på mig!!!

 

Sedan på natten så hade jag öppnat varenda fönster som gick att öppna, och det blev julafton för... ja just det.. myggorna... men lukten var borta på morgonen som tur var. Men tanken var där... vem sjutton skulle äta det där skräpet hon kokade ihop!!!!

 

Oh ja, glömde en liten detalj med mamman... jag fixade på dagen svensk lunch (Gregor lunch då) kaffe, 2 rostade, 2 ägg samt kaviar. Jag löskokte ägget, så det var slafsigt, som jag ville ha det! la det sedan på det rostade brödet. Sedan ville jag va bussig, för jag vill att de som bor med mig skall få lite känning utav den fina svenska kulturen.

 

Jag tog bröabiten med slafsägg plus kaviar på och stack in gaffeln i munnen på henne. OJOJOJ, glömde ju, hon hade inga tänder.. hon fick DRA av bröabiten med läpparna... jag skämdes lite grann, hon kanske trodde jag ville skämta med henne??? Nä, jag tror inte det... hon sade i alla fall alloy, alloy (gottigott).

 

Nu skall jag knyta ihop skrivandet med kapitel IV för denna gången, Femman kommer väl ut ganska Snart tror jag, Det finns mycket att berätta om man bara kollar läget lite grand och inte bara glider blind omkring!!!

 

Ha det gött alla, hör av Er ibland, nångång, bara kul tycker jag!!

 

Handskak

 

 

 

CHAIYAPHUM V, THAILAND

 

Hejsan, idag skall jag berätta lite grand om skolan... och min uppfattning om det lilla jag vet!! Min erfarenhet sträcker sig alltså till att jag skjutsar 2 ungar till skolan varje dag (fram och åter) Om jag börjar med den lite större (Soda-8 år), så ser jag varje dag när de kommer till skolan att de Vid ingången till skol-området ställer sig i givakt och med knäppta händer och böjt huvud hälsar på sin lärare. Detta sker även alltid när de lämnar skolan efter dagens slut.

 

Lärarna står där vid grinden och väntar på ungarnas givakt+hälsning!! Min undran blir då... är det här man grundlägger den stora respekt som verkligen finns här för vuxna. Själva starten på respekten sker hemma, det vet jag, Jag har inte ännu sett en enda unge sätta sig upp emot någon vuxen, vare sig föräldrar, grannar eller annat löst folk.

 

För den lilla (Nongkäng – 6 år) som går i någon typ av förskola är det precis samma sak, alla små Hälsar på sin lärare med den största respekt. Jag har sett förskolan jobba lite... där sitter ungarna som tända ljus vid sina taskiga bord, på golvet sitter de dessutom.. alla är dock nöjda och belåtna

 

Och framförallt vana vid standarden. Här finns absolut inga ”kulor” kvar till i stort sett någonting extra. Varken för vägar, skolor eller annan allmänservice. Sjuk-vården däremot fungerar skitbra utan tvekan. Om det sedan är pamparna som snor pengarna vet jag inte, men det är väl ganska vanligt på dessa breddgrader antar jag!!

 

Nu under översvämningen, så var ju i stort sett alla skolor stängda... men jag har noterat redan tidigare, att de gärna lägger ner verksamheten, så fort som det börjar att regna... får faktiskt En känsla av ointresse... man tycker, va fasen om regn är ett problem-fixa det då..... Jag har varit med om, de 3 månader jag har varit här, redan 6-7 dagar inställda, och då har det inte ens varit regnperiod...

 

På tal om skolan, talade idag med den lillas engelskalärarinna.. vafalls!!! Lärarinna.... hon kunde fasen inte ett jota engelska utan stod och gapade på thai till mig, och jag svarade på svengelska.. Jag blev så sur att jag puttade in lite svenska ord..

 

På tal om det, när jag blir irriterad då gnäller-skäller-gapar jag på svenska.. ett himla bra språk att skälla på måste jag säga.. man får fram nyanserna i svordomarna så fint, eller hur, och DESSUTOM, det är enda chansen att få en Thai Att hålla klaffen och lyssna, bra ide va??

 

Nu 26.9. fick jag reda på vad lärarinnan sade till mig igår när jag hämtade Nongkäng. Jo det visade sig att hon var sjuk och hade inte kunnat härja runt som vanligt i skolan, det är väl hennes bror som har smittat henne, han var sjuk för ett par dagar sedan. Jo hör här.

 

Lärarinnan meddelar då hemmet att Nonkäng är sjuk, men eftersom de skall ha prov längre fram om 3 veckor nånting, så kan INTE Nonkäng stanna hemma, hon måste komma till skolan, och som de säger på klingande franska ”not stop learn”. Detta innebär trots mina protester nu på morgonen och efter en febrig natt för tösen, att de skyfflar iväg henne till skolan för den jävla lärarinnan har lovat att ta hand om henne, jädra idioter. Två andra saker som jag fick lära mig för 30 år sedan när min dotter var liten och febrig;

 

-vid feber, försök att få ned febern , gärna glass

-det bästa är i utgångsläget att man skall försöka att få kroppen att bekämpa sjukdomen själv utan medicin i tid och otid, jag talar nu om enkla förkylningar inget annat!!

 

Allt detta är lönlöst i Thailand, Läkarna säger rent ut (detta vet jag till 100%) att man INTE skall ge barnen kallt t.ex. glass. Plus att stollarna då beivrar filtar och värmer upp barnen ännu mer i den redan så starka hettan i huset.

 

Detta scenario var legio för 57 år sedan när jag var liten, ni vet; nylonstrumpa runt halsen, instängd i ett kvavt varmt rum och te och honung. Sedan levde bakterierna runt som faaan, men ojoj va starka vi blev ändå, de som överlevde alltså!! Körde i alla fall iväg Nonkäng till skolan nu på morgonen så får vi se om lärarinnan ringer under dagen????

 

Kan också berätta att på hemvägen ifrån skolan nu på morgonen så fanns där 2 chanser att råka ut för den där olyckan som jag nämnt i tidigare skildringar. Den ena var att, jag kör i godan ro, men vaksam, och plötsligt en stillastående bil, inga problem, tills gubben plötsligt öppnar billdörren, alltså skiter fullständigt i mig!! Man e ju från Göteborg, så lite vaksam är man ju, jag hann veja!!!

 

Nästa grej 2 minuter senare, Kör Nong Road fram i 40 cirka, vid en utfart kommer i full sula en mamma med 2 barn på sin vespa, skiter i allt kör bara rakt ut. Jag skrek då till henne på ren Göteborgska; ” va fan sketkärring, va håller du på med”!! Jag tror hon fattade!! Hehehe...

 

Har varit på sjukhuset idag fredag 27.9., sjutton också, jag måste säga att det är kanon detta med deras sjukvård. Vi har ju berört detta tidigare. T.ex. på alla deras mängder av olika kliniker man kan gå till, så debiterar de bara om de åtgärdar något. Säger läkaren till dig att detta är bra om en vecka, och skickar hem dig så tar han inte betalt alls.

 

Men idag var jag på sjukhuset och kollade en grej (söderut), och de tar allt betalt, men inte de mängder alls som vi med vår billiga sjukvård gör hemma i Sverige. Jag blev åtgärdad av doktorn,

Och fick med mig hem medicin för egenvård. Dessutom så hjälpte han mig med att ta fram ersättningsmediciner för mitt blodtryck. De svenska börjar ta slut. Det visade sig att när krutlukten lagt sig, att kostnaden blev allt som allt 1.500 BAT = SEK: 300:- och då fick jag ut också 1 månads förtäring av min blodtrycksmedicin (2 sorter).

 

Till detta vill jag säga att allt som allt tidmässigt så tog hela denna behandling från det jag kom, till jag lämnade sjukhuset cirka 40 minuter. Även den första och andra gången på sjukhuset tog det lika kort tid, fantastiskt va???? Skall ut och fiska imorgon, men här är det jävligt kass att fiska, det handlar bara om ena pölar och de fiskar så här:

 

De har någon slags meckapär där man knådar fast en degig, geggig massa, man gömmer lilla kroken däri.. men ni skulle se mig feska.. degklumpen far iväg över hela pölen när jag kastar och kroken hamnar blank och fin i vattnet till alla närvarande fiskars stora glädje... inte ett jädra napp

 

Har jag fått med denna metod! Nä jag skall imorgon pröva med att få det att funka med meta, problemet är bara att det är så himla jobbigt med deras s.k. jord. Det är en stenhård massa, rödaktig till färgen, och jag kommer inte ens ner ordentligt för att hitta mask. Och dessutom finns det nog inte några, Thaiarna har nog käkat upp dem!! Jag får väl agna med annan småfisk på nåt sätt.. men sköj skall det bli... jag tar vår vespa dit 1,5 mil, en kul körning i sommarvärmen.

 

Idag 27.9 lördag, så har jag varit och fiskat. Faktiskt ganska kul... Jag lyckades greja till det så jag kunde meta lite grand. Var hos en killes egna lilla pöl där han hade inplanterad egen fisk. De var sketsmå, men jag lyckades få hem en firre på drygt kilot i alla fall till Thaiarna stora glädje.. En olycka hände ju naturligtvis och nä nä nä.. jag var inte inblandad (tycker jag)....

 

Jag stod och metade, hundjäkeln som killen hade, yrade omkring runt benen, och jag kände ganska snabbt när det började att dra i linan, kollade... javisst hunden hade så smått börjat trassla in sig i linan. Vis av detta, så släppte jag fort som ögat (kroken ni vet..).. Hunden rörde sig några meter med linan, en hjälpsam Thai började jaga hundfan, som livrädd stack... med linan runt kroppen och till min stora glädje en ganska hyggligt stor fisk på kroken, firren flög bokstavligen upp på land, och hängde med jycken i hans flykt.

 

Nu ville gärna hela högen av Thai börja jaga hunden, han hade ju middagsmat efter sig.. Till slut fastande hunden runt ett träd och thaiarna fick tag i honom. Jag fick tillbaka mina grejor efter en stund, kollade och fann att linan hade gått av och de hade knytit ihop den.

 

Vid mitt första metförsök därefter fick jag napp direkt, när jag skulle dra upp firren gick den mesiga knuten upp, och firre försvann i djupet med flötet,,,, sketsköj... efter cirka 10 minuter flöt flötet upp igen alldeles bredvid mig, och jag kunde hala in en tröttkörd liten fisk.käckt sätt att fiska på va??

Nu känns det som om kapitel V är slut.. jag bifogar en ny låt, hoppas ni får behållning av den...

 

Handskak